Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

rafalek 25.08.2008 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 591473)
http://stadiony.net/pictures/ger/oly...n_berlin07.jpg

dla mnie szpeci. poza tym nie można robić takich porównań z tym stadionem bo to całkiem inny stadion z bieżnią włącznie
inaczej to tu wygląda, inaczej będzie wyglądać u nas.

poczekam, zobaczę bo jak na razie nie przekonuję mnie ten rów a'la sofa i na dzień dzisiejszy wolałbym już 1,5 metrowe bramki.

Chyba a'la fosa:D:D

Mowie Ci..nie będzie tak źle..Rów będzie zasłonięty reklamami i go nie będzie widać

Bronowianin 25.08.2008 22:11

Spokojnie! Ten tzw. "rów bezpieczeństwa" będzie zupełnie niewidoczny. Podobne rozwiązanie jest na wielu obiektach, m. in. na stadionie Feyenordu, i gdybym się o tym ostatnio nie dowiedział to nie przypuściłbym że tam coś takiego w ogóle jest... Co do odległości nowych trybun C i A/B od linii bocznych boiska to muszę przyznać że nie jest wcale źle! Mówi się o ok. 15 metrach, jednak nie jest to w praktyce wcale tak daleko. Na pewno nie wpłynie to niekorzystnie na oglądanie meczu. Przy Reymonta budowany jest nowoczesny i funkcjonalny stadion na miarę naszych potrzeb. Wiem, że wielu z Was nie zgodzi się z moją opinią, ale przecież jeszcze stosunkowo niedawno temu nie marzyliśmy nawet o takim obiekcie w Krakowie. Po ukończeniu budowy całości nasz obiekt będzie się prezentował bardzo fajnie. Według mnie ten projekt ma wiele atutów i musimy to docenić. Zamiast marudzić patrzmy jak mury nowego sektora C pną się do góry i czekajmy na jego otwarcie! Ja osobiście nie mogę się już doczekać końca przyszłego roku, kiedy to mam nadzieję ujrzymy oddany do użytku nowy sektor C.

South 25.08.2008 22:59

czyli z wbiegania na boisko na fecie nici ?

wole płot !

pirat.z.karaibow 25.08.2008 23:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 591862)
czyli z wbiegania na boisko na fecie nici ?

wole płot !

Dolny rząd zrobi mostek.

Wrona 26.08.2008 05:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matt_21 (Post 591380)

Coś mi tu nie pasuje....
Skoro to jest "elewacja południowa" (czyli od 3 Maja), to chyba trybuna C powinna być po prawej stronie E? :shock:

Błagam, napiszcie, że się mylę.... Bo sam w to nie wierzę.... :-/ Ile takich "kloców" jest w specyfikacji przetargowej?

Wicked 26.08.2008 08:02

jak oglądniesz dokładnie cały plik z elewacjami to zobaczysz że elewacja trybuny wschodniej opisana jest jako południowa, natomiast E i przyszła zachodnia jako północna. Jest to oczywiście pomyłka w opisie. Przy elewacji południowej jest wszystko ok. I uwieżcie mi nie ma co się przejmować "takimi klockami", przy tak dużym projekcie jest to normalne, i nie ma znaczenie czy projektował to pan O. czy jakiś inny projektant.

juniordiaz 26.08.2008 16:19

Własnie moze mi ktos w miare dokladnie powiedziec ile teraz jest od trubuny C do linii??

i drugie pytanie gdzie jest dalej do murawy od C czy od A i B???

Bobic 26.08.2008 16:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez juniordiaz (Post 592244)
Własnie moze mi ktos w miare dokladnie powiedziec ile teraz jest od trubuny C do linii??

i drugie pytanie gdzie jest dalej do murawy od C czy od A i B???

Zdecydowanie dalej jest od C

rafalek 26.08.2008 16:24

AiB od linii tak na oko jest jakies 8 metrów, jak nie trochę mniej. C (podobno) 30 metrów.

Ar222 26.08.2008 16:58

http://stadiony.net/stadium.php?s=2

nie no, bez jaj panowie, przyjrzyjcie się 4 obrazkowi po prawej stronie, to nie jest 30m... 30 metrów to jeśli się nie myle mniej więcej tyle co 8 czy 10-piętrowy blok :-/

SpoXsteR 26.08.2008 17:08

No właśnie też mi to nei pasowało, bo jeśli teraz było 30 metrów to te pózniejsze 17 metrów by było bardzo śmieszną odległością

AMF 26.08.2008 17:14

z C do murawy jest troszke więcej niż wynosi szerokość jednego sektora na D E więc jest to ponad 20 metrów (21-22). odległość ta zmniejszy się poprzez wyśrodkowanie boiska, przesunięcie go ok 4-5 metrów w strone C. tyle rozkminiania.

rafalek 26.08.2008 17:16

tylko wez tez pod uwagę, ze kamera skraca. Przeciez za pierwszymi reklamami jest jeszcze jeden rzęda reklam przynajmniej 10 metrow od 1 i jeszcze za drugimi jest droga dla karetki 5 metrow, I rzad reklam jest tez 5 metrow od linii a jeszcze od plotu do I rzedu krzesel jest ze 3 metry

Wiec moze nie 30, ale ponad 20 to spokojnie

mikolaj99 26.08.2008 18:27

Aktualna odległość od murawy do trybuny C wynosi 18 metrów

sayek89 26.08.2008 18:30

Zwiększyć odległości do 30 m nie mogą bo albo trybuna wyjdzie na ulice i park Jordana albo murawa wejdzie na sektor AiB. Na pewno taka zostanie, a przynajmniej zostanie maksymalnie zmniejszona odległość w miarę możliwości.

staszek001 26.08.2008 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mikolaj99 (Post 592302)
Aktualna odległość od murawy do trybuny C wynosi 18 metrów

Dla porównania odlegość od murawy do pierwszego rzędu krzesełek na D wynosi 10 m.

rafalek 26.08.2008 19:02

czyli wcale nie będzie tak zle, bo 10 a wyglada jakby bylo 5

leszekm 28.08.2008 19:06

Nowa trybuna w etapach

Europejskie władze piłkarskie zadowolone z postępu prac na stadionie Wisły

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w październiku rozpocznie się budowa nowej trybuny wschodniej na stadionie Wisły.

Miasto ogłosiło już przetarg na tę inwestycję. Otwarcie ofert nastąpi 30 września. O wyborze zwycięskiej oferty będzie decydować cena.

- Prace związane z budową trybuny wschodniej już trwają. Obecnie powstaje ścianka szczelinowa. Dalsza część będzie realizowana zgodnie z rozpoczętą procedurą przetargową - informuje Barbara Janik, dyrektor krakowskiego Biura ds. Euro 2012.

Zakończenie budowy trybuny wschodniej (od strony parku Jordana) w przetargu wyznaczono na koniec listopada 2009 r. Miasto spodziewa się jednak, że sektory będą gotowe już we wrześniu, a później pozostanie czas na prace wykończeniowe.

Dyrektor Barbara Janik dodaje, że jeszcze w tym roku ma zostać ogłoszony przetarg na budowę trybuny zachodniej. Wyburzenia obecnych sektorów po tej stronie stadionu mają być przeprowadzone na przełomie 2008/2009 r. Budowa trybuny ma się rozpocząć na wiosnę. Zgodnie z planem prace powinny się zakończyć w połowie roku 2010. Docelowo stadion Wisły, rozbudowywany na Euro 2012, ma pomieścić około 33 tysięcy widzów. Szacuje się, że inwestycja pochłonie jeszcze ok. 330 mln zł. Do tej pory wybudowano dwie trybuny za bramkami oraz pawilon dla mediów.

Trwające prace związane z wykonaniem ścianki szczelinowej pod nową trybunę wschodnią były objęte osobnym przetargiem, podobnie jak wcześniejsza rozbiórka poprzedniej trybuny. Etapowanie wprowadzono dla przyspieszenia inwestycji.

Jak informuje krakowski magistrat, z postępu prac budowlanych na stadionie Wisły byli zadowoleni eksperci Europejskiej Unii Piłkarskiej (UEFA) oceniający stan przygotowań polskich miast do Euro 2012. Efektem spotkania ekspertów z przedstawicielami miast będzie raport oceniający prace na stadionach. Ten dokument posłuży Komitetowi Wykonawczemu UEFA do podjęcia decyzji związanych z organizacją mistrzostw Europy w piłce nożnej w Polsce i na Ukrainie. Jedną z nich będzie zapewne ostateczne podanie liczby miast Euro 2012. Na dołączenie do ogłoszonej czwórki miast gospodarzy: Warszawy, Poznania, Wrocławia i Gdańska czekają - wskazane jako rezerwowe - Kraków i Chorzów. (TYM)

http://www.krakow.pl/prasowka/?art_id=7674

skttrbrain 30.08.2008 03:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez e (Post 589910)
@
moglby ktos zarzucic fotami z roznych stadionow gdzie sa te fosy / rowy ?

poszukaj jakichś zdjęc z Lecha, tudzież przyjrzyj się nowym trybunom podczas relacji z Bułgarskiej w tv. Te fosy to świetne rozwiązania, bo dają wrażenie bliskości murawy, szczególnie jeśli zawodnicy pod nie podbiegają. Plot to anachronizm ;)

AMF 30.08.2008 12:36

ale nie ma gdzie flag powiesić

jaszczur90 01.09.2008 07:16

http://i35.tinypic.com/1zx1c1f.jpg

gdyby jakoś zabudowali tą wentylację na zewnątrz i trochę jakoś odświeżyli beton to by ładnie wszystko wyglądało.. a to to wygląda jak nieskończona trybuna :-P

www.rallyonline.prv.pl 01.09.2008 09:57

No Racja Gdyby CoŚ ZrobiĆ Z Tym Betonem... Eh Beznadziejny Jest Najlepsza By Byla Jakas Ladna Granitowa Ciemna Elewacja Jak Np Na Emirates Stadium Ii Wlasnie Te NieszczĘsne Ii Wrecz Dziwne Wentylacje....

amauri1990 01.09.2008 11:27

chciało Ci się klikać shifta przy każdym słowie?

nasz stadion przynajmniej narazie nie musi być ładny :P priorytet to wykończenie go tak, żeby jak najwięcej mogło wejść
a upiększenia itd itp przyjdą z czasem, jest inny priorytet ;)

SpoXsteR 01.09.2008 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez amauri1990 (Post 596645)
chciało Ci się klikać shifta przy każdym słowie?

pisał caps lockiem z Polskimi literami dlatego tak to wygląda

radekogi 01.09.2008 11:55

Po co malować teraz beton, skoro musieliby to znowu robic po wybudowaniu kolejnych trybun. Myśle że na to przyjdzie czas, a te wentylacje można w bardzo łatwy sposób zasłonić, wystarczy zrobić banery reklamowe i myśle że miasto równiez na to wpadnie. :))

Pero 02.09.2008 11:52

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej byłoby gdyby przetarg na budowę trybuny wschodniej wygrała jakieś inne duże i poważne konsorcjum inne niż Budimex. Cos mi sie wydaje że oni już za bardzo rozpastwili się na terenie budowy naszego stadionu. Niby istnieje ryzyko, że później jeśli coś będzie nie tak to firmy będą na wzajem zwalać winę na siebie. Wiadomo, że decydującym kryterium będzie cena i tylko ona zdecyduje o wyborze. Mam nadzieje że będzie ona rozsądna:)

Pablo84 02.09.2008 12:20

Już lepiej, żeby zasadzili tam bluszcz i żeby to wszystko tam obrosło :lol:

dannato 02.09.2008 21:05

http://www.krakow.pl/miasto/krakow_go/?id=4.html

filmik numer dwa - nowa poglądowa wizualizacja funkcji wnętrza stadionu.

e 02.09.2008 21:39

Zainstalowalem Directshow player, instalowalem jeszcze raz WMP , kodeki zainstalowane i ni chuja.
"cannot create directshow player"
help.

@ sciagne opere, moze na tym pojdzie, a w miedzy czasie prosze o pomoc.
moze jakis sprawdzony link do sciagniecia tego directshow player, albo jakies najnowsze kodeki czy cus.

radekogi 02.09.2008 21:45

http://www.krakow.pl/miasto/krakow_go/?id=4.html

Mi link działa, ta wizualizacja jakoś zacyzna mnie przekonywać. Stadion wygląda solidnie, można wreszcie zobaczyć jak to dokładnie bedzie wyglądać. Szczególnie fajna jest ta druga "wizualka" gdzie stadion buduje sie od podstaw. Na powiększeniu można dokładnie zobaczyć jak będą wyglądac narożniki i o ile będą wyższe od trybun za bramkami

Oldpara 02.09.2008 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez e (Post 597614)
Zainstalowalem Directshow player, instalowalem jeszcze raz WMP , kodeki zainstalowane i ni chuja.
"cannot create directshow player"
help.

Ja też miałem problemy z oglądnięciem (IE 7.0 Vista) ale po naciśnięciu prawym przyciskiem myszy i wyborze opcji "pełny ekran" poszło.

Stadion fajny. Nie ma co narzekać. Oczywiście mógłby być jakiś efektowny "obwarzanek" czy inne cuda ale co tam... jest ok

e 02.09.2008 23:21

2 godziny pracy i zonk.
jak ktos da rady to sciagnac na dysk to niech wrzuci.

Estovic 03.09.2008 00:40

Całkiem obiecująco wygląda ta wizualka. Poza tą asymetrią między dachem na A/B, a tym na C spowodowaną przez okrąglak to jest całkiem, całkiem. Odległość od trybun nie powinna być aż tak odczuwalna, a niebieski dobre ujednolica widok z lotu ptaka. Mnie tylko nurtuje czy te dziury pomiędzy sektorami nie będą miały wpływu na akustykę.

Ściągnąłem sobie te filmiki na HD. Jak ktoś chce to wrzuciłem na rapidshare:
http://rapidshare.com/files/142172056/wisla.wmv.html
http://rapidshare.com/files/142172666/wisla2.wmv.html

Bez odpowiednich kodeków to wam i tak raczej nie pójdzie. Ściągnijcie sobie ffdshow i odpalcie pod wmp.

Wrona 03.09.2008 05:17

Linki działają bez problemów pod Firefox 3.0.1

PhantomRanger 03.09.2008 12:10

Jak tak obejrzałem tą wizualke to odniosłem wrażenie że ludzie z narożników będą mieli zasłonięty widok przez dach E i D. Mam nadzieje, że to przewidzieli i nie będzie takich problemów:)

tofik 03.09.2008 12:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 597306)
Już lepiej, żeby zasadzili tam bluszcz i żeby to wszystko tam obrosło :lol:

Wingoron. Pojeść można :D

LooNatyk 03.09.2008 12:37

Te dizury pomiedzy sektorami sa straszne :/

Na prawde to jest w mojej prywatnej opini straszny syf. Reszta prezentuje sie dla mnie ok, ale te dziury wszystko psuja..

Wicked 04.09.2008 07:10

Link do artykułu z onetu:
http://sport.onet.pl/74318,1248685,1...wiadomosc.html
Nic ciekawego tam nie ma za wyątkiem:

Cytat:

Ruszył również system zarządzania danymi Stadia Online Portal 2012. - Ten pomysł został bardzo dobrze oceniony przez UEFA, która podkreśliła, że taki system powinien być wzorem dla Europy Zachodniej. Na każdym stadionie zostały zamontowane kamery i każdy będzie mógł śledzić postępy prac przez internet - opowiadał.
Nigdzie nie mogę znaleść wiecej informacji otym systemie, ciekawe kiedy to ruszy, i co faktycznie będziemy oglądać przez te kamerki;P

matt_21 04.09.2008 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 597782)
Jak tak obejrzałem tą wizualke to odniosłem wrażenie że ludzie z narożników będą mieli zasłonięty widok przez dach E i D. Mam nadzieje, że to przewidzieli i nie będzie takich problemów:)

Według planów, dach D jest na wysokości najwyższych rzędów C a naweto minimalnie wyżej. Nic nie zasłoni bo na boisko patrzysz ukosem w dół, pisałem o tym kilka stron temu, popatrzcie zresztą na zdjęciu niżej na główną trybunę Manchesteru United, tam dach schodzi ukosem w dół i kończy się na wysokości 2 piętra trybun (czerwona linia), w jaki sposób zatem widzą coś kipice z 3 piętra ??? (Ano bo patrzą na poisko pod ukosem w dół (zielona linia).

http://img372.imageshack.us/img372/6...fford15ij6.jpg

Skończcie zatem powtarza w kółko i naokrągło farmazon, że dach D zasłoni widocznoś z narożników

wooojo 04.09.2008 19:12

Artykuł mówiący o przygotowaniach do Euro 2012 w Krakowie :

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,8...zerwowych.html

zródło: gazeta.pl

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl