![]() |
Transfer Garguly to najlepsze posuniecie wlodarzy Wisly ostatnich dobrych lat. Jezeli GKS chce 300 tys euro za transfer mysle ze jest to przesada. 100 euro plus Cantoro lub Zieniu jest wystarczajaco.
Jezeli chodzi o inne wzmocnienia Wisla nadal nie ma i chyba nie bedzie transferow gotowkowych. a czasami warto wylozyc dobre pieniadze za gracza z poza Polski. przyklad Jirsak. przedtem ludzie dziwili sie ze az tyle Wisla zaplacila. a teraz nikt nie zaluje tego transferu. darmowymi transferami Europy nie podbijemy. oczywiscie sa wyjatki. opsiany Gargula. ale jesli chcemy wejsc do tej upragnionej LM musimy myslec o powaznych transferach. moze Bogus rzuci troche groszem. pozdro! |
nie wiem czy bylo wzmianka o badaniach dzisiajszych Garguly http://www.dzienniksport.com/index.p...ac=0&Itemid=60
|
Cytat:
Liczę, że Hector przywiezie nam jutro Romeu. I może napadziora, który potrafiłby też na skrzydle pohasać. |
przy dobrych wiatrach jest szansa,że w poniedziałek dowiemy się o trzech nowych nabytkach - byłoby sympatycznie
|
Cytat:
Co do Garguły to jestem na tak, ale boleję ,że transfer najprawdopodobniej będzie przeprowadzony dopiero w lipcu, gdyż bez niego o mistrzostwo, a nawet o 2 miejsce może być ciężko :-/ |
Wisła poprostu najpierw chce podpisać z Gułą, a potem dogadać się z Bełchatowem - nie można tak?
|
Widze , że tutaj co niektórzy chcieliby aby Jirsak z Gargułą grali razem . Niestety moim zdaniem to nie możliwe . Optymalne ustawienie w jakim Wisła będzie grała to 4-4-2. Gdyby miało być inaczej to po co Bednarz chce sprowadzić dwóch napastników ? Dla mnie sprawa jest prosta - Jeśli przyjdzie Garguła to Tomas utraci miejsce w składzie . Jako defensywny będzie grał Sobol a na rozegraniu Garguła. A jeśli jeszcze przyjdzie Romeu to Jirsak może mieć spore problemy z łapaniem sie do meczowej 18. Opłacanie wysokiego kontraktu Gargule i posadzenie na ławce jego kosztem ,wcale nie gorszego Jirsaka na ,którego wydaliśmy bodajże 700 tys ojro ................. Czy to sie opłaca? Ktoś tu wspomniał , że Garguła mógłby grać na lewej stronie. Nam potrzeba szybkiego , dynamicznego skrzydłowego z niezłym dryblingiem , a nie schematycznego grajka ,który patrzy sie na piłke i zwleka kilkanaście sekund zanim ją kopnie. Także lewa strona to nie pozycja dla Garguły . Już lepiej sprowadzić jakiegoś młodego brazyliano lub wziąść kogoś z młodej ekstraklasy niż kupować gracza na pozycje na , którą sie nie nadaje.
|
Jirsak nie gorszy niż Garguła?! Jasne, jasne...
Nie twierdzę, że Łukasz to jakiś wirtuoz, ale to jest ofensywny pomocnik, rozgrywający, a Tomas wiele razy udowadniał, że znacznie lepiej czuje się bliżej środka boiska oraz wtedy, gdy nie spoczywa na nim ciężar rozgrywania. |
Moim zdaniem Garguła nie jest wcale lepszy od Jirsaka. Czech do tej pory raz grał,raz nie grał . Nie miał tej stabilności , poczucia pewności. Moim zdaniem to zaważyło o jego wachaniach formy. Jak dla mnie gdy obaj są w optymalnej dyspozycji to są na równorzędnym poziomie.
|
Garguła ile ma asyst a ile Jirsak ? I ile minut rozegrali ?
|
Pierwszy Jirsak, drugi Garguła
25, 3, 9, 1525, 1, 0, 2, 0, 0, 0 15, 9, 0, 1243, 0, 0, 4, 0, 0, 0 liczba meczów, liczba meczów w pełnym wymiarze czasowym, liczba meczów jako rezerwowy wchodzący z ławki, czas gry w minutach, żółte kartki, czerwone kartki, bramki, bramki samobójcze, karne wykorzystane, karne niewykorzystane szukam asyst ;) |
Tomas Jirsak nie jest wybitnym piłkarzem nawet na polską ligę. Według mnie między nim a Gargułą jest mniej więcej taka różnica klas jak między Markiem Zieńczukiem a Kamilem Kosowskim.
|
Cytat:
PS. Cytat:
|
Cytat:
|
Panowie dajcie spokój. Wpisujecie już Gargułę do 1 składu, a jak na razie nie jest on jeszcze zawodnikiem Wisły. Poczekajmy na oficjalne info. Tutaj jeszcze różnie może być...
|
A Garguła jest wybitny jak na polską lige ?Jak dla mnie lepsi od niego są zarówno Stilic jak i Iwański a nawet Majewski. Goral nie czytasz ze zrozumieniem . Napisałem :Jak dla mnie gdy obaj są w optymalnej dyspozycji to są na równorzędnym poziomie.
Jak w zeszłym sezonie Zieniu strzelał bramki jak na zawołanie i asystował to nie porównywałbyś go tak z Kosą. Teraz jak Marek jest w słabszej formie to odrazu nie dorasta Kosie do pięt. Inna sprawa , że jakby Kosowki był taki "genialny" jak mówisz to nie siedziałby na Cypsze tylko grał w Hiszpani lub Anglii. Widząc tutaj statystyki podane przez kolegów to mają podobny bilans asyst. Wezmy pod uwagę to , że Garguła w Bełchatowie jest gwiazdą a Jirsak u nas jak do tej pory nie jest czołową postacią. W dodatku jest 3 lata młodszy. |
Według transfermarkt.de w tym sezonie w ekstraklasie
Jirsak-meczy 15,asyst 5,czas gry 955min,Bramek 0 Garguła-meczy 14,asyst 4,czas gry 1203,Bramek 4 |
Guła do pierwszego skladu, a Tomas na ławke. To jest optymale rozwiązanie. Ten chlopak potrzebuje czasu, który pracuje na jego korzyść. Za rok powinien być z niego dobry grajek. Innymi słowy Tomas to inwestycja.
|
czesiu jak nie będzie grał to nigdy nie będzie dobrym grajkiem. Siedząc na ławie niczego sie nie nauczy. Chłopak potrzebuje gry , zaufania. Jest w odpowiednim wieku aby zacząć utożsamiać go z rolą "lidera zespołu" On ma prawie 25 lat. Na zachodzie chłopaki w wieku 20-21 lat są już kluczowymi postaciami swoich zespołów. Powinniśmy zdecydowanie postawić na Tomasa i to do niego dokupić młodego (18-21lat) grajka na ławkę, który za 2-3 lata będzie mógł przejąć schede po Jirsaku.
|
Ogarnijcie się z tym Garguła. Jeszcze go u nas nie ma a Wy już się zastanawiaćie gdzie będzie grał. A jak nie przyjdzie to później płacz będzie wielki.
|
Cytat:
Ale spokojnie, mamy Puchar Polski, mamy ligę, w międzyczasie kartki, kontuzje (odpukać). Zarówno Jirsak jak i Garguła swoje zagrać zdążą. Poza tym Tomasowi rywalizacja o miejsce w pierwszej jedenastce na pewno nie zaszkodzi. |
4fan_player ja płakac nie będę.:lol:
|
Cytat:
|
Przecież Skorża powiedział że będzie chciał grać 352:)
|
czesiu czy on miał komu zagrywać ? Jedynie Paweł w dobrej dyspozycji. Skrzydłowi zero inicjatywy , ruchu bez piłki. Drugiego napastnika brak . Z kim miał grać ? Z obrońcami ? Nie oszukujmy sie -przy sile ofensywnej składającej sie z samego Brożka nie pomoże nam nawet Ronaldinho (chociaż przydałby sie :) )Trzeba pierw pomyśleć o wzmocnieniu skrzydeł i kupieniu dobrego napastnika. Wtedy Jirsak będzie miał z kim pograc i szanse się wykazać.
|
matizaq dlatego go nie skreślam, bo widzię w nim potencjał na rasowego grajka. Twierdzę jednak, że w tym otoczeniu piłkarskim nie daje rady. Może być tak jak piszesz, ale wcale nie musi.
|
Jirsak jest dobry na slabych przeciwnikow kiedy ma sporo miejsca na boisku, kiedy nie ma pressingu. W meczach pucharowych (za wyjatkiem z TT na wyjezdzie) czy w pojedynkach z Legia i Lechem wypada juz duzo slabiej. A Gargula jednak potwierdzal swoja wartosc i w reprezentacji i w meczach na szczycie polskiej ligi wiec cenie go wyzej od Jirsaka.
|
Garguła i Jirsak prezentują podobny poziom. Jedynia co mnie denerwuje u Jirsaka to te wahania formy. Niektorzy pisza, ze to wina wieku, jednak majac 25 lat, na zachodzie pilkarze sa juz liderami swoich zespolow.
Ktoś tam pisal, ze Jirsak i Garguła nie mogą grać razem. Wg mnie to bzdura. Zobaczycie, ze bedziemy cala rundę tłuc 4-5-1. Czemu? Bo Ci napastnicy co dojda, nie beda sie nadawac na pierwszy sklad. Ewentualnie do przodu pójdzie Boguski, a na skrzydłach hasać będą Małecki z Ćwieloągiem ;) A temat Garguły propnuję zamknac - poczekamy do poniedzialku. Tyle bylo wersji dzisiaj, gdzie on zagra, ze to sie w glowie nie miesci. |
Trzeba zauwazyc dobra decyzje o sciagnieciu Cwielonga. Zwiekszy to rywalizacje, a Pepe musi w koncu pokazac co potrafi (bo papiery na granie ma naprawde)
|
Z tym, że jakoś Pepe nie potwierdza Twojego optymizmu - zero goli, zero asyst.
|
Na lewej będzie grał Diaz bo przecież Skorża przeuwielbia tego zawodnika. Moim zdaniem lepszy od niego Brożek w obronie a Boguski na lewej pomocy. Ale jestem niemal pewien że grać będzie Diaz:)
Fakt że jak przyjdzie Garguła do dopiero będzie się rzucać w oczy brak dobrego wysokiego napadziora do Brożka. |
Bo nie grał zbyt wiele(Ćwieląg). Ale może być z nim tak jak z Małeckim.
Pogra ogony, a potem wskoczy ;) Zwłaszcza, że odejdzie Zieńczuk. Ciekawe co będzie z Łobo. Licze, że przepracuje solidnie okres przygotowawczy i będzie błyszczał i zamknie co niektórym usta. Skreśliłem natomiast Andrzeja Niedzielana - jak ktoś to kiedyś ujął, napastnicy z tamtego świata nie wracają, gdyby Andrzej zajął się lepiej swoja rehabilitacją, zamiast bujaniem sie po kasynach, nie byloby z nim problemow ;) A tak to naprawde zal bylo go jesienia ogladac. |
Jeśli już podejmujcie dyskusje co będzie "gdy przyjdzie do nas" to i ja dołożę swoje parę zdań.
W wypadku gdy przychodzi do nas Romeu, jestem zdania, że powinniśmy grać tradycyjnie na 2 defensywnych Romeu z Sobolem. Wtedy przy ewentualnym transferze Garguły myślę, że powinien on grać bliżej lewej strony, schodząc do środka itp (tak jak w Bełchatowie). W takim ustawieniu dużą rolę będzie odgrywał Piotrek Brożek który będzie musiał uważać na tyły i oskrzydlać akcję. Wrazie co od tego są dwaj defensywni aby go zaasekurować. Z zapowiedzi wynika, że przyjdzie do nas także napadzior także może cieżar zdobywania bramek rozłoży się na więcej osób niż Brożek. Na prawą stronę mamy Boguskiego i Małeckiego nie wiem co zrobimy z Łobodzińskim wiem tylko tyle że nie jesteśmy klubem który móglby pozwolić sobie na trzymanie tak drogiego gracza na trybunach. Sądzę że przydałby się takżę jakiś bardzo ofensywny wybiegany prawy obrońca, w ostatnim okresie jak na dłoni widać że ta prawa storna nie chodzi tak ja ta lewa na której gra Piotrek do tego musimy liczyć się z odejśćiem Marcina. Z jednej strony tak nie wiele trzeba abyśmy zaczynali tą rundę w dobrych nastrojach, jestem zdania że nasza kadra będzie wtedy bardzo mocna, rywalizacja prkatycznie na każdej pozycji, z drugiej strony muszą to być klasowi zawodnicy a takich cieżko znaleść. Jeśli zrealizujemy to co napisałem bedzięmy mogli wtedy realnie myśleć o mistrzostwie, uważam że LM byłaby wtedy dla nas także osiągalna. PS. Jirsak dobry na zmianę z czasem może coś więcej, Cantoro - Cypr ? |
Co by o Jirsaku nie napisać, jedno jest pewne - nie nadaje się na ofensywnego pomocnika. Jak na niego popatrzeć, to absolutnie nie ma wyczucia kiedy wyjść na pozycje, a kiedy po prostu pokazać się do zagrania. Idzie w ciemno nie myśląc w ogóle nad akcją. I czasami wychodzi taka sytuacja, że jest całkowicie pomijany w pomocy, a zawodnik przy piłce nie ma komu odegrać bo Jirsak jest na równi z Brożkiem w przodzie. Jak on chce być ofensywnym pomocnikiem to musi brać piłkę na siebie, a nie wybiegać na zagrania jak gdyby był napastnikiem.
Ma ciekawe otwierające podanie, dobre stałe fragmenty, szczególnie z rogów. Dlatego jak dla mnie to on jest typowym środkowym pomocnikiem. Dostaje gałę od obrońców i rozprowadza gdzie trzeba do bardziej ofensywnych zawodników. W takiej roli myslę, że sprawdził by się lepiej, niż biegając zaraz za Brożkiem. |
Ogólnie jakby przyszedł Garguła Beto to tak naprawdę wolałbym żeby Bednarz sprowadził jeszcze jakiegoś napastnika właśnie o takich warunkach fizycznych jak Beto niż skrzydłowego.
Na skrzydłach może grać Łobodziński, Boguski, Małecki, Ćwielong, Diaz a kto wie czy nie przedłużymy na słabszych warunkach kontraktu z Zieńczukiem... |
ja pie.... raptownie Garguła stał się pierwszym lepszym ligowcem w naszej lidze , Lubicie degradować Polskich zawodników którzy mają przejść do Wisły .Jaki Majewski :D ,Iwański też jest cieniutki gdy trzeba zagrać z kimś na wyższym poziomie .
|
Cytat:
------------- Cytat:
|
...
Porównujecie Jirsaka i Gargułę, a to przecież dwaj zupełnie różni piłkarze. Jirsak to środkowy pomocnik, łączy defensywę z ofensywą, rozdziela piłki we wczesnej fazie akcji, zmienia ciężar gry, uruchamia skrzydła, operuje głównie dłuższymi podaniami, spowalnia ataki rywala w środkowej strefie boiska. Do tego czasem znajdzie się pod bramką rywali, kiedy idzie za własnym podaniem. Może część z was tego nie zauważyła, ale Jirsak nie jest rozgrywającym, w Czechach grał jako środkowy pomocnik, nigdy jako rozgrywający, u nas rozgrywającym został z powodu braku rasowego rozgrywającego i ze względu na fakt, że gubi się w głębokiej defensywie. Jirsak najlepsze mecze rozgrywał w parze z Sobolewskim/ Cantoro/ Diazem, a nie za plecami Brożka. On nie może być rozgrywającym, bo nie potrafi być liderem, nie potrafi wziąć na siebie ciężaru gry. Garguła to typowy rozgrywający, oprócz umiejętności zagrywania długich podań posiada również smykałkę do krótkiej kombinacyjnej gry, umie prowadzić piłkę, również pod kryciem, pod bramką rywali. Do tego często znajduje się w sytuacjach strzeleckich. Dodatkowo Garguła jest na tyle dobrym zawodnikiem, że umie grać również na lewej flance, a w reprezentacji pokazał się jako środkowy pomocnik. Choć piszę, że Garguła to dobry piłkarz, to trzeba brać poprawkę na kilka kwestii. Po pierwsze musi być w najwyższej formie, po drugie to Polak, obawiam się o motywację, po trzecie chłop jest kontuzjogenny. W świetle tych trzech spraw wydawanie bardzo dużych pieniędzy na Gargułę może zakończyć się rozczarowaniem i to dużym. Ja przychyliłbym się do opinii Marszałka, że za takie pieniądze można mieć kogoś lepszego. Od razu odpowiem na pytanie onazwiska. W tej chwili nie mam nikogo na oku, ale pół roku temu przespaliśmy Ezekiela Gonzaleza, który pokłócił się z Panathinaikosem( a raczej nowym trenerem) i był do wyjęcia za darmo oraz Mustaphę Jarju z drugiej ligi belgijskiej( bodajże Lierse, obecnie Mons), który również był do wyjęcia za darmo, czy za pieniądze porównywalne do tego, czego oczekuje teraz Bełchatów za Gargułę. Dalej istnieje kwestia scoutingu, taki FC Zurich( czy może Grasshoppers już nie pamiętam :P ) mógł wyłowić Yassina Chikhaui'ego. Jak widać dla chcącego nic trudnego dobrzy ozgrywający są, tylko trzeba szukać i co może ważniejsze, podejmować ryzyko sprowadzania młodych obiecujących piłkarzy. |
Cytat:
Dlatego tak ważne są wzmocniena na skrzydłach i w ataku, nawet ważniejsze niż ten nieszczęsny Garguła. |
Jeszcze co do Zieńczuka i Kosy to różnicę klas było widać nawet jak grali razem na jesieni zeszłego roku. Kosa był zdecydowanym liderem drużyny i nie chodzi mi tu o pozaboiskowe liderowanie;)
Nie jestem jakiś wybitnym fachowcem, nikogo tu nie przekonam, że Garguła to inna półka niż Jirsak ale może kogoś przekona to że Skorża, Bednarz i cały nasz sztab(czyli fachowcy jakby nie było;) )tak bardzo zabiegają o Gargułę. Jeszcze w kwestii Marka no właśnie jego słabsza postawa teraz to moim zdaniem efekt słabszej mobilizacji i kwestia psychiki a nie umiejętności. Mam nadzieję że udowodni wiosną że warto z nim podpisać nowy kontrakt. Musi znaleźć w sobie ta sportową złość. W ogóle przydałby się całej drużynie na wiosnę nowy bodziec nowa mobilizacja żeby grali tak jak na jesieni zeszłego roku. Potrzebna jest nam taka sportowa złość. Niewątpliwie czynnikami które przyczyniły się do znakomitej jesieni zeszłego roku były: a) nowy trener b) taki lider jak Kosowski c) złość sportowa drużyny po przegranym sezonie 2006/2007. Trudno powiedzieć jak procentowo te czynniki miały wpływ na tą znakomitą jesień. Z pewnością jednak te czynniki są ze sobą mocno skorelowane i każdy z nich oddziaływał na inne dając w wyniku niesamowite sprzeżenie i kapitalny końcowy wynik. Teraz pasowałoby to powtórzyć, oczywiście nie mówię o zmianie trenera ale mam nadzieję że Skorża podczas urlopu nabrał nowych sił, zdołał wskrzesić w sobie taką mobilizację jak na początku i teraz będzie potrafił nią zaszczepić całą drużynę. Garguły piłkarz który może być liderem tej drużyny i może dodać nowych bodźców całej drużynie. Dlatego dobrze byłoby mieć go już teraz. I raczej nie opłacalne będzie poskąpić teraz grosza żeby go wykupić. Ze sportową złością też nie powinno być problemu choćby oglądając Lecha w pucharze UEFA. To mogliśmy być my, to my musimy tak daleko zajść za rok. Cały ten rok 2008 pod względem sportowym był zły, słaba wiosna, słaba jesień( tylko jeden ważny mecz wygrany w wielkim stylu ten z Beitarem). Trzeba coś z tym zrobić, trzeba od nowa wygrać. Drużyna musi znaleźć w sobie ambicje to wygrywania meczów mecz za meczem. Wielki hit transferowy jest moim zdaniem w tej układance niezbędny. Nowy człowiek od razu do pierwszego składu, nowe ambicje, nowa sytuacja morale całej drużyny rosną :) Dlatego Garguła już teraz. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:55. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl