Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Studia/Po maturze => życie i sprawy studenckie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=157)

Zola 17.05.2012 09:13

orientuje sie ktos moze jak jest z wrzesniową rekrutacja na sudia na uczelniach typu: UJ, UEk, na studia II stopnia niestacjonarne?
Bo wszedzie terminy na ich stronach sa do polowy lub konca lipca...
a co z tymi, ktorzy nie obronia licencjata w czerwcu, tylko dopiero we wrzesniu?
Wie ktos z doswiadczenia, ze nie ma problemow jeszcze we wrzesniu sie dostac na studia niestacjonarne?

krzysiek92 27.06.2012 10:52

jest ktoś kto bierze stypendium naukowe na UJ? ew. może ktoś wie jakie są aktualne warunki aby je dostać?

bercik860 29.06.2012 02:07

Jak ktoś studiuje na AGH na wydziale zarządzania - informatyka i ekonometria to niech podbije na PW. Albo to samo na UEK. Albo cokolwiek o tym kierunku to byłbym wdzięczny

TSW Fanatyk 09.07.2012 20:17

Gdzie najłatwiej zrobić sobie inżyniera ?Chodzi o studia niestacjonarne. Na UR np inżynieria środowiska jest łatwiejsza niż na agh?

Kris54 01.09.2012 16:13

Studiuje ktoś dziennikarstwo niestacjonarne na UJ ?

Kolumbus 02.09.2012 22:12

Pilnie poszukuje kogos oganietego z matmy na poziomie studia wyzsze typu agh, pk.

sprawa bardzo, pilna prosze o kontakt na priv

Serwatkus 04.09.2012 19:26

Na jakie studia warto złozyć papiery, tak żeby sie dostać teraz w drugiej rekrutacji? Zdawałem biologie (podst~60%, rozsz. ~50%) i chemie (podst ~60% rozsz ~45%). Chodzi mi głównie o legitymacje, a nie studia, bo studia w swoim kierunku juz skonczylem ;) Widze że jest rekrutacja na biologie,. chemie i ochrone srodowiska na UJ i na biologie i jakies ogrodnictwa na UR. Gdzie bardziej prawdopodobne jest sie dostac?

Kolumbus 10.09.2012 09:09

UWAGA, ponawiam pytanie

Bardzo pilnie poszukuje kogos oganietego z matmy na poziomie studiów wyzszych typu agh, pk.

sprawa bardzo, pilna prosze o kontakt na priv

fialo 10.09.2012 10:41

Szczerze Ci powiem, że będzie ciężko o korepetytora z majcy na właśnie takim poziomie. Sam szukałem takiego w czerwcu, ale w Krakowie jest o to naprawdę ciężko, a jak poszedłem na jedną lekcje u "absolwetna matematyki na UJ z pięcioma certyfikatami i paszportem Polsatu", to ogarniałem majcę lepiej niż on sam.

Ja nauczyłem się z etrapezu Karczyńskiego. Facet ma naprawdę fajne prezentacje, kompleksowo rozwija wszystkie potrzebne tematy. Dzięki niemu zaliczyłem majce. www.etrapez.pl Jedna lekcja to 4 dychy, ewentualnie szukasz po chomikach, torrentach itd.

Wizard 10.09.2012 10:43

Dokładnie, ja też zastanawiałem się nad jakimś korepetytorem ale znalazłem etrapez, przesiedziałem nad nim dokładnie po kilka godzin i wszystko zaliczone :) Kurs jest świetny, lektor fantastycznie tłumaczy :)

Marcin_fan 10.09.2012 12:06

Koledzy na studiach technicznych też zachwalają etrapez. Bez niego też ciężko było by im cokolwiek zaliczyć

WiślakNH 12.09.2012 09:56

Mam pytanie odnośnie szkoły policealnej typu Cosinus.Chodził ktoś albo slyszał na jakiej zasadzie prowadzone są zajęcia i czy wogóle jakieś zajęcia są?Rzeczywiśćie są one bezpłatne?

TSW Fanatyk 21.09.2012 18:42

Ktoś wie coś na temat Gospodarki Przestrzennej na KA? Będą jakieś problemy z utrzymaniem się na tej uczelni? :)

wislabielany 21.09.2012 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 1277517)
Ktoś wie coś na temat Gospodarki Przestrzennej na KA? Będą jakieś problemy z utrzymaniem się na tej uczelni? :)

Chyba żartujesz z tymi problemami .... ;)

TSW Fanatyk 21.09.2012 18:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislabielany (Post 1277520)
Chyba żartujesz z tymi problemami .... ;)

dokładnie, to napisałem z dystansem :) ta uczelnia będzie jeśli chce sobie zrobić inżyniera?

wislabielany 22.09.2012 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 1277521)
dokładnie, to napisałem z dystansem :) ta uczelnia będzie jeśli chce sobie zrobić inżyniera?

Nie studiuje tam, ale mam tam paru znajomych, dawniej nazywało się to KSW = Kup Sobie Wykształcenie.
Myślę, że sporo ci to powie o "uczelni".

OpEnTaNy 01.10.2012 08:07

Studiuje ktos moze zarzadzanie zaocznie na Uniwersytecie Rolniczym ?

R33 01.11.2012 11:01

Sprawa taka:

Nie zaliczyłem II semestru (I rok) na PK, czy jest możliwość, żebym się jeszcze jakoś zrekrutował na I semestr na jakimś kierunku na AGH czy PK? Czy muszę czekać do następnego roku akademickiego?

R33 22.01.2013 21:55

Miał ktoś już z Was warunek czy tam długie przedłużenie (bo to różnie nazywają). Głównie chodzi o to, że nie zalicza się danego przedmiotu i musi się płacić za jego powtarzanie. Bo ja mam do zapłaty 1650 zł. i wiadomo, że to dużo i chciałbym napisać podanie o umorzenie, ale ani nie jestem jakoś biedny (bogaty też nie ;D) , ani nie mam socjalnego żeby jakieś dokumenty tam dać. Pisał już ktoś bez dokumentów i czy mu się udało?

El'kabat 22.01.2013 23:54

Możesz pisać z powodu trudnej sytuacji finansowej rodziny itp itd. Ale takie suche teksty to raczej nie przejdą.
Sporo Ci wyszło to 1650zł. Obliczyli Ci to z liczby pkt ECTS ?

Druga sprawa.
Studiuje ktoś na ueku ? Jest szansa na pisanie pisma do rektora i warunkowe powtarzanie jakiegoś przedmiotu na I semestrze ? (zaoczne)

edit
dzieki wielkie deadoralive

R33 23.01.2013 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1295742)
Możesz pisać z powodu trudnej sytuacji finansowej rodziny itp itd. Ale takie suche teksty to raczej nie przejdą.
Sporo Ci wyszło to 1650zł. Obliczyli Ci to z liczby pkt ECTS?

Nie, z godzin które mam do powtórzenia. Godzina 10 zł. a mam 4 przedmioty.

Domyślam się, że nie przejdą i właśnie chce spróbować bo to jest strasznie dużo kasy, szczególnie, że z tego co wiem u nas (PK) to maks. można mieć 1800 zł. to mogłem w ogóle lachę położyć, a ja zaliczałem. Zadowoli mnie nawet jak mi parę stówek obniżą, połowa to już jest ideał.

DeadOrAlive 23.01.2013 00:23

Ef'Kabat, u mnie sporo osób będzie powtarzało matematykę na I semestrze, pierwszego roku GAP, dziennych ;)

fialo 23.01.2013 09:26

Nie wiem jak na innych wydzialach, ale na WiLu na PK, to w dziekanacie pracuja takie urwy, ze wycisną z Ciebie ostatni grosz, takze ja bym nie liczyl na zadne znizki niestety, ja jeszcze na szczescie takiej okazji nie mialem, ale koledzy mowili ze to raczej ciezka rozmowa jest.

OpEnTaNy 27.01.2013 21:57

jest ktos moze kto studiuje ratownictwo medyczne na UJ mam pare pytan :)

Kamil_mchw 27.01.2013 23:45

Chcą mnie z pracy wysłać na podyplomówkę gdzie zdobędę uprawnienia BHP... opłacą czesne, dojazdy itp.
mają trochę wymagań odnośnie uczelni - nie ważne czy prywatna czy państwowa, ale musi to być "kontynuacja" inżynierii środowiska, albo ochrony środowiska. Podyplomówka w jakiś sposób połączona programem czy coś takiego... kazali mi znaleźć coś. Oczywiście zgodziłem się na ich propozycję... ale szukam czegoś gdzie nie musiałbym się pojawiać na zajęciach i gdzie byłoby baaaardzo łatwo i sprawnie :] Już odzwyczaiłem się od studiowania. Najlepiej żebym musiał się pojawić tam ze 4 razy :D ale wiem że to raczej nie możliwe. Mieszkam w Wawie... i czasem w Krk... wolałbym gdzieś w mazowieckim. Znalazłem coś w Radomiu, dzwoniłem i pisałem w pt. ale nawet nie odebrali. Jutro będę znowu próbował... może coś kojarzycie?

rafil 25.03.2013 22:49

Miał ktoś może do czynienia z kursem z matematyki ze strony matmana6.pl? Warto wykupić dostęp do tego, czy to tylko ściema naciągająca na kasę?

Kolumbus 25.03.2013 23:08

z tym Ci nie pomoge, ale wiem ze ludzie sobie kursy z etrapeza chwalili

R33 25.03.2013 23:25

No etrapez daje rade.

wislacki 25.03.2013 23:43

Politechnika Wrocławska udostępniła ostatnio 90 wykładów z analizy matematycznej. Dokładnie ich nie studiowałem, ale wykładowca zbiera same pochlebne oceny.

link do lekcji:
wis.la/xfmiu

Piotrek zl 31.03.2013 22:57

Siema wszystkim-takie pytanie..

Piotrek zl 31.03.2013 23:00

Moja żona niestety po 15 latach pracy dostała prykaz skończenia studiów,co możecie zaproponować by było łatwo,pięknie i przyjemnie,tzn musi mieć papier a to" sztuka" biorąc pod uwagę że mamy troje dzieci.POMOŻECIE?!

labtec 01.04.2013 00:36

na politologii PONOĆ się nie męczysz za bardzo, bo tam masz głównie zagadnienia z WOSu ( Wiedza o Społeczeństwie, przedmiot z gimnazjów i liceów ) i sprawy bieżące.
Polityka, państwo, podstawy prawa ( tj. najważniejsze zapisy w konstytucji ) itd...

oczywiście nie ujmując tym, którzy studiują bądź są po tym kierunku - ale tutaj małżonka nie powinna mieć problemów.

ps. dużo opracowań na zajęcia, czy też gotowych prac jest na chomikuj.pl , sciaga.pl, sciagawa.pl etc...

fialo 01.04.2013 09:31

Wszystko na UEku ;)

Piotrek zl 01.04.2013 10:00

Dzięki za pomoc! A żeby jeszcze nie było za słodko to bardziej chodzi o studia gdzie możesz chodzi w tygodniu po parę godzin bo w weekend łazić na cały dzień to MASAKRA no i muszą być związane z papierkową robotą bo to "państwówka" Pozdrawiam

LanceTS 01.04.2013 11:26

fialo nie do końca. NA ueku możęsz się opierdalać cały semestr ale sesja jest jednak przejebana. W poprzednim semestrze miałem 6 egzaminów. Kumpla mam na UP to mówi ze cały semestr też praktycznie nic nie robił, miał 2 czy 3 egzaminy i to takie że nie ma porównaniu z AGH.

e: Piotrek na ueku większość ma piątki wolne, ja mam jeszze co drugi wtorek też wolny. Oprócz tego jak nie chodzisz na wykłady to w środy tylko 1,5h. w Pon i czwartek więcej, ale też w miarę spoko.

gypsy 01.04.2013 21:43

Kolega na UR studiuje (nie pamiętam dokładnie jaki kierunek) i ma w tygodniu tyle zajęć, co ja podczas jednego dnia ;) Proponuję więc zbadać ten temat, przejrzeć plany studiów itp.

Panowie wyżej proponują UEK - zgoda, ale niekoniecznie każdy kierunek. Może jakaś socjologia, zarządzanie, czy inne pitu pitu, ale na tej uczelni są też kierunki, które wymagają poświęcenia większej ilości czasu.

fialo 01.04.2013 22:02

Lance - ja Cię proszę. Przejebana sesja ? Zapraszam na PK, na WIL ;) Tutaj masz egzamin ze wszystkiego(kolokwium zaliczeniowe się czasami to nazywa :lol:) i nie dość, że musisz się mierzyć z różnymi śmiesznymi przedmiotami, to jeszcze ze skostniałym systemem ;)

Uek to nie kończący się melanż podczas roku akademickiego, dupeczki, Erasmusy, wyjazdy,itp, jednym słowem "życie studenckie" pełną gęba. I nie mów mi, że tak nie jest bo mam kolegów właściwie na każdym kierunku tam i wiem jak jest serio, dodatkowo osoba z rodziny jest tam wykładowcą ;) Mooże na rachunkowości jest trochę ciężej, ale i tak dla mnie Uek to "uczelnia marzeń" :)

LanceTS 01.04.2013 23:34

kumpla mam na PK na informatyce i miał 1 egzamin w czasie sesji. Nie wiem jak inne kierunki, ale pewnie na każdym inaczej. Na ueku to samo.

Co do uczelni marzeń to w trakcie roku zgadzam się, jak się człowiek dobrze ustawi to naprawdę ma zajebiście. Inaczej jest z sesją, ale tak pewnie mówią wszyscy.

StelmiOriginal 02.04.2013 11:28

Dokładnie, WIL PK to jest rzeźnia :D

Ktoś pomyśli sobie: e tam, tylko 3-4 egzaminy, okazuje się że egzaminy czasami są latwiejsze od tzw. kolokwiów zaliczeniowych, niektórzy takie kolokwia zaliczają po 4 latach :D

Na WIEiK znam osobę, która nie miała ani jednego egzaminu po I semestrze, ale mieli kolosy zaliczeniowe, duzo osob oblewało i zdawali za n-tym razem.

igortsw 02.04.2013 16:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1306057)

Uek to nie kończący się melanż podczas roku akademickiego, dupeczki, Erasmusy, wyjazdy,itp, jednym słowem "życie studenckie" pełną gęba. :)

Zgadza się:D Co nie zmienia faktu, że można kompletnie olać, i tylko tym żyć, już nie jeden tak się po pierwszej sesji przejechał i więcej takiego życia na oczy już pewnie nie zobaczy. Podczas semestru raczej lajt (chociaż nie wszędzie). Egzaminów róznie zdarza się że jednego semestru 4 a innego 10. Pewnie, że nie można porównywać do egzaminów na WILu itd, ale na pewno tak łatwo jak na KSW,WSZiBie i innych tym podobnych nie ma i na niektóre egzaminy trzeba się namordować.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl