Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Robal_90 02.05.2009 15:39

Jakoś nie odczuwam stresu przed maturą, choć pojawiła się w moim sercu pewna niepewność jak dzisiaj rano uświadomiłem sobie że pojutrze jest matura z polskiego, którą piszę na rozszerzeniu i z powtórkami jestem w lesie, zaś w środę rozszerzony WoS (jeśli z polskiego jestem w lesie, to nie będę pisał gdzie jestem z powtórkami z wosu :P ). Ale generalnie spokojnie... ważne że weekend w miarę rozrywkowy :)

South 02.05.2009 15:46

a z poezją coś się ogarniacie ?

pirat.z.karaibow 02.05.2009 15:50

Wystarczy zapamiętać artystów, ich poglądy i epokę w której tworzyli. Zawsze prezentują swoje uczucia lub własne otoczenia. Więc tu nie ma nic trudnego, to zostawiam sobie na jutro :-)

unpredictable_wislaczka 02.05.2009 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 718849)
a z poezją coś się ogarniacie ?

Chyba raczej nie:) Co prawda na próbnej wybrałam wiersze,bo byłam świeżo po ich przerobieniu na lekcji i nie wiedziałam wtedy jeszcze nic o Ludziach Bezdomych, tak w poniedziałek nie będę chyba na tyle odważna.Szczególnie jakby był jakiś barok czy coś.

Tak czytam streszczenia tych lektur i doszłam do wniosku,że praktycznie wszystkie są do siebie podobne. Albo kogoś zabijają i potem wpadają w obłęd, albo widzą duchy, albo się nieszczęśliwie zakochują. Kwestia teraz tylko ogarnięcia tych imion ech... Dobrze, że w prezentacji nie mam żadnej lektury:)

DrewniaQ 02.05.2009 15:51

Poezji raczej nie tknę. Nie lubię analizować tego zbytnio, a temat wypracowania z lektury może być ciekawy. Chyba, że dowalą coś z Granicy. Ogólnie nie jest źle.

kms 02.05.2009 15:51

Ale bedziecie się z tego śmiac za dwa tygodnie : )

kaftan 02.05.2009 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kms (Post 718857)
Ale bedziecie się z tego śmiac za dwa tygodnie : )

ta...za dwa...

30 czerwca jak będą wyniki będę mógł się spokojnie napić, zapalić joita i powiedzieć, że zdałem

pirat.z.karaibow 02.05.2009 15:55

Zdecydowana ilość lektur przedstawia nam różnego rodzaju rewolucję, czy też walkę w obronie ojczyzny lub wyrwania się spod zaborów. Fajny by był taki temat, albowiem można by się do woli odwoływać do innych utworów :-)

kaftan 02.05.2009 16:19

co dokładnie wchodzi w skład OPOWIADAŃ BOROWSKIEGO ?

- pożegnanie z marią
- proszę państwa do gazu
- u nas w auschwitzu...

i co jeszcze ?

wisl@k_TS 02.05.2009 16:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 718884)
co dokładnie wchodzi w skład OPOWIADAŃ BOROWSKIEGO ?

- pożegnanie z marią
- proszę państwa do gazu
- u nas w auschwitzu...

i co jeszcze ?

Bitwa pod Grunwaldem.

godzilla 02.05.2009 16:51

gdyby dali borowskiego to mysle ze NIKT by nie mial problemu ...

Padre1906 02.05.2009 17:07

Inny świat to tez luksus, ale zależy co kto lubi.

http://i39.tinypic.com/23lz15i.jpg

unpredictable_wislaczka 02.05.2009 17:31

Jest szansa na coś wojennego, bo jakby nie patrzeć przypada okrągła rocznica. A,że każdy jakieś pojęcie z historii o wojnie ma,to pewnie nikt by też nie pogardził:)

Ma ktoś jakieś streszczenie opowiadań Borowskiego albo dokładny plan wydarzeń? Wszystkie 4 czytałam,ale chciałabym sobie je poprzypominać

ed: Aro dzięki:) a właśnie szukałam na klp.pl i nie mogłam znaleźć :)

Aro1234 02.05.2009 17:34

http://borowski-opowiadania.klp.pl/

łap :-)

pirat.z.karaibow 02.05.2009 17:37

Ok, koniec przerwy :-)

Teraz największe zło, czyli Ferdydurke.

Jak nie napiszę już więcej w tym temacie, tzn że zostałem zniszczony psychicznie przez tą książkę.

Ola7 02.05.2009 17:48

Aż mi głupio, bo stwierdziłam, że raczej streszczeń nie będę czytać,a tu widzę wszyscy ostro sie uczą...

A co do stresu to właśnie się pojawił...

Aro1234 02.05.2009 17:49

Niech Ci nie będzie głupio, bo ja też nie czytam :P

Stres może spowodowało farciarskie zwycięstwo Legii? :P

Ja jakoś obecnie bezstresowo :D

pirat.z.karaibow 02.05.2009 17:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ola7 (Post 719027)
A co do stresu to właśnie się pojawił...

To zapewne po meczu :lol:

Ola7 02.05.2009 17:54

Też, ale ważniejszy jest mecz Lecha...

To ok, nie jest mi głupio :D przynajmniej tyle :P

A w ogóle to pisze prezentacje maturalna od wczoraj i jeszcze nie skończyłam... :/

kaftan 02.05.2009 17:55

Kyrielejson

co to znaczy ?

to z Bogurodzicy prawda ?

unpredictable_wislaczka 02.05.2009 17:59

'Ale jak zachwyca, kiedy nie zachwyca' rzeczywiście, Gombrowicz- normalny to on nie był:P
Czy Was też denerwują teksty wszystkich dookoła,że będzie dobrze, dacie radę bla bla bla :/

pirat.z.karaibow 02.05.2009 18:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 719037)
Czy Was też denerwują teksty wszystkich dookoła,że będzie dobrze, dacie radę bla bla bla :/

Nie. Natomiast dzisiaj w przypływie emocji i obecności mamy stwierdziłem, że matura to matura- zdam to dobrze, nie zdam to poprawię. Oczywiści nie obeszło się bez sformułowań typu "No tak, dla Ciebie ważniejsze granie i mecze". :>

Trzeba im wybaczyć :-)

OMG- 30 letni Józio który bije swojego sobowtóra i nauczyciel wyglądający jak klaun, który daje mu niedostateczny z koniugacji i deklinacji. Nie nie nie, to mi się śni. Czy ten utwór ma być śmieszny? Dla mnie jest żałosny.

Cytat:

(jedna ze szkolnych metod „upupiania”, czyli zdziecinniania młodzieży)
Jestem zdruzgotany :shock:

piter116 02.05.2009 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 719037)
'Ale jak zachwyca, kiedy nie zachwyca' rzeczywiście, Gombrowicz- normalny to on nie był:P

Straasznie. Wszyscy mówią ,że będzie dobrze, tylko ja wiem, ze będzie źle :)

igortsw 02.05.2009 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piter116 (Post 719043)
Straasznie. Wszyscy mówią ,że będzie dobrze, tylko ja wiem, ze będzie źle :)

Haha, ja to mam dopiero za rok, a jak już o tym wspomnę, to wszyscy,że musi być dobrze, to samo tycz do zbliżają ego się prawo jazdy itd....

Padre1906 02.05.2009 18:14

Zagadka dla rozluźnienia

"Mężczyźni chodzą dumnie, są jedyną „piątką” normalnie ubraną, nie mają „pasiaków”.

W jakich kolorach były pasiaki ;]

Firo 02.05.2009 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 719042)

OMG- 30 letni Józio który bije swojego sobowtóra i nauczyciel wyglądający jak klaun, który daje mu niedostateczny z koniugacji i deklinacji. Nie nie nie, to mi się śni. Czy ten utwór ma być śmieszny? Dla mnie jest żałosny.

Jestem zdruzgotany :shock:

Bo ten utwór czyta się z dystansem, na chłodno, a nie jak wielkie epokowe dzieła gdzie trzeba brac wszystko na zasadzie "och ach jakie to piękne i cudowne"
Nie wiem, może przed/w trakcie czytanie "Ferdydurke" poczytajcie opracowania o "pupie", "gębie" i "łydce" - będzie łatwiej.

pirat.z.karaibow 02.05.2009 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Firo (Post 719052)
Bo ten utwór czyta się z dystansem, na chłodno, a nie jak wielkie epokowe dzieła gdzie trzeba brac wszystko na zasadzie "och ach jakie to piękne i cudowne"
Nie wiem, może przed/w trakcie czytanie "Ferdydurke" poczytajcie opracowania o "pupie", "gębie" i "łydce" - będzie łatwiej.

Mi wystarczy to

http://www.youtube.com/watch?v=nCMlvnUVA1E&eurl=http%3A%2F%2Fferdydurke.k lp.pl%2Fa-5758-2.html&feature=player_embedded

:lol:

Nie lubię, nie dbam, nie podoba mi się.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Olek_mchw (Post 719048)
Zagadka dla rozluźnienia

"Mężczyźni chodzą dumnie, są jedyną „piątką” normalnie ubraną, nie mają „pasiaków”.

Pasiaki były biało-czarne :-)

14_słów 02.05.2009 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Olek_mchw (Post 719048)
Zagadka dla rozluźnienia

Biało-niebieskie ;)

Ola7 02.05.2009 18:22

Hmmm... tak odnośnie Ferdydurke to w mojej klasie w LO, byłam jedną z niewielu osób, które stwierdziło, że tego sie czytać nie da... Reszta uważała, że dzieła Gombrowicza są cudowne i czytali po kilka razy...(chodziłam do humana :D)

Padre1906 02.05.2009 18:25

http://i34.tinypic.com/30nc9z6.jpg albo takie ;]

Co do książek, chyba wątpliwe szanse sa na to żeby było coś starszego niż dzieła pozytywistyczne.

pirat.z.karaibow 02.05.2009 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ola7 (Post 719057)
Hmmm... tak odnośnie Ferdydurke to w mojej klasie w LO, byłam jedną z niewielu osób, które stwierdziło, że tego sie czytać nie da... Reszta uważała, że dzieła Gombrowicza są cudowne i czytali po kilka razy...(chodziłam do humana :D)

To pewnie II, IV, V, VIII, X, lub XIII LO :-D

Ola7 02.05.2009 18:27

VIII ;)

Sama elita :D

unpredictable_wislaczka 02.05.2009 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 719042)
Czy ten utwór ma być śmieszny? Dla mnie jest żałosny.

To ja napiszę jeszcze raz : "Jak zachwyca, kiedy nie zachwyca" :)

Jedno Gombrowiczowi trzeba przyznać. Miał rację, pisząc, że nauczyciele każą nam myśleć według pewnego wzorca, a jak ktoś chce wnieść trochę wkładu własnego, to już o zgrozo! Przynajmniej u mnie tak było i przy pisaniu swojej prezentacji też się z tym spotkałam

ed: Olek, tak tak klucz szczególnie, zwłaszcza z polskiego i biologii:/

Padre1906 02.05.2009 18:31

Cytat:

każą nam myśleć według pewnego wzorca
Nie kojarzy wam się z tym tzw. klucz odpowiedzi....

godzilla 02.05.2009 18:32

odje-bcie sie od X:)

pirat.z.karaibow 02.05.2009 18:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Olek_mchw (Post 719067)
Nie kojarzy wam się z tym tzw. klucz odpowiedzi....

Klucze. Nienawidzę kluczy. Nienawidzę schematów. Zero kreatywności tylko kartka papieru i trzeba się w nią wstrzelić. Bądź tu mądry i pisz wiersze.

Maturzyści '09

Cytat:

Zuta, a może umówiłaś się z nim? Doskonale! Może chcesz wybrać się z nim na kajak – na cały dzień? A może chcesz pojechać na week-end i nie wracać na noc? Nie wracaj w takim razie – rzekła usłużnie – nie wracaj śmiało! Albo może chcesz wybrać się bez pieniędzy, może chcesz, żeby on za ciebie płacił, a może wolisz płacić za niego, żeby on był na twoim utrzymaniu – w takim razie dam ci pieniędzy.
Cytat:

– Pewnie, nic w tym złego! Zuta, jeżeli chcesz mieć dziecko nieślubne, bardzo proszę! A cóż w tym złego! Kult dziewictwa ustał!
To się Gombrowiczowi udało :-)

piter116 02.05.2009 18:50

Myślicie, że mogą dać temat w stylu "Na podstawie znajomości całego utworu odnieś się do pojęcia Dziady cz. III jako dramat romantyczny" ? Chodzi mi o te synkretyzmy rodzajowe, zasady 3 jedności itd. Czy takie tematy raczej nie mają miejsca?

pirat.z.karaibow 02.05.2009 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piter116 (Post 719081)
Myślicie, że mogą dać temat w stylu "Na podstawie znajomości całego utworu odnieś się do pojęcia Dziady cz. III jako dramat romantyczny" ? Chodzi mi o te synkretyzmy rodzajowe, zasady 3 jedności itd. Czy takie tematy raczej nie mają miejsca?

Wątpię. Z reguły każą pisać o jakimś motywie, porównanie podobnych "sytuacji" w dwóch różnych utworach. A poza tym musi być podany fragment. Także temat przywołany przez Ciebie akurat nie jest tematem trudnym, chociaż osobiście nie chciałbym go :-)

Jak myślicie, czy istnieje realna szansa na pojawienie się Ferydurke na maturze? Przeczytałem streszczenie, nienawidzę tego utworu do tego stopnia, że nie mam najmniejszej ochoty czytać opracowania.

IndykTSW 02.05.2009 19:25

Wiecie co, czytam te opracowania,straszczenia i dalej mam wrażenie że mało wiem. Szczerze, tylko Dziady i Przedwiośnie mi pasują.

djjamajczyk 02.05.2009 19:27

Myślę ,że nie dosadzą Gombrowicz - jeszcze za Romka chcieli go usuwać potem znów go wciskali do utworów maturalnych.
Ja osobiście życzyłbym sobie czegoś a'la Lalka Ludzie bezdomni ew. Borowski .
W 2 pierwszych nie ma dyrdymałów o naszej martyrologii , zaborcach i tego typu cudach , z kolei Borowskiego oprócz tegoż ,że jest dość ciekawy , tematyka wojenna jest w miarę dobrze znana każdemu , to mam go na ustnej :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl