Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Zwitter 10.11.2009 20:41

Planowany jest jakiś bar lub restauracja na nowym stadionie? Gdyby ktoś miał pod ręką cały ten dokładny plan stadionu to bardzo bym prosił o linka, wiem, że był podawany x stron wstecz, ale oszczędzilibyście mi szukania.

Najważniejsze to żeby stadion był żywy także w dni nie meczowe, dobry bar/restauracja, dobry sklep, muzeum. Tak jak napisał kolega Oldpara, super by było jakby zostały wykupione sky boxy.

Mam takie pytania odnośnie hali w Czyżynach. Są już znane jakieś konkretne daty rozpoczęcia / zakończenia tej inwestycji? Są jakieś projekty w ogóle. Gdzie mogę się dowiedzieć czegoś więcej o tej hali?

stawski 10.11.2009 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 815094)
Planowany jest jakiś bar lub restauracja na nowym stadionie? Gdyby ktoś miał pod ręką cały ten dokładny plan stadionu to bardzo bym prosił o linka, wiem, że był podawany x stron wstecz, ale oszczędzilibyście mi szukania.

Najważniejsze to żeby stadion był żywy także w dni nie meczowe, dobry bar/restauracja, dobry sklep, muzeum. Tak jak napisał kolega Oldpara, super by było jakby zostały wykupione sky boxy.

Już się nawet zastanawialiśmy czy lepszy będzie McD's czy Burger King :D Wybór będzie należał do operatora. Z tego co pamiętam, to ma też być prawdziwa restauracja, nie tylko fast food.

Donki 10.11.2009 21:44

Jesli mogę cos dodać od siebie to super by było gdyby na nowym stadionie wprowadzic cos takiego że wyrabiasz sobie specjalną kartę na którą nabijają Ci kase(cos takiego jak karta bankowa) i tylko nią możesz płacic za wszystkie usługi na stadionie. Dzieki takiej karcie nie ma wydawania pieniedzy liczenia itd. a przez to nie czeba stać w kolejce pół godziny ;)

Gwiaździsty 10.11.2009 22:23

rav napisał:
Cytat:

Wciąż uważa ona nasze forum za niebezpieczne, tzn. "poczuła się niebezpiecznie" po wpisie radnego Olszówki połączonego z doniesieniami medialnymi na temat kibiców. Postraszyła, że idzie z tym do prokuratora, który miałby ocenić jak bardzo poczuła się niebezpiecznie. Życzę szczęścia, jeśli pójdzie, to chętnie poinformuję prokuratora, że radna Jantos tak bardzo czuła się niebezpiecznie, że wolała o swoim strachu opowiadać na mównicy w radzie miasta czy rozdmuchiwać aferę w Gazecie Krakowskiej zamiast... zwrócić się do nas z prośbą o usunięcie wpisu rzekomo jej zagrażającego :))))
Niebezpiecznie to powinien czuć się każdy mieszkaniec Krakowa, gdy sobie uświadomi, że los jego miasta jest w rękach baby, której miejsce jest w Kole Gospodyń Wiejskich, a nie w Radzie Miasta.
Czytam cytaty jej wypowiedzi i widzę, że wydaje się jej chyba, że startuje w konkursie na najgłupszą wypowiedź i chce go wygrać. Przerażające, że takie indywidum decyduje o naszych, podatników pieniądzach.
P.S. Celem uspokojenia znerwicowanej radnej proponuje zrobić zrzutkę i kupić jej jakieś uspakajające ziółka (najlepiej przeczyszczające).

Korbit 10.11.2009 22:31

Witam jestem tutaj nowy, ale od dawna śledze Wasze posty:D
Co do tych specjalnych kart to świetny pomysł:) mam takie pytanko nie wiecie jaki będzie wzór krzesełek na trybunie wschodniej: czy to będą któreś z tych, które wyróżniono w konkursie? a jak wygląda sprawa zachodniej tam też będzie wzór czy zostanie tak jak na E?

Bronowianin 10.11.2009 22:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 815090)
A'propos operatora stadionu, i kwoty 4,5 mln rocznie: z tego co słyszałem/widziałem na tym forum, na Legii sky boxy - czyli ekskluzywne loże dla biznesmenów, będą kosztowały ok 100 tys za sezon. Gdyby zastosować tą samą cenę u nas (choć oczywiście to trudne - mimo, że Wisła medialnie jest lepsza, to jednak Kraków biznesowo to nie Warszawa..) to z samych sky-boxów roczny przychód wyniosłby ok 3,3 mln złotych.
Do tego restauracje i kafejki z wejściem do strony np. parku Jordana, sklepy sportowe itp.. Całkiem fajne rzeczy tam moga być, i całkiem dużo ludzi tam będzie się kręcić nie tylko dni meczowe.

Nienajgorzej chyba być tym operatorem stadionu.... nie wiem o co przepychanki, chyba, żeby wykroić jak największy kawałek tortu i zrobić jak najlepszy interes....

Dużo pomieszczeń pod trybunami, dobre zaplecze itd. to atut stadionu przy Reymonta, ale pod warunkiem że odpowiednio się to wykorzysta i zagospodaruje. Stadion który położony jest w środku miasta, w dodatku na terenach rekreacyjnych - sąsiaduje przecież z Błoniami i parkiem im. H. Jordana czyli z jednymi z najbardziej lubianych przez mieszkańców Krakowa miejscami spędzania wolnego czasu nie trudno jest wypromować i uczynić atrakcyjnym także poza meczami. Trzeba tylko tym profesjonalnie i sprawnie zarządzać, atrakcyjnie powykańczać wnętrza, zrobić dobre klubowe muzeum, sklep z prawdziwego zdarzenia na poziomie rodem z najlepszych klubów europejskich, restauracje, bary, sklepiki sportowe itd. - jednym słowem coś co będzie robić na ludziach wrażenie i sprawiać że jak popatrzą na ten stadion to ich pierwsza myśl będzie oscylowała wokół czegoś mniej więcej takiego: "to jest klub z klasą, solidny stadion - dobry klub" itp., bez względu jaka jest wiedza o Wiśle czy ogólnie o sporcie danego delikwenta, który znajdzie się w pobliżu R 22.

Obawiam się jednak, że nawet jak już kiedyś skończą stricte sportową część naszego stadionu, to poza tym latami szereg pomieszczeń i znaczna część zaplecza obiektu będzie pozostawała nie ukończona i nie zagospodarowana. Możemy też żałować i to bardzo tego, że nie powstaną wokół naszego stadionu parkingi podziemne. To jest chore żeby przy stadionie na 30 tys. miejsc (nawet mimo tego, że w tym przypadku jest on usytuowany w centrum miasta i można do niego dojechać miejską komunikacją) nie było parkingów z prawdziwego zdarzenia... Na wszystkich nowo budowanych stadionach na świecie nie zapomina się o parkingach, a u nas oczywiście z ich budowy zrezygnowano (wiem, że teoretycznie mają być, ale w praktyce długo, a może wcale ich nie uświadczymy). Tak jak w którymś z wcześniejszych postów powiedział rav - to, że nie będzie parkingów wpłynie na to że inwestorzy niezbyt chętnie zakręcą się wokół naszego stadionu. W tym miejscu w zasadzie chciałem zadać pytanie p. Dariuszowi Olszówce. Interesuję się wszelikimi aspektami związanymi z budową stadionu Wisły i jestem z informacjami na ten temat na bieżąco. Jednak chciałem spytać o to jakie tak naprawdę są szanse na to, że na R 22 powstaną kiedykolwiek podziemne parkingi, takie jak były planowane? O inwesterów jak wiadomo trudno i ciężko się spodziewać żeby coś z tego wyszło, więc czy są inne drogi do powstania tych parkingów, bez których nasz stadion nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować.

Bronowianin 11.11.2009 01:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 815178)
do Bronowianin: http://dt.bip.krakow.pl/interpelacje...08-03-26_1.PDF
parkingi podziemne to powazny problem. powinny byc przy stadionie bo to najlepsze rozwiazanie. niestety nikt sie nie zglosil do przetargu przy stadionie poniewaz byla argumentacja ze zbyt mala powierzchnia zeby sie oplacalo. dlatego zaproponowalem blonia. duza powierzchnia na kilka tys. miejsc. parking taki obslugiwalby stadion Wisły i Cracovii oraz centrum miasta. wiem ze to zabytek (laka w srodku miasta) ale parking mial byc pod ziemia co w obecnej technologii nie stanowi problemu. gora miala zostac bez zmian. przeciez bardziej niszcza blonia koncerty na gorze niz parking pod. niestety konserwator jest przeciw. to byloby najlepsze rozwiazanie. teraz miasto planuje parking podziemny przy muzeum narodowym dla centrum. jeszcze mniejsza powierzchnia i musi byc kilka poziomow w dol co podnosi koszty, a tak bylby jeden poziom na wiekszej przestrzeni. nie wyobrazam sobie stadionu bez parkingu. zwlaszcza ze na Wiśle jest troche miejsca (miedzy kasami a trybunami) a Cracovia nie ma zadnej infrastruktury na ten cel. jednak niestety w Krakowie rzadzi konserwator, ktory chcialby miec wszystko w ksztalcie lajkonika w trampkach... ;-)

Dziękuję serdecznie za odpowiedź na mojego posta z pytaniem.

Brak parkingów przy naszym stadionie, w bezpośrednim jego sąsiedztwie to ogromny problem - takie parkingi powinny być integralną częścią obiektu. Jeśli nie powstaną to nie wyobrażam sobie po prostu prawidłowego funkcjonowania stadionu. Wokół stadionu Wisły jest sporo miejsca (co swoją drogą jest ewenementem biorąc pod uwagę to, że obiekt położony jest tak blisko centrum - jakiś czas temu wspominałem o tym jak wielkim plusem jest taka sytuacja, w której na terenach Wisły położonych w sercu miasta jest mnóstwo miejsca, praktycznie na wszystko) i z powodzeniem można by zmieścić parkingi, choćby w miejscu ich pierwotnie planowanej lokalizacji czyli na tyłach trybun południowej i północnej.

Co do pomysłu zlokalizowania parkingu podziemnego mogącego obsługiwać m. in. stadion Wisły pod powierzchnią Błoń to jest to świetna koncepcja. Nie trzeba zbyt wiele myśleć, żeby zorientować się że byłoby to tak jak Pan wspomniał rozwiązanie tańsze od innych lokalizacji i mniej kłopotliwe w budowie (wyłączenie na okres budowy fragmentu Błoń to nie problem dla normalnych ludzi). Jednak to jest Kraków... I trzeba to powiedzieć głośno: nie pierwszy raz szkodliwa działalność konserwatora zabytków uwstecznia nasze miasto. Pozostawmy to więc bez komentarza, bo zaraz miejski konserwator zabytków pójdzie do redakcji gazety i powie że jest na tym forum szykanowany... ;)

Arapaho 11.11.2009 08:32

Nie da się ukryć że konserwator nieźle konserwuje nasz Kraków...

Grzadq 11.11.2009 10:38

Z reguły jestem przeciwnikiem ruszania błonii, ale kurde, parking podziemny, zakladając że górę zostawiamy taką jaka jest, to by było coś! Obsługiwałby oba stadiony, muzeum narodowe, mógłby być jednym wielkim parkingiem w centrum miasta (do rynku przecież rzut beretem). Oprócz tego wreszcie "sensowne" byłyby tramwaje do Cichego, przestałyby wozić powietrze, bo części ludzi (np turystów) może niekoniecznie chciałoby się dylać na piechotę. Tak, to by był naprawdę strzał w "10".

Konserwator naprawdę mi działa na nerwy. JAKAKOLWIEK inwestycja w Krakowie, zawsze powraca jak bumerang temat konserwatora. Ja nie wiem, czy ten facet chce zrobić z Krakowa miasto z dyliżansami i jazdą na oklep czy co? Czy nie widzą, że miasto zabytkowe, historyczne TEŻ się musi rozwijać, bo nie ma gdzie parkować, kamienice się sypią i nie ma w ogóle infrastruktury sportowej? Czemu w innych miastach (przykładów dziesiątki, Bruksela, Wiedeń, Paryż) potrafią pogodzić stare, historyczne, z nowoczesnym, z obecnymi potrzebami miasta? Tylko w Krakowie nie ...

Kibli wokół plant nie ma, "bo nie", szkieletora zamiast się pozbyć, pozwolić inwestorowi na skończenie tego rozdziału, "nie" bo "za wysoki", porzadny, nowoczesny, duzy, podziemny (!!!) parking w centrum miasta, "nie" bo lepiej wysrac pieniadze na kilka innych (przy AR; przy Cracovii ...). Masakra.

ciacho 11.11.2009 10:41

A ja mam takie pytanie. Czy planowana przebudowa ulicy Reymonta (i 3-go Maja chyba też) również poszła w odstawkę w związku z odstąpieniem od realizacji parkingów? Jeśli nie to na jakim etapie ona jest (oczywiście wiem, że na etapie "papierkowym") tzn. kiedy można się spodziewać rozpoczęcia przebudowy?

gigant 11.11.2009 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 815256)
Z reguły jestem przeciwnikiem ruszania błonii, ale kurde, parking podziemny, zakladając że górę zostawiamy taką jaka jest, to by było coś! Obsługiwałby oba stadiony, muzeum narodowe, mógłby być jednym wielkim parkingiem w centrum miasta (do rynku przecież rzut beretem). Oprócz tego wreszcie "sensowne" byłyby tramwaje do Cichego, przestałyby wozić powietrze, bo części ludzi (np turystów) może niekoniecznie chciałoby się dylać na piechotę. Tak, to by był naprawdę strzał w "10".

Problem w tym, ze jesli byłby to duzy parking jednopoziomowy potrzebowalby mnóstwo odciągów spalin, które byłyby na powierzchni. Chyba że się nie znam i jest inaczej.

Grzadq 11.11.2009 10:53

Ja się nie znam, więc się nie wypowiadam, ale uważam że i ten problem dałoby się rozwiązać.

Korbit 11.11.2009 11:03

na ile samochodów był planowany podziemny pod stadionem????

rav 11.11.2009 12:57

Parking od strony al. 3 Maja - 571 miejsc, parking od strony ul. Reymonta - 495 miejsc. Razem 1066.
www.wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=20897

Przy okazji - policzyłem sobie z grubsza ilość pomieszczeń biurowych i konferencyjnych pod trybuną wschodnią wraz z narożnikami. Wychodzi 3000 m2. Klub z tego nie będzie korzystał, wszystkie biura klubowe będą pod trybuną zachodnią. Nie wiem co stoi na przeszkodzie, żeby to wynająć na pomieszczenia dla firm. Przy cenie najmu 40 zł / m2 (najem powierzchni biurowej klasy A kosztuje 50 zł) i obłożeniu 80% wychodzi 1,152 mln do kasy klubu. To pokrywa ćwierć, a nawet więcej, przy wyższym obłożeniu, kosztów wynajmu stadionu.

Czy obłożenie 80% jest realne? Jeśli do tych pomieszczeń łatwo się dostać (winda), zapewni się parkingi dla najemców (jest mnóstwo miejsca) i nie są to ciemne klitki, to biorąc pod uwagę lokalizację stadionu i unikalność miejsca to powinno zejść na pniu!

Markus 11.11.2009 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 815085)
Po dzisiejszej rozmowie telefonicznej z radną Jantos nie przewiduję jej wędrówki do listy białej.(...)

Radna Jantos coraz bardziej mnie przeraża. Zaczynam sie autentycznie bać takiej władzy i czuję się zaszczuty tym przeżartym ignorancją sposobem myślenia niegodnym XXI wieku prezentowanym przez tą Panią.

Nie ma nic gorszego niż radny, czy pseudoeokonomista, który chce "oszczędzać"poprzez nawarstwianie nowych, niepotrzebnych wydatków i strat (referenda, odszkodowania itd). Kto ją uczył ekonomi Lepper, czy może Castro? Bo to "ekonomistka", gotowa zmarnować wielomilionowe inwestycje, zatrzymać Kraków w rozwoju, doprowadzić do skandalu i niewyobrażalnych strat finansowych i innych w imię jakichś chorych ambicji, narcystycznych przekonań i poprzez zwykłą ignorancje.

Ona jedynie naraża Kraków na nowe, dalsze wydatki i wyrzucanie w błoto nie tylko tego, co już się zainwestowało. Zapewne nawet przez moment nie zadała sobie trudu obliczyć, ile kosztowałoby budżet, którego tak rzekomo strzeże, zaprzestanie budowy, referenda, procesy i rozpoczęcie wypłat odszkodowań. I co by to miastu dało? Co miasto wówczas zyskałoby?

Ona pokazuje, ze nie wie o czym mówi, nie zdaje sobie sprawy z implikacji i konsekwencji działań, za jakimi optuje, nie rozumie tego, co się jej tłumaczy - najwyraźniej nie jest zdolna do długofalowego myślenia, jest jak psychopata, któremu włożono do ręki karabin maszynowy.

Gdyby to jej myślenie wygrało, nie byłoby ani stadionu, ani włożonych już w obiekt milionów, ani zaoszczędzenia kolejnych. Nie byłoby nic, tylko rozgrzebany plac budowy i jeden wielki wstyd na całą Polskę. Ta Pani jest gotowa jedynie do zafundowania wszystkim gigantycznej kompromitacji i porażki: Krakowowi, kibicom, mieszkańcom, klubowi, samorządowcom, wszystkim. Dramat.

Grzadq 11.11.2009 16:38

Coś czuje że już sprawa jest na policji, także macie przekichane :) Radna Jantos znowu poczuła się zaszczuta falą krytyki jaka spływa na nią na tym, jakże niebezpiecznym, Wiślackim forum.

*A to jej zachowanie tylko potwierdza to, o czym mówił radny Olszówka.

MatMario 11.11.2009 17:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 815316)

Przy okazji - policzyłem sobie z grubsza ilość pomieszczeń biurowych i konferencyjnych pod trybuną wschodnią wraz z narożnikami. Wychodzi 3000 m2. Klub z tego nie będzie korzystał, wszystkie biura klubowe będą pod trybuną zachodnią. Nie wiem co stoi na przeszkodzie, żeby to wynająć na pomieszczenia dla firm. Przy cenie najmu 40 zł / m2 (najem powierzchni biurowej klasy A kosztuje 50 zł) i obłożeniu 80% wychodzi 1,152 mln do kasy klubu. To pokrywa ćwierć, a nawet więcej, przy wyższym obłożeniu, kosztów wynajmu stadionu.

Czy obłożenie 80% jest realne? Jeśli do tych pomieszczeń łatwo się dostać (winda), zapewni się parkingi dla najemców (jest mnóstwo miejsca) i nie są to ciemne klitki, to biorąc pod uwagę lokalizację stadionu i unikalność miejsca to powinno zejść na pniu!

Widzisz o to właśnie mi chodzi że jest to podejście dla mnie całkowicie abstrakcyjne ze strony SSA.

Dla mnie grają na zwłokę aby zbić cenę. I bardzo mi się takie zachowanie nie podoba, są możliwości zarobienia na stadionie ale chcą wyrwać jeszcze więcej. Podejście my nie budujemy wynjmijcie nam za pol darmo i bedziemy sobie kosic kase do prywatnej kieszeni ze stadionu postawionego przez miasto...

Przecież ten stadion to maszynka do robienia kasy:
skyboxy
35tys miejsc
powierzchnie biurowe
powierzchnie pod gastronomie
powierzchnie pod obsluge kibica
powierzchnie handlowe
powierzchnia pod muzeum

I co SSA wyrwie stadion za 4,5 mln na rok przyjedzie Real albo Barcelona i wywala bilety najtansze po 150 zł.

Jak dla mnie jak chcą brać wszystko niech płacą tyle ile powinni czyli te 3%, chcą mieć same cele sportowe to pomniejszyć im kwotę po jakiś wyliczeniach, i szukać opertora na reszte rzeczy. Skończyć z płaczami bo poprostu nie przystoi.

Korbit 11.11.2009 21:05

tylko ile razy przyjeżdża taka barca? z takim piastem będzie 15k ludzi i właśnie takich meczów mamy najwiecej a teraz na drodze do lm nie bedzie krezusów i musimy awansować żeby zbierać żniwo na biletach z barca milanem itd a jak się nie uda to klub musi zbierać kase w lidze gdzie bilety tańsze a te 4.5 trzeba co rok płacić

Korbit 11.11.2009 21:10

i właśnie dlatego trzeba maksymalnie poszerzyć marketing promować klub ile się da aby można było zapełnić stadion nawet gdy gramy z "płotkami" i dla mnie pomysł z siłownią, spa, restauracja itp jest również bardzo trafną

MatMario 11.11.2009 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Korbit (Post 815552)
tylko ile razy przyjeżdża taka barca? z takim piastem będzie 15k ludzi i właśnie takich meczów mamy najwiecej a teraz na drodze do lm nie bedzie krezusów i musimy awansować żeby zbierać żniwo na biletach z barca milanem itd a jak się nie uda to klub musi zbierać kase w lidze gdzie bilety tańsze a te 4.5 trzeba co rok płacić

A ciebie czy mnie ktoś spyta czy masz za co czynsz zapłacić a mieszkasz w 200 metrowym aprtamencie?

To jest zadanie dla klubu aby ta LM lub grupa w LE była co rok. Niestety to nie jest tak że dostajesz wielki stadion i jak ci się uda to spoko zarobisz a jak nie to też spoko nic sie nie dzieje bedziesz gral za darmo. Ten stadion powinnien wymuc zwiększenie klasy sportowej całego klubu.

rav 11.11.2009 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 815455)
(...)tyle ile powinni czyli te 3%, (...)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 815569)
(...) Ten stadion powinnien wymuc zwiększenie klasy sportowej całego klubu.

Te dwa stwierdzenia się ze sobą kłócą.

Nie 3 tylko 1.

MatMario 11.11.2009 22:53

1% nie może objąć całości stadionu, 3% będzie odnosiło się do części,polecam ustawe o gospodarce nieruchomościami... Dokadnie art 72

rav 11.11.2009 23:00

Zysk z najmu powierzchni komercyjnej idzie na działalność sportową. Wisła wynajmuje cały stadion pod działalność sportową.

farben 11.11.2009 23:13

Obtułowicz ciągle nie uzupełnił projektu stadionu Wisły. Miasto szuka innego biura.

http://www.polskatimes.pl/gazetakrak...isly,id,t.html

MatMario 11.11.2009 23:39

Jeśli tak to tym bardziej brak mi słów na zachowanie SSA...

Korbit 12.11.2009 09:38

nie mogę patrzeć na tego Obtułowicza jeżele stadion nie zostanie oddany w terminie to będzie tylko i wyłącznie jego wina oprócz tych kar nałożonych przez miasto klub a może kibice:D powinni mu pokazać w dobitnym tego słowa znaczeniu co o nim myślą:)

crapmaster 12.11.2009 09:39

http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=22181 Kolejny termin przedstawiony Oblutowiczowi uplywa jutro - 13 listopada.

email do gnoja: [email protected]

cisniemy !!!!

Korbit 12.11.2009 09:46

do crapmaster:
on Nas olewa na całej linii jak dla mnie jest skończony i tu nawet groźby nie pomogą staruch dostał grubą kase i wszystko olewa!!!
Nie można odebrać mu wszystkich prac i przekazać komuś, kto zrobi to rzetelnie?

Pan Jotka 12.11.2009 10:11

To jest mistrzostwo świata.Wypłacić pieniadzę z aprojekt ktory jest robiony na bieżaco hehehe. Możńa sie dowiedzieć kto go wybrał?? Nazwiska poproszę tych ludzi.

ciacho 12.11.2009 10:48

Jak to kto? Miłościwie nam panujący prezio Majchrowski, bo to kumpel jego jest.

MatMario 12.11.2009 11:24

No i widzisz kilka stron wcześniej było tłumaczone że to prezio Cupiał w spadku zostawił projekt od Obtułowicza...

rav 12.11.2009 12:13

MatMario - było tłumaczone, ale niezbyt precyzyjnie. Przez wiceprezydenta Trzmiela i dyrektor ZIKiT-u Niedziałkowską na konferencji prasowej kilkanaście dni temu.

Owszem, prawdą jest, że w 2004 czy 2005 roku, gdy miasto przejmowało grunty od Skarbu Państwa, Wisła przekazała miastu projekt wykonany na jej zlecenie przez Obtułowicza. Jednocześnie warte jest podkreślenia, że był to projekt oparty na koncepcji, która powstała już w 1999 roku. Można więc było domniemywać, że w 2005 roku była przestarzała.

Dlaczego Obtułowicz?

Otóż (jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi) także ten architekt projektował wyburzone już trybuny A i B. Te, które zabudowały "słynne" oczodoły, wybudowane w latach 90-tych. Wówczas był to znany polski architekt, o czym świadczy choćby to, że był szefem krakowskiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich, potem szefem Miejskiej Komisji Urbanistyczno- Architektonicznej, a od połowy 2000 roku głównym architektem Krakowa. Od 1998 roku był też radnym i szefem komisji planowania przestrzennego rady miast. Posiadał sporo znajomości. Zdajemy sobie sprawę, że trybuny A i B nie były specjalnie skomplikowanymi konstrukcjami. Zatrudnienie Obtułowicza w tamtych czasach nie tylko gwarantowało niezłe wykonanie projektu, jak również załatwienie wszelkich formalności typu WZ-tki, pozwolenia na budowę itp...

Gdy w 2005 roku projekt przejmowało miasto już mówiło się, że jest on marny. Każdy widział: słupy oświetleniowe w niezabudowanych narożnikach, trybuny niezbyt wyszukane, dziwne odciągi od zadaszenia. Miasto wolało jednak użyć gotowego, w części zapłaconego projektu (to nie był jeszcze projekt wykonawczy) niż rozpisywać konkurs.

Na podstawie tego projektu wybudowano trybunę południową (E). Wówczas już było pewne, że Obtułowicz nie nadaje się na projektanta stadionu! Wtedy pojawiły się przepychanki między nim a budowniczymi z Budimex-Dromex, ponadto ujawniono około 400 mniejszych i większych wad trybuny przed jej oddaniem, co skutkowało licznymi poprawkami. Wiele z nich powstało na skutek błędów projektowych.

Wówczas, a było to po meczu z Bazyleą, czyli w późną jesienią 2006 roku trzej przedstawiciele SKWK spotkali się z prezydentem Majchrowskim. Przestawili listę błędów Obtułowicza i domagali się rozpisania konkursu na projekt stadionu, argumentując, że ten architekt nie nadaje się do tego zadania. Jak się to skończyło - widzimy. Majchrowski i jego urzędnicy zdecydowali, że to Obtułowicz dokończy stadion. Na podstawie starego projektu Obtułowicza wybudowano trybunę północną, co praktycznie przekreśliło zbliżenie trybun głównych do boiska na odległość mniejszą niż 15 metrów, zaś gdy Kraków zaczął poważniej myśleć o Euro 2012 zaprojektowanie nowych, większych trybun głównych zlecono komu...? Wojciechowi Obtułowiczowi!

Aha, pani Niedziałkowska stwierdziła, że wówczas nie można było rozpisać konkursu na resztę, czyli 3/4 stadionu, bo stanowił on spójną całość, na której ciążą niezbywalne autorskie prawa pana Obtułowicza i nie dało się go ich pozbawić.

Oczywiście jest to bzdura, gdyż:
- zbywając prawa majątkowe należało zastrzec w umowie, że pan Obtułowicz nie będzie domagał się respektowania jego praw autorskich do projektu stadionu; oczywiście prawa autorskie do projektu trybuny południowej należało zachować
- istnieją wątpliwości co do tego, czy całe prawa autorskie do stadionu należały do Obtułowicza. M.in. w 2001 roku, po sporze między Obtułowiczem a prof. Andrzejem Skoczkiem ten pierwszy ogłosił, że akceptuje współautorstwo Skoczka do "już wykonanej koncepcji przebudowy stadionu piłkarskiego TS Wisła", oraz przeprosił w tym ogłoszeniu w/w profesora; czyli wcale Obtułowicz nie był jedynym projektantem stadionu, natomiast współprojektant nie realizował dalszych prac
- jakoś nie wyobrażam sobie, by, przykładowo: istniało lotnisko z niewielkim terminalikiem; miasto zadecydowało, że terminalik ten zostanie rozbudowany do trzech wielkich terminali; z powodu "niezbywalnych praw autorskich" przebudowę lotniska musiał zaprojektować autor terminalika.

Więc nie kupujcie tak łatwo miejskiej wersji, że to wina Wisły i Cupiała, że Obtułowicz projektował ten stadion. Owszem, w pewnym czasie postawili na niego i mieli ku temu istotne przesłanki. Dodatkowo, by dokształcił się w tematyce stadionów, wozili go bo takich obiektach jak Stadion Olimpijski w Rzymie czy Arena Auf Schalke. Natomiast po jakimś czasie zorientowali się, że to nie był dobry pomysł i wielokrotnie dawano to do zrozumienia urzędnikom i prezydentowi. To oni zbagatelizowali te ostrzeżenia i oni są odpowiedzialni za bałagan, który powstał.

Korbit 12.11.2009 13:22

masakra jednym słowem czy miasto nie widzi, że to właśnie Wisła jest główną wizytówką Krakowa!!! a takie miasta jak Gdańsk czy Wrocław(z całym szacunkim dla Nich) gdzie nie ma aż takiego potężnego klubu jak Wisła będą mieć piękne stadiony wolne od wad!!! trzeba to przyznać narazie oprócz lecha to My mamy najgorszy stadion można powiedzieć fakt one nie były budowane od początku tylko przebudowywane ale (i zapewne zgodzą się tu ze mną wszyscy) gdyby nie ten dziad można by było zrobić wyższe trybuny a węższe(boczne mają sto metrów szerokości!!!) no i stadion byłby piękniejszy i trybuny boczne jak w anglii blisko murawy ale to już za późno cieszmy się z tego co będziemy mieć
Mam pytanie czy trybuny za bramkami można rozbudować w przyszłoćsi np. drugie piętro? no i narożnik zamiast okrąglaka:D byłoby ok:D

Pan Jotka 12.11.2009 13:51

Pal licho czy jest ładny. Najważniejsze zeby nie był krzywy i sie nie zapadł pod ziemie. A póki co to chyba tak się dzieje....

maxipiter 12.11.2009 14:13

Kiedy zaczną wreszcie robić dach na C?

rozarian 12.11.2009 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Korbit (Post 815824)
Mam pytanie czy trybuny za bramkami można rozbudować w przyszłoćsi np. drugie piętro? no i narożnik zamiast okrąglaka:D byłoby ok:D

Przez najbliższe kilkadziesiąt lat temat do zapomnienia,albo raczej pomyliłeś forum.Ten z fantastyką jest gdzie indziej.

Markus 12.11.2009 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 815455)
Widzisz o to właśnie mi chodzi że jest to podejście dla mnie całkowicie abstrakcyjne ze strony SSA.

Dla mnie grają na zwłokę aby zbić cenę. I bardzo mi się takie zachowanie nie podoba, są możliwości zarobienia na stadionie ale chcą wyrwać jeszcze więcej. Podejście my nie budujemy wynjmijcie nam za pol darmo i bedziemy sobie kosic kase do prywatnej kieszeni ze stadionu postawionego przez miasto...

Przecież ten stadion to maszynka do robienia kasy:
skyboxy
35tys miejsc
powierzchnie biurowe
powierzchnie pod gastronomie
powierzchnie pod obsluge kibica
powierzchnie handlowe
powierzchnia pod muzeum

I co SSA wyrwie stadion za 4,5 mln na rok przyjedzie Real albo Barcelona i wywala bilety najtansze po 150 zł.

Jak dla mnie jak chcą brać wszystko niech płacą tyle ile powinni czyli te 3%, chcą mieć same cele sportowe to pomniejszyć im kwotę po jakiś wyliczeniach, i szukać opertora na reszte rzeczy. Skończyć z płaczami bo poprostu nie przystoi.

Niestety, to nie jest takie proste i oczywiste. Po pierwsze, nie zawsze na R22 będzie gościł ow przykładowy Reali czy Barcelona, więc nie możesz liczyć tych wpływów jako pewnik. Nie zawsze też mogą być tu europejskie puchary w ogóle.

Po drugie - 8-9 mln zł, czyli ów 1%, to jest 20-25% całego budżetu klubu. Żaden klub na świecie nie płaci TAK DUŻO ze swojego budżetu (mówię o procentach i proporcjach). Trzeba to brać pod uwagę i też patrzeć pod tym kątem. To ogromne pieniądze w naszych warunkach, a Ty jeszcze mówisz o 3% jako bardziej sprawiedliwych?

Po trzecie, pamiętaj o innych polskich uwarunkowaniach. Kluby polskie nie są bogate, a biedne. Nie są na razie organizacyjne zdolne i przystosowane do zarabiania na stadionie i jego powierzchni komercyjnej aż tyle, ile piszesz. Tego nie przeskoczymy. Czyli waląc dużą opłatę, klub zwyczajnie nie da rady na nią zarobić na polu spraw, których ta oplata będzie dotyczyć.

Po czwarte - nie należy ewentualnych ustępstw, czy pomocy miasta traktować w kategoriach jakiejś wielkiej łaski, tylko opłacalnego dla obu stron ruchu. Bo klub promuje miasto na świecie, co przekłada się na konkretne dochody i profity dla tegoż miasta, z których klub mu rachunku nie wystawia i wystawiać nie będzie. Jako obrazowy przykład powiem, że czytałem niegdyś artykuł (niestety, nie pomnę już gdzie), w którym jedna z zachodnich agencji marketingu pośredniego czy bezpośredniego (nie pamiętam dokładnie) wyliczyła, że miasta typu Manchester, Lyon, Monachium, Madryt, Barcelona itd. zyskały i nadal zyskują ogromne miliony Euro za sprawą promujących je tam piłkarskich klubów sportowych. Choć u nas proporcje oczywiście będą inne, to też miasto będzie na Wiśle pośrednio zarabiać duże pieniądze. Zmierzam do tego, że nie warto tej sprawy bagatelizować.

Suma sumarum, miastu naprawdę opłaca się wspierać klub, a nie zdzierać z niego ile się da, kosztem jego prosperity. Sytuacja, w której Wisła na wynajem stadionu itd. musiałaby płacić kwoty sięgające 1/4 czy więcej swojego budżetu, byłaby sytuacją bardzo niebezpieczną i niezdrową, uderzającą w pozycję i zdolności klubu do obrony swojej pozycji i dalszego rozwoju.

Markus 12.11.2009 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crapmaster (Post 815746)
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=22181 Kolejny termin przedstawiony Oblutowiczowi uplywa jutro - 13 listopada.

email do gnoja: [email protected]

cisniemy !!!!

Popieram kolejną internetowa akcję. Trzeba pokazać Obtułowiczowi, że kibice nie godzą się na to, aby robił wszystko, co tylko mu się podoba. I nie będą biernie przyglądać się jego obstrukcji, niekompetencji i unikom.

Proponuję też, aby SKWK zorganizowało kolejną, pokojową manifestację przed siedzibą jego biura. Trzeba wykorzystywać wszystkie usankcjonowane prawnie w demokratycznym świecie środki nacisku, włącznie z medialną presją.

www.rallyonline.prv.pl 12.11.2009 17:10

....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 815839)
Pal licho czy jest ładny. Najważniejsze zeby nie był krzywy i sie nie zapadł pod ziemie. A póki co to chyba tak się dzieje....

Czy coś opusciłem?! co masz na myśli mówiąc ze stadion zapada się pod ziemię?

rav 12.11.2009 17:30

@Markus, hehe, akcja znicz, śmierć krakowskiej architektury ;-)

Ważniejsza akcja nas czeka, ws. hali.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl