Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Mistal 11.11.2010 16:32

Art Media to lider branży marketingowej Polsce. Pokusił się o stworzenie rankingu wyceniającego medialność polskich klubów piłkarskich.Badania wykazały, że głównymi aspektami wpływającymi na badany obszar są: gra w europejskich pucharach, innowacyjność stadionu, medialność zawodników oraz liczba kibiców. Podane kwoty określają wartość wszystkich miejsc reklamowych dostępnych dla reklamodawców.

http://koxik.pl/news.php?readmore=6

Buziek_LG 11.11.2010 16:49

Ach ten Górnik i medialni zawodnicy, czy też wartość Śląska o 1/3 mniejsza niż Zagłębia. Domyślam się że Zagłębie ma 1/3 kibiców(w znaczeniu osób identyfikujących się z tym klubem) w regionie więcej niż Śląsk. No i oczywiście wartość marketingu Ruchu równa się 45% wartości Wisły.
Już nie wspominam o Cracovii której prawa marketingowe według tego zestawienia są warte 1/3 Legii...
Zaś Spot Five to typowi frajerzy 80 mln dają za 10 lat praw w Lechii. Ci to trwonią majątek, a mogli to kupić za 30-35 mln... Równie bzdurnego zestawienia ciężko szukać.

flamengista 11.11.2010 16:54

Co to znaczy "medialni zawodnicy"? Bo jeśli chodzi o obecność w mediach, to Wisła bije wszystkich jednym Patrykiem Małeckim.

Interesuje mnie to szczególnie w przypadku Górnika Zabrze i Korony Kielce. Rozumiem, że medialność Olka Kwieka i Nikoli Mijajlovica przyciąga tabuny reklamodawców i tysiące widzów...

Chłopaki z tej agencji powinni jednak od czasu do czasu przychodzić do pracy na trzeźwo.

kolarz90 11.11.2010 17:31

A do tego jeszcze te słabe wyniki Lechii w porównaniu z Cracovią...
Kiedyś (chyba w tamtym roku) gdzieś było podobne zestawienie najbardziej medialnych klubów ale ze szczegółami. Takie coś to chyba każdy na tym forum mógłby napisać:)

Mistal 11.11.2010 17:48

Myśle że niektórzy nie zrozumieli tego co czytają. Chodzi nie o wykaz najbardziej medialnych klubów a o jej wycene. W przypadku Cracovii 75% tej kwoty stanowi jej nowy stadion. I chęc reklamowania się na nim reklamodawców. Jeśli chodzi o Górnik to pamiętajcie ze aglomeracja śląska liczy kilka milinów ludzi a tam najbardziej medialne sa Ruch i Górnik. Medialni zawodnicy Korony to na pewno Edi i Niedzielan. Po za tym o wiecej pytajcie na artmedia.com.pl

Buziek_LG 11.11.2010 17:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistal (Post 1009118)
Jeśli chodzi o Górnik to pamiętajcie ze aglomeracja śląska liczy kilka milinów ludzi a tam najbardziej medialne sa Ruch i Górnik.

Po pierwsze Aglomeracja Śląska nie liczy nawet 2 mln ludzi(1.94 mln). Po drugie zaś jeśli w ten sposób ktokolwiek wycenia wartość to jest skrajnym debilem. I to z kilku powodów. Po trzecie zaś jeśli Ty doskonale zrozumiałeś tamten tekst to jak to jest że dwie drużyny z Trójmiasta(łącznie 1.35 mln ludzi, nie mające konkurencji innych klubów) są warte mniej niż Ruch który ma konkurencję w postaci: Ruchu Radzionków, Polonii Bytom, Piasta Gliwice, GKS-u Tychy i rzecz jasna Górnika ? Albo jeszcze lepiej jako to jest że Polonia Warszawa na której średnia frekwencja wynosi mniej niż 4.2 tyś ludzi, która ma znacznie gorsze wyniki niż Jagiellonia jest wyżej w tym rankingu?

Zaś firmy artmedia nie zamierzam o nic pytać bo z debilami nie dyskutuję, a zbłaźnili się tym raportem nieziemsko

"Raport" jest tak durny że sam się sobie dziwię że go w jakikolwiek sposób omawiam. Tyle ode mnie, jeśli ktoś im za to zapłacił to jest skrajnym idiotą.

Undertaker 11.11.2010 18:02

90minut to nie jest najlepsze źródło informacji jeśli chodzi o ilość kibiców, bo oni PRAWIE ZAWSZE, źle podają.

Mistal 11.11.2010 18:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 1009123)
Po pierwsze Aglomeracja Śląska nie liczy nawet 2 mln ludzi(1.94 mln). Po drugie zaś jeśli w ten sposób ktokolwiek wycenia wartość to jest skrajnym debilem. I to z kilku powodów. Po trzecie zaś jeśli Ty doskonale zrozumiałeś tamten tekst to jak to jest że dwie drużyny z Trójmiasta(łącznie 1.35 mln ludzi, nie mające konkurencji innych klubów) są warte mniej niż Ruch który ma konkurencję w postaci: Ruchu Radzionków, Polonii Bytom, Piasta Gliwice, GKS-u Tychy i rzecz jasna Górnika ? Albo jeszcze lepiej jako to jest że Polonia Warszawa na której średnia frekwencja wynosi mniej niż 4.2 tyś ludzi, która ma znacznie gorsze wyniki niż Jagiellonia jest wyżej w tym rankingu?

Zaś firmy artmedia nie zamierzam o nic pytać bo z debilami nie dyskutuję, a zbłaźnili się tym raportem nieziemsko

"Raport" jest tak durny że sam się sobie dziwię że go w jakikolwiek sposób omawiam. Tyle ode mnie, jeśli ktoś im za to zapłacił to jest skrajnym idiotą.

Jestem właścicielem portalu koxik.pl , i to oni zapłacili za umieszczenie tego raportu na stronie więc wiem na jego temat trochę więcej. Więc powoli wyjaśnię. Zacznijmy od kwestii medialności. Medialność głównie liczy się po przez częstotliwość bycia w mediach. Sam zobacz ile razy w mediach jest Polonia Warszawa. Co do aglomeracji śląskiej to tutaj masz link http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3...zemys%C5%82owy liczy dokładnie 2,7 mln.Więc jakieś 2 razy więcej niż trójmiasto. Jednka nie to jest najbardziej istotne.Najbardziej istotne w tej kwestii jest jakim "towarem" dla reklamodawcy jest dany klub. Co do Ruchu Chorzów w zeszłym sezonie zajął 3 miejsce grał w europejskich pucharach -to już jest + , drugim + jest ilość firm mających swoją siedzibę na śląsku a ilośc firm mających swoją siedzibę w trójmieście. Podpoweim Ci na śląsku zarejestrowanych jest jakieś 2 razy więcej firm. Więc jeśli jest 2x większa konkurencja to i cena za reklame jest wieksza. Lechia odkad weszla do ekstraklasy nie miala zadnych znaczacych sukcesów które przyciagnelyby w znaczacy sposób inwestorów. To tyle ode mnie ;). Dodam tylko, ze w tym artykule frekwencja jest wymieniona jako ostatni czynnik ;)

Buziek_LG 11.11.2010 18:22

http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Raport_Ekstraklasy_2010/$FILE/EY_ekstraklasa_2010_final.pdf

Polecam przeczytać. Jest tam taka część jak medialność łącznie z liczbą publikacji i ilością odpowiedzi na zapytanie w przeglądarce internetowej.

Zaś jak już mówiłem ten kto zapłacił za taki raport jest skrajnym idiotą. Więc nie obraź się ale kończę z Tobą dyskusję. Tylko jeszcze jedno jeśli przekładasz ilość firm w regionie na wysokość dochodów reklamodawców to na prawdę jesteś durniem. Nie obrażając nikogo
Co zaś do Aglomeracji Śląskiej to zdecyduj się czy mówisz o niej czy o GOP bo to dwie różne sprawy. I miast korzystać z wikipedii radzę zajrzeć na stronkę GUS-u.

1q2 11.11.2010 18:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jasnyGwint (Post 1009072)
^^

szkoda tylko, że ten przeciętny zespół leje nam dupsko regularnie od kilku rund,
szkoda, że to temu przeciętnemu zespołowi udaje się coś grać w europie a nie nam,
szkoda, że ten przeciętny zespół przyciąga najwięcej kibiców w lidze,
i tak by można wymieniać długo...

Ale Marszałek w sumie napisał prawdę.Oni są przeciętni a my jesteśmy zwyczajnie słabi;)

ps co nie zmienia faktu że jeśli chodzi o puchary to od lat grają jak na polski zespół, bardzo dobrze.

Niebieski1920 11.11.2010 18:27

Aglomeracja Slaska (a dokladniej GOP) liczy 2.7 mln mieszkancow

Poza tym faktycznie jest duzo klubow, ale taki liczy sie tylko Ruch i Gornik. Gieksa tez juz znaczy coraz mniej i raczej nie zanosi sie na tendencje zwyzkowa. Co to za konkurencja w postaci Ruchu Radzionkow i Piasta Gliwice? W Giwicach tyle co Piasta jest Gornika, W Katowicach Ruchu tez jest sporo, nie duzo mniej niz Gieksy. W Radzionkowie rzadzi Polonia Bytom, ktora w wlasnym miescie ma dzielnice opanowane przez Ruch i Gornik. Tychy to tez juz raczej melodia przeszlosci. Miasta bez powazniejszych klubow w miescie swa opanowane przez GZ i RCH. Z calej aglomeracji to sila Ruchu i Gornika razem to jakies 80%

0 22 11.11.2010 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Undertaker (Post 1009125)
90minut to nie jest najlepsze źródło informacji jeśli chodzi o ilość kibiców, bo oni PRAWIE ZAWSZE, źle podają.

Do mnie pijesz? Większość wyników Lecha i Legii jest podana co to osoby (w tym te Legii pokrywają się z tymi ze stadionu - podejrzewam, więc że są autentyczne również w Poznaniu - wątpię, by wymyślali cuda niewidy z dokładnością do 2 osób). Z Wami jest kłopot, ale nie widzę za bardzo głosów polemicznych z liczbami, które podałem.. Zwłaszcza, że wislakrakow.com podaje np. że na Lechii było 15 tys - jak 90min.

Marszałek 11.11.2010 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1009133)
Ale Marszałek w sumie napisał prawdę.Oni są przeciętni a my jesteśmy zwyczajnie słabi;)

.

Nie opisuje jednego sezonu ale to co się dzieje na przestrzeni kilku lat. To jest wymiernik potencjału a nie jedno sezonowy wyskok.

Zeby nas traktować jak przeciętniaka musielibyśmy co najmniej kilka sezonów z rzędu być w środku tabeli. Jesteśmy za silną marką w tej lidze by jeden nieudany sezon, czy też dwa usprawiedliwiały stawianie nas w jednym rzedzie z przeciętniakami. Od 97 roku jestesmy w czubie, z wyjątkiem na jeden 8 miejsowy wyskok. Jakbys nie kombinował to przeciętni nie jesteśmy. To co przez lata było dla nas podłogą dla innych było sufitem. I w sumie w dalszym ciągu jest. Teraz mają zabawę,bo moga z nami pograć jak równy z równym. Ale to w tym seoznie tak jest. W zeszłym,bardzo słabym wg mnie sezonie już tak nie było. Obecna runda dla nas jest cieniutka, ale nie jeden klub chciałby mieć tak cieniutkie rundy.

PhantomRanger 12.11.2010 12:15

Mnie ciekawi czy Cracovia dziś zanotuje 11 porażkę w sezonie i 5 pod rząd. Całkiem możliwe, że chcą dobić do 6 jak to zostało przerwane meczem z Arką i Zagłębiem. Nie płakałbym jeśli na koniec sezonu mieliby 15-18 porażek.

tofik 12.11.2010 15:05

http://www.weszlo.com/news/5848
Życze Legii tego zblazowanego lenia jak najbardziej :)

PhantomRanger 12.11.2010 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1009576)
http://www.weszlo.com/news/5848
Życze Legii tego zblazowanego lenia jak najbardziej :)

Też jestem za. Swego czasu Skorża nam go chciał ściągnąć jak gdyby mało u nas już było leni i nierobów. Jestem jednak zaskoczony, że po środowym meczu Wojciechowski nic nie powiedział na temat Artura "1 milion euro" Sobiecha po meczu z Lechem. Możliwe, że jednak to przeoczyłem.

Bialix 12.11.2010 20:34

A w Łodzi Cracovia wygrywa z Widzewem. Liczę, ze Kretek opieprzy w przerwie Widzewiaków i zmiotą pasiastych w II połowie ;)

tarantulaw2 12.11.2010 21:25

Póki co Widzew remisuje z Cracovia 1:1 .

tarantulaw2 12.11.2010 21:45

Widzew zremisował 2:2 z Cracovią.

PoloniaDumaStolicy 12.11.2010 21:56

No to pora na piwko, słone paluszki i czytanie forum Legii :D

63624 12.11.2010 22:02

Cracovia mimo wszystko dalej dolę ma garbatą, karnego nie wykorzystali.:)

Grodo 12.11.2010 22:10

Teleexpres klamie
Mackowi Orlosiowi kuponik dzis nie wszedl :)

Bialix 12.11.2010 22:14

Teraz czekam na resztę kolejki i ciekaw jestem jak wyjdzie 11 tygodnia w Canal+. Może w końcu będzie więcej Wiślaków ;)

A co do Widzewa. Ciekawe, czy Kretek poleci. Bo coś się spieprzyło z tą drużyną, jak nawet pasiaki wywożą punkt a powinni 3.

legion18 12.11.2010 22:14

Jak można było dostać taki wpier..l w tym meczu to nie mam pojęcia. To już nawet w tym ostatnim meczu co było 3:0 mieli wszystko w d, nikt nie biegał, a dostali tylko 3. Dzisiaj wcale nie zagrali jakoś tragicznie a taki wstyd i blamaż. Manu to niech sie rozpędzi i biegnie w... Żeby strzelił gola to musi mieć chyba piłke na lini i nie być atakowanym przez przeciwnika. Najbardziej denerwujące jest to, że po falstarcie sezonu to już miałem wszystko w d, kolejne porażki po mnie spływały, teraz znowu rozbudzili nadzieje tylko po to żeby mnie kopnąc w ryj.
Sędziów to nie wiem skąd oni biorą bo tylu błedów co w tym meczu to nie ma nieraz przez kilka meczów.

wolfy 12.11.2010 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1009998)
Sędziów to nie wiem skąd oni biorą bo tylu błedów co w tym meczu to nie ma nieraz przez kilka meczów.

Oooo - sędziowie skrzywdzili? Ale nie przejmuj się - Komisja Ligi Was zawsze do serca przytuli.

:>

Przyczyna porażki jest oczywista - najważniejsi kibice Legii po naszych ostatnich żałosnych występach zlekceważyli Wisłę. Gdyby zawiesili Chaveza albo Brożka to mecz mógłby się potoczyć zupełnie inaczej, a tak - niespodzianka. No bo to jednak co innego: nie ukarać słabego gracza u "swoich", a zawiesić najlepszego u "tamtych".

Jedyne co mnie martwi, to że pewnie odpowiednie osoby wyciągną wnioski na przyszłość.

Napinka napinką, ale należał się wam taki właśnie blamaż.

Kocur 12.11.2010 22:31

Widzew psia mać ... miało być zero punktów dla garbatych :/

Ale może jeden to też nie tragicznie ...

wolfy 12.11.2010 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1010027)
Widzew psia mać ... miało być zero punktów dla garbatych :/

Ale może jeden to też nie tragicznie ...

Ta - jeden tu, drugi tam i jeszcze się ... utrzymają.
Ulatowski robił dobrą robotę, Szatałow coś miesza:evil:

szczebrzeszcz 12.11.2010 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1010023)
Oooo - sędziowie skrzywdzili? Ale nie przejmuj się - Komisja Ligi Was zawsze do serca przytuli.

literówki robisz
Legii, Legii ....

.... Komisja

pisz wyraźnie:D

legion18 12.11.2010 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1010023)
[1]Oooo - sędziowie skrzywdzili? Ale nie przejmuj się - Komisja Ligi Was zawsze do serca przytuli.

[2]Przyczyna porażki jest oczywista - najważniejsi kibice Legii po naszych ostatnich żałosnych występach zlekceważyli Wisłę. Gdyby zawiesili Chaveza albo Brożka to mecz mógłby się potoczyć zupełnie inaczej, a tak - niespodzianka. No bo to jednak co innego: nie ukarać słabego gracza u "swoich", a zawiesić najlepszego u "tamtych".

Jedyne co mnie martwi, to że pewnie odpowiednie osoby wyciągną wnioski na przyszłość.

Napinka napinką, ale należał się wam taki właśnie blamaż.

Po 1 to nie mam zamiaru pisać, żę nas sędziowie skrzywdzili bo błędy były w jedną jak i drugą stronę.
Po 2 to spoko se masz z tą przyczyną porażki:lol: Ciekawe co ma nastawienie kibiców do występu piłkarzy

0 22 12.11.2010 22:45

Gratulację wygranej. :)

Ale tego karnego w odpowiednim momencie - gdy spiskowcy będą ryczeć, że karny z kapelusza przeciwko Wiślę - przypomnę :)

P.S. I serdeczne dzięki za LTSK i parę razy legła - jedyne co powodowało dziś uśmiech.

wolfy 12.11.2010 22:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1010051)
Ciekawe co ma nastawienie kibiców do występu piłkarzy

Ma, jeżeli są to kibice z Komisji Ligi. No wiesz, zawsze można było prześwietlić ostatni mecz Wisły klatka po klatce, znaleźć cokolwiek i walnąć domiar. Ale ponieważ murowanym faworytem i tak był Wasz klub, to zadowolono się nie zawieszeniem Komorowskiego ( która to już kontrowersyjna sytuacja z piłkarzem Legii w tym sezonie? ). Nie doceniono jednak talentów motywacyjnych Skorży i lipa...
Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 1010047)
literówki robisz
Legii, Legii ....

.... Komisja

pisz wyraźnie:D

Nie, to nie tak. To jest Komisja Ligi, ale że Komisja Ligi jest z Legii, to się faktycznie można przejęzyczyć:D

Vuko 12.11.2010 22:52

To na stronie Legii cieszono się, że sędziuje, kto sędziuje. :)

legion18 12.11.2010 22:54

Wolfy chyba, że o tych "najważniejszych kibicach" to masz na myśli komisję ligi, i wasze płacze zawsze pokrzywdzonych przez świat.

PoloniaDumaStolicy 12.11.2010 22:56

Z cyklu złote myśli Macieja S. :)

Cytat:

Przy Reymonta powstał ładny stadion. Miło było spotkać się z osobami, z którymi długo współpracowałem, ale dzisiaj wyjeżdżam smutny z Krakowa.

szprotson 12.11.2010 22:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1010067)
Wolfy chyba, że o tych "najważniejszych kibicach" to masz na myśli komisję ligi, i wasze płacze zawsze pokrzywdzonych przez świat.

spokojnie

dzis nie płaczemy

0-3
4-0

szczebrzeszcz 12.11.2010 22:58

legion18
już się na własnym forum zgrywać nie można :p?

przegraliście, takie życie...
zluzuj:-p

na poważne dyskusje będzie jeszcze czas:-)

wolfy 12.11.2010 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1010067)

Kończąc temat - pokrzywdzeni nie jesteśmy, bo jakoś sobie jednak radzimy. Znacznie lepiej niż Wy - to na pewno...

A to, że piłkarzom Legii wolno więcej i tacy boiskowi chami jak "Łokietek" przez lata pozostawali bezkarni - to po prostu fakt.
Ja mam tak, że do dziś jak sobie pomyślę, że skończony burak Kucharski przespacerował się po leżącym Głowackim i s-syna nawet na jeden mecz nie zawiesili... Pamiętam to uzasadnienie - "bo przeprosił".

Tak więc takie pokazywanie wała innym drużynom jak z Vrodjakiem i Komorowskim nie robi na mnie wrażenia. Po prostu stwierdzam fakt: nie zawiesili choć powinni - który to już raz?

I .... Wam to dało:D
:rotfl:

swój chłop 12.11.2010 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63624 (Post 1009967)
Cracovia mimo wszystko dalej dolę ma garbatą, karnego nie wykorzystali.:)

To wszystko przez Wisłę! Zaintonowali po tym niewykorzystanym karnym to co mają w zwyczaju te prymitywy?:P

szczebrzeszcz 12.11.2010 23:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1010081)
A to, że piłkarzom Legii wolno więcej i tacy boiskowi chami jak "Łokietek" przez lata pozostawali bezkarni - to po prostu fakt.

po dzisiejszym meczu to nawet będzie miał kilku następców

choć taki Manu to z bara lubi .......nąć:lol:

emj10 12.11.2010 23:08

Tak się złożyło że oglądałem właśnie mecz z dwoma sympatykami Wisły na parapetówie w W-wie i przed meczem dla jaj się zakładaliśmy o flachszkę. Oczywiście z kurtuazji koledzy powiedzieli, że Legia Wygra 2:0, a drug 2:1. Ja odpaliłem, że 4:0 dla Was i wygrałem :D

Serio to takie lanie od czasu do czasu się przydaje. Mecz nie był wielki, ale Wisła wygrała zasłużenie serduchem i skutecznością, tak jak Legia z Amicą.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl