![]() |
Cytat:
Widocznie ja gralem w bardziej rozwinietej taktycznie druzynie :D |
Trener powinien dbać o atmosferę w zespole, to również jego rola. Ale.. zbyt często w najnowszej historii Wisły występowały sytuację, w których trener zawodnikom się nie podobał więc postanowili go zwolnić. Teraz mamy do czynienia z plotkami oczywiście, które podsycili dziennikarze w ostatniej audycji na weszlo.fm, ale znając charakter Małeckiego, biorąc pod uwagę, że trener jest fanem bardzo ciężkich treningów i generalnie nie jest typem sympatycznego trenera-kolegi, to być może jest w tym ziarno prawdy.
Tak czy inaczej wydaje mi się, że zmierzamy nieubłaganie do momentu, w którym należy podziękować Brożkowi, Boguskiemu i Małeckiemu. Raz to forma sportowa, ale dwa - to zawsze była grupa, która miała wpływ na szatnię, atmosferę, zawodników. Nie zdziwiłbym się gdyby wraz z ich odejściem, powiem dyplomatycznie i delikatnie, każdemu trenerowi pracowałoby się w Wiśle łatwiej. Znów można przywołać przykład Probierza. Wszyscy stukali się w głowę jak czyścił szatnię Cracovii, dziwili się kogo się pozbywa. A on rozbił kilka klik i układów i teraz zbiera plony ze swojej roślinki, mając grupę chętnych do pracy zawodników. Po prostu nie chciał, aby spotkało go to samo co w Wiśle. |
Przeciez Rafal Boguski jest podstawowym zawodnikiem trenera. No to jak mu podziekowac? :)
Przekonamy sie o tym na godzine przed meczem . |
Ciekawe czy Mały też jęczał jak trzeba było trenować o 5 rano w Szczecinie :rotfl: ktoś puścił drugi to podchwycił a trzeci przekoloryzował
|
Ja jestem takiego zdania, że trener powinien niektórym wytłumaczyć swoje decyzje. Dziwne są też zachowania Carillo, że nie podaje piłkarzom ręki podczas zmiany. Nie jestem fanem Małeckiego, ale czy jest aż w tak słabej formie by się nie mieścić do meczowej 18 -stki ? To jest zastanawiające. Jak pożegnać się z Mały, jak on niedawno kontrakt dopiero przedłużył?
|
^^^ wystarczy by był w słabszej formie od np Wojtkowskiego.
Na ławkę łapie się 7 graczy, wśród których raczej powinien być 1 bramkarz, 1 środkowy obrońca, 1 boczny obrońca, 1 napastnik. Dla skrzydłowych i pomocników zostają 3 miejsca... Jako skrzydłowy niech będzie Wojtkowski, to pozostałe dwa miejsca zostają dla Lloncha i Halilovicia (patrząc na ostatni mecz). |
Z jednek strony można się zastanawiać dlaczego taki piłkarz jak Malecki nie mieści się w 18, z drugiej strony przegral on rywalizację "tylko" z Brozkiem i Wojtkowskim. Nikogo innego na ławce w ostatnim meczu nie było kto byłby dla niego konkurencją. Patrząc szerzej i tak ma na wiosnę najwięcej minut na boisku z wszystkich graczy "rezerwowych" linii ofensywnej.
Reasumując nie róbmy (i niech Malecki nie robi) dramatu z wypadniecia ze składu. Co mecz 15 zawodników będzie chodziło rozczarowanych i to jest normalna kolej rzeczy przy tak licznej kadrze. Inna sprawa, że zaskoczyło mnie jak malo rotacji stosuje Carillo , nawet przy grze co 3 dni. |
A gdzie niby Malecki robi dramat?
To raczej pismaki widza problem w komunikacji i glownie chodzilo o sytuacje z Arkiem . No ale nasz coach jest trenerem z licencja i 50 letnim stazem wiec pewnie nie ma dyskusji. Ogolnie nie słuzy to dobrze atmosferze ...a z reszta zaraz polowy tych pewniakow moze nie byc w czerwcu wiec beda inne problemy. |
Zgadzam się z tym, że to pismaki robia gownoburze, aczkolwiek gdzieś może w tym byc ziarno prawdy. Małecki nie jest pewnie zadowolony ze swojej pozycji w zespole, ale nie sądzę że będzie swirowal jak 7 czy 8 lat temu.
W czerwcu będzie duza rotacja i to jest pewne. |
Cytat:
Ale to oczywiście tylko takie gadanie, bo nie wiemy, czy problem istnieje. |
Cytat:
|
A jak piłkarze w naszej kadrze ogólnie nie pasują do jego filozofii (a na to mi wygląda)? :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dan Petrescu nie pasował do filozofii piłkarzy, niestety . może to doświadczenie pozwoli spojrzeć profesjonalnie na relacje trener -piłkarze
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja nie napisałem, że ma grać za zasługi, tylko, że - zachowując proporcje i wobec wszystkich stosując te same zasady - powinien być odpowiednio traktowany. Nie lepiej, ale inaczej. Zasady (w odróżnieniu do reguł) mają to do siebie, że przykłada się je do określonej sytuacji i realizuje najdalej, jak można w danych warunkach. Małecki współtworzy Wisłę od dłuższego czasu, więc inaczej patrzy na klub i na swoją w nim rolę, niż np. taki Mitrovic. Trener, który chce mieć pod swoją komendą zgraną drużynę, powinien te odmienności w swoim podejściu do zawodników uwzględniać.
Myślę też, że klub, który promuje się hasłem "more than football" nie chce być drugą Chelsea czy PSG. Brak środków skazał nas na sprowadzanie tabunów zawodników na pół roku, na rok, ale dzięki Głowackiemu, Małeckiemu, Brożkowi, Boguskiemu, którzy pamiętają dawne czasy i przez parę lat nas ciągnęli, udało się utrzymać fason. Warto o tym pamiętać. Gdybym chciał kibicować klubom ze względu na profesjonalizm, to kibicowałbym Manchesterowi albo Realowi, a nie Wiśle. Ponieważ nikt nas do kibicowania nie zmusza, najwyraźniej istnieją też inne wartości, inne cechy, które sprawiają, że czujemy (pozwalam sobie uważać, że na forum kibiców Wisły nie jestem jedyny) sympatię do Wisły. |
Chciałem tylko przypomnieć, że walczymy o ósemkę.
|
Cytat:
:) |
Kuba byl wtedy mlody.A z tego co pamietam najwiecej narzekali Brozki.
|
Ja mysle ze najbardziej narzekal Malecki i to on zwolnil Petrescu. Zreszta tak jak Moskala wiec Joan powinien sie zastanowic czy Krakow mu sie podoba.
:) |
Dlatego czasem wolę by się pozbyto piłkarzy,a nie trenerów
|
Albo użytkowników, co nie kumają ironii!
|
Cytat:
|
Cytat:
Co on jakas swieta krowa, ze nic mu nie mozna zarzucac?:D |
Cytat:
|
2 lata mlodszy od Brozka i 3 lata starszy od Maleckiego :D
|
Cytat:
Cytat:
Z Petrescu robi się jakiegoś trenerskiego geniusza, i każdy twierdzi że jego droga była jedyną słuszną... może niekoniecznie? To temat na długą dyskusję. |
Cytat:
Dziwne jest to tylko w przypadku Szczęsnego w Juve, a może niekoniecznie. |
Cytat:
|
nie ten temat
|
Różnica pomiędzy Carillo i Petrescu w Wiśle jest taka, że Rumun wymagał ciężkiej pracy od wszystkich bez różnicowania możliwości znoszenia obciążeń jak np z Kubą. A Carillo cały czas mam 2 rzeczy do zarzucenia:
1. Dobór schematu a do niego zawodników - wykonawcy słabo odnajdują się w zakaładanym przez trenera ustawieniu, niektórzy wydają sie mało przydatni. 2. Wożenie Mitrovicia, który pewnie technicznie jest dobry, potrafi rzucić dobra piłkę ale jednocześnie jest wolny jak przysłowiowy wóz z węglem. Brak jego szybkości i asekuracji która wynika z ustawienia, spowodował utratę 2 bramek. Nie należy zmieniać trenera zwłaszcza, ze na takie ruchy nas po prostu nie stać ale przypomnę zmianę ustawienia Wdowczyka na magiczne 3-5-2, po kilku meczach sie z niej wycofał ale byliśmy dzięki temu czerwona latarnia ligi. Mamy takich graczy jakich mamy i wg mnie najlepiej wychodziło klasyczne 4-4-2. Poprawa gry polegająca na długim utrzymywaniu sie przy piłce nie musi doniczego prowadzić. Przypomnę wyczyny Stawowego za miedza wysoki procent klepania piłka na swojej połowie nie przełożył sie na wyniki..... |
Cytat:
|
I dzisiaj o 19:45 gra przeciwko Steaua'le. Jeśli wygra, to będzie miał 5 punktów przewagi w tabeli na ostatniej prostej w walce o mistrzostwo (pozostaną 3 kolejki).
O takim trenerze to my możemy pomarzyć. |
Cytat:
|
Cytat:
Ps. W Wiśle treningi nie były zindywidualizowane pod kątem obciążeń, podobnie robił geniusz Smuda :) |
Cytat:
ps. Dan już osiwiał. http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/....jpg?width=815 |
Cytat:
serek.c2 Jak już wspomniałeś Moskwa, Katar, ZJE, Chiny, teraz Cluj. Jak nie dolany, to kluby znaczące dużo więcej, niż obecna ekstraklasowa rzeczywistość. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:00. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl