Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Przygotowania piłkarzy Wisły Kraków do sezonu: obozy, sparingi itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3140)

crate digger 11.07.2011 13:13

myśle ze pionkiem by sie nie interesowali. musiał sie czyms wyróżniac

mitmichael 11.07.2011 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1123957)
Przy golu na 1-2 to Jovanović tak świetnie krył? Chłopak chyba licytuje się z Żewłakowem o to, który z nich zawali więcej goli w kolejnych meczach pod rząd. Marko wysunął się na prowadzenie 3-2.

Kłopoty Jovanovicia

Z Serbem jest jednak problem. Ćwiczy w Wiśle ponad trzy tygodnie i nadal nie jest jej zawodnikiem. Najpierw targowano się o odstępne dla Partizana Belgrad i ta kwota wzrosła ponoć z 400 do 500, a wedle mediów serbskich – 700 tysięcy euro. Tak czy inaczej, zapadły ustalenia, ale cieniem na Jovanoviciu położył się jego występek po finale Pucharu Serbii. – Chodzi o to, czy dyskwalifikacja Marko (skończy się za miesiąc – przyp. red.) obowiązuje tylko w Serbii, czy również poza jej granicami – przyznał Valckx. Dodał, że Wisła wyjaśnia tę sprawę.

Niepewność źle wpływa na Jovanovicia. – Ma głowę zajętą sprawami, o których nie powinien myśleć – skwitował dyrektor sportowy Wisły. Tym się tłumaczy pomyłki serbskiego piłkarza na boisku, a przypomnijmy, że był współwinny utraty bramek w trzech ostatnich sparingach.

Moze na eliminacje jeszcze nie ale na ekstraklase powinien byc w pelni gotowy.

Feniks1983 12.07.2011 10:50

He he he parafrazując FB naszego klubu patrząc na to zdjęcie skojarzyło mi się:

Uwaga za chwilę będzie wielkie BUM :idea:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...allinie/49544/

Przepraszam, ale musiałem :rotfl:

CH. 15.07.2011 14:03

http://www.facebook.com/WislaKrakow/...01899443191473

szprotson 15.07.2011 14:11

Chrapka chciałbym widziec w I drużynie.

a ten sparing to raczej Wisła II - Wisła ME

krowczax 15.07.2011 14:15

Brama Diaza paluszki lizać :D

Teqcontroller 15.07.2011 14:30

W meczu ze Skonto chciałbym zobaczyć od pierwszej minuty , Nuneza , Boguskiego , i Bitona. Ciekaw jestem w jakiej formie jest Boguś po przepracowaniu okresu w Holandii i Estonii.

Kon®ado 15.07.2011 14:32

szkoda ze tylko na treningach umieja strzelac x d gierka jak gierka :P czekam z niecierpliwoscia na rewanz u nas ; x

Titto 15.07.2011 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kon®ado (Post 1127229)
szkoda ze tylko na treningach umieja strzelac x d gierka jak gierka :P czekam z niecierpliwoscia na rewanz u nas ; x

Nie mogłeś tego napisać bez tych neowskich "x d" i " ; x " ?

Kon®ado 15.07.2011 14:37

tutaj co 2 post jest jak to powiedziales "neowski" wiec gowniane emoty maja tu jakies znaczenie? chyba nie ; ) i sry za OT.

Angmir 15.07.2011 16:47

Na oficjalnej jest filmik z gierki wewnętrznej miedzy żółtymi a czerwonymi - w którym świetnie się zaprezentowało kilku młodych piłkarzy. Ma tos moze jakieś iunformacje o składach na tą gierkę ??

Czy mi się wydaje czy w Czerwonych grał m. in. Bunoza i Biton ?

wislakrakow124 15.07.2011 17:02

Prosze tutaj masz sklady
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...a_na_treningu/

tarantulaw2 15.07.2011 17:28

ŻółciCzerwoni 6:0 (3:0)
1:0 Chrapek
2:0 Diaz
3:0 Jirsak
4:0 Szewczyk
5:0 Zając
6:0 Nunez

Składy (I połowa):
Żółci: Kocoń – Stanek, Jovanović, Bunoza, Diaz – Boguski, Jirsak, Garguła, Nunez, Chrapek – Biton

Czerwoni: Kurto – Arian, Kowalski, Czekaj, Litewka – Michalski, Brud, Masiuda, Szewczyk, Pułka – Karłowicz

Składy (II połowa):
Żółci: Kurto – Stanek, Jovanović, Bunoza, Diaz – Michalski, Jirsak, Szewczyk, Nunez, Pułka – Karłowicz

Czerwoni: Kocoń – Arian, Kowalski, Czekaj, Litewka – Boguski, Garguła, Masiuda, Brud, Chrapek – Biton

Grali również: Termanowski, Zając, Czapa, Uryga, Piwowarczyk

HEDu 15.07.2011 18:34

trener testował rezerwowych i zobaczył Diaza, Jirsaka i Nuneza. Moze oni w rewanzu zagraja.

Karherop 15.07.2011 18:45

Nawet po takim skrócie , widać jak wielka różnica w grze do przodu jest pomiędzy Nunezem czy Jirsakiem , a np Wilkiem grającym na tej samej pozycji . Nie wiem czy w meczu ze Skonto Wilk się za bardzo spiął czy go tak trener ustawił , ale nie możemy tak grać na dłuższą mete .

Tak jak się można było spodziewać , tacy piłkarze jak Chrapek gdy mają obok siebie partnerów z pierwszej drużyny to nie wogóle nie odstaje od nich poziomem . Chrapek jeśli chodzi o wyszkolenie techniczne to jak najbardziej piłkarz na ekstraklase . Nie wiem jak się sprawuje taktycznie czy kondycyjnie , ale nie powinien wyglądać źle .

Fajną bramkę ustrzelił świeżo upieczony Wiślak - Zając . Świetny debiut w drużynie .

pikey 15.07.2011 19:38

Mam po obejrzeniu skrótu pozytywne odczucia co do gry Nuneza- posłał kilka fajnych piłek + bramka. Ciekawe czy ze Skonto będzie mniej defensywne ustawienie w środku pomocy. W Rydze brakowało kreatywności w linii pomocy- tylko podanie do Meliksona i niech coś zrobi.

szprotson 15.07.2011 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 1127437)
Mam po obejrzeniu skrótu pozytywne odczucia co do gry Nuneza- posłał kilka fajnych piłek + bramka. Ciekawe czy ze Skonto będzie mniej defensywne ustawienie w środku pomocy. W Rydze brakowało kreatywności w linii pomocy- tylko podanie do Meliksona i niech coś zrobi.

Pany.
Naprawde jest trudno o kreatywność jeżeli druzyna przeciwna ustawia się w 9 osób na 25 metrze i kasuje wszystko albo faulem albo wybiciem w aut. Kreatywność może być wykorzystywana wtedy gdy wychodzimy z kontry badz przeciwnik podchodzi pod Nas wysoko. A jak masz taki mur to gdzie kreatywność ?
Po za tym, po dłuższych obserwacjach wypowiedziach i zachowaniu Roberto, imho on chciał po prostu wywieźć wynik. Pal licho grę i styl w jakże początkowej fazie rywalizacji o której nikt za 2 tygodnie nie będzie pamiętał.
Masa podań naszego bloku defensywnego była po to by wywabić pomocników Skonto dzięki czemu mielibyśmy możliwość gry z uzyciem kreatywności np. Meliksona, a że chłopaki ze Skonto nie wychodzili to wyglądało to jak bicie głową w mur.
Mecz porównałbym do spotkań przeciwko Arce Gdynia która to grała antyfutbol i jej obecnośc na boisku to tylko przeszkadzanie.
Zresztą, pamiętny mecz w LM gdzie Inter postawił autobus i najbardziej kreatywni piłkarze na świecie nie mieli pomysłu na grę.

arrosmay 15.07.2011 20:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 1127437)

Co do Nuneza to jeszcze jeden plus, w sytuacji sam na sam uderzył lobem w stylu Riosa. Plus oczywiście dlatego, bo w porównaniu do Andy'ego jemu to wyszło za pierwszym razem :)

pikey 15.07.2011 20:06

szprotson Melikson z Ilievem parę razy ten mur nadkruszyli. Dla mnie brakowało jeszcze jednego piłkarza z pomocy, który by się pod te ataki podłączył ( Małecki miał ewidentnie zły dzień). Oczywiście liczy się wynik i tutaj nie wymagam fajerwerków w 2 rundzie eliminacji, wolę żeby forma przyszła na kluczowe mecze. Wynik z Rygi ustawia nas jednak w bardzo korzystnej sytuacji i myślę, że w Krakowie w pomocy można by wypróbować obok Meliksona np. Nuneza.
Skład z Wilkiem i Sobolem razem może sprawdzić się na wyjeździe z Litexem.

willow 15.07.2011 20:09

Ja bym się tutaj zgodził ze szprotsonem. Gra przeciwko "Ikarusowi" w polu karnym to na prawdę najwyższy poziom wtajemniczenia piłkarskiego, osiągalny dla najlepszych. My do nich nie należymy, więc ja osobiście nie płakałbym nad stylem, w jakim wygraliśmy spotkanie.

Klepanie piłki na własnej połowie to najczęściej nie przejaw braku pomysłu i kreatywności jak sugerują niektórzy dziennikarze (choćby w weszlo.com), ale jeden z elementów taktyki - jak wspomniał wyżej szprotson, chodzi o sprowokowanie wyjścia piłkarzy drużyny przeciwnej nieco wyżej i otworzenia się.

Przynajmniej ja to tak postrzegam, będąc piłkarskim laikiem, rzecz jasna.

alberto 15.07.2011 20:11

naprawdę sporo o Wiśle dziś w Małopolska.TV. Postarali się - 3 relacje filmowe, nieźle. Wywiad z trenerem i Gervasio o Litexie i prezentacja chłopaków. http://www.malopolskatv.pl

WislaFan123 15.07.2011 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1127463)
Ja bym się tutaj zgodził ze szprotsonem. Gra przeciwko "Ikarusowi" w polu karnym to na prawdę najwyższy poziom wtajemniczenia piłkarskiego, osiągalny dla najlepszych. My do nich nie należymy, więc ja osobiście nie płakałbym nad stylem, w jakim wygraliśmy spotkanie.

Klepanie piłki na własnej połowie to najczęściej nie przejaw braku pomysłu i kreatywności jak sugerują niektórzy dziennikarze (choćby w weszlo.com), ale jeden z elementów taktyki - jak wspomniał wyżej szprotson, chodzi o sprowokowanie wyjścia piłkarzy drużyny przeciwnej nieco wyżej i otworzenia się.

Przynajmniej ja to tak postrzegam, będąc piłkarskim laikiem, rzecz jasna.

Ale grając przeciwko Ikarusowi nie mozna grać 4 obrońcami i dwoma def. pomocnikami, u których kreatywność pojawia sie raz do roku. Garguła/Jirsak/Nunez - któryś z nich powinien zagrać zamiast Wilka (nie ma szans żeby Maaskant posadził Sobola) w rewanżu. Taki Garguła potrafi dużo szybciej przerzucić, zagrać z klepki czy odejść od 1-2 przeciwników przy presji - i coś takiego jest potrzebna gdy sie wyciaga takiego Ikarusa z parkingu...

crux.a 15.07.2011 20:33

Który to tak niemiłosiernie partolił sytuacje sam na sam w tym sparingu? Biton zepsuł bodaj jedną. Nunez książkowo to skończył.

willow 15.07.2011 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 1127471)
Ale grając przeciwko Ikarusowi nie mozna grać 4 obrońcami i dwoma def. pomocnikami, u których kreatywność pojawia sie raz do roku. Garguła/Jirsak/Nunez - któryś z nich powinien zagrać zamiast Wilka (nie ma szans żeby Maaskant posadził Sobola) w rewanżu. Taki Garguła potrafi dużo szybciej przerzucić, zagrać z klepki czy odejść od 1-2 przeciwników przy presji - i coś takiego jest potrzebna gdy sie wyciaga takiego Ikarusa z parkingu...

A z tym to akurat się zgodzę, uważam, że gra dwoma defensywnymi z takim przeciwnikiem jak Skonto, to pomyłka. Tak to można zagrać z Genk i to na wyjeździe.
Chyba w głowie Maaskanta za bardzo siedzi obawa o grę naszej defensywy, że ją wzmacnia. Odnoszę wrażenie (być może mylne), że sam Maaskant nie jest pewien naszych defensorów...

willow 15.07.2011 21:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1127499)
Nie wiem, czy przesada. Rzeczw tym,że raczej starano się uniknąć wpadki typu Wisła - Śląsk, gdzie tamci parkują w szesnastce, a mimo tego zdobywają 2 bramki z kontry. Zauważ, że obrona, Sobol i Wilk nie podłączali się do akcji ofensywnych. Priorytetem było nie stracić bramki i nie przegrać tego meczu.

Zgodzę się z Twoją opinią jeśli zagramy w Krakowie ofensywnie, z dwójką np. Maor - Jirsak lub Maor-Garguła. Ale jeśli Maaskant wystawi w rewanżu Wilka i Sobola to będzie oznaczało, że ja nie rozumiem futbolu i powinienem zająć się warcabami...

Michal_1990 15.07.2011 21:28

Myślę że Sobol z Wilkiem wyjdą w "11", a gdy Wisła strzeli bramkę, może w drugiej połowie Maaskant ściągnie jednego z nich i da szansę Jirsakowi lub Gargule.

River 15.07.2011 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tarantulaw2 (Post 1127354)
ŻółciCzerwoni 6:0 (3:0)
1:0 Chrapek
2:0 Diaz
3:0 Jirsak
4:0 Szewczyk
5:0 Zając
6:0 Nunez

Składy (I połowa):
Żółci: Kocoń – Stanek, Jovanović, Bunoza, Diaz – Boguski, Jirsak, Garguła, Nunez, Chrapek – Biton

Czerwoni: Kurto – Arian, Kowalski, Czekaj, Litewka – Michalski, Brud, Masiuda, Szewczyk, Pułka – Karłowicz

Składy (II połowa):
Żółci: Kurto – Stanek, Jovanović, Bunoza, Diaz – Michalski, Jirsak, Szewczyk, Nunez, Pułka – Karłowicz

Czerwoni: Kocoń – Arian, Kowalski, Czekaj, Litewka – Boguski, Garguła, Masiuda, Brud, Chrapek – Biton

Grali również: Termanowski, Zając, Czapa, Uryga, Piwowarczyk

Kowalski w obronie Czerwonych... Nic dziwnego, ze szostke dostali:rotfl:

Ten Karlowicz to ten mlody z Olsztyna? My z nim podpisalismy kontrakt czy on jest na testach? Info o pozyskaniu chociazby Zajaca bylo a o Karlowiczu oficjalna nic nie pisze wiec chyba poki co testy...

Co do tej gierki to Nunez mi sie podobal. Calkiem aktywny, potrafil szarpnac a w pierwszej polowie to chyba on tak ladne uderzyl z wolnego kiedy Kurto z trudem wyciagnal. No i bramka w ladnym stylu, nie walil na pale tylko na spokoju podcinka.

kacpaw91 15.07.2011 21:47

Podobno podpisał
http://sport.wm.pl/59586,Piotr-Karlo...la-Krakow.html

JrQ- 15.07.2011 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Michal_1990 (Post 1127507)
Myślę że Sobol z Wilkiem wyjdą w "11", a gdy Wisła strzeli bramkę, może w drugiej połowie Maaskant ściągnie jednego z nich i da szansę Jirsakowi lub Gargule.

eee, chyba na odwrót :P jak strzelimy to trzymamy

1q2 15.07.2011 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1127488)
A z tym to akurat się zgodzę, uważam, że gra dwoma defensywnymi z takim przeciwnikiem jak Skonto, to pomyłka. Tak to można zagrać z Genk i to na wyjeździe.
Chyba w głowie Maaskanta za bardzo siedzi obawa o grę naszej defensywy, że ją wzmacnia. Odnoszę wrażenie (być może mylne), że sam Maaskant nie jest pewien naszych defensorów...

Widzisz.Nie chcę się tu wymądrzać i być mądrzejszy niż kura;) ale mnie taktyka na ten mecz przygnębiła i to grubo.Straciłem wiarę w Maaskanta i mam nadzieje że ją szybko odzyskam(najlepiej już po pierwszym meczu z Litexem)

A czemu straciłem.
Rozumiem że przeciwnik zagadka, można było tak zespół ustawił ale po kwadransie wszystko już było jasne.10 na własnej połowie i wybijanie piłek
Tak jak pisałeś wcześniej, ciężko coś takiego sforsować jak jest dobrze rozkminione a strona atakująca(w tym wypadku my) do wirtuozów nie należy
Tylko pytanie jest inne - jak to rozbić gdy często taktyka wyglądała 6-3-1.
4 obrońców często podchodzących tylko do linii środkowej
2 DM kompletnie nie czujących gry w ofensywie
1 Genkov snujący się na szpicy otoczony przez tabun tubylców
- właściwie 3 pod grą w tym jeden rozgrywający, mający na prawdę zajebisty przegląd pola, tylko co z tego jak warianty ma albo do Ilieva albo do Małego , bądź krótkie nic nie dające piłeczki do Wilka lub Sobola

Raz Lamey poszedł, zrobiło się miejsce - podanie , dośrodkowanie i co prawda samobój ale wymuszony.
Jak do tego patrze na te ciągłe dośrodkowania do nikogo, bo zawsze tam tylko sam Genkov to ja się nie dziwię że nic z tego nie wynika.

Nie da się rozbić zespołu broniącego w 9+ bramkarz , grając de facto 4 na ich połowie , tego nawet Barca nie zrobi
Jak dla mnie Lamey z Paljiciem nie powinni w ogóle schodzić z połowy przeciwnika, często zastępować Ilieva i Małego - wtedy robi się przewaga - dodatkowych 2 zawodników i nowe możliwości.

Ja rozumiem ostrożność ale ....a mać nie z takimi pionkami, bo jak można było mieć przed meczem wątpliwości to już w trakcie żadnych
Pomijam już prawie cały mecz na dwóch DM oraz to że ruszyli się grając w 10 a u nas nagle taki chaos jakbyśmy to my grali w 10 a przeciwnikiem był co najmniej mistrz Rumunii a nie Łotwy.

Dlatego kiepsko to widzę - gramy strasznie statycznie a obrona sypie się jak ktoś mocniej tupnie
Dlatego Litex będzie bardzo dobrym testerem dla nas - nie są to mocarze ale wygląda że są w dobrej formie i lubią atakować.Tu wyjdzie prawdziwa nasza siła bądź bezsilność.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl