Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

Adasss 28.07.2017 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1478377)
Ty naprawdę sądzisz że będę teraz przeglądał Twoją radosną twórczość ....

No nie ma tego aż tak dużo, mi to parę minut zajęło.
No fakt, że sporo trybu warunkowego stosował.
I mam zarzuty:

- w stosunku do "Niemców" - głównie wyrażanie nadziei
- w stosunku do Migi i twitter-Janka - uznawanie ich za wiarygodnych
- w stosunku do TS - doszukiwanie się niecnych intencji, podejrzliwość
- w stosunku do ludzi podejrzliwie oceniających "Niemców" i szukających informacji ich dyskredytujących - niezdolność do przyjęcia prawdy i ślepe wspieranie TS-u (!)

Bez komentarza.

wolfy 28.07.2017 20:17

Mnie by się nie chciało :D

Adasss 28.07.2017 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1478382)
Mnie by się nie chciało :D

Chyba za bardzo mnie wkurzył (patrz zarzut 4) ;)

teo 28.07.2017 20:19

Chwasty sie wyrywa a nie z nimi cacka! :D

rafaello56 28.07.2017 20:22

@ 7 kotów janekx ma prawie z każdego klubu jakieś donosy, a raczej żadna kancelaria nie współpracuje z każdym klubem, mi to wygląda na jakiegoś dziennikarskiego "noł nejma" który wydzwania po klubach, piłkarzach, trenerach,następnie kupuje i handluje informacjami. Info o sprzedaży Wisły kupił Miga i zrobił obiecujący artykuł. W RMF mieli takie hasło "znamy cenę ważnych informacji"...

Danielek1906 28.07.2017 20:24

Kim jest ten cały Kasztelaniec i co mógł mieć z tego??

czaro 28.07.2017 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez p. red. Miga komentuje dla Przeglądu Sportowego

Co za żenada.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Miga
Wisła Kraków odrzuciła dzisiaj propozycję sprzedaży klubu. Oferta Niemców została oceniona jako niewiarygodna.

To nie jest prawda. Ofertę odrzuciła TF w porozumieniu z TS.

Cytat:

O sprawie tydzień temu napisaliśmy jako pierwsi, kierując się zasadą, że zadanie dziennikarza to informowanie o faktach.

1) Jacy my? Chyba „ja”? Ja tutaj widzę rozmywanie odpowiedzialności. Pan pisał, Panie Redaktorze;
2) Zadania dziennikarza są zupełnie inne. Proszę spojrzeć, Kodeks Etyki Dziennikarskiej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stanowi, że "zadaniem dziennikarzy jest przekazywanie RZETELNYCH i BEZSTRONNYCH informacji oraz różnorodnych opinii, a także umożliwianie udziału w debacie publicznej".

Rzetelne informacje są sprawdzone, a fakty są z definicji prawdziwe. Z kolei informacje bezstronne są przekazywane w sposób obiektywny, bezstronny. Pan Redaktor Miga natomiast używał zwrotów "będzie dobrze", "solidny inwestor", "wszyscy skorzystają", "to coś pewnego". Wspominał o zdeterminowanym i bogatym inwestorze, dużym przedsiębiorstwie i wielu milionach na stole. Niezależnie od źródła rewelacji, które przekazywał w mediach (nie tylko jako dziennikarz, ale także jako rozmówca dziennikarzy - np. udzielił wywiadu w Canal+), Pan Redaktor nie zadał sobie trudu ich weryfikacji. Wiemy, że nie zadał, bo wystarczyło 20 min. w google i IQ na poziomie przeciętnego licealisty, żeby dodać tu 2 do 2. Nie zdobył się też na zdrowy sceptycyzm i krytycyzm. Wiemy, że nie zdobył, bo zapewniał nas o poważnym inwestorze.
Ten sam Kodeks Etyki stanowi w art. 2:
"Informacje powinny być zrównoważone i dokładne, tak by odbiorca mógł odróżnić fakty od przypuszczeń i plotek, oraz powinny być przedstawiane we właściwym kontekście i opierać się na wiarygodnych i możliwie wielostronnych źródłach"

Cytat:

Przez kolejne dni próbowaliśmy jak najdokładniej przedstawiać stanowisko obu stron. Znając ludzi, którzy ze strony polskiej uczestniczyli w tej transakcji miałem pełne przekonanie, że zależy im na dobru Wisły. I nadal takie mam. Uważam, że dziś to oni mogą czuć się najbardziej oszukani i rozczarowani.

Przez kolejne dni Pan Redaktor nie zadał sobie trudu weryfikacji. Nawet nie sprawdził, czy podmiot, którzy rzekomo złożył ofertę istnieje i czy mógł ją złożyć. Ufał zaś na słowo swoim źródłom, które – jak sam pisze – zna osobiście. Nota bene, czy uwiarygadniając projekty swoich znajomych, nie znalazł się Pan w konflikcie interesów wobec wymogu rzetelności i obiektywności obowiązującego dziennikarzy?

Cytat:

Ufając osobom, którzy znaleźli kontrahenta, początkowo przedstawiłem ofertę w zbyt jasnych barwach. To był błąd wynikający z pośpiechu, z tej typowej dla świata mediów pogoni za informacją. Uważałem, że warto dać tej sprawie szansę.

Czyli jednak nie przedstawiał Pan faktów, ani nie dochował rzetelności? Ja rozumiem tę wypowiedź tak: "zawaliłem robotę, ale to typowe w mojej branży". Tutaj pełna zgoda - to typowe w Pana branży.

Cytat:

Propozycja grupy Stechert, po zapoznaniu się z detalami, nie była już tak atrakcyjna jaką zdawała się być początkowo. O czym zresztą w kolejnych publikacjach informowaliśmy. Wisła i Tele-Fonika miały dużo czasu, by dogłębnie zweryfikować propozycję kupna klubu i to zrobiły.

Ja nie widziałem tych kolejnych publikacji, które demaskowały Stechert (w ogóle był jakiś Stechert, Panie Miga? Czy dalej do Pana Redaktora nie dotarło, że żadna spółka Stechert nie złożyła oferty?).
Ale widzę w zdaniu powyżej podejście: "wrzucę artykuł, może prawdziwy a może nie, a klub niech sobie weryfikuje". Co mnie obchodzi, czy uwiarygodniam ewentualnego oferenta, albo narażam klub na potencjalne straty materialne (np. niższe wpływy z biletów, bo niektórzy kibice uwierzyli w Niemców i nie będą chodzić na mecze organizowane przez TS) i wizerunkowe.
Kto teraz naprawi te szkody? Pan?

Cytat:

Mając dostęp do informacji ze strony niemieckiej, korzystałem z nich, za co niektórzy ochrzcili mnie rzecznikiem Stecherta. Nie, nie byłem nim i nie miałem takiego zamiaru.

To informatorami byli Pana znajomi Polacy, którzy chcieli dobrze, sprowadzając Niemców, czy jednak Pana znajomi Niemcy? Znaczy się: zna Pan Loesera i Bernackiego? Ale jeden to Szwajcar, a drugi Polak, więc może chodzi o jeszcze kogo innego. Może o nieżyjącego Stecherta? A może po prostu nie miał Pan żadnych kontaktów z żadnymi Niemcami, tylko wrzucał jakieś bzdury na twittera...

Cytat:

O sprawie zrobiło się głośno, ale to nie mogło mieć wpływ na przebieg rozmów. Wielomilionowe biznesy nie padają tylko dlatego, że ktoś o tym napisał.

Ale przecież tu nie było żadnego wielomilionowego biznesu. Była jakaś nieudolna (i to jak!) próba wyłudzenia, albo dorwania się do dokumentów spółki, ewentualnie próba zakpienia z klubu. O czym mowa?

Cytat:

Czy zamieszanie medialne zaszkodziło Wiśle? Nie uważam.

Ma Pan racje – pomogło. Dziękujemy!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kodeks Etyki Dziennikarskiej
24. Za naruszenie zasad etyki dziennikarskiej odpowiada zarówno autor publikacji - prasowej, radiowej, telewizyjnej czy internetowej, jak i redaktor, wydawca czy nadawca.
25. Kary wymierzają sądy dziennikarskie, odpowiednio do charakteru i skali wykroczenia: upomnienie, naganę, czasowe zawieszenie w prawach członka SDP, usunięcie ze Stowarzyszenia; Naczelny Sąd Dziennikarski może orzec ogłoszenie werdyktu w mediach.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prawo prasowe
Art. 6 ust. Prasa jest zobowiązana do prawdziwego przedstawiania omawianych zjawisk.
Art. 10 ust. 1 Dziennikarz ma obowiązek działania zgodnie z etyką zawodową (...).
Art. 12. ust. 1 pkt 1 Dziennikarz jest obowiązany zachować szczególną staranność i rzetelność przy zbieraniu i wykorzystaniu materiałów prasowych, zwłaszcza sprawdzić zgodność z prawdą uzyskanych wiadomości lub podać ich źródło.

Pozdrawiam, Panie Redaktorze!

Blaszczu16 28.07.2017 20:27

Dajcie już chłopakowi spokój. Pomylił się w ocenie tych potencjalnych inwestorów i tyle. Wystarczy już tego jadu na kolegę po szału. Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło.

Vinci 28.07.2017 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Danielek1906 (Post 1478387)
Kim jest ten cały Kasztelaniec i co mógł mieć z tego??

Tutaj masz wersję Gazety Krakowskiej, ale w sumie co mógł mieć z tego i czy faktycznie w tym siedzi trudno powiedzieć. Możliwe, że autor wie więcej niż napisał:

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...lubu,12314979/

btw

To już drugi rok z rzędu taka szopka. Ciekawe kogo przyślą za 12 miesięcy...

gigant 28.07.2017 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1478375)
Bedom, kolego.

A jak bedom to kolega Plankton da znać?

Kurrrr.. naprawdę musi się dużo dziać złego żeby starzy wrócili na forum. Widać że każdy śledzi na bieżąco, a nie chce na codzień się kopać z pokemonami. Dawno nie widziałem tych nicków i to w jednym temacie

ashkeczup 28.07.2017 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1478381)
No nie ma tego aż tak dużo, mi to parę minut zajęło.
No fakt, że sporo trybu warunkowego stosował.
I mam zarzuty:

- w stosunku do "Niemców" - głównie wyrażanie nadziei
- w stosunku do Migi i twitter-Janka - uznawanie ich za wiarygodnych
- w stosunku do TS - doszukiwanie się niecnych intencji, podejrzliwość
- w stosunku do ludzi podejrzliwie oceniających "Niemców" i szukających informacji ich dyskredytujących - niezdolność do przyjęcia prawdy i ślepe wspieranie TS-u (!)

Bez komentarza.

1. Zgoda
2. Janka, o Midze to akurat nic.
3. Niecnych intencji? Raczej w przypadku oddania klubu miałem na myśli ciężkie rozstanie. TS święty nie jest, niektórzy go gloryfikują.
4. Zacytuj proszę.

czaro 28.07.2017 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 1478390)
Dajcie już chłopakowi spokój. Pomylił się w ocenie tych potencjalnych inwestorów i tyle. Wystarczy już tego jadu na kolegę po szału. Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło.

On się nie pomylił tylko naraził klub na szkody materialne i straty wizerunkowe, bo nie dochował należytej staranności, wykonując swoją pracę.

Myli to się student na egzaminie, jak strzela odpowiedzi. To, co zrobił Miga można porównać do picia wódki przez dróżnika na kolei.

I nie jest żadnym moim kolegą. Co najwyżej kibicuje tej samej drużynie.

StarBuzz 28.07.2017 20:36

Badzcie ludzie powazni.. i nie nabijajcie juz kliknec tym pseudo dziennikarzom i innym janekxom.. Ilez mozna to czytac.

!!IRIVER!! 28.07.2017 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 1478390)

Mam nadzieję że w tym jest ironia a nie szczery żal Migi... Jebany pasożyt z niego i tyle a ten komentarz i zdanie że to nie zaszkodziło Wiśle wbija ostatni gwóźdź to jego trumny

Blaszczu16 28.07.2017 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1478395)
On się nie pomylił tylko naraził klub na szkody materialne i straty wizerunkowe, bo nie dochował należytej staranności, wykonując swoją pracę.

Myli to się student na egzaminie, jak strzela odpowiedzi. To, co zrobił Miga można porównać do picia wódki przez dróżnika na kolei.

I nie jest żadnym moim kolegą. Co najwyżej kibicuje tej samej drużynie.

Chodziło mi o użytkownika ashaketchupa, a nie o Mogę. Na marginesie, Twoje posty czyta się z przyjemnością.

PvD 28.07.2017 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1478392)

Kurrrr.. naprawdę musi się dużo dziać złego żeby starzy wrócili na forum. Widać że każdy śledzi na bieżąco, a nie chce na codzień się kopać z pokemonami. Dawno nie widziałem tych nicków i to w jednym temacie

"Choć w papierach nam przybyło, to naprawdę wciąż jesteśmy tacy sami"
:-p

Ogryzek 28.07.2017 20:41

Miga się zbłaźnił jako dziennikarz. Ponadto naraził klub na straty wizerunkowe. A jeśli dodać do tego ile kibiców Wisły miało lekką "nerwice" przez takie dęte niusy Migi to nie zal mi szmaty.

Niech spier.dala i od Wisły trzyma się z daleka.

btw
Panowie, lepiej się napić i zrelaksować dzisiaj:)

PhantomRanger 28.07.2017 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1478391)
Tutaj masz wersję Gazety Krakowskiej, ale w sumie co mógł mieć z tego i czy faktycznie w tym siedzi trudno powiedzieć. Możliwe, że autor wie więcej niż napisał:

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...lubu,12314979/

btw

To już drugi rok z rzędu taka szopka. Ciekawe kogo przyślą za 12 miesięcy...

Telefonika nie ma już nic do Wisły, więc pewnie nikogo.

crux.a 28.07.2017 20:43

Słówko do wszystkich, którzy uwierzyli w 40 milionów i potężnego filantropa z Niemiec. A także do tych, którzy zwątpili w dobrą wolę i profesjonalizm Sarapaty. Zauważcie, że wszystko, co prezes powiedziała podczas poniedziałkowej konferencji, okazało się prawdą.

Na przyszłość nie wierzcie w bogatych wujków i mannę z nieba. Jeśli Wisła znowu zacznie odnosić sukcesy, to stanie się to dzięki mądrej, codziennej pracy ludzi nią zarządzających - no i trochę dzięki nam. Więc jak za pół roku albo za rok usłyszycie o stumilionowej ofercie z sułtanatu Brunei, to najpierw sprawdźcie, czy jest woda w tym basenie, a dopiero potem skaczcie.

Kolegę Zmiętego podsumował już czaro. W punkt.

Wojtas 28.07.2017 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1478400)
Miga się zbłaźnił jako dziennikarz. Ponadto naraził klub na straty wizerunkowe. A jeśli dodać do tego ile kibiców Wisły miało lekką "nerwice" przez takie dęte niusy Migi to nie zal mi szmaty.

Niech spier.dala i od Wisły trzyma się z daleka.

btw
Panowie, lepiej się napić i zrelaksować dzisiaj:)

Dokaldnie,zamiast sie kłocic ,trzeba juz poprpstu odpuścic,sprawa sie skonczyła i to dobrym rezultatem.
Mi ulzyło, mialem czarne wizje a tu proszę,znowu wolni ,do przodu Alleluja.

P.S A dziennikarskie szmaty ,szmatami pozostaną :)

Adasss 28.07.2017 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1478362)
Po raz pierwszy odkąd przestałem nim być żałuję że nie jestem modem. Posypałyby się bany. W kilku przypadkach - dożywotnie.

Też czasem korci mnie taki powrót. Ale potem przypominam sobie ile to roboty i mi przechodzi. :D

A w temacie, z http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...ch,nId,2422770

Cytat:

... Joerg przyjeżdżał do nich kilka razy i obiecywał zagranicznego inwestora oraz pieniądze na inwestycje.
Taaa...

Cytat:

Zresztą trudno mi uwierzyć, że Stechert jest w stanie kupić spory klub piłkarski, przecież to nie jest duża firma
Tyle to udało się ustalić bardzo szybko. No ale kto by tam wierzył jakimś tam liczbom z jakichś tam stron w "internetach", przecież Miga i twitter-Janek nie mogą się mylić :lol:

7 kotów 28.07.2017 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1478392)

Jak nie zapomnę, to dam znać!

Adasss 28.07.2017 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1478394)
...
4. Zacytuj proszę.

A proszę bardzo:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1477372)
Mnie chodzi tylko o to, że nie wierzycie ludziom, którzy niemalże zawsze mają sprawdzone info, bo mocna i nieskazitelna władza TS wam tak bardzo odpowiada i nie chcecie przyjąć prawdy do wiadomości...

A tu inny "kwiatek":

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1477357)
No i kto? Lizodupy Janek i Miga mają znów racje? Czy TS, który oszalał z bezradności? Jeśli tylko TF zgodzi się na sprzedaż, to TS może siedzieć z boku i płakać.

P.S. Modem już nie jestem, ale do ignorowanych mogę dodać, co niniejszym czynię. :ulga:

_ukoL 28.07.2017 20:58

Czyli co? Za rok Red Bull czy Romowie, bo już kilka wersji przewinęło się w "mediach". :lol:

gigant 28.07.2017 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1478406)
Jak nie zapomnę, to dam znać!

W naszym wieku to zapomnisz na pewno kolego o czym miałeś dać znać..

Danielek1906 28.07.2017 21:05

Miejmy nadzieję, ze prezes Sarapata załatwi tego mega sponsora o którym była mowa. Na bogatego inwestora typu Steinhoff, Red Bull, Coca-Cola, Samsung itp nie liczcie bo nikt powazny nie przyjdzie się promować do ligi gdzie, sponsor tytularny płaci 1,5 miliona euro :D

silver03 28.07.2017 21:08

7 kotów zmień ten avatar bo już myślałem, że sie niemiaszek udziala na forum :D:D

PhantomRanger 28.07.2017 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1478408)
Czyli co? Za rok Red Bull czy Romowie, bo już kilka wersji przewinęło się w "mediach". :lol:

Za rok będzie kisiel i ciastka

PS. Przejęcie Wisły w aktach

Akt1: Dramat [2016]
Akt2: Komedia [2017]
Akt3: ?

TS FANATIC 28.07.2017 21:17

PvD, Adasss, Rav,
wychodowaliście tą dziennikarską żmiję na własnej piersi :-)
dawno bo dawno, ale niektóry pamiętają :-)
prawda Wiśl@cy :-)

gigant 28.07.2017 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1478412)
Za rok będzie kisiel i ciastka

PS. Przejęcie Wisły w aktach

Akt1: Dramat [2016]
Akt2: Komedia [2017]
Akt3: ?

Akt3: Kabaret [2018]

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl