![]() |
Cytat:
|
A jak to dobrze opisać? Np że jechałem innym tramwajem przesiadłem się w ten kupiłem bilet w automacie i w momencie gdy tamten mi się skończył skasowałem ten i w tym momencie była kontrola i kontrolelr nawet nie chciał spojrzeć na moj bilet bo stwierdził że za poźno skasowałem?
|
Dlaczego w ogóle przyjąłeś mandat? Trzeba było wzywać 'psy' i nic by Ci nie zrobili...
|
po 1 to moim zdaniem zle że mandat podpisałeś, teraz to bym poczytał regularmin MPK i na tej podstawie coś kombinował
|
Dokładnie, źle, że przyjąłeś mandat, ponieważ teraz mogą w MPK stwierdzić, że po prostu znalazłeś bilet.
Sprawdź godzinę skasowania na bilecie i godzinę na mandacie. Przykładowo, jeżeli na bilecie masz 22:00, a na mandacie 22:01 - możesz się odwoływać. Polecam na zasadzie: "Kupiłem bilet, skasowałem, schowałem do portfela, a tam nigdy nie chowałem, kanary zaczęły robić przetrzepanie, nie mogłem znaleźć biletu, dlatego zgodziłem się na mandat, żeby nie kłócić się". Natomiast, jeśli na bilecie masz 22:00, a kanar wpisał 21:59, może być już trudniej. |
Na bilecie mam 16.05 a na mandacie mam 16.05. No cóz przyjąłem teraz juz wiem że źle po chwili kłotni bo myślałem że jakos pokombinuje z biletem bo słyszałem ze sie da ale jak widze teraz bedzie ciężko. I opisze że nie chciał słuchać wyjaśnień ani przyjąć SKASOWANEGO biletu i powiedział żebym się odwołał od decyzji i tak własnie zrobie
|
A na przyszłość po prostu skasuj bilet albo kup miesięczny, mniej kombinacji.
|
Moim skromnym zdaniem będzie bardzo ciężko ponieważ podpisałeś że nie masz biletu a idziesz składać reklamację że jednak go masz. wiec to już smierdzi. na każdym mandacie jest miejsce aby napisać swoje uwagi i to tam trzeba wpisać co jest nie tak podczas kontroli i kanar wystawiajac mandat to podpisuje.
poza tym skoro skasowaleś to po kiedy przyjmowałeś. najzwyczajniej w świecie trzeba było powiedziec" spierdalaj" i wcale sie nie dziwie że ludzie nie kasują skoro bilety drożeją o 50% bo majcher nie potrafi przypilnować budowy stadionu i ściagnąć kar za złe wykonanie. ale oczywiście najleprzym rozwiazaniem jest powtarzanie że bilet trzeba kupować. |
Cytat:
Ale no tak, zapomniałbym - jak nie zje to zdechnie z głodu, jak nie zatankuje to mu samochód nie odpali. Z tramwajem łatwiej przykombinować, bo drzwi na przystanku otwierają się zarówno dla osoby uczciwej, jak i złodzieja, a kontroli niestety zbyt mało... Nie nazywajmy szamba perfumerią. Złodziej to złodziej i tyle. Niech zapłaci karę, jeśli jest honorowy. PS. A to, że z Majchrem szału nie ma to zgoda ;) Ale to już inna inszość. |
Cytat:
Pozdro |
Jeżeli zakwestionował Ci bilet to powinien wpisać jego numer na wezwaniu,potem idziesz z ty biletem do nich i mówisz jak było, po za tym możesz się chyba odwołać do 7 dni( albo 14 dni? nie pamiętam ale tam pisze na odwrcie) i powołać na zapis z monitoringu, o ile taki był :D Bardzo skuteczna rzecz ten monitoring haha miałem w zasadzie taką samą sytuację i pomogło :) Powodzenia
|
Cytat:
Niech zapłaci jeśli jest honorowy? gdyby politycy mieli trochę honoru to w Polsce byłby raj na ziemi. |
Tak zabrakło mi języka nie będe mówił że jestem "cwaniakiem" i coś bym wykombinował. Powiedział że dyskusji nie ma i mandat a słyszałem że jest obowiązek od razu skasować bilet więc wtedy nie kombinowałem i robie to teraz. A skoro felipe nazywa mnie ZŁODZIEJEM przy takiej sytuacji to wątpie że on przez całe swoje życie ani razu nim tez nie był i bardzo łatwo mu teraz oceniać i dawać złote rady zamiast coś sensownego doradzić. Pozdrawiam
|
Jak np. będę miał KKM (lub bilet jednorazowy) ulgowy, a nie zdążyłem jeszcze podbić legitki to co wtedy? Płacę normalnie mandat?
|
Neestety... jak nie masz podbitej legitki to musisz mieć bilet nrmalny bo inaczej ładują mandat za brak zgodnego biletu :/
|
Cytat:
Polskie prawo mówi, że zniżka należy ci się za sam fakt bycia studentem/uczniem. Jeżeli nie będziesz miał dokumentu przy sobie, to dostaniesz mandat, ale do iluś tam dni będziesz mógł donieść legitkę. W ogólniaku panie przybijały nam pieczątki od 1 września z automatu, nie wiem jak to jest teraz z studenckimi... |
powiem wam szczerze, teraz tylko osiołl wsiądzie do tramwaju bez biletu... oni są wszędzie.. uda wam się jeden raz.. uda wam się drugi raz ale i tak was pier..d..olną zwłaszcza w weekend bo kursy są rzadsze a liczba kanarów ta sama.
I już nie jest powiedziane że kanar musi wyglądać podejrzanie.. na Kazimierzu do gościa przede mną się przysiadło dwóch łysych drecholi :D nawijali do niego skąd jedzie.. co tam czyta za książkę on taki zmieszany a w Łagiewnikach wystawili mu mandat za brak biletu haahhaa |
Cytat:
|
Cytat:
Co do kanarów to dokładnie, teraz jest masakra z nimi wszędzie. |
Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy. Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie :) Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca... Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK... Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. :) :) :) PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów" :) |
Cytat:
Dostajesz papierek z mandatem, idziesz na św Wawrzyńca ( bądź jedziesz MPK z biletem lub bez :D) pokazujesz kolesiowi kwit + podbitą legitkę + 5zł opłaty i wychodzisz bez mandatu |
Cytat:
|
Opłata manipulacyjna teraz to 15 zł a nie 5 zł.
|
15? Ja jakies 1,5miesiąca temu płaciłem 10zł + wartość biletu.
|
Oj ludziska - wejdźcie na stronkę MPK - jest tak jak pisze Lance.
wis.la/qz2wg Cytat:
EDIT: co do ilości kanarów to w okolicach dworca w tym roku chyba mnie już 5 razy sprawdzali |
Tu na potwierdzenie tego, że się namnożyło kanarów:
W Krakowie jeden kontroler przypada na 4 pojazdy komunikacji miejskiej; we Wrocławiu jeden na 10. Pod Wawelem pracuje ich 150 - czyli 3 razy więcej niż w stolicy Dolnego Śląska i 5 razy więcej niż w Poznaniu - donosi "Dziennik Polski". żródło: Gazeta Kraków Choć ja jak jeżdżę codziennie w dni robocze 179, to kontrolę mam może raz na pół roku ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W ogóle lepiej by ktoś pracował jako kanar niż żłopać browary za kasę z Urzędu Pracy i narzekać jak to źle jest w kraju... |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl