Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Obiekty sportowe które powstały,powstaja lub powstaną (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=607)

killzone 09.10.2009 09:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gordian (Post 801767)
Hmm zastanawia mnie na uj Polonii Stadion na 30 tys i jeszcze za dużą bańkę :shock: No bo przecież:
1. Kibiców nie wiele, spokojnie na 15 tys by starczył.
2. Za miliard by prawie drugi taki jak narodowy postawili :shock: lol

Ja tez sie w sumie dziwilem kiedys, ale z drugiej strony sektor dla kibiców gosci bedzie liczyl okolo 1.500 miejsc, czyli na "derby" jak znalazł :D

Zreszta, jak Wojciechowski ma zamaira budowac za "swoje" to niech im nawet stadion wielkosci Camp Nou wybuduje, ale niech to robi za swoje. Im w moim przekonaniu styklo by 15 tysiecy, tak jak na Kielcach czy w Lubinie. No ale jak ktos ma ambicje to juz nic sie na to nie poradzi.

7 kotów 09.10.2009 09:52

Zdecydowany number one jak dla mnie to stadion Cracovii.
Ten stadion jest ZAJEBISTY.
MEGAZAJEBISTY.

Oryginalna bryla i wyjatkowo zgrabna kompozycja.
Zazdroszcze tym zasrancom stadionu.

GemHZR 09.10.2009 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aaarrgh (Post 801752)
Nie 30 a 27 tysięcy. Wojciechowski chce wcisnąć centrum handlowe i apartamentowiec.
Problem polega na tym, że to już czwarta koncepcja stadionu. To chyba rekord świata - swoje koncepcje dotąd przedstawiły: Fundacja Polonia 2011 (za 250mln PLN), WOSiR (1mld PLN), Azbud+Bautech (1mld PLN) i Wojciechowski (1mld PLN).... Dwa pierwsze pomysły nie mają szans na sfinansowanie, w przeciwieństwie do dwóch ostatnich. Szykuje się walka gigantów. Jeśli w 2012 nie będziemy mieli reprezentanta w lidze mistrzów, zaczynam kibicować szachistom...

Ale jakaś poprzednia koncepcja zakładała 30 tysięcy, ta co ten ze stanów proponował czy skądś.

ps można by takie zestawienie zrobić stadionów, ale kiedy będą oddane do użytku, albo w jakiej fazie są (np wybór projektu dopiero)

ps2 Pogoń może i ma stary stadion, ale jakby grali w Ekstraklasie to średniej frekwencji przynajmniej by nie zaniżyli

martin_6 09.10.2009 11:15

Cytat:

Zdecydowany number one jak dla mnie to stadion Cracovii.
Ten stadion jest ZAJEBISTY.
MEGAZAJEBISTY.

Oryginalna bryla i wyjatkowo zgrabna kompozycja.
Zazdroszcze tym zasrancom stadionu.
Nie no, żeby zazdrościć, to bez przesady. Zamieniłbyś się z nimi, tak poważnie mówiąc?

Dla nas byłby za mały, ale jak na ich potrzeby to w sam raz. Ładny, składny, a jak powstanie, to i pikniki się pojawią i spokojnie w 10k mogą na mecze chodzić regularnie...

ToTylkoJa 09.10.2009 11:16

a mi w przeciwieństwie do 7 kotów stadion Cracovii wcale się nie podoba. Nie chciałbym, aby Legia miała taki obiekt. Ale to kwestia gustu
Najfajniejszym projektem jest wg mnie stadion Jagielloni. Połączenie nowoczesnego stylu (piętrowe trybuny wzdłóż boiska) z wygodą fanatycznych kibiców (jedno piętro za bramkami)

tylko_na_kilka_dni 09.10.2009 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 801785)
Heh, to samo pomyślałem...
Kto wypełni w Rybniku 18 tysięcznik? :shock:

byc moze kibice zuzla. ale faktycznie 18tysiecy to chyba za duzo jak na ich mozliwosci.

7 kotów 09.10.2009 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 801816)
Nie no, żeby zazdrościć, to bez przesady. Zamieniłbyś się z nimi, tak poważnie mówiąc?

Stadion parchow jako chyba jedyny z tych wszystkich "cudeniek" jest zaprojektowany z mysla o miejscu w ktorym ma stanac. Reszta to "cacuszka" ktore mozna wstawic w kazdym dowolnym miejscu. Takie nijakie. :/

owszem, zamienilbym sie.

martin_6 09.10.2009 12:08

7 kotów - Cóż, jeden lubi blondynki, drugi brunetki, trzeci jak mu skarpetki śmierdzą :P. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to fakt, można im trochę zazdrościć, że gość który im projektował stadion, użył po prostu mózgu (ponad 100-metrowe trybuny za bramkami u nas to majstersztyk :>), ale jednak 15 tysięcy to zdecydowanie za mało jak na małe potrzeby. I sam przyznasz, że od środka nasz stadion będzie naprawdę fajny (okrąglak można jakoś przełknąć :) ).

pietruch 09.10.2009 12:14

Stadion Cracovii to taki a'la "stary Gierek" czyli ni w ząb nie pasujący moloch.
Betonowy kloc, który ni uja nie pasuje do niczego.

"Panie, z twarzy to on był podobny zupełnie do nikogo"....

QBAS 09.10.2009 12:15

W takim razie ciesze się, że 7 kotów nie jest osobą decyzyjną w tym temacie ;)
Ale tak jak piszecie, ile osób tyle zdań. By nie rzecz, gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania ;P

GemHZR 09.10.2009 13:43

Te trybuny u Was to marzenie każdego kibica, więc już bym tak nie narzekał ;p

Cytat:

Stadion parchow jako chyba jedyny z tych wszystkich "cudeniek" jest zaprojektowany z mysla o miejscu w ktorym ma stanac. Reszta to "cacuszka" ktore mozna wstawic w kazdym dowolnym miejscu
Stadion Legii musiał być wpasowany w oś stanisławowską, trzeba było ograniczać wyskokość. Stadion Odry też będzie w miarę charakterystyczny. Za to podłamała mnie ostatnio kwestia Stadionu Narodowego, patrzę jak w jakimś programy pokazują stadiony w RPA, a tu jeden z identyczną biało-czerwoną fasadą ;/ http://stadiony.net/buildings/rsa/so...er_city074.jpg

edit
http://stadiony.net/news.php?n=1666

vote-for-mikey 09.10.2009 14:02

http://www.legia.com/www/galerie/wyd...8/big/1019.JPG

ma ktoś takie samo zdjęcie z naszego stadionu? Tj. z D, patrząc na E

Mario Nh 09.10.2009 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GemHZR (Post 801854)

Nigdy w życiu zasuwany dach !

FajQ 09.10.2009 17:30

O zapełnienia stadionu w Rybniku to bym się nie bał.Kibiców żużla w Polsce jest sporo a Sama aglomeracja Rybnika to około 650 tyś mieszkańców myślę że znalazło by się 18 tyś sympatyków żużla.Dla porównania motoarena w Toruniu pojemność 15 tyś aglomeracja Torunia około 300 tyś.
Co do tej mojej rozpiski to ja tylko pokazałem jakie mamy ambitne plany i nic więcej.
Wracając jeszcze do narodowego to on jest robiony na jedno kopyto. Gdzieś taki dach widziałem bodajże u naszych zachodnich sąsiadów. Lubię stadiony, które mają ciekawą bryłę, nie są przekombinowane i są oryginalne. Narodowy to taka typowa opona nic innowacyjnego. W stadionie Legii strasznie nie podoba mi się obiekt z zewnątrz i dach też taki sobie.W Poznaniu projekt to jest tak przekombinowany, że nawet nasz biję na głowe. Tam to nic się kupy nie trzyma : wszystkie trybuny inne, dach inny porażka jednym słowem.
Nowa koncepcja stadionu Polonii Bytom (15.000)
http://img.naszemiasto.pl/grafika2/n...d05622a8_o.jpg
Moim zdaniem porażka poprzedni projekt dużo lepszy...

TSW Fanatyk 15.10.2009 22:10

http://srv44.odsiebie.com/MTI1NTY0MD...=/IMG_0094.JPG

dla tych co uważają poznańską arenę za cud!dla mnie kicz....

GregorTS 15.10.2009 22:34

ej co to jest to niebieskie rusztowanie?

licoo 15.10.2009 23:41

A nie wiecie czy w przyszłości jest możliwość rozbudowania naszego stadionu? Np. tak, aby zwiększyć trybuny za bramkami o np. 10.000 miejsc? Ciągle mi się marzy większy stadion, przynajmniej na te 40.000.

WILU TS 15.10.2009 23:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GregorTS (Post 804051)

Trudno w to uwierzyć ale na nim będą siedzieć również kibice...:rotfl: :lol:

northrop 16.10.2009 01:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GregorTS (Post 804051)

trybuny wzdluz boiska beda wyzsze, od trybuny, ktora zostala wybudowana wedlog starego planu. gdyby zostawili to jak jest, to osoby siedzace tam, siedzialy by za sciana, wiec musieli podnies trybuny na tyle, aby byly rowno z obecnie budowanymi trybunami.

na ssc bigwaser86 takie cos wymalowal:

http://img136.imageshack.us/img136/8171/img0094ry.jpg

link

ciacho 16.10.2009 09:48

Powiedzcie mi, że robicie sobie jaja z tymi podwyższonymi krzesełkami na Lechu..:lol::rotfl::lol::rotfl: Serio to będą krzesełka??

MatMario 16.10.2009 10:14

To będą krzesełka bo sie trybuny nie zgrały... I trzeba było takie coś strzelic i już jest ok. Wspaniała arena!

Gordian 16.10.2009 10:56

Pisałem o tym wcześniej, jednak na zdjęciu wygląda tragicznie. Spaprali tam to nieziemsko. Jedyny ratunek to zburzyć tą trybuną i postawić na nowo.

GemHZR 16.10.2009 11:11

To pięknie, dobrze, że muszą to tylko zrobić w rogu, a nie całą trybunę.(chyba ;p)

Maciuś 16.10.2009 21:11

Przypomina aparat fotograficzny i przesłone.

GregorTS 16.10.2009 21:26

buahahahahahahahahahahahaha TO się nazywa POLSKA myśl inżynieryjna !! ZA to co odjebali w Krakowie i Poznaniu powinno się iśc do więzienia <lol> Powiem Wam że mi to zdjecie neisamowicie humor poprawiło jak sobie pomyśle o naszych 17metrach...

MatMario 16.10.2009 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 804349)
Przypomina aparat fotograficzny i przesłone.

Mi przypomina coś innegro i poddaje tutaj pomysł kibicom Legii co zrobić jak już im ten stadion wybudują

http://images50.fotosik.pl/215/b1e447b3dc4566d7med.jpg

A że lubią modyfikować stadion na Konwiktorskiej to wiadomo :P

Fuks 16.10.2009 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 804127)
Powiedzcie mi, że robicie sobie jaja z tymi podwyższonymi krzesełkami na Lechu..:lol::rotfl::lol::rotfl: Serio to będą krzesełka??

tzn zaraz, chcecie serio powiedziec, ze na Euro2012 kibice beda siedziec na jakis stelażach przypominajacych mniej wiecej tymczasowe trybuny ktore np. były na koncercie Celine Dion na Błoniach? hahaha no przeciez to jest jakis zenujacy zart :D. Ja wiem , ze tam dadzą jakies podłogi i w ogole bedzie to stabilne, no ale jednak , wyglada to komicznie. I rzeczywiscie, stadion Lecha wydawal sie fajny , ale teraz jak patrze na tą trybune za bramką to parodia, wole jednak nasz zdecydowanie, przynajmniej trzyma sie kupy.

Oldpara 20.10.2009 10:50

Bardzo głośno teraz o stadionie Lecha, bo będą montować najcięższą chyba na świecie kratownice.

Czy mógłby mnie ktoś oświecić, czy całe to zamieszanie pt. "Jedyny taki stadion na świecie" związany jest jedynie z szumem medialnym dotyczącym ciężkiej kratownicy, i zachwując, skalę podobny jest do zamieszania spowodowanego spychaniem do wody wieloryba, który nieopatrznie wpłynął na plaże, czy rzeczywiście ten stadion "coś w sobie ma" - super widoczność, super warunki oglądania meczów itp?

bbbnba 20.10.2009 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 805764)
Bardzo głośno teraz o stadionie Lecha, bo będą montować najcięższą chyba na świecie kratownice.

Czy mógłby mnie ktoś oświecić, czy całe to zamieszanie pt. "Jedyny taki stadion na świecie" związany jest jedynie z szumem medialnym dotyczącym ciężkiej kratownicy, i zachwując, skalę podobny jest do zamieszania spowodowanego spychaniem do wody wieloryba, który nieopatrznie wpłynął na plaże, czy rzeczywiście ten stadion "coś w sobie ma" - super widoczność, super warunki oglądania meczów itp?

Jedyny stadion na swiecie, najciezsza chyba kratownica na swiecie, moze dorzuc do tego najwiekszy niebieski element na swiecie. Twoj post bedzie jeszcze bardziej przesmiewczy i zarobisz dodatkowe punkciki :)
Uniesienie 1400 ton to jakby nie patrzec jakies wydarzenie, wiec media troche je naglosnily. Dodatkowo Discovery ma krecic dokument o calej tej operacji, ale zeby od razu az tak sie tym emocjonowac? Po prostu troche zelastwa idzie w gore i zaloze sie, ze w Europie zdarzaly sie takie operacje.
Szczerze mowiac sam jestem ciekaw, jak bedzie wygladac ostatnia faza tego podnoszenia, a dokladniej chodzi mi o przesuniecie kratownicy na zelbetowe kolumny. Najwyzej s.......i sie i nie bedzie Euro w Poznaniu :)
Wracajac do tematu stelazy na IV trybunie. Tak jak ktos wspomnial IV trybuna pochodzila ze starego planu modernizacji stadionu, wiec teraz musza polaczyc obie trybuny na identycznej wysokosci. Podobny zabieg kojarze ze stadionu PSV, gdzie rowniez zrobiono sektor na stelazach (co wcale nie znaczy, ze jest to cos fajnego).

Cichy 20.10.2009 12:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 805779)
Wracajac do tematu stelazy na IV trybunie. Tak jak ktos wspomnial IV trybuna pochodzila ze starego planu modernizacji stadionu, wiec teraz musza polaczyc obie trybuny na identycznej wysokosci. Podobny zabieg kojarze ze stadionu PSV, gdzie rowniez zrobiono sektor na stelazach (co wcale nie znaczy, ze jest to cos fajnego).

Stary PSV czy cokolwiek innego nie ma tu nic do rzeczy. To co dzieje sie na budowie Waszego stadionu jest w równym stopniu komiczne co skandaliczne. Najpierw wyburzanie części trybuny, teraz jakieś obciachowe rusztowanie. I bynajmniej nie piszę tego na zasadzie "wyśmiać pyry". Po prostu patrze na to z niedowierzaniem.

A przy okazji, ostateczny projekt stadionu przewidywał to rusztowanie czy "wyszło w praniu"?

P.S. wyobrażam sobie co by się działo na naszym forum, gdyby u nas fuszere takich rozmiarów odwalili, skoro o wyjazd dla kosiarki spory ciągnęły się przez 2 strony tego tematu :lol:

bbbnba 20.10.2009 12:51

Wiem, ze PSV niczego tu nie zmienia, sam przyznalem, ze takie rozwiazanie nie jest fajne. Podalem tylko przyklad na podobne "nowinki techniczne" z zachodnich stadionow.
Ale my to doskonale wiemy nie od dzis i nie od kilku miesiecy, a od kilku lat. Sadzac po komentarzach na naszym forum niewielu kibicow Lecha jest zachwyconych jakoscia i postepem prac. Ba, jakis czas temu Wiara Lecha zorganizowala akcje majaca na celu wyszukanie bledow konstrukcyjnych na II trybunie. Wnioski przekazano do Urzedu Miasta i przeprowadzono inspekcje. Niektore bledy naprawiono, inne zatuszowano.

Co do projektu - nikt go chyba nie widzial, wiec nie moge odpowiedziec Ci na to pytanie. A w praniu wychodza coraz to nowe problemy, ktore sa rozwiazywane w prowizoryczny sposob. Taka specyfika poznanskiej areny Euro2012 :)

Oldpara 20.10.2009 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 805779)
Jedyny stadion na swiecie, najciezsza chyba kratownica na swiecie, moze dorzuc do tego najwiekszy niebieski element na swiecie. Twoj post bedzie jeszcze bardziej przesmiewczy i zarobisz dodatkowe punkciki :)
Uniesienie 1400 ton to jakby nie patrzec jakies wydarzenie, wiec media troche je naglosnily. Dodatkowo Discovery ma krecic dokument o calej tej operacji, ale zeby od razu az tak sie tym emocjonowac? Po prostu troche zelastwa idzie w gore i zaloze sie, ze w Europie zdarzaly sie takie operacje.
Szczerze mowiac sam jestem ciekaw, jak bedzie wygladac ostatnia faza tego podnoszenia, a dokladniej chodzi mi o przesuniecie kratownicy na zelbetowe kolumny. Najwyzej s.......i sie i nie bedzie Euro w Poznaniu :)

Zgadzam się, że z technologicznego puktu widzenia operacja dzwigania tego żelastwa będzie interesująca. Ciekawi mnie tylko, czy za tą operacją idzie coś wiecej - czy stadion będzie taki mega, czy tylko technologia jego produkcji była taka mega, a stadion będzie po prostu OK.
Na razie wydaje mi się, że trochę forma przerasta treść, bo gdzie indziej robią stadiony funkcjonalnie bardzo podobne.

sergio 20.10.2009 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 805790)
Wiem, ze PSV niczego tu nie zmienia, sam przyznalem, ze takie rozwiazanie nie jest fajne. Podalem tylko przyklad na podobne "nowinki techniczne" z zachodnich stadionow.

Gratuluję poczucia humoru nazywająć rusztowanie nowinkiem technicznym:lol:

bbbnba 20.10.2009 12:59

Jak na razie wszystko wskazuje na to, ze stadion nie bedzie mega, moze nawet nie zalapac sie do OK. Najblizej mu do klasy stadionow "kupa".
To jak wieszanie najladniejszego zyrandola w Europie w jakiejs chujowej sali bankietowej. Media zrobily z tego mega nius.

edit: dlatego uzylem tego stwierdzenia w cudzyslowie :)

studio2 20.10.2009 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sergio (Post 805796)
Gratuluję poczucia humoru nazywająć rusztowanie nowinkiem technicznym:lol:

Co to jest nowinek? :)

Każdy wie, że nasz stadion to będzie wielka kupa żelastwa i betonu z daleka przypominająca stadion, mamy takich projektantow, że zamiast przed budową I, II i III tak przeprojektować stadion aby pasował do IV to postanowili odwrotnie. Efektu końcowego nie zna nikt. A media, szczególnie tvn24 to pewnie bardziej czeka na jakąś katastrofę podczas tego podnoszenia niż na sam fakt ustawienia kratownic.

simone 21.10.2009 00:32

Ciekaw jestem jak będą wyglądały wejscia na ten przerabiany narożnik w Poznaniu? Może jakieś drabinki zamontują :P

Maciuś 21.10.2009 09:24

Czy taki smieszny naroznik ze stelażem jest gdzies jeszcze na swiecie? Bo bym sobie zobaczyl jak to ma wygladac jak bedzie gotowe.

ToTylkoJa 21.10.2009 09:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 804169)
To samo wizualizacje stadionu Legii (najlepsze w Polsce) robią dość dobre wrażenie, aczkolwiek spoglądając na budowę z żywca już tak pięknie to nie wygląda.
No i całkowicie zjebane tyły i komiczne wejścia na trybuny. Minusem też jest pozostawienie budynku klubowego, taki odrębny klocek.

Właśnie największym plusem było pozostawienie budynku klubowego(połączenie nowocześności z tradycją). To się kibicom Legii bardzo podobało, ale zostało jakiś czas temu zmienione. Teraz ma być to jakoś przebudowywane (niby tak będzie łatwiej i bezpieczniej dla robotników)
Co do samego stadionu, to od samego początku obiekt nie podobał mi się na wizualizacjach. Ale gdy się widzi go na żywo, to robi na mnie dość dobre wrażenie. Bardzo podoba mi się to, że trybuny są strome, a nie płaskie (szczególnie piętro będzie strome) co poprawia zdecydowanie widok na boisko. Dużym plusem tego stadionu jest również jego jednolitość (nie tak jak w przypadku Poznania i Krakowa- u was dach będzie zachodził na dach, przynajmniej tak wynika z wizualizacji). No zarzuty co do tych przerw między dachem a trybunami- problem w jakiś tam sposób jest rozwiązany, bo mają tam być ok 2,5 metrowe szklane ekrany (będzie fajny widok z korony stadionu)
I aby nie zrobili tylko kolorystyki trybun w stylu dyskoteki a będzie wszystko ok.
Każdy ma swoje gusta, ale z 3 stadionów (Legia, Wisła, Lech) nasz podoba mi się najbardziej. Jednak najlepszy projekt ma Jaga (o ile jest aktualny)

Mario Nh 21.10.2009 10:15

Trochę stromo
http://img200.imageshack.us/img200/2580/img1037g.jpg

Niebieskie rusztowanie
http://lh3.ggpht.com/_qiLdEB8e5XU/St...0/IMG_0833.JPG

http://lh4.ggpht.com/_qiLdEB8e5XU/St...0/IMG_0859.JPG

Nie będzie tak tragicznie
Przecież całośc będzie zalana betonem a kibice będą wchodzić na sektor zwyczajnie po schodach.
:lol:

bbbnba 21.10.2009 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 806087)
Czy taki smieszny naroznik ze stelażem jest gdzies jeszcze na swiecie? Bo bym sobie zobaczyl jak to ma wygladac jak bedzie gotowe.

Wspominalem wczesniej o stadionie w Eindhoven:
http://img.photobucket.com/albums/v1...s-stadion2.jpg

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl