![]() |
Wszystko zależy od kandydata PiS - jeśli Kaczyński to Palikot z Niesiołem będą mogli się "wykazać" jeśli ktoś poważniejszy jak Romaszewski PO może mieć nie lada problem:)
Odpowiedź Marka Jurka na prośbe Migalskiego http://blog.marekjurek.pl/ |
Cytat:
Dlatego na początek - odbrązawianie. Mareq przeskoczył kilka postów temu za dużo stopni na raz i wyszło śmiesznie. |
Palikot owszem, przesadzał dość często z ostrą krytyką wobec Lecha Kaczyńskiego. Ale w ostatnim czasie (gdy Prezydent jeszcze żył) można było zauważyć poprawę zachowania Palikota w stosunku do L.Kaczyńskiego. Poprawa ta miała miejsce mniej więcej od czasu mianowania Władysława Stasiaka na szefa kancelarii prezydenckiej. Odkąd Stasiak wszedł na to stanowisko, wizerunek Prezydenta ulegał poprawie, co zauważył sam Palikot. Kiedyś jadąc samochodem słuchałem w radiu Zet wywiad Moniki Olejnik z Palikotem, w którym to Janusz pochwalił Lecha Kaczyńskiego za poprawę swojego wizerunku itp. Nie miał mu nic do zarzucenia. Więc sądzę, że tym bardziej teraz ze strony członka PO nie ma co liczyć, że zacznie jeździc po zmarłym Prezydencie.
|
Polacy na defiladzie tuż za Rosjanami http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...Rosjanami.html
|
Cytat:
To już znamy nasze miejsce. Obama przejdzie do historii jako najbardziej nieudolny prezydent USA ostatniego dwudziestolecia - nie wiem ilu kadencji będzie potrzeba następcom, żeby choćby przywrócić pozycję USA w Europie środkowo - wschodniej do stanu sprzed jego prezydentury. No, ale przynajmniej jest czarny, a z kijem golfowym wygląda prawie jak Tiger Woods:lol: Szkoda, że to jedyne podobieństwo do wielkiego mistrza. |
Cytat:
Obama już go pobił pod tym względem http://wiadomosci.onet.pl/2158130,12...razy,item.html |
Cytat:
|
spotkałem sie w telewizji z opinią że Jarosław Kaczyński i Ryszard Kalisz nie chcą wystartowac w Wyborach Prezydenckich bo nie mają żon ani kobiet a to byłoby źle odebrane w naszym społeczeństwie.Więc panowie do roboty !! Tyle wolnych niewiast na świecie a Oni sami :-)
|
Zaczęła się juz kampania prezydencka. W ostatniej głośnym tematem była sprawa dziadka Tuska. Dużo się mówiło i pisało, ale chyba teraz po raz pierwszy (nie wiem dokładnie) pojawiło się zdjęcie (gazeta Nasza Polska, albo Tylko Polska) kolejnego jego dziadka od strony matki niejakiego p. Dawidowskiego. Na pierwszej stronie gazety jest zdjęcie z 1939 r. Dziadek wskazany strzałką, siedzi w samochodzie uśmiechnięty, oczywiście w wiadomym mundurze z furażerką na głowie , a na tylnym siedzeniu rozwaleni kamraci w mundurach i galowych czapkach.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W tym przypadku kwestia jest zupełnie inna aniżeli w przypadku pana prezesa. Cytat:
Amen w tym ,,wątku'' :P |
Cytat:
|
Zaczyna sie teoria spiskowa:
http://www.lukaszwarzecha.salon24.pl http://kavkazcenter.com/eng/content/...14/11842.shtml No a autor filmiku telefonem ponoc zostal zabity, ale to na razie wyglada na plotke. Abstrahujac od zamachu, skandalem jest zachowanie (biernosc) strony polskiej w tej sprawie. I jeszcze Petelicki do Tuska: http://www.wprost.pl/ar/193099/Tresc...remiera-Tuska/ |
Cytat:
1) Palikot zajął się ZdRadkiem 2) Palikot nie atakował LK, ponieważ mogłoby to osłabić pozycję Komorry (pamiętamy jaka krytyka spadła na ZdRadka gdy wykrzyczał profetycznie "były prezydent Lech Kaczyński" 3) Palikot nie atakował LK z powodów krótkotrwałej wspólnoty interesów - do momentu gdy ZdRadek pokazał, że ma gorącą głowę to on był uważany za groźniejszego przeciwnika dla LK w wyborach. Już po fakcie niektóre komentarze wskazywały, że to Komorra jest mocniejszy. Ale przez dłuższy czas zarówno Palikot, jak i w gruncie rzeczy otoczenie Prezydenta, chciało wygranej Komorry w prawyborach. |
Cytat:
|
Napieralski powiedział tak o kandydacie swojej partii na prezydenta? Poza tym, na działania polityków, jakiekolwiek trzeba patrzyć z niedowierzaniem, ci ludzie na prawdę są często kreowani. Ciekawe czy np. Palikot, za którym nie przepadam, chociaż na PO głosuję jest prywatnie fajnym miłym człowiekiem.
|
Cytat:
Przypomniał mi się dialog ze "Strażników": - "He's a vegetarian for christ sakes, never killed anyone in his life!" - "Hitler was a vegetarian." Nie piszę o jego działaniach politycznych, poglądach, bo tych - jak to w PO - albo nie sposób określić, albo kompletnie brak. Wystarczy spojrzeć na efekty działania komisji "Przyjazne państwo", którą kierował. Cóż, przynajmniej niektórzy dobrze się bawili, chociaż z jakichś bliżej nieokreślonych powodów w szanujących się demokracjach klaunów spycha się na margines. |
http://www.pardon.pl/artykul/11384/k...o_posla_zobacz
Dobrze napisany artykuł. Widać jak bardzo różni się pogrzeb człowieka związanego z Krakowem, swojego a człowieka który z Krakowem miał tyle wspólnego że aż nic. |
Cytat:
Co do obiektywnej biografii Marszałka to w moim odczuciu takiej nie ma, wynika to chyba z bardzo urozmaiconego i burzliwego życia. Już za życia pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Wodza dochodziło do bardzo poważnych wręcz kryminalnych sytuacji. O ile mnie pamięć nie myli to Kariera Nikodema Dyzmy powstała w odpowiedzi na pobicie. Wracając do tematu nie jestem w stanie podać Ci obiektywnej biografii. Osobiście interesuje mnie wczesny okres działalności Marszałka a w szczególności epizody Walk na Wyżynie Miechowskiej i okolic Limanowej (notabene ten okres i zasługi Polaków W Polsce nie doceniane na zachodzie bardzo często są uważane za przełomowe w wojnie zwłaszcza Bitwa Limanowska) Co do planów ataków prewencyjnych obstawiałbym że raczej ich nie było, bardziej prawdopodobne są rozmowy z Niemcami. Nie wiem na ile informacja ta jest prawdziwa, ale podobno w 1939 roku po wkroczeniu wojsk Niemieckich na Wawelu Niemcy ustawili wartę honorową przy grobie Marszałka. Cytat:
Powiem Tylko Tyle od 10 kwietnia zarówno media jak i część społeczeństwa popadła w narodową patriotyczną histerię. Nie wolno mówić źle bo żałoba, nie wolno sprzeciwiać się podejmowanym w delikatnie mówiąc kontrowersyjnych okolicznościach decyzjom o pochówku bo nie wypada, nie wolno przychodzić na pogrzeby zmarłych bo się o nich za życia źle mówiło, nie wolno powoływać na stanowiska bo nie wypada, nie wolno podpisywać ustaw bo są sprzeczne z wolą zmarłego, nie wolno głosować na Komorowskiego bo cała władza w ręce PO. Ludzie opamiętajmy się, Miała miejsce tragedia, przede wszystkim zginęli ludzie. I im należy się szacunek ale w imię tragedii nie wolno innym zamykać ust i zabraniać swobodnego wypowiadania się bo o możliwość Wolności słowa i demokrację wszyscy tragicznie zmarli Walczyli. |
Cytat:
Nie znasz mojego zdania o Kaczyńskich, gdyż znać nie możesz na podstawie porównania z duetem nocnej zmiany Tusk/Pawlak. Tutaj ludzie polityki reaalnej, wątpliwosci nie mieli i nie mają żadnych, że nie ma nawet czego i kogo ze sobą porównywać. Co absolutnie nie znaczy, że jestem skrzywiony na punkcie Kaczyńskich w stronę skrajnie odwrotną do Twojego skrzywienia. |
Cytat:
Cytat:
Tak niestety jest.Ludzie tracą zdrowy rozsądek.To jest ciekawe zjawisko gdzie ci sami którzy przez lata popierali tezy głoszone przez Pis które mieszały wszystkie inne rządy z błotem ws polityki zagranicznej - za tzw politykę gestów - teraz za gest , robią z Saakaszwiliego Boga a resztę za jakiś cykorów, zdrajców , niegodziwców itp. Cóż za nagła zmiana - okazuje się że gest jest niezwykle ważny mimo iż był wcześniej na wszystkie sposoby ośmieszany. Sory za powracanie do tematu prezydenta Gruzji - na prawdę jest to fajna sprawa że przyleciał ale ta cała szopka która temu towarzyszy jest dla mnie nie do zniesienia.Nagle okazuje się że gesty są najważniejsze i to w sytuacji gdzie tzw pył dotknął nie tylko wielkich tego świata ale miliony zwykłych ludzi... ale kto chciał to przyleciał - ciekaw jestem komentarzy gdyby wszyscy mimo ostrzeżeń lecieli i ktoś się rozbił - Gdyby prezydencki Tupolew mimo wszystko wylądował - o niczym byśmy nie wiedzieli , gdyby zawrócił to byłaby wielka afera, jak to ruscy Lecha zrobili w chuja...rozbił się.Podobnie oceniam nadmierne skrzywienie ws. tych którzy nie dolecieli/dojechali...chyba też by trzeba było jakiejś katastrofy by niektórzy przejrzeli na oczy ps a co do Komorry i podpisu/weta/TK jeśli chodzi o IPN to jak by to brutalnie nie zabrzmiało - ja jeśli mam na niego głosować to oczekuję tego że nie pójdzie w jakąś histerie by robić coś wbrew sobie , tylko odpisze ustawę za którą głosował.Nie dla tego że jestem za tą ustawą, tylko dlatego że chce mieć prezydenta który nie będzie marionetką czy też człowiekiem nastawionym tylko i wyłącznie na poklask. Na dziś on jest głową państwa i nie może robić rzeczy wbrew sobie, tylko dlatego że jego poprzednik taki miał zamiar.Nie ma już poprzednika a on nie jest od tego by kontynuować jego politykę. |
Cytat:
Przeprowadź eksperyment myślowy, zamieniając w tej sytuacji PiS z PO. Wyniki zachowaj dla siebie. To jest właśnie problem z PO i jego zwolennikami - po trupach do celu. Nie ważne, że te złe praktyki jeszcze bardziej zdezelują nasze życie publiczne - liczy się deal, opanowanie IPN-u. Nie stawiaj też znaków równości między gestami wdzięczności a gestami zamiast realnych działań. Tu również - jeżeli nie widzisz różnicy, to albo nie jesteś szczery, albo masz problem. Kaczyński został uhonorowany z powodu REALNYCH DZIAŁAŃ, które za życia podjął. Działań niebezpiecznych i kontrowersyjnych. W ich wyniku mamy teraz świetne kontakty z Gruzją, co w przyszłości może mieć przełożenie na realne korzyści. Pierwszym harcownikiem Senyszyn. |
Cytat:
Być może jakimś wyjściem jest oddanie tego do TK ale ja osobiście jestem zdania że niezależnie od okoliczności, ten komu konstytucja daje uprawnienia,powinien podejmować decyzje zgodnie ze swoim sumieniem a nie poprzednika. I jeszcze jeden kamyczek - IPN jest i będzie rozgrywany ale nie czarujmy się że są tam jakieś wielkie petardy które mogą mieć jakiś choćby średni wpływ na politykę w naszym kraju - Wszystko co miało być już zdetonowane, zdetonowane zostało -sama ta instytucja funkcjonuje od 11 lat więc oczywistym jest że zostały tam jakieś ochłapy. ps - ja tych realnych działań nie widzę..jak zmniejszą akcyzę na Gruzińskie wino to może zobaczę:> |
Cytat:
Z drugiej strony nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Jeśli wygra Komorowski to wówczas już nic nie będzie przeszkadzało PO w reformowaniu kraju :lol:. Do tej pory próbowali za swoje nieudolne rządy(zwiększenie dziury budżetowej, powiekszenie długu ZUSu i publicznego, podniesienie lub wprowadzenie nowych podatków) winić Prezydenta, który od 10 kwietnia jest Bohaterem narodowym i jako ten Bohater wetował podobno wszystkie zbawienne ustawy. Jak tam było tak tam było. Jeśli wygra B. Komorowski to PO albo pójdzie w góre albo w dół, chyba że znowu z pomocą przyjdą "niezależne" media. |
Cytat:
O tak :) Wina gruzinskie sa calkiem dobre, tylko szkoda ze takie drogie :/ Pare lat temu bylem sluzbowo w Rosji (przed, w trakcie, i po wstepnych awanturach rosyjsko-gruzinskich w 2006 roku) i przywiozlem sobie pare butelek ale szybko sie skonczyly :( Charakterystyczne bylo to ze wina gruzinskie zniknely ze sklepow praktycznie z dnia na dzien jak Rosjanie wprowadzili embargo na gruzinskie wino (ktore, o ile dobrze pamietam, zniesione zostalo calkiem niedawno). |
A ja szczere mówiąc na miejscu Kaczyńskiego nie brałbym się za start w wyborach preydenckich - rzucić Ziobrę albo Romaszewskiego - do II tury raczej przejdą, a w niej może być róznie. Zresztą z wygranej Bronia "konserwatysty - bo lubi otwierać konserwy" też bym nie robił sensacji.... Jak napisał ktoś powyżej - PO nie będzie miała żadnych przeszkód do wdrażania swoich reform - i okaże się że żadnych reform nie będzie, bo PO o ile ma PR-owskie hasła to nie ma żadnych gotowych rozwiązań. Natomiast Kaczyński musi odbudować struktury wewnętrzne partii, przede wszystkim znaleźć godnych następców dla tych, którzy zginęli w katastrofie - Gęsickiej, Natali-Świat, czy tak niedocenianego Gosiewskiego........
Prawda jest taka, że start w wyborach Kaczyńskiego niezależnie od ich wyniku będzie jego porażką: 1) w razie przegranej - właściwie konieczność pożegnania się z poważną polityką; 2) w razie wygranej - pozostawienie odbudowy struktur partii w rękach Lipińskiego czy Suskiego - grozi upadkiem i dnem. Dlatego jeżeli Jarosław Kaczyński jest w stanie jeszcze myśleć strategicznie (61 lat w polityce to jeszcze nie jest emerytura) i potrafi przypomnieć sobie chwile sukcesów, to wie, że jego start w wyborach bądź nawet wykorzystanie tragedii smoleńskiej w tegorocznych wyborach - zarówno prezydenckich jak i samorządowych - może doprowadzić w ostateczności do klęski PiS. Natomiast ważniejsze są przyszłoroczne wybory parlamentarne - PiS pomimo kiepskich notować - wykorzystując swoje możliwości może je wygrać. Zamiast wykorzystywać tragedię smoleńską należałoby założyć Instytut Lecha Kaczyńskiego - w formie fundacji - który zajmowałby się szerokim spektrum różnych spraw, w którym znaleźliby miejsce Ci nieliczni bliscy współpracownicy Prezydenta którzy żyją, a który mógłby stanowić duże wzmocnienie prawicy, p stratach jakie poniosła.... Pozrawiam serdecznie |
Cytat:
Państwa w UE obniżały VAT podczas kryzysu to u nas chcieli podnieść. Państwa w UE proponowały dopłaty do nowych aut to u nas podnieśli akcyzę Każde państwo chce mieć wiele alternatywnych źródeł energii to u nas najlepiej 100% od Ruskich jak pomyśle jakie reformy jeszcze mogą wprowadzić to aż mnie trzepie :D |
Cytat:
Wracając do reformowania, nie wróżcie z fusów, chyba że doskonale znacie projekty ustaw PO, to może wklejcie je, chętnie poczytam, mam nadzieję, że przyszły prezydent nie będzie maniakiem wetowania. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Darujcie sobie domysły, konkretnie proszę. |
Ale to ja proszę.
Proszę mi podać ustawy pro-gospodarcze. Mogą być wraz z numerami z dziennika ustaw. Było tyle zapowiedzi, tanie państwo, przyjazne przedsiębiorcom itp itd. Jeśli masz coś do powiedzenia w tym temacie - masz pole do popisu. |
Cytat:
Zamykanie ust? Zabranianie swobody wypowiedzi? :shock: Nie wiem gdzie to widziales. Jesli apele o spokojna debate i prosbe i milczenie nad trumnami nazywasz cenzura to nie wiem jak chcialbys nazwac np. dzialania antyfaszystow czy kampanii przeciw homofobii. Kocur daj mu spokoj. Wierzy w zbawienie Polski przed kryzysem dzieki dzialaniom PO i nie ogarnia tego ze czlowiek o pogladach innych niz rzad zwyczajnie nie zgadza sie na wymyslone przez nich projekty ustaw (maniak wetowania) :lol: Swiat jest za trudny wiec nie utrudniaj mu go bardziej, niech sobie upraszcza. Zaraz uslyszysz o podatku liniowym pewnie ze "no jakos sie nie udalo" :lol: |
Cytat:
I tak dla ciekawostki: Cytat:
http://niezalezna.pl/blog/show/id/2361 Cytat:
|
Cytat:
Lech Kaczyński zawetował ponad 20 ustaw, znalazłem 22 weta, ale to pewnie nie wszystkie. Poza tym PIS mając własnego prezydenta i koniunkturę gospodarczą szukał haków i układów. PO w kryzysie gospodarczym, z prezydentem który wszystko wetuje ma reformować kraj, nie pomyliło się Wam coś? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tutaj piękny przykład charakteryzujący to zjawisko. Cytat:
|
Cytat:
Mylisz cenzure z ... a zreszta niewazne z czym. Tutaj nie przeszkadzalby ci wulgarny jezyk, a w innych dyskusjach pewnie bys sam wolal pierwszy do usniecia tych ktorzy "brzydko" mowia. |
Cytat:
http://www.google.com/governmentrequests/ przoduje Brazylia, za nią Niemcy Polska 0 :-) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:48. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl