Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła w pucharach europejskich 2008/2009 (Beitar, Barcelona, Tottenham ...) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4293)

vote-for-mikey 19.07.2008 10:06

Nie przesadzajmy z tą klasowością Todorowa, w kadrze zagrał dwa mecze, i to dawno, grał tylko w Bułgarii, więc tego doświadczenia nabrał tylko w jednym świetnym sezonie dla CSKA (międzynarodowego)

ebbabwe 19.07.2008 10:51

najważniejsze przejść Beitar. w takim skłdzie personalnym będzie to trudne, ale nie niemożliwe. gdyby nam się udało ich pokonać, to będzie pięknie.

westersyl 19.07.2008 21:18

Cytat:

Nie przesadzajmy z tą klasowością Todorowa, w kadrze zagrał dwa mecze, i to dawno, grał tylko w Bułgarii, więc tego doświadczenia nabrał tylko w jednym świetnym sezonie dla CSKA (międzynarodowego)
Masz rację może trochę przesadziłem, ale mimo wszystko koleś potrafi grać. Strzelał bramki miedzy innymi Bayerowi Leverkusen. Dzisiaj zagrał w sparingu CSKA wygranym 4:1 tak wiec jeszcze nie jest pewny jego transfer do Beitaru. Nie wiem ile chcą za niego Bułgarzy ale w pakiecie z Neim to byłby dobry interes. Rozmarzyłem się trochę, a nawet bardzo :/ .

Dog and Fog 19.07.2008 21:24

ile osob jedzie na mecz ??

radekogi 19.07.2008 21:25

żeby tylko Beitar ich nie wziął w pakiecie... bo napewno stać ich na to. A z tym że przejdzie on do Wisły to już byłoby raczej nieprawdopodobne

PvD 19.07.2008 22:09

Itzhaki w Beitarze Jerozolima

Koniec spekulacji co do transferu Baraka Itzhaki'ego do Beitaru Jerozolima. RKC Genk i Beitar doszli do ostatecznego porozumienia.

Po kilku miesiącach spędzonych w Belgii Itzhaki wraca do klubu, z którego przeszedł właśnie do Genk. Nie obyło się jednak bez zawirowań. Sprzeczne doniesienia z obu stron nie sprzyjały na pewno negocjacjom.

Zawodnik wyjechał do Izraela z powodów rodzinnych. Tam postanowił rozpocząć rozmowy z Beitarem nie robiąc sobie nic z tego, że ciągle obowiązywał go kontrakt z belgijskim klubem. Władze Genk poinformowały ,że gdy wróci on do Belgii klub nałoży na niego karę finansową. Ostatecznie oba kluby doszły do porozumienia i Itzhaki będzie grał w Jerozolimie. Kwotę jaką otrzymał Genk to 1.25 mln euro.

SKWK

Flamaster 20.07.2008 09:46

Wakacje są, pracy nie ma, więc tradycyjnie skacze sobie po stronach i rozważam, co by było gdyby...

Jaki jest najprostszy sposób na awans do Ligi Mistrzów? Wydaje się, że jedynym słusznym i logicznym posunięciem ze strony zarządu, byłoby zainwestowanie kolosalnych pieniędzy. No dobrze, ale ile ten biedny Cupiał może dać, nawet jeśli będzie miał przypływ dobrego humoru? 2 miliony euro to max maxów. Jakie to są wzmocnienia w porównaniu do zespołów, z jakimi przyjdzie nam grać? żadne. Znając życie i poziom scoutingu, do Wisły przyszedłby Garguła, Jodłowiec, czy inny Hernani. W zawodnika z Ameryki Południowej nikt nie zainwestuje. Lechowi póki co się opłaciło, ale to już jest inny temat.

Dobra, określani jesteśmy mianem dream teamu ekstraklasy.(ostatnia drużyna Kasperczaka też była tak nazywana:)). Przygotowania idą pełną parą i wszyscy czekają na losowanie, które poniekąd zadecyduje o szansach Wisły. Mamy do wyboru Juventus, Liverpool, Arsenal, Barcelone etc. Nasze wzmocnienia wyglądają śmiesznie, jeśli mielibyśmy się mierzyć z tymi potęgami. Zero szans na awans.

Paradoksalnie dużo łatwiejszą drogą do upragnionego awansu, jest nierozstawiona pozycja w drugiej rundzie eliminacji. Do czynienia mamy wówczas z dużo słabszymi zespołami, od których możemy przejąć rozstawienie. Glasgow Rangers, Panathinaikos Ateny (:)), Anderlecht Bruksela, Dynamo Kijów. Oczywiście, możemy mieć pecha i trafić na zespół, który jest rozstawiony w drugiej, lecz już w trzeciej nie. Jedynym zespołem nie do przejścia, wydaje się być Fenerbahce Stambuł.

Jeśli stawiamy wszystko na awans do LM, to w naszej sytuacji, najlepszym wyjściem jest nierozstawienie w drugiej rundzie. Słabsi rywale, większą szansą na rozstawienie w kolejnej. Wiąże się z tym oczywiście ryzyko, ale kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa.

kuczmen 20.07.2008 10:19

Ty Flamster -zero szans na awans ? podejscie masz "zaj.....e" .jeszcze sie zdziwisz i zobaczymy co potem powiesz

vote-for-mikey 20.07.2008 10:57

Ty flamaster, jakby zareagował pan z twojego avatara, gdyby to usłyszał? :D

Zbychu 20.07.2008 11:21

Po co gdybyć ,,gdbyśmy nie mieli rozstawienia"? Do kogo my dążymy - do Mistrza Luksemburga czy drużyn pokroju wczorajszego sparingpartnera rodem z Liverpoolu?

jova 20.07.2008 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kuczmen (Post 570589)
Ty Flamster -zero szans na awans ? podejscie masz "zaj.....e" .jeszcze sie zdziwisz i zobaczymy co potem powiesz

niestety najprawdopodobniej będzie miał szansę powiedzieć: "a nie mówiłem?". :p

wolfy 20.07.2008 12:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 570613)
Po co gdybyć ,,gdbyśmy nie mieli rozstawienia"? Do kogo my dążymy - do Mistrza Luksemburga czy drużyn pokroju wczorajszego sparingpartnera rodem z Liverpoolu?

Porównaj nasze budżety, siłę ligi etc., a uzyskasz odpowiedź.

Kwaki 20.07.2008 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Flamaster (Post 570575)
Paradoksalnie dużo łatwiejszą drogą do upragnionego awansu, jest nierozstawiona pozycja w drugiej rundzie eliminacji. Do czynienia mamy wówczas z dużo słabszymi zespołami, od których możemy przejąć rozstawienie. Glasgow Rangers, Panathinaikos Ateny (:)), Anderlecht Bruksela, Dynamo Kijów. Oczywiście, możemy mieć pecha i trafić na zespół, który jest rozstawiony w drugiej, lecz już w trzeciej nie. Jedynym zespołem nie do przejścia, wydaje się być Fenerbahce Stambuł.

Jeśli stawiamy wszystko na awans do LM, to w naszej sytuacji, najlepszym wyjściem jest nierozstawienie w drugiej rundzie. Słabsi rywale, większą szansą na rozstawienie w kolejnej. Wiąże się z tym oczywiście ryzyko, ale kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa.

Nie zgodze sie. Rownie dobrze w 3. rundzie bedac nierozstawionym mozna trafic na te zespoly, ktore wymieniles, a jeslibysmy byli nierozstawieni w 2. i dostalismy rywala, ktory bylby rozstawiony w 3., to przeciez bylyby duze szanse na pozegnanie sie z pucharami po drugiej rundzie eliminacji, tak jak to w tamtym roku zrobilo Zaglebie.

Zbychu 20.07.2008 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 570640)

Nie chce tego robić bo doszedłbym do wniosku że w meczu z Beitarem jesteśmy z góry na straconej pozycji.Wole aspekt czysto sportowy, wobec którego UEFA dokonywała rozstawień i z którego jasno wynika że to Wisła Kraków jest faworytem tej rywalizacji.

jachting 20.07.2008 16:27

Słyszałem opinię że ogółem liga Izraelska jest trochę słabsza od polskiej .
Beitar się mocno wzmocnił,ale ciekawe czy Ci zawodnicy w tak krótkim czasie wkomponują się dobrze w zespołu,tak czy owak nasi nie powinni im ustępować .
Martwi mnie tylko nasza ławka,praktycznie nie mamy zawodników którzy mogliby ożywić grę,zmienić jej oblicze czy dać jej nowy charakter ....

lysy9055 20.07.2008 16:36

Podstawową jedenastkę Wisła ma dobrą, silną. lecz jak wyżej powiedziałeś jachting, nasza ławka rezerwowa nie zachwyca.. Fakt.. lecz trzeba ryzykować, widać że Trener Wisły, Skorża nie boi się rozwiązań, stawia na wszystkich swoich piłkaży.
Co do Beitaru, to powinniśmy go pokonać.. Bądźmy dobrej myśli a wszystko się ułoży ;)

wolfy 20.07.2008 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 570677)
Nie chce tego robić bo doszedłbym do wniosku że w meczu z Beitarem jesteśmy z góry na straconej pozycji.Wole aspekt czysto sportowy, wobec którego UEFA dokonywała rozstawień i z którego jasno wynika że to Wisła Kraków jest faworytem tej rywalizacji.

Na tym polega piękno sportu, że budżety nie grają. Określają jednak rolę w futbolu europejskim. Wisła to nie FCL - w naszych warunkach to jest s-f.

Rob_Zombie 20.07.2008 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Flamaster (Post 570575)

Ale czy od przyszłego sezonu nie zmienia się przypadkiem formuła kwalifikacji do LM?

Triodante 20.07.2008 17:29

Wisła zagrała z L'poolem bardzo fajny mecz więc jeśli tak zagramy z Beitarem to jestem spokojny o awans. Wreszcie było widać konsekwentny pressing z tyłu i szybką wymianę podań z przodu, czego brakowało na wiosnę. Różnica między drugą i pierwszą połową pokazuje, że drużyna woli grać nowym systemem 1-4-5-1 z Jirsakiem jako rozgrywającym, zamiast 1-4-4-2 i takim też pewnie będziemy grać z Żydami.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 570640)

Porównaj budżety Wisły i Al-Rajjan z Kataru. Też mamy się ich bać?

arti 20.07.2008 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Triodante (Post 570698)
Wisła zagrała z L'poolem bardzo fajny mecz więc jeśli tak zagramy z Beitarem to jestem spokojny o awans. Wreszcie było widać konsekwentny pressing z tyłu i szybką wymianę podań z przodu, czego brakowało na wiosnę. Różnica między drugą i pierwszą połową pokazuje, że drużyna woli grać nowym systemem 1-4-5-1 z Jirsakiem jako rozgrywającym, zamiast 1-4-4-2 i takim też pewnie będziemy grać z Żydami.
Porównaj budżety Wisły i Al-Rajjan z Kataru. Też mamy się ich bać?

My na dziś przez odejście Jaśka i kontuzje to niezbyt mamy jak grać inaczej niż 1-4-5-1.
Nasz stan posiadania jak chodzi o pomoc i atak to na dziś Sobol, Mauro, Jirsak, Zieniu, Boguski, Pa. Brożek, Mączyński, Niedzielan, Małecki, Kmiecik i ewentualnie Pi. Brożek (????).
Pierwsza 6 z w/w ma umiejętności na 1 skład więc gra z tym, że w tej sytuacji Boguski musi grać PP bobyśmy grali w ogóle bez pomocnika z tej strony. Praktycznie nie ma możliwości innego ustawienia w poważnym meczu bo reszta w tym niestety i Niedzielan odstają wyraźnie.
Nawet jak wrócą Łobo i Goły to można powiedzieć, że na dziś mamy max. z 15 graczy przy czym ława to Ilie, Singlar, Diaz, Goły, Niedzielan, Mały, Mączyński więc nie za bogato..:(

jachting 20.07.2008 18:25

Małego(tak z innej beczki on potrafi być przebojowy :) i to mi się u niego podoba) i Mączyńskiego warto wprowadzać i ogrywać.
Niedzielan pewnie dziś zagra dłużej zobaczymy w jakiej dyspozycji jest na początek sezonu .
Wydaje się że zarząd myśli jeszcze o wzmocnieniu drużyny , nawet jeden dobry ofensywny piłkarz może być na wagę złota ....

Flamaster wygramy,uwierz w to i zacznij sie modlić :)

Flamaster 20.07.2008 18:30

kuczmen i inni.

Prawda jest niestety taka, że boimy się mistrza Izraela. Polska piłka jest gdzie jest, dlatego trzeba kombinować. Możemy ładnie pykać z rezerwami Liverpoolu, ale niestety, jak przyjdzie co do czego, to i tak przegramy. Klasa zawodników, budżet etc.

Puchar Uefa po eliminacjach do Ligi Mistrzów, to żadna nagroda pocieszenia. Z zespołu schodzi powietrze i zamiast awansu do fazy grupowej, mamy 3:0 z Vitorią Guimaraes, która później okazuje się outsiderem rozgrywek portugalskiej superligi.

Jeżeli od przyszłego roku wchodzą zasady Platiniego, to oczywiście się nie boimy i chcemy być rozstawieni. Inaczej, wolę, żeby Wisła miała ogromną szansę przejścia Anderlechtu, niż super medialny mecz z Romą i baty w 1 rundzie Uefa, gdzie nie jesteśmy rozstawieni.

Moje zdanie, mam prawo:)

Zbychu 20.07.2008 18:35

Cytat:

Prawda jest niestety taka, że boimy się mistrza Izraela.
Flamaster,ja rozumiem Panathinaikos,Anderlecht czy chociażby Basel ale mistrz Izraela?
Bez przesady...

jachting 20.07.2008 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 570718)
Flamaster,ja rozumiem Panathinaikos,Anderlecht czy chociażby Basel ale mistrz Izraela?
Bez przesady...

Flamaster się boi :)

Zbychu 20.07.2008 18:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 570720)
Flamaster się boi :)

Powiedzmy że asekuruje się na przyszłość:P

A tak poważnie wyliczmy sukcesu Beitaru:
Cytat:

Mistrzostwo: 1986/87, 1992/93, 1996\97, 1997\98, 2006/07, 2007/08
Puchar Izraela: 1976, 1979, 1985, 1986, 1989, 2008
Superpuchar Izraela: 1976, 1986
Peace Cup (w Rzymie, Włochy): 2000
Toto Cups: 1997/98
"Lilian" Cup: 1985
Mini Football Championship: 1988
http://pl.wikipedia.org/wiki/Beitar_Jerozolima

Na arenie krajowej całkiem,całkiem gorzej w europejskich pucharach.Czy ta drużyna zaszła kiedykolwiek w PUFEA tak daleko jak chociażby Wisła kilka lat temu?O Lidze Mistrzów też nie ma wzmianki więc czego tu się obawiać??

jachting 20.07.2008 19:00

2006/07, 2007/08

tego że jest trend zwyżkowy .
Kibice obawy mają prawo mieć (zawodnicy nie powinni) ,ale nie rozumiem tych negatywnych sugestii czy tonu przesądzającego o naszej słabości .

-Goral- 20.07.2008 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 570724)
Powiedzmy że asekuruje się na przyszłość:P

A tak poważnie wyliczmy sukcesu Beitaru:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Beitar_Jerozolima

Na arenie krajowej całkiem,całkiem gorzej w europejskich pucharach.Czy ta drużyna zaszła kiedykolwiek w PUFEA tak daleko jak chociażby Wisła kilka lat temu?O Lidze Mistrzów też nie ma wzmianki więc czego tu się obawiać??

Co ma do rzeczy historia Beitaru do ich aktualnej siły.
Sugerujesz, że to że nie zaszli nigdy tak daleko jak Wisła oznacz że można się ich nie obawiać ??

Bardziej popatrz na ich budżet, zawodników jakich maja i jakich kupują i ceny ich transferów, my możemy o takich zakupach tylko pomarzyć. Więc już to pokazuje, że nie jesteśmy faworytem tego spotkania. fifty fifty

TeeS 21.07.2008 08:10

sport.onet.pl:
Cytat:

W meczu sparingowym z Partizanem Belgrad rywal Wisły Kraków w II rundzie eliminacyjnej do Ligi Mistrzów, Beitar Jerozolima, zremisował 2:2. Spotkanie zostało jednak przerwane i zakończone na dwie minuty przed końcem regulaminowego czasu gry.
Choć był to mecz towarzyski, doszło podczas niego do awantury. Pod koniec spotkania doszło do bójki, w której uczestniczyło około 20 osób.

Przez cały mecz atmosfera była gorąca i nerwowa. Bójkę pod koniec meczu pacyfikowął nie tylko sędzia oraz kilku spokojniejszych zawodników i trenerzy, ale także kibice Partizana i jeden z dwóch chroniących Beitar agentów Mosadu.
Mówiłem, że "gorące głowy". Gdyby się udało strzelić szybko bramkę, to jest szansa, że w pełnym składzie by meczu nie zakończyli, a i szansa na kolejne błedy radykalnie by się zwiększyła...

pozdrawiam

Zbychu 21.07.2008 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -Goral- (Post 570862)
Co ma do rzeczy historia Beitaru do ich aktualnej siły.
Sugerujesz, że to że nie zaszli nigdy tak daleko jak Wisła oznacz że można się ich nie obawiać ??

Tak,ponadto liga z jakiej się wywodzi ten klub nie ma zbyt wielkiego prestiżu.

Cytat:

Bardziej popatrz na ich budżet
I co im z tego budżetu przyszło do tej pory? - chyba że udowodnisz że dwa lata temu mieli budżet kilkakrotnie mniejszy niż obecnie,ale nagle zapragneli Ligi Mistrzów i kolosalnie powiększyli zarobki.

Cytat:

zawodników jakich maja i jakich kupują i ceny ich transferów, my możemy o takich zakupach tylko pomarzyć
Nic mi nie przychodzi do głowy.Czyżby jakiś cicho Ronaldo tam grał?

Cytat:

Więc już to pokazuje, że nie jesteśmy faworytem tego spotkania.
Nie sądze.Dla mnie bardziej miarodajnym jest rozstawienie UEFA,z którego jasno wynika kto jest faworytem.

Cytat:

fifty fifty
Uważam że remis to bardzo prawdopodobny wynik mecz w Jerozolimie.WKrakowie nie powinno być większych problemów.

funkykoval 21.07.2008 08:37

Co do zwyżkującej formy Beitaru to przypomnę, że w ostatnich 8 meczach ligi ten zespół wygrał bodajże jeden raz. Co oznacza raczej spadek formy. Na dzień dzisiejszy nie wiadomo jaka jest forma chłopaków z pogranicza Izraela i Palestyny. Uważam, że nie można Żydów lekceważyć, ale bać się ich to gruba przesada....

Bronex 21.07.2008 08:56

Dzisiaj czytałem wywiad z Heniem Kasperczakiem. Zapytany o komentarz do wypowiedzi prezesa Wilczka o spodziewanej porażce z Beitarem (wkalkulowaną porażkę) stwierdził ,że jest to nie na miejscu jeżeli na takim etapie rozgrywek padają takie słowa. Swoją drogą stwierdził też ,że Wisła ma słaby skład i że on dysponował lepszym pracując w Wiśle.

PS. Nie wiem gdzie o tym napisać bo tego tematu o polskich drużynach w europejskich pucharach jakoś nie mogę znaleźć. W tej całej paplaninie o stale wyrównującym się poziomie na obszarze UEFA coś rzeczywiście jest prawdziwego. Ostatnio przeglądałem wyniki I rundy wstępnej pucharu UEFA i najbardziej zaskoczyła mnie porażka Austrii Wiedeń ze zdobywcą pucharu Kazachstanu Tobołem Kostanoj (?) jeden do zera.

dorotja 21.07.2008 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronex (Post 570965)
tego tematu o polskich drużynach w europejskich pucharach jakoś nie mogę znaleźć.

>>> tu zajrzyj :-D

HEDu 21.07.2008 12:45

Nie rozumiecie jednego i chyba nikt tego tutaj nie przeanalizował. Moze - gramy dobrze, moze - gramy ładnie, moze - nie tracimy wielu bramek, zanotowujemy same remisy.

NIE MAMY NAPADU, Brożek się zablokował (przynajmniej w sparingach), inni nie strzelają, najwiecej bramek ma chyba Jirsak ... strzelamy 1 bramke na mecz, tracimy takze 1.

Bez wzmocnien lub cudownego wrocenia formy niektorzych piłkarzy (Zieniu, Brozek), stawiam na remis 0-0 badz 1-1 z Beitarem, jesli sie uda, to moze byc oczywiscie 1-0 dla nas badz co gorsza dla nich. Ale wysokich rezultatow nie ma co sie spodziewac, bo nie ma kto strzelac bramek a defensywe mamy dobra.

w0lno. 21.07.2008 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez HEDu (Post 571089)
Nie rozumiecie jednego i chyba nikt tego tutaj nie przeanalizował. Moze - gramy dobrze, moze - gramy ładnie, moze - nie tracimy wielu bramek, zanotowujemy same remisy.

NIE MAMY NAPADU, Brożek się zablokował (przynajmniej w sparingach), inni nie strzelają, najwiecej bramek ma chyba Jirsak ... strzelamy 1 bramke na mecz, tracimy takze 1.

Bez wzmocnien lub cudownego wrocenia formy niektorzych piłkarzy (Zieniu, Brozek), stawiam na remis 0-0 badz 1-1 z Beitarem, jesli sie uda, to moze byc oczywiscie 1-0 dla nas badz co gorsza dla nich. Ale wysokich rezultatow nie ma co sie spodziewac, bo nie ma kto strzelac bramek a defensywe mamy dobra.

Faktycznie wyniki meczów sparingowych są niezmiernie ważne. Tylko się nie wieszaj z tego powodu, proszę! :-P

Kurde nie wiem czy warto grać w ogóle z Beitar'em i w lidze, skoro kolega mówi, że Brożek się zablokował, strzelamy mało bramek i ciągle tracimy... Jest w ogóle sens grać w tym sezonie!? Może się wycofajmy!

Wojtas 21.07.2008 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez w0lno. (Post 571093)
Faktycznie wyniki meczów sparingowych są niezmiernie ważne. Tylko się nie wieszaj z tego powodu, proszę! :-P

Kurde nie wiem czy warto grać w ogóle z Beitar'em i w lidze, skoro kolega mówi, że Brożek się zablokował, strzelamy mało bramek i ciągle tracimy... Jest w ogóle sens grać w tym sezonie!? Może się wycofajmy!

Czytaj na drugi raz co on pisze,nikt sie wynikami nie przejmuje,bardziej martwi ze Brozek na szpicy z Liverpoolem sytuacjii nie mial zadnej,Niedzielan po kontuzjii to juz nie bedzie ten sam zawodnik,jedyny plus to forma Małego,naprawde jesli bedzie tak gral to rokuje to jakies nadzieje ,bo Kmiecik z calym szacunkiem to nie ma nawet 1/3 talentu ojca.

Licze ze z Beitarem bledow jak ta pierwsza bramka dla Liverpoolu nie bedzie,bo bedzie z nami tam krucho...

Tomek-1906 21.07.2008 16:56

od kiedy około będą bilety na mecz na Reymonta?

kuczmen 21.07.2008 20:27

Flamaster - ale kto sie niby boi Bejtaru ? bo piszesz w liczbie nnogiej . przestan panikowac

12345q 22.07.2008 16:53

Cytat:

interia.pl
Buldożer wjechał w kilka pojazdów na głównej ulicy Jerozolimy. Kierowca buldożera został zastrzelony - podały izraelskie służby bezpieczeństwa.

Buldożerem kierował Palestyńczyk pochodzący z osiedla na Zachodnim Brzegu Jordanu, które izraelskie władze uważają za część wschodniej Jerozolimy. Rzecznik rządu Izraela Mark Regew nazwał atak "kolejną próbą zamordowania niewinnych ludzi".

Zanim kierowca został zastrzelony buldożer wjechał w miejski autobus i kilka samochodów osobowych. Co najmniej 11 osób zostało rannych, w tym kobieta z małym dzieckiem.czytaj dalej

Do mężczyzny strzelał przejeżdżający tamtędy Izraelczyk, który obawiał się, że chce on dokonać zamachu terrorystycznego. Strzały oddał także funkcjonariusz policji granicznej.

- Była to kolejna próba zamordowania niewinnych ludzi w bezrozumnym akcie terroryzmu - oświadczył Mark Regew. - Wszyscy, którzy wierzą w pokój i pojednanie, muszą jednogłośnie potępić ten atak. Niestety jest jasne, że jako społeczeństwo będziemy musieli zachować czujność wobec terroryzmu - dodał rzecznik rządu.

Policja zablokowała drogi prowadzące do zamieszkanej w większości przez ludność arabską wschodniej części miasta i szuka dwóch podejrzanych, którzy zbiegli z miejsca zdarzenia - poinformował policyjny rzecznik Micky Rosenfeld. Na miejsce zdarzenia przyjechały wozy straży pożarnej, a w górze krążył policyjny śmigłowiec.

Do incydentu doszło na ruchliwej ulicy w pobliżu luksusowego hotelu, w którym ma się w środę zatrzymać demokratyczny kandydat na prezydenta USA Barack Obama.

Bardzo podobny atak wydarzył się w Jerozolimie trzy tygodnie temu. Palestyński kierowca buldożera także został zastrzelony. W incydencie zginęły trzy osoby, a wiele zostało rannych.
chyba jakas nowa moda........:shock:

P.S. jak pomylilem pokoje to prosze przenieść ale ten wydawal mi sie odpowiedni

hoolifan 25.07.2008 18:15

Rewanż Wisła - Beitar: środa, 6.sierpnia o 20.45 właśnie podano

devios 25.07.2008 18:30

Mam nadzieję, że bilety będą tanie, bo przecież stadion musi się zapełnić- będziemy świętować po wyeliminowaniu rywala!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl