Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

JEDREK76 20.04.2010 08:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez robin hood (Post 886294)
[...]Co do powołania nowych ludzi przez Wyżej wspomnianego. To nie dziw mnie to zupełnie zostały powołane osoby, które w danej chwili były najbardziej potrzebne, ktoś odpowiedzialny za bezpieczeństwo w perspektywie przylotu do kraju zagranicznych delegacji i ktoś do kancelarii (która praktycznie przestała istnieć) w celu zorganizowania a może lepiej pomocy w zorganizowaniu uroczystości (które trzeba przyznać pomijając drobne wpadki i dzięki zasłudze harcerzy udały się nawet nawet, (chociaż wolałbym żeby ich nie musiano organizować)...

Robinie
pozwól, że doniosę się tylko do tej części Twojej wypowiedzi. O ile do powołania na stanowisku szefa BBN Kozieja nie mam jakichś większych pretensji, to powołanie Michałowskiego w dniu katastrofy jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Przecież sprawami prezydenckiej Kancelarii zajmował się znakomicie Jacek Sasin, organizacją uroczystości z ramienia rządu zajmował się (też należy przyznać, że doskonale) ambasador Polski w Paryżu Tomasz Orłowski.
W moim przekonaniu ta decyzja była całkowicie polityczna, Komorowski powinien powołać jako p.o. szefa Kancelarii dotychczasowego zastępcę czyli Jacka Sasina. Właściwie dotychczas nie wiemy czym właściwie przez ten tydzień zajmował się powołany na to stanowisko Jacek Michałowski, choć jeśli przecieki jakie z Kancelarii przekazuje Rzepa są prawdziwie, to sytuacja nie jest zbyt sympatyczna, a całego posunięcia mianem bezstronnego nie sposób nazwać.
http://www.rp.pl/artykul/464179_Spor..._doradcow.html

pan Dudi 20.04.2010 09:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 886191)
ps. odpuście trochę Buzkowi, toć to ojciec założyciel PiSu. ;)

Co było a nie jest...

Gość w zasadzie pozbawiony jakiejkolwiek dumy, ślepo zapatrzony w zachód. Idealny kandydat PO na prezydenta.:lol:

cpc 20.04.2010 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 886065)
50/50.

Dzięki za odpowiedź, sam przyznasz, że jednak jest trochę niewiadomych, a sprawa jest szalenie ważna. Myślę, że warto monitorować ten temat aby za kilka lat przynajmniej wiedzieć z miejsca czemu powstała gazowa komisja sledcza :) to tak pół żartem pół serio.
Ten artykuł(nie licząc wzmianki o oligarchi itp...) to kopia artykułu z onetu, gdzie również było wspomniane o 1% od zysków i jeśli się to potwierdzi to będzie to wtopa na skalę światową.
Dług publiczny przekroczył już w Polsce 50% PKB i czy aby taki gaz nie mógł pomóc nam w jego spłacie ??

Pozdrawiam

orzeu 20.04.2010 09:40

Sluchajac Komorowskiego czulem ze skads znam ten sposob "przemowy". Ksiadz z ambony? Nie. Nauczyciel z podstawowki? Cieplej. Pan czytajacy dzieciom bajki na dobranoc. Bingo!
"Stala sie recz straszna dla naszego kraju" z akcentem jakby czytal "Czerwony Kapturek szedl sobie przez las z koszykiem pelnym smakolykow".

Co do facebooka, ta grupka "nie na Wawelu" to zaledwie 1% calej spolecznosci polskiej na fb. To tez dobrze pokazuje ze postawy awanturnicze prezentuje margines spoleczenstwa i wiekszosc, niezaleznie czy sie zgadza czy nie, przyjela ta decyje z godnoscia i nie potrzebuje manifestowac tego co o tym sadzi bo wie ze nic nie zmieni.

Zbychu 20.04.2010 09:55

Wczoraj u Tomasza Lisa Zbigniew Romaszewski zadeklarował że jest chętny do prezydentury jeśli Jarosław Kaczyński mu pozwoli.Jak dla mnie to obecnie najlepsze wyjście dla PiSu.Jeśli Romaszewski wystartuje w wyborach jestem w stanie go poprzeć.

crazykaro 20.04.2010 09:56

Może lepiej poczekajmy na jakiś sondaż zamiast wypisywać takie mądre stwierdzenia że na FB grupa "nie na Wawel" to 1% społeczności. Takiego ożywienia jak po informacji że Kaczynski bedzię pochowany na Wawelu to jeszcze nie widziałem i mogę ci zaręczyć że nie jest to ani 1 ani 10 ani 25% tylko przynajmniej 2x więcej

Kocur 20.04.2010 10:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 886329)
Może lepiej poczekajmy na jakiś sondaż zamiast wypisywać takie mądre stwierdzenia że na FB grupa "nie na Wawel" to 1% społeczności. Takiego ożywienia jak po informacji że Kaczynski bedzię pochowany na Wawelu to jeszcze nie widziałem i mogę ci zaręczyć że nie jest to ani 1 ani 10 ani 25% tylko przynajmniej 2x więcej

Najlepsze sondaże są w Gazecie jak już kiedyś napisali że "Kraków jest przeciwny" - wyszło że Kraków = 1000 mieszkańców :lol:

orzeu 20.04.2010 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 886329)

Proponuje DOKLADNIE przeczytac co napisalem. To tylko dwa zdania.

Jeszcze jedna rzecz. Wypadki lotnicze w ostatnich latach samolotów nierejsowych dają do myślenia odnośnie poziomu wyszkolenia naszych pilotow lub sprzetu na jakim lataja.
Casa, Tupolew, Helikopter Millera, Air Show w Radomiu, wypadek w Nowej Hucie, jesli dobrze kojarze to w Tatrach tez byl jakis wypadek smiglowca. Troche duzo jak na jeden maly kraj z liczba lotow mniejsza niz ma Alaska.

crazykaro 20.04.2010 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 886337)
Proponuje DOKLADNIE przeczytac co napisalem. To tylko dwa zdania.

No dobra ale nie możesz uznawać że ta grupka na fb odzwierciedla "postawę awanturniczą".
Gdyby nie chodziło o czyjąś śmierć i tragedię narodową to ilościowo protesty by zupełnie inaczej wyglądały.

Ponadto nie wiem czy protesty można uznawać jako postawę awanturniczą skoro podejmuje się takie a nie inne decyzje odgórnie gdy nie wiadomo tak naprawdę kto ją podjął bo nikt się nie chce przyznać (i proszę nie wypisywać nazwiska jakiegoś nieznanego krakowskiego radnego jako pomysłodawcy). Ciekaw jestem czy gdyby chcieli pochować b. Prezydenta gdzieś w Warszawie to czy znalazła by się taka grupka która by to oprotestowała i sugerowała Wawel?? Bo chyba nie, a to raczej inicjatywa oddolna powinna być podstawą do pochowania kogoś na Wawelu (jak w przypadku Piłsudskiego) a nie decyzja polityczna.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 886331)
Najlepsze sondaże są w Gazecie jak już kiedyś napisali że "Kraków jest przeciwny" - wyszło że Kraków = 1000 mieszkańców :lol:

Nie wiem o co chodzi z tym sondażem ale sondaż zazwyczaj przeprowadza się na grupie ok 1000 osób:P

mariusz92abg 20.04.2010 10:48

znalezione w necie......"
Po przekroczeniu granicy rosyjskiej konwój z Jarosławem Kaczyńskim zmierzającym 10 kwietnia do Smoleńska na miejsce katastrofy miał zwolnić, a następnie krążyć po mieście. W tym czasie premier Donald Tusk rozmawiał z Władimirem Putinem.

Według ustaleń Polskiego Radia, trasę z Witebska do granicy białorusko-rosyjskiej konwój z Jarosławem Kaczyńskim, który zmierzał do Smoleńska, by zidentyfikować ciało prezydenta RP, pokonał bardzo szybko. Tuż po przekroczeniu granicy rosyjskiej zwolnił. Pokonanie około stu kilometrów z Witebska na miejsce tragedii zajęło blisko trzy godziny. - Bardzo sprawnie dojechaliśmy do białorusko-rosyjskiej granicy. Tam 40 minut sprawdzano nam dokumenty, mimo że mieliśmy paszporty dyplomatyczne. W drodze do Smoleńska eskortowała nas już rosyjska milicja. Jechaliśmy bardzo wolno, około 25-30 km/h - relacjonował jeden z członków delegacji Adam Bielan. Delegacja pytała konwojujących milicjantów o powody tak wolnej jazdy. W odpowiedzi mieli usłyszeć, że takie mają rozkazy. Jeszcze przed Smoleńskiem pojazd z prezesem PiS został wyprzedzony przez kolumnę z premierem Tuskiem, który na Białorusi wylądował kilkadziesiąt minut po Kaczyńskim. Potem autokar z Jarosławem Kaczyńskim jeszcze krążył po mieście. W tym czasie premierzy Polski i Rosji odbyli spotkanie. Informacje te miał zweryfikować Piotr Paszkowski, rzecznik Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Wczoraj jednak nie otrzymaliśmy od niego odpowiedzi."

Zbychu 20.04.2010 13:33

Wywiad z Markiem Jurkiem w którym kandydat Prawicy Przeczpospolitej między innymi dementuje nieprzychylne "newsy" jakoby miał się rzekomo wycofać z wyborów
http://www.radiozet.pl/Programy/Gosc.../Marek-Jurek2/

Tekst Eckardta,wpradzie sprzed 2 miesięcy ale generalnie nadal naktualny
http://www.eckardt.pl/czy-marek-jure...niunkture.html

Boleck 20.04.2010 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mariusz92abg (Post 886346)
znalezione w necie......"

Podaj linka lubię znać źródło.

MCDave 20.04.2010 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 886331)

Rozwiń historię tego sondażu bo nie pamiętam takiego.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 886322)
Sluchajac Komorowskiego czulem ze skads znam ten sposob "przemowy". Ksiadz z ambony? Nie. Nauczyciel z podstawowki? Cieplej. Pan czytajacy dzieciom bajki na dobranoc. Bingo!
"Stala sie recz straszna dla naszego kraju" z akcentem jakby czytal "Czerwony Kapturek szedl sobie przez las z koszykiem pelnym smakolykow".

To jest dobre. Też się zastanawiałem kogo mi przypomina przemawiający Komorowski. Bajka na dobranoc jest w tym wypadku niezłym porównaniem.

Cytat:

Co do facebooka, ta grupka "nie na Wawelu" to zaledwie 1% calej spolecznosci polskiej na fb. To tez dobrze pokazuje ze postawy awanturnicze prezentuje margines spoleczenstwa i wiekszosc, niezaleznie czy sie zgadza czy nie, przyjela ta decyje z godnoscia i nie potrzebuje manifestowac tego co o tym sadzi bo wie ze nic nie zmieni.
Ile jeszcze będziesz zaklinał rzeczywistość? Grupa Wisła Kraków ma na FB - 4,000 fanów. Według Twojej logiki oznacza to że jeszcze mniej ludzi kibicuje Wiśle niż nie zgadza się na pochówek na Wawelu (46,000). Idźmy dalej: "Wyborowa" - 4,200 czyli Polacy nie piją najpopularniejszej wódki w swoim kraju; "Lubię pączki" - 622 fanów, czyli Polacy nie jedzą pączków i fantastyczny przykład (mam nadzieję że również ma tutaj zastosowanie Twój tok myślenia) "TAK dla pochowania Kaczyńskich na Wawelu" - 1,600 fanów czyli 0,03 grupy przeciwników. 0,03 marginesu oznacza kompletny margines.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boleck (Post 886391)
Podaj linka lubię znać źródło.

Ojciec Rydzyk w Radiu Maryja. Poważnie.

szczebrzeszcz 20.04.2010 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 886402)

to i tak składniejsza wypowiedź niż poprzednia:p
tzn bez słów chyba, gdyby, podobno, ja nie wiem tak mówili:D

ale poziom argumentacji ten sam...:-)

Boleck 20.04.2010 15:07

Cytat:

o żesz, wiedziałem, że nie należy traktować tego serio.

matssman 20.04.2010 15:24

Cytat:

"TAK dla pochowania Kaczyńskich na Wawelu" - 1,600 fanów czyli 0,03 grupy przeciwników.

Jest jeszcze taka grupa- wstyd nam za Wojne o Wawel (prawie 11.000), poza tym pamiętaj, że konto na FB mają zazwyczaj ludzie młodzi, raczej rzadko ojcowie rodzin czy zapracowane matki. Więc nie ma się znowu czym jarać. Poza tym niewiadomo ilu z przeciwników to mieszkańcy Krakowa.

MCDave 20.04.2010 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matssman (Post 886416)
Jest jeszcze taka grupa- wstyd nam za Wojne o Wawel (prawie 11.000), poza tym pamiętaj, że konto na FB mają zazwyczaj ludzie młodzi, raczej rzadko ojcowie rodzin czy zapracowane matki. Więc nie ma się znowu czym jarać. Poza tym niewiadomo ilu z przeciwników to mieszkańcy Krakowa.

Grupa "wstyd nam za wojnę o Wawel" nie oznacza że członkowie są zwolennikami pochówku. Wyciąg z opisu "Mamy nową wojnę domową, jeszcze podczas żałoby - w tej grupie się od tej wojny odcinamy, uważamy ją za żałosną z każdej perspektywy!" czyli zarówno przeciwników jak i zwolenników.

Ja się nie jaram i wręcz przeciwnie - uważam że FB jest platformą komunikacji, a nie jakąkolwiek reprezentatywną próbą społeczeństwa. Drażni mnie jednak obrażanie użytkowników tego serwisu, a szczególnie określaniem ich mianem gówniarzy przed chłopaczków, którzy w większości jeszcze studiów skończyć nie zdążyli.

To czy ktoś jest mieszkańcem Krakowa nie ma żadnego znaczenia w tej całej wojnie o Wawel. Wzgórze i zamek to dobro narodowe, dopóki nie wróci RP Krakowska.

FraMat 20.04.2010 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 886419)
Drażni mnie jednak obrażanie użytkowników tego serwisu, a szczególnie określaniem ich mianem gówniarzy przed chłopaczków, którzy w większości jeszcze studiów skończyć nie zdążyli.

określenie "gowniażeria facebokoowa" nie ma na celu obrażania użytkowników seriwsu lecz wytknięcie tej częsci spoleczeństwa, która po gówniarsku się zachowuje - rzy okazji też na facebooku.
Aha.
Studia (dwa kierunki) skonczylem dość dawno

Boleck 20.04.2010 15:47

Co to znaczy zachowuje się po gówniarsku bo nie kumam?

pan Dudi 20.04.2010 16:01

Cytat:

Drażni mnie jednak obrażanie użytkowników tego serwisu, a szczególnie określaniem ich mianem gówniarzy przed chłopaczków, którzy w większości jeszcze studiów skończyć nie zdążyli.
A co powiesz o obrażaniu i poprawianiu profesora prawa przez "chłopczyków" z małyszówkami pod nosem? Ewentualnie jakie masz zdanie o ludziach kwestionujących decyzje takich ludzi jak np. Dziwisz?

Szczepan_TS 20.04.2010 16:05

Podobno zbliżające się wybory prezydenckie odbęda sie na Facebooku.
Info telefoniczne.

A poprzedni tydzień najlepiej pokazał, jak społeczeństwo ogłupione jest przez demoliberalne media.

Kocur 20.04.2010 16:19

Cytat:

Rozwiń historię tego sondażu bo nie pamiętam takiego.

Dave - cały artykuł jest już w archiwum. Kwestia zdania typu "duża część mieszkańców Krakowa jest przeciwko pochówkowi Lecha Kaczyńskiego na Wawelu".

Jak wiemy pod kurią nie było więcej niż 1500 osób - czy jest to "duża część mieszkańców" ? :) Bez kitu.

Potem już pisali rozważniej:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...y_protest.html

Cytat:

Niewielka grupa przeciwników pochówku skandowała: "Powązki, Powązki!" oraz "Kraków nie!".

Dla przypomnienia jeszcze sondaże w Gazecie sprzed wyborów prezydenckich - nie dawali Lechowi więcej niż 20% co teraz dziennikarze we wspomnieniach po katastrofie komentowali że wygrał wybory mimo że błędne sondaże wskazywały na innego kandydata :)

Boleck 20.04.2010 16:24

Kto powiedział, że przeciwnicy pochówku to tylko ci którzy protestowali? Wielu ludzi w tym ja, uważało protestowanie w takiej chwili za niestosowne. Poza tym z pochówkiem nie zgadzał się np. bp. Pieronek oraz Andrzej Wajda. Na stronie GW przeciwników pochówku było bodajże 86 %, to oczywiście przegięcie w drugą stronę, ale nie mamy bardziej wiarygodnych sondaży więc bardziej udowodniona jest teza, że zdecydowana większość Polaków nie była zwolennikami pochówku na Wawelu.

crazykaro 20.04.2010 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 886432)
Jak wiemy pod kurią nie było więcej niż 1500 osób - czy jest to "duża część mieszkańców" ? :) Bez kitu.

Czy to że w paradzie antygejowskiej wzięło udział 1000 osób oznacza ze pozostałe 999 tys to geje? Z takimi argumentami to się możesz schować

matssman 20.04.2010 16:37

MCDave >>Zgadzam się, że Wawel to dobro narodowe, Park Jordana też dobro narodowe (chociaż nie pytano mnie czy zgadzam się na budowę "Bajlandii"), Powązki też dobro narodowe (ale nigdy mnie nikt nie pytał o zdanie jak kogoś tam chowali w Alei Zasłużonych)
Dobro narodowe - pojęcie względne. Pieczę nad Kryptą Wawelską sprawuje Kuria Krakowska i to ona ma ostatnie zdanie. Założę się, że znakomita większość tych co nagle podniosła to całe larum zapewne nigdy w życiu w tej krypcie nie była a jeśli byli to nie z własnej duchowej potrzeby tylko w ramach wycieczki w podstawówce. I nagle jak usłyszeli, że Kaczyński, który był ich odwiecznym przeciwnikiem ma tam spocząć stali się wielkimi obrońcami tej Krypty. No ale te 300 osób, które protestowało ostatecznie przegrało ze 150.000, które przyszły pożegnać prezydencką parę.
Ale to niei ma co rozgrzebywać tego, Pare Prezydencka została tam pochowanai, historia osądzi czy słusznie, natomiast my powinniśmy pomodlić się za ich Dusze i zająć się istotniejszymi sprawami, których jest całkiem teraz sporo.

FraMat 20.04.2010 16:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boleck (Post 886424)
Co to znaczy zachowuje się po gówniarsku bo nie kumam?

:lol:
no na przyklad w czasie trwania żałoby wezwania na różnych portalach do bojkotowania decyzji o pochówku na Wawelu (to z ubiegłego tygodnia).
Z wczesniejszych: rzucanie haseł typu: schowaj babci dowód, wyciąganie z zachowań niezyjącego dziś orezydenta samych "wpadek" i ubolewanie, że ten typ ośmiesza nas przed całym światem, podczas gdy w tygodniu podczas żałoby te same media, które sterowaly zachowaniem i "poglądami" gówniażerii krytykując go za wszystko, nawet za to, że kichnął, prześcigają sie w wychwalaniu jego erudycji, ciepła i bezpośredniości.
Gówniażeria to szerzej w tym kontekście: podatność pryszczy na manipulację przez media walczące z PiS od chwili wygrania wyborów parlamentarnych przez PiS i objecia funkcji prezydenta przez Lecha Kaczyńskiego.
Mógłbym wymieniac bez końca, ale i tak zrozumiałem, że zadając pytanie nie oczekiwałeś poważnej odpowiedzi bądź oczekiwałeś odpowiedzi, ktorą można byłoby wyśmiać

tak przy okazji: jak ocenicie takie zachowanie: mąż jest dyrektorem wydawnictwa, ktore zaraz po katastrofie w Smoleńsku wydało książkę o Prezydencie reklamujac ją na plakatachw Krakowie a jego żona jako pierwsza nawoływała do bojkotu pochowku na Wawelu podkreslając, że będzie zbierała podpisy pod petycja o usuniecie pary prezydenckiej z Wawelu?

Boleck 20.04.2010 16:49

matssman ale wielu moich znajomych ja też, uważamy że pomysł pochówku na Wawelu jest mówiąc oględnie nie trafiony, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie w takiej chwili protestował, protestował margines tych którzy nie zgadzali się z pomysłem pochówku, protestowali awanturnicy. Skromne ilości czynnie protestujących nie oznaczają, że reszta społeczeństwa tą sytuację akceptuje śmiem twierdzić, że jest odwrotnie.

Cytat:

no na przyklad w czasie trwania żałoby wezwania na różnych portalach do bojkotowania decyzji o pochówku na Wawelu (to z ubiegłego tygodnia).
Z wczesniejszych: rzucanie haseł typu: schowaj babci dowód, wyciąganie z zachowań niezyjącego dziś orezydenta samych "wpadek" i ubolewanie, że ten typ ośmiesza nas przed całym światem
Z tą częścią wypowiedzi się zgadzam, ale to działa w dwie strony, klaskanie na mszy żałobnej, czy transparenty (jak pokazywany wcześniej), znaki partyjne na mszy żałobnej, bzpodstawne oskarżanie w czasie żałoby Federację Rosyjską o zamach przez media z Torunia, czy posła PIS(Górskiego - nie pamiętam do końca nazwiska udzielił wywiadu w ND za co później na szczęście przepraszał). To też jest gówniarzeria, ckliwe pomysły Kurskiego o wykorzystanie tragedii w kampanii (też było wcześniej w ty wątku) to też gówniarzeria. Problem w tym, że w przypadku przeciwników PIS po gówniarsku zachował się margines, natomiast polityków PIS i media Toruńskie ciężko nazwać marginesem.

crazykaro 20.04.2010 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matssman (Post 886440)
MCDave >>Zgadzam się, że Wawel to dobro narodowe, Park Jordana też dobro narodowe (chociaż nie pytano mnie czy zgadzam się na budowę "Bajlandii"), Powązki też dobro narodowe (ale nigdy mnie nikt nie pytał o zdanie jak kogoś tam chowali w Alei Zasłużonych)
Dobro narodowe - pojęcie względne. Pieczę nad Kryptą Wawelską sprawuje Kuria Krakowska i to ona ma ostatnie zdanie. Założę się, że znakomita większość tych co nagle podniosła to całe larum zapewne nigdy w życiu w tej krypcie nie była a jeśli byli to nie z własnej duchowej potrzeby tylko w ramach wycieczki w podstawówce. I nagle jak usłyszeli, że Kaczyński, który był ich odwiecznym przeciwnikiem ma tam spocząć stali się wielkimi obrońcami tej Krypty. No ale te 300 osób, które protestowało ostatecznie przegrało ze 150.000, które przyszły pożegnać prezydencką parę.
Ale to niei ma co rozgrzebywać tego, Pare Prezydencka została tam pochowanai, historia osądzi czy słusznie, natomiast my powinniśmy pomodlić się za ich Dusze i zająć się istotniejszymi sprawami, których jest całkiem teraz sporo.

Tyle że te miejsca które wymieniłeś nie postały w XI w. I nie mieszaj w to az tak polityki bo ludzie nie chcieliby aby ani Kaczyński ani Tusk byli tam pochowani. Taka decyzja powinna jednoczyć a nie dzielić

matssman 20.04.2010 17:02

Boleck --> widzisz natomiast ja i moi znajomi nie widzieliśmy w tym nic złego, w końcu ta Krypta po coś jest, a rzadko przychodzi kilkaset tysięcy ludzi na pogrzeb "zwykłego" człowieka.
Ale zgadzam się z Tobą, że mogło się to niektórym nie podobać oczywiście mają prawo, w końcu każdy z nas ma natomiast nie rozumiem tych ludzi co prostestowali, wrzeszczeli, pisali petycje w czasie żałoby!
Chamstwo, zwykłe chamstwo bez wyczucia sytuacji!. Dzieci Michnika z obłędem w oczach.

Watts 20.04.2010 17:05

Cytat:

Dzieci Michnika z obłędem w oczach.
Zapomniałeś jeszcze, że żydolewacy i wykształciuchy.

matssman 20.04.2010 17:06

crazykaro -> jak to nie mieszaj w to polityki? A kim byli Ci królowie, Piłsudski jak nie wybitnymi postaciami polityki? Poza tym skąd wiesz, że ludzie niechcieliby - przeczytałeś nową sondę w Gazecie Wyborczej? :)

Watts --> to już jest twoje zdanie

Boleck 20.04.2010 17:09

matssman poczytaj biografię Piłsudskiego, (ja czytałem kilka) ciekawe czy wtedy będziesz uważał go za wybitnego, koniec OT.

crazykaro 20.04.2010 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 886446)
Tyle że te miejsca które wymieniłeś nie postały w XI w. I nie mieszaj w to az tak polityki bo ludzie nie chcieliby aby ani Kaczyński ani Tusk byli tam pochowani. Taka decyzja powinna jednoczyć a nie dzielić

Szczególy się liczą:p

Ludzie poszli bo tak uważali a nie bo ktoś ich do tego zmusił czy prezkonał.
A GW nie czytam i nie mam zamiaru. Daj linka do do firmy przeprowadzającej sondaż:D

matssman 20.04.2010 17:18

Boleck --> to tak jak z Francisco Franco - dla jednych bohater dla innych dyktator

crazykaro --> masz rację mój błąd, przeoczyłem :P

robin hood 20.04.2010 17:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 886309)
Robinie
pozwól, że doniosę się tylko do tej części Twojej wypowiedzi. O ile do powołania na stanowisku szefa BBN Kozieja nie mam jakichś większych pretensji, to powołanie Michałowskiego w dniu katastrofy jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe. Przecież sprawami prezydenckiej Kancelarii zajmował się znakomicie Jacek Sasin, organizacją uroczystości z ramienia rządu zajmował się (też należy przyznać, że doskonale) ambasador Polski w Paryżu Tomasz Orłowski.
W moim przekonaniu ta decyzja była całkowicie polityczna, Komorowski powinien powołać jako p.o. szefa Kancelarii dotychczasowego zastępcę czyli Jacka Sasina. Właściwie dotychczas nie wiemy czym właściwie przez ten tydzień zajmował się powołany na to stanowisko Jacek Michałowski, choć jeśli przecieki jakie z Kancelarii przekazuje Rzepa są prawdziwie, to sytuacja nie jest zbyt sympatyczna, a całego posunięcia mianem bezstronnego nie sposób nazwać.
http://www.rp.pl/artykul/464179_Spor..._doradcow.html

Pozdrawiam wolfy
Z dużym przymrużeniem oka traktuję informacje i doniesienia medialne także Rzeczpospolitej z prostej przyczyny większość informacji jest wyssana z palca i nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. Mam nadzieję że powołania Pana Kozieja nie budzi kontrowersji nie dlatego że był kiedyś w PIS tylko w związku z jego kompetencjami, do których ja też nie mam większych zastrzeżeń. Co do Pana Sasina to nie zgodzę się że powinien zostać mianowany automatycznie, Marszałek pełniący obowiązki ma prawo do własnych doradców i współpracowników, bo osobiście nie wyobrażam sobie jakiejkolwiek współpracy zawodowej z osobami których nie jestem pewny.
Pamiętaj też że nie możemy popaść w paranoję, już dziś przeczytałem, że niejaki Pan Duda pisemnie stwierdził że prezydent z nim rozmawiał i że jego wolą było nie podpisanie ustawy o IPN skoro taka była wola to Komorowski szanując wolę Zmarłego nie powinien podpisywać tej ustawy. Całą sytuację podchwyciły już skutecznie media i jadą po Komorowskim skutecznie siejąc ferment. Wydaje mi się że żyjemy w kraju demokratycznym, w tym tonie można wymyślać wiele rzeczy o których kiedyś z kimś Pan Prezydent rozmawiał i których teraz z jego wolą nie wolno robić. Bo je się właśnie takiego histerycznego tonu z prawej strony. Ale cóż pożyjemy zobaczymy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boleck (Post 886456)
matssman poczytaj biografię Piłsudskiego, (ja czytałem kilka) ciekawe czy wtedy będziesz uważał go za wybitnego, koniec OT.

Dobrze że odniosłeś się do wielu biografii Marszałka a nie tylko do Faktów i Mitów Państwa Nałęczów, bo czytając ją faktycznie można wywnioskować że wybitnym nie był.
Biografie jako że są pisane zazwyczaj przez osoby patrzące z boku i mające swoje poglądy wyglądają różnie i różnie można je odbierać. Uzupełniając wiedzę posiadaną o inne materiały także te niepublikowane. Można stwierdzić jednoznacznie że Marszałek wybitną postacią był i jego miejsce na Wawelu jest raczej niepodważalne. I mimo dziwnych informacji z mediów dotyczących pogrzebu Marszałka nie było większych wątpliwości po stronie Narodu. (jeśli ktoś zechce mogę wyjaśnić o co chodzi)
Co do Pomysłu pochowania prezydenta na Wawelu to wcale nie uważam że odsetek przeciwników jest taki mały, wręcz przeciwnie a konflikt ten będzie jeszcze w przyszłości bardzo dobrze widoczny.
Analizując zaistniałą sytuację i mając świadomość nieodwracalności tej decyzji wcale nie dziwię się protestującym w mojej opinii doszło do swojego rodzaju prywaty. Brak osoby która bierze odpowiedzialność za podjętą decyzję, spychanie odpowiedzialności na innych. Brak jakichkolwiek konsultacji już nie tylko społecznych bo na to nie było czasu (można było natomiast pochować parę prezydencką w Warszawie i jeśli za jakiś czas byłaby wola Narodu przenieść ich do Krakowa), brak konsultacji z konserwatorami zabytków a przede wszystkim Kapitułą itd. Dodatkowo o czym się nie mówi duże kontrowersje wywołuje napis na sarkofagu bo dla turysty spoczywają tam prywatni ludzie nie ma informacji kto i dlaczego tam się znalazł. A wystarczyło Napisać Imiona i Nazwiska i dopisać zginęli w katastrofie lotniczej oddając hołd pomordowanym w Katyniu w roku 1940 i pewnie większości przeciwników część argumentów wybito by z dłoni. Niestety czy chcemy czy nie od dyskusji na temat słuszności nie uciekniemy i w mojej opinii będzie się ona rozszerzać, mam tylko nadzieję że będzie ona prowadzona z szacunkiem dla wszystkich zmarłych w Katastrofie. Pozdrawiam

Zbychu 20.04.2010 18:38

A co myślicie o biografii postkomunistycznego historyka Andrzej Garlickiego - Józef Piłsudski 1867-1935? Ostatnio ukazało się kolejne wznowienie wydawnictwem Znak Kraków.Na okładce pisze że marszałek był postacią wybitną,ale z przekroju całej książki wynika że Piłsudski to nieudacznik,który wprowadził tępą dyktature wspartą przez grono fundmentalnie bezmyślnych robotów gotowych automatycznie spełniać każdy kaprys swego guru bo "komendant zawsze wie lepiej"

Mało tego wydawca się chwali że to najlepsza i najpełniejsza biografia marszałka:)

Boleck 20.04.2010 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez robin hood (Post 886474)
Dobrze że odniosłeś się do wielu biografii Marszałka a nie tylko do Faktów i Mitów Państwa Nałęczów, bo czytając ją faktycznie można wywnioskować że wybitnym nie był.
Biografie jako że są pisane zazwyczaj przez osoby patrzące z boku i mające swoje poglądy wyglądają różnie i różnie można je odbierać. Uzupełniając wiedzę posiadaną o inne materiały także te niepublikowane. Można stwierdzić jednoznacznie że Marszałek wybitną postacią był i jego miejsce na Wawelu jest raczej niepodważalne.

Krótki OT, nie jestem fanem marszałka, a pozycje państwa Nałęczów znam, wiedzę jednak nie wynoszę tylko z tych pozycji. Czytałem kiedyś dużo o tym okresie dziejów nie tylko biografie, pomijając niepotwierdzone zarzuty to sam fakt siłowego przejęcia władzy w wyniku którego ginie ok. 1000 polskich żołnierzy. Odsunięcie od władzy w wojsku świetnie przygotowanych oficerów jak np. gen. W. Sikorski i zastąpienie i zastąpienie ich dyletantami wojskowymi (marszałek był samoukiem nie miał wykształcenia wojskowego), wprowadzenie swego rodzaju dyktatury jest wystarczającym powodem aby nie nazywać tego pana wybitnym. Z marszałkiem jest jak z Wałęsą, do pewnego momentu był bohaterem, miał zasługi w walce o wolność Polski. Zmarnował jednak wszystko po odzyskaniu niepodległości. Dodam, że nieźle podsumowali go współcześni w Kariera Nikodema Dyzmy. Koniec OT.

robin hood 20.04.2010 19:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boleck (Post 886485)
Krótki OT, nie jestem fanem marszałka, a pozycje państwa Nałęczów znam, wiedzę jednak nie wynoszę tylko z tych pozycji. Czytałem kiedyś dużo o tym okresie dziejów nie tylko biografie, pomijając niepotwierdzone zarzuty to sam fakt siłowego przejęcia władzy w wyniku którego ginie ok. 1000 polskich żołnierzy. Odsunięcie od władzy w wojsku świetnie przygotowanych oficerów jak np. gen. W. Sikorski i zastąpienie i zastąpienie ich dyletantami wojskowymi (marszałek był samoukiem nie miał wykształcenia wojskowego), wprowadzenie swego rodzaju dyktatury jest wystarczającym powodem aby nie nazywać tego pana wybitnym. Z marszałkiem jest jak z Wałęsą, do pewnego momentu był bohaterem, miał zasługi w walce o wolność Polski. Zmarnował jednak wszystko po odzyskaniu niepodległości. Dodam, że nieźle podsumowali go współcześni w Kariera Nikodema Dyzmy. Koniec OT.

sam mówisz o niepotwierdzonych zarzutach więc rozumiem że skoro są niepotwierdzone to ich nie ma. Znam wielu wykształconych wojskowych w historii nie tylko Polski, którym wykształcenie wręcz przeszkadzało bardziej niż pomagało.O kunszcie i tzw. nosie Marszałka świadczy między innymi to co zostało opisane w "Moich pierwszych bojach". Co do Kariery Nikodema Dyzmy to nie jest to współczesna sprawa. Powieść byłą wydana o ile dobrze pamiętam w 1932 roku jeszcze za życia Marszałka, a powstała jako swoista zemsta Mostowicza na Marszałku i ludziach z nim związanych. Oczywiście znając biografię i historię wiemy że krystalicznym człowiekiem i Wodzem nie był co nie zmienia faktu że w świadomości zarówno ówczesnych Polaków jak i nam współczesnych jest osobą jeśli nie wybitną jak powiedziałeś to znaczącą i cenioną także przez Zmarłego Pana Prezydenta. ale dajmy spokój Marszałkowi bo nie o niego Tutaj idzie. Chodzi o to że ktoś podjął decyzję taka a nie inną. A okoliczności jej podjęcia maja się nijak do tego w jaki sposób decyzje o "Wawelskich Pochówkach" były wcześniej w historii podejmowane.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 886484)
A co myślicie o biografii postkomunistycznego historyka Andrzej Garlickiego - Józef Piłsudski 1867-1935? Ostatnio ukazało się kolejne wznowienie wydawnictwem Znak Kraków.Na okładce pisze że marszałek był postacią wybitną,ale z przekroju całej książki wynika że Piłsudski to nieudacznik,który wprowadził tępą dyktature wspartą przez grono fundmentalnie bezmyślnych robotów gotowych automatycznie spełniać każdy kaprys swego guru bo "komendant zawsze wie lepiej"

Mało tego wydawca się chwali że to najlepsza i najpełniejsza biografia marszałka:)

Biografia ta bardzo często była krytykowana zwłaszcza w kręgach akademickich. Trzeba przyznać że może nawet więcej niż trochę prawdy w zachowaniu zwolenników bliskiego otoczenia Marszałka w tej publikacji jest. ale jakiejś analogii możemy dopatrywać się w zachowaniu i współczesnych zwolenników partii politycznych.

harimata 20.04.2010 20:17

Porównanie Piłsudskiego do Wałęsy jest nie trafione.Piłsudski w swojej biografii ma czarne dziury i powszechnie wiadomo jakie. Ale ten człowiek w życiu miał cel i realizował go. Można go porównać z Franco chodź światopoglądowo nieco się różnili. Miałem okazję czytać ww. książkę i było tam wiele ciekawych rzeczy, których nie wiedziałem o Piłsudskim chodź wiele tez czy poglądów autora kompletnie mi nie pasowało. Moje zdanie jest takie, że biografia warta przeczytania i skonfrontowania z innymi na ww. temat.

Skoro już taki wątek to pozwolę sobie na pytanie. Czytaliście książki Łysiaka lub Irving`a i co sądzicie o tych autorach i ich książkach ?

robin hood 20.04.2010 21:01

Co do Irvinga jeśli o tego chodzi, którego mam na myśli miałem okazję z czystej ciekawości przeczytać jedną z jego książek, powiem tak literacko dość ciekawie jeśli chodzi o poglądy i kreowanie wizji historii nie odpowiada mi zupełnie. Co do Łysiaka to Rzeczypospolita kłamców i Alfabet szulerów, chyba najlepsze niestety podobnie jak w przypadku Irvinga nie leży mi jego wizja historii współczesnej.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:55.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl