![]() |
Kto w większości protestuje? Ano studenci.
Sam jestem studentem, i mam świadomość jaka jest większość z nas. Opier*alanie się przez cały semestr, ściąganie, kupowanie projektów. A Państwo na to łoży - i co otrzymuje w zamian? Bandę pseudospecjalistów, którzy po 5 latach nauki muszą przejść jeszcze kurs obsługi kasy fiskalnej, żeby w ogóle móc pracować w biedronce. I ONI chcą decydować o tym, kto jest godny Wawelu, a kto nie? Haha. Sam mam wątpliwości, ale nie jestem na tyle popieprzony, żeby wykłócać miejsce położenia trupa. Mnie to wygląda na leczenie kompleksów, i próba wmówienia samemu sobie, że moje zdanie ma jakąkolwiek wartość. A to gówno prawda. Zastanawiałem się nad tym, co może przemówić za faktem pochowania Kaczyńskich na Wawelu. Być może zadecydowało o tym to, że Kaczyński całe życie poświęcił Ojczyźnie. Poświęcał się Ojczyźnie nawet wtedy, kiedy to było nielegalne. Błędem jest ocenianie tego człowieka tylko przez pryzmat ostatnich 5 lat. BTW. Pomyślcie chwilę. Ile teraz w mediach, na Onecie, TVN, w Wyborczej mamy zdjęć uśmiechniętych Kaczyńskich. Zdjęć, na których widać, że byli porządną, kochającą się rodziną. Dlaczego nie widziałem tych zdjęć wcześniej? Dlaczego media eksoponowały Prezydenta jako niskiego, konfliktowego gbura, który mlaska? Odpowiedź jest prosta. Od dłuższego czasu media piorą nam mózgi. Młodzi ludzie zarzucają tym starszym, że są manipulowani przez Radio Maryja, sami będąc manipulowanymi przez TVN24. Nie od dziś wiadomo, że chorych psychicznie nikt nie chce słuchać. A nawet jeśli ktoś ich słucha, to nikt nie traktuje poważnie tego co mówią. I w myśl tej zasady, media mające władzę w Polsce, z elektoratu PiSu zrobiły psychicznie chorych ludzi. Żeby wszystko co mówią było automatycznie brane przez społeczeństwo jako wytwór starego, zużytego mózgu. Odszedł Kaczyński. Jeden z niewielu polityków, którzy mieli w tym kraju jaja, i potrafili walczyć o sprawiedliwość. Kaczyński nie zmieniał poglądów jak chorągiewka, mimo, że był krytykowany przez wszystkich i za wszystko. Twardo trzymał się swoich przekonań, mimo, że mógł wieść sobie spokojną władzę, jak np. Kwaśniewski. Leciał w tym samolocie, żeby załatwiać niedokończone sprawy, które były dla niego istotne. I za te sprawy zginął. I dlatego będzie leżeć na Wawelu, czy to się podoba najebanym pseudointeligentom, czy też nie. |
Cytat:
I tak własnie rodza sie niedomowienia. Chyba post wczesniej napisalem ze Wawel jest dobrem NARODOWYM wiec nalezy do WSZYSTKICH Polaków,dlatego tez glos w tej sprawie moga zabierac wszyscy czy to tak trudno zrozumiec? O ile dobrze pamietam mamy demokracje. A to czy ktos przyjechal jak to ujales "z prowincji" nie ma najmniejszego znaczenia. Kilka przykładów : 1. Akcja w Gruzji - w efekcie wstrzymanie agresji Rosyjskiej. 2. Umocnienie polskiej tożsamosci i dumy narodowej 3. Konsekwentna polityka budowania porozumienia z mniejszymi panstwami Europy środkowo wschodniej. 4. Skuteczna walka o polskie interesy w UE (przedłużenie Nicejskiego systemu glosownia o 10 lat potem kompromis Joaniny) 5. Walka z komuna od Solidarności, przez walke z ukladem okraglostolowym 6. Dobre relacje z Izraelem skutkujące weryfikacją mitu o polskim antysemityzmie. 7. Polityka medalowa ( pamięć i tożsamość ) 8. Zmusił swiat do uznania zbrodni popełnionej na Polsce w Katyniu. Skłonił Rosjan do zmierzenia sie z wlasna przeszłoscia. Ad1. Tak szczegolnie ze rosjanie prawie zajeli stolice. Oczywiscie nie przecze ze wstawil sie za Gruzja jednak konflikt na lini Gruzja-Rosja nie jest taki prosty do wytlumaczenia-zli rosjanie zaatakowali gruzinow. Ad2. Subiektywne odczucie ja byłem tak samo dumny z Polski jak prezydentem byl Kwasniewski czy Walesa(z Walesa to oczywiscie jak na swoj wiek) Ad3.Tak umocnienie kontaktow z mniejszymi panstawami kosztem ochlodzenia z Rosja. Ad4.Joanina wcale nie jest zadnym kompromisem. Tracimy glosy w UE a to czy to jest teraz czy za 10 lat nie ma zadnego znaczenia. Ad5.Jest duzo wiecej osob bardziej zasluzonych w walce z komuna niz prezydent Ad6.Wybacz ale to strasznie dziwny argument. a czy jak byl Kwasniewski prezydentem to w Polsce strzelalismy do zydow? Ad8.W jaki sposob? O ile dobrze pamietam rosjanie wiekszy krok zrobili za czasow Jelcyna. Tak jak ktos napisal teraz mamy czasy w ktorych nie walczymy o wolna Polske i ma racje. Dlatego tez nie powinno sie chowac NIKOGO na Wawelu(nie dlatego ze mezem stanu zostaje sie podczas walki ale dlatego ze w dzisiejszym swiecie trudno jest doknac czegos wielkiego samemu) gooro33 :Ta katastrofa niewątpliwie dała powód do takiego pogrzebu, bez niej taki by się nie odbył. Odnosnie Sikorskiego wyraznie napisalem ze mogl to byc jeden z wielu powodow dla ktorych zostal pochowany na Wawelu ale nie JEDYNY jak w przypadku Kaczynskiego. I konczac odnosnie tego kto podjal decyzje. Pojawily sie art. ze to otoczenie prezydenta ZAPYTALO Dziwisza czy bylaby taka mozliwosc. I co mial powiedziec ze nie? Wiec nastepnie namowiono Jaroslawa i ten po dlugich rozmowach wyrazil zgode. Wydaje mi sie ze tak najprawdopodobniej bylo. Dlaczego? Sam dziwisz nie mogl wyjsc z taka propozycja. Brat prezydenta na pewno nie mial wtedy glowy do tego aby myslec o takich sprawach wiec... |
Cytat:
Cytat:
jeszcze to: Cytat:
Poprzez walke o pamiec historyczna, przez muzeum powstania warszawskiego, upamietnianie wszystkich waznych wydarzen z Katyniem na czele. Poprzez dzialania wzgledem konkretnych osob, symboliczne wreczanie medali i odznaczen. Poprzez wywolanie narodowej debaty o tym czym byl okragly stol, to dzieki Kaczynskiemu tez w mediach pojawilo sie wiecej postaci ktore patrza na historie najnowsza inaczej niz mialo to miesce dotychczas gdzie w tv widziales tylko ludzi pokroju Zakowskiego (swoja droga, ktos widzial jego program w niedziele, dzien po katastrofie(!) w ktorym najwiekszym jego zmartwieniem bylo "co teraz bedzie z IPN" nikt sie tak tego IPN nie boi jak on). |
Wchodze po paru dniach i widze to samo: Ten klamie, tamten zly, ten niegodny, a tego trzeba powiesic. Dajcie juz spokoj bo wioche robicie, decyzja zapadla(dla mnie zla),ale zapadla i trzeba to przyjac do wiadomosci i pochylic w ciszy glowe nad ta tragedia narodu. Co do Sikorskiego, to jego smierc byla glownym powodem pochowku na Wawelu i w obecnym przypadku jest raczej tak samo. Mam tylko nadzieje ze za kilka lat wyjdzie z tego cos dobrego dla nas i kraju, inaczej niesmak pozostanie na lata...
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Kraków jest jedynym miastem w Polsce,które jak widac w ciągu kilkudziesięciu godzin jest w stanie zorganizować wizytę 70 wysokich przedtawicieli innych państw. Szok jest tym większy,że na zachodzie przygotowania trwają miesiącami,szczyty Nato,G-8,Davos i różnie to wychodzi. Do tego dochodzi rzesza zwykłych ludzi,którzy mają przyjechać na pogrzeb. No cóż,jak na miasto bez bazy hotelowej:) i niezbędnej infastrunkury aby zorganizować Euro to i tak nieźle.
|
Cytat:
|
Cytat:
Gornicy manifestujac walcza o emerytury. Pielegniarki o pensje Rozni antyglobalisci nawet maja jakies swoje postulaty (jakkolwiek glupie by nie byly) i wierza ze cos zmienia w swiecie etc etc O co walcza ci manifestanci teraz skoro doskonale wiedza ze decyzji nie zmienia? Zwykle awanturnictwo. Bezcelowe, niepotrzebne, zenujace, niegodziwe w momencie gdy trwa zaloba narodowa. |
Cytat:
Protestować z decyzją która już się "wykona" czyt. po żałobie i pogrzebie to jak np strajkować przeciw zwolnieniach grupowych gdy się już jest zwolniony... Może porównanie mało trafne ale wygląda to tak że zwolennicy naciągają zbytnio zasługi i chociażby decyzję o pogrzebie na Wawelu a przeciwnicy robią to samo w drugą stronę. A wystarczyło pochować ich na Powązkach i byłoby po problemie. Naród byłby zjednoczony a para prezydencka spoczywałaby w mieście im bliskim. EDIT: ja sobie zdaję sprawę że decyzja nie będzie zmieniona ale to trochę jak za komuny. Wtedy też zwykły człowiek nie miał wpływu na decyzje podjęte "u góry" i też kazali siedzieć cicho. A już nagłe remontowanie trasy, którą przejeżdżać będzie kondukt jest dla mnie odzwierciedleniem działań komunistycznych. Jeszcze tylko trawa na zielono.... |
Cytat:
Czy naprawde mozemy porównywac postać Generała Sikorskiego do prezydenta Kaczynskiego? Uscisle czy rozbicie sie Sikorskiego bylo jedynym argumentem za pochowaniem go na Wawelu? Oczywiscie NIE. Niestety w przypadku Kaczynskiego tak wlasnie jest. |
Z tym ze teraz nie rozmawiamy o miejscu pochowku a o protestach ulicznych.
Cytat:
|
Cytat:
Negowanie zasług i osiągnięć bo ktoś ma podobne a ktoś większe. Jeszcze tylko odniosę się do wypowiedzi sugerującej klamstwo Jaroslawa Kaczyńskiego w sprawie miejsca spoczynku brata. Chcialam zauważyć, że do tej pory Jarosław nie wypowiedział się publicznie ani raz, w żadnej sprawie. Jedyne jego słowa, które były cytowane to te ze Smoleńska " moje życie się skończyło"... To obecnie zdruzgotany, nieszczęśliwy człowiek. Proszę - dajcie mu spokój. Nawet nie chcę sobie wyobrażać co przeżywa obecnie będąc na dodatek zmuszony do ukrywania prawdy przed własną matką. |
Moja wypowiedz odnosila sie do odpowiedzi gooro33.
Ale mam pytanie kto z forumowiczow byl pod kuria aby samemy przekonac sie ile osob przychodzi?kto przychodzi? co krzycza? dlaczego? Nie mowie aby brac udzial ale stanac obok i poobserwowac a nie tylko opierac sie na przekazach medialnych. |
Cytat:
Odnośnie J.Kaczynskiego-nie wiem czy mowisz o mnie odnosnie klamstwa? Którym zdaniem zasugerowalem ze Jaroslaw klamie i w jakiej sprawie? Przepraszam za 2 posty pod soba ale chcialem szybko odpowiedziec przedmówcy. I co oznacza zebym dodawal "moim zdaniem"? |
Wystarczy ze przychodzi. Kto i co krzyczy to juz nie jest istotne. Jedyna w miare wazna informacja to jest liczba i nic poza tym. Niech sobie krzycza ze 'Jaruzelski tez', niech krzycza 'nie dla kartofla', niech wznosza stonowane transparenty i liste argumentow przeciw, niech sobie spiewaja nawet "bialego misia". Wszystkim to wisi co oni robia. Wazny jest fakt ze w ogole tam przychodza choc wiedza ze nie ma po co.
|
Cytat:
Więc wymieniłam - tak jak ja to widzę. Cytat:
To odnosiło się do wypowiedzi Lizzy'ego. |
Cytat:
Zawsze będą szukać teorii spiskowych itp. A wygadywanie że Prezes Kaczyński niedawno rozpoczął kampanie wyborczą jest po prostu śmieszne. Ale ja mam cichą nadzieje że wbrew tym wszystkim i mimo wszystko Kaczyński wystartuje w wyborach bo w mojej opinii to jedyny sensowny kandydat na tą chwilę. |
Cytat:
Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja porównuje Sikorskiego do Kaczyńskiego??? Dwa razy już cytowałem Twoja wypowiedz. Cytat:
|
Jak tak dalej tym protestującym będzie "gul skakać" to zaraz usłyszymy pewnie "Kartofla do Wora, Wór do jeziora", czy coś podobnego.
Wislak86 - wybitni? Korybut Wisniowiecki, Aleksander Waza, Olbracht Jagiellończyk, August II, Jan Kazimierz - wybitne jednostki. |
Dziwne podejscie szczególnie jak na kibica-podobno wierzymy w Wisłę do konca tak samo ci ludzie wierza ze jeszcze mozna to odkrecic.
A jak górnicy przyjezdzaja do Warszawy protestowac skoro wiedza ze i tak nic nie zdzaialaja to jest OK? Polska jest demokratycznym krajem. Nie mozna zabronic protestowac(bez wzgledu na to czy czy przyniesie to jakis skutek czy nie). Czy byles i widziales co krzycza ze piszesz o Jaruzelskim? |
Kaczyński za bardzo dzielił Polaków (dobrzy PiS-źli cała reszta),pozatym za bardzo był pod wpływem brata Jarosława.Nie uważam go za jednostke wybitną i nie powinien spoczywac koło Piłsudskiego na Wawelu
|
Cytat:
Górnicy po zadymach w Warszawie wywalczyli dla siebie bardzo dużo. Po co podawać argumenty jak sam kiedyś napisałeś '' nie znasz się na historii'' ? Po co wyciągać górników jak nie masz pojęcia po co tam pojechali i co wywalczyli? Widzisz masz swoje poglądy ja je szanuje ale nie możesz naciągać faktów. |
Cytat:
Jak to sobie wyobrażasz, przylatuje Obama do Polski w Niedziele i mówią mu: "Eee sorry Mista President, funreal Kacyński is not hier, bekołs ałer piple nie zgodaaa for Łowel Hil. Ju hew tu goł to Powązkii in Warszawa, łocz ałt for mad" Nikt im nie zabrania, jak widać. Nikt ich nie rozgonił (a powinien)... prawo do protestu mają, nie zmienia to faktu że są moralnie uznawani za wyzbytych z uczuć frajerów krzyczących nad trumną. Widziałem co kryczą o Jaruzelskim, kolejny argument który trafia w nich samych... edit: Piłsuckiego :rotfl: Ciekaw jestem, czy Ci którzy tak szafują na lewo i prawo o tym, że Kaczyński dzielił Polaków, że nie powinien spoczywać koło Piłsudskiego (który oczywiście Polaków nie dzielił, miał same zasługi i ogólnie spoko był), wiedzą cokolwiek o Marszałku i pochowanych na Wawelu... |
Cytat:
Wystarczy przejrzeć kilka stron tego tematu by zobaczyć że nie tylko protestującym "gul skacze". A już Twoje domniemania co i kto będzie krzyczał pozostawię bez komentarza. Babrajcie się dalej w wzajemnych oskarżeniach, licytowaniach kto lepszy a kto "patałach" Przecież to takie polskie. Pozdrawiam serdecznie. |
Cytat:
1. Wierzyles w mistrza koszykarek po przegranej z Gorzowem? 2. Gornicy nie raz i nie dwa protestami wywalczyli swoje postulaty. 3. Nikt nikomu nie zabrania, jedynie komentujemy zachowanie tych ludzi, ktore wielu z nas uwaza za nie w porzadku. 4. Napisalem ze mi wisi co krzycza, ale skoro pytasz to zobacz na wrzucona fotke ze dwie strony wczesniej. PS-w poscie powyzej "Piłsucki". Bez komentarza. Widac ze sporo o nim wiesz! :/ Cytat:
- nakazie ladowania przez Kaczynskiego - starcie kampanii wyborczej Jaroslawa - gdybajacych zartach w stylu "obok Pilsudskiego? moze jeszcze zamiast?" i wielu innych gdybaniach przedstawianych jako fakty, ktore za zycia Kaczynskiego byly norma. |
Odnosnie protestujacych gornikow mam swoje zdanie na temat ich protestu. Wiem co zamierzali osiagnac i co osiagneli.W tej sprawie jestem akurat bardzo krytyczny w stosunku do nich ale nie o tym nasza dyskusja.
Napisalem ze nie znam sie na historii zwiazanej z Sikorskim(nie jestem osoba ktora napredce zaczyna szukac w internecie zaslug i ciekawostek aby za 2 min. chwalic sie nimi na forum) wiem tyle ile pamietam ze szkoly. |
Cytat:
Cytat:
Znów pytam: Tak trudno było zrobić pogrzeb w Warszawie, a po zakończeniu rodzinnej żałoby przedyskutować kwestię przeniesienia zwłok? Z tego co kojarzę tylko Piłsudski był od razu pochowany w krypcie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak sobie myślę, że dyskusja i z jednej i z drugiej strony na temat zasług prezydenta w trakcie tygodniowej żałoby jest zupełnie bezsensowna i nie na miejscu. Nie chodzi tylko o fakt, że o zmarłych nie powinno się źle mówić, ale też o absolutny brak obiektywizmu jednych (patrz retoryka TVN od dnia katastrofy) i konieczność właśnie mówienia niepochlebnie o zmarłym u drugich. Jeszcze raz powtórzę: szkoda że ktoś naród podzielił akurat teraz. Można było tego uniknąć. |
Cytat:
Ja juz koncze bo i po co... :lol: |
Cytat:
Ad4. widzialem zdjecia, dla uscislenia obserwowalem 2 dni te protesty(wtorek sroda) od razu rozwiewam wszelkie watpliwosci-nie uczestnicze w protescie po zadnej ze stron mam swoje zdanie na temat miejsca spoczynku ktore wyrazilem tutaj na forum. jestem przeciwny wykrzykiwaniu podczas zaloby jednak rozumiem protestujacych. wydaje mi sie ze wystarczajaco juz powiedzialem nt. protestu. nikogo nie zmuszam do popierania mojedo zdania w tej kwsti. |
Cytat:
Potepiam gdy ktos awanturuje sie gdy trwa zaloba narodowa. Cytat:
|
http://www.rp.pl/artykul/462478.html
"Według źródeł kościelnych w tej sprawie kontaktowali się z krakowską kurią ważni warszawscy politycy PO, a Jarosław Kaczyński był jedną z ostatnich osób, które o tym ze stroną kościelną rozmawiały. " |
Cytat:
Sędzio, to kto kłamie? Bo Dziwisz dzisiaj mówi tak: Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Chyba, że spodziewasz się wypowiedzi w stylu: "Odpowiadając na prośbę (przykładowo) Grzegorza Schetyny, zgodziłem się na pochówek na Wawelu"... x.X |
ok wystarczy
|
Postawa Saakaszwiliego budzi mój ogromny szacunek.
Zreszta to bylo widac nawet jak sie spotykali z prezydentem Kaczynskim ,byla w tym jakas taka ludzka wież,serdecznosc ,naprawde to byla przyjazn. Dzis podobo lecial do Portugalii, stamtąd udał się do Włoch, potem do Turcji, do Bułgarii, a później do Rumunii. Dopiero stamtad do Polski. Ciekawe ze z Wloch Berlusconi sie z nim nie zabral.Tak zawsze odwazny .Reszta zachodniej Europy jakby w sobote rano wsiadla do pociagow to na niedziele byla by w Krakowie.Samochdami jako VIPy tez jechali by duuzo szbciej niz normalni ludzi. Saakaszwili osmieszyl cala tą smietanke ktora lubi wygody wiec pociagami czy samochodami tłuc sie nie bedzie. Widac ze to byl prawdziwy przyjaciel naszego Prezydenta i za wszelka cene chcial dzis go ostatni raz pozegnac.I to mu sie udało . Szacunek!!! |
Byłem na Rynku na uroczystościach pogrzebowych. Moje zdumienie budziło masowe przyczepianie przez przybyłych niedużych flag z emblematem powstańczej Polski Walczącej (stylizowane połączenie litery P i kotwicy). Nie widze żadnego związku tego typu stylistyki z uroczystościami pogrzebowymi a raczej nieudolną chęć zamanifestowania uczuć patriotycznych. W chwili osobistej refleksji skojarzyłem ten tok myślenia z sytuacją, z którą zetknąłem sie w tym roku podczas wakacyjnego pobytu w Holandii. Odwiedziłem mianowicie park miniatur w Hadze - Madurodam, gdzie odwzorowanych jest ponad 400 najważniejszych budowli w Holandii. Ponieważ ostatnio byłem w tym miejscu prawie 20 lat temu, stwierdziłem że w międzyczesie pojawiło się ok. 200 nowych budowli. Pamiętam komentarz przewodnika, że Holendrzy bardzo sie chwałą tym co zbudowali, ludzie którzy zaprojektowali i budowali znane budowle są w Holandii uznawani za patriotów, a w Polsce za takowych uznawani są ludzie którzy gdzieś tam walczyli, siedzieli w więzieniu, nastawiali tyłka za nie wiadomo co.
Przyczepianie sobie tych flag ze stylistyką powstańczą mające symbolizować patriotyzm budziło moja niechęć i zdumienie |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl