Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Arapaho 09.12.2009 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <wislak88> (Post 827827)
To nie jest główne wejście do okrąglaka. Jak byłem jak stalo A i B to się wchodziło od strochy trybuny i żadnych instalacji nie widziałem. Pewnie to tymczasowe wejście ze względu na budowe

Nie mówię że to jest główne wejście . Ale na pewno to nie jest tymczasowe rozwiązanie.W tego typu instalacjach agregat jest ustawiony na odpowiednim fundamencie , piony i cała instalacja są dopasowane do lokalizacji agregatu więc tak już zostanie.Zmiana wiązałaby się ze zbyt dużymi przeróbkami, a co za tym idzie kosztami

FajQ 09.12.2009 22:08

http://stadionwisly.info/fotorelacje...owy/2009-12-09
Jest napisane jak byk że są to tymczasowe instalacje grzewcze.

rav 09.12.2009 22:29

Na Legii nie ma elewacji na wysokości górnej kondygnacji. Dolna jest zabudowana. Mowa oczywiście o trzech trybunach, trybuna główna ma być zabudowana cała.

Co do Hutnika - znając wcześniej kwotę byłem pewien, że zlecą to Zielonej Architekturze :) Oby murawa wytrzymała te pierwsze 3 miesiące...

Arapaho 10.12.2009 09:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FajQ (Post 827979)
http://stadionwisly.info/fotorelacje...owy/2009-12-09
Jest napisane jak byk że są to tymczasowe instalacje grzewcze.

Napisane przez fotografa nieoficjalnej strony!.Nie uwierze póki nie zobacze że je przenoszą. Jesli Obtułowicz przewidział przeniesienie maszynowni do podziemi trybuny A/B to znaczy że chociaz troche ruszył głową.Ale jest to o tyle problematyczne że projektując okrąglak nie bylo projektu A/B (zreszta większości dalej nie ma) więc nie wiem jak to mógł przewidzieć. Na logikę to interpretując

Czarny 10.12.2009 10:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 828071)
Napisane przez fotografa nieoficjalnej strony!.Nie uwierze póki nie zobacze że je przenoszą. Jesli Obtułowicz przewidział przeniesienie maszynowni do podziemi trybuny A/B to znaczy że chociaz troche ruszył głową.Ale jest to o tyle problematyczne że projektując okrąglak nie bylo projektu A/B (zreszta większości dalej nie ma) więc nie wiem jak to mógł przewidzieć. Na logikę to interpretując

Poprostu dopasował ab do okraglaka.

KOMINEK 10.12.2009 10:47

Jak dowiedzieli się dziennikarze "Polski - Gazety Krakowskiej", władze PZPN prowadziły rozmowy w tej sprawie z ekipą Platiniego. Jeżeli okaże się, że nasi wschodni sąsiedzi nie zdążą z przygotowaniami, to pojawi się szansa dla Krakowa. Podział miast-organizatorów z systemu 4+4, może zmienić się na 5+3.

Jakbyśmy jednak dostali te mistrzostwa to pieniądze na wszystko się znjadą więc oby

farben 10.12.2009 10:56

Piszą, że jest jeszcze szansa na Euro w Krakowie. Nie do końca chce mi się wierzyć, ale wtedy budowa poszłaby jak z nut.

I jeszcze info, że wiosną Wisła będzie grać na Hutniku.

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...ainy,id,t.html

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...niku,id,t.html

Kaan 10.12.2009 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 827992)
Co do Hutnika - znając wcześniej kwotę byłem pewien, że zlecą to Zielonej Architekturze :) Oby murawa wytrzymała te pierwsze 3 miesiące...

Mam podobne obawy jak zobaczyłem, która firma ma wykonac murawę. Liczę na to, ze nauczona błędami kolejnych nie popełni...

Grzadq 10.12.2009 11:17

Oby przyznali to euro Krakowowi. Wtedy żaden radny ani polityk nie narazi się nawet na myślenie o nie przyznaniu pieniędzy na murawę, drogi dojścia, dojazd (!!!) czy parkingi.

ciacho 10.12.2009 11:39

Nie róbcie sobie nadziei, bo potem znów będzie lament przez miesiąc.

Bronowianin 10.12.2009 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez farben (Post 828088)
Piszą, że jest jeszcze szansa na Euro w Krakowie. Nie do końca chce mi się wierzyć, ale wtedy budowa poszłaby jak z nut.

I jeszcze info, że wiosną Wisła będzie grać na Hutniku.

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...ainy,id,t.html

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...niku,id,t.html

Obie informacje radziłbym traktować w kategorii żartu. O ile na grę na Hutniku jakieś iluzoryczne szanse może i są, jednak znając dbałość miasta o sport, raczej spodziewajmy się kolejnych wizyt w Sosnowcu na wiosnę...

Co do EURO 2012 w Krakowie, to jest to już od dłuższego czasu temat definitywnie zamknięty i nie ma ŻADNEJ szansy na to aby te rozgrywki zawitały do Krakowa. Nie wiem czemu mają służyć takie artykuły (w dodatku jak ten dzisiejszy, który pojawił się na pierwszej stronie Gazety Krakowskiej), ale są one po prostu śmieszne... Platini już dawno temu podziękował ostatecznie Krakowowi i tyle w temacie. A starać się o EURO w Krakowie to trzeba było kilka lat temu... Mnie takie informacje zwyczajnie denerwują, bo mogą one oszukiwać ludzi którzy nie siedzą w temacie i sugerować im jakoby nasze miasto miało jakiś cień szans na goszczenie EURO 2012...

Wrona 10.12.2009 11:55

No tak, wybory się zbliżają...

A tak w ogóle, fajnie byłoby się załapać chociaż na bazę pobytową dla jakiejś mocnej ekipy.
Taki zespół przyciąga tłumy dziennikarzy przez kilka tygodni, trenuje, rozgrywa sparingi...

A gdybyśmy dostali łaskawie nawet ze dwa mecze Euro?
Nie wiem na ile wcześniej drużyny przyjeżdżały by na mecz, ale pewnie w ostatniej chwili. Mecz i powrót do bazy pobytowej...

rav 10.12.2009 12:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 828106)
Co do EURO 2012 w Krakowie, to jest to już od dłuższego czasu temat definitywnie zamknięty i nie ma ŻADNEJ szansy na to aby te rozgrywki zawitały do Krakowa. Nie wiem czemu mają służyć takie artykuły (w dodatku jak ten dzisiejszy, który pojawił się na pierwszej stronie Gazety Krakowskiej), ale są one po prostu śmieszne... Platini już dawno temu podziękował ostatecznie Krakowowi i tyle w temacie. A starać się o EURO w Krakowie to trzeba było kilka lat temu... Mnie takie informacje zwyczajnie denerwują, bo mogą one oszukiwać ludzi którzy nie siedzą w temacie i sugerować im jakoby nasze miasto miało jakiś cień szans na goszczenie EURO 2012...

Nadziei na pewno nie ma co sobie robić. To raczej PZPN robi sobie tylko PR jak to dba o Kraków i walczy o jego dołączenie do listy.
Ja mam tylko jedną ogromną nadzieję. Że podczas tego najbliższego szczytu UEFA zostanie podana definitywnie lista wszystkich miast organizujących Euro 2012. Żadne warunki, że jeżeli, to odbierzemy i blabla. Niech wreszcie podadzą raz na zawsze wszystkich gospodarzy.
Choć faktem jest, że pięknie by wszystko zaczęło zapychać na budowie i dookoła, gdyby rzutem na taśmę nam to Euro przyznali... Eh, marzenia :)

sandbender 10.12.2009 12:29

Nawet gdyby bylo 5+3 to wybrany zostałby Chorzów, nie Kraków.

Mario Nh 10.12.2009 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wrona (Post 828107)
A tak w ogóle, fajnie byłoby się załapać chociaż na bazę pobytową dla jakiejś mocnej ekipy.
Taki zespół przyciąga tłumy dziennikarzy przez kilka tygodni, trenuje, rozgrywa sparingi...
A

Tak, to już jest możliwe. Zaraz zresztą po tym jak Krakowowi odebrano szanse na EURO było głośno o tym że nasze miasto będzie bazom dla kibiców. Jakoś jednak wątpię że kibolom po meczu na Ukrainie (jako że tam będzie brakować hoteli) będzie chciało się jechać po meczu swojej drużyny do Polski na nocleg. Raczej będą koczować w namiotach jeśli już. O piłkarzach mowy nie było ale też można przecież to wykorzystać.

Jeszcze takie pytanie laika. Może ktoś przesłać na priv jakiś projekt graficzny, opis jak dokładnie i ostatecznie ma wyglądać elewacja naszego stadionu?

ciacho 10.12.2009 12:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wrona (Post 828107)
No tak, wybory się zbliżają...

A gdybyśmy dostali łaskawie nawet ze dwa mecze Euro?
Nie wiem na ile wcześniej drużyny przyjeżdżały by na mecz, ale pewnie w ostatniej chwili. Mecz i powrót do bazy pobytowej...

To jest żart, prawda? Baza pobytowa? Czego? Chyba sprzętu piłkarskiego co najwyżej. Ze stadionem i brakiem jakiegokolwiek zaplecza treningowego?

stawski 10.12.2009 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 828117)
Nawet gdyby bylo 5+3 to wybrany zostałby Chorzów, nie Kraków.

Nie sądzę. duże stadiony już są pewne. Jeśli my mielibyśmy coś przejąć to raczej po Lwowie, a tamten stadion miał mieć zdaje się 38k pojemności (może sięmylę - jeśli tak przepraszam) poza tym kto raz był na Śląskim, nawet nie na meczu, ten wie że tam g. widać, tak przed remontem jak i po.
Ja liczyłem na Euro nie ze względu na stadion (bo jego byliśmy raczej pewni) tylko właśnie DOJAZDU i PARKINGÓW. nie ma Euro - nie ma parkingów - zostaje ten sam dojazd. To będzie dramat tego stadionu.

Kuba 10.12.2009 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 828119)
. Zaraz zresztą po tym jak Krakowowi odebrano szanse na EURO było głośno o tym że nasze miasto będzie bazom dla kibiców. Jakoś jednak wątpię że kibolom po meczu na Ukrainie (jako że tam będzie brakować hoteli) będzie chciało się jechać po meczu swojej drużyny do Polski na nocleg. Raczej będą koczować w namiotach jeśli już.

możesz mi uzasadnić dlaczego uzyłeś słowa kibole a nie kibice i jak to słowo rozumiesz?

massoud 10.12.2009 14:59

kiedy ma się odbyć głosowanie w sprawie hali? może skwk zgłosi wtedy oficjalny protest / pikietę.

Markus 10.12.2009 15:14

Na Hutniku są już ogłoszone i rozstrzygnięte przetargi na monitoring, kołowrotki, położenie murawy.

Dziś kluczowe jest pytanie: kiedy podobne przetargi zostaną ogłoszone wobec stadionu Wisły? Dlaczego nadal trwa tu cisza, nie ma żadnych konkretnych ustaleń, zabezpieczonych środków lub planów ich zabezpieczenia?

Będę drążył ten palący problem do upadłego :)

Mario Nh 10.12.2009 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 828170)
możesz mi uzasadnić dlaczego uzyłeś słowa kibole a nie kibice i jak to słowo rozumiesz?

Tak.
Użyłem słowa kibole a nie kibice żeby uniknąć powtórzenia.
Rozumiem go, w przeciwieństwie do szerokiego grona dziennikarzy posługujący się nim.
Kibol, to najzwyczajniejszy w świecie kibic.
Skąd w ogóle taki pomysł by słowa kibol, szalikowiec itp. utożsamiać ze stadionowym bandytom?
Slang? Stereotyp?

Mam nadzieje że oboje rozumiemy to słowo podobnie.

zbymak 10.12.2009 15:46

Jeszcze 2 ramki brakuje do dachu

Proud 10.12.2009 16:15

a ja mam takie pytanie:

jak zostanie rozwiązane wejście na nowo budowaną trybunę (dawne C) ?

chodzi mi o to, czy dopiero w trybunie będzie się kupować bilet i przechodzić kontrolę?

bo bliskość ulicy Reymana uniemożliwia postawienie kołowrotów przed trybuną.

Zwitter 10.12.2009 16:34

Z tego co pamiętam to wszystko będzie w trybunie, kołowroty również.

Mnie zastanawia jak oni zamierzają skończyć tą trybunę zachodnią w czerwcu/lipcu. Jest prawie połowa grudnia a trybuna dopiero wychodzi z ziemi. Gdzie jeszcze całe jej postawienie, dach, wykończenie wewnątrz. Przecież to jest mnóstwo roboty a czasu bardzo mało.

Kuba 10.12.2009 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 828210)
Tak.

Kibol, to najzwyczajniejszy w świecie kibic.
.

przepraszam innych za offtopa

właśnie jesli chodzi o sam wyraz to zawsze miał on negatywną konotację z "kiblem"

buczo1985 10.12.2009 17:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 828238)

Mnie zastanawia jak oni zamierzają skończyć tą trybunę zachodnią w czerwcu/lipcu. Jest prawie połowa grudnia a trybuna dopiero wychodzi z ziemi. Gdzie jeszcze całe jej postawienie, dach, wykończenie wewnątrz. Przecież to jest mnóstwo roboty a czasu bardzo mało.

Również mam podobne obawy. Wykonawca składał deklarację, ale szczerze powiedziawszy patrząc stan obecny i zakładając perspektywę zimy, która w końcu przyjdzie nie widzę tego tak różowo.

Fuks 10.12.2009 17:35

Przeciez na C nie pracowali praktycznie w ogole w weekendy, to tutaj jak ich beda terminy gonic napewno to zrobią, do tego zawsze mozna sprowadzic dwa takie dzwigi jak ten ktory był na C, z dwoch stron trybuny i jechac z nią jednoczesnie, a nie najpierw lewa, potem prawa strona. Oprocz tego na C czekali dosc dlugo z robotą (oprocz wykonczenia w srodku) z powodu naroznikow ktore budowali od podstaw. Naroznik A/B z D zaczeli duzo wczesniej niz trybune, wiec mysle ze jednak nie ma sie o co martwic.

royalmichael 10.12.2009 17:39

Zostało pół roku.
Te zdjęcia pokazują o ile przez pół roku zmienił się wygląd C:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=9246

Trzeba wziąć pod uwagę, że przez jakiś czas przez problemy z projektem dachu budowa stała(ile to dokładnie było?)
Tak więc przy dobrych wiatrach (dobra pogoda, brak problemów z projektem) przy intensywnej pracy są szanse na oddanie trybuny ale na wykończenie wewnątrz trzeba będzie jeszcze poczekać.

rav 10.12.2009 17:39

Mają się sprężyć i do końca grudnia postawić wybudować do pierwszej kondygnacji trybuny. I już wtedy zaczną pracować we wnętrzach do tego poziomu.

zbymak 10.12.2009 17:54

Dla tych co pisza ze nas stadion tyle podrozał http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Pol...298,1,482.html

Coglin 10.12.2009 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbymak (Post 828268)
Dla tych co pisza ze nas stadion tyle podrozał http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Pol...298,1,482.html

z tego artykulu:
"...O ILE WIĘCEJ BĘDĄ KOSZTOWAŁY STADIONY NA EURO 2012 (w mln zł)
Gdańsk - o 194 (całkowity koszt - 896)
Wrocław - o 339 (całkowity koszt - 853)
Poznań - o 25,5 (całkowity koszt - 537)
Warszawa - o 694 (całkowity koszt - 1.900)
Kraków - o 49,4 (całkowity koszt - 348)
Chorzów - o 110 (całkowity koszt - 370)"

Wrona 10.12.2009 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 828127)
To jest żart, prawda? Baza pobytowa? Czego? Chyba sprzętu piłkarskiego co najwyżej. Ze stadionem i brakiem jakiegokolwiek zaplecza treningowego?

Masz rację, to był żart. Pewnie wybiorą Szczecin, Katowice, Łódź albo Rzeszów.

Wicked 11.12.2009 07:03

A czasem zespoły przy takich imprezach nie wybierają mniejszych, spokojnych miast??

DoggTS 11.12.2009 09:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 828316)
z tego artykulu:
"...O ILE WIĘCEJ BĘDĄ KOSZTOWAŁY STADIONY NA EURO 2012 (w mln zł)
Gdańsk - o 194 (całkowity koszt - 896)
Wrocław - o 339 (całkowity koszt - 853)
Poznań - o 25,5 (całkowity koszt - 537)
Warszawa - o 694 (całkowity koszt - 1.900)
Kraków - o 49,4 (całkowity koszt - 348)
Chorzów - o 110 (całkowity koszt - 370)"

a procentowo (wzrost kosztów / planowany wcześniej koszt budowy) to wygląda tak:
1. Poznań +4,99%
2. KRAKÓW +16,54%
3. Gdańsk +27,64%
4. Chorzów +42,1%
5. Warszawa +57,55%
6. Wrocław +65,95%

z dedykacją na krakowskich "pseudo-radnych", którzy uważają, że to stadion Wisły jest studnia bez dna... A jak widać liderem jest Wrocław..

Arapaho 11.12.2009 10:36

Kolejny raz powtórzę że szkoda że ci pseudo radni (poza jednym) nie zaglądają na fora z których merytorycznie mogliby się czegoś dowiedzieć.Szczególnie jeśli na jakimś temacie się nie znają.Na zachodzie popularne sa np.konsultacje społeczne w sprawach różnych inwestycji z różnymi grupami społecznymi.Niestety u nas , a juz szczególnie w Krakowie wojenka polityczna goni wojenkę i nie ma czasu ani ochoty na wysłuchanie rad czy sugestii kogoś kto będzie użytkował dany obiekt.W tym wypadku stadion.

KOMINEK 11.12.2009 13:58

Komitet Wykonawczy UEFA podczas spotkania w Funchal na Maderze ogłosił miasta na Ukrainie, które zostaną gospodarzami podczas mistrzostw Europy w 2012 roku. Będą to Kijów, Donieck, Charków i Lwów.

No to ostatnie nadzieje na Euro w Krakowie zgasły

flamengista 11.12.2009 14:32

Powiem szczerze, po tym jak zostaliśmy wydudkani przy przyznawaniu Euro, teraz takie rzucenie ochłapu i tak by mnie nie zadowalało. Niech Ukraińcy sobie radzą i świecą siedzeniami za niedoróbki, których będzie mnóstwo.

Jedyny plus całej tej imprezy był taki, że sprawa budowy stadionu ruszyła z kopyta i teraz nie da się jej zatrzymać.

Gordian 11.12.2009 14:46

Dajcie spokój już z tymi wyliczeniami ile to będą droższe stadiony. Kwoty te są wzięte wprost z dupy. Co dobitnie widać po kwocie jaką wpisali przy Krakowie. Stadion Wisły już od ogłoszenia przetargów na trybuny wschodnią i zachodnią, miał kosztować ok 399 mln. Po przyznaniu firmie budowlanej 30 mln i braku przetargu na system teleinformatyczne, kołowrotki etc. kwota ta wzrośnie pewnie do około 450 mln. Tak samo zapewne jest na innych budowanych stadionach.

W końcu mamy decyzję dotyczącą EURO. Tak jak zakładano mamy podział 5+3. Do pięciu polskich miast Warszawy, Poznania, Wrocławia, Gdańska i Lwowa doszły 3 ukraińskie Kijów, Donieck i Charków :D

harthausen 11.12.2009 16:09

Niemcy by napisali, że są dwa miasta ich, dwa polskie (oprócz Lwowa dodali by Poznań) i cztery gdzieś na wschodzie. Lepiej dać se spokój takimi żartami, to na obie strony działa :)

flamengista 12.12.2009 10:25

Panie Darku, przecież nie od dziś wiadomo że w przyznawaniu Euro nie liczyło się, kto jest najlepszy.

Liczyły się plany i projekty, a wiadomo że nasze nie powalały rozmachem. Co innego Baltic Arena czy Skrzydło Lilienthal'a (jak rozumiem, mające uhonorować dawne, dobre czasy zaboru pruskiego w Poznaniu).

Nasz projekt był realistyczny, w dodatku błędem było stwierdzenie że "Krakowowi się należy".

Liczył się także lobbing polityczny i tu Pańska była (na szczęście) partia dała ciała na całej linii. Dla Panów Wassermana i Ziobry ważniejsze było dowalenie Majchrowskiemu, niż interes Krakowa.

Przez te zaniechania stadion co prawda powstanie, ale bez niezbędnej dodatkowej infrastruktury (np. parkingi) oraz dodatkowej infrastruktury dla miasta (np. pieniądze na zamknięcie obwodnicy).

Z całej tej smutnej kompromitacji politycznej powinna płynąć jedna, istotna nauczka dla lokalnych polityków. Nic nie jest dane raz na zawsze, konkurencja nie śpi. Więc nie można być zadowolonym z siebie, trzeba cały czas szukać dziury w całym i sposobów, by Kraków był coraz atrakcyjniejszym miastem dla: turystów, inwestorów krajowych i zagranicznych. A także dla organizatorów imprez konferencyjnych i sportowych.

To nie przypadek, że nawet nie staramy się o Expo, o organizację dużych konferencji naukowych i dużych imprez sportowych. Nie ma infrastruktury. Nie ma infrastruktury, bo nie było długofalowej strategii rozwoju miasta, w tym realizacji w ramach niej kolejnych projektów inwestycyjnych.

Teraz np. nie wiadomo, czemu ma służyć stadion Wisły. Jasne, będziemy na nim grać ale co dalej? Czy będzie w nim wynajmowana przestrzeń komercyjna? Na jakich zasadach? Czy na obiekcie będzie można organizować wielkie koncerty (np. U2, Metallica)? Takie rzeczy trzeba było ustalić przed rozpoczęciem budowy, a nie w trakcie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl