![]() |
Jakoś nie odczuwam stresu przed maturą, choć pojawiła się w moim sercu pewna niepewność jak dzisiaj rano uświadomiłem sobie że pojutrze jest matura z polskiego, którą piszę na rozszerzeniu i z powtórkami jestem w lesie, zaś w środę rozszerzony WoS (jeśli z polskiego jestem w lesie, to nie będę pisał gdzie jestem z powtórkami z wosu :P ). Ale generalnie spokojnie... ważne że weekend w miarę rozrywkowy :)
|
a z poezją coś się ogarniacie ?
|
Wystarczy zapamiętać artystów, ich poglądy i epokę w której tworzyli. Zawsze prezentują swoje uczucia lub własne otoczenia. Więc tu nie ma nic trudnego, to zostawiam sobie na jutro :-)
|
Cytat:
Tak czytam streszczenia tych lektur i doszłam do wniosku,że praktycznie wszystkie są do siebie podobne. Albo kogoś zabijają i potem wpadają w obłęd, albo widzą duchy, albo się nieszczęśliwie zakochują. Kwestia teraz tylko ogarnięcia tych imion ech... Dobrze, że w prezentacji nie mam żadnej lektury:) |
Poezji raczej nie tknę. Nie lubię analizować tego zbytnio, a temat wypracowania z lektury może być ciekawy. Chyba, że dowalą coś z Granicy. Ogólnie nie jest źle.
|
Ale bedziecie się z tego śmiac za dwa tygodnie : )
|
Cytat:
30 czerwca jak będą wyniki będę mógł się spokojnie napić, zapalić joita i powiedzieć, że zdałem |
Zdecydowana ilość lektur przedstawia nam różnego rodzaju rewolucję, czy też walkę w obronie ojczyzny lub wyrwania się spod zaborów. Fajny by był taki temat, albowiem można by się do woli odwoływać do innych utworów :-)
|
co dokładnie wchodzi w skład OPOWIADAŃ BOROWSKIEGO ?
- pożegnanie z marią - proszę państwa do gazu - u nas w auschwitzu... i co jeszcze ? |
Cytat:
|
gdyby dali borowskiego to mysle ze NIKT by nie mial problemu ...
|
|
Jest szansa na coś wojennego, bo jakby nie patrzeć przypada okrągła rocznica. A,że każdy jakieś pojęcie z historii o wojnie ma,to pewnie nikt by też nie pogardził:)
Ma ktoś jakieś streszczenie opowiadań Borowskiego albo dokładny plan wydarzeń? Wszystkie 4 czytałam,ale chciałabym sobie je poprzypominać ed: Aro dzięki:) a właśnie szukałam na klp.pl i nie mogłam znaleźć :) |
|
Ok, koniec przerwy :-)
Teraz największe zło, czyli Ferdydurke. Jak nie napiszę już więcej w tym temacie, tzn że zostałem zniszczony psychicznie przez tą książkę. |
Aż mi głupio, bo stwierdziłam, że raczej streszczeń nie będę czytać,a tu widzę wszyscy ostro sie uczą...
A co do stresu to właśnie się pojawił... |
Niech Ci nie będzie głupio, bo ja też nie czytam :P
Stres może spowodowało farciarskie zwycięstwo Legii? :P Ja jakoś obecnie bezstresowo :D |
Cytat:
|
Też, ale ważniejszy jest mecz Lecha...
To ok, nie jest mi głupio :D przynajmniej tyle :P A w ogóle to pisze prezentacje maturalna od wczoraj i jeszcze nie skończyłam... :/ |
Kyrielejson
co to znaczy ? to z Bogurodzicy prawda ? |
'Ale jak zachwyca, kiedy nie zachwyca' rzeczywiście, Gombrowicz- normalny to on nie był:P
Czy Was też denerwują teksty wszystkich dookoła,że będzie dobrze, dacie radę bla bla bla :/ |
Cytat:
Trzeba im wybaczyć :-) OMG- 30 letni Józio który bije swojego sobowtóra i nauczyciel wyglądający jak klaun, który daje mu niedostateczny z koniugacji i deklinacji. Nie nie nie, to mi się śni. Czy ten utwór ma być śmieszny? Dla mnie jest żałosny. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zagadka dla rozluźnienia
"Mężczyźni chodzą dumnie, są jedyną „piątką” normalnie ubraną, nie mają „pasiaków”. W jakich kolorach były pasiaki ;] |
Cytat:
Nie wiem, może przed/w trakcie czytanie "Ferdydurke" poczytajcie opracowania o "pupie", "gębie" i "łydce" - będzie łatwiej. |
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=nCMlvnUVA1E&eurl=http%3A%2F%2Fferdydurke.k lp.pl%2Fa-5758-2.html&feature=player_embedded :lol: Nie lubię, nie dbam, nie podoba mi się. Cytat:
|
Cytat:
|
Hmmm... tak odnośnie Ferdydurke to w mojej klasie w LO, byłam jedną z niewielu osób, które stwierdziło, że tego sie czytać nie da... Reszta uważała, że dzieła Gombrowicza są cudowne i czytali po kilka razy...(chodziłam do humana :D)
|
http://i34.tinypic.com/30nc9z6.jpg albo takie ;]
Co do książek, chyba wątpliwe szanse sa na to żeby było coś starszego niż dzieła pozytywistyczne. |
Cytat:
|
VIII ;)
Sama elita :D |
Cytat:
Jedno Gombrowiczowi trzeba przyznać. Miał rację, pisząc, że nauczyciele każą nam myśleć według pewnego wzorca, a jak ktoś chce wnieść trochę wkładu własnego, to już o zgrozo! Przynajmniej u mnie tak było i przy pisaniu swojej prezentacji też się z tym spotkałam ed: Olek, tak tak klucz szczególnie, zwłaszcza z polskiego i biologii:/ |
Cytat:
|
odje-bcie sie od X:)
|
Cytat:
Maturzyści '09 Cytat:
Cytat:
|
Myślicie, że mogą dać temat w stylu "Na podstawie znajomości całego utworu odnieś się do pojęcia Dziady cz. III jako dramat romantyczny" ? Chodzi mi o te synkretyzmy rodzajowe, zasady 3 jedności itd. Czy takie tematy raczej nie mają miejsca?
|
Cytat:
Jak myślicie, czy istnieje realna szansa na pojawienie się Ferydurke na maturze? Przeczytałem streszczenie, nienawidzę tego utworu do tego stopnia, że nie mam najmniejszej ochoty czytać opracowania. |
Wiecie co, czytam te opracowania,straszczenia i dalej mam wrażenie że mało wiem. Szczerze, tylko Dziady i Przedwiośnie mi pasują.
|
Myślę ,że nie dosadzą Gombrowicz - jeszcze za Romka chcieli go usuwać potem znów go wciskali do utworów maturalnych.
Ja osobiście życzyłbym sobie czegoś a'la Lalka Ludzie bezdomni ew. Borowski . W 2 pierwszych nie ma dyrdymałów o naszej martyrologii , zaborcach i tego typu cudach , z kolei Borowskiego oprócz tegoż ,że jest dość ciekawy , tematyka wojenna jest w miarę dobrze znana każdemu , to mam go na ustnej :D |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl