Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Robert Maaskant byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7560)

tofik 02.10.2011 19:59

Właściciel Interu daje grube siano na transfery i kupuje trenerowi praktycznie kogo zechce.(oprócz tych nieosiągalnych Messich itd)
Dlatego jak mu koleś z ławki zaniżał poziom, bo nie grali nawet połowy tego co za Mou to go wypieprzył. Proste.
A u nas przed RM poziom był poniżej dna i powoli się z niego wygrzebujemy czyli przeciwieństwo.

Nie ma kasiory by przeskoczyć pewien poziom trzeba cierpliwości, dużo cierpliwości. I dużo szczęścia po drodze.

MatMario 02.10.2011 20:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1172824)
Wisle potrzebny jest wspólny front kibiców popierających przebudowę drużyny wedlug koncepcji Basałaja - Maaskanta, a nie nerwowe pohukiwania zawiedzionych kibiców nie rozumiejących sensu przemian i niechcacy wspierających w ten sposób antywiślacka nagonkę polskiej myśli szkoleniowej.

Ohh ten ciemny lud... Ja .......e. Wspólny front to jest potrzebny żeby basałaja z klubu cytując klasyka dycyplinarnie wy.......ić. Przebudowa według koncepcji basałaj- Maaskant... Muszę to sobie zapisać :D

Galonek 02.10.2011 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1172841)
Właściciel Interu daje grube siano na transfery i kupuje trenerowi praktycznie kogo zechce.

Jak na polskie warunki, to Maaskant także nie ma prawa narzekać. Kadrowo Wisła jest w pierwszej trójce ligi, a w większości meczów prezentuje się jak ligowy średniak.

Zmierzam do tego, że zwalnianie trenera po roku pracy nie jest specjalnie raptownym posunięciem. Przypomnę, że Holender prowadził Wisłę w 49 (słownie: czterdziestu dziewięciu) spotkaniach.

Warto zauważyć, że jeszcze kilka sezonów temu, to już dawno leciałaby na Reymonta rakieta z Myślenic. A tak, to przyleci pewnie w grudniu - na Mikołaja.

przem 02.10.2011 20:03

Ja też popieram Maaskanta. Wprawdzie denerwują mnie jego PRowe wypowiedzi, ale uważam, że - mimo wszystko - zmierzamy w dobrym kierunku. Nie możemy sobie pozwolić na kolejne kompromitacje - typu Tbilisi, Valerenga czy Karabach. Za Maaskanta czegoś takiego nie było (wiadomo, nie miał dużo czasu).

pikey 02.10.2011 20:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fiti (Post 1172838)
Mało ?

Wręcz przeciwnie - dla mnie o wiele za dużo. Jedynie co do Zielinskiego można dyskutować, Lech w jego ostatnim tam sezonie grał ładnie w pucharach, w lidze katastrofalnie.

Ojrzyński, Kafarski?- i za rok zabawa w ,,zbieranie doswiadczenia" w europejskich pucharach, czytaj odpadanie z druzynami z Azji.

Lenczyk- czy on nie trenował szanownej sąsiadki zza Błoń calkiem niedawno??

ociec Ciemka 02.10.2011 20:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 1172828)
Bynajmniej takim fanem Bunozy nie jestem. Jednak jak widzę Jaliensa spokojnie człapiącego po boisku, obserwującego z bezpiecznej odległości jak Ljuboja zabawia się piłką z leżącym na ziemi Parejką, ogrywanego niemilosiernie prawie przy każdej okazji- to OCZYWIŚCIE wolałbym zobaczyć na jego miejscu Bunozę albo Czekaja.

Ja nie twierdzę, że oni by grali bezblędnie- ale byłaby szansa, że z tych blędów wyciągną wnioski, czegoś się nauczą, poprawią. Przy czym wykażą większe zaangażowanie.

Jaliens jest u schyłku kariery. Lepszy nie będzie. To on mial kierowac obroną, być profesorem, a zachowuje się jak junior.
Dlatego nie rozumiem, czemu Maaskant go wystawia. Odense, Ruch, Twente, Legia, - strzeliły nam 11 goli, czas coś w tej obronie zmienić.

Jaliens w Wiśle rozgrywał lepsze i gorsze mecze. Nie ukrywam, że jestem nim rozczarowany. Życiorys ma dobry nie gorszy od Ljuboji. Gdy przychodził wszyscy bardzo pozytywnie oceniali ten transfer.
Z pewnością jest kimś takim jak Glowcaki - dyrygentem defensywy. Widocznie ani Chavez ani Bunoza do tej roli nie dorośli jeszcze.

Bunoza na pewno jest bardziej surowy technicznie. Czekaj zagrał jeden i to raczej przeciętny mecz w ekstraklasie a poza tym był kontuzjowany ostatnio. (Ci ktorzy go widzą w składzie naawet o tym nie wiedzą).

Wisła nie jest klubem do ogrywania młodych. Mamy zdobywać MP. Sam bym wystawił Jaliensa a nie Bunozę, zwłaszcza, że widziałem jak grał z Flotą.

To był mecz z Legią a nie sparing do ogrywania młodych :)

Dariook 02.10.2011 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Semper Fidelis 1985 (Post 1172812)
Zbyt słabym materiałem piłkarskim dysponujemy?
To jakim dysponuje Lechia ze przyjezdza na R22 i nas leje? jakim materiałem dysponuje Zagłębie czy Ruch ze przyjezdza do Krakowa i gra jak równy z równym? jakim Widzew, Polonia, Korona że ich nie możemy pokonać?

No wlasnie my pilkarzy nie mamy wszystkich slabych i da sie wycisnac z nich wiecej.

Tylko potrzeba nowego pomyslu i po pierwsze poustawiac ich tak jak bog ich stworzył...a tego Maaskant nie potrafi.

Przykladem niech bedzie Slask, juz niepamietacie jak spisywana druzyna na spadek, zajela pudlo i jest dzisiejszym liderem?
Lenczyk przyszedl i to poukladal, wyjebal kogo trzebalo wyjebac a teraz gra pilke. Juz niema autobusu, bo druzyna sie rozwija i dorosla juz do ofensywnego stylu.
A my .....a z Maaskantem sie cofamy w rozwoju, on nie jest typem zwyciescy...

tofik 02.10.2011 20:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Galonek (Post 1172845)
Jak na polskie warunki, to Maaskant także nie ma prawa narzekać. Kadrowo Wisła jest w pierwszej trójce ligi, a w większości meczów prezentuje się jak ligowy średniak.

Zmierzam do tego, że zwalnianie trenera po roku pracy nie jest specjalnie raptownym posunięciem. Przypomnę, że Holender prowadził Wisłę w 49 (słownie: czterdziestu dziewięciu) spotkaniach.

A jak się ma prezentować, skoro ma takich cieniasów w pomocy jak Garguła Jirsak, Wilk, Nunez (nie ŚP), z przyzwoitości pominę Sobola)
W obronie niewypał Jaliens, przeciętny Chavez, paralityczny Diaz, pomocnik Paljić
Cytat:

Warto zauważyć, że jeszcze kilka sezonów temu, to już dawno leciałaby na Reymonta rakieta z Myślenic. A tak, to przyleci pewnie w grudniu - na Mikołaja.

I co to przynosiło dobrego ? Od jednego do drugiego. Sensu żadnego w tym nie było.Miotał się p Cupial sam nie wiedząc co robi.

Może zajmijmy się zbudowaniem dobrej kadry a później szukajmy adekwatnego trenera dla nich. Nie daje się wirtuozowi fortepianu pianinka z plastki dla dzieci.

Kurz 02.10.2011 20:08

Cytat:

Nie prezentuje się, jak ligowy średniak, chyba że chodzi ci o mityczny "styl", którego już nie będzie.

westersyl 02.10.2011 20:09

Oczywiście byłem i jestem za Maaskantem jednak denerwują mnie to co on wyprawiają piłkarze po każdym faulu, kontakcie z przeciwnikiem, biegną do sędziego płaczą, mają pretensje. Nie wiem czy to on swoja osobą to na nich przeniósł bo zamiast koncentrować się na graniu próbują sędziować mecz.

Zmiana trenera jest też bezsensowna z prostego powodu, żaden polski trener nie ogarnie tej zgrai obcokrajowców, nie stac nas na nikogo lepszego niż Maaskant z zachodu, zresztą ewentualna takie posunięcie też jest mało sensowne ponieważ nowemu zajęłoby mu masę czasu odnalezienie się w realiach.
No chyba że Dan ale na niego nas pewnie nie stać.
Uważam zresztą że z tą drużyną nie da się wypracować żadnego stylu, brakuje jakości. A jakość albo sobie sam wychowasz (gdzie? ) albo zaczyna się od kwot powyżej 1 mln euro.

hawaiisurfer 02.10.2011 20:13

Ojrzyński - wystarczy mi to, co pokazywał w Zagłębiu Sosnowiec
Kafarski - trener jednego sezonu
Michniewicz - polski "Mou", tylko że taki jakiś nijaki
Lenczyk - ok, ale czy chcemy Wisłę kopiącą czy grającą w piłkę?
Zieliński - jakoś mnie gość totalnie nie przekonuje

Z tych co wymieniłeś to na pewno ciekawy jest Fornalik - w końcu gość utrzymuje Ruch Chorzów - drużynę biedną - na naprawdę wysokim poziomie już 3 sezon. Natomiast Probierz?Mhmm...Niby jego drużyny grały ładną piłkę, ale czyż np. w takiej Jagielloni nie miał wszystkiego/wszystkich co/których chciał?

A i zapomniałbym:

Ktoś wcześniej wymieniał Mattheus'a. Czy wy naprawdę ocipieliście? To jest celebryta, a nie trener.

pikey 02.10.2011 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1172849)
Wisła nie jest klubem do ogrywania młodych. Mamy zdobywać MP. Sam bym wystawił Jaliensa a nie Bunozę, zwłaszcza, że widziałem jak grał z Flotą.

To był mecz z Legią a nie sparing do ogrywania młodych :)

Ogrywanie mlodych w Wiśle- a raczej jego brak, to temat na osobną z pewnością długa i burzliwą dyskusję.

Po meczu z Twente wystawiłbym Jaliensa do składu tylko wtedy, gdybym był do tego absolutnie zmuszony.

Acima 02.10.2011 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1172849)
Jaliens w Wiśle rozgrywał lepsze i gorsze mecze. Nie ukrywam, że jestem nim rozczarowany. Życiorys ma dobry nie gorszy od Ljuboji. Gdy przychodził wszyscy bardzo pozytywnie oceniali ten transfer.

Z tym nie gorszym życiorysem to ostro przesadziłeś.

Kluby Jaliensa: Sparta Rotterdam, Willem II Tilburg, AZ Alkmaar
Kluby Ljuboji: Sochaux, Strasbourg, PSG, Stuttgart, HSV, Wolfsburg, Grenoble, Nice

Ljuboja grał w zespołach o 1-2 klasę lepszych i nia ma w ogóle żadnego porównania z Kew.

Fiti 02.10.2011 20:16

Ja nie mówię że się sprawdzą. W mojej opinii zasługują na szansę to wszystko.

irman 02.10.2011 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1172824)

Wisle potrzebny jest wspólny front kibiców popierających przebudowę drużyny wedlug koncepcji Basałaja - Maaskanta ...

A tak z ciekawości zapytam. Jaka jest ta koncepcja? Bo bo wygląda to tak. Sprowadzamy:
- dobrego zawodnika w optymalnym wieku za dużą jak na nas kasę (Melikson),
- utalentowanego serbskiego obrońcę za dużą jak na nas kasę (Jovanovic),
- dobrego młodego napastnika na zasadzie wypożyczenia, po sezonie pewnie już go nie będzie bo za drogi (Biton),
- drętwego darmowego emeryta z I ligi angielskiej (Lamey),
- tragicznego darmowego emeryta z Holandii (Jaliens),
- potencjalnie niezłego darmowego serbskiego pomocnika w podeszłym wieku (Iliev), moim zdaniem na razie zawodzi,
- emerytowanego darmowego bramkarza z Estonii (Pareiko)
- wypożyczamy bardzo średniego argentyńskiego obrońcę, który dłużej niż rok z nami nie zostanie (Nunez)
- sprowadzamy z powrotem na wypożyczeniu, nie wiadomo po co, marnego kostarykańskiego obrońcę (Diaz)

Dodatkowo programowo olewamy polskich zawodników, co wpływa na coraz mniejszą identyfikację kibiców z drużyną, oraz nie robimy nic w kierunku rozwoju bazy i pracy z młodzieżą. Gdzie w tym wszystkim jest jakaś koncepcja? Pytam serio. Możesz znasz Basałaja i uchylisz rąbka tajemnicy?

Dariook 02.10.2011 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1172842)
Ohh ten ciemny lud... Ja .......e. Wspólny front to jest potrzebny żeby basałaja z klubu cytując klasyka dycyplinarnie wy.......ić. Przebudowa według koncepcji basałaj- Maaskant... Muszę to sobie zapisać :D

No Framat zaczyna pomału sie gubic i odklejac od realnego swiata...
:lol:

Wedlug niego z Lechia przegralismy z wlasnych powodow a Ruch lepiej wygladal gdyz, my gramy kulturalna pilke, a oni grali na nas z widłami. Teraz ten front....:lol:

marek2a 02.10.2011 20:18

Po pierwsze ta drużyna coraz bardziej przypomina drużyne rezerw Wisły (wysyp kontuzji).
Nie ma kogo nawet z ławki wstawić ,kto odmieniłby grę w ofensywie,dlatego Ivica nie został zmieniony w 60,Kiro też w 60 do zmiany wg mnie.
Po trzecie w dwóch wyjazdach Poznań Wa-wa 3 punkty brałbym w ciemno, a nawet 2.
Porażka w Holandii była wkalkulowana ,z czym wszyscy pogodziliśmy się wcześniej (no wiadomo,gdzieś tam liczyliśmy na cud)
W tabeli mamy 1 punkt straty do Amiki i chcę aby ten dystans nie zwiększył się np do 5 w grudniu gdy zakończymy LE, wtedy będziemy mogli powiedzieć ,że jesień jest udana ,bo 2-3 wzmocnienia w zimie i walczymy o mistrzostwo.

hawaiisurfer 02.10.2011 20:19

Z tych wszystkich, jeśli tylko patrzymy na "szansę" (nie zapominajmy, że Wisła to nie jest poligon doświadczalny - tu na to nie ma już czasu) to tylko Probierz albo Fornalik - i to z wielkim znakiem zapytania. Tak jak ktoś wcześniej powiedział - jakiś młody niemiecki trener - nawet jakichś rezerw czy juniorów.

elemis1 02.10.2011 20:20

Spokojnie popieram Maaskanta.

nesta 02.10.2011 20:20

Mam dziwne wrazenie, ze niektorzy zawsze beda tak zaklinac rzeczywistosc aby tylko wybielic Maaskanta. Przegramy z Limanovia to tez bedzie wina budowy druzyny i slabego skladu. Za dwa lata bedziemy tez w trakcie budowy i tez sie beda wszyscy zgrywac. Natomiast jak Wisla wygra to nagle sklad przestanie byc problemem, a bedzie to objaw geniuszu trenera. Mam dziwne wrazenie, ze jakby na jego miejscu byl wasaty Jozek z Koziej Wolki to juz na taczkach wyjezdzalby z Reymonta.

Co do meritum, czyli zmiany trenera, moje zdanie jest niezmienne. Taki ruch nalezy wykonac, ale tylko pod warunkiem, ze Cupial sypnie kasa na kogos lepszego. Warto budowac na kims stabilizacje, ale warto tez aby ta osoba swoim CV dawala nadzieje, ze ta stabilizacja z nia sie oplaci. Bo skoro Maaskant nic w swojej dotychczasowej karierze wielkiego nie osiagnal, rowniez i za 5 lat moze byc w Wisle bez sukcesu.

zim zum 02.10.2011 20:20

Na potrzeba Rysia Tarasiewicza :D

westersyl 02.10.2011 20:29

Wychodzi również idiotyczna decyzja Bsasałaja bo można zaobserwować, że relacja na lini Stan Valckx a Robert Maaskant są dosyc głębokie. Także zwolnienie jednego z nich może skutkować tym, że tracimy obu.

Boli mnie słowa które wypowiada Maaskant, on żyje w przekonaniu ze zagraliśmy dobry mecz. "Zmusilsmy Legia do gry z kontry itp" o czym ten człowiek w ogóle mówi ? Nas Ruch Chorzów zmuszał do gry z kontry a Fornalik nie Pier....ił takich idiotyzmów. Tego się nie da czytać !

Devonisch 02.10.2011 20:29

Napisałem po meczu w Holandii, że jak Maskaant wystawi Jaliensa na Legie to bedzie sabotaż. I to był sabotaż. Niech wreszcie przejrza na oczy wszyscy że ten emeryt Jaliens jest do natychmiastowego wydupcenia z klubu. Każdy z forum zagralby tak samo za 1/100 jego pensji. Znaczy się na pograniczu C klasy. A niektórzy nawet lepiej. Co tu dłużej pisać. Cała obrona do wyjebania. Zero progresu.

Kurz 02.10.2011 20:30

Widzę, ze nadal nie jarzycie, co się tak naprawdę stało z Wisłą. Myślicie, że jest tak jak kiedyś, że wystarczy zmiana trenera, żeby naprawić sytuację, przywrócić piękny styl, zacząć dominować. Tym razem, jednak tak nie jest. Problem jest głębszy i poważniejszy i trener jest tu najmniej winny. Winna jest zmiana realiów ekonomicznych, choć łatwiej oczywiście znaleźć sobie wroga z krwi i kości i to jego obwiniać o wszystko, co złe. Pora zdać sobie sprawę, że Wisła nie dominuje już finansowo, Bogusław Cupiał już nie szasta pieniędzmi, nie ściągamy najlepszych piłkarzy i nie dajemy im najwięcej zarobić. To co się dzieję, to tylko konsekwencja tych kilku faktów i nic poza tym. Powiem nawet więcej, jeśli Bogusław Cupiał nie odzyska wiary w sukces i ponownie nie zaryzykuje finansowo, za moment Wisła może wypaść z wyścigu o MP i stać się ligowym średniakiem. Może jeszcze nie w tym i następnym roku, ale dane finansowe, które napływają ze wszystkich stron nie napawają optymizmem.

Ogryzek 02.10.2011 20:32

Nie jestem zwolennikiem zwolnienia Maaskanta. Jeśli już to w zimie.

Dla mnie kluczowe jest czy Maaskant jest w stanie kolekcjonować punkty. Jeśli tak, to po co go zmieniać na innego jak i tak nie ma pieniędzy na transfery? A bez tego nie będzie żadnego pieknego stylu bo my nie mamy zbyt dużo dobrych technicznie piłkarzy. Jak wygrywa (w pucharach zrobił minimum i się nie skompromitował) to po co zmieniać?

Z polskich trenerów to:
Fornalik z Ruchu (uczeń Lenczyka)
Zieliński - mimo wszystko sukcesami w Europie bije Maaskanta na głowe
(Oczywiście to na zasadzie że jednak Myślenice dadzą sygnał żeby zwolnić złotoustego Roberta i koniecznie będzie musiał być ktoś z Polski)

Dla mnie problem byłby gdyby Maaskant zaczął mieć wpadki z słabiakami typu ŁKS cz Podbeskidzie w lidze. Niech popracuje przynajmniej do zimy.

BTW
Fakt faktem że pierdzi lepiej od Skorży gdy trzeba wybielić siebie z porażek. PR najlepszy. Tym na pewno bije Zielińskiego czy Fornalika:)

gigant 02.10.2011 20:37

Nie wiem czy nie lepiej byłoby, gdyby Maaskant powiedział po meczu wprost " zagraliśmy pytę, jestesmy w dołku". Zastanawia mnie czy faktycznie we wszystkich meczach Robert widzi pozytywy i naszą dobrą grę? Jeśli tak, biorę ze trzy kilo tego towaru który mu dostarczają z Holandii.

Aldek 02.10.2011 20:37

Jedyna szansa to zmiana ustawienia spróbować z 4-4-2 i grać ofensywnie I NIE SŁUCHAĆ EKSPERTÓW KTÓRZY TWIERDZĄ,ŻE TAK JUŻ SIĘ NIE GRA.

Pareiko Paljic Chavez Bunoza Jovanovic
Melikson Sobolewski Jirsak Iliev
Biton Genkov

W srodku Jirsak bo potrafi grać do przodu i odbierać jednocześnie piłki a w tym systemie Sobol nie może zostawać sam bo tworzyłaby się dziura w środku.

Wiele osób pisze o zwolnieniu trenera jednak jest kwestia ,że może mieć zapisane duże odszkodowanie w kontrakcie za zwolnienie którego klub może nie chcieć płacić bo do czerwca nie jest tak daleko a jak ma z 500.000 tys euro to nie zdziwiłbym się.

Maciuś 02.10.2011 20:40

Co do tego PR to uczen Beenhakkera :)

ociec Ciemka 02.10.2011 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Acima (Post 1172857)
Z tym nie gorszym życiorysem to ostro przesadziłeś.

Kluby Jaliensa: Sparta Rotterdam, Willem II Tilburg, AZ Alkmaar
Kluby Ljuboji: Sochaux, Strasbourg, PSG, Stuttgart, HSV, Wolfsburg, Grenoble, Nice

Ljuboja grał w zespołach o 1-2 klasę lepszych i nia ma w ogóle żadnego porównania z Kew.

Krótko w nich grał. holenderskie kluby nie są takie złe :) Przyjmuję, że przesadziłem trochę. Jednak bardziej myślałem o ich reprezentacyjnej karierze. Często zresztą stoperzy są jak wino :) Napastnicy rzadko. Nie zmienia to faktu, że potencjalnie świetny transfer Jaliensa nie bardzo wypalił w tym sensie, że wszyscy myśleli, że wciągnie nosem tę ligę, a on po prostu gra w piłkę, ma dobrą technikę, niezły przegląd pola, potrafi wyprowadzić piłkę z obrony. Potrafi to czego nie potrafią Chavez i Bunoza. Natomiast zdecydowanie nie potrafi się odnaleźć w lidze drwali, do której przyszedł.

Z drugiej strony patrząc na obronę Twente, którą przechodziliśmy łatwiej niż legijną, to nie dziwię się, że PSV zapłaciło tyle za Marcelo. Tam chyba brakuje dobrych obrońców :) Więc rezerwowy z Holandii tutaj furory nie ma jednak dużych szns zrobić :)

snyrting 02.10.2011 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aldek (Post 1172878)
Jedyna szansa to zmiana ustawienia spróbować z 4-4-2 i grać ofensywnie I NIE SŁUCHAĆ EKSPERTÓW KTÓRZY TWIERDZĄ,ŻE TAK JUŻ SIĘ NIE GRA.

Pareiko Paljic Chavez Bunoza Jovanovic
Melikson Sobolewski Jirsak Iliev
Biton Genkov

Jasne, bo im więcej napastników tym więcej bramek.

Zagrajmy od razu tak jak się grało sto lat temu, czyli odwróconą piramidą. Wtedy powieziemy wszystkich kilkunastoma bramkami.

Mecz przegraliśmy przez kiepską grę obronną i braki w linii pomocy i to w tym elemencie niezbędne są zmiany. Jirsak, Jaliens, Garguła i Bunoza niestety nie nadają się do gry w Wiśle. W zimowym okienku musimy poszukać zmienników na ich miejsce.

ociec Ciemka 02.10.2011 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1172870)
Wychodzi również idiotyczna decyzja Bsasałaja bo można zaobserwować, że relacja na lini Stan Valckx a Robert Maaskant są dosyc głębokie. Także zwolnienie jednego z nich może skutkować tym, że tracimy obu.

Boli mnie słowa które wypowiada Maaskant, on żyje w przekonaniu ze zagraliśmy dobry mecz. "Zmusilsmy Legia do gry z kontry itp" o czym ten człowiek w ogóle mówi ? Nas Ruch Chorzów zmuszał do gry z kontry a Fornalik nie Pier....ił takich idiotyzmów. Tego się nie da czytać !

Strasznie widać jesteś rozgoryczony. Obejrzyj sobie ten mecz raz jeszcze. Wcale nie był taki zły z naszej strony. Dawno nie widziałem Legii grającej tak dobrze (inna sprawa, że specjalnie Legii nie oglądam). W ogóle był to całkiem niezły mecz.

Markus 02.10.2011 20:58

Ponieważ nie wierzę, by Wisła mogła zatrudnić lepszego trenera niż Maaskant i potrafiła zapewnić mu budżet na lepszych piłkarzy, nie jestem zwolennikiem zwalniania Holendra.

A polska myśl szkoleniowa skompromitowała się na arenie międzynarodowej już tyle razy, że niech Bóg broni przed nowym powrotem do niej. Chwilowe "wyskoki" Lenczyka czy Skorży, nie bez powodu zwolnionego z Wisły, nic tu nie zmieniają. Nikt w świecie nigdzie nie ceni polskich szkoleniowców też nie bez przyczyny.

Jarromiro 02.10.2011 21:09

Jedyna szansa jutro złotousty out. I następca ma dwa tygodnie czasu ma poskładanie wszystkiego do kupy. Najlepiej Kulawik bo jest wewnątrz klubu. Gramy gorzej niż przed przyjściem Maaskanta

Acima 02.10.2011 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1172873)
Z polskich trenerów to:
Fornalik z Ruchu (uczeń Lenczyka)
Zieliński - mimo wszystko sukcesami w Europie bije Maaskanta na głowe
(Oczywiście to na zasadzie że jednak Myślenice dadzą sygnał żeby zwolnić złotoustego Roberta i koniecznie będzie musiał być ktoś z Polski)

Po pierwsze co w polskiej piłce osiągnął Lenczyk w czasie swojej ponad 30- letniej kariery? 1 MP? Szanujmy się. Co osiągnął jego uczeń 48-letni Fornalik? Trzecie miejsce w lidze, a tak to przeciętność. 42-letni Maaskant czy 39-letni Skorża mają większe sukcesy na koncie.

Sukcesy Zielińskiego - w pierwszym sezonie nie dostał się do LE po odpadnięciu z Brugge. W następnym sezonie ledwo co pokonał Inter Baku i odpadł w fatalnym stylu z el. LM w dwumeczu ze Spartą Praga. Później wymęczył 1-0 z Dnipro i doczołgał się do LE. Po trzech meczach w grupie LE miał 4 pkt i został zwolniony (pewnie przez zarzuty korupcyjne). W lidze natomiast w tym samym czasie Lech znajdował sie w strefie spadkowej z 4 porażkami po 11 spotkaniach.

WhiteStarDvisionTheBest 02.10.2011 21:10

Też bym był za tym,żeby spróbować ustawienia 4-4-2 kiedy Genkow wróci do zdrowia.
W polskiej lidze bądź co bądź mamy wartościowych zawodników tylko wg mnie są źle wykorzystywani na boisku.
Oczywiście żaden ze mnie znawca,to Maskant jest trenerem a ja tylko sobie mogę postukać w klawiaturę,ale każdy kto ma jakieś pojęcie o piłce może mieć Swój pogląd,ja mam taki,że Maskant źle ustawia drużyne,a mecze wygywa dzięki indywidualnym akcją danych zawodników,nie ma wyuczonych żadnych schematów gry w ofensywie.
Nie moge pojąc dlaczego wychodzimy na mecze w lidze z dwójką def.pomocników,żaden z nich czy to Wilk czy Sobol nie daje nam nic w ofensywie.
Dlaczego Nunez w ogóle nie został sprawdzony na Swojej nominalnej pozycji lewego obrońcy?
Ustawiłbym zespół zdecydowanie bardziej ofensywnie z Meliksonem na lewym skrzydle bo ani Kirm Ani Iliev sie tam nie sprawdza,pierwszy bo jest w tragicznej formie a drugi ma siły tylko na jedną połowe.

Pareiko w bramce ,w obronie od lewej Nunez Bunoza Chavez Jovanovic w pomocy od lewej Melikson Garguła Sobolewski Malecki w ataku Genkow z Bitonem

Jovanovic gra bardzo dobrze ,we wszystkich meczach w których grał był wyróżniająca się postacią.
Garguła powinien dostać szanse z prawdziwego zdarzenia,tzn taką ze gra od początku w najsilniejszym możliwym składzie jako ten ofensywny pomocnik,obok niego Sobolewski ich naturalnymi zmiennikami są wtedy Jirsak i Wilk
Obsadzając na lewej obronie Nuneza [jego zmiennikiem,OMG...Diaz] możemy wykorzystywać Paljica w ofensywie na skrzydle,do tego będą w zanadrzu Kirm z Ilievem.
Jaliens gra katastrofalnie powinien dostać szanse Bunoza i Czekaj.

snyrting 02.10.2011 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarromiro (Post 1172915)
Jedyna szansa jutro złotousty out. I następca ma dwa tygodnie czasu ma poskładanie wszystkiego do kupy. Najlepiej Kulawik bo jest wewnątrz klubu. Gramy gorzej niż przed przyjściem Maaskanta

....a, Kulawik...

Próbowałbyś chociaż być poważny.

Ogryzek 02.10.2011 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Acima (Post 1172916)
Po pierwsze co w polskiej piłce osiągnął Lenczyk w czasie swojej ponad 30- letniej kariery? 1 MP? Szanujmy się. Co osiągnął jego uczeń 48-letni Fornalik? Trzecie miejsce w lidze, a tak to przeciętność. 42-letni Maaskant czy 39-letni Skorża mają większe sukcesy na koncie.

Sukcesy Zielińskiego - w pierwszym sezonie nie dostał się do LE po odpadnięciu z Brugge. W następnym sezonie ledwo co pokonał Inter Baku i odpadł w fatalnym stylu z el. LM w dwumeczu ze Spartą Praga. Później wymęczył 1-0 z Dnipro i doczołgał się do LE. Po trzech meczach w grupie LE miał 4 pkt i został zwolniony (pewnie przez zarzuty korupcyjne). W lidze natomiast w tym samym czasie Lech znajdował sie w strefie spadkowej z 4 porażkami po 11 spotkaniach.

To było moje spojrzenie na ewentualnych trenerów z Polski gdyby musieli być z Polski bo taki byłby np. kaprys Cupiała. (Jakbyś nie doczytał i nie zrozumiał - bo widzę że ci ciśnienie skoczyło)

Ponadto nie pisałem o Lenczyku tylko o Fornaliku

Fornalik - zespoły zawsze wybiegane, dobrze ułożone taktycznie
Zieliński - przynajmniej w pucharach błyszczał. Na jego tle Maaskant czym się może pochwalić? Wygraną z Litexem czy porażka 1-6 z Villareal?

BTW
Wymień lepszych polskich trenerów? Ilu takich znasz?

wolfy 02.10.2011 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Semper Fidelis 1985 (Post 1172812)
Zbyt słabym materiałem piłkarskim dysponujemy?
To jakim dysponuje Lechia ze przyjezdza na R22 i nas leje? jakim materiałem dysponuje Zagłębie czy Ruch ze przyjezdza do Krakowa i gra jak równy z równym? jakim Widzew, Polonia, Korona że ich nie możemy pokonać?

Mistrzu - popatrz sobie na wyniki Legii w lidze.
A jeżeli nie rozumiesz, ze czasem lepsza drużyna przegrywa ze słabszą to znaczy, że powinieneś zostawić futbol i zająć się bierkami.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1172795)
To nie są wymysły. Jedno potwierdzam organoleptycznie, o drugimi piszą nie tylko gazety ale i inne osoby.

Nie rozumiesz chyba czegoś. Trenera rozlicza się nie z wypowiedzi, tylko wyników. Jak Cię próby trzymania dobrej twarzy do złych wyników wkurzają, to: nie słuchaj - nie oglądaj - nie czytaj. To jest sposób Holendra na zachowanie dobrej atmosfery. Że zbiera na siebie wściekłość lemingów i prasy? Może o to chodzi? Może - jak Mourihnio - chce odsunąć zespół od krytyki?
Tymi piłkarzami będziemy grali do końca rundy. Nie wierzę też w kasę na o wiele lepszych. Wnioski pozostawiam Tobie.

Co do sadzania Jaliensa - Bunoza dał dupy z Flotą. Faktycznie, zajebisty prognostyk przed wystawianiem go z Twente albo Legią...

Jarromiro 02.10.2011 21:16

A kogo byś chciał, bo sytuacja jest KATASTROFALNA a wolnego nie ma nikogo. i co masz przeciwko niemu

ziz99 02.10.2011 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wit.Ek. (Post 1172775)
Dobry Trener to nie ten, który osiąga dobre wyniki bo ma dobrych piłkarzy.
Dobry Trener to taki, któremu nie można zarzucić, ze mógł wycisnąć więcej.
Dobry Trener to taki, który wyciska maksimum tego co można wycisnąć.
Gdy nie ma z czego wycisnąć to po prostu nie wyciśniesz.

Generalnie zgoda, choć tak jak Willow, twierdzę że nie mamy aż tak katastrofalnej kadry.

W Polsce jest w ogóle dziwnie. Przychodzą do nas piłkarze z dobrym CV, świeżo z silnych klubów/lig (np. Jaliens, Iliev), którzy w Ekstraklasie są cieniem tego co przez naście lat kariery zawodowej... Inny styl (techniczny?), ustawienie, itd...???

Wracając do składu, jest jaki jest - z silnymi i słabymi punktami. Skoro nie mamy sprinterów, bajecznych techników, magicznych dryblerów to trzeba (to da się zawsze - lepiej lub gorzej ale się da) wyćwiczyć takie schematy ataku pozycyjnego, żeby sposób prowadzenia ataku był jak najmniej ryzykowny. Po odbiorze dogrywający ma 2-3 partnerów do bezpiecznego podania (czyt. pod grą). Maaskant pochodzący z kolebki futbolu totalnego wie zapewne doskonale o co chodzi.

Czasami piszecie, że ten czy tamten nawet podać na 10 metrów nie potrafi. Problem w tym, że do "przyklejonych"z kryjącym/zasłoniętych partnerów nie da się czysto podać. Dochodzi nadbiegający przeciwnik, trzeba gdzieś zagrać (ale po ziemi bo tak nakazał trener!) ... i strata. Na świecie piłka ewoluuje w kierunku częstszego operowania piłką, lepszego wyszkolenia technicznego i dyscypliny taktycznej. To dlatego polski zaścianek w zderzeniu z europejskimi średniakami dostaje regularnie lanie. Oni grają my biegamy - tak w skrócie to wygląda... Potem słyszymy, że nasze zespoły nie są przygotowane kondycyjnie do europejskich pucharów, co nie jest do końca prawdą.

Kiedyś ze Smudy się śmiali na R22, że na treningach tylko "grają w dziada". Uważam, że przez najbliższe 2 tygodnie mniej więcej tak powinny wyglądać treningi Wisły.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl