Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Tominho 14.12.2012 00:30

http://www.youtube.com/watch?v=4Kb_NK6Onoo

Dziś rocznica... Zobaczcie jak bardzo zmieniło sie oblicze naszej drużyny przez zaledwie 12 miesięcy. Rok temu graliśmy w pucharach i ugraliśmy 9 pkt w 6 meczach grupowych. Wtedy przegrywaliśmy w stosunku bramowym 4:1 z angielskim Fulham, teraz przegrywamy z Zagłębiem Lubin. Dodam, że mecz w Londynie nie był w naszym wykonaniu taki zły jakby wskazywał na to rezultat. Natomiast porażka w Lubinie była najmniejszym wymiarem kary, dostaliśmy również prezent od arbitra w postaci rzutu karnego.

Ciężko w tej chwili zrobić analizę poszczególnych klubów europejskich, ale na pierwszy rzut oka jesteśmy chyba jedynym klubem w Europie, który zanotował taki regres na przestrzeni zaledwie 12 miesięcy ;/

nowak_g 14.12.2012 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tominho (Post 1291164)

Olgadalem ten filmik juz z 30 razy. Za kazym razem ciarki przechodza mi po plecach i oko robi sie wilgotne. Niesamowita chwila. Pamietam to jak dzis :) Oby w przyszlosci Wisla zapewniala nam takie emocje :)

Dariook 14.12.2012 18:06

Masz rację. Piękne chwile, dla takich warto żyć.

bravelukas 16.12.2012 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1290576)
Przyczepiacie sie do bednarza a problem sie zaczal duzo wczesniej. Wydawalo sie zeBasalasj/Valckx trafil z trafserami ale wsadzil nas na duza mine. Jak graja zawodniscy i ile kosztuja kupieni przez nich lub poprzednikow widac. Genkov jest wart pieniedzy ktore Wisla mu placi? A Melikson ktory pobiega raz na 15 minut. Jaliens? Gargula co sie jemu mecz uklada po 4 bramce? Bednarz ma to wyczyscic z nieudacznikow. najwiekszym bledem poprzednikwo bylo zalozenie budzetu jak wjedziemy do LM a jak nei weszlismy zaczely sie problemy.
Nastepnym problemem byl Probeirz ktory jak ich przygotowal to widac. Druzyna szybkosciowo byla chyba najgorsza w lidze.
jak dla mnie jesli nic spektukalarnego sie nie wydarzy w zimie zostaniemy sredniakiem ligowym na lata.

A ile wg Ciebie Wisła płaci dla Gienka? Chłopak zawsze się stara, umie utrzymać się z piłką i obecnie jest najlepszym napastnikiem Wisły. A te opinie o Meliksonie, który to niby się nie stara, truchta cały mecz, gra przez 15 min to chyba osób, które sądziły, że Wisła ściągnęła mega gwiazdę, która jak Xavi czy Inesta wypuści prostopadłą piłkę, ogra kilku zawodników i nastrzela goli jak Messi i jednak się rozczarowali i teraz została im tylko krytyka.. Budżet na pewno nie był tworzony pod opcję wejścia do LM. Ew był tworzony w dwóch wariantach. Gra w LE też pozwoliła zarobić Wiśle pieniądze. Problemem jest coś innego.

szprotson 16.12.2012 13:36

umie utrzymac sie z piłka ? polemizował bym
zawsze sie stara? Jak każdy
napastnika rozlicza sie z tylko jednej czynnosci - zdobywania bramek.
I porównaj ile strzelał Brożek a ile Bułgar

arti 16.12.2012 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1291449)
umie utrzymac sie z piłka ? polemizował bym
zawsze sie stara? Jak każdy
napastnika rozlicza sie z tylko jednej czynnosci - zdobywania bramek.
I porównaj ile strzelał Brożek a ile Bułgar

Moim zdaniem Brożek był lepszy niż Genkov, zresztą kwoty transferów w/w z i do Wisły dają do myślenia. Jednakże są i inne kwestie... np. z kim w drużynie grał Brożek, z kim gra Genkov. Wiem... obaj np. z Boguskim czy Sobolem tylko że to nie ci sami piłkarze co 3-4 lata temu.

Lukasz 16.12.2012 15:19

Pewnie i Brożek był lepszy tylko że realia tamtych czasów były takie że mogliśmy mieć albo Genkova albo Ubiparipa. Wojciechowski brał co lepsze a na młodych nie stawialiśmy bo .. walczyliśmy o LM.

Maciuś 16.12.2012 18:01

A wystarczyło żeby 15 lat temu Cupiał otworzył akademię za marne milion złotych i dziś byśmy rwali miliony euro z takich Milików, Wolskich i Lewandowskich.
Chytry dwa razy traci...

aNouc 16.12.2012 18:24

Cytat:

Piechniczek powiada o prywatnej rozmowie z prezesem Cupiałem: Kiedy Robert Maaskant i Stan Valckx wytoczyli mi sprawę za słowa o ich związkach z menedżerami, Bogusław Cupiał zaprosił mnie do siedziby swej firmy, nawet samochód po mnie do Wisły przysłał. Przesiedzieliśmy pięć godzin w jego gabinecie, wypiliśmy parę win, rozmawiając o piłce, jej różnych aspektach. Znamienne słowa wówczas od niego usłyszałem: „Wie pan, trenerze, ja mogę zainwestować 25 mln złotych w ośrodek szkoleniowy. Będą boiska – również oświetlone i ze sztuczną trawą, będzie internat, basen; słowem – baza na zachodnim poziomie. Pod jednym warunkiem wszakże: że trenujący tam chłopak podpisze ze mną kontrakt do 25. roku życia. Na razie zaś jest tak, że kiedy ma on 17 lat, byle menedżer może przyjść, skołować go i ubić swój interes na wyłożonych przeze mnie pieniądzach” - powiedział mi. I w sumie miał rację. W Polsce nie ma menedżerów z prawdziwego zdarzenia. To są „sklepikarze”, gotowi nawet układać ligę dla własnych potrzeb.

A Lewandowski i Milik mają tyle wspólnego z Akademią co Jarek Kaczyński z PO..
Wolski jakby naciągnąc na siłę.. to parę procent ma..

LuKaS TSW 16.12.2012 19:08

Tomasz Wołek dziś podczas meczu Chelsea-Corinthians na przykładzie gracza Corinthians Chen Zhizhao podsunął genialny pomysł jak polepszyć budżet Wisły,jak wiadomo i tak nasi cudowni skauci i menadżerowie ściągają szrot w stylu Frederiksena,to lepiej kupić jakiegoś kopacza z Chin co poziomem wiadomo że nie zachwyci ale przynajmniej przyciągnie rodaków na stadion i zrobią żółtki frekwencji.

cfa 16.12.2012 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1291485)
A Lewandowski i Milik mają tyle wspólnego z Akademią co Jarek Kaczyński z PO..
Wolski jakby naciągnąc na siłę.. to parę procent ma..

No ale co chcesz przez to powiedzieć bo nie rozumiem ? Twoim zdaniem Akademia jest nie potrzebna ? Czy jak ?

Dariook 17.12.2012 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1291493)
No ale co chcesz przez to powiedzieć bo nie rozumiem ? Twoim zdaniem Akademia jest nie potrzebna ? Czy jak ?

A czego tu nie rozumiesz? To proste, zwykły przypadek że im się udało i kropka. Żadna profesjonalna akademia palców w tym nie maczała więc nie zaklinaj rzeczywistości.

Idąc twoim tokiem myślenia z niecierpliwością będę wypatrywał kolejnej wychowanej gwiazdy jaką w następnym sezonie sprzeda Górnik.

Ile będę czekał 3,4 a może 5 lat?

St Yabol 17.12.2012 23:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1291604)
A czego tu nie rozumiesz? To proste, zwykły przypadek że im się udało i kropka. Żadna profesjonalna akademia palców w tym nie maczała więc nie zaklinaj rzeczywistości.

Idąc twoim tokiem myślenia z niecierpliwością będę wypatrywał kolejnej wychowanej gwiazdy jaką w następnym sezonie sprzeda Górnik.

taka Legia już od jakiegoś czasu zarabia na szkółce...

cfa 18.12.2012 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1291604)

Nawet niech dostaną 2 mln euro za sprzedaż wychowanka za 5 lat ... to zawsze będzie jakiś zysk. A nie rozumiem dlaczego posiadanie chociażby szkółki piłkarskiej i przynajmniej 3 płyt treningowych w polskich klubach nie jest normą. I nie rozumiem skąd się biorą głosy, że Wisła tego nie potrzebuje ...

Nehiar 18.12.2012 09:11

Prawda jest taka, że sama akademia jak na razie Legii nie przynosi aż takich korzyści, ALE mają lepszy skauting młodych w Polsce ... A kiedy już znajdą dobrze zapowiadających się młodzików(15-18 lat), to oni tam mają większe szanse rozwoju tam, przez lepszą infrastrukturę (boiska, baza treningowa) oraz prawdopodobnie lepszych trenerów młodzieżowych. Dlatego podstawą powinna być BAZA TRENINGOWA z prawdziwego zdarzenie na którą zasługuje wielokrotny Mistrz Polski z której będzie mógł korzystać pierwszy zespół jak i drużyny młodzieżowe, a następnie rozwój skautingu w niższych ligach. Do tego zatrudnienie fachowca jako trenera młodej ekstraklasy. Dopiero po tych ruchach można powoli myśleć o akademii. Bo myślę, że nawet bez "akademii" znajdą się utalentowani gracze, którzy będą mieli znaczne większe szanse na rozwój jeśli da się im odpowiednie warunki.

Dariook 18.12.2012 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1291654)
Nawet niech dostaną 2 mln euro za sprzedaż wychowanka za 5 lat ... to zawsze będzie jakiś zysk. A nie rozumiem dlaczego posiadanie chociażby szkółki piłkarskiej i przynajmniej 3 płyt treningowych w polskich klubach nie jest normą. I nie rozumiem skąd się biorą głosy, że Wisła tego nie potrzebuje ...

Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie neguje potrzeby bazy treningowej czy szkolenia z prawdziwego zdarzenia.
Problem powstaje wtedy gdy, ktoś próbuje wmówić że tacy piłkarze jak Milik, Borysiuk, Lewandowski czy inny wynalazek są niczym innym jak efektem żmudnej i profitowej działalności akademii piłkarskiej.

Bo to jest poprostu bzdura, efekt medialnej papki... ot, trafiło się ślepej kurze złote ziarno ( skauting jest ogromnym naduzyciem).

Lukasz 18.12.2012 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1291657)
Prawda jest taka, że sama akademia jak na razie Legii nie przynosi aż takich korzyści, ALE mają lepszy skauting młodych w Polsce ... A kiedy już znajdą dobrze zapowiadających się młodzików(15-18 lat), to oni tam mają większe szanse rozwoju tam, przez lepszą infrastrukturę (boiska, baza treningowa) oraz prawdopodobnie lepszych trenerów młodzieżowych. Dlatego podstawą powinna być BAZA TRENINGOWA z prawdziwego zdarzenie na którą zasługuje wielokrotny Mistrz Polski z której będzie mógł korzystać pierwszy zespół jak i drużyny młodzieżowe, a następnie rozwój skautingu w niższych ligach. Do tego zatrudnienie fachowca jako trenera młodej ekstraklasy. Dopiero po tych ruchach można powoli myśleć o akademii. Bo myślę, że nawet bez "akademii" znajdą się utalentowani gracze, którzy będą mieli znaczne większe szanse na rozwój jeśli da się im odpowiednie warunki.

A co to jest ta akademia poza infrastrukturą + skautingiem + trenerami +dzieciakami ? Coś trzeba więcej?
Akademia to po mojemu szkoła, szkółka, dlatego pytam.

borys 18.12.2012 11:54

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...ovaniciem.html

Stanowisko klubu chyba jednak troche zmieklo...

Zdaje sie, że Łysy przepier.dolił ładną sumke. A tak właściwie to Kapka z Bednarzem przekręcili Cupiała na mniej wiecej 1 mln. EUR tylko na 1 piłkarzu.

Dariook 18.12.2012 12:03

Tak potrzeba cos wiecej...

Mianowicie, pierwsza druzyna musi bic sie o podium, puchary minimum. Wszystko ponizej, nie wzbudzi zainteresowania "bogatych" .
Taki urok naszej ligi, ze kopiac sie o srodek tabeli nie wypromujesz gracza tak by sie to opłacalo.

Zapominajac o tym, bawimy sie w Gwarka Zabrze...

Dobry przykład Widzew, jest tam kilku obiecujacych malolatow tylko zo z tego? Razem z klubem popadaja w szarzyzne i wielkiego zainteresowania juz nie wzbudzaja. A co by sie dzialo gdyby Widzew byl liderem, Rybicki z 8 trafieniami walczyl o korone strzelcow?
Zaraz by sie znalazl jakis frajer z Vw, Bayeru czy Trabzonu i wylozyl kilka baniek...

Naszego rynku nie penetruja zasrani skauci jak to poniektorzy mysla. Licza sie staty, wyrozniasz sie to moze ktos sie pofatyguje wyslac asystenta asysty...sredniakow na swiecie jest milion piecset dwa dziewiecset.
To tak jak Bednarz penetruje lige honduraska...

Lukasz 18.12.2012 12:34

E tam trochę naciągane. Uważasz ze taki Uryga czy Czekaj poszliby za więcej niż obecnie Milik gdybyśmy byli w czubie tabeli tak jak Górnik? Ile ich wartość procentowo może wzrosnąć? 50%? Ja wiem że my lubujemy się w transferach 'nadmuchanych' typu Jowanić, Jovanovic, Jirsak etc ale to my fatalnie kupujemy a nie fartownie sprzedajemy. IMHO zakładanie że ładnie opakujemy w LE i sprzedamy przeciętnego gracza jest śliskie, z resztą tak czyniliśmy do tej pory i nic z tego nie mamy.

Dariook 18.12.2012 16:10

Nie nie poszliby, z bardzo prostego powodu - sa obroncami... i w dodatku kipskimi w kiepskim klubie.

Lukasz 18.12.2012 16:23

Aj tam, są i dziś dobre wieści - Jovanic będzie miał na wypłatę ;)

Spółka rywala w stanie likwidacji, Wisła bliska wygrania procesu!
http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...roc,nId,764019

przemek1902 18.12.2012 20:05

http://www.trojmiasto.sport.pl/sport...#BoxSlotII3img

Jeżeli marzy o wielkim klubie to niech może skieruje oczęta w południową część polski :-)

A tak na poważnie. Kurczę, ja jednak jeszcze wierzę w to, że Cupiałowi się jeszcze chce.

krzycho90tswns 19.12.2012 00:18

To ja juz wole Cupiala! przemek1902 serio wolalbys zeby jakis szwab byl wlascicielem klubu?
Jeszcze tego by nam brakowalo

borys 19.12.2012 10:46

@up Dla mnie mógłby to być i eskimos jeśli wprowadziłby zdrowy system zarządzania, inwestował w szkolenie i infrstrukture.

Apropos PRu i szkolenia:

http://www.weszlo.pl/news/13160-W_ko...ngowo_akademie

żal dupe ściska.

8samuraj 20.12.2012 07:23

Jacek Bednarz: Żałuję pewnych wyborów. Latem po rozstaniu z kilkoma piłkarzami mogliśmy podjąć decyzję, że pracujemy z tymi zawodnikami, którzy zostali w kadrze. Na fali optymizmu, oczekiwań uznaliśmy, że przynajmniej w dwóch wypadkach warto podpisać kontrakty.

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...rofa,id,t.html

cfa 20.12.2012 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1291779)
@up Dla mnie mógłby to być i eskimos jeśli wprowadziłby zdrowy system zarządzania, inwestował w szkolenie i infrstrukture.

Apropos PRu i szkolenia:

http://www.weszlo.pl/news/13160-W_ko...ngowo_akademie

żal dupe ściska.

No ale jak tutaj wielu pisze, akademie nikomu nie potrzebne ... no bo ilu Milików, Wolskich czy Żyr ...

Lukasz 20.12.2012 10:39

Podsumowując dzisiejszą prasę.
UEFA będzie rozstrzygać w sprawach pensji Maaskanta oraz w kwestii wypłaty 1.5 mln zł dla Jovanica. Jak w przypadku Roberta wypłata jest oczywista i pewna to w sprawie Milana szala zdaje się przechylać na korzyść zawodnika.

Jacek zaś twierdzi że wychodzenie na prostą potrwa jeszcze spokojnie drugi rok.

Więcej tutaj (wywiad z Jackeim Bednarzem, DP):
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sp...-pilkarzy.html

RLY 20.12.2012 11:41

Tak się zastanawiam czy Jacek Bednarz to jeszcze dyrektor sportowy czy już syndyk.

arti 20.12.2012 11:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1291886)
Podsumowując dzisiejszą prasę.
UEFA będzie rozstrzygać w sprawach pensji Maaskanta oraz w kwestii wypłaty 1.5 mln zł dla Jovanica. Jak w przypadku Roberta wypłata jest oczywista i pewna to w sprawie Milana szala zdaje się przechylać na korzyść zawodnika.

Jacek zaś twierdzi że wychodzenie na prostą potrwa jeszcze spokojnie drugi rok.

Więcej tutaj (wywiad z Jackeim Bednarzem, DP):
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sp...-pilkarzy.html

Niestety jak BC nie rzuci jakichś extra pieniędzy, które odwrócą sytuację to tj. wychodzenie na prostą do 1 ligi w 2014.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl