Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Pan Jotka 19.10.2010 20:33

Wszytskie te działania OE plus poziom gry zniechęcają mnie-fanatyka -do chodzenia na stadion. Jeżdzenia itd. A jak odetna ludzi od transmisji poprzez rozdzielenie praw na kilka stacji to mogą zapomnieć o zyskach przez najbliższy czas.

felipe 19.10.2010 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 996058)
A jakie znaczenie ma poziom? Czyżby 10 zespołów miało wyzwolić w Polonii Bytom, Cracovii, czy Arce niewyobrażalną motywację i zawodnicy zaczną grać na poziomie tych z ligi francuskiej, czy holenderskiej? Niedoczekanie.

A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację? Nie byłbym taki pewien. Koło 20-25 kolejki pojawią się pierwsze ekipy grające o pietruszkę - nikt chyba nie wierzy, że polski ligowiec w takich meczach będzie zapierdzielał :)

Liga 10 drużynowa byłaby dużo bardizej elitarna. Kumulowałaby większe środki finansowe na mniejszej ilośći klubów. Byłoby zatem o co grać. Dalej - I liga też zwiększyłaby swój prestiż, byłoby w niej wszak co roku sporo fajnych ekip.

Ale podstawa - 3 drużyny przynajmniej lecą z Ekstraklasy. 3/4 grają w Europie, więc zaledwie 3 pozycje są neutralne. Dzięki temu bardzo długo jest o co walczyć.
I liga na wzór I ligi angielskiej, czyli z bezpośrednim awansem np. 2 drużyn, a z playoffami o awans dla czołowki (np. drużyn z 3-6 miejsca w tabeli).

Naszą piłkę zabija brak meczów "o stawkę". Nasze gwiazdki mobilizują sie od wielkiego dzwonu - Lech potrafi zagrać fajną piłkę w Europie by w miedzyczasie w tym samym składzie ośmieszać się w lidze. Legię klepie każdy, oprócz wielkich rywali - Lecha i Widzewa, na których się spięli. Wisła kopie sensownie u lidera w Białymstoku, chwile potem męczy się z Koroną czy outsiderem Śląskiem, oddajac po 1 strzale na mecz, itd. Nie zmienimy ich mentalności, ale też trudno się dziwić - mecz z Polonią Bytom to inny kaliber niż mecz z Legią itp. Nie ma się co oszukiwać.

momo 19.10.2010 22:25

Plusy zwiększenia ligi to:
1. wymuszanie szerszej kadry na zespołach, większe prawdopodobieństwo kartek, kontuzji, braku formy, obecni liderzy naszej E-klasy mają zespoły składające się z 13 zawodników i to spokojnie im wystarcza.
2. zmiana sposobu przygotowywania drużyn do sezonu na krótsze a intensywniejsze
3. stawianie na młodzież, nie każdego będzie stać zakupić nowych graczy, plus sytuacje losowe

Jako minusy wymieniacie:
1. Większa ilość meczów o pietruszkę - lepsze to niż 15 meczów sparingowych w okresie przygotowawczym. A i sezonów podobnych do obecnego, gdzie większość drużyn będzie walczyć o coś do końca będzie co raz więcej.
2. Niższe dochody z praw TV - bilety powinny załatwić tą kwestię
3. Brak zaplecza w 2 lidze. Nie musi spadać 4 drużyny mogą 2, a 4 będące powyżej grać w barażach pomiędzy sobą a pózniej drużynami z 2 ligi.

emj10 19.10.2010 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 996136)
A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację?

Oczywiście, że nie. Pod tym względem nie ma różnicy między ligą z 10 drużynami, a 18/20. Motywację może wyzwolić chęć pokazania się w Europie co skutecznie pokazują zawodnicy Amiki. Ligę może zawalą, ale z pewnością marketingową na tym nie stracą.

Finansowo byłoby na pewno gorzej przy 10 drużynach. Mniejsze zainteresowanie ze strony lokalnych sponsorów, duża część Polski niereprezentowana przez żadną drużynę, czy w końcu brak świeżości w lidze. Wyglądałoby to tak, że 3 zespoły spadają, a za rok 3 drużyny, które spadły wracałyby do ligi, gdyż różnica finansowa między drużynami w ekstraklasie, a resztą jest ogromna.

Cytat:

Przewidywane budżety na sezon 2010/2011:
1. Legia Warszawa (65 mln zł, wzrost o 10 mln zł)
2. Lech Poznań (60, +15)
3. Wisła Kraków (50, +10)
4. Widzew Łódź (30, +10)
5. Polonia Warszawa (30, +9)
6. Górnik Zabrze (25, +10)
7. Śląsk Wrocław (25, +2)
8. Zagłębie Lubin (25, +5)
9. Cracovia (23, +3)
10. GKS Bełchatów (25, 0)
11. Jagiellonia Białystok (20, +3)
12. Lechia Gdańsk (20, +4)
13. Arka Gdynia (18, +4)
14. Korona Kielce (15, 0)
15. Ruch Chorzów (13, 0)
16. Polonia Bytom (10, 0)
Oficjalne dane komisji licencyjnej PZPN
Legia, Wisła, Amica - wkrótce będą miały budżety po 80-100 mln zł
Widzew, Disco, Górnik, Cracovia, Zagłębie i Śląsk - mają solidnych sponsorów, więc budżety wzrosną
Jaga i Lechia - dostaną zastrzyk finansowy po wybudowaniu stadionów
Arka, Korona, Ruch i Polonia Bytom - odstają od reszty jeśli chodzi o budżet, ale sukcesy (Korona) mogą sprawić, że wkrótce dołączą do zespołów mających budżety w granicach 25-30 mln zł

Arked 19.10.2010 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 996136)
A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację? Nie byłbym taki pewien. Koło 20-25 kolejki pojawią się pierwsze ekipy grające o pietruszkę - nikt chyba nie wierzy, że polski ligowiec w takich meczach będzie zapierdzielał :)

Liga 10 drużynowa byłaby dużo bardizej elitarna. Kumulowałaby większe środki finansowe na mniejszej ilośći klubów. Byłoby zatem o co grać. Dalej - I liga też zwiększyłaby swój prestiż, byłoby w niej wszak co roku sporo fajnych ekip.

Ale podstawa - 3 drużyny przynajmniej lecą z Ekstraklasy. 3/4 grają w Europie, więc zaledwie 3 pozycje są neutralne. Dzięki temu bardzo długo jest o co walczyć.
I liga na wzór I ligi angielskiej, czyli z bezpośrednim awansem np. 2 drużyn, a z playoffami o awans dla czołowki (np. drużyn z 3-6 miejsca w tabeli).

Naszą piłkę zabija brak meczów "o stawkę". Nasze gwiazdki mobilizują sie od wielkiego dzwonu - Lech potrafi zagrać fajną piłkę w Europie by w miedzyczasie w tym samym składzie ośmieszać się w lidze. Legię klepie każdy, oprócz wielkich rywali - Lecha i Widzewa, na których się spięli. Wisła kopie sensownie u lidera w Białymstoku, chwile potem męczy się z Koroną czy outsiderem Śląskiem, oddajac po 1 strzale na mecz, itd. Nie zmienimy ich mentalności, ale też trudno się dziwić - mecz z Polonią Bytom to inny kaliber niż mecz z Legią itp. Nie ma się co oszukiwać.

Poprzednie sezony były bardzo wyrównane i środek tabeli prawie nie istniał. Praktycznie przez cały sezon większość zespołów o coś grała i jakoś na poziom pozytywnie to nie wpłynęło. Zmniejszenie liczby zespołów sprawi moim zdaniem jedynie to, że liga będzie nudna i mecze pomiędzy najlepszymi drużynami zwyczajnie spowszednieją. Uważam że rozmiar ligi spokojnie można zwiększyć do 18 zespołów gdyż w 1-lidze jest kilka drużyn które w Ekstraklasie by sobie spokojnie poradziły (wystarczy spojrzeć na postawę beniaminków w poprzednich latach). Wszelkie próby sztucznego zwiększania poziomu rozgrywek poprzez zmniejszanie ligi są pomysłem moim zdaniem chybionym. W wielu ligach już to przerabiano (częściowo także w naszej) i zawsze wracano do najprostszego i moim zdaniem najlepszego sposobu organizacji rozgrywek.

studio2 19.10.2010 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 996094)
z najlepszymi ... Polonia

13. Polonia Warszawa

Z poprzedniego sezonu ;-)

I nie, mam gdzies mecze z Legia czy z Wisla 4 razy w roku, wlasnie ze wzgledu na tych jednomeczowcow ktorzy "id ana Legie" czy "ida na Wisle" a jak im sie zwraca uwage czy czasem na Lecha nie ida to sie dziwia o co chodzi. I wole wlasnie na takie Polonie B czy Arke jezdzic niz ciagle na Estadio de la Truskawka. Nie oszukujmy sie, nie jestesmy bogatym panstwem aby tak nagle jakimis glupimi reformami nagle 5 druzyn do LM o LE wskoczylo na stale.

Posta o dobrym poziomie komentatorow na Nce szkoda komentowac :lol:

emj10 19.10.2010 23:24

Nie wiem kto to dzisiaj komentował na N-ce meccz Real - Milan, ale to była jakaś tragedia. Wyłączyłem głos.

DarekK_11 20.10.2010 07:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 996198)
Nie wiem kto to dzisiaj komentował na N-ce meccz Real - Milan, ale to była jakaś tragedia. Wyłączyłem głos.

Sergiusz Ryczel. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sergiusz_Ryczel)
Wczoraj wyjątkowo źle wypadł.

kreseq 20.10.2010 08:05

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Upadłem na twarz i nie moge sie podniesc :) Ma gosc racje ale tekst :
"To jest skandal! Ja naprawdę nie rozumiem, jak profesjonalny piłkarz może nie wiedzieć, co ma w tym swoim dziobie? " Mnie rozlozyl na lopatki ;)

Sartre 20.10.2010 08:24

Cytat:

Upadłem na twarz i nie moge sie podniesc :) Ma gosc racje ale tekst :
"To jest skandal! Ja naprawdę nie rozumiem, jak profesjonalny piłkarz może nie wiedzieć, co ma w tym swoim dziobie? " Mnie rozlozyl na lopatki ;)
Jak to jest, że tylko z tym jednym klubem takie historie się zdarzają? :D

dj_ibutti 20.10.2010 09:25

Tylko ten jeden klub to ujawnia, w pozostałych dowiedzielibyśmy się, że Przyrowski ma -infekcje bakteryjną, albo złapała go grypa żołądkowa.

;)

Semper Fidelis 1985 20.10.2010 11:51

Giza u koleżanek...

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...acovii,1547010

AYALA 20.10.2010 11:51

Parę piw to nie jest zbrodnia :)
http://www.sport.pl/pilka/1,70993,85..._zbrodnia.html

dynek.pl 20.10.2010 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 996314)

Przypomnialo mi sie od razu jak byla gala rozdania medali Ekstraklasy i Peszko sie wypowiadal
przepitym glosem, ze troche poswietowali z chlopakami zakonczenie sezonu :)

Oczywiscie stanowcze NIE dla idiotow w koszulce reprezentacji Polski !!

panew 20.10.2010 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 996314)

prosze o kopiowanie tekstu ze stron agory i wklejanie ich wraz z linkiem żeby im nie nabijac licznika

szprotson 20.10.2010 12:33

pany, co dziś puszczają w otwartej telewizji z Ligi Mistrzów?

a co do sprawy Peszki i pijaństwa..picie było jest i będzie na kadrze, w sumie wali mi to czy jest idiota czy nie(jest), jesli bedzie na meczu dawal z siebie 100% a daje, to dlaczego go wyrzucac, skoro i tak to ni chuja nie pomoże?
Jak chcą pokazać że potrafią podejmować ciężkie decyzje, to niech połowe dziadów wyrzucą.
Kto grał w piłke, wie że picia sie wyeliminować nie da.

spidey 20.10.2010 13:04

Inter - Tottenham, źródło: polsat.pl :)

tofik 20.10.2010 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 996320)
Przypomnialo mi sie od razu jak byla gala rozdania medali Ekstraklasy i Peszko sie wypowiadal
przepitym glosem, ze troche poswietowali z chlopakami zakonczenie sezonu :)

Oczywiscie stanowcze NIE dla idiotow w koszulce reprezentacji Polski !!

I tak nic nie przebije Kasprzika na tejże gali :lol:

flamengista 21.10.2010 21:49

Niektórzy są naprawdę bezczelni:

http://www.sport.pl/pilka/1,65039,85...powiednim.html

dostał tych piłkarzy, co sam chciał i wybrał, a teraz... narzeka na charaktery i chce dalszych wzmocnień.

Podziwiam Waltera, że jeszcze mu ufa i chce na to dawać pieniądze.

ToTylkoJa 21.10.2010 22:15

flamengista nie jesteś na czasie. Ale nie martw się, nie tylko Ty nie nadążasz za boskim Maciusiem :lol:

Ostatnio wyszło na jaw (wersja wg Skorży), że tak naprawdę Skorża pozytywnie zaopiniował tylko Vrdoljaka, a reszta piłkarzy została mu narzucona przez Jóźwiaka, Miklasa itp.

Ja tego gościa mam dość po 3 miesiącach, mam nadzieję, że szybko go wywalą z Legii.

edit: @down- ja to go nigdy tu nie chciałem, ale to co on robi to przechodzi ludzkie pojęcie.

emj10 21.10.2010 22:37

Ja miałem go dość już wcześniej, ale dałem mu kredyt zaufania. Wygasł po 2 tygodniach :D

Marszałek 22.10.2010 19:23

Leżąc tyłem do bramki Kucharczył ładuje bramkę. Ekwilibrystyczna ta Legia. O takiej marzyłem:)
Kupili gościa z Brazylii a tu się okazuje,że dużo lepszy od niego jest pryszczaty z oddalonego 40 kilosów Nowego Dworu. Trzeba być mega beszczelnym aby kupować takich Antoloviców czy Mezenga:)Swoją drogą robienie dyrektorem sportowym Jóżwiak jest ekstrawagancją. A ta jak wiemy kosztuje. Więc jak spojrzymy na tą Legię to w sumie wszystko się zgadza.

Emenems81 22.10.2010 19:25

Co nie przeszkadza im w strzeleniu bramki i prowadzeniu 1-0 w Kielcach.

MCX 22.10.2010 19:34

Ach Kucharzyk, ale to zrobił, och!! Ależ ten chłopak ma talent !! FENOMENALNA GRA KUCHARCZYKA !!

No nie da się tego słuchać.. :/

Emenems81 22.10.2010 19:35

Przełącz lub wycisz głos :] Swoją drogą Korona coraz grozniejsza :]

Emenems81 22.10.2010 19:36

Golllllllll !! :D

SĘDZIA ZGRED 22.10.2010 19:40

No no, wszystko wraca do normy 1:1 ciekawe jakie znowu złote myśli najdą Maciusia po meczu jeśli tego Legia nie wygra...

mic 22.10.2010 19:41

Czy mi sie wydaje czy Radovic sam sie przewrocil, bo tak wygladalo z poziomu sopcasta ?

Dzieki, Ogladam na sopcascie i nie widac dokladnie, moglo sie wydawac ze przebieg obok reki (albo minimalny kontakt) i sam sie przewrocil...

Marszałek 22.10.2010 19:41

Ale skansen w obronie gra Korona, no i się to zemściło. I na huj się ten Sasal rzuca. Ciekawe czy strzelą.

edit. Mic,Małkowski go wybił z biegu, jedna ręka zachaczyła o nogę.

Żuczek 22.10.2010 19:45

Lekko tam szarpnięty został, ale to przy takiej szybkości wystarczy do spowodowania upadku.

Swoją drogą mecz bardzo ciekawy. Mam tylko nadzieję, że po tej czerwieni nie zrobi nam się z niego spotkanie do jednej bramki.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl