Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Lukasz 05.11.2012 12:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uzytkownik_forum (Post 1285130)
Jesteście żałośni. Tak, Wy, komentujący w tym, jak i w wiekszości innych tematów. Dlaczego ? Bo wychodzi z Was typowe, polskie, burackie podejście malkontenta. Zamiast pisać cokolwiek w miarę sensownego, to każdy wylewa pomyje.......

Odezwał się ten co pomyj nie wylewa. :-P

:idea: Frederiksen, Sikorski, Quoto - owoc naszych testów. Coś by się stało jakby ich nie było?
Nie narzekaj ze inni narzekają. Napisz coś o Jacku pozytywnie skoro reszta ma urojenia.

Jego polityka wygląda tak jak mieszanie łyżeczka herbaty bez cukru, po to aby stała się słodsza.
Pytanie czy musi mieszać i denerwować ludzi. Przestanie to i zmaleje malkontenctwo forum.
Wiara, ego i przedsiębiorczość Jacka wydają się nie mieć dna, tworząc dysonans do IQ.
:foch:

Lukasz.

Edit:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1285163)
Mnie się podoba ten Kazujoszi Funaki. Wydaje mnie się że większy będzie z niego pożytek na prawej flance, bo jest dość dynamiczny, szybki, niezły technicznie... cóś jakby Melikson II.

No dla mnie to coś jakby Messi VII tyle że w obronie. Bliżej jednak obstawiam że to taki Míchel Salgado CLXII. :)

bonawentura 05.11.2012 12:58

Ten Kimura to jakiś szrot. Nie mówcie, że podniecacie się tym filmikiem z youtuba. On tam nic nie pokazał.

<Crasch> 05.11.2012 13:07

Chciałbym się odnieść do Frederiksena, czy naprawdę musiał coś totalnie spiepszyć żeby pokazać że jego zatrudnienie to nie był błąd?
Przez cały czas mnie irytował, ale w drugiej połowie meczu z Lechem pokazał że jest jednak dobrym zawodnikiem.
Wydaje mi się że największy problem tkwi w mentalności piłkarzy, dlaczego oni się nie starają na maxa?

A co do Funakiego, na filmikach wygląda ciekawie, ogólnie z tego co o nim piszą, widać jest to dobry zawodnik. Więc na co te testy?
Wydaję mi się że testy są dla zawodników wątpliwych piłkarsko, a ten Funaki nie sprawia takiego wrażenia.

gypsy 05.11.2012 14:04

Nie widziałam jeszcze filmików z tym Japończykiem i chyba tego nie zrobię... Ewentualnie dopiero, gdy dojdzie do transferu. Ciekawa jestem jak Jack Bednarz wytlumaczy się z tej decyzji. Pierwsze co pomyślałam, gdy się pojawiła wiadomość o testach to, że coś nie gra z Jovanoviciem. Mam nadzieję, że ten zawodnik był obserwowany już przez dłuższy czas i jego testy są efektem jakiegoś konkretnego długoterminowego planu. Boję się, że Bednarz go zakonktraktuje do końca sezonu... W takim razie po co w ogóle nam on? Żeby pobierał kaskę z i tak już mocno uszczuplonego budżetu?

Lukasz 05.11.2012 14:07

Nie starają się na maksa bo nie umieją (czy to się starać czy też nie maja umiejętności aby starania coś zmieniły). ??

Mam sugestię - skoro koncepcja Jacka jest sensowna to może by tak zrobić testy na szeroka skalę, dobrać tak całą kadrę wyjściową wzmocnień i za frytki w cuglach zdobywamy mistrza. Nierealne? No to może połowę składu zostawić a druga polowe dobrać z testów wybierając najlepszych z najlepszych. To ostateczna opcja bo przecież wiadomo że dobieranie jednego czy dwóch championów testowych do składu się nie sprawdza (patrz F&S)

Albo też nie ma kto wybrać tych diamentów? :neutral: Tak sobie myślę.
No to trzeba zatrudnić kogoś kto się zna na wyławianiu talentów. Może posiłkować się kośćmi do gry aby przekonać się czy dany zawodnik będzie grał tak jak na testach przez cały sezon czy też lepiej albo gorzej. Jak się sprawdzi ten ktoś w roli szamana to go zwolnić zabierając mu kości.
:-p

Lukasz.

P.S.
Widząc jak grają kwiaty testów trochę jestem spokojniejszy. Szczęście w nieszczęściu - to dowód na to że drużyna coś jest jeszcze warta. Zobaczymy jak będzie z tym po końcówce sezonu. Jeśli na testach kogoś sensownego znajdziemy to będzie dowód na to ze umiejętności piłkarzy wyjściowej 11 sięgnęły dna/średniej.

milosz 05.11.2012 14:29

Ja zaś pozwolę sobie zasygnalizować inny od pozytywnego scenariusz (ten jaśniejszy to zmiana na funkcji dyr. sp., oraz wola na jakieś wzmocnienia jakościowe/ i to za gotówkę/ ze strony bossa), mianowicie wyobraźmy sobie że odchodzą od nas Melikson, może i Genkow (to jednak ciągle jedyny napastnik, jeden udany mecz Boguskiego tego nie zmienia), a może i obrońca Bunoza (skoro gra nieźle, to chętni sie znajdą), w dodatku kończą sie kontrakty kilku piłkarzy, na teraz Jaliens jest dość pożyteczny i ..co dalej !? Ano dalej w tym czarnym scenariuszu, "wzmocnień” będzie dokonywał J.B., nawet jeśli będzie miał na nie pozwolenie, nawet jeśli będzie na nie gotówka, to zbudowanie drużyny od nowa i to walczącej ponownie o MP (tak jak uczynił to w pół roku Valckx) zwyczajnie przerasta kompetencje "naszego" aktualnego dyr. sportowego.. Pozostaje więc liczyć na te lepsze scenariusze, bo ten zły jest w istocie bardzo zły.

szprotson 05.11.2012 14:41

w sumie mozna by znowu zatrudnic Valckxa. Zdobylibyśmy MP a potem od razu oglosili upadłość.

Lukasz 05.11.2012 14:52

Aj tam od razu zatrudniać Valckxa - przecież mamy Bednarza.
Trzeba dać mu czas - jestem przekonany że zrobi to co czym mówisz, tyle że z braku kasy bez MP.

Lukasz.

bonawentura 05.11.2012 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1285182)
Ja zaś pozwolę sobie zasygnalizować inny od pozytywnego scenariusz (ten jaśniejszy to zmiana na funkcji dyr. sp., oraz wola na jakieś wzmocnienia jakościowe/ i to za gotówkę/ ze strony bossa), mianowicie wyobraźmy sobie że odchodzą od nas Melikson, może i Genkow (to jednak ciągle jedyny napastnik, jeden udany mecz Boguskiego tego nie zmienia), a może i obrońca Bunoza (skoro gra nieźle, to chętni sie znajdą), w dodatku kończą sie kontrakty kilku piłkarzy, na teraz Jaliens jest dość pożyteczny i ..co dalej !? Ano dalej w tym czarnym scenariuszu, "wzmocnień” będzie dokonywał J.B., nawet jeśli będzie miał na nie pozwolenie, nawet jeśli będzie na nie gotówka, to zbudowanie drużyny od nowa i to walczącej ponownie o MP (tak jak uczynił to w pół roku Valckx) zwyczajnie przerasta kompetencje "naszego" aktualnego dyr. sportowego.. Pozostaje więc liczyć na te lepsze scenariusze, bo ten zły jest w istocie bardzo zły.

Bednarz jest dramatycznie zły. Gdyby miał trochę dobrej woli, to Wisła nie byłaby w tak tragicznej kondycji sportowo - finansowej. Bednarz jest zwykłym księgowym. On traktuje piłkarzy jak czysty towar, bez mózgu i bez niczego. Szkoda mi naszego klubu, szkoda, że nikt tego nie widzi. Przykre to jest.

jacekbum 05.11.2012 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1285186)
Bednarz jest dramatycznie zły. Gdyby miał trochę dobrej woli, to Wisła nie byłaby w tak tragicznej kondycji sportowo - finansowej. Bednarz jest zwykłym księgowym. On traktuje piłkarzy jak czysty towar, bez mózgu i bez niczego. Szkoda mi naszego klubu, szkoda, że nikt tego nie widzi. Przykre to jest.

Bednarza nie można czepiać się o sytuacje finansową Wisły,co chłopina miał zrobić? Na Meliksona nie było chętnego ,sponsora na koszulki nawet gdyby znalazł to nikt nie da tyle za rok ile chciałby Cupiał dostawać za reklame na koszulkach.Bilety karnety przy Bednarzu zostały obniżone na maksa aby zachęcić ludzi,kasy na wydawanie Bednarz praktycznie nie miał a gdy już wydawał to zapewne dawał śmieszne kontrakty .
Więc jak widzisz kiepska sytuacja finansowa klubu nie jest winą Bednarza,Holendrzy narobili długów podpisywali wysokie kontrakty i zostali wywaleni a Bednarz musi sprzedawać Kirma za śmieszne pieniądze aby było na zaległości dla piłkarzy.
Bednarza można czepiać się o sprawy transferowe z tym zgadzam się.

borys 05.11.2012 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jacekbum (Post 1285196)
Bednarza nie można czepiać się o sytuacje finansową Wisły,co chłopina miał zrobić? Na Meliksona nie było chętnego ,sponsora na koszulki nawet gdyby znalazł to nikt nie da tyle za rok ile chciałby Cupiał dostawać za reklame na koszulkach.Bilety karnety przy Bednarzu zostały obniżone na maksa aby zachęcić ludzi,kasy na wydawanie Bednarz praktycznie nie miał a gdy już wydawał to zapewne dawał śmieszne kontrakty .
Więc jak widzisz kiepska sytuacja finansowa klubu nie jest winą Bednarza,Holendrzy narobili długów podpisywali wysokie kontrakty i zostali wywaleni a Bednarz musi sprzedawać Kirma za śmieszne pieniądze aby było na zaległości dla piłkarzy.
Bednarza można czepiać się o sprawy transferowe z tym zgadzam się.

Postawmy pytanie inaczej, a co ZROBIŁ Bednarz od przyjścia do Wisły aby sytuacje poleprzyc?. Mówił o planie naprawczym wiec jaki to plan i co z niego wykonał?

Slyszeliśmy o:

1. Odbudowie potencjału sportowego Wisły: Sikorski, Quoito, Miskiewicz, Głowacki - gdyby ich nie było było by gorzej?
2. Stawianiu na młodzież: Już sie zreflektowano, sam Kulawik powiedział, że teraz to on ma punkty robić a nie młodych ogrywać...
3. Finanse, co zrobił w celu poprawy sytuacji? Sponsor jest?, Sprzedaz internetowa jest? Z Jaliensem kontrakt rozwiazał? ( inne rozwiazały sie same lub z z minimalnie wcześniej). Sprzedał Kirma, wypożyczył Małeckiego - polityka wyprzedazy jest najlatwiejsza.

Moja teza jest taka, że rzecznika to my przeciez mamy, a jedna z oszczednosci byłoby zwolnienie Benarza bo niech mi ktoś powie za co efektywnego on dostaje kase i czym sie to rozni od pracy rzecznika? Testy moze robic trener.

Dodatkowo duża czesc jego wypowiedzi jest bardzo niefortunna.

Nie moge napisac, ze nic do Bednarza jako czlowieka nie mam, bo mam. Nie trawie go, za styl bycia i zachowanie. Ale oceniajac na trzezwo ponownie po co taki czlowiek w klubie? Marionetke mozna miec napewno taniej...

Lukasz 05.11.2012 16:40

Jacek,

może pora aby Wisłą zarządzał ktoś komu coś wyjdzie?
Bednarz póki co wyników nie ma a kilka rzeczy zawalił.

A co do obniżenia cen biletów na maksa - cóż. Sam osobiście mam kilka pomysłów - np rabat 50% na pierwszy karnet czy też rabat 25% na następny bilet gdy Wisła przegra mecz (oczywiście trzeba pokazać bilet ze się na poprzednim przegranym spotkaniu było). Dodatkowo zniżki dla kogoś kto kupuje bilet a był na poprzednim meczu. Mam mnożyć dalej przykłady czy wytknąć palcem puste krzesełka?

I po ostanie. Dokąd i ile można jechać na koniu pt 'rozrzutny Holender' ? Jest kiedyś kres tej teorii? Od kiedy za wyniki sportowe i finansowe rozliczać można Jacka? Czy niewypały pt Sikorski, Frederiksen i Michał Probierz to za mało?

Lukasz.

Zohan 05.11.2012 17:04

Kosuke Kimura
na testach u nas.
MLS to raczej silniejsza liga niż T-Mobile Ekstraklasa. A jak się rozgrywa mecze w MLS?
Cytat:

Sezon zazwyczaj trwa od marca do listopada i składa się z dwóch części. W pierwszej każdy klub rozgrywa 34 mecze co w sumie daje 306 spotkań ligowych. Po zakończeniu tej części odbywa się faza playoff. Zwycięzca playoff zostaje mistrzem ligi.
cytat z wikipedii

"Nasz" testowany japończyk rozegrał w poprzednim sezonie 17 spotkań, a więc mniej niż pół (bo jeszcze faza play off). Może przeszłość ma całkiem całkiem (123 mecze, duży wkład w mistrzostwo ligi), ale patrząc na ostatni sezon... Według mnie nie przejdzie testów
no chyba że powie "gram za miske ryżu dziennie" to pewnie dołączy do drużyny

tofik 05.11.2012 17:09

Jacek strzela na ślepo, jak zwykle zresztą. Kiedyś tak upolował Marcelo, ale poza tym sprowadza tylko szrot.

jacekbum 05.11.2012 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1285198)

1. Odbudowie potencjału sportowego Wisły: Sikorski, Quoito, Miskiewicz, Głowacki - gdyby ich nie było było by gorzej?
2. Stawianiu na młodzież: Już sie zreflektowano, sam Kulawik powiedział, że teraz to on ma punkty robić a nie młodych ogrywać...
3. Finanse, co zrobił w celu poprawy sytuacji? Sponsor jest?, Sprzedaz internetowa jest? Z Jaliensem kontrakt rozwiazał? ( inne rozwiazały sie same lub z z minimalnie wcześniej). Sprzedał Kirma, wypożyczył Małeckiego - polityka wyprzedazy jest najlatwiejsza.

Dodatkowo duża czesc jego wypowiedzi jest bardzo niefortunna.

Nie moge napisac, ze nic do Bednarza jako czlowieka nie mam, bo mam. Nie trawie go, za styl bycia i zachowanie. Ale oceniajac na trzezwo ponownie po co taki czlowiek w klubie? Marionetke mozna miec napewno taniej...

Zaznaczam,że nie chcę być adwokatem Bednarza ale jestem obiektywny dlatego w sprawach finansowych go bronię,popieram,że sprawy transferowe to jego słaba strona.

odp1: Sikorski przyszedł bo tani w utrzymaniu a napastnik był potrzebny,Quoito tutaj pomysł był dobry młody chłopak w miare tani na którym można zarobić.Miśkiewicz prawdziwy Wiślak młody, transfer dobry bo ma szanse być numerem 1.Głowacki gdy do Nas przychodził był podstawowym piłkarzem Trabzonu grał w lidze mistrzów..piłkarz mający Wisłe w sercu ,problem z tym,że nie daje rady jak na razie coś jest zle z nim bo w Turcji grał bardzo dobrze(przynajmnij liga mistrzów)

osdp2: Bednarz mówił o stawianiu na młodych i tak było za Probierza,przyszedł Kulawik młodzi mniej grają a Bednarz kilka tygodni temu powiedział,ze składu Kulawikowi nie ma zamiaru ustalać.

odp3: Sponsora na koszulki nie ma i nie będzie szczególnie gdy gramy dno,Cupiał chce pare baniek rocznie a tyle nikt nie da!!!
Sprzedaż internetowa podobno ma ruszyć za kilka dni...i dzieje się to teraz gdy jest Bednarz...nie twierdze,że to tylko jego zasługa ale nie mozna mu zarzucić,że tej sprzedaży nie ma z jego winy.

Nie rozwiązał kontraktu z Jaliensem bo widocznie nie było to opłacalne,skoro zawodnik chciał 9-10 pensji z góry(prasa pisała) to nie opłacało się a Bednarz nie mógł go zmusić.

Co do wyprzedaży to mamy cholernie duże zaległości a Cupiał nie chce dawać kasy więc Bednarz musi sprzedawać taki jego los.

Masz racje Bednarz to marionetka w rękach Cupiała.

I żeby nie było...sam wolałbym kogoś innego na miejsce Bednarza.

K4millo 05.11.2012 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zohan (Post 1285204)

"Nasz" testowany japończyk rozegrał w poprzednim sezonie 17 spotkań

rozegrał 29 spotkań

milosz 05.11.2012 17:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1285183)
w sumie mozna by znowu zatrudnic Valckxa. Zdobylibyśmy MP a potem od razu oglosili upadłość.

Tyle że przyczyną finansowych kłopotów jest wola Cupiała (bo nie chce inwestować w Wisłę długofalowo, a jedynie od jednego kaprysu do drugiego..) oraz zaszłości, czyli różnych Levadii .., a nie gra wiosną w LE, wcześniej w kw. do LM (i zarobione tam fundusze), bo i też wcześniej nie straciliśmy na sprzedaży: Marcelo, Głowackiego, Diaza ..Brożków, więc problemem nie jest kilka transferów Stana (ściślej 3 gotówkowe za około 1,5 mln euro i kilka pensji ..) Tyle, że widać niektórzy wierzą w bajkę o złym obcym i dobrym Bednarzu, współczuję naiwności.
______
Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1285205)
Jacek strzela na ślepo, jak zwykle zresztą. Kiedyś tak upolował Marcelo, ale poza tym sprowadza tylko szrot.

To, że aktualne transfery są "na chybi trafił", to fakt, ale .. n-razy było juz tu mówione, Marcelo to osobisty i samodzielny kontakt Mielcarskiego z menadżerem Paulisty, który zaproponował piłkarza z pierwszej jedenastki Santosu w dodatku bardzo młodego i obiecującego, więc zasługa Bednarza jest taka że ..nie zablokował tego transferu, sorry, ale pogląd że sam coś znajdzie, na bazie własnych kontaktów, oraz wiedzy , hmm jest dość groteskowa, ale do śmiechu mi nie jest bo rzecz dotyczy Wisły, Mojej Wisły, a raczej Naszej Wisły, gdyby dotyczyła ekipy z drugiej strony Błoń to miałbym niezły ubaw, ale tak sie porobiło, że J.B. jest u nas , a może Filipiak go nam podprowadzi, to byłoby coś ;).

Zohan 05.11.2012 17:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K4millo (Post 1285207)
rozegrał 29 spotkań

gdzie masz napisane, że 29? chyba że to razem ze sparingami

fanfan 05.11.2012 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zohan (Post 1285204)
Kosuke Kimura
na testach u nas.
MLS to raczej silniejsza liga niż T-Mobile Ekstraklasa. A jak się rozgrywa mecze w MLS?
cytat z wikipedii

"Nasz" testowany japończyk rozegrał w poprzednim sezonie 17 spotkań, a więc mniej niż pół (bo jeszcze faza play off). Może przeszłość ma całkiem całkiem (123 mecze, duży wkład w mistrzostwo ligi), ale patrząc na ostatni sezon... Według mnie nie przejdzie testów
no chyba że powie "gram za miske ryżu dziennie" to pewnie dołączy do drużyny

Najpierw coś dokładnie sprawdź zanim napiszesz . On rozegrał 17 spotkań w ostatnim swoim klubie ale w tym samym sezonie grał też w innym klubie gdzie też rozegrał odpowiednią ilość meczów . W play-offach Jego zespół nie zagrał więc trudno żeby rozegrał również w nich mecze . Tak więc w ostatnim sezonie grywał regularnie a biorąc pod uwagę jakich asów mamy w obronie cudem będzie jak tych testów nie przejdzie no chyba że rozbije się o kontrakt co jest wielce prawdopodobne .

Kluvi 05.11.2012 17:32

Zohan czasem warto spr dokładniej niż tylko Wikipedia... Japończyk przedł do Portland w trakcie sezonu. Wczesniej 12 spotkań rozegrał w Colorado..

http://www.coloradorapids.com/players/kosuke-kimura

więc wszystko się zgadza :)

Zohan 05.11.2012 17:37

a to przepraszam

Boruc 05.11.2012 17:54

Jak zobaczyłem tego newsa to miałem ochotę pier**lnąć głową w ścianę. Myślałem - kolejny szrot. Patrząc na filmiki szału nie ma, ale 2 fakty podnoszą mnie na duchu:
- podobno jest zawodnikiem szybkim, co jest przeciwieństwem wszystkich naszych graczy i może nam pomóc w ataku pozycyjnym (jęśli będzie grał na prawym skrzydle)
- NIE BYŁ PRZYGOTOWYWANY DO SEZONU PRZEZ PROBIERZA, co automatycznie daje mu przewagę nad pozostałymi graczami. Nie ważne czy był bunt, czy nie było - drużyna jest fatalnie przygotowana.

Oczywiście, jak to w przeciętnych (?) klubach MLS, może się okazać surowy technicznie.

Z jakiegoś powodu zaczynam być optymistą...ale byłem nim też przy transferze Duńczyka ;/

AS82 05.11.2012 18:04

Jak zatrudnia tego Japonczyka to oznacza to koniec Jovanovica , po ktorym sie spodziewano tez nei wiadomo czego jak przychodzil z Partizana , no i ciekawe co z Burligą

borys 05.11.2012 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jacekbum (Post 1285206)
Zaznaczam,że nie chcę być adwokatem Bednarza ale jestem obiektywny dlatego w sprawach finansowych go bronię,popieram,że sprawy transferowe to jego słaba strona.

odp1: Sikorski przyszedł bo tani w utrzymaniu a napastnik był potrzebny,Quoito tutaj pomysł był dobry młody chłopak w miare tani na którym można zarobić.Miśkiewicz prawdziwy Wiślak młody, transfer dobry bo ma szanse być numerem 1.Głowacki gdy do Nas przychodził był podstawowym piłkarzem Trabzonu grał w lidze mistrzów..piłkarz mający Wisłe w sercu ,problem z tym,że nie daje rady jak na razie coś jest zle z nim bo w Turcji grał bardzo dobrze(przynajmnij liga mistrzów)

osdp2: Bednarz mówił o stawianiu na młodych i tak było za Probierza,przyszedł Kulawik młodzi mniej grają a Bednarz kilka tygodni temu powiedział,ze składu Kulawikowi nie ma zamiaru ustalać.

odp3: Sponsora na koszulki nie ma i nie będzie szczególnie gdy gramy dno,Cupiał chce pare baniek rocznie a tyle nikt nie da!!!
Sprzedaż internetowa podobno ma ruszyć za kilka dni...i dzieje się to teraz gdy jest Bednarz...nie twierdze,że to tylko jego zasługa ale nie mozna mu zarzucić,że tej sprzedaży nie ma z jego winy.

Nie rozwiązał kontraktu z Jaliensem bo widocznie nie było to opłacalne,skoro zawodnik chciał 9-10 pensji z góry(prasa pisała) to nie opłacało się a Bednarz nie mógł go zmusić.

Co do wyprzedaży to mamy cholernie duże zaległości a Cupiał nie chce dawać kasy więc Bednarz musi sprzedawać taki jego los.

Masz racje Bednarz to marionetka w rękach Cupiała.

I żeby nie było...sam wolałbym kogoś innego na miejsce Bednarza.

Co do stawiania na mlodych - nie, zaczelo sie pod tylkami palic (miejsce w tabeli).
Co do Jaliesa - po co wiec taki szum w tej i jej podobnych sprawach robil wokol siebie?
Co do sponsora - Cupial daje za koszulki X wiec kazde Y(pieniadze od sponsora) zmniejszyly by jego wklad. Dla mnie niezrozumiale. Gramy dno ale marka nadal silna.
Co do wyprzedazy - zgoda, co bedzie jak sprzedamy "ostatnie krzeslo"? Retorycznie.

Nie odbierz tego osobiscie. Nadal nic nie tlumaczy po co Wisle/Cupialowi Bednarz? (tak jak pisalem wielu przytakiwaczy bylo by tanszycha i funkcyjnych nie brakuje w klubie).

Karherop 05.11.2012 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1285219)
Jak zatrudnia tego Japonczyka to oznacza to koniec Jovanovica , po ktorym sie spodziewano tez nei wiadomo czego jak przychodzil z Partizana , no i ciekawe co z Burligą

Japonczyk może grac i grywał na obu skrzydłach pomocy

Jovanovic grywa też na środku obrony

Jaliens niedługo odchodzi , Chavez bez formy , Głowacki kolejna kontuzja , Czekaj to tykająca bomba, Burliga jeszcze większa

i nasz serb się jeszcze nagra , poza tym musimy mieć też zmienników

Jeszcze co do Japończyka to wygląda ( jak na 12 klub ekstraklasy ) na solidne wzmocnienie . Tylko wydaje mi się że... nie dogadają się finansowo . Sportowo jakoś jestem spokojny.

Bobek90 05.11.2012 19:19

Jak juz propozycje ponownego zatrudnienia Valckxa wychodza, to ja proponuje jeszcze Kasperczaka.
Ze jego czaso przeciesz Schalke i Parme lalismy! :help: Lepsze to niz wygrana psim swedem z Litexem, i pozniejsze boje z (pol)rezerwami Twente i Fulham...

Transfery Valckxa:
Boukhari, Branco, Pareiko, Jaliens, Lamey, Melikson, Genkow, Siwakow, Iliev, Jovanovic, Diaz, Nunez, Biton

Czas przestac sie juz oszukiwac do cholery, i powiedziec prawidze w oczy; transfery Valxca dupy nie porywaja, byly slabe.
Tak wiem, choleryk Cupial, zly Probierz i tak dalej, ale do jasnej cholery... tak cale zycie mozna sie usprawiedliwiac ze slabej gry! "Nie potrafie dosrodkowac, i pilka przy przyjeciach odskakuje mi na 3 metry bo Probierz to slaby trener, Cupial zwolnil Maskanta..." No prosze Was...

-Boukhari, Branco, Jaliens, Jovanovic i Nunez to szrot. Ergo, prawie 40% transferow Valxca to szrot.
Tak swoja droga, dlaczego Valxc podpisal tak dlugi kontrakt z Jaliensem? Nie lepiej bylo zrobic jak Legia z Ljuboja? Roczny kontrakt z mozliwoscia przedluzenia?

-Pareiko, Lamey, Genkov, Iliev, Diaz, Siwakow i Biton to transfery ani na plus ani na minus... przy czym Lamey, Genkov i Iliev sa/byli przeplaceni. Bitona nie zaliczam do dobrych transferow tylko z powodu tego ze warunki (1,8 mln euro) odrazu jasno i wyraznie mowily ze to tylko chwilowe wypozyczenie.
Co warte nadmienienia, zaden z tych pilkarzy nie byl w chwili sprowadzenia perspektywiczny.

-Melikson to jedyny tak naprawde dobry transfer, znaczy na 13 transferow mamy 1 dobry.

-------------------
Mitologizujcie dalej Stana, ale miejcie poczucie ze zyjecie w oparach absurdu i drewnianych chatek (kompleksy narodowe).

I uwaga, nie pisze ze winowajca obecnej sytuacji jest Stan. Winowajca obecnej sytuacji jest Cupial i tylko Cupial, z ta swoja polityka dlugofalowa na 2 cm.
Chce tylko zwrocic uwage na to ze Stan nic wielkiego nie pokazal, i ze ze Stanem prawdopodobnie bylibysmy tak samo w koziej dupie co teraz.

Problemy Wisly sa troche glebsze i starsze. No bo co z tego ze Stan z Basalajem chcieli budowac szkolenie, a Bendarz nie. Przeciesz i tak o wszystkim decyduje Cupial, a to Cupial nie chce tego robic.

syryls 05.11.2012 19:19

Z tego co wiem to Kulawik jak i Moskal woli Polaków, więc stąd pierwsza jedenastka Czekaja i bez względnie Głowacki, także Garguła

cfa 05.11.2012 20:16

@syryls
woli polaków ale przecież w czym gorszy jest Chrapek od Garguły ? Może nie ma tak wytrenowanej żuchwy, nie potrafi z taką finezją rzuć gumy. Gdyby dostawał więcej szans przypuszczam, że w przyszłym sezonie byłby lepszym piłkarzem niż Orbit w szczytowym momencie kariery.

@bobek90
ale mimo wszystko lepszego dyrektora sportowego od Stana w ostatnim czasie nie mieliśmy. Niech świadczy o tym chociażby sprzedaż Kirma (taki piłkarzyna przeciętny, ale kurcze statystyki miał lepsze od takich mestrów futbollu jak Iliev czy Garguła) przez obecnego vice prezesa, no bombowe rozegranie, albo zakontraktowanie Fredriksena (może za wcześnie krytykuję) co uchorniło go przed turniejem dla bezrobotnych. Sikorski - jestem chyba masochistą bo momentami podoba mi się jego gra. No i najważniejszy plus na korzyść jakiegokolwiek dyrektora który był w tym klubie, nie przypominam sobie żeby którykolwiek tak demotywował zespół w mediach.

JOSE 841 05.11.2012 21:17

Tsubasa jeszcze nie podpisał Głowacki możliwe że pójdzie w ślady Clebera .Po prostu Wisła nie ma szczęścia do powrotów Cleber wrócił pograł kilka meczy kontuzja i koniec kariery podobnie może być z Głowackim.A Ostatni Holender raczej szybko nie odejdzie bo nie ma chętnych a Wisły nie stać na ewentualne rozwiązanie umowy zwłaszcza że Wisła cały czas spłaca kilku trenerów.

ooona 05.11.2012 22:00

"Melikson to jedyny tak naprawdę dobry transfer, znaczy na 13 transferów mamy 1 dobry."
Moim skromnym zdaniem Melikson to najbardziej przereklamowany piłkarz naszej ligi.

4FunNow 05.11.2012 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ooona (Post 1285267)
"Melikson to jedyny tak naprawdę dobry transfer, znaczy na 13 transferów mamy 1 dobry."
Moim skromnym zdaniem Melikson to najbardziej przereklamowany piłkarz naszej ligi.

Niestety ze smutkiem trzeba stwierdzić, że praktycznie z każdym meczem ta teza się potwierdza.

Meliksona bardzo dobrze się ogląda ale czegoś ewidentnie mu brakuje i najczęściej po jego występie jest wyłącznie niedosyt.

bonawentura 05.11.2012 22:26

@Bobek90

Nie zgadzam się, by nazywać Nuneza szrotem. Podobnie Jovanovica, który może grać na pozycji środkowego obrońcy. Również mógłby być wypróbowany jako defensywny pomocnik, tylko trzeba takiego wariantu spróbować. Podobnie - Jaliens. Przez wielu tutaj krytykowany, potrafi naprawdę zaimponować dobrym ustawieniem. Jako defensywny pomocnik sprawdzał się wyśmienicie. Tylko że Kulawik woli Wilka i to niestety jego problem. Szrotem można za to nazwać Lameya. I chyba tylko jego. Reszta zawodników była conajmniej dobra. Gra Wisły za Maaskanta była dobrze zorganizowana. Owszem zdarzały się błędy, wpadki, wtopy, ale i tak sama gra była przewidywalna.

Marszałek 05.11.2012 22:35

Diagnoza odnośnie Meliksona została przeze mnie postawiona już dawno. A pisze o tym bo wiele osób wylało wtedy na mnie kubeł pomyj. Specjalnie się tym nie zraziłem,bo jak to bywa w takich przypadkach problem to mają oni a nie ja, ze nie widzą czegoś oczywistego od razu. Poza tym , że Melikosn to piłkarz wysoce przeciętny do tego Wisła oczekuje za niego nie wiadomo jakich pieniędzy. I tu jest pies pogrzebany. Może i znalazłby się chętny za jakies 500 czy 800 tysięcy euro,ale nie 3-4 mln euro z tego co czytam. No chyba, że z pięc dobrych meczów w naszej lidze jest tyle warte, jak tak to ok.

Tylko szkolenie, i aż szkolenie. Na inne warianty nas nie stać. Z czasem zaczniemy podpisywać samych Frederiksenów, bo kasy z każdym sezonem będzie ubywać, co zrozumiałe, bo im gorsza pozycja w lidze tym mniej kasy od sponsorów. I pierwsza liga zawita na R22. A radzę się z tą myślą oswajać pomału, bo nie sądzę aby Cupiał nagle dokładal do interesu nie wiadomo ile i łatał kasą dziury personalne. Ku przestrodze, w Szkocji nie wyobrażano sobie ligi bez Rangersów a we Włoszech Serie A bez Juve. Tudzież ligi argentyńskiej bez River. Sentymentów nie ma, o ile w pierwszych dwóch przypadkach zadziałay czynniki poza sportowe, to w przypadku River o tym mowy być nie może. Zlecieli bo byli żeująco słabi. A Rangers polecieli bo byli amatorsko zarządzani. A my jesteśmy przypadkiem pomiędzy River a Rangersami.

Ci co widzą jakąś nadzjeje w Bendnarzu, niech odpowiedzą sobie a proste pytanie. Gdzie,kiedy i co on zbudował jako menago ?

Manhunt 05.11.2012 22:48

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

milosz 05.11.2012 23:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1285233)
Jak juz propozycje ponownego zatrudnienia Valckxa wychodza, to ja proponuje jeszcze Kasperczaka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1285233)
Ze jego czaso przeciesz Schalke i Parme lalismy! Lepsze to niz wygrana psim swedem z Litexem, i pozniejsze boje z (pol)rezerwami Twente i Fulham...
Transfery Valckxa:
Boukhari, Branco, Pareiko, Jaliens, Lamey, Melikson, Genkow, Siwakow, Iliev, Jovanovic, Diaz, Nunez, Biton
Czas przestac sie juz oszukiwac do cholery, i powiedziec prawidze w oczy; transfery Valxca dupy nie porywaja, byly slabe.

Co Ty za dyrdymały piszesz, słaby to jest Twój tekst…

Po pierwsze samo porównywanie trenera na emeryturze czyli Kasperczaka, do czynnego dyr. sportowego Valckxa już Cie dyskwalifikuje. Jeden już nie pracuje w piłce, drugi owszem pracuje nadal.

Zaś sama analiza transferów typu Branco czy Boukharii, piłkarzy sprowadzonych w trakcie sezonu , w sumie z łapanki, jest pozbawiona sensu.

Valckx miał dwa transferowe okienka do dyspozycji, pierwsze dało MP, drugie dało najlepszy wynik w europejskich pucharach od 9 lat, dla mnie to całkiem dobre rezultaty. I to osiągnięte, za nieduże pieniądze, tak za nieduże, skończmy z ta mitologizacja wydatków ! Za trzy gotówkowe transfery wydano łącznie 1,5 mln euro, do tego doszły kwoty za podpisy i pensje , toż w kw. do LM i LE już zarobiliśmy kilka milionów euro (około4-ech), w dodatku były transfery Głowackiego, Diaza, …Brożków, jeden Marcelo sprowadzony dzięki Mielcarskiemu, dał nam już porównywalną kwotę z tą którą wydał Stan, więc skończmy z ta mitologizacja wydatków.

Przypomnę że pierwsze okienko to Melikson- wówczas największa gwiazda ligi, Pareiko zbierający zasłużenie świetne recenzje za swoja grę wiosną mistrzowskiego sezonu, dalej Genkow który to co miał strzelić to strzelił, pożyteczny Siwakow (dziś by się nam przydał w miejsce Sobola), oraz Jaliens, słusznie wówczas krytykowany, ale dziś grający więcej niż poprawnie.

Drugie okienko było słabsze, bo środki już zostały mocno ograniczone, ale jeden Biton już pokazuje wartość pracy Stana. Nikt tu nie mitologizuje też całości jego transferów, bo obok dobrych były i słabe, ale rzecz w tym , że te dobre były.. Praca w piłce nożnej jeśli ma dać wymierne sukcesy, wymaga czasu, tego zaś Sz. Pan Cupiał nie daje..

"W PSV, które za czasów Valckxa święciło trumfy zarówno w Eredevisie jak i w Lidze Mistrzów potrafił przez 4 lata kupić piłkarzy za łączną kwotę 51 mln, a sprzedać za bagatela 81 mln Euro."

Tak , 4 lata to nie dwa okienka.

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1285270)
Diagnoza odnośnie Meliksona została przeze mnie postawiona już dawno. A pisze o tym bo wiele osób wylało wtedy na mnie kubeł pomyj. Specjalnie się tym nie zraziłem,bo jak to bywa w takich przypadkach problem to mają oni a nie ja, ze nie widzą czegoś oczywistego od razu. Poza tym , że Melikosn to piłkarz wysoce przeciętny do tego Wisła oczekuje za niego nie wiadomo jakich pieniędzy. I tu jest pies pogrzebany. Może i znalazłby się chętny za jakies 500 czy 800 tysięcy euro,ale nie 3-4 mln euro z tego co czytam. No chyba, że z pięc dobrych meczów w naszej lidze jest tyle warte, jak tak to ok.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1285270)
Tylko szkolenie, i aż szkolenie. Na inne warianty nas nie stać. Z czasem zaczniemy podpisywać samych Frederiksenów, bo kasy z każdym sezonem będzie ubywać, co zrozumiałe, bo im gorsza pozycja w lidze tym mniej kasy od sponsorów. I pierwsza liga zawita na R22. A radzę się z tą myślą oswajać pomału, bo nie sądzę aby Cupiał nagle dokładal do interesu nie wiadomo ile i łatał kasą dziury personalne?

W słabej drużynie słabo wypadają wszyscy, to dotyczy również przesadzonej krytyki Maora.
Co do kwot transferowych, to pomiędzy 4 milionami, a 500 tysięcy jest np., 1 mln euro (a przy lepszym sezonie i 1,5 mln) , więc może darujmy sobie zbędną demagogię. Melikson bynajmniej słabym piłkarzem nie jest, jak trafił do dobrze bo skutecznie grającej drużyny, to było to widać, dziś, ze powtórzę cała Wisła gra sałbiotko.

A co do przyzwyczajenia się, że przyszłość Wisły to I liga, to już nie pesymizm , tylko defetyzm i z nim polemizować nawet nie zamierzam, szkoda czasu.

Lysy 05.11.2012 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1285269)
@Bobek90

Nie zgadzam się, by nazywać Nuneza szrotem.

A ja popieram Bobka i również uważam Nuneza za szrot. Piłkarz pod każdym względem przeciętny i do tego niesamowicie GŁUPI. Wielka szkoda, bo na YT prezentował się co najmniej przyzwoicie.

Wojtas 05.11.2012 23:48

Japonczyk w Wisle?

Zawsze zastanawialem sie jak wygladał bedze Ekstraklasowy koniec tego klubu.

teraz juz to wiem..

thechris 06.11.2012 00:13

Pomyśleć, że wystarczyło nie przegrać z tą Cracovią, którą lali wszyscy równo... Można zrozumieć porażkę w el. LM, można zrozumieć klęski po 4:1 w LE, można nawet przełknąć choć z bólem odpuszczony mecz i porażkę na Łazienkowskiej ale na miłość boską... jak można było przegrać wtedy nawet z Cracovią? Może wtedy jakby nie ta klęska w derbach to Maaskant by się nie wygłupił na konferencji prasowej i może nie zostałby postawiony na nim krzyżyk. Być może opcja holenderska by przetrwała.

Niestety pierwsze symptomy gwiazdorstwa drużyny za czasów tzw. opcji holenderskiej lub holenderskiego eksperymentu były widoczne jeszcze w sezonie mistrzowskim. Sezon mistrzowski, olbrzymi sukces.... tytuł, feta, fajnie. Tylko trzeba popatrzyć jak wtedy Wisła grała i jak grali inni. Legia i Lech - po 11 porażek w sezonie czyli tyle samo co 11 w tabeli Zagłębie. Wisła - 8 porażek... dość dużo jak na MP. "Mistrza się nie sądzi" to jeden z najgłupszych kontrargumentów. Wracając do pierwszych oznak gwiazdorstwa w ekipie Maaskanta to mam na myśli olane totalnie dwa mecze po zapewnieniu sobie MP...
Legia - Wisła 2:0
Wisła - Polonia 0:2

To jest mistrz? Jak się okazało w następnym sezonie te dwa odpuszczone mecze weszły dość głęboko w umysły kopaczy... Przyzwyczajenie do porażek nie wróżyło nic dobrego i po porażce ze słabiuteńką Cracovią nastąpiło zwyczajne przegięcie pały. Maaskant zasłużył na zwolnienie ale w klubie nie było żadnego planu B nie mówiąc o planie C i D. A profesjonalny klub od pół-amatorskiego różni to, że ma się przygotowane różne warianty na zaistniałą sytuację.

Wisła się zachłysnęła mistrzostwem Polski wykorzystując swój (jak się później okazało niestety niewielki) potencjał oraz wyjątkową słabość rywali i z pozycji nie-wiadomo jak mocnej drużyny wkroczyła do walki o LM i dostała w łeb. Potem lekceważąco rozpoczęła rozgrywki w LE i znowu w łeb (zlekceważenie Odense). Później w LE sama Wisła była lekceważona (rezerwowe składy rywali) i jakimś cudem wyszła z grupy. Na wiosnę po zakończeniu eksperymentu holenderskiego dostała w łeb od rezerw przeciętnych Belgów... Później było tylko gorzej. Udało się wygrać tylko debry. Wszystko zostało przegrane, nawet nie udało się awansować do finału PP. Pytanie, jak Wisła "uratuje" obecny sezon skoro nawet nie dane będzie zmierzyć się z Cracovią? Jedyna opcja to znowu walka o zdobycie Pucharu Polski. Tylko jakim cudem mamy w nim pokonać Legię, która obecnie jest o klasę mocniejsza w każdej formacji...

Bobek90 06.11.2012 00:42

milosz, puchary 2011/2012 chyba w telegazecie ogladales.
Gralismy w nich bardzo srednio; doszlismy tak daleko bo dopisal niebywaly zbieg okolicznosci:

a) rywale w kwalifikacjach (do LE) byli slabi (Skonto i Litex)
Nie dosc ze byli slabi, to jeszcze dopisalo nam szczescie w meczu z Litexem. Radze sobie jeszcze raz obejrzec pierwszy mecz. Wygralismy 2:1, ale rownie dobrze moglismy dostac 1:3 i nikt nie mialby prawa narzekac.
Ogladnij jeszcze raz ten mecz, i nie w telegazecie!

b) w fazie grupowej mielismy gorszy bilans z kazdym zespolem (takze z Odense).
Tylko cud nad Londynem, i rezerwowe zastepy holendrow i anglikow w Krakowie sprawily ze awansowalismy.

Zreszta, Lech i Legia tez potrawily awansowac i nie mieli Valxcka.

A MP to zaden wyznacznik jakosci pilkarzy. W tej lidze mistrzem niedawno byl Slask, a chyba jakosciowych pilkarzy zbyt wielu nie ma, co? Zreszta, jesli dany pilkarz na 3,5 rundy ma 1 dobra, to chyba nie mozna go nazwac dobrym transferem.

Zamiast wiec oceniac pilkarzy a la telegazeta mode, radze ocenic inaczej; podsumuj kazdego z pilkarzy sprowadzonych przez Stana.

Ile meczow w Wisle zagrali, w ilu meczach nie grali, i najwazniejsze, w ilu meczach dawali jakosc druzynie?

bonawentura 06.11.2012 01:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1285281)
A ja popieram Bobka i również uważam Nuneza za szrot. Piłkarz pod każdym względem przeciętny i do tego niesamowicie GŁUPI. Wielka szkoda, bo na YT prezentował się co najmniej przyzwoicie.

Mimo że zgadzam się z Tobą, że jego zachowania na boisku były dyplomatycznie rzecz ujmując ordynarne, to i tak nie nazywałbym go szrotem. Owszem, zdarzały mu się błędy, bardzo głupie błędy, ale jego warunki fizyczne, dobra koordynacja ruchowa, szybkość rokowały dobrze na przyszłość.

Pamiętajmy - to Nunez zrobił akcję bramkową w meczu u siebie z APOELem. Wiem, że może to mało, ale pewnych zagrań z jego strony było więcej. Myślę, że trener z charakterem potrafiłby zmienić go w prawdziwego piłkarza. Z wiekiem zniknęłaby ta nonszalancja w jego zagraniach.

Cóż - być może kosztował za dużo, ale tego do końca nie wiemy. Osobiście bym go zatrzymał, bo potencjał miał chyba jeszcze większy niż Melikson. Był to piłkarz takiego kalibru, że gdyby poczekać z 1-2 lata i cierpliwie znosić jego wpadki, mógłby nam sam wygrywać mecze. Cóż - cierpliwości w naszym klubie nigdy nie było, więc mamy to, co mamy.

Uff... machnąłem elaborat na temat Nuneza. Martwi mnie jednak coś innego - de facto sprowadzanie w trakcie sezonu piłkarza do Wisły to przyznanie się do błędów. Przecież ten Kimura nie będzie nas kosztował groszy. Wątpię w to, by przyszedł tutaj za parę kilogramów kartofli. Wzbudza we mnie irytację takie usilne poszukiwanie piłkarzy z kartą w ręku, którzy kiedyś zagrali kilka przyzwoitych piłek. Moim zdaniem Kimura nie pokazał nic, nawet na tych filmikach, co predestynowałoby władze klubu do podjęcia decyzji o jego zatrudnieniu.

Poza tym, nawet gdyby odpalił, a cieszyłbym się niezmiernie, choć nie widzę podstaw do tego odpalenia, to gdzie to Bednarzowe oszczędzanie? Nagle zmienił optykę? Nie wierzę. Może Bednarz ma nóż na gardle, a jego bajka w Wiśle właśnie się kończy? Osobiście liczę na to, że niedługo odejdzie. Księgowym może jest dobrym, ale nic poza tym. Trzeba zainwestować w skauting, ale trzeba też znaleźć ludzi, którzy się na tym znają. Wisła bazuje cały czas na ludziach, którzy skutecznych transferów przeprowadzili paradoksalnie niewiele.

Ktoś pyta, kto mógłby przejąć "schedę" po Bednarzu? Jest wielu kandydatów, Mielcarski, Dudek, czy ktoś relatywnie tani z zagranicy. Ale trzeba mieć szczere chęci, by jakikolwiek sukces osiągnąć. Ze strony Bednarza widzę skrajny nihilizm.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl