Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Joan Carrillo były trener Wisły Kraków. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9898)

Dariook 16.03.2018 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CrazyBoy96 (Post 1496452)
Grałem amatorsko w piłkę i skład był ustalany pare minut przed wejściem na boisko :D

Pewnie dlatego tylko amatorsko :D Oprocz kontuzji dochodzily pewnie jeszcze inne problemy.

Widocznie ja gralem w bardziej rozwinietej taktycznie druzynie :D

nesta 16.03.2018 13:27

Trener powinien dbać o atmosferę w zespole, to również jego rola. Ale.. zbyt często w najnowszej historii Wisły występowały sytuację, w których trener zawodnikom się nie podobał więc postanowili go zwolnić. Teraz mamy do czynienia z plotkami oczywiście, które podsycili dziennikarze w ostatniej audycji na weszlo.fm, ale znając charakter Małeckiego, biorąc pod uwagę, że trener jest fanem bardzo ciężkich treningów i generalnie nie jest typem sympatycznego trenera-kolegi, to być może jest w tym ziarno prawdy.

Tak czy inaczej wydaje mi się, że zmierzamy nieubłaganie do momentu, w którym należy podziękować Brożkowi, Boguskiemu i Małeckiemu. Raz to forma sportowa, ale dwa - to zawsze była grupa, która miała wpływ na szatnię, atmosferę, zawodników. Nie zdziwiłbym się gdyby wraz z ich odejściem, powiem dyplomatycznie i delikatnie, każdemu trenerowi pracowałoby się w Wiśle łatwiej.

Znów można przywołać przykład Probierza. Wszyscy stukali się w głowę jak czyścił szatnię Cracovii, dziwili się kogo się pozbywa. A on rozbił kilka klik i układów i teraz zbiera plony ze swojej roślinki, mając grupę chętnych do pracy zawodników. Po prostu nie chciał, aby spotkało go to samo co w Wiśle.

Dariook 16.03.2018 13:33

Przeciez Rafal Boguski jest podstawowym zawodnikiem trenera. No to jak mu podziekowac? :)
Przekonamy sie o tym na godzine przed meczem .

brylant17 16.03.2018 13:34

Ciekawe czy Mały też jęczał jak trzeba było trenować o 5 rano w Szczecinie :rotfl: ktoś puścił drugi to podchwycił a trzeci przekoloryzował

Marcinnno 16.03.2018 13:59

Ja jestem takiego zdania, że trener powinien niektórym wytłumaczyć swoje decyzje. Dziwne są też zachowania Carillo, że nie podaje piłkarzom ręki podczas zmiany. Nie jestem fanem Małeckiego, ale czy jest aż w tak słabej formie by się nie mieścić do meczowej 18 -stki ? To jest zastanawiające. Jak pożegnać się z Mały, jak on niedawno kontrakt dopiero przedłużył?

swiety37 16.03.2018 14:09

^^^ wystarczy by był w słabszej formie od np Wojtkowskiego.
Na ławkę łapie się 7 graczy, wśród których raczej powinien być 1 bramkarz, 1 środkowy obrońca, 1 boczny obrońca, 1 napastnik. Dla skrzydłowych i pomocników zostają 3 miejsca... Jako skrzydłowy niech będzie Wojtkowski, to pozostałe dwa miejsca zostają dla Lloncha i Halilovicia (patrząc na ostatni mecz).

Karherop 16.03.2018 14:20

Z jednek strony można się zastanawiać dlaczego taki piłkarz jak Malecki nie mieści się w 18, z drugiej strony przegral on rywalizację "tylko" z Brozkiem i Wojtkowskim. Nikogo innego na ławce w ostatnim meczu nie było kto byłby dla niego konkurencją. Patrząc szerzej i tak ma na wiosnę najwięcej minut na boisku z wszystkich graczy "rezerwowych" linii ofensywnej.

Reasumując nie róbmy (i niech Malecki nie robi) dramatu z wypadniecia ze składu. Co mecz 15 zawodników będzie chodziło rozczarowanych i to jest normalna kolej rzeczy przy tak licznej kadrze.

Inna sprawa, że zaskoczyło mnie jak malo rotacji stosuje Carillo , nawet przy grze co 3 dni.

Dariook 16.03.2018 14:29

A gdzie niby Malecki robi dramat?
To raczej pismaki widza problem w komunikacji i glownie chodzilo o sytuacje z Arkiem . No ale nasz coach jest trenerem z licencja i 50 letnim stazem wiec pewnie nie ma dyskusji.

Ogolnie nie słuzy to dobrze atmosferze ...a z reszta zaraz polowy tych pewniakow moze nie byc w czerwcu wiec beda inne problemy.

Karherop 16.03.2018 15:13

Zgadzam się z tym, że to pismaki robia gownoburze, aczkolwiek gdzieś może w tym byc ziarno prawdy. Małecki nie jest pewnie zadowolony ze swojej pozycji w zespole, ale nie sądzę że będzie swirowal jak 7 czy 8 lat temu.

W czerwcu będzie duza rotacja i to jest pewne.

czaro 16.03.2018 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PSYCHOLTSW (Post 1496433)
jeżeli to prawda z Małeckim, to czas żeby opuścił Wisłę, bo gość ma problemy z egzystencją i odbiorem życia. po co nam ktoś kto psuje atmosferę w szatni. może by się skupił na treningach a nie tym co mu wychodzi najlepiej :P szczerze, myślałem że się już ogarnął ale on chyba tego nigdy nie zrobi...

Wisła to nie jest klub Małeckiego, ale Małecki to nie jest też w Wiśle najemnik, sierota, czy gość. On tu jest jednym z gospodarzy, ponieważ współtworzy ten klub od lat i to współtworzenie wkłada wiele serca. W relacji trener-zawodnik wyżej w hierarchii stoi oczywiście trener, ale tyczy się to spraw sportowych i dyscypliny. Nie wyobrażam sobie, by trener Carillo, który zawitał tu trzy miesiące temu nie uwzględniał w swoim postępowaniu doświadczenia Małeckiego. Tym bardziej nie wyobrażam sobie, by traktował go (albo kogokolwiek) gorzej niż innych. Jeżeli trener widzi, że narasta problem, rozeznał się w temperamencie Małeckiego i posłuchał, ile lat on tu siedzi, to powinien go zaprosić do siebie i z nim pogadać, powiedzieć mu, czego oczekuje.

Ale to oczywiście tylko takie gadanie, bo nie wiemy, czy problem istnieje.

ashkeczup 16.03.2018 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1496493)
Wisła to nie jest klub Małeckiego, ale Małecki to nie jest też w Wiśle najemnik, sierota, czy gość. On tu jest jednym z gospodarzy, ponieważ współtworzy ten klub od lat i to współtworzenie wkłada wiele serca. W relacji trener-zawodnik wyżej w hierarchii stoi oczywiście trener, ale tyczy się to spraw sportowych i dyscypliny. Nie wyobrażam sobie, by trener Carillo, który zawitał tu trzy miesiące temu nie uwzględniał w swoim postępowaniu doświadczenia Małeckiego. Tym bardziej nie wyobrażam sobie, by traktował go (albo kogokolwiek) gorzej niż innych. Jeżeli trener widzi, że narasta problem, rozeznał się w temperamencie Małeckiego i posłuchał, ile lat on tu siedzi, to powinien go zaprosić do siebie i z nim pogadać, powiedzieć mu, czego oczekuje.

A jeśli nie pasuje do jego filozofii gry? Ma ją zmienić, bo Małecki?

serek.c2 16.03.2018 21:33

A jak piłkarze w naszej kadrze ogólnie nie pasują do jego filozofii (a na to mi wygląda)? :D

Dariook 16.03.2018 22:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1496494)
A jeśli nie pasuje do jego filozofii gry? Ma ją zmienić, bo Małecki?

Zawsze moze skorzystac z idealnie pasujacego Mitrovica. Pociagnie gre i pieerdolnie hattrika :D

ashkeczup 16.03.2018 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1496504)
Zawsze moze skorzystac z idealnie pasujacego Mitrovica. Pociagnie gre i pieerdolnie hattrika :D

To Małecki na 6/8 czy Mitrović na 10?

Dariook 16.03.2018 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1496505)
To Małecki na 6/8 czy Mitrović na 10?

A to juz pytanie nie do mnie a do Joana Carrillo. Jego filozofia, to on jest trenerm z licencja i xx letnim stazem :)

marek2a 17.03.2018 02:00

Dan Petrescu nie pasował do filozofii piłkarzy, niestety . może to doświadczenie pozwoli spojrzeć profesjonalnie na relacje trener -piłkarze

Patryko 17.03.2018 02:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marek2a (Post 1496508)
Dan Petrescu nie pasował do filozofii piłkarzy, niestety . może to doświadczenie pozwoli spojrzeć profesjonalnie na relacje trener -piłkarze

Nie pasował do filozofii i pewnie dlatego na przestrzeni ostatnich 15 lat karierę na zachodzie zrobił Kuba i Kalu, reszta odbijała się od twardej ściany (Kosa i Żuraw nie zrobili kariery na zachodzie). Na szczęście podejście młodych chłopaków do zawodu ponoć się mocno zmienia i wiedzą, że tylko poprzez ciężką pracę wychylą czubek nosa poza Ekstraklasę.

Barti 17.03.2018 06:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1496493)

Co ma staż i doświadczenie do rzeczy w tym temacie? Sprawa jest prosta jak drut i po co ją komplikować czy doszukiwać się drugiego dna. Oglądałeś mecz w Białymstoku? Jeżeli tak, to wiesz dlaczego Małeckiego nie ma na boisku. Jak zacznie grać, to można wieszać psy na trenerze, że Go nie powołuje. Do niektórych musi w końcu dotrzeć, że wychodzenie z ławki, czy gra w rezerwach to nie jest żadna ujma. Jeżeli ktoś tego nie rozumie, to powinien się pożegnać z profesjonalną piłką.

czaro 17.03.2018 17:38

Ja nie napisałem, że ma grać za zasługi, tylko, że - zachowując proporcje i wobec wszystkich stosując te same zasady - powinien być odpowiednio traktowany. Nie lepiej, ale inaczej. Zasady (w odróżnieniu do reguł) mają to do siebie, że przykłada się je do określonej sytuacji i realizuje najdalej, jak można w danych warunkach. Małecki współtworzy Wisłę od dłuższego czasu, więc inaczej patrzy na klub i na swoją w nim rolę, niż np. taki Mitrovic. Trener, który chce mieć pod swoją komendą zgraną drużynę, powinien te odmienności w swoim podejściu do zawodników uwzględniać.

Myślę też, że klub, który promuje się hasłem "more than football" nie chce być drugą Chelsea czy PSG. Brak środków skazał nas na sprowadzanie tabunów zawodników na pół roku, na rok, ale dzięki Głowackiemu, Małeckiemu, Brożkowi, Boguskiemu, którzy pamiętają dawne czasy i przez parę lat nas ciągnęli, udało się utrzymać fason. Warto o tym pamiętać.

Gdybym chciał kibicować klubom ze względu na profesjonalizm, to kibicowałbym Manchesterowi albo Realowi, a nie Wiśle. Ponieważ nikt nas do kibicowania nie zmusza, najwyraźniej istnieją też inne wartości, inne cechy, które sprawiają, że czujemy (pozwalam sobie uważać, że na forum kibiców Wisły nie jestem jedyny) sympatię do Wisły.

Barti 17.03.2018 17:50

Chciałem tylko przypomnieć, że walczymy o ósemkę.

serek.c2 17.03.2018 18:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marek2a (Post 1496508)

Jednym z piłkarzy, którzy najmocniej narzekali na Petrescu był Jakub Błaszczykowski (chyba nikt nie zarzuci mu braku profesjonalizmu...).

:)

Ma_niek 17.03.2018 18:27

Kuba byl wtedy mlody.A z tego co pamietam najwiecej narzekali Brozki.

Dariook 17.03.2018 20:01

Ja mysle ze najbardziej narzekal Malecki i to on zwolnil Petrescu. Zreszta tak jak Moskala wiec Joan powinien sie zastanowic czy Krakow mu sie podoba.

brylant17 17.03.2018 20:26

Dlatego czasem wolę by się pozbyto piłkarzy,a nie trenerów

czaro 17.03.2018 20:44

Albo użytkowników, co nie kumają ironii!

mitmichael 17.03.2018 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1496536)
Jednym z piłkarzy, którzy najmocniej narzekali na Petrescu był Jakub Błaszczykowski (chyba nikt nie zarzuci mu braku profesjonalizmu...).

Powaznie? to na poczatku w Bundeslidze musialo byc mu bardzo ciezko, zwlaszcza gdy Klopp sie tam pojawil

wiesniak842 17.03.2018 21:49

Cytat:

Co on jakas swieta krowa, ze nic mu nie mozna zarzucac?:D

JrQ- 17.03.2018 22:45

Cytat:

Eeee, przecież on był wtedy młodym szczylem, nie miał nic do gadania w szatni.

Dariook 17.03.2018 22:58

2 lata mlodszy od Brozka i 3 lata starszy od Maleckiego :D

serek.c2 17.03.2018 23:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1496546)
Co on jakas swieta krowa, ze nic mu nie mozna zarzucac?:D

Ja wspomniałem tylko o profesjonalizmie ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1496550)
Eeee, przecież on był wtedy młodym szczylem, nie miał nic do gadania w szatni.

Tzn. że nie mógł wypowiadać się o metodach treningowych Petrescu? O Rumunie wypowiadał się negatywnie także długo po opuszczeniu Krakowa... a poznał chyba na czym polegają treningi w klubach zachodnich.

Z Petrescu robi się jakiegoś trenerskiego geniusza, i każdy twierdzi że jego droga była jedyną słuszną... może niekoniecznie? To temat na długą dyskusję.

pepe72 17.03.2018 23:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1496553)
Ja wspomniałem tylko o profesjonalizmie ;)

Tzn. że nie mógł wypowiadać się o metodach treningowych Petrescu? O Rumunie wypowiadał się negatywnie także długo po opuszczeniu Krakowa... a poznał chyba na czym polegają treningi w klubach zachodnich.

Z Petrescu robi się jakiegoś trenerskiego geniusza, i każdy twierdzi że jego droga była jedyną słuszną... może niekoniecznie? To temat na długą dyskusję.

Z tym, że obciążenia treningowe są od kilku lat zwiększane. Niestety nadal wyjeżdżając za granicę. każdy mówi, że pierwszy raz w życiu tyle trenował.
Dziwne jest to tylko w przypadku Szczęsnego w Juve, a może niekoniecznie.

Charlie 18.03.2018 08:30

Cytat:

Nie wiem czy jego droga była jedyną słuszną, ale fakty są takie, że po odejściu z Wisły zdobył mistrza Rumunii z mało znaną Unireą, grał z nią z w LM i skończył fazę grupową na trzecim miejscu z bilansem 2-2-2. Dokładnie w tym samym sezonie, co Wisła dostała w czape od Levadii. Potem całkiem przyzwoicie radził sobie w Krasnodarze i Moskwie.

St Yabol 18.03.2018 09:27

nie ten temat

funkykoval 18.03.2018 12:25

Różnica pomiędzy Carillo i Petrescu w Wiśle jest taka, że Rumun wymagał ciężkiej pracy od wszystkich bez różnicowania możliwości znoszenia obciążeń jak np z Kubą. A Carillo cały czas mam 2 rzeczy do zarzucenia:
1. Dobór schematu a do niego zawodników - wykonawcy słabo odnajdują się w zakaładanym przez trenera ustawieniu, niektórzy wydają sie mało przydatni.
2. Wożenie Mitrovicia, który pewnie technicznie jest dobry, potrafi rzucić dobra piłkę ale jednocześnie jest wolny jak przysłowiowy wóz z węglem. Brak jego szybkości i asekuracji która wynika z ustawienia, spowodował utratę 2 bramek.
Nie należy zmieniać trenera zwłaszcza, ze na takie ruchy nas po prostu nie stać ale przypomnę zmianę ustawienia Wdowczyka na magiczne 3-5-2, po kilku meczach sie z niej wycofał ale byliśmy dzięki temu czerwona latarnia ligi. Mamy takich graczy jakich mamy i wg mnie najlepiej wychodziło klasyczne 4-4-2. Poprawa gry polegająca na długim utrzymywaniu sie przy piłce nie musi doniczego prowadzić. Przypomnę wyczyny Stawowego za miedza wysoki procent klepania piłka na swojej połowie nie przełożył sie na wyniki.....

ashkeczup 18.03.2018 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1496556)
Nie wiem czy jego droga była jedyną słuszną, ale fakty są takie, że po odejściu z Wisły zdobył mistrza Rumunii z mało znaną Unireą, grał z nią z w LM i skończył fazę grupową na trzecim miejscu z bilansem 2-2-2. Dokładnie w tym samym sezonie, co Wisła dostała w czape od Levadii. Potem całkiem przyzwoicie radził sobie w Krasnodarze i Moskwie.

To ja Ci powiem. Gość od czasu zakończenia przygody z Wisłą pracował w takich klubach, o których śni każdy trener obecnie pracujący w ekstraklasie.

TIR_DO_SŁUBIC 18.03.2018 15:20

I dzisiaj o 19:45 gra przeciwko Steaua'le. Jeśli wygra, to będzie miał 5 punktów przewagi w tabeli na ostatniej prostej w walce o mistrzostwo (pozostaną 3 kolejki).

O takim trenerze to my możemy pomarzyć.

Charlie 18.03.2018 15:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1496572)
To ja Ci powiem. Gość od czasu zakończenia przygody z Wisłą pracował w takich klubach, o których śni każdy trener obecnie pracujący w ekstraklasie.

Spoko, taka mniej więcej była konkluzja płynąca z mojego posta ;) Choć nie można też wykluczyć, że w Wiśle popełnił jakieś błędy, których np. później już nie powtarzał.

serek.c2 18.03.2018 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1496572)

Jakoś nie widzę w jego trenerskim cv wielkich firm... nie umniejszam jego osiągnięciom, ale trochę chyba przesadza się pisząc o nim jak o jakimś trenerskim omnibusie. Ostatni poważny klub to Dynamo Moskwa... Weźmy też pod uwagę, że nazwisko po karierze piłkarskiej bardzo rozpoznawalne, łatwiej takiej osobie na początku trenerskiej kariery o dobre oferty.

Ps. W Wiśle treningi nie były zindywidualizowane pod kątem obciążeń, podobnie robił geniusz Smuda :)

FraMat 18.03.2018 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1496573)
I dzisiaj o 19:45 gra przeciwko Steaua'le. Jeśli wygra, to będzie miał 5 punktów przewagi w tabeli na ostatniej prostej w walce o mistrzostwo (pozostaną 3 kolejki).

W Rumunii panuje przekonanie, że od nowego sezonu będzie trenerem Steauy.

ps.
Dan już osiwiał.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/....jpg?width=815

ashkeczup 18.03.2018 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1496574)
Spoko, taka mniej więcej była konkluzja płynąca z mojego posta ;) Choć nie można też wykluczyć, że w Wiśle popełnił jakieś błędy, których np. później już nie powtarzał.

Rzeczywiście, chyba się trochę oburzyłem i nie doczytałem do końca :D

serek.c2
Jak już wspomniałeś Moskwa, Katar, ZJE, Chiny, teraz Cluj. Jak nie dolany, to kluby znaczące dużo więcej, niż obecna ekstraklasowa rzeczywistość.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl