Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jakub Meresiński życie i twórczość - fakty, wydarzenia,aluzje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9665)

mr_kwolf 03.08.2016 12:44

Wy tak na poważnie z tym odczytywaniem znaczenia słowa rywalizacja? Co mieli napisać? "Widzimy, że obecni piłkarze są chu**** i nadają się do tarcia chrzanu dlatego szukamy prawdziwych piłkarzy, którzy zluzuja tych przebierancow"?

rav 03.08.2016 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1445542)
3) Brak konferencji prasowej. Po pierwsze - dobrze że Cupiał zwoływał konferencje co tydzień....
Po drugie właściwie czego oczekujecie po tej konferencji? "Dzień dobry, zapewniam że mamy pieniądze i chcemy silnej Wisły" ? To Was uspokoi? I tak na pytanie pt. "Kto za Wami stoi?" nie odpowiedzą. Obstawiam, że chcą na tej konferencji zaprezentować od razu nowych zawodników, co zamknie pytania "macie pieniądze?!" i postawi ich w innym świetle.

Konferencje zwoływał prezes mianowany przez Cupiała. Poza tym co Ty porównujesz. Faceta z pierwszej dziesiątki listy 100 najbogatszych ludzi w PL (tak było, gdy przejmował Wisłę), którego biznes jest dobrze znany i kojarzony do totalnych finansowych no-name'ów? BC od razu zaczął kupować piłkarzy i od razu wiadomo było skąd ma na to środki.

Pytanie "Kto za wami stoi" jest jednym z wielu, które chciałbym zadać.

PR mówisz... no to ładny PR-owy falstart: milczeniem wzbudzając dziesiątki plotek i szkodliwych domysłów, zamiast je rozwiać (lub przygasić) na jednym spotkaniu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1445546)
Będzie transmisja?

Ja jej nie zrobię. Tej z nowymi właścicielami też nie.

BigLeb 03.08.2016 13:06

Rav brak możliwości czy chęci czy akredytacji czy co?

Vinci 03.08.2016 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1445552)
Konferencje zwoływał prezes mianowany przez Cupiała. Poza tym co Ty porównujesz. Faceta z pierwszej dziesiątki listy 100 najbogatszych ludzi w PL (tak było, gdy przejmował Wisłę), którego biznes jest dobrze znany i kojarzony do totalnych finansowych no-name'ów? BC od razu zaczął kupować piłkarzy i od razu wiadomo było skąd ma na to środki.

PR mówisz... no to ładny PR-owy falstart: milczeniem wzbudzając dziesiątki plotek i szkodliwych domysłów, zamiast je rozwiać (lub przygasić) na jednym spotkaniu.

szprotson - tym bardziej chciałbym wiedzieć, jaki dokładnie sukces odnieśli i co zbudowali, że tak spokojnie i z zaufaniem można podchodzić do sprawy. No chyba, że piszesz o tym podmiocie, który produkuje soft dla gmin...i bramce Citki na Wembley (chociaż ta akurat chyba już Wiśle nie pomoże)

Vinci 03.08.2016 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1445552)

szprotson - tym bardziej chciałbym wiedzieć, jaki dokładnie sukces odnieśli i co zbudowali, że tak spokojnie i z zaufaniem można podchodzić do sprawy. No chyba, że piszesz o tym podmiocie, który produkuje soft dla gmin...i bramce Citki na Wembley (chociaż ta akurat chyba już Wiśle nie pomoże)

rav 03.08.2016 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BigLeb (Post 1445554)
Rav brak możliwości czy chęci czy akredytacji czy co?

Brak obecności w małopolsce od jutra.

JrQ- 03.08.2016 14:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1445539)
Jeżeli to spotkanie z piłkarzami wyglądało tak, jak opisali, to chciałbym zobaczyć minę Arka Głowackiego, jak usłyszał taki tekst o "pieniądzach lubiących ciszę" albo "nie ważne, że jesteście tu naście lat, bo jutro i tak Was może nie być" z ust gościa młodszego od niego.

100 lat tradycji, historii Polski i futbolu, jakie łączy w sobie Wisła, a średni kibic o nowym właścicielu wie tyle, że lubi po palmach chodzić...

Naprawdę sądzisz, że którykolwiek z piłkarzy byłby na tyle bezczelny i zapytał ich, skąd wezmą kasę?
:rotfl:

gdsmk 03.08.2016 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1445561)
Naprawdę sądzisz, że którykolwiek z piłkarzy byłby na tyle bezczelny i zapytał ich, skąd wezmą kasę?
:rotfl:

tak pisali dziennikarze - znając życie, przekaz mieli bezpośrednio od jakiegoś piłkarza - że takie pytanie padło.

Lukasz 03.08.2016 14:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1445557)
Brak obecności w małopolsce od jutra.

Szkoda. Liczyłem na choć jeden transfer.

TS FANATIC 03.08.2016 14:38

Panowie, a czy nie jest czasem tak, że czynny menago nie może być właścicielem klubu piłkarskiego?

mr.eko 03.08.2016 14:44

Osuch był, poza tym Citko może być dyr.sportowym. Właścicielem w papierach będzie Mereś.

rav 03.08.2016 15:03

Zdaje się, że Osuch przerzucił działalność menedżerską na syna.

Poza tym, z tego co pamiętam, w zeszłym roku weszły w życie spore zmiany w prawie pilkarskim dotyczącym agentów, które poszły w kierunku większej liberalizacji. Tak naprawdę to pojęcie agenta znikło, jest teraz coś takiego jak pośrednik i do tego nie potrzebuje licencji. Czy zmiany te dotyczyły także kwestii obejmowania akcji klubów czy sprawowania w nich jakichś funkcji - nie wiem.

morganfield 03.08.2016 15:10

Uchwała nr III/42 z dnia 27 marca 2015 roku Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej w sprawie współpracy z pośrednikami transakcyjnymi

Pośrednikiem nie może być osoba sprawująca funkcje zarządzające, administracyjne, techniczne lub medyczne w FIFA, konfederacji kontynentalnej, krajowym lub regionalnym związku piłkarskim, lidze zawodowej oraz klubie piłkarskim, a także osoba będąca członkiem tych organizacji, sędzią piłkarskim, sędzią asystentem, trenerem oraz instruktorem, jak również każdy inny podmiot zobowiązany do przestrzegania Statutów FIFA i PZPN, podległy ich władztwu dyscyplinarnemu z każdego innego tytułu uczestnictwa w sporcie piłki nożnej.

Pero 03.08.2016 15:22

A myślicie że Citko ma jakieś udziały w Wiśle?

Paweł 03.08.2016 15:25

Z oświadczenia wynika, że tak.

leszekpw 03.08.2016 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emptyspacenpg (Post 1445492)
A czy ktoś z Was w ogóle się pokusił o przejrzenie listy znajomych "właściciela" Wisły? ^^

Widnieją tam przecież nazwiska dwóch bardzo bogatych małopolskich przedsiębiorców

1. A. Wiśniewski - jego firma jest jednym z partnerów reprezentacji Polski, zna się też z Tomkiem Iwanem (wspólny znajomy z Meresińskim), mocno zaangażowany w sponsoring sportowy

http://infookno-biznes.pl/userfiles/...0swiderska.JPG

2. Rafał Brzoska, wspólny laureat do nagrody EY "Przedsiębiorca Roku 2013" z Wiśniowskim

3. No i partnerka Rafała Sonika też jest w znajomych (de facto córka Sołowowa)

A jeśli nie Brzoska i Sonik/Solowow to jeszcze Fakro - wspólnie z Wiśniowskim współpracują przy sponsoringu reprezentacji, wspólnie też dofinansowują Sandecję

To tyle w temacie nigeryjskich kopalń, Ptaków itd

I co Panowie? Już ktoś wczoraj zaczynał mnie mieszać z błotem, że wyskoczyłem kilka dni wcześniej o kierowcy, rajdówkach itd...??

Pamiętajcie, nie wszystko na pierwszy rzut oka jest takim jakim się wydaje. Jeśli ktoś myśli, że za Panami Meresińskim i Citko nikt nie stoi (bogatszy), to jest bardzo naiwny w takim myśleniu. Ale sądzę, że nigdy się nie dowiemy na 100% kto to jest.

Delgado 03.08.2016 17:37

Leszekpw no to masz pewne iformacje o rajdowcach czy tak sobie spekulujesz? Bo ja mogę napisać na przykład, że za Meresińskim może staći Bill Gates, ale na 100% się tego nie dowiemy...

leszekpw 03.08.2016 17:43

Chodzi mi o to, że niestety nikt się poza kręgiem paru osób nie dowie kto stoi za nowymi właścicielami Wisły. Bo jaki sens miałoby wówczas posiłkowanie się takimi osobami, gdyby faktyczny właściciel chciał się ujawniać? Pewne w dzisiejszym świecie nie jest nic. Mogę napisać tylko tyle, że nigdy pisząc o rajdówkach, kierowcy nie były to z mojej strony czyste spekulacje, coś od dawna było na rzeczy. Ale 100% dowodów Wam nie przedstawię. Niech sobie kto chce myśli, że to przypadek, szczęśliwy traf itd... Po prostu nie trzeba niczego wykluczać tak odrazu. A jeśli będzie lepsze zarządzanie, transfery, co za tym pójdzie lepsza gra.... kogo będzie wówczas obchodziło kto faktycznie pociąga za sznurki?

(A czy Bill Gates zna się z Panami Meresińskim i Citko?) Są mniej i bardziej prawdopodobne teorie.

Wiślak88 03.08.2016 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1445580)
Leszekpw no to masz pewne iformacje o rajdowcach czy tak sobie spekulujesz? Bo ja mogę napisać na przykład, że za Meresińskim może staći Bill Gates, ale na 100% się tego nie dowiemy...

No tak, ma pewne informacje o rajdowcach, a potwierdza je tym, że nowy właściciel Wisły ma córkę rajdowca w znajomych na facebooku :)

master777 03.08.2016 17:47

Właśnie czytałem, że Lechia coś ociąga się z płatnością za Paixo... 70 tyś. euro. Chcą spłacać w ratach. Takie absurdy w klubach sterowanych zza tylnego siedzenia, choć akurat w Lechii mniej więcej wiadomo, z kim identyfikować właściciela.

Spekulacje, spekulacjami. Obyśmy za 4 lata się z tego wszystkiego śmiali, ciesząc się z dobrego losowania w kwalifikacjach LM i sprzedaży paru kadrowiczów za granicę :D (no co, wolno mi!)

VanBasten 03.08.2016 17:48

Nie bardzo widzę powód dla którego ktoś miałby się posługiwać "słupami". Jeśli stałby za tym jakiś bogaty człowiek typu Cupiał to raczej chwaliłby się tym na lewo i prawo , Moim zdanie za nimi może stać jakaś drobnica , jakieś konsorcjum , jakaś grupa firm gdzie pojedyńczej firmy nie byłoby stać na taki zakup za to w grupie mogą mieć całkiem sporo kasy . Tak funkcjonował kiedyś O. Lyon .....mieli budżet ok 100 mln euro nie mając jednego głównego sponsora .
Czegoś takiego bym tu się spodziewał bo gadanie o słupach jest idiotyczne . Wcześniej czy później sprawa by się rypła bo kluby muszą mieć przejrzyste finanse i czegoś takiego nie dałoby się ukryć .

leszekpw 03.08.2016 17:49

Nigdy nie napisałem, że mam pewne informacje na ten temat. Tyle w temacie. Właśnie, że mogą niektóre interesy danego właściciela ucierpieć choćby marketingowo i biznesowo gdyby się przyznał, że wkroczył w dziedzinę sportu. Ludzie myśleć. Tylko ktoś kto nie zna się na ekonomii i marketingu może się z tego śmiać.

Delgado 03.08.2016 17:57

Leszekpw, no rzeczywiście córki Gatesa JM nie ma w znajomych. Generalnie uspokoiłeś mnie, gdyby Sołowow nie sypał kasą na Wisłę, z pewnością nakazałby córce usunięcie Meresia ze znajomych na fejsie.

masada 03.08.2016 17:59

Póki co, to wygląda to wszystko na zupełną partyzantkę, o tym Meresińskim nie wiemy praktycznie nic, a o Citce też nie można powiedzieć wiele dobrego, co dawałoby cień nadziei na to, że Wisła pod jego rządami będzie zmierzała we właściwym kierunku.
Te plotki o tym, że jakieś tłuste misie za nimi stoją to też nic innego, jak wishful thinking, bo zupełnie nic na to nie wskazuje.

Wiem jedno, gdyby Filipiak sprzedałby sąsiadkę takim koleżkom, o których podstawowym źródłem informacji jest ich facebook i lista znajomych, to tydzień skakałbym z radości i poszedł się upić na to konto.

I oczywiście bardzo chciałbym się jednak mylić.

rav 03.08.2016 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1445589)
Póki co, to wygląda to wszystko na zupełną partyzantkę, o tym Meresińskim nie wiemy praktycznie nic(...)

Jak to nic nie wiemy?! Wiemy na przykład co dzisiaj jadł na śniadanie. I gdzie.
https://www.instagram.com/p/BIo3nsUA8Jn/?taken-by=kamillagolda&hl=pl http://icons.iconarchive.com/icons/c...heart-icon.png

Szofer 03.08.2016 18:37

gość zarobiony po łokcie...

ale będzie sie z nas kibicowska Polska śmiała jak za rok nasz prezes wystąpi w tańcu z gwiazdami :(

Griszka30KR 03.08.2016 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1445579)
I co Panowie? Już ktoś wczoraj zaczynał mnie mieszać z błotem, że wyskoczyłem kilka dni wcześniej o kierowcy, rajdówkach itd...??

No lepiej nie mogłeś tego naciągnąć :P:P:P
Może niech ktoś dorzuci jeszcze jakieś zdjęcie z Kubicą (może być w tle)....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1445590)
Jak to nic nie wiemy?! Wiemy na przykład co dzisiaj jadł na śniadanie. I gdzie.
https://www.instagram.com/p/BIo3nsUA8Jn/?taken-by=kamillagolda&hl=pl http://icons.iconarchive.com/icons/c...heart-icon.png

Q....a ,motywujące przed derbami.W ogóle wie co to znaczy?

kk23 03.08.2016 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 1445585)
Nie bardzo widzę powód dla którego ktoś miałby się posługiwać "słupami". Jeśli stałby za tym jakiś bogaty człowiek typu Cupiał to raczej chwaliłby się tym na lewo i prawo

Duże pieniądze lubią ciszę. Piłkarski biznes nie jest prosty i łatwo popaść w niełaskę kibiców, wywołać bojkot itp. można tytułem przykładu przywołać sytuację z ITI. Każdy poważny nabywca Wisły chyba ma świadomość jaka jest siła przebicia "kibiców" w klubie. Nadto obecna sytuacja klubu daleka jest od co najmniej normalności. W przypadku "nieudanego przedsięwzięcia biznesowego" gromy spadną na słupy a realny nabywca i jego wizerunek oraz interesy na tym nie ucierpią, zaś w razie sukcesu zawsze będzie okazja by dokonać coming out.

Prosta kalkulacja.

c. 03.08.2016 19:27

Cupiał to jest prze skur.rwie.syn, drugiego takie jak on nie ma w Polsce.

Gość był właścicielem Wisły przez 19 lat i ani razu nie usłyszałem jego głosu ;d a na piśmie udzielił 1 czy 2 wywiadów.

takze zapomnij by on mial sie chwalic i wychylac z jakims tematem

Wojtas 03.08.2016 19:37

Mam to samo

Cupiala przez tyle lat widzialem na 2-3 zdjeciach chyba ma fetach,i gdzies tam na stadionie.,raz chyba wywiad byl.

ale zeby gdzies w tv jakis wywiad zeby choc głos uslyszec ....to nie xDTo dopiero tajemniczy Don Pedro xD

Konrad. 03.08.2016 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1445596)
Mam to samo

Cupiala przez tyle lat widzialem na 2-3 zdjeciach chyba ma fetach,i gdzies tam na stadionie.,raz chyba wywiad byl.

ale zeby gdzies w tv jakis wywiad zeby choc głos uslyszec ....to nie xDTo dopiero tajemniczy Don Pedro xD

A najlepsze jest to, że facet udzielił dwóch wywiadów przez 19 lat, a i tak nie brakuje szpeców, którzy mają u niego wtyki, czy też wiedzą co myśli, jakie ma plany...

picasso 03.08.2016 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1445597)
A najlepsze jest to, że facet udzielił dwóch wywiadów przez 19 lat, a i tak nie brakuje szpeców, którzy mają u niego wtyki, czy też wiedzą co myśli, jakie ma plany...

ja się spotkałem z trzema...ale to fakt rozmowny nie był :)

TSWalos 03.08.2016 20:30

Po co komu "słupy"? (Nie twierdze, że MC i JM nimi są )

Taki przykład wpadł mi do głowy.
Załużmy, że sponsorem sąsiadki zostaje Fakro (producent okien).
W momencie wybierania okien do domu znajdzie się spora liczba ludzi szerokim łukiem omijająca tego producenta tylko i wyłącznie dlatego, ze sponsorują sąsiadkę.

Kiedyś podobna sytuacja u nas gdy sponsorem było Tyskie.
Kto nie jest jakimś mega smakoszem piwa pił Tyskie a koledzy z drugiej strony błoń zapewne na to piwo nawet nie spojrzeli.

Nie wiem na ile jest to zgodne z zasadami marketingu ale tak to widzę :)

master777 03.08.2016 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSWalos (Post 1445600)
Po co komu "słupy"? (Nie twierdze, że MC i JM nimi są )

Taki przykład wpadł mi do głowy.
Załużmy, że sponsorem sąsiadki zostaje Fakro (producent okien).
W momencie wybierania okien do domu znajdzie się spora liczba ludzi szerokim łukiem omijająca tego producenta tylko i wyłącznie dlatego, ze sponsorują sąsiadkę.

Kiedyś podobna sytuacja u nas gdy sponsorem było Tyskie.
Kto nie jest jakimś mega smakoszem piwa pił Tyskie a koledzy z drugiej strony błoń zapewne na to piwo nawet nie spojrzeli.

Nie wiem na ile jest to zgodne z zasadami marketingu ale tak to widzę :)

czy ja wiem? Popatrzmy, ile tym sposobem taki Inwestor traci klientów? Tylko tych fanatycznych i oddanych. Nie więcej, niż 50 tysięcy, patrząc na krakowski przykład. Dla Tyskiego to żadna ważna liczba, zwłaszcza że to tylko jedna z wielu marek jednego producenta, więc i tak te 50 tysięcy piło coś powiązanego z Tyskim.

EDIT: co innego mali, lokalni przedsiębiorcy. Wtedy to mogłoby mieć sens.

crux.a 03.08.2016 20:52

Dajcie spokój z teorią o słupie! Jest kretyńska. Wyobrażacie sobie, że ktoś pod stołem daje Meresińskiemu siedmiocyfrowe sumy? Tak na gębę? W gotówce? Bez śladów w księgowości swojej i Wisły? I co otrzymuje w zamian? Ewentualne zyski tą samą pokątną drogą? To po pierwsze. Po drugie, taki układ wymagałby niesamowitego wzajemnego zaufania. Może jednemu człowiekowi mógłbym tak zaufać, staremu przyjacielowi. Tyle, że całe moje otoczenie wie, że to mój najlepszy przyjaciel, więc żadna by to nie była przykrywka. W grę wchodzą raczej umowy sponsorskie, oficjalne, i powolne budowanie zespołu. Oby.

master777 03.08.2016 20:58

Wystarczy by spółka A miała umowę o świadczenie usług X przez spółkę B (bez szczególnej nazwy, chociażby powstałej niedawno). Spółka B sponsoruje klub de facto z kasy z umowa z A. Co do X - jest dużo miękkich usług, które można tu wstawić.

edit: nie jestem orędownikiem teorii słupa, ale jej nie przekreślam. Po prostu czekam na rozwój wypadków.

Pan Jotka 03.08.2016 21:03

Brzozka odpada. Inpost ledwo zipie,a integer ma masę inwestycji przed sobą. Brak kapitału i sensu. Co innego Sołowow. Opylil biznesy i leży na kasie plus ma czas. Ale czy chciałby się pakować w piłkę. ?? Wątpliwości mam spore.

Davey777 03.08.2016 21:06

A ja czekam na pierwsze transfery. To sporo nam wyjaśni czy szrot od citki czy jakieś sensowne wzmocnienia

wwf 03.08.2016 21:26

Dla mnie jak ktoś chciałby zrobić wejście w stylu Cupiała i go przebić to musiał by ściągnąć gości w stylu:

- Błaszczykowski
- Pazdan
- Melikson
- Stilic
- Sobota

Wtedy by mnie przekonali że będzie jak za Cupiała i idziemy teraz po Mistrzostwo Polski. Strasznie mocny ofensywny środek pomocy plus ktoś do Obrony. Okienko jak za Stana Valckx-a gdy każdy zawodnik był dużym wzmocnieniem.
I ofensywny styl jaki zawsze preferował Cupiał. Wisła ma być jak polska Barcelona.

Wtedy tak, nowi własciciele mają moje poparcie

Lub jakiś młode talenty grające w U-19, U-21 którzy gdzieś się już pokazali.

Wtedy też, nowi właściciele mają moje poparcie.

W innym przypadku będę sceptyczny. Zapewne tak jak większość forum.

czaro 03.08.2016 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1445605)
Dajcie spokój z teorią o słupie! Jest kretyńska. Wyobrażacie sobie, że ktoś pod stołem daje Meresińskiemu siedmiocyfrowe sumy? Tak na gębę? W gotówce? Bez śladów w księgowości swojej i Wisły? I co otrzymuje w zamian? Ewentualne zyski tą samą pokątną drogą? To po pierwsze. Po drugie, taki układ wymagałby niesamowitego wzajemnego zaufania. Może jednemu człowiekowi mógłbym tak zaufać, staremu przyjacielowi. Tyle, że całe moje otoczenie wie, że to mój najlepszy przyjaciel, więc żadna by to nie była przykrywka. W grę wchodzą raczej umowy sponsorskie, oficjalne, i powolne budowanie zespołu. Oby.

Też jestem sceptyczny, bo po co inwestować w klub i pozostawać anonimowym. Nie potrafię wyobrazić sobie powodu, dla którego patron chciałby się kryć z mecenatem sportowym. A nawet gdyby chciał się kryć, to skoro jest możny i potężny, to po co by mu był młodzian cieszący się życiem i być może dobry agent, ale niedoświadczony działacz klubowy. Wziąłby kogoś ze środowiska, ze znajomościami i epatującego powagą oraz profesjonalizmem. Kogoś, kto by to uwiarygadniał, a nie wywoływał podejrzliwość. Gdyby miał tych profesjonalistów na swoich usługach, to podczas negocjacji zarysowywaliby już strategię działań, część przedstawiono by zaraz po przejęciu klubu, resztę wdrażanoby bez zgiełku, od razu powołanoby zarząd.

Natomiast trochę się zainteresowałem tematem i usłyszałem parę patentów, zestawiłem to z obecną sytuacją i jest to wykonalne wszystko.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl