![]() |
TSW_forever 1906% racji
:gp: |
a co do bazy treningowej i akademii sam Cupiał powiedział że może dać na ten cel nawet 25 milionów tylko on by chciał podpisywać z tymi młodymi zawodnikami umowy np 10 czy 15 letnie a tego nie da się zrobić bo taki 17 latek się wybije menago namiesza mu w głowie i dupa. Sam Bednarz powiedział że Cupiał zapytał go ile trzeba czekać żeby się to zwróciło i nie mógł na to pytanie odpowiedzieć bo po prostu zwyczajnie się nie da. Ja nie mam nic przeciwko żeby wyciągać kasę i płacić za małolatów po 300 czy 400 tysięcy złotych bo za więcej takie kluby 2 czy 3 ligowe nie krzykną sobie, wypromować i sprzedać. Tylko tu trzeba trochę odwagi i zaryzykować a taki młody koleś na bank będzie zapierdzielał i się starał w przeciwieństwie to starych zagranicznych lamusów.
|
Co do tego Rubena Jurado, to mając na względzie opinię A. Iwana warto go ściągnąć. Iwan bardzo dobrze orientuje się w realiach I - ligi.
|
Cytat:
Tyle tylko, że ty zanegowałeś zdanie: Cytat:
Co do wyrzucenia Basałaja to długi to był pretekst jak dla mnie. Te długi zapewne niedługo cudownie sie zredukują (wpłynie w końcu kasa z Uefy, nawet pomniejszona o dole kapkomandziary). Tak to juz jest w Wiśle, że jak jest chwilowy debet, to na drugiej półkuli trabia o tym, a jak są wpływy to cicho jakoś. A teraz o szkoleniu młodzieży i bazie. Cupiał jest w Wiśle kilkanaście lat i opowieści, że nie można było zbudować bazy to 2002 roku bym jeszcze łyknął. Szlak mnie trafia jak jadę Wielicką (a jeżdze tam często) i widzę stada róznych takich młodzieżowców biegających w śmiesznych pasiastych koszulkach. Szlak mnie trafia jak co raz tu wklejane są tu zdjęcia jakiego KS Wicher z Kopydłowa Dolnego i jego bazy treningowej składającej się z kilku boisk piłkarskich z prawdziwego zdarzenia. Oni mogą a my przez kilkanascie lat nie mogliśmy ? Nie nie mogliśmy i nie nie możemy, tylko nie chcemy. Bo jest to wbrew interesom wielu osób. Gdyby była taka wola to metodą małych kroczków baza by powstała juz dawno. I dyrdymały, ze nie można, że sie nie zwróci to zwykłe szkodnictwo. Co do Akademii. Skąd wziąłes ta kwoty. Musimy mieć od razu hiper super. Sa dokumenty finansowe legijnej akademii, można sobie sprawdzić ile to kosztuje. Co do bazy dla akademii. Legijni moga po gimnazjach trenowac a nasi już nie ? Bo co ? Mało mamy sal gimnastycznych w Krakowie ? Zresztą czy to musi być taki model. Może trzeba stworzyć sieć patronalnych tanich, samodzielnych mini szkółek w Małopolsce, zapewnić im wsparcie, szkolić trenerów a potem brać najlepszych (+innych wyłowionych) do centralnej akademii w Krakowie, w wieku 16 lat. Do stworzenia szkolenia potrzebne jest : praca, praca, praca, chęć, chęć, chęć, i zdolności organizacyjne. A dopiero potem pieniądze, choć bez nich nie da rady, to fakt. Widzisz u łysego coś takiego jak pracowitość czy zdolnosci organziacyjne ? O ostatnim czyli chęci zrobienia czegoś dla Wisły już nie wspominam. Lepiej puszczać dyrdymały na konferencjach, że się nie zwróci, że wychowanek ucieknie i takie tam. Lud kupi. A znajomy menadzer podsunie przetłuszczonego amatora z brazylijskiej plaży. Bo przeciez jak nie ma konkurencji w postaci wychowanków to łatwiej. Zresztą to jest stanowisko właściciela, w sumie co mu się dziwić. Tylko co to ma wspólnego z długofalowym dobrem Wisły ? To jest nasz podstawowy problem teraz, a nie to czy wywalą Jaliensa czy nie. To są igrzyska dla ludu, Za rok dwa lub kilka Cupiał odejdzie. Bez bazy, bez systemu szkolenia własnej młodzieży, janczarów Wisły lądujemy na bank w czwartej lidze na stadionie Wawelu. Z bazą i szkoleniem może uda się utrzymać na powierzchni. PS. Jak boss zapalił zielone to fajnie (wg Twojego informatora). Do pół roku zgasi. Zawsze tak było. |
Cytat:
Narodowość w tym czy ktoś się stara czy nie nie ma żadnego znaczenia (prędzej wspomniany przez ciebie wiek). Liczy się charakter, wychowanie, determinacja zawoidnika. Nie powtarzajmy już tego mitu o leniwych obcokrajowcach bo to piramidalna bzdura. |
Nie dosc, ze talent to jeszcze i skromny - oby go wzieli. W koncu mamy wg. zapowiedzi łysola skupiac sie na młodych i perspektywicznych Polakach
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...lo_byc_lepiej/ |
Cytat:
Zgadzam się, wiem że po jednym meczu nie powinno się chłopaka oceniać, ale naprawdę pokazał się z dobrej strony. Mam nadzieję, że przyjrzymy mu się bliżej. Wiadome, że od razu nie wskoczyłby do pierwszej 11, zagrałby kilka spotkań w ME, ale uważam, że warto go ściągnąć. Gościu jest szybki, potrafi niekonwencjonalnie zagrać, zbiera asysty i do tego strzela gole - takie ofensywnego pomocnika chyba szukamy. Ograny też już jest, wiem, że to poziom IV ligi, ale swoją grą przyczynił się do awansu Hutnika do III ligi. Nic nie tracimy a zyskać możemy, takie moje zdanie. |
dokładnie, koleś myślę spokojnie miałby miejsce w zespole drugiej ligi. Ma 18 lat, więc warto zaryzykować.
|
Cytat:
|
Cytat:
Zawsze stałem na stanowisku, żeby odpuścić sobie takie nędzne piłkarskie ochłapy jak Beto, Pajlić czy Branco: lepiej trzymać w kadrze chociażby Burligę czy Chrapka. Burliga jest gorszy o kilka klas od Lameya, ale na ławkę - jak najbardziej. Zabawne, ale przydałby nam się i w poprzednim sezonie, wystarczy spojrzeć jak często plaga kontuzji zmuszała nas do roszad w obronie. Przy czym żebyśmy mieli jasność - to są uzupełnienia kadry, bo z tej klasy piłkarzami zlecimy z ligi na mordę. A tak btw. - pozbyliśmy się lekką ręką Mączyńskiego, który Bruda wciągał nosem... |
Cytat:
Ewentualne testy przechodzić powinni u nas gracze defensywni w pierwszej kolejności, bo po wyprzedaży Marcelo oraz Głowackiego - cierpimy dalej. Cytat:
Nie mówię, żeby chłopaka rzucać od razu na 90 minut w pierwszym spotkaniu, zresztą Probierz tu jest specjalistą a nie ja. (Przynajmniej piastuje takie stanowisko) |
Jutro transfer numer 1 do Wisły:-D
|
Głowacki jak mniemam?
|
Niie, na pewno nie Głowacki, ten przecież jeszcze chyba nie rozwiązał kontraktu z Trabzonem. To musi być ktoś wolny.
Nie zdziwi mnie Matsui. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Głowacki na 100%.
|
Cytat:
Pełna zgoda co do "niewielkiego" :-D, bo kilkunastoletniego opóźnienia Cupiała z bazą i szkólką. Przedtem brakowało mu do tego warunków czyli stadionu, jak to twierdził wtedy, a teraz brakuje mu gwarancji zwrotu kasy, jak to ujął jego skompromitowany wcześniej lecz nieśmiertelny mecenas. Ciekawe, jaka kolejna szopka kadrowa nas czeka, aby do Szymka szkółki, wysyłać na treningi , nie tylko juniorów, ale 1 skład Wisły Kraków. To wstyd , żeby tak szanowany za wyniki i bogaty człowiek, jak właściciel Wisły, nie stworzył nawet jednego boiska treningowego. Proszę obrońców teorii o gwarancjach zwrotu kasy dla Cupiała o zaprzestanie kłamstw. Tak Baza, jak i szkółka w określonym i krótkim czasie, zwłaszcza w Wisle mistrzowskiej Cupiała, były,są i będą rentowne i opłacalne. W ciągu 10 lat, musi pojawić się kolejny statystyczny Błaszczykowski, choćby przypadkiem, jak ten pierwszy i jego sprzedaż pokryje jednorazowo, koszty budowy tej infrastruktury sportowej. Zaś roczne utrzymywanie tych instytucji, pokryje choćby jeden wyprodukowany piłkarz w tych instytucjach, pozyskany i utrzymywany tanio w 1 drużynie Wisły w każdym sezonie gry, co nie jest chyba zadaniem ponad możliwości, nawet dla Kulawika, jeśli realny a nie "umyślny" skauting Wisły, dobierze mu odpowiedni materiał do produkcji. Gotowiec z antypodów lub znad Wisły - do Wisły mistrzowskiej, to około miliona €, co przy zastąpieniu go produktem własnym, powinno być potraktowane, jako roczne utrzymanie tej infrastruktury sportowej. A co dopiero dwa produkty własne w 1 składzie lub handel nimi choćby na rynku wewnętrznym ?? Baza treningowo-szkoleniowa i skauting Wisły to podstawy biznesu Wisły Cupiała, a ich brak, to zaprzeczenie tego biznesu. Pytanie o sens tych słów, jest pytaniem o sens bycia i biznesmenem dla Cupiała i Wiślakiem dla kibiców. Pamiętajcie, że jeśli nie teraz przy Cupiale, to już raczej nigdy, nie doczekacie się infrastruktury sportowej, dającej szansę na samowystarczalność ekstraklasową w przyszłej Wiśle bez Cupiała. Niech Cupiał będzie Wielki nie tylko Wielką Wisłą wynikami, ale także wybudowaną przez niego infrastrukturą sportową. Wtedy po wsze czasy będzie się w Krakowie i nie tylko mówiło, że Cupiał zastał upadającą Wisłę drewnianą a zostawił mistrzowską i murowaną bez długów. |
Cytat:
Jest wolny juz od jakiegos czasu: http://www.naszaliga.pl/news/glowack...reymonta,.html |
Cytat:
|
Już najlepszy bramkarz ligi chorwackiej był albo nadal jest w klubie spod znaku nauki jazdy...Nam nie jest potrzebny kolejny Jezus Marian jak On. Ciekawe czy rzeczywiście będzie Głowa dzisiaj
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To może być gra żeby się Sergiej zgodził na warunki Wisły
|
Serial o bramkarzach sezon 2 rozpoczęty...tym razem zamiast 20 odcinków będzie pewnie z 30...
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Z bramkarzami zapowiada się ciekawie ... Oby tylko Sergiej przedłużył , mam nadzieję że Bednarz się opamięta i da mu ten dwuletni kontrakt . Kurto już odszedł ale nie wierzę żeby ten Miśkiewicz albo ten Chorwat byli przymierzani na Jego miejsce na nr 3 , to miejsce powinno przypaść jakiemuś nastolatkowi który dobrze rokuje na przyszłość najlepiej wychowankowi Wisły a Ci dwaj wspomniani bramkarze prawdopodobnie są przymierzani do Wisły jako potencjalni konkurenci Sergieja i nr 2 czyli wtedy Milan musiałby odejść co nie jest niczym dziwnym ponieważ ten bramkarz po prostu nie przekonuje nikogo . Tylko jeszcze jedno mnie zastanawia : ten Miśkiewicz podobno prezentuje się bardzo dobrze , na sparingach też wypadł pozytywnie i jest Polakiem co zmieniłoby nieco proporcje i jako nr 2 chyba byłby odpowiedni a jest jeszcze młody więc mógłby robić postępy i za jakiś czas wskoczyć do pierwszego składu jednak nie ma decyzji o zaproponowaniu temu piłkarzowi kontraktu ( przynajmniej na razie ) i ma przyjechać kolejny bramkarz na testy ...czyli co Miśkiewicz przekonał do siebie sztab szkoleniowy czy jednak niewystarczająco ? A może nie przekonał ? A jak przekonał to dlaczego przyjeżdża kolejny ? A może przekonał ale sztab woli przetestować kolejnych bo być może ktoś przekona bardziej a jeśli tak tzn że Miśkiewicz nie do końca przekonał wszystkich co do swoich umiejętności ... no chyba że z tym Chorwatem to ściema . Gorzej jak z Sergiejem nie doszli do porozumienia i Ci testowani bramkarze to nie kandydaci na nr 2 tylko na pozycję podstawowego bramkarza ... a jeszcze jakiś czas temu wyglądało na to że tą pozycję mamy obstawioną i nie musimy się o nią bać a teraz tyle niewiadomych .
|
DP podal ze wg. ich zrodel to Glowacki podpisze dzisiaj kontrakt a juz wczesniej przeszedl badania...
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeżeli zamiast podpisania kontraktu z Pareiko ściągniemy kolejnego "bramkarza" z Bałkanów to będzie to kolejny dowód na to że celem istnienia tego klubu nie są wyniki sportowe a odpowiedni przepływ gotówki... |
Pareiko akurat też nie miał jakiegoś wybitnego sezonu. Wg rankingu weszło poza pierwszą szóstką w lidze... I w sumie ciężko się z tym nie zgodzić. To, że wyróżnia się we Wiśle nie oznacza, że się wyróżnia w całej lidze... Są lepsi, są gorsi... Patrząc z perspektywy obserwatora całej ligi to prostu przeciętniak w przeciętnym klubie. Naprawdę nie wyolbrzymiałbym klasy i umiejętności Pareiki. Jak odejdzie to odejdzie. To nie był ten sam Sergiej co z sezonu mistrzowskiego. I krzyczenie na kopaczy Standardu nie podnosi w moich oczach jego wartości piłkarskiej, która w przyszłym sezonie znowu pewnie trochę zjedzie w dół.
|
Cytat:
kto był trenerem bramkarzy w I sezonie Pareiki w Wiśle kto jest trenerem bramkarzy obecnie |
Cytat:
Ranking Weszło! Pareiko poza pierwszą szóstka bramkarzy! To może zatrudnijmy panów redaktorów z Weszło na doradców Cupiała? Może Pareiko nie miał wybitnego sezonu, ale patrząc na to co odstawiała nasza obrona, to Pareiko nam miejsce w górnej połówce tabeli uratował. Gdyby Wisła znalazła się na czele tabeli to redaktorzyny z Weszło Pareike też by wyżej ocenili |
I tutaj się uwidacznia jak niektórzy potrafią bez własnego zdania akceptować sklecone przez kogoś rankingi. Przecież to była subiektywna ocena..
Pareiko większość sezonu grał naprawdę przyzwoicie, jednak zanotował kilka wpadek. W mojej ocenie Kuciak prezentował najrówniejszy poziom. Abstrahując już od tego kto jest lepszy - nie chce mi się wierzyć w ściągnięcie kolejnego bramkarzyny z Bałkanów. Jovanić jest przemiłym gościem, profesjonalistą, bo i języka nauczył się dość dobrze - ale przepraszam, pewnego poziomu już nie przeskoczy. |
Cytat:
|
Cytat:
Ciekaw jestem jakimi kryteriami kierowali sie ci byli i kto wśród nich się znajduje. |
Cytat:
Cytat:
|
Ricardinho nie dla Wisły.
Został skierowany do dietetyka. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:46. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl