Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Europejskie puchary w wykonaniu polskich drużyn. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=989)

Proud 27.08.2010 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 964471)
gdyby awansowali i wygrali wszystkie mecze w grupie to nie wiem czy nawet 2 mln euro by im sie uzbieraly.. no moze z kasa z biletow, tv i sponsorow.. nie wiem skad Ci sie wzielo 2 mln , wystarczy nadmienic ze zwyciezca LE ze wszystkimi premiami nie dostaje tyle co druzyna za SAM AWANS DO LM .. dlatego w LE gra sie o prestiz, a nie o pieniadze.. oczywiscie lepiej by bylo gdyby nie robili szumu i na Ukraincach sie zatrzymali :)

No i co SpoXsteR? Nadal uwazasz że Amika nie zarobi 2 mln Euro? :-)
Ja jestem pewien że zarobi zdecydowanie więcej. Nawet przegrywając wszystkie mecze.

A do tego znów wypromują jakiegoś grajka, za którego wezmą z 3mln E, a w normalnych warunkach 1mln by nie wzieli.

Stavanger 27.08.2010 13:02

Wyjazdy świetne. Blisko do Salzburga, troszkę dalej do Turynu, najdalej do Manchesteru, ale co to za odległości w XXI wieku. Sportowo można coś ugrać, ale będzie ich musiał pan treneiro przygotować na dużą dawkę biegania. Też im zazdroszczę, w tym roku nasza plejada gwiazd się nie popisała.

gianbuffon 27.08.2010 13:03

Wybiera się ktoś na mecz z Juve? Ja bym się chętnie wybrał, może w końcu zobaczę Del Piero i spółkę :)

Filippo123321 27.08.2010 13:04

Z zazdroscia sie troche patrzy, ze ZNOWU tam nas nie ma...

Lech sobie pogra z City czy Juventusem, a my z Bytomiem...

tofik 27.08.2010 13:04

Wow. Liga europejska zdecydowanie ciekawszy twór niż UEFA CUP. Grupę trafili rzeczywiście jakby wyjętą z Ligi Mistrzów. Na pewno z praw telewizyjnych zarobią tyle co nasz klub przez cały rok ;/

BiałaGwiazda 27.08.2010 13:05

Pod względem sportowym to będe zaskoczony jak Lech ugra chociaż 1 punkt.Klasy Juventusu i Manchesteu City chyba nie trzeba przedstawiać nikomu,ale mało kto teraz mówi o austriackim RedBull Salzburg,a grają tam naprawdę konkretni gracze typu Zarate,Nelisse,Boghossian,Pokrivac czy Svento.Tak więc Lech raczej odpadnie i zdobycie chociażby punktu z którąkolwiek z tych drużyn byłoby ogromnym sukcesem Poznaniaków.Na plus na pewno doświadczenie jakie zdobędą piłkarze Lecha w meczach z tak silnymi rywalami.Również atrakcje dla kibiców naprawdę konkretne i zakładając,że w jakiejkolwiek grupie Kolejorz by nie wylądował i tak by odpadł,to ta przysłowiowa "Grupa Śmierci" to najlepsze co ich spotkało. Zapewne ponad 40-tysięczny stadion Lech bedzie wypelniony co do jednego miejsca:)

donecki 27.08.2010 13:05

Zazdroszczę kibicom wyjazdów ale tak to 5 przegranych i 1 remis

spidey 27.08.2010 13:05

Zapewne będzie sporo kibiców Legii na sektorach Juve w Poznaniu.

John1906 27.08.2010 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gianbuffon (Post 969208)
Wybiera się ktoś na mecz z Juve? Ja bym się chętnie wybrał, może w końcu zobaczę Del Piero i spółkę :)

Jak się tak wybieracie na Juve to uważajcie lepiej bo mają sztamę z Legią.
Pewnie Legia pojawi się na sektorze gości w Poznaniu z Juventusem ;)

Sportowo i tak nie mają szans, a marketingowo trafili zajebiście.

Mareq 27.08.2010 13:09

Jak widać czasem wystarczy ślamazarnie zapierdalać (i mieć trochę szczęścia) , aby później zbierać całkiem niezłe plony.
Mecze z Juve i Man City , to gwarantowany komplet na nowym stadionie(jeżeli chodzi o frekwencję klubową , to będą to wyniki dawno nie osiągane na polskich stadionach) , co oznacza napływ gotówki , nowych kibiców , oraz ( przy ewentualnym braku kompromitacji sportowej) rozkręcenie ,,mody'' na Lecha.
Z kibicowskiego punktu widzenia wyjazdy do Turynu i Manchesteru też całkiem ciekawe.
Mam tylko nadzieję , że kadrowo nie wytrzymają i na finiszu rundy jesiennej będą już gdzieś w okolicach - 12 pkt do lidera/ów ;)

0 22 27.08.2010 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gianbuffon (Post 969208)

Myślę, że ktoś tam się wybierze... :)

emj10 27.08.2010 13:10

Policzyłem sobie na szybko wpływy za mecze z Juve i M.City. Ceny biletów na Dnipro to odpowiednio 80 i 90 zł, więc można się spodziewać cen w granicach 120-180 zł w zależności od trybuny (średnio 150 zł).

43000 x 150 zł = ok. 6,5 mln zł
15 mln zł pęknie za te 3 mecze.

sevenheaven 27.08.2010 13:11

a dolicz do tego premie od Uefa, nie są takie duże, ale milion, dwa napewno wpadnie, nie mówiąc o transmisjach .. wg mnie kolejne 5 milionów ;/

UniaTarnówZKS1928 27.08.2010 13:11

Panowie wyjazdy są dobre odległościowo ale kibicowsko to raczej padaka poza Juve ale tu też bez jakiegoś szału. Dla pikników wyjazdy dobre ale to nie to samo co mobilizacja na Aris (jakby nie brakło punktów grekom do 3 koszyka).

JOSE 841 27.08.2010 13:13

Legia ma sztame z Juve??(od kiedy??)to bym sie nie zdziwił jakby Polonia Warszawa miała sztame z Manchester City :)

killzone 27.08.2010 13:13

Juventus :D No i gites malyna. I jak to jest z sektorem gosci w LE? Wielkosc obowiazuje 5% czy 10% ogolnej pojemnosci stadionu?

Jose: Od dawna, i ma sie bardzo dobrze :D

snyrting 27.08.2010 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 969224)
a dolicz do tego premie od Uefa, nie są takie duże, ale milion, dwa napewno wpadnie, nie mówiąc o transmisjach .. wg mnie kolejne 5 milionów ;/

Akurat za przegrane mecze UEFA nie płaci ;)

Ale zgadzam się, że z innych źródeł Lech sobie porządnie zarobi.

Mareq 27.08.2010 13:15

Cytat:

Panowie wyjazdy są dobre odległościowo ale kibicowsko to raczej padaka poza Juve ale tu też bez jakiegoś szału. Dla pikników wyjazdy dobre ale to nie to samo co mobilizacja na Aris (jakby nie brakło punktów grekom do 3 koszyka).
Ze stricte kibicowskiego punkt widzenia , to właśnie brakuje w tej grupie ekipy ciekawej pod tym względem.
A te wyjazdy do Turynu czy Manchesteru są interesujące na tej zasadzie , że można sporą grupą pojechać , bez większych utrudnień transportowych , na całkiem niezłe stadiony. Coś na zasadzie wyjazdów (jeżeli by sięgać do tych ostatnich czasów) Wisły do Londynu , czy Barcelony .

Jeżeli chodzi o zarobki , to myślę że połowę swojego rocznego budżetu wyciągną . Akurat na zimowe transfery . O ile oczywiście zarząd Lecha będzie potrafił umiejętnie zagospodarować te pieniądze. Bo przy transferze Lewandowskiego , nie popisali się zbytni z gospodarowaniem tych pieniędzy na letnie transfery.

WISŁA 1906 NH 27.08.2010 13:16

Czuje że Lech może namieszać w tej grupie. Jak nie awansują dalej nikt do nich nie będzie miał pretensji co spowoduje że mecze zagrają bez powiązanych nóg, walka o awans z grupy będzie do samego końca, jedynie Man.City wydaje się poza zasięgiem ale pamiętacie kilka lat temu dwumecz Groclin - Man. City ?. Pieniądze nie grają wszystko jest możliwe.

Robson_ABG 27.08.2010 13:16

emj10 - tak nie możesz liczyć... chyba, że mówisz o przychodzi, a nie o zysku bo to dwa różne pojęcia

Miichał 27.08.2010 13:17

Cytat:

Na transmisjach Lech nie zrobi więcej bo oddał je UEFA

studio2 27.08.2010 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 969222)
Policzyłem sobie na szybko wpływy za mecze z Juve i M.City. Ceny biletów na Dnipro to odpowiednio 80 i 90 zł, więc można się spodziewać cen w granicach 120-180 zł w zależności od trybuny (średnio 150 zł).

43000 x 150 zł = ok. 6,5 mln zł
15 mln zł pęknie za te 3 mecze.

Pieprzenie o szopenie, ceny na Dnipro były takie wysokie ze wzgledu na ograniczenie pojemności, przy 43K nikt nie będzie robił cen wiekszych niz 100zl bo stadion bedzie swiecil pustkami, juz na Dnipro były jeszcze wolne bilety.

@Marco, nie pisz juz najlepiej nic.

marco94 27.08.2010 13:18

Licząc bilety np. z Juve 200 zł, z Manchesterem City 150 i Salzburg 75 razy 43000 minus vat to ok. 15 mln. Do tego ok. 4 mln od UEFA i chyba milion od Canal + to razem 20 mln zł, czyli 5 mln euro. Ładna kasa.

kreseq 27.08.2010 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 969226)
Legła ma sztame z Juve??(od kiedy??)to bym sie nie zdziwił jakby Polonia Warszawa miała sztame z Manchester City :)

Legia, nie Legła chlopczyku. "sztama" jak to nazywasz jest od dawna. Przyjazd na turnieje kibicow,flagi na meczach, jezeli istnieje taka mozliwosc wspolne kibicowanie w meczach pucharowych i ligowych. Jest to prawdziwa "sztama" kibicow, a nie wymysl gazet. Moze nie jest to imponujace jesli chodzi o ilosci, ale wiemy jaka odleglosc dzieli kibicow obu klubow.

Wracajac do meritum. Lech swoje zarobi, zagra z ciekawymi druzynami i mam nadzieje zmeczy sie konkretnie :D

Neon 27.08.2010 13:20

Cytat:

To nie jest takie żeby poszukać:
Awans do fazy grupowej - 1 mln euro
Zwycięstwo w fazie grupowej - 140 tys. euro
Remis w fazie grupowej - 70 tys. euro
1/16 finału - 200 tys. euro
1/8 finału - 300 tys. euro
1/4 finału - 400 tys. euro
1/2 finału - 700 tys. euro
finał - 2 mln euro

Nie ma żadnej dodatkowej kasy za transmisje, prawa tv są wliczone w kasę za awans. Ceny biletów pewnie nie przekroczą 100zł żeby zapełnić cały stadion. Tak czy inaczej będzie ładna kasa.

blanco 27.08.2010 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 969226)
Legła ma sztame z Juve??(od kiedy??)to bym sie nie zdziwił jakby Polonia Warszawa miała sztame z Manchester City :)

Oj ma ma ;D

http://img59.imageshack.us/img59/7150/p1060077v.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5373/p1060074.jpg

vabanq 27.08.2010 13:27

Co by nie mowic, Amica trafila zajebiscie. Super mecze na otwarcie staadionu plus bardzo ciekawe wyjazdy..
Ehh a my wrocmy do szarej rzzeczywistosci i podniecajmy sie, ze jeblismy Widzew. Nic tylko posskandowac nazwisko Malego i spolki..

dynek.pl 27.08.2010 13:29

przeciwnicy na miare Ligi Mistrzow

martinius028 27.08.2010 13:31

Lech marketingowo sporo zyska jeszcze jęśli by mu się udało u siebie nie przegrać to mogłoby sporo kibiców
sukcesu im dojść co automatycznie zwiększy obrót.
My póki co musimy wierzyć że nasz holenderski szkoleniowiec coś zmieni i za rok to my będziemy grali na pięknym
nowoczesnym stadionie z ekipami typu Juve czy MC czego sobie i wam życzę.

marco94 27.08.2010 13:32

Są bonusy za transmisje

http://en.uefa.com/MultimediaFiles/D...2_DOWNLOAD.pdf

Nazwane jest to Market Pool. Np. Unirea za 2 mecze zarobiła 288 113 euro (bodajże za mecze z Liverpolem).

sessegnon 27.08.2010 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marco94 (Post 969236)
Licząc bilety np. z Juve 200 zł, z Manchesterem City 150 i Salzburg 75 razy 43000 minus vat to ok. 15 mln. Do tego ok. 4 mln od UEFA i chyba milion od Canal + to razem 20 mln zł, czyli 5 mln euro. Ładna kasa.

A od Canal+ z jakiej paki? Chyba o czymś nie wiem, albo poprostu pomyliłeś ich z Polsatem :)

Angmir 27.08.2010 13:43

Grupa LEcha silniejsza niż więkoszść grup Ligi Mistrzów. W ogóle po reformie LE poziomem naprawde odstaje od LM niewiele - głównie kasą.

Krissu 27.08.2010 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁA 1906 NH (Post 969232)
Czuje że Lech może namieszać w tej grupie. Jak nie awansują dalej nikt do nich nie będzie miał pretensji co spowoduje że mecze zagrają bez powiązanych nóg, walka o awans z grupy będzie do samego końca, jedynie Man.City wydaje się poza zasięgiem ale pamiętacie kilka lat temu dwumecz Groclin - Man. City ?. Pieniądze nie grają wszystko jest możliwe.

Wierzysz, że pokonają Juventus? Ja wiem, że Stara Dama, podobnie jak cała włoska piłka, jest w kryzysie, ale bez jajec.

Tamten Manchester City to nie ten Manchester City. Niedawno roznieśli Liverpool 3:0.

Kibicowsko: Wyjazd na Wyspy z pewnością ciekawy, ale raczej z turystycznego punktu widzenia.
A Juventus - hmmm, w połowie pusty Olimpico na pewno nie będzie sprawiał niesamowitego wrażenia.

mr_kwolf 27.08.2010 13:54

Znany jest już terminarz grupy Lecha? Bo trzeba pamiętać że im później będzie grał Lech u siebie z Juve i Man City tym dla nich gorzej bo po paru klęskach (nie oszukujmy się, sportowo odstają i to sporo) zainteresowanie nie będzie takie duże.

Co innego mieć:
Lech - Juve
Salzburg - Lech
Lech - Man City

a co innego:
Juve - Lech
Lech - Salzburg
Man City - Lech
Lech - Man City
Lech - Juve
Salzburg - Lech, gdzie po hipotetycznych porażkach po 3-0 we Włoszech i w Anglii kibice już nie będą tak biec na stadion (vide nasz mecz z Barceloną w 2008 roku).

pozowski 27.08.2010 13:55

Wie ktoś czy są jakieś zakłady u buków na to czy Lech zdobędzie bramkę? Jest szansa na łatwy zarobek:)

kpn 27.08.2010 14:04

16,30 wrzesien, 22 padziernik, 4 listopad, 1/2 grudzien i 15/16 grudzien
jeszcze nie wiadomo kto z kim

marco94 27.08.2010 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sessegnon (Post 969265)
A od Canal+ z jakiej paki? Chyba o czymś nie wiem, albo poprostu pomyliłeś ich z Polsatem :)

Nie pomyliłem z Polsatem. Gdzieś czytałem,że Canal+ wypłaca 2 mln za FG LM i 1 mln za FG LE. Jak 2 lata temu Lech wchodził do FG PUEFA to dostał ten milion złotych.

nicolas 27.08.2010 14:06

Manchester City dla mnie to jeden z niewielu faworytów do wygrania LE w tym sezonie. Ale tak czy siak, przed Lechem same korzyści, wiadomo jakie.

EDIT: Całkiem możliwe, że Canal + zapłaci Lechowi za udział w LE, bo to promocja Ekstraklasy, produktu Canal +. Za to od Polsatu Lech chyba nie dostanie nic, bo prawa telewizyjne są w dyspozycji UEFA i to ona pobiera profity. Za to Lech dostaje na dzień dobry 900 (lub 600 wg Kołtonia) tys. euro za sam udział - o wiele więcej niż gdyby sam dysponował prawami do transmisji. Aczkolwiek przy TAKICH rywalach, to nie wiem, czy Lechowi bardziej nie opłacałoby się samemu sprzedawać prawa do transmisji. Tak czy siak, to niemożliwe.

marco94 27.08.2010 14:20

Jest to tak: część kasy jest za osiągnięcia, np. wygrane meczy czy awanse, a część jest za medialność i transmisje. Info ile kto dostał, dała UEFA, link dałem parę postów wyżej, sprawdźcie sobie. Więc za mecze z tymi rywalami Lech coś dostanie. System podobny do LM. Czyli 900 tys. euro za awans i bonusy od UEFY. Dla przykładu Ventspilis dostał za transmisje 6 meczy 2745 euro, a Fulham za 15 meczy 5 190 114 euro. Przeglądnijcie te tabelki, wszystko będzie jasne.
Jak będzie z biletami to zobaczymy, może macie rację, może ja mam rację. Pożyjemy, zobaczymy. Faktem jest, że i tak sporo zarobią jak na polskie warunki. Nawet licząc 75 zł razy 40000 razy 3 mecze to 9 mln minus vat, czyli zostanie prawie te 2 mln euro za same bilety.

rospun 27.08.2010 14:30

Ciekawe, że w Waszych wyliczeniach odejmujecie VAT, a zapominacie odjąć kosztu organizacji takiego meczu ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl