Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Kibicowanie na polskich stadionach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4803)

fst 06.10.2008 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSNH (Post 612967)
taaa, ile im brakuje i do kogo? tak oczywiście obiektywnie......

Choćby do takiej Legii, która od bardzo dawna utrzymywała na prawdę wysoki poziom i nie zdarzały im się samobóje typu durna oprawa czy xerowanie czegoś po wcześniejszym potępianiu xerowania [przykład: forza]. Nie mogę im zarzucić, że są do bani, bo nie są i w gruncie rzeczy można z nich brać przykład w wielu aspektach tylko właśnie takie szczegóły jak pisałem wcześniej działają na ich niekorzyść i nie stawiają ich na 1 miejscu. Po za tym w mojej opinii brakuje im pewnej klasy, o której była już wcześniej mowa.

PS. To jest moja opinia, z którą nikt nie musi się zgadzać- dziękuję.

Zygmunt.Król 06.10.2008 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 612548)
Zresztą, przeczytaj sobie przemyślenia pewnego jego mościa z Lecha.[...]
"Pomijajac juz taki drobiazg jak jedyne zwycieskie powstanie - Wielkopolskie"

Ciekawe że nikt nie protestuje przeciwko tej oczywistej nieprawdzie, a już najbardziej w Krakowie :shock:
Przecież 31 października 1918 roku Kraków (jako pierwsze polskie miasto) i okolice, odzyskało niepodległość. Reszta kraju czekała na tę chwilę do 11 listopada. Było to jak najoczywistsze powstanie, w dodatku perfekcyjnie przeprowadzone. Bo wg. jakich kryteriów powstanie można uważać za udane - liczbą zabitych czy efektem końcowym? Otóż wtedy nikt nie zginął - było tylko kilku rannych.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 612548)
My z Legią też nie szczędzimy sobie pozdrowien, jednak wydaje mi się, że obiedwie strony robią to bardziej z klasą czy dawką humoru.Np nasz transparent w Warszawie, gdzie namalowana była syrenka warszawska w ciązy z podpisem "tu byłem lajkonik", a pozniej rewanz,legionistów ze rycerzem odcinającym głowę smokowi.Owszem w bezpośrednich meczach kipi, jednak czy oprocz nich pozdrawiamy Legię, lub oni nas?

Bo w Poznaniu mają niemieckie poczucie humoru. Tam zabawne jest - nomen omen - puszczenie bąka...

orzeu 06.10.2008 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dostuffca (Post 612969)
Forza jest ich. Zawsze była. Wprowadzili ją przed nami. Tylko trzymali w ukryciu, bo wcześniej chcieli pokazać światu że lalalala da się zaśpiewać na 100+1 sposobów.

Nie napinajcie sie z "Forza" bo mam wrazenie ze wg Was ta piosenke spiewamy od ubieglego sezonu tymczasem ma ona co najmniej 15-20 lat bo pamietam ja od kiedy na Wisłę chodze. Przypuszczam ze na Lechu podobnie ktos ja "odkurzyl", a gdzie byla pierwsza to pewnie nikt tego nie wie.

bbbnba 06.10.2008 23:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 612983)
Nie napinajcie sie z "Forza" bo mam wrazenie ze wg Was ta piosenke spiewamy od ubieglego sezonu tymczasem ma ona co najmniej 15-20 lat bo pamietam ja od kiedy na Wisłę chodze. Przypuszczam ze na Lechu podobnie ktos ja "odkurzyl", a gdzie byla pierwsza to pewnie nikt tego nie wie.

Dokładnie, została odkurzona.

Zygmuncie Królu złoty! Nie pozostaje mi nic innego, jak przypomnieć 2 transparenty, wywieszone przez 2 ekipy o "zdrowym poczuciu humoru". Co najśmieszniejsze. Wywieszone w tym samym roku, bodajże 2003.
Na Ł3 mogliśmy podziwiać zapinające się koziołki, a na Reymonta barażkujące ludziki w barwach triady. Nie muszę dodawać, że wszyscy byli tej samej płci (ale o tym pewnie wiesz, skoro tak dobrze,wraz z krakowianami, rozumiecie się w tych tematach) :D

Nudzi mnie ta netowa przepychanka. Każda ekipa ma głupie/słabe/żenujące oprawy na koncie i taka wojna na przykłady może trwać długo, więc proponuję żebyśmy oszczędzili siły na normalniejsze dyskusje :)

putinm 07.10.2008 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 612927)
No to chyba powstaje pytanie czy jest sie wtedy kibicem pilkarskim czy fanatykiem kartonikow i walenia w beben ?

Tak, jestem fanatykiem tych głupich kartoników, tych nie potrzebnych rac i tego przeszkadzającego w spokojnym oglądaniu meczu walenia w bęben. Jestem okropny, że wolę to od skomercjalizowanej i skorumpowanej piłki nożnej. Wybacz...

Pablo84 07.10.2008 13:47

http://www.znanipolacy.pl/jaroslaw_kuzniar_255.html

Jak by się komuś chciało to może "odpowiednio" zagłosować na tego oto Pana powyżej.To między innymi on jest główną siłą napędową w tvn nagonki na kibiców i robienie z ich bandytów i troglodytów.Bardzo często zdarza mu się również wyśmiewanie, ponieważ nie zgadza się wizerunkiem kibica aktywnego.Popiera za to model brytyjski, gdzie siedzi się na krzesełku i wpieprza popcorn.
Z rzetelnością u niego też jest na bagier, bo to przedewszystkim on drązył temat widelcowy i oskarżał niewinnych ludzi o rozróby z wicelcem i paroma ochroaniaczami na zęby, tylko gdzie dowody?
Po krótce.Dziennikarz populistyczny, nie rzetelny, ignorant i pajac.

Jeśli macię chwilę czasu to kliknijcie na -10.

kalashnikov2 07.10.2008 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez putinm (Post 613134)
Tak, jestem fanatykiem tych głupich kartoników, tych nie potrzebnych rac i tego przeszkadzającego w spokojnym oglądaniu meczu walenia w bęben. Jestem okropny, że wolę to od skomercjalizowanej i skorumpowanej piłki nożnej. Wybacz...

No nie ma to jak tybuny, matecznik uczciwości, honoru i zasad :rotfl:

gdyby nie komercja to bysmy mieli po 3500 widzow na meczach a kartonikow nie mialby kto podnosic

Wogole rozpaagtrywanie przywiazania do klubu jako tylko doping, oprawy w oderwaniu od calej reszty jest bezsensem. Sam spedzilem na Dziesiątce kilka sezonów jeszcze w latach 90tych, wtedy też najwiecej jezdzilem na wyjazdy, dopingowalem, i dopinguje nadal, ale zeby patrzec na to wszystko tylko jako na sztuke plastyczno-wokalną to jest jakis absurd. Juz rozumiem ze kogos interesuja sprawy chuliganskie, bo oberwac moze kiedys od rywali kazdy w drodze na mecz. Ale jesli kogos interesuja tylko oprawy to czemu nikt nich nie tworzy i nie prezentuje na stadionach poza dniami meczow? Ile ludzi "zyjacych tylko oprawami" by przyszlo na to zeby sobie pomachac balonikiem i kartonikiem przed pustym boiskiem? Prawda jest taka że nos nie zostal stworzony do noszenia okularow ale do oddychaniaJak ktos nie rozumie porownania to przetlumacze:. Pilka nozna to nos, oddychanie to gra, a okulary to oprawy. Na wszystko jest miejsce, ale jesli ktos calkiem w stu procentach olewa pilke na rzecz trybun to znaczy ze albo mu sie tak nudzi albo przechodzi trudny okres dojrzewania. Rozumiem ze w latach 90-tych byly same lamusy i pikniki na trybunach bo nie bylo kartonikow, sreberek i sektorowek... Wtedy jak byla jakas oprawa, raca to miala ona charakter spontaniczny, jako reakcja na to co jest na murawie. Gdy z tego sie stworzyl "przemysl" ktory zyje swoim zyciem w oderwaniu od reszty swiata, to zaczyna byc dziecinne.

============

Taka a nie inna sektorówka Lecha zaprezentowana 72 godziny po kolejnej rocznicy upadku Powstania Warszawskiego - wpisuje sie w coraz bardziej chory klimat na trybunach (vide "nasze" przyspiewki na "Mari'ego").

kohprzem'68 07.10.2008 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 612871)
Najpierw robili antyoprawę, a tą oprawę robili za pozostałe pieniądze, niestety zabrakło na niebieską farbę :D .

Dla mnie naprawdę żałosna była ta flaga antylegijna. Po pierwsze od razu skojarzyła mi się z powstaniem i hitlerowcami. Proponuję, żeby na wiosnę poznaniacy wybrali się przed meczem do muzeum powstania, może coś zrozumieją. Po drugie żałosna była przekreślona L-ka. Widać skąd czerpią wzorce. Takie antyoprawy, to przejaw kompleksów i niech sobie pyry mówią co chcą.

To samo wrażenie odniosłem patrząc na oprawę łagodnie mówiąć rozmiar duży ale przekaz fatalny w moim odczuciu symbol ruin Warszawy ma tylko jedną i to bardzo tragiczna wymowę i takich rzeczy łapią się ludzie którym historia w szkole przeszkadzała .

kreseq 07.10.2008 18:10

Lech odpowiedzial na list Miklasa...Duzo sciemy ale pojechali po o panu M :)
http://www.legialive.pl/news/27801_L...Miklasowi.html

Na tym chyba warto zakonczyc temat zenujacych czy nie opraw i innych spraw odnosnie meczu ktory odbyl sie w czasie weekendu :)

bbbnba 07.10.2008 18:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 613146)
Taka a nie inna sektorówka Lecha zaprezentowana 72 godziny po kolejnej rocznicy upadku Powstania Warszawskiego - wpisuje sie w coraz bardziej chory klimat na trybunach (vide "nasze" przyspiewki na "Mari'ego").

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,ti...l?ticaid=16be2

ToTylkoJa 07.10.2008 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 613292)
...

komentarz znaleziony na legialive:

Cytat:

a moja babcia, której pokazałem zdjęcia tej sektorówki antyPanorama (dodam, że walczyła w Powstaniu Warszawskim) gdy tylko ją ujrzała to aż zapłakała. Tu nie chodzi o to, że antyPanorama ukazuje Pałac Kultury, Rotunde czy też Most Świętokrzyski, które z Powstaniem nie miały nic wspólnego. Tu chodzi o samą analogię, czyli zniszczenie stolicy. Gdybym wiedział, że moja babcia tak zareaguje, to wcale bym jej nie pokazywał tych zdjęć. Dodałą, że jak Polacy mogą życzyć tego Polakom. I proszę kibiców Lecha, żeby wyjaśnili te kwestie starszym ludziom. Co im powiecie? To samo co Leszkowi z Iławy, który ma gówno wspólnego z Wawą. Ta antyPanorama wśród starszych osób budzi przykre wspomnienia.
myslę, że ten komentarz oddaje całą tą sytuację. Tu nie chodzi o Pałac Kultury, chodzi o samą wizję zniszczenia Warszawy. Co byś odpowiedział takiej babci?

fst 07.10.2008 18:28

Cytat:

Oświadczamy Panu, że jako kibice poznańskiego Lecha, czujemy się oburzeni i głęboko dotknięci insynuacją, jakoby nasza oprawa miała cokolwiek wspólnego z próbą szargania pamięci bohaterów i ofiar kwiatu polskiego narodu.
Szczyt! Trzeba było najpierw pomyśleć, a potem robić oprawę, a nie płakać, że ludzie odbierają obraz Warszawy w gruzach w taki, a nie inny sposób. Sami sobie zgotowali obecna sytuacje i wybrnąć z niej w 100% raczej im się nie uda- to po prostu było, przynajmniej jak dla mnie, zbyt rażące.

bbbnba 07.10.2008 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 613296)
myslę, że ten komentarz oddaje całą tą sytuację. Tu nie chodzi o Pałac Kultury, chodzi o samą wizję zniszczenia Warszawy. Co byś odpowiedział takiej babci?

Zapytałbym co zrobiła po (co najmniej) dwukrotnym wywieszeniu flagi ze swastyką na sektorach Legii, oraz transparencie Arbeit Macht Frei ?
Domyślam się, że takich fotek skruszony wnusio nie pokazał :(

fst 07.10.2008 18:41

Czy wy zawsze musicie obierać taktykę "wy i tak jesteście gorsi"?

ToTylkoJa 07.10.2008 18:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 613304)
Zapytałbym co zrobiła po (co najmniej) dwukrotnym wywieszeniu flagi ze swastyką na sektorach Legii, oraz transparencie Arbeit Macht Frei ?
Domyślam się, że takich fotek skruszony wnusio nie pokazał :(

To jest Twoja odpowiedz na pytanie? Bo nie za bardzo mam jak odnieść się do Twoich argumentów. Odpowiedz prosto i rzeczowo. Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

Jest mała różnica między tymi sytuacjami. To zostało potępione przez kibiców, a u was jakoś nie dostrzegam skruchy. Czyżby zbyt mało odwagi, aby przyznać się do błędu? Sporo Poznaniaków sie jeszcze tym szczyci.

bbbnba i właśnie w tym rzecz. Wy patrzycie tylko na tych, co mają coś wspólnego z piłką. Było pomyśleć o tych, co nie mają pojęcia o piłce i kibicowaniu.

Ale w sumie to ja wam się nie dziwię, to już nie pierwsza wasza oprawa o nas. Fanatycznie .......nięci też byli antyL.
Czyżby KKS to Kolosalny Kompleks Stolicy? Taka mała ironia. Dobra koniec dyskusji. Myślcie już nad kolejną oprawą o Legii, w końcu wasze Janusze(jak mówicie na swoich kibiców, którzy się malują czy też zakładają cylindry) będą bardzo zadowolone.

bbbnba 07.10.2008 18:43

Po prostu śmieszy mnie, gdy ktoś wytyka mi błąd, podczas gdy całkiem niedawno popełnił znacznie większy i to w kilku sztukach :)
A gość od hitlerowców i Bismarcka już zupełnie poleciał. Nie ma co, wesołe to Wasze forum :)

edit:Bardzo mi przykro, ale jeśli oczekujesz przeprosin - zwróć się do pana Leszka. Wspólny język znajdziecie, cel ten sam, więc życzę powodzenia w dążeniu do "bycia przeproszonym".
A babci najlepiej pokazać sektorówkę z właściwą panoramą Warszawy + krótki wykład o kibicowskich stosunkach między Legią, a Lechem.
Jako osoba starsza (a co za tym idzie doświadczona życiowo i inteligentna) ma większe szanse na zrozumienie przekazu niż banda frustratów na kilku ogólnopolskich forach :)

"bbbnba i właśnie w tym rzecz. Wy patrzycie tylko na tych, co mają coś wspólnego z piłką. Było pomyśleć o tych, co nie mają pojęcia o piłce i kibicowaniu."

Prawda jest taka, że gdyby nie walterowskie media nikt spoza kibicowskiego światka nie dowiedziałby się o tej oprawie (dodatkowo nie płakałaby niczyja babcia).
Gdyby nie megalomania i egocentryzm mieszkańców stolicy nie mielibyśmy bardzo dziwnych rozkminek na tematy historyczno-polityczno-patriotyczne i przezabawnych żądań przeprosin :)
Teraz to mogę sobie gdybać.
W Fanatycznie .......niętych przekreślona eLka to mały szczegół sektorówki, więc nie porównywałbym tego do oprawy anty z ostatniej niedzieli. 3 mecze wstecz również obyło się bez oprawy anty, pewnie zawiedliśmy Cię.
Wiem, że jesteś z Warszawy, lubisz być w centrum uwagi, a gdy żądasz przeprosin - masz być przepraszany. Cóż, wybacz, że nie piszę tego posta klęcząc przed laptopem :)

Zygmunt.Król 07.10.2008 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbbnba (Post 613309)
Gdyby nie megalomania i egocentryzm mieszkańców stolicy nie mielibyśmy bardzo dziwnych rozkminek na tematy historyczno-polityczno-patriotyczne i przezabawnych żądań przeprosin :)

Czy to Ty prowadzisz tą obwoźną sprzedaż kurczaków przed kościołem św Marcina? Albo jesteś którymś z górali wystających przed Okrąglakiem? Do tej pory myślałem że to klasyczne wieśniactwo - a tu proszę, otworzyłeś mi oczy - to europejski sznyt i zdrowa samoocena, ponieważ najważniejsze jest podejście merkantylne :rotfl:

Cytat:

Wiem, że jesteś z Warszawy, lubisz być w centrum uwagi, a gdy żądasz przeprosin - masz być przepraszany. Cóż, wybacz, że nie piszę tego posta klęcząc przed laptopem :)

To może zrób stójkę w zwisie:>

Ach, no i jeszcze Cudo-stadion. To w końcu jest budowany zgodnie z projektem i prawem budowlanym czy nie? Może stąd te debilizmy na trybunach - zdrowe jądro wielkopolskich kibiców nie godzi się na brak porządku:D

Kamson 07.10.2008 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zygmunt.Król (Post 613418)
Czy to Ty prowadzisz tą obwoźną sprzedaż kurczaków przed kościołem św Marcina?

Apropo kurczaków...
http://daria24.wrzuta.pl/film/jf8naU...jmlodszy_kibic
Znalezione w temacie "Śmieszne zdjęcia, filmiki itp."

Przepraszam za ota, nie mogłem sie powstrzymać:-p

Pablo84 07.10.2008 21:55

Tu jest na youtube jak by komuś się nie odpaliło.

http://pl.youtube.com/watch?v=ChxzQ9pWntY

Uran235 07.10.2008 22:19

Cytat:

A babci najlepiej pokazać sektorówkę z właściwą panoramą Warszawy + krótki wykład o kibicowskich stosunkach między Legią, a Lechem.
Jako osoba starsza (a co za tym idzie doświadczona życiowo i inteligentna) ma większe szanse na zrozumienie przekazu niż banda frustratów na kilku ogólnopolskich forach :)

Kiedy zaczęliście rozwijać tą sektorówkę, to od razu wiedziałem do czego będzie się odnosić, ale nawet przez chwilę nie pomyślałem, że w ten sposób. Kiedy zobaczyłem całość skojarzenie było tylko jedno i jestem pewien, że miliony Polaków widząc waszą antyoprawę miało takie samo skojarzenie. Nie ma znaczenia, czy było to nawiązanie do sektorówki Legii, czy nie. Dla normalnego Polaka obraz zburzonej Warszawy kojarzy się jednoznacznie, nie ważne, czy jest z Tatr, z Pomorza, czy z Wielkopolski.

Cytat:

Prawda jest taka, że gdyby nie walterowskie media nikt spoza kibicowskiego światka nie dowiedziałby się o tej oprawie (dodatkowo nie płakałaby niczyja babcia).

Jakie znowu walterowskie media. Mecz na żywo transmitowały Orange Sport, Canal+ i TVP. Trzy stacje, z czego jedna publiczna, mecz był reklamowany jako hit rundy, a kamera była skierowana centralnie na tą trybunę. Nie ściemniaj, że to walterowskie media rozdmuchały, bo dobrze wiedzieliście co robicie. Jakoś swoją normalną oprawę zaprezentowaliście tam gdzie siedzi młyn, czyli za bramką, ale antyoprawę walnęliście centralnie, do głównej kamery.

Cytat:

Chłopie, jak wy w ogóle śmiecie twierdzić, że nie macie kompleksów wobec Warszawy. Ta wypowiedź na kilometr śmierdzi kompleksami. Nie lubię Warszawy, nie lubię Warszawiaków i nie przeszkadza mi, kiedy ktoś im utrze nosa. Ale wy zwyczajnie przegięliście.

P.S. Obejrzałem filmik z kurczakami. Cóż powiedzieć, żenujące. Wy na pierwszym miejscu stawiacie nienawiść do Legii i Warszawy, dobrze się dobraliście z Cracovią.

bbbnba 07.10.2008 23:24

A czy Ty Zygmuncie witasz przyjezdnych pod Centralną sprzedając pończochy i inne ekskluzywne odzienie ? :)
O stadionie już się wypowiadałem. Jeśli Cię to interesuje, sprawdź w poprzednich postach. To nic trudnego, nawet Ty powinieneś dać radę :)

Cytat:

Jakie znowu walterowskie media. Mecz na żywo transmitowały Orange Sport, Canal+ i TVP. Trzy stacje, z czego jedna publiczna, mecz był reklamowany jako hit rundy, a kamera była skierowana centralnie na tą trybunę. Nie ściemniaj, że to walterowskie media rozdmuchały, bo dobrze wiedzieliście co robicie. Jakoś swoją normalną oprawę zaprezentowaliście tam gdzie siedzi młyn, czyli za bramką, ale antyoprawę walnęliście centralnie, do głównej kamery.
Super temat wisiał na onecie przez bodajże 2 dni. Potem do zbiorowego lamentu dołączył Leszek z Iławy, co pozwoliło jeszcze troszkę podbić popularność owej sektorówki. Cóż, po "bąkowej masakrze sokiem pomidorowym" kolejny powód, by wbić szpileczki w tego złego Lecha :)
Napisałeś, że miliony (normalnych) Polaków bankowo odczytały panoramę "jednoznacznie". Skąd to wiesz ? Jakiś sondaż, czy po prostu tak palnąłeś bez zastanowienia ? Z ciekawości sprawdź forum Legii, 1/3 jest oburzona (a jakże), 1/3 ma to w dupie, bo koniec końców zripostowali naszą oprawę a pozostali po prostu przyjęli do wiadomości fakt, że rywale nieco zmienili ich najlepszą flagę sektorową. Proste.

Nie wiem jak bardzo interesujesz się sceną kibicowską, ale przypomnę tylko 2 sektorówki Legii z podobizną znanego wszystkim dyrygenta chóru chłopięcego Polskie Słowiki Wojciecha Krollopa, które miałem okazję zobaczyć w Poznaniu. Założę się, że większość kibicowskiej Polski przyjęła to jako humorystyczny sposób dokopania wrogiej drużynie. I tak właśnie powinno się na to patrzeć. Sam przyznałem, że był to niezły pomysł. Na pedofila poznańskiego, odpowiedzieliśmy warszawskim - niejakim Andrzejem Samsonem.
Jakoś nikt wtedy nie krzyczał "dlaczego śmiejecie się z tragedii tych biednych dzieciaków i ich rodziców" itd. Dlaczego ? :)

p.s. Co do akcji rzucania zimnych ogni. Przyznam szczerze, że było mi strasznie głupio po tym zdarzeniu i na pewno nic nie jest w stanie wytłumaczyć tej idiotycznej akcji, ale pisanie wszędzie "sektor rodzinny" jest nieco naciągane. Każdy kto gościł na stadionie Wisły wie, kto przychodzi na "sektor rodzinny" aby przyjrzeć się kibicom gości. Dodatkowo pozostałe osoby na sektorze prezentowały poziom zbliżony do filmików, które wkleiliście. Ale jak wspomniałem wcześniej, rzucania zimnymi ogniami nie pochwalam.

Pablo84 07.10.2008 23:49

Nie wydaje Wam się ,że w tym temacie chyba wszystko już zostało wyjaśnione?Zakończymy dyskusję na temat Lecha i jego oprawy.Po co rozmawiać cały czas o tym samym...

RWD 08.10.2008 13:07

pełna zgoda z "bbnba"
szydzimy z wielu świętości na stadionach - wspomniane wyżej ironizowanie z pedofilii

ciekaw jestem ile babć molestowanych w Polsce dzieci zapłakałoby nad takim obrazkiem
a ilu dziadków chwyciłoby za siekiery

sorry ale nie może być tak że moja świętośc jest moja i jest nietykalna a twoja jest twoja i mogę sobie ją "desakralizowac" kiedy mi się spodoba

trochę mi taka postawa śmierdzi pasami, którzy sami siebie przedstawiają jako żydów (w przenośni) ale gdy się im od nich ciśnie to skarżą się medialnie na antysemityzm wiedząc ze na takim medialnym wózku mogą sobie trochę pochulać wte i we wte

1q2 08.10.2008 14:30

To jest dyskusja w stylu - jakie sa granice , czy wolno je przekraczac itp. i w tym przypadku ,ile osob , tyle opinii i tu wd mnie wychodzi posiadanie lub brak dystansu do roznych rzeczy.
Akurat ten trans byl dla mnie troche ciezko strawny, tyle ze intencje go robiacych, byly zupelnie inne -niz przedstawiaja to ci, do ktorych byl on skierowany
Zreszta nie takie historie byly na trybunach europejskich ,bo tez taka jest ich specyfika.

Jedno jest pewne - mialo to w****ic Legionistow i cel zostal osiagniety.

LS 08.10.2008 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 612646)
(...) jednak zawsze byli w czołówce świata kibicowskiego (...)

Jeśli ruch kibicowski powstał w 2000-2001 roku to faktycznie "zawsze".

Kamson 08.10.2008 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 613569)
Jedno jest pewne - mialo to w****ic Legionistow i cel zostal osiagniety.

Tak nie do końca. Chyba mimo wszystko bardziej wkurzeni byli poznaniacy po ripoście

4fan_player 08.10.2008 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 613588)
Tak nie do końca. Chyba mimo wszystko bardziej wkurzeni byli poznaniacy po ripoście

Oprawa Lecha mówiąc slangiem kibice.net na "+" Dlaczego? ano dlatego bo jest o niej dyskusją i wzbudza kontrowersje :)

Estovic 08.10.2008 16:31

Komunikat pyr w sprawie listu Miklasa:

Szanowny Pan
Leszek Miklas
Prezes Zarządu
KP Legia Warszawa S.S.A

Zarząd Stowarzyszenia „Wiara Lecha” z wielką uwagą oraz nieskrywanym zdumieniem zapoznał się z listem otwartym skierowanym w dniu wczorajszym przez Pana, na ręce prezesa Lecha Poznań – Pana Andrzeja Kadzińskiego.

Z Pańskim listem zapoznaliśmy się z uwagą, bowiem kwestie, które Pan w nim poruszył są na tyle istotne, iż zawsze należy im się odpowiedni szacunek. Może nawet słowo „szacunek” nie ma należytego ładunku emocjonalnego, jaki należy się tragedii setek tysięcy warszawiaków, którzy swoje życie złożyli na ołtarzu wolności oraz godności Narodu. Co do tego każdy rodowity poznaniak zgodzi się z rodowitym warszawiakiem. Nie inaczej jest w przypadku kibiców Lecha Poznań, którzy pamięć ofiar własnej „małej ojczyzny” uczcili w czerwcu 2006 r. Nikt z nas nie śmiałby kalać pamięci synów polskiej ziemi, dzięki którym przyszło nam żyć w wolnym świecie.

Z drugiej strony, Pańska reakcja wzbudziła nasze zdumienie, bowiem uwiecznione elementy oprawy kibiców Kolejorza, podkreślamy – Kolejorza, to m. in. zniszczony Most Świętokrzyski, Pałac Kultury, Rotunda, czy też Hotel Marriott. Jak to można łączyć z krwawiącym obrazem zniszczonej w ’44 roku Warszawy, tego pojąć nie sposób. Nie dziwiłoby nas, gdyby podobne sądy wyrazili rodowici iławianie, czy też mieszkańcy Przasnysza, ale każdy prawdziwy warszawiak panoramę i historię swego miasta i jego budynków zna i potrafi przypisać właściwej epoce.

W swoim liście wyraża Pan żal, iż podobna prezentacja została zaakceptowana przez władze Klubu oraz wyraża nadzieję, że powyższe, jakże mylnie przez Pana interpretowane treści, nie stanowią stanowiska władz Lecha Poznań. Warto Panu wiedzieć, że w Poznaniu kibice oraz klub, który reprezentowany jest przez jego władze, to jedność stanowiąca o jego sile. Dobrze byłoby zatem, gdyby nie przykładał Pan jednej miary do wszystkich, z którymi ma Pan zaszczyt się spotykać i korespondować.

Gdyby zechciał się Pan pochylić nad treścią przekazu, którego byliśmy świadkami w minioną niedzielę, to odnalazłby Pan jedyny prawdziwy motyw – wielka Legia, która z dumą reprezentowała Stołeczne Miasto Warszawę, legła w gruzach. Bowiem gruzowiskiem jest stadion pozbawiony kibiców, dopingu i opraw. Miarą wielkości przywódców jest ich zdolność analizowania sytuacji i reagowania na kryzys. My rozliczani za upadek Legii nie będziemy – Pan niech spojrzy w lustro. Być może ogląd sytuacji ma Pan zakłócony przebiegiem "przyjęcia urodzinowego", które urządzono Panu całkiem niedawno, jednak ignorancji w kwestiach kibicowskich oraz wyjątkowego braku dobrego smaku nic nie usprawiedliwia.

Oświadczamy Panu, że jako kibice poznańskiego Lecha, czujemy się oburzeni i głęboko dotknięci insynuacją, jakoby nasza oprawa miała cokolwiek wspólnego z próbą szargania pamięci bohaterów i ofiar kwiatu polskiego narodu. Tym razem uznajemy to za pomyłkę, którą wybaczamy. Następnym razem będziemy dochodzić obrony dobrego imienia kibiców Lecha Poznań w każdy możliwy i zgodny z prawem sposób.

W imieniu zarządu Stowarzyszenia
Jarosław Kiliński
Prezes

Nie jestem obrońcą Leszka, ale mnie też zburzony Pałac Kultury nie kojarzy się z Powstaniem tylko z odpowiedzią na panoramę Legii. Z takimi rozkminami to "legła, legła Warszawa" też można by pod '44 podpiąć. :>

Pablo84 08.10.2008 17:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LS (Post 613585)
Jeśli ruch kibicowski powstał w 2000-2001 roku to faktycznie "zawsze".

Wystarczy cofnąć o dwie strony wczesniej.Zagalopowałem się, poza tym Emsi już mi słusznie zwrócil uwagę, ja odpowiedziałem i po co do tego wracać.Oczekujesz, że dalej się będę pogrążał?

Gucio25 08.10.2008 22:14

http://www.sport.pl/sport/1,65025,57..._zarobisz.html

Cytat:

"Gdy dotarłem na swoje miejsce na meczu z Azerbejdżanem w Warszawie, zajmował je osiłek w towarzystwie dwóch kolegów. Kiedy poprosiłem ochroniarza o pomoc, spojrzał na mnie jak na wariata."

...

"Znowu odpalą 15 rac, wyrwą krzesełka i odstraszą rodziny i dzieci. Piękne stadiony szybko przestaną być piękne."
ja wiem, ja wiem że sport.pl = wybiórcza, ale ja się pytam, kto to urwa jest Władysław Szwoch?
ten redaktorek zresztą nie lepszy.

Kurt 08.10.2008 22:40

Jednym słowem poszła kontra za liścik Wiary Lecha do Miklasa... Po raz pierwszy ktoś odważył się skrytykować Lecha, który już nie jest wzorem, a jak czytamy

Cytat:

Może i tak, ale zażyłość pomiędzy kibolami a władzami Lecha wymyka się standardom europejskim.
Na każdy przypadek, napiszemy artykuł...

Polskie Media - nasza prawda całą dobę...

Czy nikt oprócz weszło.com (co jest trochę przerażające), nie ma zamiaru zrobić dobrego biznesu opartego na pisaniu prawdy? Taka gazeta, która będzie ogólnopolska, anty lewacka i pisząca prawdę? Przecież z dnia na dzień zyskałaby sobie czytelników. Choć z drugiej strony na idiotach zarabia się łatwiej, tu napiszemy o hordzie barbarzyńców, tam o złotych majtkach Dody... szkoda gadać...

A jakiegoś profesora, doktora, magistra socjologii, od którego z powodu wykształcenia powinno wymagać się obiektywizmu, rzeczowości a który przyłoży rękę do zmodyfikowania prawdy do ich wersji zawsze się znajdzie... W jaką stronę idzie ten świat?

P.S.: Tak swoją drogą przecież to zdanie jest w moim odczucie ch****o napisane od kiedy standardy mogą się wymykać?... coś może nie być zgodne z standardami, zaprzecza standardom ale "wymykające się standardy?

P.e.c.h 09.10.2008 05:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurt C. (Post 613820)
Czy nikt oprócz weszło.com (co jest trochę przerażające), nie ma zamiaru zrobić dobrego biznesu opartego na pisaniu prawdy? Taka gazeta, która będzie ogólnopolska, anty lewacka i pisząca prawdę? Przecież z dnia na dzień zyskałaby sobie czytelników. Choć z drugiej strony na idiotach zarabia się łatwiej, tu napiszemy o hordzie barbarzyńców, tam o złotych majtkach Dody... szkoda gadać...

Gazeta Polska istnieje, ale furory nie robi...

spidey 09.10.2008 10:04

Ciekawy tekst:

Cytat:

Działacze „KP Legia” będący na etatach postkomunistycznego koncernu ITI zajmują się między innymi nieformalnym monitorowaniem działalności kibicowskich środowisk skupionych wokół warszawskiego klubu. Jednym z celów tej obserwacji jest gromadzenie danych pomocnych w rozwoju marketingowej strategii mającej być istotnym źródłem dochodów „KP”.

Czy klimat i problematykę Powstania Warszawskiego może czuć pan Wejchert, wieloletni Tajny Współpracownik SB?

Od kilku lat kibice stołecznej Legii licznie uczestniczą w obchodach kolejnych rocznic Powstania Warszawskiego. Dotyczy to nie tylko 1 sierpnia. Pojawiają się na uroczystościach dzielnicowych upamiętniających zakończenie walk w poszczególnych częściach miasta, a w rocznicę kapitulacji Powstania odwiedzają usypany z ruin stolicy Kopiec.

W najważniejszych miejscach towarzyszy temu składanie wieńców w kształcie herbu Legii. Gdzie indziej składane są wiązanki kwiatów. Niemal na wszystkich Miejscach Pamięci - 1 sierpnia płoną kibicowskie znicze…

By zapewnić sobie środki na tak godne uczestnictwo w obchodach – kibice Legii co roku organizują aukcję koszulek „Warszawa’44 - pamiętaMY” z powstańczymi motywami. Sprzedawane są one za symboliczne 44 złote, a cały dochód przeznaczony jest właśnie na produkcję zniczy i zakup kwiatów składanych potem na poszczególnych miejscach pamięci. Zajmuje się tym znana w środowisku, obdarzona zaufaniem grupa ludzi. Z roku na rok – koszulek sprzedaje się co raz więcej. Zapotrzebowanie rośnie, a… monitoring działaczy KP czuwa.

I oto – niespodzianka! „Klub Piłkarski Legia” wypuszcza do oficjalnej sprzedaży pamiątek klubowych – koszulkę z podobizną „Małego Powstańca” – w celach czysto komercyjnych! Niby prosta sprawa – podpatrzyli, że taki towar schodzi – więc wypuścili swój projekt, by na nim te parę groszy zarobić. Pomijając już jednak herbertowską kwestię smaku – trudno nie zadać pytania – jakąż to legitymację ma ITI do szafowania wizerunkiem Małego Powstańca.

Czy klimat i problematykę Powstania Warszawskiego może czuć miłośnik krakowskiej Wisły Mariusz Walter naznaczany ongiś przez wierchuszkę PZPR jako potencjalny propagandowy spec od przywrócenia dobrego wizerunku Służby Bezpieczeństwa, ORMO i Milicji Obywatelskiej w społeczeństwie?

Co może wiedzieć o Powstaniu Leszek Miklas z Iławy [prezes KP Legia], któremu to sektorówka kibiców poznańskiego Lecha przedstawiająca wizerunek panoramy Warszawy ze zburzonym Pałacem Kultury i Mostem Świętokrzyskim – kojarzy się z szyderstwem z historii 1944 roku? Pan Miklas po prostu nie wie, że w 1944 roku nie było Pałacu Kultury, że to właśnie w tym miejscu stała gęsto zabudowana pięknymi kamienicami część Śródmieścia będąca Sercem Miasta, że Mostu Świętokrzyskiego nie było nawet w planach, że Iława była w Niemczech – i że obecna sektorówka Lecha – była zwykłą złośliwą antyflagą odnoszącą się do naszej powszechnie znanej legijnej sektorówki z panoramą współczesnej Warszawy.

Trudno sobie przypomnieć jakiś rzetelny materiał o Powstaniu emitowany w mediach należących do grupy ITI, ale za pośrednictwem Onetu w miniony weekend mogliśmy poczytać rozpowszechniane na ten temat brednie przez komunistę Leszka Millera, których w ostatnich dniach miał okazję jeszcze bronić na antenie stacji TVN.

Nie sposób również zapomnieć gorliwie wypełniających obowiązki służbowe pracowników TVN-u bez zażenowania skaczących po grobach Powstańców w dniu 1 sierpnia na Wojskowych Powązkach. To też wiele mówi o podejściu do sprawy. Więc raz jeszcze pytam o legitymację i moralne prawo.

Odpowiedzi nie oczekuję. Z tymi ludźmi nie pragnę żadnego dialogu. Przywołam tylko nieśmiertelne hasło.

PRECZ Z KOMUNĄ!!!

http://www.warszawiak.eu/wydarzenia_w_warszawie/wiesci_z_dzielnic/komunisci_rece_precz_od_powstania.html

:D

7 kotów 09.10.2008 10:13

Spidey, co niby w tym takiego ciekawego ?
Przeciez to juz nawet zabawne nie jest. Tylko nuzace. W kolko to samo.

Polecam ciekawszy tekst z legialive.pl o Czlowieku z Lazienkowskiej ktoremu gestapowcy na bramkach chcieli laske zrobic i portagali kurtke.
Przynajmniej jest watek erotyczny, detektywistyczny, sa dialogi, jest dramat jednostki i milczenie tlumow.

EDIT:

Szukam tej koszulki i nie moge znalezc.
Jest "welurowy pajacyk", jest "pirat" (zajebiscie smieszny) , jest syrenka...
http://sklep.legia.com/sklep/index.php?a=new

Wiec nie weim czy sformulowanie WYPUSZCZA - odnosi sie do tego, ze wlasnie trwa produkcja i detektyw P. odkrywa ich niecne zamiary,
czy m brzmiec jako MYSLE ZE MA ZAMIAR WYPUSCIC.

A "Maly Powstaniec" to chyba 3. po Chopinie i Zygmuncie najbardziej rozpoznawalny pomnik Warszawy. Jesli nie drugi, przed Chopinem.

Natomiast autor moglby w sumie pochwalic owych ubekow, komunistow, sprzedawczykow narodu, bo w koncu w sklepie jest tez koszulka z PKiN, ktory to Polakom sie kojarzy jednoznacznie.
Ale lepiej sie przy.......ic do koszulki z jednym z pomnikow miasta, dopisujac od razu jakim jest sie zajebistym harcerzem.

pan_premier 09.10.2008 10:14

tekst dobry, ale za dużo przymiotników, jak czytam takie opisy to mam wrażenie, że ktoś ma mnie za głupka i powtarzając 5x to samo, nakreśla mi sposób myślenia...
Przez to brzmi troche propagandowo.

Sama akcja KP, to czyste s****ysyństwo, coraz bardziej przekonuje się w tym, że faktycznie rozmawiaćz nimi się nie da.
Macie teraz dobrą okazję na przedarcie sie do konkurencji ITI, by pokazać po co wy sprzedajacie pamiątki, a po co oni
Tylko trzeba to madrze wykorzystać, a nie wyzywac i rzucac tortem...

PS
co do agenturalności ajtiajowców, to 'powszechna wiedza' czy jakos potwierdzone wyrokiem sadu czy czymś?
pytam bo nie słyszałem zeby w TVNie o tym mówili...

PS2.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów
Polecam ciekawszy tekst z legialive.pl o menelu z Lazienkowskiej ktoremu gestapowcy na bramkach chcieli laske zrobic i portagali kurtke.
Przynajmniej jest watek erotyczny, detektywistyczny, sa dialogi, jest dramat jednostki i milczenie tlumow.

:lol:
Szkoda , że w odpowiedzi chłopa od bezpieczeństwa wątek erotyczny nie został poruszony. Trochę się tez zawiodęłm postawa ochroniarza.
Obiecanki cacanki. Na minus, ze watek erotyczny gejowskim jest.

GemHZR 09.10.2008 11:20

Cytat:

Polecam ciekawszy tekst z legialive.pl o menelu z Lazienkowskiej
Proszę Cię :/ Co to kierwa ma znaczyć?

7 kotów 09.10.2008 11:46

Przeliterowac Ci mam, czy dac odnosnik do slownika jezyka polskiego ?

Ale rozumiem - czlonkowie (L)-kaidy maja teraz opinie polBogow i nienalezy szydzic z wygladu, osobowosci i zachowania.
Wyedytuje wiec tego "menela"

Coraz bliszy jestem stwierdzenia, ze do sytuacji na LAzienkowskiej (SKLW + trybuny) idealnie pasuje lekko zmodyfikowane powiedzonko o harcerzach:
Dzieci udajace doroslych pod przewodnictwem doroslych zachowujacych sie jak dzieci.

Szkoda ze nie macie pod Warszawa jakies mazowieckeij Mt. Rushmore.
Mozna by wykuc w skale podobizny "Kelnera", "Malarza" i np. Kijka jako lacznik miedzy swiatem doroslych i dzieci.

PS. Zobacze w koncu ta koszulke ?

GemHZR 09.10.2008 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 613911)

Podaj.

Cytat:

Ale rozumiem - czlonkowie (L)-kaidy maja teraz opinie polBogow i nienalezy szydzic z wygladu, osobowosci i zachowania.
Niekoniecznie, za to każdego możesz nazwać menelem.

Zygmunt.Król 09.10.2008 14:06

Cytat:

Wyedytuje wiec tego "menela"

Pękasz?:rotfl:

Cytat:

Coraz bliszy jestem stwierdzenia, ze do sytuacji na LAzienkowskiej (SKLW + trybuny) idealnie pasuje lekko zmodyfikowane powiedzonko o harcerzach:
Dzieci udajace doroslych pod przewodnictwem doroslych zachowujacych sie jak dzieci.

A nie lepsze (podobno irladzkie) - musisz rosnąć sam, niezależnie od tego jak wysoki był twój dziadek:D

Cytat:

Szkoda ze nie macie pod Warszawa jakies mazowieckeij Mt. Rushmore.
Mozna by wykuc w skale podobizny "Kelnera", "Malarza" i np. Kijka jako lacznik miedzy swiatem doroslych i dzieci.

A może w ramach pojednania pół twarzy Starucha - drugie pół Miklasa, pół Bosmana - pół Waltera, itd. Na górze jako wódz Crazy Horse Kijek wypuszczający strzały na przemian ze starym i nowym logo?

Cytat:

PS. Zobacze w koncu ta koszulke ?

A nie lepiej to na jakieś fajne dziewczyny popatrzeć?:rotfl:

Pablo84 09.10.2008 14:13

Też bym w sumie chciał te zobaczyc koszulki małego powstańca wydane przez klub, bo nie chce mi się jakoś specjalnie w to wierzyć.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl