![]() |
Zagadka trudna podpowiedzi nie ma i jak tu pchać dalej temat ?
|
Zagadka nie jest trudna!!! Banami to teraz zwe możesz sobie straszyć:)
|
Wisla ZWE:
Adriano Mutu grający wtedy w Parmie, znane postacie to Napoleon Buonaparte oraz Alizee... :) https://www.youtube.com/watch?v=zfXBNQMj2SE Korsyka... jeszcze jakies pytania? |
Udam że się nie znamy i ze nie siedzisz obok:) jaki klub i jaka liga?:)
|
AC Ajaccio obecnie druga lga francuska...
|
Cytując klasyka Stasie Ryster - TO JEST WYSMIENITA ODPOWIEDZ!!!
|
To idac za ciosem:
Znan szekspirowska aktorka, domniemana córka hrabiego Sanguszki, z jednego z najstarszych miast Polski (!): nazwisko- teatr- najstarszy Polski (!) klub w miescie- |
1. Helena Modrzejewska
2. O co dokładnie chodzi? Mniemam, że Teatr Stary im. Heleny Modrzejewskiej ale pytanie dość nieprecyzyjne 3. Wisła Kraków |
Dokladnie. Zadawaj.
|
Jest pewien kraj. W tym kraju bardzo stare miasto. W tym mieście dwa kluby. Trenerem starszego z tych klubów jest były piłkarz, zagrał od pierwszej minuty w meczu z Polską, w eliminacjach do mistrzostw Europy, w których bohaterem został bramkarz drużyny, która zajęła II miejsca. Bramkarz ten wskoczył do składu, ponieważ pierwszy bramkarz drużyny złamał rękę. Pomimo złamania wrócił do piłki i gra z dobrym skutkiem do tej pory.
W mieście jest rozwinięty przemysł tytoniowy. Klub o którym była mowa wyżej zdobył 2 (3) tytuły mistrza kraju. Oficjalnie zdobył dwa, trzeci został im przyznany a później odebrany. 1. Jaki to kraj i miasto? 2. O jakie dwa kluby chodzi? 3. O jakich dwóch bramkarzach mowa w zagadce? 4. Co to za historia z tym trzecim tytułem mistrza kraju? |
Wisła jest wszędzie
1 Załącznik(ów)
Zdjęcie zrobione dzisiaj wieczorem w pewnym mieście kto wie niech da odpowiedź co to za miasto
|
Cytat:
hajra fradi! |
Cytat:
Ale wróćmy do zagadki zadanej przez IncognitoTSW. |
Cytat:
Co do zagwozdki incognito to bohaterów namierzyłem od kopa tylko czy na pewno chodzi o mecz z Pl w ramach el. ME? |
Dobra,
najwyżej sparzę albo kogoś natchnę do precyzyjniejszej odpowiedzi (gwiazdką * oznaczam nieścisłość): 1. Bułgaria, Płowdiw 2. Botew*, Lokomotiw 3. Toldo, Buffon 4. Za wiką: W meczu finałowym o Puchar Bułgarii doszło do bójek między kibicami i piłkarzami drużyn Spartaka-Lewskiego Sofia i CSKA Septemwrijsko Zname Sofia. W wyniku sankcji na te kluby tytuł mistrza kraju otrzymała trzecia w tabeli Trakia [ówczesna, sfuzjowana wersja Botewa - przyp. mój], Płowdiw. Tytuł mistrza kraju przywrócono jednak Lewskiemu w 1990 roku. * Stoiłow, bo pewnie o niego chodzi w kontekście "meczu el. ME", od czerwca nie jest już trenerem Botewa ale kazachskiej Astany. |
Dobrze.
Wybaczcie za wprowadzenie w błąd z trenerem, nie doczytałem. |
Spoko, wybaczamy i prosimy o wybaczenie - nie mam łba do kombinowania tych piłkarskich zagadek. Mogę wrzucicć jakąś niepiłkarską ( w sumie na taką właśnie, autorstwa elliota_nessa, się połakomiłem), ale jeśli macie już ustalone reguły gry to nie będę psuł zabawy.
|
Cytat:
Reguły odeszły w zapomnienie :) Teraz trzeba rozruszać temat. |
ok to na szybkości: ile narodów, tyle nacjonalizmów - na tej zasadzie przyrównywanie np. endecji do upa albo karlistów do nsdap jest komiczne. Podciąganie pod jeden rasistowski szablon ma się nijak do rzeczywistości, co udowadniają chocby dwaj bohaterowie mojej zagadki - obydwaj nacjonaliści, obydwaj obcego (w stosunku do ojczyzn, dla których działali) pochodzenia;
jeden z popularnym alkoholem w nazwisku, familia drugiego pochodząca z kraju, w którym politycznie działał pierwszy. Kraje pierwszego i drugiego już ze sobą nie graniczą (a miało to miejsce w kluczowym okresie życia obu panów). W odpowiedzi prosiłbym o rozszyfrowanie ich tożsamości i podanie daty/miejsca ich śmierci. |
Cytat:
Corneliu Zelea Codreanu (ur. 13 września 1899 r. w Huși, Mołdawia - zm. zamordowany w konwoju do twierdzy Jilava 30 listopada 1938 r.) Józef Beck i (ur. 4 października 1894 w Warszawie, zm. 5 czerwca 1944 w Stănești) |
Pierwszy trafiony :-) ale Beck nacjonalistą?
Dla uszczegółowienia dodam, ze obaj panowie z nurtu narodowo- radykalnego a jako ciekawostkę dopiszę, ze Codreanu był z pochodzenia Polakiem (po ojcu - Zielińskim ;-) "Śląsku kochany [...]") |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiktor Martini - drugi pan z zagadki.
|
za karę zadajesz i nie śpisz
|
I tak nie spie bo w robocie jestem:D
Urodzony w pewnym niemieckim miescie zaraz po I WS, majacy za rodzicow ojca Polaka i matke Niemke. Uczeszczal do liceum w miescie, w ktorym wystepuje druzyna, z ktorej swego czasu do Wisly przeszedl zawodnik grajacy obecnie... w lidze niemieckiej. Postac z zagadki byla studentem Uniwersytetu Warszawskiego jednak nauke przerwal wybuch 2 WS. Tak zaczela sie jego kariera wojskowa. Bral udzial w cywilnej obronie Warszawy, pozniej probowal sie przedostac do Francji jednak zostal schwytany przez sowietow na granicy pewnego europejskiego kraju i zostal zeslany do syberyjskiego lagru. Na mocy hitlerowskiej amnezji zostal zwolniony. Przemierzyl setki kilometrow by wstapic do Armii Polskiej formujacej sie w Kirgistanie. Walczyl w Iranie, bral udzial w kampanii wloskiej. Pozniej sluzyl pod flaga pewnego europejskiego kraju gdzie dorobil sie stopnia wicemarszalka. O jaka postac chodzi w zagadce??? |
Aleksander Maisner
|
Tak jest. Jedziesz z zagadka za kare:)
|
Pewnego dnia zostało zamordowanych około 60 Polaków we wsi Szerokie Pole, przez zaprzyjaźnionych Ukraińców z UPA.
Dokładnie 10 lat później urodził się pewien bohater narodowy jednej z europejskich narodowości, która nigdy nie słynęła z silnej ligi piłkarskiej, mimo iż w bardzo bliskim sąsiedztwie jest jedna z nasilniejszych lig świata. 8 lat po jego śmierci była w Polsce katastrofa pociągu z gazem, w pobliżu miasta, w którym jest klub, dawna "zgoda" Wisły. O kogo chodzi? |
Sir Bobby Sands a dokladnie Robert George Sands
|
JEDZIESZ. 10 znaków
|
Ok krótko i na temat:)
Bardzo znana postac. Z padolu lez zwanego Ziemia odeszla w wieku 22 lat. Wojskowy, dorobil sie stopnia kaprala. Pochodzil z terenow dawniejszej krainy Achemenidów, Ariów. Zmarl bedac w "niewoli" w kraju celtyckim. O kim mowa? |
niedźwiedź Wojtek?
|
Za szybko !!!:D
|
Aktor, reżyser, wolnomularz. Urodził się w 18 wieku, jeszcze przed ostatnim rozbiorem Polski, w miejscowości, której obecnym burmistrzem jest człowiek o nazwisku identycznym jak pewien znany polski pięściarz zawodowy. Wieloletni reżyser Teatru Narodowego.
Dokładnie tego samego dnia, którego zmarł - odjechał z pewnego polskiego miasta pierwszy w jego historii pociąg. Z klubu z tego miasta Wisła kupiła kilkanaście lat temu dwóch piłkarzy, którzy sportowo byli jednymi z najlepszych piłkarzy dekady. o kogo chodzi? |
Bonawentura Kudlicz
|
dobrze. dobrze
|
Gdzies w Europie znajduje sie miasto portowe, w ktorym urodzil sie jedenz bardziej znanych, zyjacych jeszcze aktorow, zdobywcow Oscara. Miasto znajduje sie na terenie kraju, w ktorym jezykiem urzedowym jest miedzy innymi jeden z najtrudniejszych jezykow europejskich o ile nie swiatowych. Na jezyku tym bazowal pewien autor, opierajac na nim fikcyjny jezyk pewnej rasy w bardzo znanej serii ksiazek.
1. Co to za miasto. 2. Aktor. 3. Autor. 4. Nazwa fikcyjnego jezyka z ksiazek. |
1. Port Talbot
2. Anthony 'smart boy Alex' Hopkins http://www.youtube.com/watch?v=XMYL7wBIvx4 3. J.R.R. Tolkien 4. Quenya ? |
1-3 zgadza sie
4- dokladnie o sindarin mi chodzilo ale zaliczam i tak:D |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:22. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl