Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

Wizard 19.02.2013 23:18

Co polecacie od Łysiaka? :)

Nie piszcie, że wszystko, bo to wysoce prawdopodobne - ale co wziąć na pierwszy ogień? :)

burzolod 19.02.2013 23:25

1."Wybrani" C.J. Daugherty - cena 20zł 1szt.
2."90min w niebie " Don Piper Cecil Murphey cena 15zł 2szt.
3."nowe przygody mikołajka " cz1. Goscinny Sempe cena 20zł 1szt.
4."Grafika Wektorowa" szkolenie podstawowe Von Glistschka cena 25zł 2szt.
5."Werwolf" (brunatni pogrobowcy Hitlera ) Perry Biddiscombe cena 20zł 2szt.
6."mein leben in Nazareth" Giuliana Buttini cena 50zł 1szt.
7." ostatnia wojna Himmlera " Robert Conroy cena 20zł 1szt.
8."opowieść o dziejach nezwykłego Narodu Polska od 966-2008" Adam Zamoyski cena 25zł 1szt.
9."wiersze wybrane" Wiesława Szymborska cena 25zł 1szt.
10."Młodszy Księgowy" ( o książkach czytaniu i pisaniu) Jacek Dehnel cena 20zł 1szt.
11."godot i Jego cień" Antoni Libera cena 15zł 1szt.
12."Muzea Podkarpacia przeowodnik" cena 10zł 1szt.
13."Życie Artystek w PRL " Sławomir Koper cena 18zł 3szt.
14."Kobiety" Charles Bukowski cena 10zł 1szt.
15."Kościół w okowach" Aparat Represji woberc KOścioła w larach 1944-1956 cena 30zł 1szt.
16."Alfabet Tischnera'" Wojciech Bonowicz cena 15zł 2szt.
17." Młody Philby" Robert Littell cena 15zł 1szt.
18."Listonosz" Charles Bukowski cena 10zł 1szt.
19."Obraz Pośmiertny" Alaksandra Marinina cena 8zł 1szt.
20."wiersze zebrane" Staniwsław Barańczak cena 20zł 1szt.
21 " dotyk złodziejki" Mia Marlowe cena 15zł 1szt.
22" look" Sophia Bennett" cena 15zł 1szt.
23. "mateuszek i kłopoty" Elvira Lindo" cena 10zł 1szt.

Książki są NOWE priv

Albo wie ktoś gdzie jest giełda książkowa gdzie mogę je sprzedać

dulli78 19.02.2013 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1298697)
Panowie działa w Krakowie jakaś giełda książek używanych?

W każdą niedzielę pod Halą Targową

Worcester 20.02.2013 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1299744)

Nie piszcie, że wszystko, bo to wysoce prawdopodobne - ale co wziąć na pierwszy ogień? :)

"Statek":D

Bóg Trybun (objawion) 20.02.2013 09:22

Cytat:

Jeśli lubisz sztukę to "Wyspy zaczarowane". Jeśli historię to "Wyspy bezludne" a jeśli akcję to "Konkwista" [pewien zespół, niestety ns, zainspirował się tą książką do tego stopnia, że umieścił jej tytuł w swojej nazwie].
Biorąc pod uwagę, że pojawiasz się w "politycznym", pewnie zainteresowałaby Cię "Rzeczpospolita kłamców. Salon", ale tej ostatniej nie czytałem więc tytuł mogę tylko zasugerować, nie polecić.

Wizard 20.02.2013 10:52

Dzięki, tak jak myślałem pojawiły się Wyspy Bezludne, od tego też zacznę ;) Rzeczpospolitą Kłamców mam za sobą już kilka lat temu, zdecydowanie polecam :)

Bóg Trybun (objawion) 20.02.2013 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1299799)
Rzeczpospolitą Kłamców mam za sobą już kilka lat temu, zdecydowanie polecam :)

jeśli wystopował z napoleonem i pociskami w endecję to moze i sięgnę

serek.c2 20.02.2013 12:51

Jeśli ktoś interesuje się tematyką wojenną polecam książkę Petri Sarjanena "Biała Śmierć". Opowiada historię Simo Häyhä - fińskiego strzelca wyborowego. Dla mniej zorientowanych to najskuteczniejszy snajper w historii - co ciekawe nie korzystał z "optyki".

dulli78 20.02.2013 12:51

Cytat:

Ze swojej strony proponuję "Flet z Mandragory"

Wizard 20.02.2013 16:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1299805)
jeśli wystopował z napoleonem i pociskami w endecję to moze i sięgnę

Wszyscy wiemy jaki jest Łysiak oraz jakie ma poglądy ;) Osobiście często przymykam na to oko, cóż WŁ jest jaki jest :)

Niemniej fakt, że Rzeczpospolitą Kłamców bardziej bym polecił dla kogoś kto nie zdaje sobie do końca sprawy z patologii III RP. Wiele wątków jest poruszonych, czysto haniebnych. Dla młodzieży - obowiązek ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2
Jeśli ktoś interesuje się tematyką wojenną polecam książkę Petri Sarjanena "Biała Śmierć". Opowiada historię Simo Häyhä - fińskiego strzelca wyborowego. Dla mniej zorientowanych to najskuteczniejszy snajper w historii - co ciekawe nie korzystał z "optyki".

Co prawda całej książki nie czytałem, niemniej zwróciła moją uwagę. Popisy Simo Hayha faktycznie budzą wrażenie. Dla radzieckich żołnierzy rzeczywiście był synonimem śmierci.

Worcester 20.02.2013 17:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1299782)
Jeśli historię to "Wyspy bezludne"

Albo "Milczące psy". Jestem w połowie i robi wrażenie. Szczególnie, że potwierdza teorię o historii, której nie powinno się określać jako ciąg zdarzeń z przeszłośći (bezpowrotnej), lecz coś co już było i znów dzieje się na naszych oczach. Szczególnie opisanie tego jak najłatwiej zniewolić polski naród idealnie pasuje do obecnej sytuacji politycznej. Smutne, lecz prawdziwe.

OpEnTaNy 20.02.2013 18:47

Kolekcjoner dzieci - Sabine Thiesler
Przeczytałem ten thriller/kryminal jednym tchem . Bardzo mi sie spodobal.

wojti11795 20.02.2013 20:31

Czytał ktoś "Operacja Talos" Wołoszańskiego? Jeśli tak to co powiecie?

dwdx1906 23.02.2013 23:46

Są gdzieś w necie jakieś biografie piłkarzy w PDF'ie za darmo? :D

Najbardziej zależy mi na Mersonie, ale innymi też nie pogardzę. :)

concedi 26.02.2013 23:41

Panowie i Panie :D co polecicie osobie, która chciała by poszerzyć swoją wiedzę odnośnie II wojny światowej, coś co w miarę łatwo się czyta z istotnymi faktami i historiami?

Gordian 15.03.2013 07:29

Polecilibyście jakiś techno-thriller w stylu "Robokalipsy" Wilsona albo "Demona" i "Wolności" Suareza.

TonyWiślak 08.04.2013 21:40

Może mi ktos polecić jakies ksiązki do matury z angielskiego?Chodzi mi o to by móc się samemu uczyc i w miare orientowac sie o co chodzi.

Czytaliscie ostatnią książkę Cobena,warto kupowac? Bo mam wrażenie ,że on juz tylko na ilosc idze...

pzkwr 09.04.2013 07:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez concedi (Post 1301163)
Panowie i Panie :D co polecicie osobie, która chciała by poszerzyć swoją wiedzę odnośnie II wojny światowej, coś co w miarę łatwo się czyta z istotnymi faktami i historiami?

Panie to chyba raczej nie.... Co Cię dokładnie interesuje, jaki front, jaka kampania? Z rzeczy, które się jakiś czas temu ukazały i które się bardzo dobrze czyta, to polecam:
David Wiliamson - "Zdradzona Polska"
Matthew Parker - "Monte Cassino"
Zreszta polecałem je już wcześniej w tym temacie. Aktualnie czytam "Łaskawe" Jonathana Littela - to fikcja literacka, ale podparta gruntownymi studiami historycznymi i znakomicie pokazująca działanie Einsatztruppen SS. Nie mogę się oderwać i zdecydowanie polecam - urywa łeb zdecydowanie.

Mario Nh 20.05.2013 19:25

A ja co kilka miesięcy zwracam sie do Was z prośbą. :-)
Co przeczytać dalej Kinga?
Najbardziej podobało mi sie "TO", rewelacyjna książka.
Bardzo dobrze czytało mi się również "Lśnienie" i "Bezsenność".
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.
Może teraz "Carrie"? Ale chyba ciężko będzie ją dostać.
Czekam na jakieś sugestie, opinie. Pozdrawiam fanów tego autora. ;)

rabi86 20.05.2013 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1313567)
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.

Polecam Sklepik z marzeniami. Trochę podobna do Bezsenności jeśli chodzi o klimat i przedstawienie małomiasteczkowej społeczności. I koniecznie Cmęntarz zwieżąt (pisownia oryginalna żeby nie było :-)), dla mnie jedna z lepszych powieści Kinga. Carrie miałem audiobook, więc nie będę się wypowiadał, bo jakoś dziwnie się słuchało książki :-).

laurence 20.05.2013 20:37

Cytat:

Ja jestem fanem Kinga :D I jak masz trochę więcej czasu to przeczytaj sobie Dallas 63. No takiego klimatu to ja już dawno nie przeżyłem. Powrót do lat 60 i te wszystkie detale z tamtych lat sprawiają jakbym się tam przeniósł. A jak jeszcze interesuje Cię trochę historia to już w ogóle rewelacja.
Później można przeczytać Bastion (ale to na dłuższą posiadówę bo to grubo ponad 1000 stron).
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja :D
PS: Mogę być trochę nieobiektywny bo Dallas 63 skończyłem tydzień temu i jestem na świeżości.

Wasiu 20.05.2013 22:18

Cytat:

Ja ze swojej strony zdecydowanie polecam "Pod Kopula". Grube tomisko (prawie 1000 stron), ale bardzo fajnie sie czyta. W wakacje wychodzi serial na jej podstawie, wiec jak ktos zamierza ogladac to mozna by sie zapoznac przed emisja.
Poza tym obowiazkowo "Wielki marsz" napisany przed Kinga pod pseudonimem Richarda Bachmana. Przez wielu uznawana za jego najlepsza ksiazke i ja sie z tym chyba zgadzam.
Godny polecenia jest jeszcze zbior opowiadan "4 pory roku". Opowiadania sa 4, z czego 3 zostaly nakrecone (m.in. "Skazani na Shawshank"), ale mimo znajomosci tresci czytalo sie bardzo przyjemnie.

frg 21.05.2013 06:26

Ja ostatnio przeczytałem Kinga: Dallas 63. Jak dla mnie rewelacyjna książka. Troche "trąci" romansidłem, ale opowiedzianym w bardzo fajny sposób z nutka s-f. Książka dość obszerna, nawet jak na Kinga, ale naprawde warto.

Mario Nh 21.05.2013 12:13

Cieszę się, że tyle propozycji padło.
Byłem w księgarni, w M1 ale trzeba przyznać , że w porównaniu do allegro (jak się dobrze szuka) to mają trochę drogo jednak.
Czytałem wasze komentarze i trudno było mi się zdecydować. Jak już jestem przy Stanach Zjednoczonych to przeczytam, "Wielki Marsz" ze względu na waszą pozytywną opinię.Chociaż przyznam szczerze, ze opis książki mnie nie przekonuje.

Zamówiłem też sobie "Cmentarz zwieżąt".
Jak przeczytam to zakupie "Bastion", zbierający świetne oceny na lubimy czytac.pl.
Chociaż siostra która ma 16 lat mi odradzała, że mało co rozumiała i ciężko jej się czytało, zakończyła na połowie. Ale wiadomo, wiek...

Później może przeczytam "Pod kopułą". Trudno sie zdecydować. :-)

Eternit 21.05.2013 19:47

Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...

Mario Nh 21.05.2013 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eternit (Post 1313707)
Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...

Tak, dla mnie mistrzostwo świata ta książka. Autor jakby czytał w moich myślach - powracałem przy nim do dzieciństwa.
Skoro tak piszesz, sięgnę po "Dallas 63". Tym bardziej , że jest łatwo dostępna.

Co do "Carrie" jeszcze, gdyby ktoś miał używaną w dobrym stanie, albo widział gdzieś na półce, proszę niech da znać na priv.

Proud 21.05.2013 21:30

Zawiązanie akcji (choć mocno epizodyczne) "Dallas'63" i "It" to jak dla mnie, starego fana Kinga, mistrzostwo świata! :)

Bardzo mi się ten wątek spodobał.

Dallas rzeczywiście umieściłbym zaraz za "To" w moim prywatnym rankingu S. Kinga.

Wizard 04.06.2013 08:24

Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania? ;)

emjot 04.06.2013 08:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1315999)
Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania? ;)

Z tych co czytałem to polecam taką kolejność: MW, potem Asfaltowy Saloon, Szachista i Flet. Nie czytałem Satynowego Magika, Lidera i Mitologii.

Kocur 04.06.2013 08:49

A czy przeczytałeś już "Statek" ?

Kultowa książka - widziałem że już koledzy polecali stronę wcześniej :)

Ciekawostka - wybrane cytaty:

http://tomcuk.w.interia.pl/statek.htm

BBudowniczy 04.06.2013 08:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1315999)

Jeżeli nie czytałeś wcześniej Łysiaka, to warto zacząć od Szachisty, sztandarowej pozycji tego autora. Jeżeli jednak czytałeś już Łysiaka, to mamy diametralnie odmienną sytuację. Wówczas pozostaje Ci bowiem tylko jak najszybsze nadrobienie braków i niezwłoczne przeczytanie Szachisty ;)

PS. Statek też polecam - jak tylko masz dostęp i jeszcze nie czytałeś .

Wizard 04.06.2013 11:23

Dzięki za podpowiedzi, na pierwszy ogień idzie w takim razie Szachista ;) Statek jako drugi :)

dynek.pl 04.06.2013 13:03

Ja polecam oba kryminaly Miloszewskiego osadzone w naszych polskich realiach -> http://wpolityce.pl/artykuly/25019-z...miloszewskiego

Gregu19 06.06.2013 11:04

Co powiecie o książkach Aleksandra Sołżenicyna, a konkretnie o "Sierpień Czternastego" oraz "Kochaj Rewolucje: Niedokończona powieść"?

wiśnia 11.06.2013 20:38

Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?

piotrek06 11.06.2013 21:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1317265)
Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?

Metro 2033 czytałem( nawet w prezentacji maturalnej miałem) ale słyszałem że druga część dużo gorsza natomiast kilka razy polecano mi książkę w tym samym uniwersum tylko innego autora i akcja toczy sie w Petersburgu(?)

Natomiast w klimatach Piekary to spróbuj "Krawędź żelaza" Miroslava Žambocha polecam też serię "Pan lodowego ogrodu" Grzędowicza

Zwitter 27.07.2013 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez laurence (Post 1313579)
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja :D

Rękę mistrza przeczytałem jakieś dwa tygodnie temu i szczerze mówiąc jakoś mnie nie poniosła, dla mnie jedna z najsłabszych książek Kinga a przeczytałem ich jakieś kilkanaście.
Pod kopułą natomiast świetna jest, teraz serial oglądam na jej podstawie.

Wczoraj natomiast skończyłem drugą książkę z serii Millenium Stiega Larssona i szczerze mówiąc jestem zachwycony. Równie dobra jak pierwsza część, szczerze polecam jeżeli ktoś nie czytał.

Mario Nh 12.08.2013 14:41

Polecaliście mi książkę "Wielki Marsz".
Nie będę się rozpisywał zbytnio bo każdy kto ją przeczytał jest chyba zachwycony.
Trochę innego się spodziewałem zakończenia, aczkolwiek daje do myślenia. Jak i cała książka.

Teraz zabieram się do przeczytania "Cmentarz zwieżąt".

Dzięki panowie. :-)

La Furia Dell' Est 12.08.2013 21:03

Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.

pzkwr 12.08.2013 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez La Furia Dell' Est (Post 1327413)
Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.

Przyłączam się. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl