![]() |
Tylko jedno mi tu nie pasuje – skoro jesteśmy nasyceni agenturą rosyjską to dlaczego tak z tą Rosją wojujemy i to tak szerokim frontem? Czy aby to nasycenie agenturą nie pochodziła bardziej z zachodu niż wschodu ? Bo wtedy „zrozumiałe" byłoby rzucanie Polski na pierwszy front i w ogóle postawa Polski wobec Ukrainy.
|
Ale właśnie to wojowanie jest Rosji na rękę.
Można walnąć embargo na żarcie i zawsze jest pretekst że to Polska pierwsza zaczęła wojenkę. Chyba w tym temacie ktoś wkleił duży artykuł gdzie ktoś z wysokich oficerów na emeryturze opowiada że ponad 50% sztabu (to było kilka lat temu) to oficerowi szkoleni jeszcze w ZSRR. |
Cytat:
|
Cytat:
Agenci Moskwy są u nas gdzie indziej i oni narazie nami się nie zajmują - na to pewnie przyjdzie pora. ps.Siemoniak dzisiaj rozwiał moje złudzenia. System antyrakietowy będziemy brali z zachodu ( USA,Izrael,Wlochy lub jakies konsorcjum niemiecko-hiszpańsko-włoskie) , śmigłowce - podobnie (niewązne kraje i tak nie Polskie) . Coś tam niby ma być w warunkach typu montaż u nas . Jednak tylko to potwierdza że nic się nie nauczyli i nie zamierzają nic produkowac własnego i rozwijać własnych technologi. |
Cytat:
Nie bez znaczenia jest też to, że Radek jak absolwent renomowanej uczelni brytyjskiej pisał opracowania dla Institute for European Defence and Strategic Studies (IEDSS). Mianowicie chodzi mi o tą broszurkę dobrze znanego nam autora: http://www.amazon.com/Moscows-Afghan.../dp/090796785X Niby zwykłe organizacja, ale nie przyczepiłbym się do Radka, gdyby nie opinia jednego z szefów tej organizacji, która de facto świadczy, że to był think-thank SIS. Trochę teorii spiskowych i faktów na temat tej organizacji. http://pinkindustry.wordpress.com/th...tegic-studies/ Perełka z powyższego. Cytat:
PS. Pewnie się zdziwisz, ale zgadzam się z tym co napisałeś i zacytowałeś ws. sytuacji z zaopatrzeniem w gaz na Ukrainie. Pewnymi niuansami są oczywiście rola jaką odegra Polska w tej sprawie i to jak będzie z dnia na dzień i z tygodnia na tydzień zmieniać zakres posiadanego terytorium przez Ukrainę, ale to nie zależy ani ode mnie, ani od Ciebie i czas pokaże, w którą stronę to wszystko pójdzie. PS2. Co do zbrojenia nie widzę innego wyjścia skoro nawet Ruskim nie płacimy od 25 lat za licencje to mielibyśmy stworzyć coś własnego, albo na zachodniej licencji? Nie w tej epoce :) |
Szkoda że nie widzisz innego wyjścia . Np. na korwetę Gawron i myśliwca Skorpion wydali grube miliony i należało to skończyć a tych którzy wałki na tym robili posadzić na Monte. Potem odbic sobie na sprzedaży .Zainwestować w ośrodki badawcze i za kilka lat byłyby z tego pożytki tak dla wojska jak i dla ogółu społeczeństwa. Najlepiej powiedzieć że się nie da. Jak sie nie da to niech się nie kandyduje w wyborach .Niech kandydują którzy stwierdzą że się da i potem ich z tego rozliczyć
|
Korwetę Gawron budowano od 2001 roku, wydano na kadłub tyle ile planowano na całość, a żeby mogła funkcjonować to potrzebne było jeszcze od 1 do 1,5 mld zł. Nie miało to żadnego sensu, dlatego dobrze, że zaprzestano projekt, a prokuratura uznała, że postąpiono właściwie i nie popełniono przestępstwa w tym zakresie.
Zresztą ja nie jestem przeciwny rozwijaniu naszej zbrojeniówki, ale szanse na to, że zbudujemy od podstaw własny myśliwiec wielozadaniowy (F-16, albo jeśli chodzi o 5-generację F-35), własny helikopter AAH (przykład śmigłowca typu Apache), czy system antyrakietowy (pokroju żelaznej kopuły w Izraelu) są żadne. Brak środków i technologii skutecznie nam uniemożliwią takie działania, a liczenie, że dzięki jakiemuś off-setowi pozyskamy odpowiednie technologie też jest mocno złudne, bo nikt nam później nie pozwoli produkować topowych pojazdów na zagranicznych licencjach. Uzbrojenie, ręczna broń przeciwrakietowa, czy pojazdy typu Rosomaka to na chwilę obecną nasz poziom. Ciekawe informacje pojawiły się na temat nowych samolotów w ostatnim czasie. Moim zdaniem byłoby błędem, gdyby kupiono kolejną eskadrę F-16 (wg. koncepcji Klicha), więc dobrze, że myślą na zaś o planach na 2020 rok i dalszych. Najdalej za 10 lat zarówno Su-22 i Mig-29 przejdą na emeryturę, więc już teraz trzeba myśleć o tym, aby utrzymać naszą siłę powietrzną w liczbie ok. 100 samolotów. http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12775 |
Rok kultury.
http://wpolityce.pl/polityka/190729-...acunku-niemcow --------------------------------------------------- Edit: jak powiedział jeden z amerykańskich senatorów, kandydat na Prezydenta USA, "Rosja to stacja benzynowa udająca państwo". Pełna zgoda. Dlatego uważam, że prędzej Rosja zagarnie te części Ukrainy, które dostarczały Krymowi paliwo i energię elektryczną, niż postawi takie cuda samemu. Edit2: patrząc tylko na ten obrazek .., państwo ukraińskie nie istnieje. W Polsce, niezależnie od tego kto by rządził, napastnicy zostaliby wybici co do jednej nogi. http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...wiansku-video# Edit3: Jak Rzeczpospolita stworzyła Ukrainę. http://www.kresy.pl/publicystyka,opi...pacja-ukrainy# |
Cytat:
Kolejny odcinek jak być frajerem |
http://niezalezna.pl/54133-manipulac...ke-romaszewska
Pominąłem ostatnio pastwienie się nad Niezależną w postaci porównania wytykania im najpierw napiętnowania symboli banderowskich na meczach reprezentacji Ukrainy a później zwrotu o 180 stopni na majdanie (teraz odsyłam tu: http://www.kresy.pl/publicystyka,opi...terstwo-prawdy). Po co dzielić. Niemniej to co teraz robią to już przechodzi pewne pojęcie. Gdyby tylko się ośmieszali... Wracając do tematu: Pani Romaszewska kolejny raz daje popis swej znajomości historii i pamięci ofiar ukraińskiego ludobójstwa. Tymczasem już kilkanaście trupów na wschodzie Ukrainy... Cytat:
|
Cytat:
Inaczej (rozmawiając o Rosomakach,granatnikach czy karabinach) -że posłuże się porównianiem- będziemy się zastanawiać czy lepiej polski piechur będzie wygladal w zielonym czy brązowym mundurze - jako atrybutem możliwości obronnych Polski |
Cytat:
Ukraina musi rżnąć głupa udając że nie wie, że to ruskie tam prowokują i po prostu zaorać w ramach światowej walki z terroryzmem. I w takim przypadku to Putin będzie musiał rżnąć głupa - przecież nie powie że Ukraina zabija Rosjan skoro Ukraina walczy z zamaskowanymi terrorystami - nie może się przyznać że to ruskie. |
Cytat:
Tak czy siak zobaczymy czy wejdą czy nie. E: Widzę jeszcze jedno wyjście (choć odkrywcze ono nie jest :)). Putin wcale nie neguje faktu, iż są tam Rosjanie. Są ale "miejscowi". Ukraińcy ich brutalnie pacyfikują ale przy pomocy GN i tym podobnych. Część żołnierzy i milicji w dalszym ciągu przechodzi na stronę rebeliantów. Rosija ogłasza, że to nie terroryści ale terroryzowani (w czym może być trochę prawdy). Janukowycz obejmuje zwierzchnictwo nad częścią administracji na wschodzie jako ten prawowity a Putin już formalnie przekracza granicę. Na Krymie nie trzeba było "stabilizować" sytuacji (poszło gładziej niż pewnie przypuszczał) więc teraz ten as z rękawa wypadnie na stół. Generalnie jestem ciekaw zachowania Ukraińskich służb/wojska. |
Nie muszą wchodzić, bo tam są... w liczbie ok. 10 mln na samej Ukrainie ;)
|
Cytat:
- przy wjeździe na Ukraine na przejściu kolejowym przywitał nas nawalony jak stodoła granicznik ukraiński, który wbił nam datę wjazdu 2 miesiace wcześniejszą niż była w rzeczywistości, - podczas powortu, w pociągu o 3 w nocy piliśmy wódkę z milicjantką, która jechała właśnie do pracy - tak sie zachowają służby rezuńskie. To państwo było i jest czysta fikcją. Wtdy mogłem sobie wyobrazić, jak wyglądał schyłek I RP PS. pomijam juz takie szczególiki, jak to, że podczas zatrzymywanie przez DAJ - ukrińską drogówkę należało mieć 10 hrywien w ręce przy kierownicy. Podchodził taki milicjant i mówił: - a szto to za smjecji i buch - zabierał 10 hrywien po czym odpowiadał - wsjo - możetie pojiti - no i jechalismy do następnej kontroli za 15 kilosów a tam, powtórka ... |
Cytat:
(i to jeszcze pewnie ogórcara z tych półokrągłych buteleczek!) |
kiedy to jest święta prawda- słowo harcerza!
NIewiarygodne, ale prawdziwe- tam wiele rzeczy jest niewiarygodnych. |
właśnie ta prawda mnie tak zniesmacza : /
ale a propos harcerzy - jedyny plus jazdy plackartem na krym - mieć w przedziale (=wagonie) grupę ukraińskich harcerek o_O |
nie wiem czemu wódka rezuńska Cię zniesmacza - ówcześnie, najtańsza ichniejsza wóda była lepsza, niż średnia nasza
|
nie tyle wódka (chociaż cierpię na dolegliwą chorobę zwaną "abs") ile ta milicjantka! : )
|
http://fakty.interia.pl/raport-zamie...ni,nId,1409742
Ławrow o spotkaniu w Genewie dotyczącego kryzysu ukraińskiego: Cytat:
|
Cytat:
Połączyła nas wspólna sprawa... Bardziej zniesmaczyli mnie członkowie kościoła grekokatolickiego przed niedzielną mszą święta, choć musze przyznać, że i podziw u mnie zyskali. Proszę ja Ciebie stojąc w kółeczku przed kościołem raczyli się mocniejszym alkoholem w ten sposób, że lali proszę ja Ciebie 3/4 wódki do szkalnki - wychylali duszkiem, po czym 1/4 wody z tego wypijali połowę a resztę wylewali... |
zawsze to milicjantka. -50 w lidze chuliganów! Jak się Karpaty Lwów dowiedzą, to mamy po zgodzie ;-) a takie perpektywy były na pojednanie czytając różne mejnstrimy... warkocz julki, tryzuby młodych herojów i - co gorsza - nie umierano jednak za Krym (do tej pory trwają próby namierzenia ukraińskiego westerplatte i jakichś w miarę ogarniętych herojów z poczty)
|
dobra, dla usprawiedliwienia podam, że o tym, że się to milicjantka okazało się już po jakimś czasie ;) z resztą z tymi milicjantami, to musimy ostrożnie Panowie...
|
|
Obecne wydarzenia na Ukrainie można było przewidzieć już dosyć dawno temu. Jeszcze w trakcie trwania majdanu. Sam to wówczas pisałem, że Ukraina rozpadnie się na 3 części. Krym już się odłączył, teraz wielce prawdopodobne, że granica Wschodniej rosyjsko języcznej Ukrainy będzie przebiegać wzdłuż Dniepru.
Zresztą o czym my tu rozmawiamy. Obecne wydarzenia do złudzenia przypominają te z czasów majdanu tylko, że teraz Ci ludzie nazywani są "separatystami", a Ci z majdanu "demonstrantami". Jednak w metodach ich działania nie ma żadnej różnicy. Jedni otrzymali pomoc od zachodu drudzy od wschodu. Można się teraz zastanowić czy na Ukrainie nie ma jakiś "nieznanych" pokładów ropy i gazu ziemnego, że jedni i drudzy chcą ikrainę mieć u siebie. Edit1. Zapomniałem dodać, że w razie rozpadu Ukrainy, co według mnie jest niemalże nieuniknione, Ukraińcy z zachodu odpowiednio nam "podziękują" robiąc nam wjazd na nasze wschodnie ziemie. |
Cytat:
Jak można po fakcie zaśpiewać j..ć milicję (tkę) to wszystkie grzechy odpuszczone ;) ps. Cytat:
|
Cytat:
|
Powiem tyle, że Ukraina między innymi pokłosiem swojego braku podjęcia walki traci właśnie dostęp do Morza Czarnego i Azowskiego. Zobaczcie linię, która łączy na mapie, dwa właściwie opanowane przez Rosjan miasta, Donieck i Odessę.
Od czego odcina Ukrainę ta linia? |
Jak dla mnie to wymyślona przez Putina granica jest na Dnieprze. Odessę im zostawią. Granica rzeczna łatwa do upilnowania.
|
http://www.openeurope.org.uk/Content...dh_scale_2.jpg
Ciekawy wykres za openeurope.org.uk Grecja, Bułgaria i Cypr są mocno uzależnione od Rosji i to nie tylko z powodu importu surowców. Zastanawia natomiast postawa Hiszpanii, która ma niskie obroty handlowe i jest totalnie niezależna od rosyjskich surowców. Chodzi o strach przed nadmierną koncentracją uwagi na wschodzie kosztem północnej Afryki i Ameryki Łacińskiej, czy może coś jeszcze jest na rzeczy ? Portugalia potrafi się wyrwać z południowych schematów. Smuci oczywiście postawa Węgier. http://www.polityka.pl/tygodnikpolit...a-del-sol.read http://www.wprost.pl/ar/442431/Rosja...owni-atomowej/ http://www.tvp.info/14664299/bulgari...na-wyjasnienia |
Wydaje mi się, ze ani gospodarka, ani polityka, a geopolityka odgrywa tutaj kluczowa role. Dla takiej Hiszpanii nie ma wiekszego znaczenia, czy bedzie istniala sama Rosja, czy Rosja z dolaczona wschodnia Ukraina. Wbrew pozorom znaczenie takiej postawy szybciej niz pozniej bedzie zgubne dla tych panstw i calej UE, bo cos czuje ze po spokojenej drugiej polowie XX wieku czekaja nas zawirowania w pierwszej polowie XXI wieku. Status quo i uklad sil na swiecie się zmienia. Spetryfikowana UE i oderwane od rzeczywistosci USA beda tracic na znaczeniu na rzecz Azji. Na zgliszczach tego duopolu wyrosnie swiat oparty na agresji i kumaniu się z silniejszym w krotkoterminowym okresie.
|
Uzupełnienie do wykresu.
Wczoraj w PE miało miejsce głosowanie nad kolejną uchwałą wyrażającą poparcie dla rządu Ukrainy, potępiającą Rosję i wzywającą odpowiednie instytucje Unii do zastosowania sankcji. EPP(,,chadecja'') Z obecnych 204 posłów jedynie dwóch się wstrzymało od głosu(Cypryjczycy). Z liczącej nieco ponad 30 osób delegacji Włoskiej nie było podczas głosowania 25 posłów. Reszta grup narodowych zasiadających w EPP zagłosowała za. S&D (socjaliści) Wyraźny podział 73 za, 64 wstrzymało się od głosu, 1 przeciwko, 57 niegłosujących. Maltańczycy, Bułgarzy(tu nawet jeden głos przeciwko), Grecy, Węgrzy, Niemcy, wstrzymali się od głosu. Hiszpanie podzieleni z niewielkim wskazaniem na nieobecnych i wstrzymujących się od głosu, Brytyjczycy podzieleni, Włosi w ogromnej mierze(tak jak w przypadku EPP) nieobecni, a obecni podzieleni po równo na za i wstrzymujących się od głosu. Portugalczycy podzieleni, Słowacy i Rumuni podzieleni na głosujących za oraz wstrzymujących się i nieobecnych. Litwini nieobecni. W całości(bądź prawie w całości) za głosowali Finowie, Szwedzi, Duńczycy, Francuzi, Belgowie, Polacy, Czesi, Chorwaci. ALDE(różowi liberałowie) generalnie za, wstrzymali się Bułgarzy a Finowie nieobecni. Zieloni/regionaliści - za, niewielka dwuosobowa delegacja Hiszpańska wstrzymała się od głosu ECR (konserwatyści) - za Komuniści - przeciwko EFD (antyunioniści) - UKiP Faraga nieobecny na głosowaniu, Włosi z Lega Nord przeciwko, Litwini i Polacy z SP za. Wyniki głosowania potwierdzają mniej więcej dane zawarte na wykresie. Włosi, Cypryjczycy, Grecy i Bułgarzy są w opozycji do ostrzejszej reakcji. Hiszpanów również można zaliczyć do będących raczej przeciw niż za. Podział występuje też w ramach wielkich koalicji rządzących Niemcami i Austrią, a partie socjalistyczne grają rolę hamuclowych. Z drugiej strony barykady Belgowie,Duńczycy, Chorwaci, Finowie, Francuzi, Polacy i Szwedzi gdzie zarówno rząd jak i opozycja są przekonani do potrzeby bardziej stanowczego działania. Do takich można też zaliczyć Brytyjczyków, gdyż oponuje marginalna na scenie krajowej UKiP, a Laburzyści są podzieleni ze wskazaniem na zwolenników ostrzejszego działania. |
Taka sytuacja... w ramach raczej ciekawostki:
Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukra...krainsku/0d267 |
Śmiejesz się, ale to jeden z głównych zarzutów względem "banderowców". Zresztą wschód Ukrainy jest zdecydowanie bardziej filosemicki co nie dziwi patrząc na rodowody większości wschodnich oligarchów.
Arapaho w najnowszym "Uważam Rze" drugi artykuł porusza temat który poruszaliśmy, czyli szanse dla Polski na wejście na rynek ukraiński m.in. dotyczy to przemysłu zbrojeniowego. Wspomniany był m.in. temat Antonowa An-70. http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosc...samolotu-an-70 |
emj10 - niestety od czasu układu Hajdarowicz-Graś nie kupuje Uważam Rze :)
|
Juz nie wnikając w politykę, fotki Kurskiego na tle płonących opon majdanu czy orędzia Komorowskiego do narodu ukrainskiego powiem jedno...Ukraina to są sprzedajne ....y, lata pod kapciem niestety lansują tych którym jest lepiej tam gdzie na rękę dają więcej.
Juz zaczynałem się dziwić Putinowi, dlaczego pod Kijowem nie siedzi jednak zrozumiałem że "sektor buforowy" też może mieć znaczenie strategiczne, gdy nagle TVN24 i news o7 rano : Wojsko ukrainskie odbija wschód z rąk separatystów! Szturm desantu na lotnisko...opancerzony arsenał kieruje się na "front"...w końcu reagują - pomyślałem. Może nie jest z nimi tak żle i Putin jeszcze się nakombinuje zanim łyknie oligarchów. Godzina 3 po południu i TVN24...Widzę Pojazdy opancerzone lecz dziwnie poruszające się na drodze. Żły kierunek, wracają...! Z flagami Rosji na na antenach i chłopami..na koniec kółęczko na ręcznym ktoś czołgiem pod publiczkę .......nął. To by było na tyle wojny o Ukrainę. |
Cytat:
Ogolnie dobre są te pierwsze artykuły poruszające temat tego kto zyska, a kto straci na sytuacji na Ukrainie i raczej nie zanosi się na to, aby straciła na tym... Rosja ;) |
Cytat:
Dokładnie tak jest - pisałem już kilka razy jakie jest moje zdanie - naród który sra w gacie zanim wystrzeli jeden pocisk do ANONIMOWYCH terrorystów w mundurach (wali mnie że wszyscy wiedzą że to ruskie bo oficjalnie to nie ruskie) jest nic nie wart. Mają wprawę w nocnych jazdach po polskich wsiach - nic więcej. Zaczęło się na Targowicy kończy na czasach współczesnych. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl