![]() |
To proszę o nazwisko zawodnika z klubu 300, który na najwyższym poziomie rozgrywkowym w Polsce zagrał na jednym boisku zarówno naprzeciwko takiego piłkarza jak Marek Motyka oraz takiego jak Patryk Małecki.
Przynajmniej dwóch takich znam. |
Gęsior i Kiełbowicz?
|
Wystarczy jeden. Gęsior nie załapał się w ekstraklasie na Małeckiego, Kiełbowicz pojawił się już kilka sezonów "po" Motyce.
|
Ja mam 3 typy: Bukalski, Lech, Wyparło
Z nich wybieram Piotra Lecha. |
Dobrze, Lech się zgadza. Wyparło i Bukalski to się jednak później pojawili. Drugi z zawodników, który też pasował, to Zdzisław Leszczyński (znany głównie z ŁKS-u)
Zadajesz |
Tym razem zagadką będzie polski klub, który w swojej historii zaliczył 3 sezony w najwyższej klasie rozgrywkowej. Najlepszy z nich to 11 miejsce - pozostałe dwa sezony oznaczały spadek dla tej drużyny. Klub ten przez 2 lata prowadził młody trener, który później trenował m.in. Wisłę, Śląsk i Widzew. Z tego klubu również był powołany do składu Reprezentacji Olimpijskiej jeden znany piłkarz, który po Igrzyskach przeniósł się na zachód. Kariery wielkiej nie zrobił a do Reprezentacji Polski powołania dostawał tylko na mecze towarzyskie.
1. Co to za klub? 2. Co to za trener? 3. Co to za piłkarz? |
-KSZO Ostrowiec
-? -Andrzej Kobylański |
1. Źle
2. Źle 3. Dobrze |
1. Siarka Tarnobrzeg
2. Orest Lenczyk |
Zgadza się,
Zadajesz. |
Coś krótkiego i prostego (mam nadzieję):
W mieście tym organizowane były Igrzyska Olimpijskie. Oprócz wielu zabytków (wpisanych również na listę UNESCO) uwagę przykuwa architektura przystanków jednego ze środków transportu publicznego. Oprócz klubów piłkarskich miasto posiada również m.in. kluby hokejowe i żużlowe, w których występowali polscy zawodnicy. 1. Nazwa miasta 2. Nazwisko znanego reprezentanta Polski który występował w klubie nie-piłkarskim z tego miasta. |
1. Montreal
2. Czerkawski |
1. Źle
2. Dobrze :) |
1.Sztokholm
|
Zgadza się.
Jedziesz dalej Manolo. |
Wymień miasto i klub z którym Wiśle przyszło walczyć w Europejskich pucharach, a w których odbywały się zimowe igrzyska olimpijskie. (myśle że łatwe)
|
Oslo, Valerenga
Zagadkę oddaje na weekend komukolwiek. |
nowy w temacie i zagadka mam nadzieję łatwa:
1. które miasto wojewódzkie w PRL miało zmienioną nazwę na 3 lata? 2. które inne miasto miało wg. pierwszych założeń nosić tę nazwę? 3. (anegdotycznie) dlaczego jednak pierwszy plan nie został zrealizowany? |
1. Katowice
2. Częstochowa 3. Głupio by wyglądało jakby pielgrzymki katolickie szły do Stalinogrodu |
dobrze, zadajesz
|
Był taki bramkarz związany przez kilka sezonów z jednym z krakowskich klubów, znany z solidności i fryzury. Obecnie jest trenerem bramkarzy. W pewnym sezonie, w którym jego zespół spadł z ligi, a królem strzelców został późniejszy dyrektor sportowych jednego z większych klubów w Polsce, rozegrał ponad 30 spotkań, w których na boisku mierzył się z przynajmniej dziesięcioma późniejszymi trenerami klubów z najwyższej klasy rozgrywkowej.
1. O kogo chodzi? 2. Wymień przynajmniej siedmiu z tych trenerów, przeciwko którym grał bohater zagadki. (przez trener mam na myśli kogoś kto prowadził zespół w przynajmniej jednym spotkaniu ekstraklasy/ ówczesnej I ligi) 3. O który sezon chodzi? |
1. Siergiej Szypowski
2. Ryszard Wieczorek, Czesław Michniewicz, Jurij Szatałow, Tomasz Hajto, Dariusz Fornalak, Tomasz Kulawik, Marek Bajor 3. 1996/97 Dobrze? Powiem, że zagadka kozacka, nieźle się naszukałam. |
Prawie dobrze. Michniewicz w tamtym sezonie nie zagrał żadnego meczu z Hutnikiem, w obu bronił Jarosław Stróżyński.
|
Jeśli masz na myśli pierwszych trenerów, to nie wiem kto jeszcze. A jeśli asystenci/trenerzy bramkarzy też się liczą, to grał jeszcze m.in. Paweł Primel, Bogdan Zając...
Tak czy inaczej pozwolę sobie zadać zagadkę, a ty możesz uzupełnić tę listę ;) Bohaterem mojej zagadki jest pewien piłkarz przez całą karierę związany z jednym klubem z miasta, z którego pochodził. Ma na imię tak, jak komentator A, a na nazwisko jak komentator B, którzy często komentują razem mecze w NC+. Jest drugi pod względem liczby występów w klubie, w którym grał i trzeci pod względem strzelonych bramek. Zdobył też pewną jubileuszową, okrągłą bramkę dla klubu w historii jego występów w najwyższej klasie rozgrywkowej. 1. Jak się nazywa ten zawodnik oraz komentatorzy A i B? 2. W jakim klubie występował przez całą swoją karierę? 3. Jubileuszowa bramka to trafienie nr... w meczu przeciwko... |
Ok, w takim razie może być na przykład Tomasz Unton, Tomasz Fornalik, Arkadiusz Kaliszan, Marek Koniarek.
|
1. Leszek Wolski, Rafał Wolski, Leszek Orłowski
2. Pogoń Szczecin 3. Nr 500 przeciwko Arce Gdynia |
a i pasowali tam jeszcze Rafał Pawlak i Jacek Zieliński
|
Świetna odpowiedź oczywiście, możesz zadawać kolejną zagadkę.
|
Niech ktoś sobie zada, ja będę nieosiągalny przez ponad tydzień.
|
Zagadka na którą sam szukam odpowiedzi
Może Wiślacka brać pomoże :) http://images66.fotosik.pl/333/67bab65ac0682efem.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ac0682efe.html podobno w Polsce, ale gdzie dokładnie? I co to za Pałac? |
Pałac w Bełczu na Dolnym Śląsku (niedaleko od Głogowa)
|
Cytat:
No i zepsuł zabawę! :D Tydzień już dawno minął, więc czekamy na zagadkę :D |
Jest sobie europejskie miasto, nadmorskie - portowe, które powstało jeszcze kilkaset lat przed Chrystusem,
Jest w nim ogromne jezioro o powierzchni 17 km2, w którym żyją obecnie ryby słonowodne. Jezioro jest bardzo zaniedbane ale stanowi raj dla wędkarzy. Pierwszym mistrzem w piłce nożnej w tym kraju była przedwojenna drużyna ze wspomnianego miasta. Nazwa drużyny przez pewien czas była silnie związana z pewnym Polakiem, zasłużonym dla regionu. Obecnie piłkarzem drużyny z tego miasta jest były reprezentant Polski. 1. Co to za miasto? 2. Jak nazywała się wspomniana przedwojenna drużyna? 3. O jakiego byłego reprezentanta chodzi? |
1. Warna
2. Władysław Warna. 3. Marcin Burkhardt |
Dobrze, zadajesz
|
Relatywnie nie tak dawno Wisla grala dwumecz w pucharach europejskich. Dwumecz ten zapisal sie zlotymi zgloskami w historii naszego ukochanego klubu. W miescie, z ktorego pochodzi rywal Wisly z tego dwumeczu, urodzil sie swego czasu znany zeglarz, odkrywca. W czasie swego zywota odkryl jeden z bardziej znanych archipelagow na jednym z oceanow. W trakcie 2giej Wojny Swiatowej, na jednej z wysp nalezacyh do tego archipelagu mialy miejsce jedne z najbardziej zacietych walk na Oceanie.
1. Jaki to dwumecz. 2. Zeglarz/odkrywca. 3. Nazwa archipelagu. 4. Nazwa wyspy. 5. Tytul filmu z iscie gwiazdorska obsada, opisujacego wydarzenia z czasu walk na powyzszej wyspie. 6. Ile razy zostal nominowany do Oscara autor muzyki z tegoz filmu i ile Oscarow zdobyl. |
Cytat:
2) Nie znalazłem w necie miejsca jego urodzenia, ale chodzi o Bernardo de la Torre, 3) Kazan Retto, inaczej wyspy Volcano, 4) Iwo Jima, 5) Piaski Iwo Jimy z Johnem Waynem, 6) Victor Young został do Oscara nominowany 10-o krotnie, raz go wygrał za muzykę do filmu "w 80 dni dookoła świata". Przyznam się, że trochę zgadywałem, zgadza się? |
Trochę naciągane, bo miejsce ur, odkrywcy się mi nie zgadza ale spróbuję:
1) FC Barcelona 2) K. Kolumb 3) Hawaje 4) O'ahu (Pearl Harbor) 5) "Pearl Harbor" 6) H. Zimmer 1 oscar/ 9 nominacji |
Póki co tylko Hans Zimmer sie zgadza z 6 punktu u Vinci:)
|
1. Real Saragossa
2. Mendana? Imienia nie pamiętam 3. Wyspy Salomona. 4. Guadalcanal 5. Cienka czerwona linia 6. Hans Zimmer 1/9 |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl