Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Szarny 30.01.2011 11:53

Radomski to był taki reprezentacyjny Jirsak. W niczym się nie wyróżniał, w destrukcji klase gorszy od Sobola i Lewandowskiego, a w ofensywie nie istniał wogóle (7 bramek przez ostatnich 13 lat... pomocnik :lol:). Żadnej różnicy na boisku nie robił.
Poza tym. Ilu piłkarzy z naszej reprezentacji byłoby na tyle dobrych, aby zagrać przynajmniej te 10 meczów w kadrze Pomarańczowych? :D To troche inna półka.
To, że Radomski plątał się bez celu po boiskach w Holandii i Austrii i grywał z orzełkiem na piersi nie daje żadnych podstaw, żeby tych dwóch zawodników porównywać. Nie ta klasa.

Acapelo 30.01.2011 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maverjuve (Post 1043643)
A ja na ten moment nie chcę aby w lecie odszedł żaden z nich, ew. Żurawski, który jest w takim wieku, że nie będzie grał coraz lepiej.

Boukhari i Branco - obaj nie przepracowali okresu przygotowawczego w lecie, przy czym Boukhari z nadwaga potrafił zagrać takie piłki że ręce składały się same do oklasków, może teraz gdy schudł będzie poruszał się bardziej dynamicznie, a to myślę (mam nadzieję) że parę asyst/bramek nam zapewni. A Branco, którego oceniacie po 3 meczach (!) po kontuzji nie grał, tym bardziej że skład jaki wystawiał trener dobrze się spisywał.
No i Rios, który mam nadzieję (znowu, ależ ze mnie optymista) że odpali i strzeli parę bramek. Bo że technikę ma, to wszyscy wiemy.

jeżeli Boukhari byłby za darmo to jakiś niski kontrakt ok... jest dość medialny, ale do reszty mnie nie przekonasz:
Rios- nie jest dla nas więcej wart niż 350tys Euro (takie piłkarza to za więcej owszem ale mogą płacić kluby z zachodu) poza tym w naszej taktyce nie bardzo jest dla niego miejsce= jak dla mnie odchodzi niezależnie co będzie wyczyniał w tej rundzie
Żurawski- legenda klubu ale obecnie zupełnie bezproduktywna, jego decyzja, ale moim zdaniem lepiej żeby odszedł
Branco- przedłużenie kontraktu na obecnych zasadach nie ma sensu(chyba że jego podstawa to 100k a 100k dostaje w wejściówkach), a pewnie ktoś go zatrudni na takich zasadach zagranicą, dlatego pewnie sam nie będzie chciał zostać po otrzymaniu naszej nowej skorygowanej oferty
Łobodziński- on nie odejdzie więc szkoda robić złą atmosferę wokół niego. Musielibyśmy się chwytać niemiłych rzeczy typu uporczywe gwizdy itp. Tego bym nie chciał. WIĘC dajcie MU SPOKÓJ może na coś się przyda, bo inaczej napewno się nie przyda.
Boguski- mam nadzieję, że na następną rundę pójdzie na wypożyczenie. Będzie potrzebował regularnej gry a wątpię żeby ją miał u nas. Ma jeszcze długo kontrakt i moim zdaniem to by był najlepszy krok dla niego, a Stanowi dałby ten ruch troszkę oddechu w kwestii finansów.
Jirsak- ja jestem kontrowersyjny, ale chłopak trenuje solidnie i nie narzeka jak siedzi na trybunach. Moim zdaniem słono zapłaciliśmy i ja bym nawet przedłużył z nim kontrakt do 30 niech u nas pogra a potem sobie pójdzie bo kasy za niego dobrej nie dostaniemy.

bonawentura 30.01.2011 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1043607)
Uran235, z większością tego co napisałeś się zgadzam. Dla mnie to okienko będzie można uznać za udane jeśli uda się pozyskać Meliksona, bramkarza i LEWEGO OBROŃCĘ. Napastnik też by się nam przydał, ale czuję, że w tym okienku już drugiego nam Stan nie sprowadzi.

A może prawego obrońcę? Bo Branco ma za swoją docelową pozycję lewego obrońcę.

mcks 30.01.2011 12:30

Branco jest prawonożny, jak Ty go widzisz na lewej obronie?

filemon 30.01.2011 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1043663)
A może prawego obrońcę? Bo Branco ma za swoją docelową pozycję lewego obrońcę.

Nie, właśnie lewego, bo Branco jest uniwersalny, on Ci nawet w pomocy zagra jak trzeba. (Trochę Junior Diaz). Natomiast Paljić to nie lewy obrońca. Nie mamy żadnego lewego obrońcy z prawdziwego zdarzenia. O ile wiosne ledwo, bo ledwo przetrwamy, to lata bez LB nie. Dawno już nie mieliśmy lewego obrońcy z krwi i kości. (Nikola! Nikola! :P )

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rikut1906TSW (Post 1043652)
CO z naszą Izraelską GWIAZDĄ ??

Gdy nie wiadomo, o co chodzi... :-/

rychu 30.01.2011 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rikut1906TSW (Post 1043652)
CO z naszą Izraelską GWIAZDĄ ??

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...trakt-z-wisla/

Mnie interesuje co się stało w kwestii tego pana. Wszyscy pisali że trafi do Wisły, miał chyba być 18 stycznia, ale od początku miesiąca o nim nie słychać

bonawentura 30.01.2011 12:37

Osobiście uznam za progres w naszej drużynie, jak sprowadzą Meliksona, bo to transfer bezpośredni do klubu. Jak go nie sprowadzą to praktycznie żadnego progresu nie będzie, dlatego Melikson jest dla mnie o wiele ważniejszy niż Jaliens, Genkov, Sivakov i jakiś bramkarz. Owszem, transfery na pierwszy rzut oka są dobre, ale trzeba też powalczyć o Izraelską Gwiazdę, która chyba jako jedyna spośród zakupionych graczy będzie nie uzupełnieniem, ale wyłącznie wzmocnieniem składu.

ciesla093 30.01.2011 12:38

Mamy teoretycznie na bok obrony jeszcze Kewa więc czie wiem czy nam chwilowo potrzebny boczny obrońca, raczej Stan w letnim okienku postara się o bocznego obrońcę i mam nadzieję że na nowego środkowego zamiast Kowalskiego....

ciesla093 30.01.2011 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rychu (Post 1043669)

Mnie interesuje co się stało w kwestii tego pana. Wszyscy pisali że trafi do Wisły, miał chyba być 18 stycznia, ale od początku miesiąca o nim nie słychać

Dla mnie to była pogłoska wymyślona przez pisaków, żeby przyciągnąć czytelników....

Brzytwa128 30.01.2011 12:44

Cytat:

Rychu, już dawno się wydało, że była to wyłącznie zagrywka managera piłkarza. On z Wisłą nie miał nic wspólnego.

rychu 30.01.2011 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciesla093 (Post 1043674)
Dla mnie to była pogłoska wymyślona przez pisaków, żeby przyciągnąć czytelników....

No to nieźle.. Przez parę dni wszystkie media trąbiły o tym. Czytałem nawet że już jest na 99 % Wiślakiem i zostały tylko formalnośc,i ehh
Myślę że przydałby się ten gość w obliczu możliwego odejścia Chaveza. Chyba, że Wisła jest zdecydowana go wykupić. Strasznie dużo gdybania ;)

@Brzytwa128: Ok, pierwsze słyszę że to była jakaś zagrywka. Dzięki że wyjaśniłeś tę kwestię ;)

*Michael* 30.01.2011 12:55

Cytat:

a mnie to sie wydaje że był w orbicie zainteresowań i może i miał podpisać kontrakt ale dogadali się z Kew'em ;p

JrQ- 30.01.2011 13:03

ale to całkiem inny pilkarz, mlody, a Kew to raczej pewniak
szkoda, ze nie podpisali tego Ghanczyka

ciesla093 30.01.2011 13:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jonasz (Post 1043593)
Polityka transferowa w naszym klubie dopiero powstaje, taka na normalnym poziomie. Do tej pory tego nie było. Trzeba sobie zdawać sprawę z kilku podstawowych problemów:
1/ mamy okres totalnej przebudowy drużyny i zmiany pokoleniowej
2/ mamy za sobą kilka lat nie przemyślanej polityki personalnej, dzięki której mamy w kadrze zawodników nieprzydatnych i niechcianych, którym musimy płacić i na których wydaliśmy niemałe kwoty
3/ nie jesteśmy krezusami finansowymi - musimy się trzymać realiów finansowych- nie mamy wielkich kwot ani na same zakupy, ani na wysokie kontrakty
4/ zmienił się rynek transferowy w Europie i w samej Polsce - jest więcej klubów z większymi budżetami, jest mało wyróżniających się młodych polskich zawodników i ceny za nich są nienormalne
5/ większość nas kibiców za bardzo żyje przeszłością, w której Wisła była jeszcze kilka sezonów temu JEDYNYM w Polsce klubem, w którym płaciło się dobre pieniądze, a przede wszystkim płaciło się wogóle. Dlatego kiedyś na hasło "Wisła Kraków" każdy dobry polski piłkarz był gotów przyjść tutaj na piechotę. Niestety to już minęło.
Cieszmy się, że B.Cupiał podjął kolejną próbę przebudowy klubu - zrozumiał, że czasy partyzantki minęły i że teraz trzeba zrobić to w inny sposób - budując struktury i politykę długofalową. Zaczął od prezesa, później dyrektor sportowy i trener, a teraz budowana jest kadra. Teraz my musimy zrozumieć, że budowa personalna zespołu musi potrwać. Sprzedaliśmy zawodników, którzy w Wiśle spędzili długie lata, ale zdobywali sukcesy tylko na krajowym podwórku, w pucharach dostawaliśmy łomot. Czas na nowych ludzi i musi to potrwać. Za 2-3 okienka transferowe dopiero będziemy mogli o czymś mówić konkretnie.
To jest sport i tylko sport - w sporcie się wygrywa i przegrywa - nigdy nie ma gwarancji na sukcesy.
Ja widzę dwie rzeczy - dobrego trenera i dyrektora sportowego oraz ogrom pracy przed nimi. Im będzie na nich mniej nacisków, im więcej będą mieli spokoju w pracy, tym lepiej dla nas wszystkich, dlatego zalecana jest cierpliwość. Wylewaniem żalu na forum, zalewaniem go żółcią z nienawiści, wyśmiewaniem naszych piłkarzy, narzekaniem ciągłym na braki kadrowe niczego nie zmienimy. Lepiej zajmijmy się tym, czym możemy - dobrą atmosferą wokół klubu i zawodników - zwłaszcza nowych, wchodzących - dajmy im zaufanie i wsparcie, a później wymagajmy. Mamy też wpływ na przyszłość transferową - kupując karnety, bilety, pamiątki klubowe wpływamy też na polityke transferową klubu, bo zasilamy budżet.
Dziś jak porównamy ile pieniędzy w Wisłę włożył Cupiał, a ile my kibice poprzez zakup powyższych, to wydaje mi się, że z tą krytyką i sadzeniem się powinniśmy się nie zapędzać.

Bardzo dobrze mówisz, ale gdyby wszyscy mieli tak dobre spostrzeżenia jak Ty to by forum nie było potrzebne a w klubie by wiało trochę nudą, jakby wszyscy byli wiecznie zadowoleni:D

emjot 30.01.2011 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *Michael* (Post 1043680)
a mnie to sie wydaje że był w orbicie zainteresowań i może i miał podpisać kontrakt ale dogadali się z Kew'em ;p

Valcx w wywiadzie chyba dla DP powiedział, że to jest transfer dmuchany przez menagera. I nie ma nic wspólnego z rzeczywistością

ciesla093 30.01.2011 13:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rychu (Post 1043679)
No to nieźle.. Przez parę dni wszystkie media trąbiły o tym. Czytałem nawet że już jest na 99 % Wiślakiem i zostały tylko formalnośc,i ehh
Myślę że przydałby się ten gość w obliczu możliwego odejścia Chaveza. Chyba, że Wisła jest zdecydowana go wykupić. Strasznie dużo gdybania ;)

Kew moim zdaniem jest właśnie alternatywą dla Chavesa,gdyż mamy młodych zawodników w obronie, a jak sam o sobie mówi, że przyszedł aby wnieść trochę doświadczenia do zespołu...
Oczywiście chciałbym aby Chaves także został w Wisełce, nawet jeżeli by trzeba było za niego zapłacić około miliona, naprawdę jest tego wart....

Maverjuve 30.01.2011 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Acapelo (Post 1043659)
jeżeli Boukhari byłby za darmo to jakiś niski kontrakt ok... jest dość medialny, ale do reszty mnie nie przekonasz:
Rios- nie jest dla nas więcej wart niż 350tys Euro (takie piłkarza to za więcej owszem ale mogą płacić kluby z zachodu) poza tym w naszej taktyce nie bardzo jest dla niego miejsce= jak dla mnie odchodzi niezależnie co będzie wyczyniał w tej rundzie
Żurawski- legenda klubu ale obecnie zupełnie bezproduktywna, jego decyzja, ale moim zdaniem lepiej żeby odszedł
Branco- przedłużenie kontraktu na obecnych zasadach nie ma sensu(chyba że jego podstawa to 100k a 100k dostaje w wejściówkach), a pewnie ktoś go zatrudni na takich zasadach zagranicą, dlatego pewnie sam nie będzie chciał zostać po otrzymaniu naszej nowej skorygowanej oferty
Łobodziński- on nie odejdzie więc szkoda robić złą atmosferę wokół niego. Musielibyśmy się chwytać niemiłych rzeczy typu uporczywe gwizdy itp. Tego bym nie chciał. WIĘC dajcie MU SPOKÓJ może na coś się przyda, bo inaczej napewno się nie przyda.
Boguski- mam nadzieję, że na następną rundę pójdzie na wypożyczenie. Będzie potrzebował regularnej gry a wątpię żeby ją miał u nas. Ma jeszcze długo kontrakt i moim zdaniem to by był najlepszy krok dla niego, a Stanowi dałby ten ruch troszkę oddechu w kwestii finansów.
Jirsak- ja jestem kontrowersyjny, ale chłopak trenuje solidnie i nie narzeka jak siedzi na trybunach. Moim zdaniem słono zapłaciliśmy i ja bym nawet przedłużył z nim kontrakt do 30 niech u nas pogra a potem sobie pójdzie bo kasy za niego dobrej nie dostaniemy.

Przecież ja nie twierdzę, że oni wszyscy powinni zostać, ale by dać im szansę przez nadchodzącą rundę, a nie by już teraz twierdzić że wszyscy do odstrzału i powinni odejść. Poza tym kwestie ewentualnego wykupienia i kontraktów powinny zapaść pod koniec rundy wiosennej, byśmy mogli zobaczyć jak sprawują się ci zawodnicy po przepracowanym okresie przygotowawczym.
Natomiast co do Łobodzińskiego, Boguskiego i Jirsaka. Łobo można ewentualnie zatrudnić na budowie stadionu jak dla mnie, może pomoże chociaż tam.
Boguski - owszem, wypożyczenie to byłaby dobra opcja, zwłaszcza po kontuzjach które go trapią.
Jirsak - wierzyłem w niego do początku sezonu, gdy jeszcze trenerem był Henio, bo w sparingach sprawował się nieźle, ale ile można...

gordziu5 30.01.2011 13:15

ludzie, ja was nie rozumiem, na prawdę. pierwsze od paru lat przemyślane okienko transferowe, do tego nie zakończone! Czy możemy poczekać z podsumowaniem do końca lutego? Szybko do klubu zostali sprowadzeni najpotrzebniejsi zawodnicy, jak podpisze Melikson to będzie pieknie:) bramkarz-wiadomo, zamieszania dużo, więc trzeba poczekać, żeby Stan zrobił coś przemyślanego. jak te najważniejsze trasfery będą dopięte to wydaje mi się że mimo wszystko Wisła zostanie jeszcze jakoś wzmocniona. z ocenami, płaczem itp. poczekajcie do końca lutego :)

nedzielan 30.01.2011 13:48

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...srod_wislakow/

jest i Genkov :)

tomasz_19 30.01.2011 13:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nedzielan (Post 1043705)

Maaskant to kawał chłopa, przy nim nasz Bułgar wygląda niepozornie...

Eternit 30.01.2011 13:57

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/f...er/genkop2.jpg

"Zawodnik został przywitany przez kapitana Wisły – Radosława Sobolewskiego oraz trenera Roberta Maaskanta"

Co tam Maaskant, się przybyło Sobolowi:P

Acima 30.01.2011 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nedzielan (Post 1043705)

Genkov przy Maskancie wygląda jak krasnal, a nie jak wysoki napastnik :)

ciesla093 30.01.2011 14:01

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/f...er/genkop2.jpg
Genkov ma minę w stylu ,,o ....a ale boli":)

konaar 30.01.2011 14:06

Dlaczego Maor nie może polecieć do Hiszpanii i tam czekać aż się kluby dogadają? Przecież aresztu domowego w krakowskim hotelu mu izraelski klub zafundować nie może...

tofik 30.01.2011 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Acima (Post 1043711)
Genkov przy Maskancie wygląda jak krasnal, a nie jak wysoki napastnik :)

Genkov te 186 cm ma więc Maaskant to jakiś dinozaur.

seta 30.01.2011 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1043532)
Łooo...
To w takiej Arce stoperzy powinni bić się o koronę króla strzelców. Wybacz, ale głupszej wypowiedzi dawno nie czytałem.).

wystarczy że przeczytasz którąkolwiek ze swoich

Arked 30.01.2011 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1043724)
Genkov te 186 cm ma więc Maaskant to jakiś dinozaur.

Genkov na tym zdjęciu klęczy żeby okazać szacunek Maskaantowi.

tomasz_19 30.01.2011 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1043729)
Genkov na tym zdjęciu klęczy żeby okazać szacunek Maskaantowi.

oddawanie szacunku poprzez klęknięcie - to taki bułgarski savoir vivre :lol:

moce 30.01.2011 14:26

Genkov zagra dzisiaj?

Brzytwa128 30.01.2011 14:27

Może wejdzie pod koniec, ale i to wątpliwe :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl