![]() |
Mam nadzieję że komuś to pomoże. Lista lektur których nie było nigdy na maturze:
Kochanowski - fraszki i treny Morsztyn - wiersze Naborowski - wiersze Krasicki - bajki Mickiewicz - romantyczność, dziady cz.III Słowacki - Kordian Norwid - wiersze Orzeszkowa - Gloria victis Konopnicka - Mendel Gdański Prus - Kamizelka Sienkiewicz - Quo Vadis Wyspiański - Wesele Gombrowicz - Ferdydurke Borowski - opowiadania Herling-Grudziński - Inny świat Leśmian - wiersze Tuwim - wiersze Pawlikowska-Jasnorzewska - wiersze Miłosz - wiersze Baczyński - wiersze Mrożek - Tango Krall - zdążyć przed panem bogiem Sofokles - król edyp Molier - świętoszek Dostojewski - zbrodnia i kara Conrad - Jądro ciemności Camus - dżuma Było, ale dawno: Prus - Lalka Reymont - Chłopi Żeromski - ludzie bezdomni żeromski - przedwiośnie Nałkowska - granica Różewicz - wiersze Herbert - wiersze Pozdro :-D |
Cytat:
a przynajmniej słyszałam o takich planach u paru osób, więc chyba wiedzą, o czym mówią ;) |
Cytat:
polski mam 8 a angielski 25:-/ ale co za godziny, jeden na 16.20 a drugi na 17.40:shock: nic tylko spac do 13:D kaftan możesz. U nas dziewczyna w zeszłym roku pisała geografię, a w tym wymyśliła sobie biologię. naprawdę tylko ja piszę takie głupie przedmioty?:) A jeszcze co do lektur, to raz w jakimś roczniku byli Chłopi na próbnej i na majowej też im dali,więc to chyba niestety ciężko przewidzieć... |
Ja musiałem interweniować u dyra z którym mam dobra komitywę :D żeby miał po ludzku matury a nie d o 20 maja czekać ;tak więc standardowo ->
-4 polak p -5 angol p -11 biola r -13 polak ustny -14 fiza r i angol ustny -15 chemia r Streszczenia większości czytam z repy do polaka a szczegółowe to robię z Lalki Chłopów(porażka na maxa ) , Przedwiosnia i może Dżumy ( wg. jedna z lepszych lektur.). Jak bedzie wiersz to równiez mam o jeden temat mniej :D Jak mam strzelac to stawiam ze Będzie Wesele i Ludzie bezdomnii :P www.klp.pl/ dobrze opracowane ,szczegółowe streszczenia lwiej częsci lekur |
Mistel - Sienkiewicz - Quo Vadis - tego nie ma w kanonie ;p
8 maja wolne mówisz ? a wyniki to co ? miesiąc stresu ponad |
Cytat:
Możesz możesz, ja w tym roku tak własnie pisze geografie. Tylko musi być rozszerzona, bo jako dodatkowy. |
Widzę, że większość WOS i geografie zdaje zreszta ja też :P Ja z geografii właśnie vademecum skończyłam czytać i teraz powtóreczki :D
A co do polskiego to modle się o Chłopów lub Wesele :P |
P.e.c.h - a jak nie zdam tej historii rozszerzonej, to w ogóle mi nie rzutuje na niczym co nie ?
Bo to i tak dodatkowy , czwarty przedmiot więc luzik ? |
Ja mam przeczucie, że będzie: Przedwiośnie, Ferdydurke bądź Inny Świat. Ewentualnie Granica.
Oczywiście na podstawowej. Jakoś spokojnie na razie i nie sądzę, że będzie inaczej. Bardziej przed meczem się denerwuje i większe napięcie, że Nasza Wisła gra. |
Cytat:
poza tym słyszałem że dużo osób zobowiązuje się do poprawiania a potem w ogóle nie podchodzi, musieli by im wszystkim cofnąć matury... Raczej tak nie jest:P |
no to spoko, dzięki za info.
a tak w ogóle to powiedzcie mi, ale tak szczerze ( o ile można liczyć na szczerość kogoś, przez internet :p ) będziecie mieć na maturach pisemnych że tak powiem " pomoce naukowe " ;-) takie małe karteczki, czcionka 4 :) ? Możecie na pw napisać i gdzie chcecie je umieścić. |
Cytat:
|
Ściąganie? Nie... po mnie od razu byłoby widać, że ściągam :P Szkoda nerwów.
Przedwiośnie, Inny Świat ok, ale nie Ferdydurke :P |
Cytat:
|
Wszystko byle nie żadne Ferdydurki, Chłopi, Panowie Tadeusze, Dziady ani inne Dżumy. Reszta kot :-) A już marzeniem to Przedwiośnie. Chociaż łatwym tematem byłby coś na styl "Obraz powstania w blablabla(...)". Szerokie pole manewru- Gloria Victis, Kordian itp. Przyjemny temacik wypracowania.
A jeszcze co do nerwów- bardziej denerwuję się przed meczami Wisełki. Teraz luz totalny. Czy to normalne? |
po co te nerwy Aro1234 :> ?
Z czego ? No np. z anglika jak jest ubezpieczenie zdrowotne, podanie o prace i inne słówka które w stresie możesz zapomnieć. A z Polaka ? Pamiętam, że na jednej próbnej był temat mniej więcej taki : porównaj postać X z postacią żony... No i wiesz...musisz widzieć w której powieści była żona , jaka to książka i czyjego autorstwa ( no i która epoka ) bo za to są ważne punkty do zdobycia. Poza tym tak tylko zapytałem ;) |
Ja się nie nerwuje... :P
Mnie tam takie słówka na angielski nie potrzebne bo pisze rozszerzony :-) Co do motywów z polskiego to musiałbyś se wszystkie możliwe wypisać , a i tak możliwe , że na "swój" byś nie trafił.. :P |
Cytat:
|
Ja myślę sobie że stres nie przyjdzie. Mam tylko nadzieję że nie przejadę się na zbyt dużej pewności siebie :)
Pamiętajcie. To tylko matura :) |
kupcie sobie 2 paczki węgla w tabletkach :D
a tym co ich nie lubicie, dolejcie do picia swojego środek przeczyszczający i powiedzcie miło : " chcesz łyka " ;D ? |
mnie dzisiaj nerw jakiś złapał ... ostatnie korki i życzenie powodzenia ... ehh
|
Cytat:
Nie? Ja bym to chciał. Inny świat to ogólnie bajka (na maturze!!!). Nie czytałem żadnego z tych, ale Inny Świat jest pamiętliwy i przejrzysty. |
To ja mam pytanie w sprawie Angielskiego . Da radę jakoś sobie podpowiadać odpowiedzi ? Bo mam kumpla co jest z angielskiego nie do podj***nia i na próbnej coś tam zawsze palcem pokazał odpowiedzi . Na głównej maturze odpowiedzi są pomieszane czy każdy ma takie same i można palcami coś pokazywać ?
Na Polskim Inny Świat i Przedwiośnie i jest OK P.S Komisja non stop chodzi po sali i pilnuje czy można sobie wyciągnąć po cichu telefonik i przeczytać tam jakie odpowiedzi kolega piszę w esku :D albo jakaś ściągę zapisaną mieć ?Na próbnej się dało ale jak teraz proszę o jakieś info osoby które mają to już za sobą ;) kaftan tak tak to jest Inny Świat :) , a ławki się losuje czy przydzielają z dziennika od razu ? |
mam pytanie co do matury ustnej z anglika;
dostajemy kartkę A4 z trzema punktami: A. RELACJOWANIE B. UDZIELANIE INFORMACJI C. NEGOCJOWANIE Obrazek 2 pytania do obrazka Całość jest na 20 pkt tak ? 6 pkt wystarczy żeby zdać ? Punktacja: A. - - - B. - - - C. - - - Opis obrazka 1 pytanie 2 pytanie Każdy z tych myślników z punktów A,B,C jest na jeden punkt tak ? Czyli za A- 3 PKT B - 3 PKT C- 3 PKT = 9 pkt. Opis obrazka za 6 punktów = 15 pkt i co , każde pytanie jest na 2,5 pkt ? Jak to wygląda ? ChomikNH - matury są wszystkie takie same, każdy ma w takiej samej kolejności pytania, z tym że jak Ty załóżmy siedzisz w środkowym rzędzie ławek ( u mnie będą trzy na auli ) to możesz pokazywać wszystkim i będzie okej, ale jak ktoś siedzi z brzegu, to po skosie komisja raczej to widzi. Ps. Inny Świat jest o tym jak był Grudziński na Syberii ? Jak dostał kurzej ślepoty , jak torturowano tam ludzi i jak mało jedzenia dostawali ? |
Cytat:
... gratuluję, matura zaliczona. Do widzenia. :lol: Tak, o to właśnie chodzi. |
Cytat:
eh... tak na chłopski rozum napisałem, nie będę się rozwodził o książce o tematyce obozowej o 22... tak mniej więcej napisałem ocb w niej, czy to aby ta na pewno. |
Z angielskim to jest tak że wybierasz sobie zestaw(losujesz) z iluś tam ,siadasz masz chyba 5 minut na przygotowanie się,o ile się nie mylę można robić sobie notatki(odpowiedzi na pytania w rozmówkach :)) ,i masz obrazek na drugiej strony zestawu.Później gość się ciebie pyta co chcesz najpierw obrazek czy rozmówki i wybierasz sobie,opiszesz obrazek to zada ci 2 pytania do niego ,ich chyba nie widzisz (może gdzieś tam są na zestawie ja ich nie widziałem),wiec odpowiadasz od razu- jak zdasz obrazek na max to zdajesz maturę bo to już jest 6 pkt ,później rozmówki
tak miałem na próbnej ;] Cytat:
|
Cytat:
|
no ale jak rozmówki są punktowane ?
Tak jak powiedziałem ? każdy z 9 myślników, na 1 pkt. Czyli wystarczy że z Tych punktów A,B,C ( 9 myślników ) Odpowiem na 6, to już zdałem. Bo mam 6/20 , więc to jest chyba 30 % :> ? Pytania do obrazka ma komisja, mnie się zawsze pytali od którego punktu A,B czy C chce zacząć nigdy od obrazka. Zresztą nie ważna kolejność, chodzi o to, ile muszę powiedzieć,żeby mieć pewność że zdałem ? pirat.z.karaibow - a to wybacz. odebrałem to jako aluzję, to mojej bądź co bądź prostackiej wypowiedzi. |
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:01. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl