![]() |
Cytat:
Nie masz pojęcia? Ano wyraził swoja pogardę . Bo poszlismy w poprzek JEGO interesom Mareq powiedz wprost - ten Traktat MUSI byc ratyfikowany przez Irlandię i koniec kropkka. Nie liczy sie prawo samodecydowania, nie liczy sieto, że ktos ma inne zdanie- wazne jest, że Sarkozy gardzi tymi, którzy odważą sie mieć inne zdanie. Tak jak Litwa w 1991 - odważyła sie mieć inne zdanie i juz Kraj Zwiazkowy wysłał tam swoije czołgi, które zrobiły swoje - tak Sarkozy juz swoim wzgardliwym wzrokiem patrzy na nas. Dlaczego? Ano dlatego, że my mamy czelność powiedzieć - tak Irlandia ma prawo o sobie decydować i żadne żabojad tego nie zmieni. Skoro zadecydowała, że odrzuca traktat a do przyjecia potrzbna jest jednomyslność to nie mamy o czym rozmawiać. Powiedz to wprost Marqu, że przyjecie przez Polske tego traktatu jest potrzebne Sarkozemu po to, żeby deptać Irlandie i wskazywać im co mają zrobić i co jest dla nich najlepsiejsze - tak dokładnie jak Daladier, Chambarlein i Mussolini i Hitler powiedzieli Czschosłowacji w 1938 co jest lepsze dla nich. Bo jeśli zgodzimy się na takie samo potraktowanie Irlandii jak w 38 potraktowano Czechosłwoacje to niebawem zzdarzyć się moze, że w dokładny sposób potraktuja i nas. |
Cytat:
|
|
Jestem zainteresowany tym, by Polska miała jak najwięcej sojuszników, także na zachodzie.
Ale nie za cenę dalszej integracji i zrzekania się kolejnych uprawnień, już i tak Komisja ma ich za dużo. |
Cytat:
Nie chce pisac inwektyw ,ale to jest czystej wody debilizm dla mnie |
Cytat:
|
Po pierwsze, nie mówi że nie podpisze, tylko że na razie nie podpisze.
Po drugie - nie zaczął nagle twierdzić, że to jest beznadziejny traktat, i że już nie uważa go za swój sukces, tylko twierdzi, że w momencie odrzucenia go przez Irlandię dalsza ratyfikacja jest bezprzedmiotowa. |
Cytat:
dodajmy że rząd Irlandii ostro traktat popiera :D http://www.rp.pl/artykul/151604.html - mogę Ci z doświadczenia powiedzieć, że politycy nie czytaja aktów prawnych. W Polsce na 460 posłów pojecie o projekcuie ustawy ma góra 15 posłów |
Cytat:
Choć wymagać myślenia od Ciebie, to za dużo. |
Cytat:
Inni też nie czytali, może na 460 posłów znajdzie się 10, którzy to przeczytali. "Kiedy na niedawnym posiedzeniu Klubu PiS poseł Grabicka zapytała, kto czytał traktat – nie podniosła się ani jedna ręka. " http://blog.marekjurek.pl/?s=debat%C4%85 http://homonto.wordpress.com/2008/02...cyduje-za-nas/ |
Cytat:
A dlaczego blad? Bo jest to zwykle pod****ianie wiekszosci krajow UE ,ktore defacto nic nie znaczy. Ja mam takie zdanie ze jesli juz byc w mniejszosci to w sprawach ktore sa dla nas wazne i o czyms decyduja a to jest taki typowy zabieg w stylu - 'niezapominajcie ..... ze ja was nie lubie':> Inna sprawa ze ten traktat powinien okupowac juz kosz na smieci ,bo jest smiech na sali jak najpierw wszyscy zgodnie twierdza ze wszystkie kraje musza go ratyfikowac, a gdy noga sie powinela ,juz przebakuje sie o powtornym referendum. Rownie dobrze moga zrobic cotygodniowe referenda i w koncu w ktoryms wygraja;) Cytat:
|
Cytat:
W Danii zrobiono przecież jeszcze jedno referendum . Natomiast Norwegia nie była sygnatariuszem , tylko wypowiadała się w referendum nad zgodą na przyjęcie tego traktatu i wstąpieniem do UE . Więc też był ,,martwy" , Nicea też była ,,martwa" i Lizbona też jest ,,martwa'' . Dziwnym trafem tak się zdarzyło , że wszystkie traktaty zmartwychwstały , tylko tym razem ten jest wyjątkowo bezprzedmiotowy , ze upoważnia L.K do jego niepodpisywania . Cytat:
Jeżeli staniemy na drodze przyjęcia tej umowy , to pójdziemy nie tylko w poprzek interesom Francji , tylko interesom całej Unii . Sakrozy nie działa wyłącznie w egoistycznym interesie Francji , bo gdyby każdy tak działał , to integracja europejska nie miała by miejsca . Cytat:
Cytat:
Cytat:
A nie żadne działania w imię obrony demokracji irlandzkiej i tym podobne kiełbaski :) Tak samo jak ten pan biznesmen z Irlandii . ..– Lepszego startu do politycznej kariery nie można sobie wyobrazić. On chce się wspiąć na samą górę. Ma pieniądze, ma popularność, teraz potrzeba mu już tylko jednego. Władzy." Idealne podsumowanie :) |
Cytat:
1) skoro nic nie znaczy, to czemu kraje inne sie pod****ą? 2) dlaczegotraktat nie okupuje śmietnika? Czy uważasz, że to dobrze? Czy przyjecie tego traktatu przez Polske zsprawi, że on siew tym śmietniku znajdzie? Uwżasz ze cotygodniowe referendum jest OK? |
1. No bo znajac zycie oni cos wykminia ze i tak to przejdzie
2.uwazam ze to zle, w ogole uwazam za zle referenda o czyms o czym 'zwykly czlowiek' nie ma zielonego pojecia ale jesli juz tak jest to bezapelacyjnie powinien sie skonczyc etap tego traktatu i zaczac etap tworzenia nowego(byle to tylko nie polegalo na przeunieciu kropki i dodaniu przecinka). |
@Mareq
być może, nie wiem dokładnie jak przebiegała ratyfikacja traktatu z Maastricht, nie będę się spierał. Nie zmienia to faktu, że żaden z nich nie powinien "zmartwychwstać". Jak się nad czymś głosuje i odrzuca, to nie ma powrotu. Europa tego nie chce. Przypomnę, że już w trzech krajach odrzucono konstytucję/traktat. I również w Wielkiej Brytanii by odrzucono, gdyby było referendum. Traktatu chcą przede wszystkim politycy. A narody są w tym względzie znacznie bardziej podzielone. |
To jest tak ze unia chce byc 'och ach' -pokazywac jak to wszystko pieknie idzie.Tu kompromis, tam wszystkie kraje sie zgodzily -taki wersalowy bełkot.
Nie wzieli tylko pod uwage tego ze sa kraje ktore sa zamozne i maja gdzies to wszystko. My jeszcze jestesmy na etapie gdzie + Unijne sa widoczne.Inne kraje maja wlasne problemy, stad 0 entuzjazmu wsrod ludzi i po czesci tez przez politykow ktorzy to wykorzystuja. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie bredź - a jesteśmy pod ruską? Zawsze mnie smieszy, że aby się uchronić przed nią powinniśmy udać się w "opiekuńcze" ramiona Berlina. I na zaś - jakie sukcesy odniosła rusyfikacja, a jakie germanizacja. |
Taka dola państwa o mniejszych wplywach ,ze szuka wsparcia ( nie myl z byciem wasalem) u panstw silnijeszych,chyba ze sie jest krezusem w regionie (tak jak Rosja ) i sie rozdaje karty .My na tle Rosji i europy zachodniej nawet jestesmy najwyzej dupkami zolednymi :lol: i do bycia asem nam bardzo duzo brakuje (uzywajac terminologii karcianej:lol: ) Dazyc do tego mozemy tylko droga unijna , i stopniowo goniac gospodarki zachodnie .
Dziwi mnie ze tak chwalisz teraz Rosje ,a z drugiej strony tak zazarcie sie klocisz o agentow PRL itd. itp. Pisanie ze u ruskich bylo lepiej...no w Katyniu zamordowano mniej osob niz w Oswiecimiu...o innych oczywistych rzeczach psiac nie ma sensu |
Cytat:
|
Pan Brudzinski jak to polityk,ma pretensje do wszystkich dookola,do PO ze im nie pozwala wprowadzac PIsowskich ustaw czyli de facto nie pozwala im rzadzic . Brudzinski miales 2 lata na to...
|
Nie o to chodzi, że nie pozwala wprowadzać PiSowskich ustaw, tylko o to, że PiS składa projekt ustawy a Komorowski zamiast poddać ją pod głosowanie (gdzie by przepadła, bo PiS nie ma większości) trzyma ją zamkniętą w szufladzie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja nie narzekam na Bronka, tylko wskazuję, że komentarz K_2 do słów Brudzińskiego jest chybiony, bo Brudziński o co innego ma pretensje.
|
Cytat:
"Zamrażarka" nie jest zresztą wymysłem PiSowskim (czyli Marszałków Jurka i Dorna) wcześniej również takie manewry stosował Borowski. Edit. Oczywiście 1q2 ma rację, że w kwestii ustway deubekizacyjne zawalił sam PiS:/. W tym przypadku mam ogromne pretensje do Dorna, który nie wprowadził tej ustawy przed końcem kadencji w obawie że komuniści nie poprą samo rozwiązania Parlamentu. |
Wiadomo ze PO chce to pod siebie podpiac i bardzo madrze - byle to poszlo szybko , konkretnie no i co najwazniejsze, zeby bylo zgodne z prawe.Teraz napisac kto wierzy ze tak bedzie:>
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:08. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl