![]() |
Cytat:
Ty: ok. 2 lata na forum i ~500postów Ja: ok. 5,5 roku na forum i ~1400 postów Twoja średnia: 250 postów / rok Moja średnia: 252 posty / rok Cytat:
Cytat:
I odpowiedz mi na moje pytanie. Podaj mi nazwisko Polaka, który przeszedłby do nas za darmo i miał papiery na grę takie jak Estończyk. Ja takiego nie widzę. A że jest rodem z piłkarskego zadupia? A co to ma do rzeczy- Hiszpan z trzeciej drużyny Villareal, ani Włoch z rezerw Bari nie będzie lepszy. Jak jest obcokrajowcem to wisi mi czy przyjeżdża do nas z Anglii, Estonii czy Antarktydy- ma mieć umiejętności/papiery na grę. Pewnie, że można się wpienić jak testujemy pucybuta z przedmieść Rio albo wypasacza lam z Tybetu, ale to nie jest ten przypadek. Cytat:
|
Cytat:
Bardziej miałem na myśli naszą politykę transferową w ogóle, mniej transfer Estończyka. Jeżeli Estończyk rzeczywiście jest tak doświadczony i utalentowany, a do tego solidny, jak go malują, to najprawdopodobniej jest to bramkarz, którego szukaliśmy. Niezależnie od poziomu umiejętności - Pareiko przychodzi ze średniaka z Rosji, a Pawełek poszedł do pewnego spadkowicza w Turcji. Wydaje się, że świadczy to o pewnym skoku jakościowym. Jak będzie - zobaczymy. Nie powiedziałem i ani przez moment nawet nie pomyślałem, że dobrzy Polscy gracze rosną na drzewach. Nie rosną. Podobnie, jak nie rosną tam oni za granicą. Być może łatwiej jest wyłowić wielkie talenty na miarę Europy Środkowej i Wschodniej na Bałkanach, w Izraelu i Inflantach, niż w Polsce, ale nie zmienia to faktu, że ja, a pewnie inni kibice też, woleliby the hard way, tzn. żeby im poszukać idoli-Polaków. Podane przez Ciebie przykłady pucharowych klęsk, które odnieśli Wiślacy-Polacy są oczywiście prawdziwe, ale śmiem twierdzić, że jest to zwyczajny sofizmat. Rzeczywiście, nie ma wielkiej różnicy piłkarskiej pomiędzy fatalnym Łobodzińskim, a Jirsakiem. Skoro, jednak, głównym argumentem za zatrudnianiem obcokrajowców są nie ich egzotyczne kolory paszportów, a umiejętności - to i w przypadku doboru zawodników-Polaków decydować powinny umiejętności. Zresztą, wystarczy też podać przykłady niezłych meczów z Schalke, Barceloną, Parmą, czy Beitarem. Polacy też potrafią grać, trzeba tylko znaleźć odpowiednich. Być może za cenę kilku lat słabszych wyników, warto byłoby zainwestować w obiecujących Polaków-juniorów? Ogrywać ich w pucharach i ME, zapewnić im odpowiednie warunki rozwoju i treningu. Prowadzić szkółkę i sprowadzać do niej specjalistów? Skoro, ci Polacy nie rosną na drzewach, to ich sobie wyhodujmy. Cieszę się, że przedkładasz patriotyzm lokalny ponad narodowy, ja aż taki związany z ziemią nie jestem, widocznie muszę złożyć to na karb mojej mieszczańskości, pardon drobnomieszczańskości ;) Nie, zupełnie nie chodzi o to, że liczba Polaków musi się w Wiśle zgadzać, nie jestem też rasistą, ani Hessem znad Wisły. Po prostu mi, jako kibicowi, łatwiej utożsamiać się z drużyną Polaków-związanych z klubem (bo przecież nie każdy nasz krajan z Białą Gwiazdą musi się identyfikować), niż z zakontraktowanych najemników. Być może to tylko pozory, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, ale o te pozory tu właśnie chodzi. Rozumiem, że słowa: "są inne drużyny złożone z Polaków" mam rozumieć jako "nie podoba się, to wypierdalaj". No cóż, jeżeli rzeczywiście odmienne zdanie na dość kluczowe kibicowskie kwestie tak jest traktowane, to nie pozostaje nic innego, jak zastanowić się, czy nie warto wypierdalać. |
Tak właśnie przeniosłem się myślami jakieś 40-50 lat temu i wydaje mi się że wtedy niektórzy kibice tak samo rozpaczali jak do Wisły miało przyjść grać kilku zawodników z powiedzmy Warszawy, Łodzi, Szczecina itd. bo nie są z Krakowa, a teraz już nikogo to nie dziwi i jest to całkiem normalne. Tak to wygląda że bariery komunikacyjne są coraz mniejsze i za jakiś czas nikogo nie będzie dziwić że polskie kluby składają się w większości z obcokrajowców.
|
Wiem, że nie ma to znaczenia jeśli chodzi o jakość gry, ale...
Pareiko - wartość na rynku ~ 900.000€ http://transfermarkt.de/de/sergey-pa...ler_15747.html Za to: Pawełek ~ 1.100.000€ Jovanic ~ 500.000€ Kurto ~ 100.000€ (ale to też przez to, że młody) A tak przy okazji - narzekacie, że grał w Levadii, ale gdzie miał grać , skoro się tam urodził ( w Tallinie) |
Cytat:
I nie jest to problem który wynikł w tym okienku czy w lecie. Na obecny stan kadry pracowaliśmy długimi latami. Niestety nikt w Wiśle (a przynajmniej nikt kto by miał na to wpływ) nie myślał o bazie treningowej, o zainwestowaniu w młodzież, ludzi którzy mieli by się tym zająć czy w poszukiwanie zawodników z niższych lig. To też nie jest tak że nie chcą stawiać na młodych, przykład Małeckiego pokazuje że jednak jak ktoś rzeczywiście prezentuje odpowiedni poziom to do drużyny się dostanie. Jakiś czas temu sporo osób liczyło na Kowalskiego (sam miałem nadzieje że będzie przynajmniej solidnym ligowcem). Dzisiaj się okazuje że to nie był przypadek czy złośliwość trenerów że ten chłopak nie grał w pierwszym składzie. Gdzie są obecnie zawodnicy którzy byli w kadrze ME która wygrywała ligę w sezonie 07/08: Batko,Smółka, Szabat, Rygielski, Janik, Zalewski, Artur Rado czy Radosław Jacek. Większość z tych zawodników nawet niższych lig nie zwojowała. |
34 lata - dobrze, że przychodzi za free, bo inaczej byl napisal "paranoja".
|
Pareiko - pierwsze słyszę o kolesiu, aczkolwiek przebieg kariery dość solidny, widzę na forum poruszenie tym transferem, przewaga chyba tych AntyPareiko (emerytowany Estończyk)
Fajnie że bronił cały czas, a nie oglądał meczy z ławki + gra w reprezentacji Dość ciekawe że werbujemy kolejnego kapitana swojej byłej drużyny. Ciekawe na ile podpisze, stawiam na 1,5 roku EDIT; Jak jutro o 14 konferencja to pewnie odrazu prezentacja Pareiko, dobrze bo pewnie sie dowiemy czy to koniec transferów czy jeszcze coś szykują ^^ |
Cytat:
Dzisiaj konkurencja jest duża. Najlepszych polskich graczy musi dzielić między siebie 5-6 klubów. Oprócz tego pensje polskich piłkarzy wzrosły nie proporcjonalnie do poziomu jaki prezentuja. Sam przyznajesz, że nie ma wielkiej różnicy między Jirsakiem a Łobodzińskim. Jest jedna - dość znacząca. Zarobki. Łobo po odejściu Brożka, zarabia w Wiśle najwięcej po Gargule... Cytat:
Zresztą pierwszy transferem Wisły w tym okienku było ściągnięcie właśnie Polaka, do zespołu ME. Spotkało się to z głupimi dowcipami na forum... Cytat:
Jeśli mamy patrzeć na coś innego niż umiejętności piłkarskie, przy ściąganiu zawodnika, to charakter, ambicja, a nie narodowość. Piłkarze mają mieć jaja, mają zapie**lać na boisku, walczyć do końca, a jeśli chcą odejść to w normalny sposób (jak Marcelo, Żuraw itp). Jak patrzę na nie których naszych rodaków przewracających się przy każdym kontakcie z przeciwnikiem, płaczących jak dzieci przy faulu, to dziękuje bogu że nie ma ich w naszym klubie. Niestety nie każdy Polak ma charakter i "jaja" Sobola... Cytat:
|
na ochłodę rozgrzanych umysłów
bramkarz http://www.90minut.pl/kariera.php?id=3979 w wieku 36 lat przyszedł do Wisły :] |
Cytat:
to w 3 meczach puścił 13 ( słownie trzynaście) goli W Wiśle po takiej serii nie było by Sandomierskiego, jego trenera, trenera bramkarzy a i prezes musiałby sie chować przed Cupiałem A Szczęsny to jest talent co sie trafia raz na kilkanaście lat ( w skali rodzimej) a poza tym postawiono na iego gdy 2 bardziej doświadczocnych leczyło uraz |
W kwestii prawdopodobnie naszego nowego bramkarza to zgadzam się tutaj z wolfym. Na pozycji bramkarza był tzw pożar, bo Jovanić to według mnie kiepski bramkarz ma problem aby wyjść na 5 metrów i wyłapać prostopadłe podanie przeciwnika itp. Filip Kurto według mnie nie jest jeszcze na tym poziomie aby być 1 bramkarzem dlatego sprowadzamy Estończyka. Według mnie dobra decyzja.
Kawał chłopa z niego mam nadzieję, że będzie potrafił w tłoku wypiąstkować, złapać piłkę. No i fakt że był pierwszym bramkarzem w mocniejszej lidze niż nasza jest budujące. Ciekawe na ile podpiszemy z nim kontrakt, bo też będzie świadczyć o tym jaki jest stosunek klubu do jego umiejętności i to czy faktycznie ktoś chciał zatrzymać go w Rosji bo raczej zawodnicy w tym wieku skłaniają się do podpisywania dłuższych umów. |
Nie wiem, co wy chcecie od Pereiko?
Gość był jednym z bohaterów swojego kraju w meczach z Włochami (porażka 1-2) oraz z Serbią (zwycięstwo 3-1). Do tego grał we wszystkich meczach eliminacyjnych do ME2012, oraz w większości meczy Toma Tomsk. Chcieli z nim przedłużyć kontrakt, a więc słabo się nie prezentował, a wypowiedź Cebanu, który ligę rosyjską śledzi baczniej niż my wypowiada się o nim w superlatywach, czego chcieć więcej? |
Cytat:
Pal licho umiejętności czysto piłkarskie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cieszę się z tego okienka idziemy w dobrym kierunku i to nie tylko w kwestii sportowej, ale też marketingowej - powstała Strefa Kibica, nowoczesne karty - idziemy do przodu. Wbrew wszystkim. |
Mam nadzieję, że skoro nie dajemy szasny Kurto to przynajmniej go wypożyczymy, bo gdzie on złapie ogranie ? Na ławce ?
|
Cytat:
Jak to gdzie w ME. |
Cytat:
Oby ta zmiana świadczyła, że w klubie też zmienia się sposób myślenia na znacznie bardziej rozsądny i profesjonalny niż dotychczas. |
Cytat:
I gdyby nie pechowa kontuzja to mógłby bronić u nas jeszcze kilka ładnych lat. |
Cytat:
Swoją drogą po świetnie wybronionym rzucie wolnym. Szkoda. |
Ej, nie wiem czy pamiętacie ale Huges był naszym najsłabszym punktem w pucharze UEFA 2002/2003, no może poza Jopem :D Dlatego nie rozumiem podawania go jako przykład kogoś kto jest stary i umie bronić.
http://www.youtube.com/watch?v=HawtGrzHv9M&t=0m49s http://www.youtube.com/watch?v=r9Bp7emEIu8 A to tylko z jednego dwumeczu... |
Cytat:
|
Cytat:
Przypomnij sobie mecze, w których ratował nam dupsko. Casillasowi, Dudkowi czy tam innym gwiazdkom też zdarzały się takie klopsy. Bramkarz to też człowiek, nie maszyna... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Za czasów juniorskich wracaliśmy z meczu i przy okazji zahaczyliśmy jakiś meczyk po drodze. Stoimy, oglądamy i mamy polew z niskiego bramkarza. Nasz trener, niskiego wzrostu, niegdys bramkarz w końcu nie wytrzymał, tylko syknął: - Mały, ale skoczny. A co do wysokich bramkarzy, to przypomina mi się Ivan Trabalik. Przy górnych piłkach koleś nie do podje.ania, ale jak przyszło mu się rzucić, to szło pod pachą. Miejmy nadzieję, że Pareiko zwrotniejszy jest ;-) |
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=KGVvc...eature=related Wystarczyłoby postawić drewnianą replikę Majdana na środku bramki i ta by lepiej broniła. |
Cytat:
Wisła od zawsze ma problem z bramkarzami. Ostatni dobry to Dolha, a po nim samo kalectwo. Teraz jest jakiś progres, bo odszedł Pawełek. Myślałem, że Jovanić to zmieni ale chłopak zawodzi. Pozostaje albo ten Estończyk albo Kurto. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl