Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Robert Maaskant byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7560)

szprotson 07.10.2011 17:15

fanfan- dlaczego piszesz o kroku w tył ? Krok w tył byłby wtedy gdyby dziś SV z RM stworzyli jakąs szkółke etc a wraz z opuszczeniem Wisły zabrali trenerów i poszli w ....u.
A fakty są takie że jak odejdzie Maskant to odejdzie albo sam albo z Vlackxem albo z Basałajem. Krokiem w tył moze byc strata Valckxa, chociaz tak naprawde to sami z niego robimy Bóg wie kogo.

A co do rozpieprzenia druzyny etc, to i tak taki manerw będzie miał miejsce w czerwcu .Czy z Maskantem czy z kimś innym to sie okażę , ale napewno rozpierdól będzie.

Na szczescie zaraz wbije FraMat i Nam powie dlaczego Robert powinien zostać.
w ogole dziwne ze jeszce nie powtał temat "Robert Maaskant musi odejść" :)

E: ja bym brał trenera Apoelu !

emjot 07.10.2011 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1174558)
A ja tam sobie cenie rzetelna prace Smudy i sposob gry prezentowany przez jego zespoly w przeciwienstwie to slodkiego pierdzenia trenera Maskaanta, ktore nijak nie przeklada sie na gre zespolu, a wielbicielom wszystkiego
co "nie polskie" przypominam, ze Smuda posiada tez paszport niemiecki :)
Aczkolwiek uwazam, ze jest tak duzo rzek w Polsce, ze nie powinno sie wchodzic do tej samej po raz trzeci.

:lol:
Smuda i rzetelna praca
nie rozśmieszaj mnie chłopie

Blaszczu16 07.10.2011 17:30

Legia swego czasu zrobiła taką oprawę z napisem: "Boże chroń fanatyków". Odnosząc się do news'a dotyczącego rzekomego zatrudnienia Smudy w Wiśle, ten napis można zmienić na: "Boże chroń Wisłę przed Smudą". Nie chce go w Wiśle! Nie potrafi się normalnie wysłowić, a co dopiero zmotywować piłkarzy.

Oldpara 07.10.2011 18:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1174578)
E: ja bym brał trenera Apoelu !

U nas by się nie utrzymał, bo w drugim roku po objęciu posady nie zdobył Mistrzostwa :) Pamiętacie jakiegoś trenera w Wiśle który NIE zodbył Mistrzostwa i się utrzymał?

Nasz Polski styl budowania drużyny, to np. zwolnić trenera po 2 Mistrzostwach z rzędu jak jego drużyna jest na 1 miejscu :) I żeby nie było - to nie tylko zarządy tak działają - połowa kibiców uważa, że to jest OK.

murray 07.10.2011 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 1174591)
U nas by się nie utrzymał, bo w drugim roku po objęciu posady nie zdobył Mistrzostwa :) Pamiętacie jakiegoś trenera w Wiśle który NIE zodbył Mistrzostwa i się utrzymał?

Nasz Polski styl budowania drużyny, to np. zwolnić trenera po 2 Mistrzostwach z rzędu jak jego drużyna jest na 1 miejscu :) I żeby nie było - to nie tylko zarządy tak działają - połowa kibiców uważa, że to jest OK.

No dobra, tylko wszyscy pamiętamy jak grała Wisła w ostatnich meczach pod wodzą Skorży. Gorzej niż źle.
Nikt jednak nie wiedział, że alternatywą dla Maćka będzie Henryk Kasperczak. Mając ten fakt na uwadze, rzeczywiście można stwierdzić, że zwolnienie Skorży było zbyt pochopne i jeżeli już - powinno nastąpić po sezonie.

Oldpara 07.10.2011 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez murray (Post 1174592)
No dobra, tylko wszyscy pamiętamy jak grała Wisła w ostatnich meczach pod wodzą Skorży. Gorzej niż źle.

Zgodnie z komenarzami na tym forum, teraz - w erze Jaliensów, Lameyów i Kirmów - gra bardzo podobnie :)

Natomiast wtedy mieliśmy trochę świeższe wspomnienia złotych czasów 1-szego Kasperczaka i wydawało nam się, że Wisła musi grać pięknie, niezależnie od realiów - czyli kasy jaka jest pakowana w zespół.

Teraz nam sie już powoli wyjaśnia :)

Dariook 07.10.2011 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1174478)
Ty na stadion zabierasz telewizor?
Szacun
:-P

A niby po co?
Na stadionie mam 2 telebimy! Led Full Hd.

Nie zapominajcie ze Smuda Czyni Cuda...

Myśl szkoleniowa w polskim futbolu zatrzymała się na latach 70.
" Choć makaron lubimy, to dziś Włochom w.......imy" - to nie hasło na murze. Tak trener Jan Rudnow streścił zawodnikom strategię chorzowskiego Ruchu przed meczem z Interem Mediolan.
Hasło nie było dodatkiem do precyzyjnie rozrysowanej taktyki, ono było zamiast taktyki.
Z kolei Janusz Wójcik, trener reprezentacji Polski sprzed kilku lat, zamiast wykładu taktyki zaserwował piłkarzom hasło: "Kiełbasy w górę i pakujemy w dupę frajerów!".
Te przykłady pokazują, jaka jest różnica między polską a zachodnią szkołą trenerską w futbolu.
- Warsztat to ja mam na strychu -ironizowal Paweł Janas, selekcjoner polskiej reprezentacji, pytany o to, czego i na jakiej podstawie chce nauczyć naszych piłkarzy.

Polscy trenerzy niczego się uczyć nie muszą, dlatego nawet nie biorą udziału w organizowanych raz na dwa lata przez Europejską Unię Piłkarską konferencjach szkoleniowych dla trenerów. Mając takich trenerów, można śmiało powiedzieć, że ani nasza reprezentacja, ani zespoły klubowe nie mają prawa odnosić sukcesów.

Lysy 07.10.2011 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez murray (Post 1174592)

Ze Skorżą był ten problem , że rzucano mu kłody pod nogi , zastępując dobrych zawodników ich słabszymi odpowiednikami, a jak mówi przysłowie " Z pustego i Salomon nie naleje" . Bednarz pozbył się za darmo Kosowskiego , zastępując go kiepskim Łobodzińskim. Zieńczuka wymienili na przeciętnego Kirma. Wpakował kupę kasy w miernego Jirsaka. Gdyby Skorża miał obok siebie takiego dyrektora sportowego jak Stan, to kto wie czy dziś byśmy się nie cieszyli z czwartego z rzędu mistrzostwa.

Nie na darmo Marcelo wypowiada się w samych superlatywach o Skorży, a Patryk Małecki uważa go za najlepszego trenera z jakim miał okazję trenować. Trener ten potrafił wyciągnąć z zawodników to co najlepsze, to przy nim Brożek się odblokował i z mistrza marnowania dobrych okazji , stał się łowcą bramek. To przy nim Małecki dojrzał, a Boguski stał się czołowym napastnikiem ligi. Nie wspominając o Zieńczuku i Kosowskim którzy grali jakby znali się jak łyse konie.

matys2 07.10.2011 19:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1174628)
Ze Skorżą był ten problem , że rzucano mu kłody pod nogi , zastępując dobrych zawodników ich słabszymi odpowiednikami, a jak mówi przysłowie " Z pustego i Salomon nie naleje" . Bednarz pozbył się za darmo Kosowskiego , zastępując go kiepskim Łobodzińskim. Zieńczuka wymienili na przeciętnego Kirma. Wpakował kupę kasy w miernego Jirsaka. Gdyby Skorża miał obok siebie takiego dyrektora sportowego jak Stan, to kto wie czy dziś byśmy się nie cieszyli z czwartego z rzędu mistrzostwa.

Nie na darmo Marcelo wypowiada się w samych superlatywach o Skorży, a Patryk Małecki uważa go za najlepszego trenera z jakim miał okazję trenować. Trener ten potrafił wyciągnąć z zawodników to co najlepsze, to przy nim Brożek się odblokował i z mistrza marnowania dobrych okazji , stał się łowcą bramek. To przy nim Małecki dojrzał, a Boguski stał się czołowym napastnikiem ligi. Nie wspominając o Zieńczuku i Kosowskim którzy grali jakby znali się jak łyse konie.

Z tego co pamiętam to właśnie Skorza nie wyobrażal sobie Wisły bez Lobodzińskiego...

PS: Jakoś nie tęsknie z Skorżą. Uważałem go za przeciętnego trenera i zdania nie zmieniłem. Na dodatek to kibic Ległej..

Reserve 07.10.2011 20:04

Matys2 może i kibic Legii ale swój epizod w Wiśle miał. I do tego uważam że był dobry. Oczywiście nie najlepszy :D Poza tym trochę osiągnął.

Co do samej postaci Maaskanta, hmm... przeciętny trener w bardzo przeciętnym klubie z małym budżetem. Ludzie obudźcie się, bez budżetu chociażbyśmy mieli Mourinho to i tak dupa zbita w każdym meczu LE. To już nie czasy gdy Wisła mogła wykupić praktycznie każdego zawodnika z Polskiej Ligi. Ciekawi mnie tylko kiedy Cupiał zorientuje się że gdy odkręci kurek wcale na tym nie musi stracić...

Zwitter 07.10.2011 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reserve (Post 1174635)
Co do samej postaci Maaskanta, hmm... przeciętny trener w bardzo przeciętnym klubie z małym budżetem. Ludzie obudźcie się, bez budżetu chociażbyśmy mieli Mourinho to i tak dupa zbita w każdym meczu LE...

A Wy tylko o jednym, żeby Boguś wywalił Bóg wie jaką kasę na transfery a wtedy to w lidze golimy każdego i LM też jest nasza. Żeby to było takie łatwe jak się wydaje, to każdy właściciel każdego klubu w całej w europie by tak robił.
Jakoś Lech nie potrzebował transferów za grube miliony euro a w LE grał aż miło było popatrzeć, i nie mówcie, że Juve czy Manchester olewał LE bo to jest co najwyżej śmieszne.

Może trzeba się zastanowić nad tym żeby dać Maaskantowi trochę czasu? Każdy wie jak wyglądała Legia w tamtym sezonie, mieli 11 porażek w samej lidze, raz zagrali fantastyczny mecz by za chwilę przegrać w beznadziejnym stylu i to jeszcze u siebie. Po tym wszystkim jednak Skorży zaufano i dano pracować dalej. Porównajcie sobie teraz Legię do Wisły. Legia żeby się dostać do LE wyeliminowała Gaziantepspor i Spartak (my, Skonto i Litex), w LE mają jedno zwycięstwo, my dwie srogie porażki i stosunek bramek 2:7, w lidze tyle punktów co my i jeden zaległy mecz. Nie mówię, że to jakaś ekstra drużyna, która gra fantastycznie i w ogóle nie ma wad, bo mimo wszytko klopsy jak z Podbeskidziem dalej się zdarzają, ale widać, że to idzie w dobrym kierunku.

ziz99 07.10.2011 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1174627)
...
Polscy trenerzy niczego się uczyć nie muszą, dlatego nawet nie biorą udziału w organizowanych raz na dwa lata przez Europejską Unię Piłkarską konferencjach szkoleniowych dla trenerów. Mając takich trenerów, można śmiało powiedzieć, że ani nasza reprezentacja, ani zespoły klubowe nie mają prawa odnosić sukcesów.

Ot, to. Bardzo dobry komentarz.

Co do Smudy to wiadomo od dawna, że ma bardzo dobry kontakt z Cupiałem. Dodatkowo zapowiedział, że po EURO 2012 daje sobie spokój z kadrą. Wszytko jest możliwe. Pytanie czy jest sens trzeci raz wchodzić do tej samej rzeki...

JOSE 841 07.10.2011 21:10

Robi się ciekawie najpierw powrót wypożyczenie Błaszczykowskiego ,teraz powrót Smudy tylko czekać aż ktoś w mediach lub w prasie zarzuci temat powrotu Brożków albo temat powrotu Petrescu do Wisły.Może niedługo będzie temat powrotu Miecarskiego jako następcy Basałaja.

Reserve 08.10.2011 11:23

Jeśli chodzi o Petrescu - bardzo chętnie :)

Aczkolwiek ja ufam Roberto. Niech pracuje dalej :D

szprotson 08.10.2011 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 1174664)
Robi się ciekawie najpierw powrót wypożyczenie Błaszczykowskiego ,teraz powrót Smudy tylko czekać aż ktoś w mediach lub w prasie zarzuci temat powrotu Brożków albo temat powrotu Petrescu do Wisły.Może niedługo będzie temat powrotu Miecarskiego jako następcy Basałaja.

niedługo napiszemy o transferze Rivaldo.
A Ty zapewne to łykniesz jak młody pelikan

simo23 08.10.2011 14:18

Myślę że słabe wyniki nie leżą po stronie Roberta, ale po obronońcach, ofensywe mamy dobrą, ale w zimie musimy wydać troche grosza i zakupić paru klasowych obrońców

gizmowisla 08.10.2011 15:37

Smuda ????? i jak ten ziemniak po zawodowce bedzie sie dogadywal z caloscia zespolu ???? w jakim jezyku ??? tylko mnie nie rozsmieszajcie ze ten prosty CHŁOPEK-ROZTROPEK w mig nauczy sie angielskiego

carpenter 08.10.2011 16:04

Trochę szacunku szmato dla trenera z którym Wisła zdobyła mistrzostwo Polski.

s1mone 08.10.2011 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1174825)
niedługo napiszemy o transferze Rivaldo.
A Ty zapewne to łykniesz jak młody pelikan

Chyba kolego nie zatrybiłeś co autor posta miał na myśli.

Aldek 08.10.2011 17:00

Smuda z jednej strony preferuje ofensywny styl gry z drugiej strony w Wielkopolsce przez 2 albo i 3 lata mistrzostwa nie zdobył a miał ekipe bardzo dobrą.Mieliśmy już powrót Heńka Kasperczaka jak się skończyło każdy pamięta.
Jak dla mnie idealnym kandydatem byłby młody zagraniczny trener z piłkarskim nazwiskiem( ktoś w stylu Petrescu gdy do nas przychodził).Trener chcący osiągnąć sukces a swoim nazwiskiem mógłby przyciągać kibiców na trybuny 2w1 sportowo i marketingowo.

mitmichael 08.10.2011 17:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1174871)

I co z tego? Jedno Mistrzostwo zdobył i mamy go czcic i uwielbiac? Był trenerem Henio Kasperczak, przyszedl raz jeszcze i juz nie było tak kolorowo. Nie wchodzi sie 2 razy do tej samej rzeki - ja tez go nie chce w Wisle.

dynek.pl 08.10.2011 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1174867)
Smuda ????? i jak ten ziemniak po zawodowce bedzie sie dogadywal z caloscia zespolu ???? w jakim jezyku ??? tylko mnie nie rozsmieszajcie ze ten prosty CHŁOPEK-ROZTROPEK w mig nauczy sie angielskiego

Smuda zna podobno nawet turecki. Tak sie sklada, ze kilak ladnych lat spędził tez w Stanach więc zakładam, ze angielski tez moze znać, a Twój post jest na poziomie onetu lub weszło - czyli nieważna jest tresć ale ważne jest żeby krzyczeć i obrażać. Zał mi takich ludzi, którzy muszą się dowartościowywać w ten sposób.

A w ogole to co my jestesmy angislekim klubem i gramy w premiership ?? To nie trener ma byc poliglotom tylko cudzoziemcy, ktorym dajemy szansę mają się uczyć polskiego.

DeadOrAlive 08.10.2011 17:35

kto był na meczu dzisiaj ten wie, że defensywa mimo iż pewna lubiala mieć niepewne zagrania...

na plus Iliev, Wilk(zapieprzał, że aż miło było patrzeć) no i odziwo (!) Garguła.

rasel1906 08.10.2011 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aldek (Post 1174877)
Smuda z jednej strony preferuje ofensywny styl gry z drugiej strony w Wielkopolsce przez 2 albo i 3 lata mistrzostwa nie zdobył a miał ekipe bardzo dobrą.Mieliśmy już powrót Heńka Kasperczaka jak się skończyło każdy pamięta.
Jak dla mnie idealnym kandydatem byłby młody zagraniczny trener z piłkarskim nazwiskiem( ktoś w stylu Petrescu gdy do nas przychodził).Trener chcący osiągnąć sukces a swoim nazwiskiem mógłby przyciągać kibiców na trybuny 2w1 sportowo i marketingowo.

jedna rzecz trener to raczej nie przyciagnie publiki na stadion nawet gdyby to byl mourinho...efektownie i efektywnie grajacy pilkarze styl gry druzyny a tego maaskant nam nie zapewni, fanatycy i tak przyjda a reszta chce ogladac futbol a nie piach

tsw biała gwiazda 08.10.2011 18:35

Jakby zwolniono Maaskanta to w jego miejsce widziałbym Larssona kontrakt kończy mu się w grudniu, na pewno ma pojęcie o futbolu, popatrzcie w jakich klubach grał. To mógłby być drugi Petrescu u nas i o wiele tańszy oraz przyciągnąłby swoim nazwiskiem więcej kibiców na stadion, a być może nowych sponsorów.

WISŁAZWE 08.10.2011 19:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tsw biała gwiazda (Post 1174902)
Jakby zwolniono Maaskanta to w jego miejsce widziałbym Larssona kontrakt kończy mu się w grudniu, na pewno ma pojęcie o futbolu, popatrzcie w jakich klubach grał. To mógłby być drugi Petrescu u nas i o wiele tańszy oraz przyciągnąłby swoim nazwiskiem więcej kibiców na stadion, a być może nowych sponsorów.

Owszem pojęcie o futbolu zapewne ma. Ale no właśnie zawsze jest jakieś ''ale'' to że grał w takich klubach jak Celtic, MU, Barcelona nie będzie oznaczało, że jest/ będzie dobrym trenerem.

Tak można by gdybać, podając przykłady na 'tak' i na 'nie' stawiając na przeciwnych szalkach Petescu a na drugiej powiedzmy Maradonę ( który wg mnie nie jest dobrym trenerem).

Owszem trener swoim nazwiskiem powinien przyciągnąć na stadion kibiców, ale bardziej zależy mi na tym aby drużyna przez niego prowadzona pokazywała styl, waleczność i coś na tym boisku prezentowała - to moim zdaniem bardziej przyciągnęło by na trybuny tych mniej powiedzmy zdecydowanych.

pawelo84 08.10.2011 19:14

Poprawa gry Wisły to nie jest kwestia zwolnienia Maaskanta, tylko kupna 2 klasowych środkowych pomocników do składu. Z zawodnikami typu Sobol, Wilk czy Nunez w środku nie da się zdominować meczu. Wisła ma dobrych skrzydłowych, ciekawy atak, tylko niestety w większości meczów przegrywa walkę o środek pola. Bez tego nie da się wygrywać zdecydowanie w lidze. Środek obrony, to owszem ważna pozycja, wymagająca wzmocnień, ale jak nie będzie tylu strat w pomocy, to też obrońcy będą mieli więcej spokoju.

Oldpara 08.10.2011 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tsw biała gwiazda (Post 1174902)

Takie oczekiwania kibiców są jedną z przyczyn, dla których zmniejszył się dystans pomiędzy takimi klubami jak Śląsk, Ruch czy Korona a Wisłą.

Otóż trenerzy typu Maskaant, Larsson, Perescu czy choćby Smuda, Kasperczak mają "nazwiska" za które trzeba płacić pewnie ok 80-100 tys/miesiecznie, a suma summaraum niezbyt często okazują sie lepsi niż np. Fornalik, Ojrzyński czy ten nowy Mroczkowski w Widzewa którzy zarabiają 10-20 tys miesięcznie.

W ten sposób różnica w wynagordzeniu trenera Wisły i Korony to 1 mln zł zmarnowany w budżecie, którego nie widać na boisku, i który prawie nigdy sie nie zwraca.

No ale dla kibica Wisły, Lecha czy Legii absolutnie nie do pomyślenia jest, żeby przyszedł jakiś młody ambitny niedrogi trener. Musi być nazwisko, najlepiej typy Larsson, Jimenez czy Petrescu (nawet Maskaant na początku był na tym forum deprecjonowany jako "za mały na Wisłę")

A popatrzmy jak gra Górnik za Nawałki (kiedy mu non stop wysprzedają co lepszych zawodników) a jak grał za Kasperczaka (który kupował kogo chciał)? No ale kto z Wielkiej Trójki zaakceptuje takiego niemedialnego Nawałkę? Musi być nazwisko! Bo kibice nie wybaczą!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawel84
Poprawa gry Wisły to nie jest kwestia zwolnienia Maaskanta, tylko kupna 2 klasowych środkowych pomocników do składu. Z zawodnikami typu Sobol, Wilk czy Nunez w środku nie da się zdominować meczu. Wisła ma dobrych skrzydłowych, ciekawy atak, tylko niestety w większości meczów przegrywa walkę o środek pola. Bez tego nie da się wygrywać zdecydowanie w lidze. Środek obrony, to owszem ważna pozycja, wymagająca wzmocnień, ale jak nie będzie tylu strat w pomocy, to też obrońcy będą mieli więcej spokoju.

Otóż to! Po prostu brakuje klasowych zawodników. Chociaż ja bym bardziej upatrywał dziur w obronie, niż w środku - bo tam czasem coś fajnego gramy - ale to już kwestia szczegółów, bo teza jak najbardziej jest słuszna.

pawelo84 08.10.2011 19:34

Z tym środkiem pola, to chodzi o to żeby chociaż w ekstraklasie te mecze dominować. Przy Wilku i Sobolu nie ma takiej możliwości, bo oni są słabi technicznie i mało kreatywni. Przez to że APOEL grał świetnie piłką, to my praktycznie nie istnieliśmy. Podobnie z Twente.

Dariook 08.10.2011 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1174867)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez carpenter (Post 1174871)

Wezcie sie opanujcie bo to jest bez sensu.
Ja rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie, ze kazdy swiat ogląda przez inne okulary, ale na boga jeśli siebie na wzajem nie bedziemy szanować to nie oczekujmy by nas tez szanowano...

Nie obrażajmy kogoś gdy inaczej niż my rozumie świat, że mają inne pomysły.
Nie zawsze musimy sie zgadzac,ale zawsze musimy pamiętać ze kazdy z nas ma w sercu Białą Gwiazde.
Jestesmy tu a nie tam, dyskutujmy ale niezapominajmy o wiślackim szacunku.

A co do Smudy to dlaczego jego wychowanie czy umiejętności lingwistyczne mają być wypadkową jego trenerskiego fachu?

Jeśli ktoś jest dobry w tym co robi, zna się na robocie to mnie osobiście mało obchodzi jaka drogą do tego doszedł.
Ważne jest, ze taka osoba moze ci zagwarantować ze jego praca zawsze bedzie na wysokim poziomie.

A jezyka to niech sie uczy chołota która do polski przyjezdza, dlaczego trener ma sie u nas produkowac? Jesli sie decydują przyjechać tu tylko i wyłącznie dla kasy to niech ich zasranym obowiązkiem będzie nauka naszego języka.
Pażdy powinien znać urzędowy język, umieć sie dogadać w kraju gdzie mieszka i pracuje.

Teraz przypomnijcie sobie większośc polskich transferów do zagranicznych klubów, ewentualnie piłkarzy, którzy na tle naszej ligi wyróżniali się bardzo, ale to bardzo!!!
(jedni coś tam znaczyli za granicą, inni nie).

Wałdoch, Hajto, Siadaczka, Bajor, Majak, Dembiński, Żurawski, Szymkowiak, Wichniarek, Kosowski, Citko, Czerwiec, Iwański, Łobodziński, Lewandowski, Murawski, Peszko, Arboleda, Piszczek, Bosacki Wasilewski i wielu, wielu innych,
Generalnie jeśli przypomnicie sobie, to większość nauczyła się grac pod okiem jednego trenera....SMUDY.
No taka prawda. Każdy gdzieś na swojej drodze spotkał Smudę.

A teraz przypomnijcie sobie sukcesy drużyn klubowych na arenie europejskiej. I co? Legia Janasa, Groclin (Radolsky, mały sukces), i teraz:
Widzew Smudy, Widzew Smudy ,
mecze z Broendby(gdzie grała cała reprezentacja Danii, to był przeciwnik),
mecze z Borusią Dortmund(z triumfatorem Ligi Mistrzów, )
Teraz mecze z Lechem, gdzie Deportivo nie wiedziało co się dzieje,
mecze z Wisłą (moze nie sukcesy, ale pamiętne mecze, z mocnymi klubami, z Europy).
Wisła Kasperczaka, to była tak naprawdę WIsła Smudy.
Zagłębie Lubin grało piach, przychodzi/odchodzi Smuda, Zagłębie ma mistrza,
kilka sezonów pożniej Zagłębie ma 5 meczy w plecy duże szanse spaścć, przychodzi Smuda, Zagłębie gra i efektownie i efektywnie.
To są fakty, na polskim podwórku, jest tylko jeden trener, (moze Lenczyk , kiedyś Engel ale sa słabsi) który z tym samym materiałem, co te wszytkie: Jabłońskie, Michniewicze, Kasperczaki, Skorże, Baniaki, Wieczorki, potrafi coś ugrać.

Smudzie zdarzały i zdarzaja sie wpadki, nie pisze tu, że to jest najlepszy trener na świecie, nie o to chodzi.

emjot 08.10.2011 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1174928)
Wezcie sie opanujcie bo to jest bez sensu.
Ja rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie, ze kazdy swiat ogląda przez inne okulary, ale na boga jeśli siebie na wzajem nie bedziemy szanować to nie oczekujmy by nas tez szanowano...

Nie obrażajmy kogoś gdy inaczej niż my rozumie świat, że mają inne pomysły.
Nie zawsze musimy sie zgadzac,ale zawsze musimy pamiętać ze kazdy z nas ma w sercu Białą Gwiazde.
Jestesmy tu a nie tam, dyskutujmy ale niezapominajmy o wiślackim szacunku.

A co do Smudy to dlaczego jego wychowanie czy umiejętności lingwistyczne mają być wypadkową jego trenerskiego fachu?

Jeśli ktoś jest dobry w tym co robi, zna się na robocie to mnie osobiście mało obchodzi jaka drogą do tego doszedł.
Ważne jest, ze taka osoba moze ci zagwarantować ze jego praca zawsze bedzie na wysokim poziomie.

A jezyka to niech sie uczy chołota która do polski przyjezdza, dlaczego trener ma sie u nas produkowac? Jesli sie decydują przyjechać tu tylko i wyłącznie dla kasy to niech ich zasranym obowiązkiem będzie nauka naszego języka.
Pażdy powinien znać urzędowy język, umieć sie dogadać w kraju gdzie mieszka i pracuje.

Teraz przypomnijcie sobie większośc polskich transferów do zagranicznych klubów, ewentualnie piłkarzy, którzy na tle naszej ligi wyróżniali się bardzo, ale to bardzo!!!
(jedni coś tam znaczyli za granicą, inni nie).

Wałdoch, Hajto, Siadaczka, Bajor, Majak, Dembiński, Żurawski, Szymkowiak, Wichniarek, Kosowski, Citko, Czerwiec, Iwański, Łobodziński, Lewandowski, Murawski, Peszko, Arboleda, Piszczek, Bosacki Wasilewski i wielu, wielu innych,
Generalnie jeśli przypomnicie sobie, to większość nauczyła się grac pod okiem jednego trenera....SMUDY.
No taka prawda. Każdy gdzieś na swojej drodze spotkał Smudę.

A teraz przypomnijcie sobie sukcesy drużyn klubowych na arenie europejskiej. I co? Legia Janasa, Groclin (Radolsky, mały sukces), i teraz:
Widzew Smudy, Widzew Smudy ,
mecze z Broendby(gdzie grała cała reprezentacja Danii, to był przeciwnik),
mecze z Borusią Dortmund(z triumfatorem Ligi Mistrzów, )
Teraz mecze z Lechem, gdzie Deportivo nie wiedziało co się dzieje,
mecze z Wisłą (moze nie sukcesy, ale pamiętne mecze, z mocnymi klubami, z Europy).
Wisła Kasperczaka, to była tak naprawdę WIsła Smudy.
Zagłębie Lubin grało piach, przychodzi/odchodzi Smuda, Zagłębie ma mistrza,
kilka sezonów pożniej Zagłębie ma 5 meczy w plecy duże szanse spaścć, przychodzi Smuda, Zagłębie gra i efektownie i efektywnie.
To są fakty, na polskim podwórku, jest tylko jeden trener, (moze Lenczyk , kiedyś Engel ale sa słabsi) który z tym samym materiałem, co te wszytkie: Jabłońskie, Michniewicze, Kasperczaki, Skorże, Baniaki, Wieczorki, potrafi coś ugrać.

Smudzie zdarzały i zdarzaja sie wpadki, nie pisze tu, że to jest najlepszy trener na świecie, nie o to chodzi.

to że Smuda miał jakieś tam wyniki
nie znaczy że teraz je ma
popatrz na to co robi i robił z tzw. Reprezentacją PZPN

Dariook 08.10.2011 20:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1174929)

Ja nie uwarzam ze Smuda jest jakimś geniuszem w trenerce europejskiej, ale śmiało moge powiedziec ze jest to najlepszy trener polskiej piłki klubowej w ostatnich nastu-latach, Trzyma gość poziom , i zawsze mam wrażenie ze wyciska ile sie da.

A klubowa trenerka to nie to samo co selekcjonerka.
Teraz sie liczy wynik w imprezie, a nie punkty. Mamy gwarant gry w finałach wiec trudno jeść to jedną miarą.

Skoro tak oceniasz Smude to powiedz mi jak oceniasz Maaskanta?

"to że Maaskant miał jakieś tam wyniki
popatrz na to co robi i robił z mistrzem ekstraklasy WISŁĄ...." a o poziomie repry to narazie moze tylko pomarzyć.
twoje słowa chyba bardziej do naszego coacha pasuja.

Reserve 08.10.2011 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1174929)

A pomyślałeś cieciu że Repra trochę się różni od trenerki klubowej w naszej zapaćkanej lidze?
Smuda teraz nie spina na wyniki, a nasza reprezentacja i tak gra bardzo dobrze w porównaniu z ostatnimy laty.
Aha, co do rankingu FIFA - granie meczy kwalifikacyjnych (które my mamy z głowy i nie rozgrywamy) podnosi drużynę w tabeli o więcej pkt niż towarzyskie ;) Tak na marginesie ;)

willow 08.10.2011 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reserve (Post 1174937)
A pomyślałeś cieciu...

A może byś tak nie obrażał kibiców Wisły, co gamoniu?

FraMat 08.10.2011 20:31

Smuda tyle razy zmieniał kluby w Polsce, ze nic dziwnego, że prawie każdy polski piłkarz miał z nim jakąs styczność. To nie znaczy, że dzieki Smudzie cokolwiek osiągnął. Czysta zbieżność.
"Warsztat" Smudy to uczenie szybkiego doskoku do przeciwnika, ktory ma piłke, to "wszyscy atakujemy i wszycy się bronimy", oraz "wypluwamy z sibie flaki". Nieważne, ze w następnej rundzie wszyscy będa zajechani. Liczy się tu i teraz.
Pamiętam bezradność trenerska i taktyczną Smudy chocby z czasów gdy prowadząc Zagłebie przyjechał do Krakowa na mecz z Wisła i pusząc się, że jego drużyna rzekomo gra najładniejszy futbol w Polsce, dostał bęcki i odejchał jak niepyszny (a ponoć szykował sobie posadkę w miejsce Petrescu w Wiśle):
Cytat:

dziennikarze zajmujący się piłką nożną twierdzili, że zespół z Lubina gra ładniejszą piłkę niż ten z Krakowa. - Dziś na boisku widziałem tylko jedną drużynę. Tyle mówiło się, że Zagłębie gra teraz najlepszą piłkę w Polsce, a w sobotę większym niż Zagłębie przeciwnikiem Wisły była murawa. Gdyby nie ona, padło by na pewno więcej bramek. Bałem się tego meczu, a spokojnie udało nam się wygrać. Majdan w dzisiejszym spotkaniu był jedynie obserwatorem, właściwie to mogłoby go dzisiaj w ogóle nie być - szydził Petrescu.
i jeszcze:
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35760,3287711.html

Tak. Wiem, że to tylko przykład jednego spotkania, ale dla mnie to pokazuje, jak wiele brakuje Smudzie do tego, zeby nazywac go genialnym, czy najlepszym polskim trenerem

gizmowisla 08.10.2011 20:36

Celowo nie zareagowalem na tą szmate bo koles przykozaczyl i generalnie blysnal jaki z niego twardziel .... wszak zza biurka sa najlepsi wojownicy krakowskiej ulicy .... zlałem asiora bo po co mialbym mu odpowiadac ze szmata to jego stara i inne podobne spiewki ?? niech kozaczy kolo zza biurka ...NIECH ZYJA NIEUSTRASZENI NETOWI TWARDZIELE !!!!! ........ a wracajc do tematu to po prostu Smudy nie trawie- niewiem - ale dla mnie to zwykly Nikos Dyzma ktory sukcsey mial ponad 10 lat temu ....pomijajac wszystko chodzilo mi o to ze nasza armia zaciezna zna kilka wyrazow po polsku i tyle - Maskant przynajmniej smiga angielskim i jakos sie z wiekszoscia dogaduje ... po prostu nie widze w tym momencie Smudy z reszta druzyny ... na migi beda rozmawiac ??? no chyba ze niektorym chodzi o to zeby brac Smude - i WSZYSTKICH NIE MOWIACYCH PO POLSKU wygnac ..... ale tak sie nie da ....wiem wiem, nie jestesmy Premirship - ale jeden pan chyba nie wie jakie czasy nastaly i angielskim posluguje sie coraz wiecej ludzi - myslicie ze w Interze wszyscy rozmawiaja po wlosku ???

Lysy 08.10.2011 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawelo84 (Post 1174911)
Poprawa gry Wisły to nie jest kwestia zwolnienia Maaskanta, tylko kupna 2 klasowych środkowych pomocników do składu. Z zawodnikami typu Sobol, Wilk czy Nunez w środku nie da się zdominować meczu. Wisła ma dobrych skrzydłowych, ciekawy atak, tylko niestety w większości meczów przegrywa walkę o środek pola.

Wręcz przeciwnie. Wisła ma całkiem przyzwoity środek pola, Sobolewski i w przyszłości Wilk to zawodnicy potrafiący zdominować środek pola. Nie ma natomiast SKRZYDŁOWYCH. Kirm , Małecki i Iliev to zawodnicy bardzo przeciętni w skali Europejskiej. O ile na ligę to starcza, to na Europę to zdecydowanie za mało. Żaden z nich nie ma dokładnego podania, a z czego mają się brać bramki jak piłka mija napastnika o 5 metrów?

Dariook 08.10.2011 21:55

Ja też FRAMAT uwazam ze geniuszem to on nie jest, ale tez przestrzegał bym przed bagatelizowaniem tego co on jako trener osiągał.
No jak na polskiego trenera to naprawde jego CV wygląda dość przyzwoicie.
Niestety ale Ranking Polskich trenerow jest ubogi, nie ma polskiego konkurenta, Chyba ze ty znasz kogos?
Jeśli sa słabsi to moze dzierzyc tytył Najleopszego. Bo ktos musi byc tym number 1.

A ci wymienieni piłkarze to grajki to większośc polskich transferów do zagranicznych klubów, ewentualnie piłkarzy, którzy na tle naszej ligi wyróżniali się bardzo, ale to bardzo.
Myślisz ze to zbierzność? Ze to zwykły zbieg ze własnie w jego drużynach wyrabiali sobie marke?

A który trener wogole miał choc szanse podac rękę wszystkim tutaj zamieszczonym? Żaden niestety.

0d 1995 pracował w 8 klubach wiec tak wiele tego nie było...

coolibeer 08.10.2011 22:51

Ciekawe dlaczego najlepszy polski trener nie zauważył ,że jego drużyna kupiła mecz.
I czy oddał premie za kupiony awans do pucharów.Ale przecież Piszczek składał się na witaminy a nie na kupno meczu.
Nie chcę takiego trenera w Wiśle

pawelo84 08.10.2011 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1174966)
Wręcz przeciwnie. Wisła ma całkiem przyzwoity środek pola, Sobolewski i w przyszłości Wilk to zawodnicy potrafiący zdominować środek pola. Nie ma natomiast SKRZYDŁOWYCH. Kirm , Małecki i Iliev to zawodnicy bardzo przeciętni w skali Europejskiej. O ile na ligę to starcza, to na Europę to zdecydowanie za mało. Żaden z nich nie ma dokładnego podania, a z czego mają się brać bramki jak piłka mija napastnika o 5 metrów?

Oni są dobrzy, ale w odbiorze. Nie mają techniki, ani podania ani dryblingu. Jak trzeba zagrać z pierwszej piłki to zazwyczaj ją tracą, nie są kreatywni. Przez to właśnie dużo tracimy.
W rundzie jesiennej sezonu 2003/04 graliśmy praktycznie bez skrzydłowych, a mieliśmy świetnych napastników i środek pomocy. Byliśmy w stanie wtedy dominować mecze. Brak klasowych środkowych pomocników nam wychodzi czkawką.
Skrzydłowych mamy dobrych, zarówno Maor jak i Iljev takimi są. Problem jest w tym że Maor gra jako pomocnik ofensywny i jak go wyłączy się z gry to cała gra siada. W środku pola dominuje nas każdy, czy to Odense, APOEL, czy nawet Litex potrafili nam narzucić swój styl gry. Ile jesteśmy w stanie zagrać podań z pierwszej piłki, dwa góra trzy. Potem strata. Przy takiej szarpanej grze nie da się dominować. Wisła nie umie grać ataku pozycyjnego i to jest największy problem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl