Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kto za Sobolewskiego? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10913)

Drozd 30.12.2023 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1614293)
Drozd, jakim ty jesteś idiotą to głowa mała. Robiłem sobie bekę za czasów Hyballi z idiotów, którzy po jednym dobrym meczu robili zbawcę z trenera, a po jednym złym chcieli go zwalniać. Stąd pisałem po kazdej porażce czy Hyballa już do wy.......enia.
Mówiłem ci to kiedyś ale do pustego łba nie dociera. Z tego co kojarzę to jesteś własnie przedstawicielem myśli, o której piszę, czyli łykanie tego co Jaro wymyśli i podniecanie się, że ten trener to już ideał, że ten to już ogarnie. Dlatego się teraz podniecasz na Rude.

A moje bronienie PMS objawia się tym, że:
- mówię, że Królewski odwala cyrk na kółkach
- mówię, że Moskal by się nie nadawał
- mówię, że ten Rude to taka sama zagadka jak Jop
- mówiłem, że Sobol był do zwolnienia już po tamtym sezonie

Po prostu mam czas i chęć to sobie piszę o tym Rude, bo serce pęka co się w tym klubie odpierdala. Jak legenda stacza się na oczach wszystkich i za przyzwoleniem wielu osób, które są blisko klubu.

I na 80% uważam, że mam rację, tzn. że pomysł z Rude nie wypali i że Jaro kręci jakieś swoje interesy przy Wiśle - tzn. np. chce sobie zbudować jakąś bazę pod AI, wypromować to i sprzedać światu za dobry hajs - stąd wrzucanie kasy w Wisłę przez gołodupca jak Jaro - chyba, że mnie ktoś z błędu wyprowadzi i Królewski sra kasą więc sobie pożycza dla potencjalnego trupa bo ma tej kasy za dużo. Tylko jakoś mi się to nie zgrywa, że nagle młody gościu, chyba nie jakiś multimilioner, z firmą, która zysków nie przynosi pluje sobie milionami bo w sumie co tu z kasą robić jak się ma na koncie np 10 milionów zł i można je utopić w klubie.

PS Jak pamiętasz, że ja pierwszy raz napisałem, żeby Hyballę wywalić po remisie z Górnikiem 2,5 roku temu, to musisz mieć niezły kisiel w głowie, że takie rzeczy się tam mieszczą. Człowiek nie wie co tydzień temu robił, a ten wie, że 2,5 roku temu coś na forum napisałem. Ja pierdziele.

Masz czas więc sobie tak pitolisz co ślina na język przyniesie... Twój czas baw się dobrze...

Tylko z tego pitolenia nie wynikają żadne konkrety bardzo jesteś podobny do Jarka.

Przyszedł młody ambitny trener z kraju o kulturze piłkarskiej nieporównywalnej do naszej i zanim jeszcze zaczął pracę wyskakujesz z ocenami co będzie jak się nie uda. A może się uda i wszystkie te płacze będziesz sobie mógł w dupę wsadzić.

ps. No pamiętam jak wyskoczyłeś z niby żatrobliwym "Hyballa do zwolnienia" bo pomyślałem sobie. Co za idiota. Te banialuki które teraz wypisujesz też ciężko będzie zapomnieć.

robert777 30.12.2023 16:58

Młody, bez doświadczenia, to mi wygląda na eksperyment jak z Pasiecznym, oby efekt nie był taki sam

Drozd 30.12.2023 17:06

Trener który założył szkołę trenerów musi mieć doświadczenie. Chociaż teoretyczne. :) A praktyczne? Grał o najwyższe cele w Meksyku i Kostaryce w stanach pracował z piłkarzami którzy są warci kilka razy więcej niż cała Wisła. Samo to daje mu atrybut profesjonalisty yo ważniejsze niż doświadczenie moim zdaniem.

Arkadiusz.Czerepach 30.12.2023 19:46

z tym niby żartowaniem o Hyballi Jaroo zrobił wiele złego

Jaroo1 30.12.2023 20:05

A jeszcze najlepsze było jak drozd twierdził, że przez to, ze ja tak zacząłem pisać, zwolniono Hyballe :D

Drozd 30.12.2023 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1614306)
A jeszcze najlepsze było jak drozd twierdził, że przez to, ze ja tak zacząłem pisać, zwolniono Hyballe :D

Takich potocznie się nazywa pożyteczny idiota, mam nadzieję, że masz tego świadomość. Co było dalej pokazała historia. Swoim durnym gadaniem mogłeś podciąć lawinę która zabrała Wisłę w kierunku dupy z której właśnie staramy się wygrzebać.

Teraz pieprzysz farmazony oparte całkowicie na swoim pokrętnym widzi mi się. Starając się tworzyć przeświadczenie, że jak się nie uda to będzie to normalne zgodne z logiką, a jak się uda to będzie to przypadek, fuks i nie będzie to niczego dowodziło. Takie propagandowe brednie wypluwasz oczywiście zupełnie przypadkiem, bo masz akurat czas.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1614305)
z tym niby żartowaniem o Hyballi Jaroo zrobił wiele złego

Kubuś nie mógł zacząć swojej gry dokąd "kibice" byli po stronie Hyballi bo drużyna walczyła i wyniki w miarę się zgadzały. Wystarczył jeden pożyteczny idiota, który wywołał temat zwolnienia żeby uruchomić całą machinę. Bo że to była stworzona przez klub cała machina to chyba nie ma już dzisiaj wątpliwości.

Nasz nowy trener to taki Hyballa2 młody profesjonalista z pasją nie bojący się wyzwań, dobrze przygotowany merytorycznie gdyby dodać mu czuprynę nawet fizjonomię ma podobną do Petera. Zupełne przeciwieństwo trenerów z PMS, którzy boją się własnego cienia. Jeszcze nawet facet słowem się nie odezwał, a już ekspert Jaroo1 wie, że wszędzie go wyrzucali, nie ma żadnego doświadczenia i że w ogóle dramat i kompromitacja. Jakby dostał sraczki, a to tylko dlatego że ma czas. Tylko czekam jak zacznie opowiadać że nasz nowy trener to wariat i szaleniec. :) Przypadek?

Arkadiusz.Czerepach 30.12.2023 21:27

mam takie samo zdanie i od razu wtedy próbowałem ukrócać trollowanie Jaraa

Jaroo1 30.12.2023 21:39

Drozd, ty jesteś tak głupi że tego się nawet skomentować nie da. Hyballę zwolniło kilka osób na forum, nie Kuba od jajeczka ale Sobola nie mogło zwolnić całe forum, trybuny itd bo to PMS i uparcie był trzymany :D wbrew woli trolli internetowych, czy krwiożerczych kiboli.

W worku osób odklejonych siedzisz razem z Królewskim.

MaLk 31.12.2023 13:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614223)
W wywiadzie u Cwiąkały Jaro powiedział, że jego algorytm porównał z listą trenerów od Kiko i miał jedno wspólne trafienie.
Obstawiam, że to było TO trafienie.

Tu nie ma żadnej filozofii. Wybrany został ten kandydat z "notesu Kiko", który również ma pier*olca na punkcie wdrożenia Moneyball w drużynie piłki nożnej, a teoretyczne papiery na to ma nawet o dwie klasy lepsze od samego Królewskiego. Biorąc pod uwagę ogłoszoną filozofię Królewskiego zostałby wybrany nawet gdyby rywalizował z Guradiolą, Mourinho i Kloppem, bo tak był skalibrowany model i cała reszta kompetencji miała drugorzędne znaczenie.

Pozostaje mieć nadzieję, że to nie będzie tak, jak dotychczas okazywało się w większości przypadków w piłkarskiej praktyce, czyli że najlepsi analitycy niekoniecznie byli najlepszymi trenerami, bo - o dziwo - są to dwie zupełnie różne profesje wymagające różnych zestawów kwalifikacji, kompetencji i umiejętności miękkich. Na pewno nie jest tak, że w zawodzie trenera wystarczy odpowiednia wizja tego, co się chce osiągnąć i przygotowanie teoretyczne.

Nie znam gościa, więc go nie skreślam na starcie i życzę mu jak najlepiej dla jego i naszego dobra, tym niemniej nie da się ukryć, że z tych wszystkich oczekiwań, które się przewinęły kiedykolwiek tutaj na forum wobec nowego trenera, niezależnie od tego, kto je zgłaszał, zgadza się tylko jedno - narodowość. Trudno, widocznie się nie znamy.

Jaroo1 31.12.2023 14:00

Dobry piłkarz na bank będzie dobrym trenerem - to już się wyczerpało więc teraz lemingi uważają, ze dobry teoretyk/człowiek od analizy będzie dobrym trenerem. Super myślenie, takie życzeniowe, aby się pooszukiwać.
Fajnie by jednak było otrzeźwieć i pomyśleć, że dobry trener to po prostu dobry trener, ktoś kto umie w trenerkę, niezależnie czy zna się bardzo dobrze na nowinkach, był super piłkarzem czy jest średni we wszystkim ale po prosu dobry w trenerce.

Nie przeczy to temu, że na prawdę dobrym trenerem może zostać każdy.
Problem z Rude jest taki, że póki co właśnie jeśli o trenerkę chodzi jest trenerem co najwyżej średnim, a raczej słabym. 2 lata, 2 kluby, 60 meczów rozegrane, z obydwu klubów go zwolnili, kibice nie byli z niego zadowoleni. To powinno kazdemu kto się tu nim podnieca mówić wszystko.

Markus 31.12.2023 14:22

@Jaroo,

Jakim Rude okaże się trenerem w Wiśle pokażą dopiero mecze. Głoszenie teraz, że to zły trener i wybór jest przedwczesne i całkowicie niepoważne.

Według wszystkich docierających do nas informacji, Rude ma wiedzę i plan na Wisłę oraz na rozwój poszczególnych zawodników. Został on pozytywnie zaopiniowany i wzbudził uznanie. Czy uda mu się to zrealizować, to się dopiero okaże. Na pewno są argumenty za tym, aby go zatrudnić.

Jakoś nie słyszymy aby Moskal czy ktokolwiek inny przedstawił 80-stronicową analizę drużyny Wisły i koncepcję poprawy jej gry. Może tych innych dostępnych kandydatów to po prostu przerasta i są słabsi warsztatowo? Jesteś w stanie dopuścić choć taką możliwość czy tylko przesądzać z góry, że zatrudnienie Hiszpana to strzał w kolano, choć nie masz ku temu żadnych podstaw? Kompletnie nie znasz tego człowieka ani jego metod pracy.

Czemu ma służyć ta Twoja histeryczna nagonka na naszego nowego trenera? Skala Twoich wysiłków, aby go zohydzić kibicom już teraz na wstępie prawie tak duża jak u Koalika zaczyna mnie zastanawiać. O co Ci tak naprawdę chodzi?

Jaroo1 31.12.2023 15:05

O nic nie chodzi. Po prostu za dużo bajek od Królewskiego już się nasłuchałem. Tak samo super jak Rude był Sobol po zawaleniu awansu rok temu. Sobol wykonywał świetną pracę, był najlepszym taktykiem i algorytm oceniał go pozytywnie. W tym sezonie miał być istny rozpierdziel bo miał już doświadczenie, przepracowane z drużyną ponad pół sezonu i miał już samodzielnie od początku sezonu ruszyć do eklapy :D Same superlatywy o Sobolu jak widać

Drozd 31.12.2023 15:17

Ale Sobola ocenialiśmy na podstawie tego jak gra drużyna i to było powodem krytyki. Teraz pojawia się nowy trener, jeszcze nawet z samolotu nie wysiadł, a na forum już nagonka i oceny, bo Jaroo1 ma czas i dostał krytykanckiej sraczki. Zupełnie przypadkowo w trosce o oszukiwanych kibiców.

Moim zdaniem to jest celowe tworzenie złej atmosfery, żeby od pierwszego remisu w sparingu wywierać presję na zmianę decyzji co do trenera. Bo tak jak kiedyś Hyballa tak teraz Rune jest zagrożeniem dla "rodzinnej atmosfery" w Wiśle z której od lat korzysta wiele osób.

Jaroo1 31.12.2023 15:30

Jakbyś trochę czytał to co piszę to byś wiedział, że jestem pierwszy do cieszenia się z tego, że ktoś z jajami by wszedł do tego klubu i rozwalił to kółko wzajemnej adoracji i dlatego pozytywnie oceniałem Hyballę, a negatywnie oceniam wszystkie cyrki i obiecanki Królewskiego. Rude łapie mi się w widełki obiecywania cudów przez Królewskiego.
W ogóle wizja budowania klubu na przyszłość - stąd też ten cały Rude - w sytuacji gdy byt Wisły jest zagrożony i być może te 15 meczów zadecyduje o być albo nie być Wisły, to jest debilizm do kwadratu.

Jaro stawia na logikę, algorytmy, AI a cały czas wybiera najgorsze opcje, debilne opcje. Rozumiałbym wybór Rude jakby był czas na eksperymenty, rozwój. Teraz jest to zwykła głupota i pajacowanie.

Sobola ocenialiśmy za wyniki w Wiśle bo pracował tylko w Wiśle i w Płocku. A Rude oceniam za wyniki z Kostaryki i Hiszpani. I pokrywają się one z sukcesami Sobola. Także jeden wart drugiego.

Watts 31.12.2023 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1614361)
Moim zdaniem to jest celowe tworzenie złej atmosfery, żeby od pierwszego remisu w sparingu wywierać presję na zmianę decyzji co do trenera. Bo tak jak kiedyś Hyballa tak teraz Rune jest zagrożeniem dla "rodzinnej atmosfery" w Wiśle z której od lat korzysta wiele osób.

tych osób które i tak zostają teraz w sztabie? ;)

wolfy 31.12.2023 21:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1614361)
Ale Sobola ocenialiśmy na podstawie tego jak gra drużyna i to było powodem krytyki. Teraz pojawia się nowy trener, jeszcze nawet z samolotu nie wysiadł, a na forum już nagonka i oceny, bo Jaroo1 ma czas i dostał krytykanckiej sraczki. Zupełnie przypadkowo w trosce o oszukiwanych kibiców.

Dokładnie. Jestem sceptyczny, ale nie ma sensu z góry uprzedzać się do nowego trenera, a już na pewno - nie robić kwasów.

Sobolewski był krytykowany bo jest taktycznym nieogarem. Jest szansa, że Rude będzie chociaż próbował reagować na zmianę ustawienia rywali i nie będzie miał rozpisanych zmian przed meczem. To już spory krok naprzód w stosunku do Sobolewskiego i Jopa, któremu Polonia zmieniając sposób gry ostatnio zrobiła na boisku dziecko. Czytanie gry jest ważne, a koleś podobno ogarnia.

pepe72 01.01.2024 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1614347)
Tu nie ma żadnej filozofii. Wybrany został ten kandydat z "notesu Kiko", który również ma pier*olca na punkcie wdrożenia Moneyball w drużynie piłki nożnej, a teoretyczne papiery na to ma nawet o dwie klasy lepsze od samego Królewskiego. Biorąc pod uwagę ogłoszoną filozofię Królewskiego zostałby wybrany nawet gdyby rywalizował z Guradiolą, Mourinho i Kloppem, bo tak był skalibrowany model i cała reszta kompetencji miała drugorzędne znaczenie.

Pozostaje mieć nadzieję, że to nie będzie tak, jak dotychczas okazywało się w większości przypadków w piłkarskiej praktyce, czyli że najlepsi analitycy niekoniecznie byli najlepszymi trenerami, bo - o dziwo - są to dwie zupełnie różne profesje wymagające różnych zestawów kwalifikacji, kompetencji i umiejętności miękkich. Na pewno nie jest tak, że w zawodzie trenera wystarczy odpowiednia wizja tego, co się chce osiągnąć i przygotowanie teoretyczne.
...

Przytoczony Guardiola jest przykładem kariery od analityka do trenera. I jak bym się nie obraził jakby Rude zrobił podobna karierę. Może na początek Mistrzostwo Polski :>

Arkadiusz.Czerepach 03.01.2024 15:40

pepe mi na poczatek to awans wystarczy ;)

MaLk 03.01.2024 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1614462)

Nie wystarczy Ci, że będziemy najnowocześniejszym klubem w Polsce?

Nawet jeżeli będziemy jednocześnie najbardziej zadłużonym najbardziej nowoczesnym klubem w IV lidze, jest to cena, jaką każdy z Wiślackim DNA powinien być gotów ponieść, ważne, że będziemy się wyróżniać!

pepe72 03.01.2024 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1614462)

Statystycznie potrzeba 11 zwycięstw
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...postcount=3586

I lepiej niech te 11 meczów wygra bo w barażach/palyoffach to Rudemu do tej pory nie szło :(

pepe72 03.01.2024 21:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1614465)
Nie wystarczy Ci, że będziemy najnowocześniejszym klubem w Polsce?

Nawet jeżeli będziemy jednocześnie najbardziej zadłużonym najbardziej nowoczesnym klubem w IV lidze, jest to cena, jaką każdy z Wiślackim DNA powinien być gotów ponieść, ważne, że będziemy się wyróżniać!

Dlaczego w IV lidze?
Jaro w ostatnich wywiadach powiedział, że nie zamierza zaprzestać finansowania Wisły.
A co więcej, że 3 miliony USD długu to nie jest problem, który odstraszałby inwestorów.

M.in. o takich głupich tekstach było w wywiadzie na YT Prawda Futbolu.

Jaroo1 03.01.2024 21:12

Wiadomo, tu 12 mln brakujących do budżetu, tu 40 mln takiego długu, tam 80 mln innego długu, jak widać nie przeszkadza to w tym aby inwestorzy się zabijali o Wisłe Kraków... tzn. źle, nie przeszkadza to w .......eniu głupot Jarkowi.

Przecież on chyba teraz to sobie wymyślił, że stworzy tak atrakcyjny klub, atrakcyjny produkt, który sam się będzie prowadził dzięki AI, a ludzie będa jedynie to nadzorować, i inwestorzy będa zachwyceni czymś tak niespotykanym, że kupią klub z długami, bo będzie miał tak zajebisty potencjał, że będzie warto.

Tylko nawet gdyby mu wierzyć w takie bajki, to jaki potencjał moze mieć taki klub? Bez dobrego zarządzania to może zajedzie w przyszłości z tym AI do srodka tabeli ekstraklasy, bo może w przyszłości rzeczywiście to rozwinie się na tyle, że pozwoli wybierać lepsze rozwiązania ale też nie jakieś idealne. Poza tym jesli to się rozwinie to będzie korzystał z tego każdy klub więc wykluczy to posiadanie jakiejś przewagi nad innymi.

Pepe, Ty bardzo lubisz jak CI Królewski bajki opowiada i jeszcze twierdzenie, że w wywiadzie było o głupich tekstach :D 5 lat szukania inwestora, zbył jebaniec jedynego inwestor, który się Wisłą interesował, a tu nadal wizje, że ktoś będzie zainteresowany przejmowaniem finansowego trupa, w I lidze, z dziurą budżetową co sezon - co raz większa zapewne :D Nie wiem czy to jeszczebajki czy już czyste fantasy.

pepe72 04.01.2024 02:08

Ja mam ubaw, bo po wywiadach właściciela było jasne, że internet zapłonie.

Ale tak bardziej poważnie to zapytaj google o frazę "Brighton data driven"

https://thefootballtech.com/football...ped-liverpool/

https://www.thetimes.co.uk/article/b...sold-jvswv0nrv

https://www.yahoo.com/now/why-bright...l?guccounter=1
Why Brighton And Brentford Recruitment Strategies Are So Effective
Cytat:

Pierwotnie napisane przez mountainwestwire
Zarówno Brentford, jak i Brighton osiągnęły niedawno zawrotne wyżyny Premier League, grając głównie w niższych ligach angielskiej piłki nożnej. Zaledwie siedem lat temu, w 2014 roku, Brentford grał nawet w League One.

Nie udało się tego jednak osiągnąć dzięki dużym inwestycjom bogatych właścicieli, ale raczej dzięki przenikliwości biznesowej i ukierunkowaniu na odpowiedni profil graczy na rynku transferowym poprzez skupienie się na analizach
(...)
Poniżej wyjaśniamy, w jaki sposób i dlaczego oba kluby odniosły tak imponujący sukces oraz jak właściciele Tony Bloom i Matthew Benham wykorzystali taktykę "moneyball", aby wynieść swoje kluby na szczyt angielskiej piłki nożnej.
(...)
Dlaczego okazało się to tak skuteczne?

Kilku pracowników obecnych klubów było także byłymi pracownikami firm bukmacherskich Bloom i Benham, w związku z czym w pełni zaangażowali się w podejście, jakie mają do piłki nożnej. Korzystając z modeli statystycznych firm bukmacherskich, udało im się wybrać i zidentyfikować podobnych graczy w celu rekrutacji.

Pomogło to obu klubom znaleźć ukryte perełki, które były niedoceniane przez rynek. Odtąd zamiast inwestować duże sumy w talenty zidentyfikowane już przez resztę piłkarskiego świata, umożliwiono klubom znalezienie talentów, na które jest mniejsze zapotrzebowanie, co oznacza, że ich wartość transferowa byłaby znacznie niższa.

Teoria została również wypróbowana i przetestowana na duńskim klubie FC Midtjylland, który z pewnością sam odniósł wielki sukces po tym, jak Benham stał się większościowym udziałowcem w 2014 roku. Zaledwie rok później klub zdobył swój pierwszy w historii tytuł mistrzowski, a Benhamowi w dużej mierze przypisywano triumf.
(...)

Sumując, tak podoba mi się wizja Królewskiego.
Choć oczywiście mam obawy choćby o ew. baraże.
Ale dziś, jeszcze przed prezentacją trenera (będzie w poniedziałek), nie ma co panikować.

sandomingo 04.01.2024 07:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614470)
Dlaczego w IV lidze?
Jaro w ostatnich wywiadach powiedział, że nie zamierza zaprzestać finansowania Wisły.
A co więcej, że 3 miliony USD długu to nie jest problem, który odstraszałby inwestorów.

3 mln dolarów długu?!
O 3 mln dolarów to dług rośnie każdego roku...

Markus 04.01.2024 09:51

Chyba dam Jaoo do ignorowanych, bo ciężko czytać tą nieustanną lawinę histerii, paniki i ciągłego ataku na trenera, który jeszcze niczym kompletnie nie podpadł, ani nie zawinił, nie miał możliwości niczym się wykazać i którego nawet chyba jeszcze nie ma w Krakowie.

Jaroo zachowuje się tak, jakby właśnie Rosjanie przekroczyli granice Polski i rozpętała się w pełnej skali III wojna światowa.

Widać, że niektórym zależy na zrobieniu kwasu. I tym razem nie jest to tylko Koalik. Będziecie kibicować jak hieny, by tylko coś Rude nie poszło? Tak to będzie wyglądać ?

Jaroo1 04.01.2024 10:15

Rude tu niczemu nie jest winien. Jest to analityk, który próbuje swoich sił jako trener. Póki co wyleciał z hukiem z dwóch klubów, które miały potencjał i jak widać potencjał w połączeniu z AI na niewiele się zdał bo zaliczył w tych klubach niepowodzenie. Jak też widać po pół roku i roku pracy w kazdym z klubów, nie był w stanie przekonać do siebie właścicieli, nie oczarował ich tym AI, na tyle żeby zostać w klubie na kolejny sezon i udowodnić, że coś nie coś potrafi, a AI to przyszłosć i ma sens.

Winien jest Krolewski, który eksperymentuje, a na stanowisko trenera sprowadził kolejny wynalazek. I przeciwko takiemu podejściu protestuje. Powiedzmy, że na 20% Rude może okazać się strzałem w dziesiątkę - niestety to samo można napisać praktycznie o każdym trenerze, o takim, który ma jakieś zaplecze taktyczne (jak Rude) czy takim, który zaczyna przygodę i ma dobre wyniki (ma w sobie to coś?) jak Jop, czy o Brzęczku, który jakieś tam wyniki w Płocku miał, był selekcjonerem więc powinien sobie w Krakowie poradzić.
Ale jest niestety jeszcze 80% do calosci i niestety na tyle procent Rude sobie nie poradzi. Wlasnie z tych powodów, które wypisałem na początku.
Jest to kot analityki. Ale dlaczego analityk, który 2 razy się ośmieszył jako trener, miałby sobie nagle poradzić na tym stanowisku w Wiśle? - gdzie ma najtrudniejsze zadanie, tu jest 15 meczów i tak z 11 musi wygrać. Nie ma czasu na choćby jedną głupią pomyłkę. Na pewno mu się uda :D

MaLk 04.01.2024 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614470)
Dlaczego w IV lidze?

Bo optymistycznie zakładam, że w przypadku ewentualnej upadłości pozwolą nowemu podmiotowi odwołującemu się do historii i tradycji Wisły zaczynać od IV ligi a nie od B-klasy.

Cytat:

No, ja też nie zamierzam. Tyle że między tym, czy zamierza, a tym, czy i na ile jego finansowanie będzie wystarczające jest spora różnica. Oczywiście można się co pół roku rajcować tym, czy uda nam się spłacić dług licencyjny i ignorować dług pozalicencyjny.

Cytat:

Jakie 3 mln USD długu? Żyjesz w alternatywnym świecie finansów czy dałeś się zrobić w konia temu, co Jaro kreatywnie opowiada? :D

Cytat:

Między innymi dlatego Jaro nigdy nie odważy się na prawdziwą publiczną dyskusję z ludźmi, którzy mają co niecoś wiedzy czy to o piłce, czy to o finansach. Wtedy musiałby odpowiedzieć na rzeczywiście niewygodne pytania i konfrontować się z rzeczywistością.

MaLk 04.01.2024 11:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614475)
Ale tak bardziej poważnie to zapytaj google o frazę "Brighton data driven"

Tak bardziej poważnie, to zapytaj google o to, kto jest właścicielem Brighton. Wtedy może zrozumiesz czym różni się sytuacja nasza od sytuacji Brighton.

Cytat:

Sumując, tak podoba mi się wizja Królewskiego.
Mnie też się podoba. Jako abstrakcyjna koncepcja nie miałbym nic przeciwko temu, żebyśmy byli tym pierwszym, najnowocześniejszym, data-driven klubem w Polsce, a nawet na świecie, grający przy tym atrakcyjną dla kibica krakoską piłkę z wiślackim DNA, legendami, profesjonalistami itp. Mnie też to rajcuje, lubię te klimaty, naprawdę!

Dobra. A teraz zejdźmy na ziemię. Jesteśmy klubem, który formalnie spełnia wszystkie przesłanki, jakie prawo wiąże z obowiązkiem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości. Nie mamy majątku, mamy kilkudziesięciomilionowy dług, nie mamy sztabu, nie mamy struktur, nie płacimy w terminie, generujemy stratę rocznie na poziomie kilkunastu milionów złotych i jest to stan permanentny. Właściciel ma start-up, który po dziesięciu latach sam wymaga ciągłego dokładania, a jego przychody są mniejsze niż przychody klubu. Żadnego ze współwłaścicieli nie stać na to, aby dokładać do klubu większe pieniędze w dłuższej perspektywie. Dziś-jutro jakiś Iksiński może nie wytrzymać i złożyć wierzycielski wniosek upadłościowy. Nie mamy dostępu do żadnych sensownych pieniędzy z praw medialnych. Nie mamy gwiazd, nie sprzedajemy piłkarzy, plączemy się w środku I ligi, wzmocnień szukamy wśród odpadów z polskich klubów i na IV-ligowych boiskach hiszpańskich, przegrywamy wszystkie kluczowe mecze. Walcząc o awans walczymy o życie.

Zaje*iste okoliczności sprzyjające temu, aby się zaprzeć i wprowadzać idealistyczną wizję, która ma wypalić w bliżej nieokreślonym horyzoncie czasowym, tylko po to, aby udowodnić światu, że jest się wizjonerem.

Arkadiusz.Czerepach 04.01.2024 12:09

jako że offtopujemy to taka ciekawostka jaką usłyszałem dziś w KS

jeśli przypadkiem zdarzy sie tak że bedziemy grać baraż z Lechią w Gdańsku, to nie na stadionie Lechii , bo na tym będzie w tym czasie koncert Dawida Podsiadło :)

pepe72 04.01.2024 14:17

Za to na naszym stadionie będą jakieś mistrzostwa rugby kobiet więc murawa będzie zryta jakby stado dzików się dorwało na stadion.

pepe72 04.01.2024 14:20

Ponoć "litewski wariant" to był Rokas Garastas.

https://baltyckifutbol.pl/rokas-gara...-wisly-krakow/
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bałtycki Futbol
W trakcie niedawnych poszukiwań nowego trenera przez Wisłę Kraków w internecie pojawiły się pogłoski o "litewskim wariancie". W domysłach fanów górowały dwa warianty: pozostający bez pracy Valdas Dambrauskas lub trener FK Poniewież Gino Lettieri. Jak ustalił "Bałtycki futbol" w grę wchodził ktoś zupełnie inny.

Mowa o byłym trenerze Żalgirisu Kowno, 35-letnim Rokasie Garastasie. Litwin zaszedł bardzo wysoko w procesie rekrutacji.. A o tym, że krakowski klub prowadził naprawdę duże poszukiwania niech najlepiej poświadczy to, co napisał o nich dziennikarz Weszło, Szymon Janczyk: "Wisła Kraków wybierała trenera przez sprawdzenie ok. 5000 kandydatów z 45 krajów i 74 lig. W finałowej setce znalazło się 18 Hiszpanów, 3 Polaków i przedstawiciele 38 innych nacji." Ostatecznie angaż uzyskał Hiszpan Albert Rude, ale Garastas ma prawo z siebie zadowolony.

Wygląda, że jednym z warunków było mniej niż 40 lat ;)

krysztal 04.01.2024 21:32

Najważniejszym kryterium była znajomość z Kiko

Drozd 05.01.2024 08:31

No i może to, że połowa naszej drużyny nie mówi po litewsku.

Ta sraczka niektórych wynika z dużego prawdopodobieństwa, że mimo ryzyka uda się awansować. Co dowiedzie, że trzecioligowi Hiszpanie i "byle jaki" trener wyszkolony w normalnym piłkarskim świecie. Biją, PMS i cały nasz grajdół zakompleksionych leśnych dziadów i leniwych kopaczy żądających przez swoich menagos kosmicznych zarobków, na głowę. CO MOŻE WYWRÓCIĆ STOLIK. A jak stolik raz się wywróci to nie da się go ponownie tak samo ustawić.

Dlatego wszystkie ręce na pokład, żeby prawdopodobieństwo awansu zmniejszyć. Na razie jedynie głupim gadaniem, ale jak będzie trzeba to czarna mafia włączy się bez wątpienia.

Markus 05.01.2024 08:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1614479)
Rude tu niczemu nie jest winien. Jest to analityk, który próbuje swoich sił jako trener. Póki co wyleciał z hukiem z dwóch klubów, które miały potencjał i jak widać potencjał w połączeniu z AI na niewiele się zdał bo zaliczył w tych klubach niepowodzenie. Jak też widać po pół roku i roku pracy w kazdym z klubów, nie był w stanie przekonać do siebie właścicieli, nie oczarował ich tym AI, na tyle żeby zostać w klubie na kolejny sezon i udowodnić, że coś nie coś potrafi, a AI to przyszłosć i ma sens.

Od momentu ogłoszenia nowego trenera uprawiasz nieustanną nagonkę na właściciela i Rude, gdzie tylko się da. Z pewnością nie pomagasz nią Wiśle a jedynie możesz szkodzić, co być może jest Twoją rzeczywistą intencją. Można się nie zgadzać z wyborami Królewskiego, ale nie usprawiedliwia to uprawiania hejtu i szkodzenia Wiśle.

Próbujesz robić z Rude wyłącznie analityka. Nie zauważasz że jest trenerem i przychodzi do Wisły jako trener. Był trenerem w ostatnich kilku klubach, w których pracował. I to trenerem chwalonym oraz dobrze ocenianym przez wszystkich poza niektórymi kibicami. Nie jest trenerem skompromitowanym, w dotychczasowej karierze nie wyszły mu zaledwie trzy mecze z tego co słyszymy. Powtórzę: trzy mecze, owszem ważne, ale w pozostałych jego zespoły nie grały źle i poniżej oczekiwań.

Ile meczy nie wyszło Moskalowi, Niedźwiedziowi i innym, których niektórym tutaj łatwiej zaakceptować?

Skreślanie młodego trenera na podstawie trzech nieudanych meczów i podważanie na tej podstawie jego warsztatu jest niepoważne.

Podobnie pomijanie tych udanych oraz postawy jego zespołów w perspektywie długofalowej. Całkowicie niepoważne jest również ignorowanie faktu, że Rude przedstawił jasny pomysł na Wisłę, poprawę gry drużyny i poszczególnych zawodników. Już ma opracowany plan działania, wizje gry, która spodobała się tym, którym ją przedstawił. Dlaczego nie chcesz dać mu nawet szansy wdrożyć jej w życie? Inni polscy szkoleniowcy też przedstawili taką analizę i plan? Czy dopiero zastanawialiby się nad tym w marcu?

Co chcesz tym swoim hejtem osiągnąć? Zwolnienie Rude jeszcze zanim zacznie trenować Wisłę? Doprowadzenie do zatrudnienia w jego miejsce Moskala lub jakiegoś innego przedstawiciela polskiej myśli szkoleniowej? Odkąd ona daje jakiekolwiek gwarancje na cokolwiek? Odkąd Wisła nie miała przez nią prawie jedynie samych kłopotów?

Jaroo1 05.01.2024 09:36

Ja nikogo nie hejtuję, tylko piszę jak jest. Ty z kolei się podniecasz jakimś no namem i udajesz, ze mu 3 mecze nie wyszły itd. Tak jak napisalem, gościu jest taki zajebisty, ze wyleciał z obydwu klubów i nie dostał szansy na poprowadzenie ich w kolejnym sezonie - to rzeczywiście dobry kozak skoro tak do siebie przekonał prezesów tych klubów.

U nas z kolei już jest cały plan, analiza, będzie 10 lat Wisłę rozwijał :D Dla naiwniaków jest to super bajeczka. Sobol też był trenerem na lata, nie do zwolnienia póki Królewski będzie prezesem.

A tekstów, że ja tu szkodzę Wisle itp ciężko to komentować. Chłopie, jesteśmy na forum idiotów. Nie wkręcaj sobie, że nasze paplanie tutaj ma przełożenie na cokolwiek.
Wiśle szkodzi tylko i wyłącznie Królewski, który z miesiąca na miesiąc robi z siebie większego idiotę. Działa na zasadzie "ten plan, ten plan co go mam to już jest ten jedyny, idealny".
No jakos się to logicznie nie układa, że teraz zatrudniamy speca od analityki na trenera, bo to wielka szansa dla Wisły, a wczesniej był plan taki, ze Sobol zostanie trenerem dopóki jako będzie prezesem - no to jak kurde? Pół roku temu nie było pomysłu na trenera-analityka? Wtedy Sobol był super trener, ten docelowy?

Karherop 05.01.2024 10:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1614497)
No i może to, że połowa naszej drużyny nie mówi po litewsku.

Ta sraczka niektórych wynika z dużego prawdopodobieństwa, że mimo ryzyka uda się awansować. Co dowiedzie, że trzecioligowi Hiszpanie i "byle jaki" trener wyszkolony w normalnym piłkarskim świecie. Biją, PMS i cały nasz grajdół zakompleksionych leśnych dziadów i leniwych kopaczy żądających przez swoich menagos kosmicznych zarobków, na głowę. CO MOŻE WYWRÓCIĆ STOLIK. A jak stolik raz się wywróci to nie da się go ponownie tak samo ustawić.

Dlatego wszystkie ręce na pokład, żeby prawdopodobieństwo awansu zmniejszyć. Na razie jedynie głupim gadaniem, ale jak będzie trzeba to czarna mafia włączy się bez wątpienia.

Jak ja tu widzę jedynie sraczkę u naszych kibiców i o to u nas że się nie uda awansować i o to że zatrudniono trenera teoretyka. Reszta kraju ma nas w poważaniu. A że się klikamy? Tak, Wisła się dalej klika, tak jak się klika Wiśniewski na pudelku, choć już dawno nie jest piosenkarzem.

Serio uważacie że kogoś obchodzi w esa, czy to w środowisku Legii, Lecha czy nawet samego PZPN co się dzieje w Wiśle? Ludzie.. oni mają swoje sprawy i swój piłkarski świat, który nam odjechał.

Ktoś ponarzeka, palnie jakąś głupotę (jak 70 letni Listkiewicz) i to tyle. A kadry czołówki czy to Pogoni, Lecha czy to Rakowa są tak obsadzone na obcokrajowcach że już nikogo nie rusza że w Wiśle jest tyłu Hiszpanów czy zagraniczny trener.

Jaroo1 05.01.2024 11:10

Dokładnie, Listkiewicz się wychylił, Boniek jak Boniek, lubi sobie pottować, nasz problem to jest taki, ze Jaro też lubi szum medialny, zapracowany człowiek, nieudacznik i zamiast się na pracy skupić, awansować, to .......i głupoty w mediach społecznościowych. O dziwo na to ma czas i wygląda to tak jakby więcej energii życiowej na to poświęcał niż na ułożenie spraw w Wiśle.

Gościu przy każdym temacie robi gównoburzę. Czy to w kwestii przejęcia klubu, Sobola na stanowisku czy teraz Rude. Komentuje to wszystko, snuje opowieści itd. a wyników jak nie było, tak nie ma.

Drozd już żyje w swoim urojonym świecie, że nam czarna mafia czy może mafia lawendowa zabierze awans do eklapy :D Nic, że my ledwo mecze wygrywamy jakieś, oczywiście już jest podkładka, że nam będa awans zabierać :D

Warto też mieć na uwadze jakie zagrożenie dla wyników stanowi Królewski w połączeniu z Rude :D Skoro Sobol się sprawdzał jako trener, algorytmy go oceniały ok, był nie do zwolnienia, to co dopiero może się wydarzyć w przypadku trenera, który pasjonuje się analityką? Przecież Rude będzie miał tak prany mózg przez Jarka, powiedzmy, ze spadamy rok po roku do 4 ligi i jestem pewien, że Jaro mu mówi "zostań, ta maszyna musi ruszyć, AI rozjebie system, AI jest mądrzejsza od ludzi" xd Jeśli Rude okaże się mendą to w przypadku niepowodzeń nie odejdzie jak Sobol - np będzie wolał mieć ciepłą posadkę i pensyjkę, albo będzie chciał korzystać i uczyć się na Wiśle trenerki w połączeniu z AI.

Także niezrównoważenie psychiczne Królewskiego tym bardziej w połączeniu z drugim analitykiem (a przede wszystkim kimś bez moralności - oczywiście nie twierdzę, ze Rude taki jest) może zakończyć sie jeszcze gorzej niż Wuje i Sobole razem wzięte. Bo skoro Sobol był nietykalny, to jak trafimy w końcu na trenera s....esyna, to wyssie z Wisły tyle ile może, zanim się zawinie.

gizmowisla 05.01.2024 12:21

Tylko ze ten Rudy to ma narazie kontrakt do czerwca 2024 , spasc, nie spadniemy , a awans to raczej w granicach mega fuksa lub malego cudu , tak ze te pol roku duzo raczej nie ryzykujemy

Jaroo1 05.01.2024 12:29

No niby tak i co, nie awansujemy ale algorytm go oceni pozytywnie i Jaro go zwolni?

Królewski sam się sza..... praktycznie co każda wypowiedź/ruch.
"Dopóki ja jestem prezesem to Sobolewski będzie trenerem" - zajebiste twierdzenie. Tylko głupi by mógł coś takiego powiedzieć. I to mówi gościu z 4 letnim doświadczeniem w prowadzeniu klubu
"Algorytm pozytywnie oceniał Sobolewskiego i dlatego nie był do zwolnienia" kolejne zajebiste i przyszlościowe podejście. Teraz algorytm pozytywnie oceni Rude czy innego trenera za osiągnięcie 10 miejsca w I lidze i co? Zwalniać? No chyba nie.

I na samą logikę. Królewski jest tak podjarany Rude i ogólnie wizją, że on tu zbuduje przez lata klub przyszłości, ze wątpię aby Rude nie miał przedłużonego kontraktu, co by się nie działo. Jest to trener z potencjałem, pasujący w 100% w gusta Jarka. Także na tej bajce, że AI dopiero się rozwija, że to przyszłosc, ze trener przyszłościowy więc wyniki prędzej czy później przyjdą, to można leciec na farmazonie kolejne 5-10 lat...

Jaro też twierdzi, że każdy trener z sukcesami, kiedyś sukcesów nie miał. I na logikę skoro to dobry trener to musi nadejść w końcu sukces w pracy. Kolejny fikołek Krolewskiego, farmazon, na ktorym można jechac kilka sezonów.

krysztal 05.01.2024 12:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gizmowisla (Post 1614508)
Tylko ze ten Rudy to ma narazie kontrakt do czerwca 2024 , spasc, nie spadniemy , a awans to raczej w granicach mega fuksa lub malego cudu , tak ze te pol roku duzo raczej nie ryzykujemy

Oczywiście masz racje prawie nic nie ryzykujemy.Oprócz dalszego istnienia klubu praktycznie nic...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl