Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Feniks1983 29.01.2011 09:41

Mi za to caly czas nie daje spokoju o kim mowil Nasz rzecznik prasowy wczoraj. Czy mowiac ze dojdzie jeszcze dwoch zawodnikow mial na mysli Meliksona i jakiegos bramkarza, czy moze trafily sie jeszcze jakies okazje i przyjdzie dodatkowo jakis boczny obronca i drugi napastnik. Ale wydaje mi sie ze to tylko moje pobozne zyczenia. Z drugiej strony Stan mowil ze jesli by sie trafila jakas okazja to moga przeprowadzic jakis transfer ekstra.

wikink1 29.01.2011 10:05

Kilka lat temu na takie wzmocnienia patrzono by z dystansem ,ale teraz jestesmy tak slabi ze sa one nadzieja na lepsza Wisle .JESLI NIE HOLENDRZY TO KTO .Ale zgadzam sie z opiniami ze potrzbujemy jeszcze jednego napastnika .Ba my potrzebujemy 4/5 jeszcze dobrych zawodnikow .

BronekTS 29.01.2011 10:05

No to tym transferem ekstra jest pewnie 23 letni Bułgar ;) No to skoro rzeczywiście Genkov z Moskwy ma dolecieć, to podwójnie martwi sytuacja z Meliksonem. Natomiast tak w ogóle, to strasznie dużo niejasności jest w związku z tymi transferami ;) Nie wiadomo nadal co z bramkarzem, co z Meliksonem, no i o co chodzi z tym Siwakowem - gdzieś przeczytałem wypowiedź Stana że to bardzo ważny zawodnik będzie, a jest tylko na pół roku wypożyczony. Nic o klauzuli odstępnego itd itp...

Ciężkie życie kibica..
Ale będzie dobrze, bo jak ma być inaczej ?! :)

pokus 29.01.2011 10:30

http://www.futbol.pl/artykul/100007.html to cos jest o wykupieniu.

Feniks1983 29.01.2011 11:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BronekTS (Post 1043221)
No to tym transferem ekstra jest pewnie 23 letni Bułgar ;) No to skoro rzeczywiście Genkov z Moskwy ma dolecieć, to podwójnie martwi sytuacja z Meliksonem. Natomiast tak w ogóle, to strasznie dużo niejasności jest w związku z tymi transferami ;) Nie wiadomo nadal co z bramkarzem, co z Meliksonem, no i o co chodzi z tym Siwakowem - gdzieś przeczytałem wypowiedź Stana że to bardzo ważny zawodnik będzie, a jest tylko na pół roku wypożyczony. Nic o klauzuli odstępnego itd itp...

Ciężkie życie kibica..
Ale będzie dobrze, bo jak ma być inaczej ?! :)

Rozumiem ze miales na myslo Siwakowa czyli Bialorusina a nie Blugara :>

Faktycznie masz racje ze nadazyc jest ciezko za tymi wszystkimi informacjami w tym okienku transferowym ale za to cieszy ze sa robione transfery a nie konczy sie tylko na gadaniu :-)

eto22 29.01.2011 11:16

Szkoda tylko, że jak zawsze w Wiśle rewolucja jest robiona dopiero wtedy, sięgamy dna. Gdyby takie wzmocnienia zostały dokonane przed sezonem, może Amica nie byłaby jedynym polskim zespołem w w europejskich pucharach na wiosnę. Mimo wszystko cieszy to, że ściągamy zawodników, którzy przynajmniej w teorii są znacznie lepsi od tego co posiadamy w tej chwili. Zastanawia mnie tylko ile pieniędzy na transfery będziemy mieć w lecie. Bo zakładając, że Sivakov się sprawdzi, to myślę, że przynajmniej 500 tys euro na niego trzeba będzie wydać, podobna kwota na Chaveza i już jest 1 mln.

krkgiba 29.01.2011 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eto22 (Post 1043247)
Szkoda tylko, że jak zawsze w Wiśle rewolucja jest robiona dopiero wtedy, sięgamy dna. Gdyby takie wzmocnienia zostały dokonane przed sezonem, może Amica nie byłaby jedynym polskim zespołem w w europejskich pucharach na wiosnę. Mimo wszystko cieszy to, że ściągamy zawodników, którzy przynajmniej w teorii są znacznie lepsi od tego co posiadamy w tej chwili. Zastanawia mnie tylko ile pieniędzy na transfery będziemy mieć w lecie. Bo zakładając, że Sivakov się sprawdzi, to myślę, że przynajmniej 500 tys euro na niego trzeba będzie wydać, podobna kwota na Chaveza i już jest 1 mln.

Jeżeli dla Ciebie bycie na 2gim miejscu w lidze po rundzie jesiennej jest sięgnięciem dna to współczuję.

Po sezonie, w którym zdobędziemy Mistrzostwo - myślę, że nie będzie problemem wydanie większych pieniędzy na transfery. Zauważmy, że jeżeli dojdzie do skutku transfer Meliksona, to w tym okienku transferowym wydamy na zawodników gruubo ponad 1 mln euro - więc po sezonie - kasa tym bardziej się znajdzie.

rw88 29.01.2011 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawelo84 (Post 1043171)
Liga nie jest słaba tylko bardzo słaba. Umiejętności techniczne piłkarzy z 2 ligi nie wiele są słabsze niż tych z ekstraklasy.

Ciekawa teoria, nie wiem tylko czym podparta. Oglądam średnio co dwa tygodnie rozgrywki I ligi i uwierz, ale najlepsi technicznie zawodnicy z tej ligi nie dają potem rady w średniakach Ekstraklasy. Poza tym umiejętności techniczne to nie wszystko, taki Rubin Kazań ma zawodników generalnie słabych technicznie, a wybieganiem, ustawieniem taktycznym osiągają dobre rezultaty. Gdyby technika była najważniejsza, była decydującym czynnikiem oceny poziomu ligi, Manchester City takim składem jakim grał, grając na 60% możliwości rozjechałby Lecha.

Cytat:

Ile nasza liga jest warta przekonaliśmy się w starciach z takimi gigantami jak: Levadia, Valeranga, Tibillisi, Karabach.

Wszystkie te drużyny miały niewątpliwą przyjemność grać tylko z jedną polską drużyną - jaką, wiadomo. Nie jedna Ekstraklasa przegrywa z takimi drużynami w pucharach, masa drużyn z lepszych lig odpadła w tamtym sezonie z podobnej klasy rywalami. Taka Jagiellonia przegrała rywalizację z silnym Arisem, ale piłkarsko nie ustępowali im w żadnym stopniu, awans przegrali po wątpliwym karnym, gdyż sędzia uległ presji greckich trybun.

Cytat:

Nawet w sezonie gdzie graliśmy w grupie UEFA widać było jak wiele dzieli nas od średniaków europejskich takich jak Nancy czy Blackburn.

To było pięć lat temu. PIĘĆ LAT TEMU. PIŁKARSKIE WIEKI TEMU. Od tego czasu trochę się zmieniło. Poziom Wisły diametralnie spadł w dół (już nie wciąga ligi nosem), ale poziom Lecha poszedł w tym czasie diametralnie w górę. Legia przeciętny poziom utrzymuje, a Śląsk, Lechia, Jagiellonia, Korona, czy nawet Polonia Warszawa grają zdecydowanie lepszą, bardziej zorganizowaną taktycznie, ściągają coraz to lepszych zawodników z zagranicy, większość to reprezentanci swoich krajów. Liga to nie tylko Wisła, Legia, czy Lech, ale też 13 innych drużyn.

Cytat:

Jeden Lech wiosny nie czyni. Inne drużyny błaźnią się w pucharach non stop. Jakby nie to że cudem Lech wygrał karne z Interem (tym z Baku) to byłby to najgorszy sezon w historii polskiej piłki. Potem mieli masę szczęścia że podłapali trochę formę, też rywale ich lekceważyli. Ta 1/16 UEFA to jest po prostu duże szczęście Lecha Poznań. Każdy z jego meczy nawet włączając Dnipro mógł się potoczyć zupełnie inaczej, bo Lech w żadnym z nich nie był drużyną lepszą.

Ale pitolenie za przeroszeniem. Jakby Jaga grała na normalnym terenie, a nie w miejscu, gdzie sędzia bojąc się pewnie o swoje życie podyktował karnego dla rywali, pewnie by weszli do fazy grupowej, bo potem graliby z drużyną, z którą Aris wygrał. Też sobie mogę tak gdybać, i co w związku z tym?

Śmieszne jest myślenie, że jak Wisła przegrywa z Quarabagiem, to to jest pokaz słabości naszej ligi, ale jak już Lech ogrywa Manchester City, to jest to fart, szczęście, lekceważenie rywali etc. Czemu nie na odwrót? Zapewne odpowiedź brzmi "bo tak".

AS82 29.01.2011 11:24

Ja bym sie tymi nowymi pilkarzami nie podniecal bo podobnie bylo pol roku temu jak przychodzili:Bunoza Jovanic ,czy Rios z River Plate ktory mial byc nei wiadomo kim ,niech zagraja pare meczy to bedzie wiadomo co prezentuja

BronekTS 29.01.2011 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Feniks1983 (Post 1043239)
Rozumiem ze miales na myslo Siwakowa czyli Bialorusina a nie Blugara :>

Faktycznie masz racje ze nadazyc jest ciezko za tymi wszystkimi informacjami w tym okienku transferowym ale za to cieszy ze sa robione transfery a nie konczy sie tylko na gadaniu :-)

No, mój błąd - Białorusi. Sobota rano ;)

Znalazłem w internecie troszkę rozbieżności co do rzekomej kwoty odstępnego za Siwakowa - 400 do 700 tys euro. Troszkę dużo. ;)

matti123 29.01.2011 11:26

Sivakow sam się wypowiada, że ma zamiar grać u nas tylko pół sezonu ponieważ ważna jest dla niego gra żeby załapał się do młodzieżówki. Dlatego pewnie opcja jego pozostania nie wchodzi w grę bo jedyną stroną (z trzech), która chciałaby go zatrzymać po sezonie jest Wisła, jeśli gość się sprawdzi.
Ciekawe czy nowi zawodnicy zagrają choć chwilę w niedzielę.

wislakrakow124 29.01.2011 11:30

Sivakov nie moze grac w mlodziezowce:) Chodzi mu o dorosla reprezentacje:)

eto22 29.01.2011 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krkgiba (Post 1043249)
Jeżeli dla Ciebie bycie na 2gim miejscu w lidze po rundzie jesiennej jest sięgnięciem dna to współczuję.

Po sezonie, w którym zdobędziemy Mistrzostwo - myślę, że nie będzie problemem wydanie większych pieniędzy na transfery. Zauważmy, że jeżeli dojdzie do skutku transfer Meliksona, to w tym okienku transferowym wydamy na zawodników gruubo ponad 1 mln euro - więc po sezonie - kasa tym bardziej się znajdzie.

Sorry, ale myślałem, że mamy troszkę większe ambicje niż oklep od Qarabachu i walka o europejskiej puchary. Zwłaszcza, że to 2 miejsce jest bardzo złudne, bo powiedzmy sobie szczerze 27 pkt w poprzednich sezonach to z biedą byłoby 5 miejsce. Pozatym chyba regres jest zauważalny, bo jeszcze 2 lata temu, rozbiliśmy mocny Beitar, i graliśmy jak równy z równym z Tottenhamem. A teraz w lidze mamy problem, żeby strzelić bramkę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislakrakow124 (Post 1043256)
Sivakov nie moze grac w mlodziezowce:) Chodzi mu o dorosla reprezentacje:)

Na ME U-21 mogą grać piłkarze urodzeni po 1 stycznia 1988 roku, czyli Sivakov się łapie.

Canis Lupus 29.01.2011 11:35

Szkoda Meliksona ale chyba raczej do Nas nie trafi. Żydki kombinują ... jak to żydki :(

http://www.futbol.pl/artykul/99940.html

mitmichael 29.01.2011 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krkgiba (Post 1043249)

Chodziło mu pewnie o Europejskie Puchary i gre z Karabachem w eliminacjach.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez matti123 (Post 1043255)
Sivakow sam się wypowiada, że ma zamiar grać u nas tylko pół sezonu ponieważ ważna jest dla niego gra żeby załapał się do młodzieżówki. Dlatego pewnie opcja jego pozostania nie wchodzi w grę bo jedyną stroną (z trzech), która chciałaby go zatrzymać po sezonie jest Wisła, jeśli gość się sprawdzi.
Ciekawe czy nowi zawodnicy zagrają choć chwilę w niedzielę.

Donnadoni znowu powiedział, ze nie moze zagwarantowac mu gry w 1 zespole Cagliari wiec jezeli bedzie mozna go wykupic a sam w Wisle troche tych meczy w ekstraklasie i pucharze polski zagra to moze bedzie chciał zostac. Dobre wystepy w Wisle moga mu nie zagwarantowac gry w 1 zespole Cagliari

tomasz_19 29.01.2011 11:39

- Wybrałem Wisłę, ponieważ chcę dobrze przygotować się do Młodzieżowych Mistrzostw Europy. Gdyby nie to, pozostałbym w Cagliari -

zero szacunku do klubu, który wyciągnął do niego pomocną dłoń... gdyby nie Wisła to nadal gniłby w tym zapyziałym klubiku z Sardynii... już go nie lubię, jak dla mnie może robić wypad...

DeadOrAlive 29.01.2011 11:40

Byłoby dobrze, gdyby klub wydał jakieś oświadczenie w sprawie Meliksona...

westersyl 29.01.2011 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Canis Lupus (Post 1043261)
Szkoda Meliksona ale chyba raczej do Nas nie trafi. Żydki kombinują ... jak to żydki :(

Według mnie trafi, problem leży w tym, że prezesem klubu jest kobieta, a jak wiadomo kobieta zmienną jest ;)
Mam nadzieję, że znajdą kompromis bo w całej sytuacji szkoda byłoby samego zawodnika, który napalił się na transfer. Sam przyznał w którymś wywiadzie, że to jego jedyna szansa aby wyjechać z Izraela. Myślę, że pani prezes jednak go puści.

Kibic1928 29.01.2011 11:55

Oby do nas Maor przyszedł bo narazie nie mamy żadnego kreatywnego pomocnika.

Ajax 29.01.2011 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Canis Lupus (Post 1043261)

Nazwy narodowości piszemy z dużej litery....
I bez takich cudacznych przekręceń już się bany posypały na forum za takie cuda.

Chcą jak najwięcej za swojego piłkarza już było czarnowidztwo że Genkov i pozostali nie dla Wisły więc ze spokojem.

mitmichael 29.01.2011 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DeadOrAlive (Post 1043266)
Byłoby dobrze, gdyby klub wydał jakieś oświadczenie w sprawie Meliksona...

Z FB: "Info od zbymaka :) ... Sprawa Meliksona może wyjaśnić się dzisiaj. Nowa umowa została wysłana do Hpoelu ;p i pani Prezio w rozmowie telefonicznej ją przyjęła. Czekamy na powrót podpisanych papierów" Ciekawe ile w tym prawdy

Mario Nh 29.01.2011 12:00

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ujemy_rozmowy/

To jest odpowiedź dlaczego wysłano teraz tylko dwóch. Dlaczego Melikson jeszcze nie przyszedł itd. itd...

jacula 29.01.2011 12:00

a kiedy będzie wiadomo czy Melikson będzie graczem Wisły ?

Simao1 29.01.2011 12:01

Panowie z jakim numerem będzie grał Cvetan Genkov?

Jeśli temat był już poruszany, to przepraszam :pobity:

PhantomRanger 29.01.2011 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eto22 (Post 1043260)
Sorry, ale myślałem, że mamy troszkę większe ambicje niż oklep od Qarabachu i walka o europejskiej puchary. Zwłaszcza, że to 2 miejsce jest bardzo złudne, bo powiedzmy sobie szczerze 27 pkt w poprzednich sezonach to z biedą byłoby 5 miejsce. Pozatym chyba regres jest zauważalny, bo jeszcze 2 lata temu, rozbiliśmy mocny Beitar, i graliśmy jak równy z równym z Tottenhamem. A teraz w lidze mamy problem, żeby strzelić bramkę.

Z tego wnioskuję, że już po meczu z Beitarem powinniśmy zrobić rewolucję. Człowieku wiesz w ogóle kiedy dochodzi do rewolucji? Wtedy kiedy się źle dzieje i właśnie teraz się źle dzieje dlatego jest rewolucja.

lazy 29.01.2011 12:07

Parę uwag co do kadry i transferów.
Idealnie byłoby jeszcze pozyskać w tym okienku Meliksona i bramkarza.
Co do Meliksona - kreatywnych pomocników nigdy za dużo tym bardziej że na dziś nie mamy ich dużo.
3 bramkarz jest potrzebny w kadrze. Jesteśmy w stanie dograć sezon z Jovanić'em ale w razie odpukać kontuzji mamy tylko Kurtę, do którego, z całym szacunkiem dla pokładanych w nim nadziei, nie mam zaufania.

Z obroną powinniśmy też dać sobie spokój do lata. Wtedy dobrze by było jednak poszukać bocznego obrońcy i zakończyć temat transferu Chaveza.

Odnośnie pomocy, w przypadku zakontraktowania Meliksona, możemy mówić jedynie o transferach wychodzących: Łobo, Jirsak, Garguła (?). Może udałoby się znaleźć jakiegoś utalentowanego ofensywnego skrzydłowego? - ale to dopiero w lecie.

Moim skromnym zdaniem napad w składzie Genkov, Żurawski, Rios i Małecki wystarczy na wiosnę. Tym bardziej że mamy grać jednym środkowym napastnikiem. W zależności od tego jak będą grać Żurawski i Rios trzeba będzie przygotować jakiś transfer na kolejne okienko.

Generalnie już teraz możemy stwierdzić że zimowe okienko jest udane. Pozyskaliśmy już 3 graczy którzy nie są anonimowi, występowali w dorosłych reprezentacjach swoich krajów. Generalnie możemy sobie po nich więcej obiecywać niż po graczach pozyskanych w lecie.
Widać jednak profesjonalną rękę Stana. Chciałem także podkreślić że polityka informowania o stanie transferów też się zmieniła. Nie zauważyłem żeby ktoś zwrócił na to uwagę ale od kilku tygodni jesteśmy informowani przez klub co się dzieje w sprawie transferów. Oczywiście informacje są wyważone i zachowawcze ale w porównaniu do poprzednich okienek są. Do tej pory byliśmy zaskakiwani transferami piłkarzy o których nikt wcześniej nie mówił (chyba że uwzględnimy przecieki na forum). Natomiast jak już prasa zapowiadała to najczęściej temat upadał. Tym razem klub pozwolił sobie na wcześniejsze informacje, które bądź co bądź się sprawdziły.

Co do Meliksona - tak właśnie wyglądają negocjacje z Izraelczykami. Oni zawsze chcą wycisnąć z interesu ile się da. Jeśli więc dogadana jest kwota to zawsze trzeba dogadać termin, sposób zapłaty, dopłaty itd. itd. To wynika z kreatywności w interesach której w Polsce (i w Europie) się nie stosuje. O ile mi wiadomo Pani Prezes Happoelu dostała klub w prezencie od swojego męża - jednego z bogatszych ludzi w Izraelu. I traktuje go trochę jak zabawkę. Z naszej perspektywy to wszystko może dziwnie wyglądać, ale to po prostu inna mentalność.

tomasz_19 29.01.2011 12:07

- W Wiśle będę grał do końca bieżącego sezonu. Potem wracam do Cagliari, tak umówiłem się z trenerem Roberto Donadonim. Chcę jak najlepiej przygotować się do zbliżających się młodzieżowych mistrzostw Europy, a we Włoszech nie miałem zagwarantowanego miejsca w wyjściowym składzie. W Wiśle mam na to o wiele większą szansę - mówi na łamach białoruskich mediów, nowy nabytek "Białej Gwiazdy", Michaił Siwakow.

no to mamy wszystko jasne... pytanie tylko czy warto kontraktować piłkarza na jedyne pół roku? dla mnie to niedorzeczne... i do tego gość nie ma mózgu...

chopin 29.01.2011 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1043276)
Z FB: "Info od zbymaka :) ... Sprawa Meliksona może wyjaśnić się dzisiaj. Nowa umowa została wysłana do Hpoelu ;p i pani Prezio w rozmowie telefonicznej ją przyjęła. Czekamy na powrót podpisanych papierów" Ciekawe ile w tym prawdy

mam nadzieje ze to bedzie dobre info:) pozostaje nam tylko czekać na obrót spraw

Karherop 29.01.2011 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BronekTS (Post 1043198)
Zauważcie że do Olivy wysłano tylko Jaliensa i Siwakova. Mimo że Genkov też podpisał kontrakt... Ciekawe. Może poprostu wiedzą że lada moment podpiszą też Meliksona i może bramkarza i wtedy wyślą tam kolejnych razem już ? Jakaś logika w tym jest.

Trudno żeby na niego czekali , skoro oni lecieli z Krakowa , a on z Moskwy . Zresztą główna wyraźnie napisała że wylatuje w sobote i dopiero w sobote wieczorem jest spodziewany w Hiszpanii

nie doszukujcie się wszędzie ukrytego dna

lazy 29.01.2011 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1043276)

hmm... dzisiaj jest sobota. Może raczej chodzi o jutro?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl