Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

jova 17.05.2012 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1250251)
I rozpoczęło się tradycyjnie narzekanie na forum, choć jeszcze nikt do nas nie przyszedł.

Jeśli nikt nie przychodzi, to oznacza, że klub nic nie robi.

Jeśli negocjacje z danym zawodnikiem trwają krótko, to znaczy, że nie wynegocjowano korzystnych dla klubu warunków lub poświęcono za mało czasu na szukanie innych zawodników na tę pozycję.
Jeśli negocjacje z danym zawodnikiem przeciągają się, to znaczy, że klub nieudolnie prowadzi rozmowy.

Jeśli nie testujemy graczy, to znaczy, że nie szukamy tanich, nieznanych zawodników.
Jeśli testujemy zawodnika,o którym forum nie słyszało, to znaczy, że klub nie szuka(ł) innych graczy na tę pozycję i bierze pierwszego lepszego kopacza.
Jeśli bierzemy zawodnika, o którym forum nie słyszało, bez testów, to znaczy, że robimy transfer na podstawie kaset video.

Jeśli ktoś podpisał kontrakt, to jest za słaby i/lub za stary.

Cholery można dostać.

pan Dudi 17.05.2012 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1250263)
Jeśli nikt nie przychodzi, to oznacza, że klub nic nie robi.

I nikomu nie przeszkadza fakt, że do rozpoczęcia okienka jeszcze miesiąc.:-D

dynek.pl 17.05.2012 16:28

Dlaczego Pazdan przechodzi do Jagi, a nie do Wisly ?
Chyba bardziej takich graczy powinnismy sprowadzac (bedacych jeszcze na fali wznoszacej tak jak C.Wilk gdy do nas przychodzil) niz Glowackiego czy takich Ukahow.

ciekawe czy Bednarz już wziął urlop :)

63.5 Kg 17.05.2012 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1250279)
Chyba bardziej takich graczy powinnismy sprowadzac (bedacych jeszcze na fali wznoszacej tak jak C.Wilk gdy do nas przychodzil) niz Glowackiego czy takich Ukahow.

A widzialesz zeby Pazdan przeszedl do Jagi...??

jova 17.05.2012 16:37

Cytat:

To Pazdan przechodzi do Jagi? Ostatnie znane mi oficjalne info wyglądało tak: http://www.dziennikzachodni.pl/artyk....html?cookie=1

Kamil_mchw 17.05.2012 16:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez misiek_86 (Post 1250255)
Ale o co chodzi z tym Paljicem i rozwiązaniem kontraktu? Przecież on i tak 31 czerwca by odszedł...

Pajlic miał umowę z opcją przedłużenia...
to tak jak z umową w sieci kom. masz umowę a jak się kończy to automatycznie jest przedłużana, chyba że złożysz wypowiedzenie co najmniej miesiąc wcześniej. Tak mi się przynajmniej wydaje :]
Działacze Wisły z tej opcji nie skorzystali :] i dobrze

Jeśli Ko Ko Korona zostanie zlikwidowana to można przyjrzeć się Malarczykowi. Solidny, pracowity, młody obrońca trochę już ograny w lidze, oraz w reprezentacji młodzieżowej. Z całym szacunkiem do Czekaja, ten człowiek powinien zostać wypożyczony... brak mu ogrania (błędy, kartki w najważniejszych meczach Wisły), oraz jest wolny. Mam nadzieje że zostanie drugim Arkiem G. ale dopiero przyjdzie na niego czas za min. rok.

westersyl 17.05.2012 16:56

Cytat:

Tylko że Pazdan ostatnie mecze grał na środku pomocy i grając tam zaprezentował dobrą dyspozycje. Na środku obrony radził sobie w moim odczuciu śrendio i do poziomu Arka Głowackiego z ostatnich meczy Trabzonu się na pewno nie zbliży w najbliższej przyszłości. Jestem zwolennikiem jego kandydatury dlatego że jest darmowy i mógłby być alternatywą głównie dla Sobola oraz Wilka bo wiadomo że defensywnych pomocników często zmienia się z powodu kartek itp. W ostatnim meczu z nami miał chyba więcej odbiorów niż wszyscy nasi środkowi pomocnicy. Uważam, że byłaby ciekawa rywalizacja. Pazdan ma dużą zaletę w postaci gry w powietrzu co np nie jest dużym atutem Wilka czy Radka.

Uran235 17.05.2012 17:23

Cytat:

Jeżeli do tego dojdzie, to ja znam jeden świetny powód - Tomasz Hajto.

Cytat:

My musimy sprowadzać przede wszystkim graczy dobrych i graczy potrzebnych. Ze względów finansowych także tanich, a najlepiej darmowych. Jak zaczęliśmy dorzucać do tego czynnik młodości, to pojawiły się Bunozy i Jovanicie. A przecież chcemy jeszcze dorzucić klauzulę polskości...

Piłkarze na fali wznoszącej są zawsze w cenie, ale ich wartość staje się bardziej adekwatna do ceny, gdy wprowadzamy ich do już istniejącego organizmu drużyny. Na dziś w Wiśle nie ma nic. Najpierw zbudujmy fundamenty z czegoś solidnego, a potem martwmy się jakie do tego dobrać zasłonki.

Cytat:

Na pewno nie. Teraz może się jeszcze zasłaniać zastojem na rynku związanym z nadchodzącym turniejem (nie mówię, że to prawda, mówię, że może to robić). Czas na urlop przyjdzie po turnieju.

pawelo84 17.05.2012 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1250289)
Tylko że Pazdan ostatnie mecze grał na środku pomocy i grając tam zaprezentował dobrą dyspozycje. Na środku obrony radził sobie w moim odczuciu śrendio i do poziomu Arka Głowackiego z ostatnich meczy Trabzonu się na pewno nie zbliży w najbliższej przyszłości. Jestem zwolennikiem jego kandydatury dlatego że jest darmowy i mógłby być alternatywą głównie dla Sobola oraz Wilka bo wiadomo że defensywnych pomocników często zmienia się z powodu kartek itp. W ostatnim meczu z nami miał chyba więcej odbiorów niż wszyscy nasi środkowi pomocnicy. Uważam, że byłaby ciekawa rywalizacja. Pazdan ma dużą zaletę w postaci gry w powietrzu co np nie jest dużym atutem Wilka czy Radka.

Pazdan ma dużą zaletę w postaci gry do przodu, bliżej mu do Murawskiego niż Sobola. Pazdan to jeden z większych błędów Smudy, który nie powołał go jako rezerwowego środkowego pomocnika na Euro. Gość naprawdę bardzo dobrze się rozwija, obecnie moim zdaniem jest najlepszym środkowym pomocnikiem w lidze. Głupio by było go nie wziąć do Wisły w obecnej formie.

misiek_86 17.05.2012 17:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 1250285)
to tak jak z umową w sieci kom. masz umowę a jak się kończy to automatycznie jest przedłużana, chyba że złożysz wypowiedzenie co najmniej miesiąc wcześniej. Tak mi się przynajmniej wydaje :]

Mylisz opcję przedłużenia (na którą muszą się obie strony zgodzić - patrz Dolha) z opcją rozwiązania np. po roku wpisaną w czteroletni kontrakt.

bonawentura 17.05.2012 18:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawelo84 (Post 1250296)
Pazdan ma dużą zaletę w postaci gry do przodu, bliżej mu do Murawskiego niż Sobola. Pazdan to jeden z większych błędów Smudy, który nie powołał go jako rezerwowego środkowego pomocnika na Euro. Gość naprawdę bardzo dobrze się rozwija, obecnie moim zdaniem jest najlepszym środkowym pomocnikiem w lidze. Głupio by było go nie wziąć do Wisły w obecnej formie.

Ponadto mógłby się w ten sposób wykrystalizować naturalny następca Sobola, a w środku pola naprawdę nie mamy w kim przebierać. Wilk w dłuższej perspektywie jest moim zdaniem do odstrzału. Potrzeba nam zawodnika środka pola na lata, który byłby tytanem pracy a przy okazji konstruował akcje ofensywne.

westersyl 17.05.2012 18:16

Pazdan raczej w Jadze. Info z dzisiaj.

- Praktycznie wszystkie szczegóły umowy z zawodnikiem są już ustalone. Pozostała kwestia przelania tego na papier - komentuje Cezary Kulesza, prezes białostockiego klubu.
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...LASA/120519536

Ciekawe czy my chociaż się nim interesujemy czy doszło do tego, że przegrywamy rywalizacje. Podoba mi się w Pazdanie też, że myśli na boisku, często gra na jeden kontakt. Wiem że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale widać ze potrafi strzelić na bramkę a nie w aut jak nie którym się u nas zdarzało:
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...dan__1_1_.html
Widać że on od razu widział, że chce strzelać bo przyjęcie piłki było właśnie typowe pod strzał. Podpisanie Pazdana wpasowałby się również w politykę sprowadzenia Polaków do Wisły a Pazdan podobno jest również sympatykiem tego klubu.

edit: Na Pazdanie może uda się kiedyś zarobić natomiast na Tomku Jirsaku nie za bardzo, chcialbym jednak obu mając na uwadze że Jirsak potrafi grać trochę lepiej do przodu.

Merkury 17.05.2012 18:30

Wilk, Sobol, Brud, Jirsak - na dzień dzisiejszy to nasi środkowi pomocnicy. Pan Probierz ostatnio wspominał że chce żeby Wisła grała krótką piłką na jeden, dwa kontakty - który z wymienionych nadaje się do takiej gry. Pazdan powinien bez względnie przyjść w miejsce Czecha. Bednarz zamiast perspektywicznej drużyny skupił się na zawodnikach z odzysku to boli zważywszy na fakt, że nie są już młodzi a mając możliwość gry w europejskich pucharach dawali ciała.
Interesujemy się grajkiem z drugiego końca świata, który jak do nas w ogóle trafi będzie dostępny w połowie rundy jesiennej po Olimpiadzie i urlopie. Wiedząc że obrońcy środkowi w klubie mają problemy z kontuzjami i to równo wszyscy jak leci sprowadzamy Głowackiego - ja gościa szanuje ale jest wiecznym pechowcem ponadto powroty do Wisły mało komu wyszły na dobre a tych, którzy powinni wrócić Wisła olała.
Na kim ma Wisła zarabiać pieniądze za rok, dwa - w momencie kiedy będzie środek tabeli mając w składzie praktycznie samych wiekowych zawodników skazuje się klub na kolejną zapaść finansową - Cupiał nie jest wieczny podobnie jak pieniądze z Telefoniki - z czegoś będzie je trzeba oddać.

jova 17.05.2012 19:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1250317)
Bednarz zamiast perspektywicznej drużyny skupił się na zawodnikach z odzysku to boli zważywszy na fakt, że nie są już młodzi a mając możliwość gry w europejskich pucharach dawali ciała.

Z tych około 40 spotkań, które Głowacki rozegrał z Wisłą w pucharach, które nazwałbyś dawaniem ciała? Chodzi konkretnie o postawę samego Głowackiego, a nie ogólnie, o złą grę drużyny.

ociec Ciemka 17.05.2012 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1250146)
Komedia z Quioto nie wróży nic dobrego .

Jakby negocjacje o Chaveza się toczyły spokojnie, a nie wyglądały jak latynoski serial. Widać, że tam po prostu każdy gada swoje i pewnie niczego z innymi nie uzgadnia, a czy z naszej strony jest Stan czy legijny Jacek nie robi różnicy.

Kamil_mchw 17.05.2012 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1250289)

Ja bym wolał żeby w obwodzie był Chrapek, albo Uryga... oczywiście na pozycji defensywnego pomocnika. Trzeba wierzyć w naszą młodzież :]

marcin19876 17.05.2012 19:22

Mam pytanie: Czy wie ktoś na kiedy został zwołany zarząd Wisły w celu rozwiązania sprawy łukasza g.? Pytam bo Śląsk Wrocław dzisiaj rozwiązał kontrakt z dariuszem p. Co ma oznaczać zwłoka Wisły?????

FraMat 17.05.2012 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1250324)
Z tych około 40 spotkań, które Głowacki rozegrał z Wisłą w pucharach, które nazwałbyś dawaniem ciała? Chodzi konkretnie o postawę samego Głowackiego, a nie ogólnie, o złą grę drużyny.

Nie wiem jak Merkury, ale jak dla mnie to świetnie pamietam mecz z Vittorią Guimares na wyjeździe: Głowacki w polu karnym przy stałym fragmencie łapie rywala, jeszcze przed gwizdkiem sedziego. Sedzia poucza Głowackiego, że za to może być kara. Głowacki kiwa głową i po minucie zapaśniczym chwytem powala Saganowskiego. Efekt? Karny dla Vittorii zamieniony na bramke przez ... Clebera

Baala 17.05.2012 19:28

Krótko o powrotach:
Głowacki - z miejsca będzie najlepszym stoperem w naszej kadrze
Paweł Brożek - ostatnio nie grał, ale ja mam nadzieje związane z tym, że jak grał w kadrze to bardzo dobrze wyglądał, zawsze coś wnosił (np. gol z Węgrami, karny z Niemcami). W lidze nie ma lepszego napastnika niż on, bo niby kto jak ktoś wskaże np. Piecha to wybuchnę śmiechem.
Piotr Brożek - jego akurat nie widzę, słaby był przed odejściem, teraz po ciężkiej kontuzji. Licze że go odpuścimy.

westersyl 17.05.2012 19:29

Cytat:

Bednarz zamiast perspektywicznej drużyny skupił się na zawodnikach z odzysku to boli zważywszy na fakt, że nie są już młodzi a mając możliwość gry w europejskich pucharach dawali ciała.
Z tego co wiem dajmy na to np Paweł Brożek strzelał gole Panathinaikosowi, był najlepszym strzelcem naszej grupy w Pucharze Uefa.( gole przeciwko Nancy, Feyenoordowi, 2Basel) To on był chyba najlepszym zapowiednik w Jerozolimie gdzie każdy jego atak był groźny a jeden wykop Piotrka sprawił że strzelił tam gola. Również on strzelił gola na 3:0 w rewanżu. Potem zagrał dobrze z Barceloną oraz strzelił Tottenhamowi.. Mogę doliczyć do tego że to on ukąsił Karabach :). Głowacki osobiście mnie w pucharach nie zawiódł, np z Levadią grał Jop który na obronie zawalił, w Talinie grał już Głowa i z tego co się orientuję to nic nie zawalił. Karabach to sprawka Kowalskiego i Bunozy generalnie burdelu w klubie. Śmieszy mnie trochę gadki: Głowacki jeden z tych, który jest sprawcą ostaniach nieszczęść w pucharach bo do niego nie miałbym dużych pretensji.

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75914,t...l?ticaid=1e774
Jestem dużym zwolennikiem tego chłopaka. Życzyłbym sobie aby udało się go sprowadzić.

tofik 17.05.2012 19:42

Piłkarsko, charakterologicznie bez zarzutu. Pytanie jak ze zdrowiem i formą.Nie obędzie się bez indywidualnego planu treningowego. Jak mocniej mu dać w kość to się sypie.

jova 17.05.2012 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1250332)
Nie wiem jak Merkury, ale jak dla mnie to świetnie pamietam mecz z Vittorią Guimares na wyjeździe:

Do tego Tottenham u siebie. Coś jeszcze by się znalazło?

Merkury 17.05.2012 20:00

To nie jest personalnie kwestia jedynie Głowackiego ale sensu sprowadzania do Wisły zawodników mało perspektywicznych, którzy jednak nie sprostali celowi stawianemu przed nimi będących częścią tego zespołu w kontekście europejskich pucharów. Tak na prawdę Bednarz idzie po najmniejszej linii oparu - powroty, powrotami tylko co dalej. Nie rozumiem czy nie da się poszukać utalentowanych zawodników na Węgrzech (np. Alves, który teraz strzela bramki dla Omonii), Rumunii - skupiamy się na rynku bałkańskim a prawda jest taka że najlepsi trafiają tam albo do drużyn z Belgradu bądź Zagrzebia gdzie Wisła nie ma szans z nimi konkurować.
Ja chce zobaczyć jakiś konkretny plan, strategię działania żeby za pół roku znowu nie było tak jak jest teraz. W Wiśle w podstawowym składzie powinni występować zawodnicy maksymalnie do 26 roku życia uzupełnieni 1-2 zawodnikami doświadczonymi wiekowo - klub musi na siebie zarabiać czy na takim Głowackim, Pareiko, Jirsaku, Sobolewskim, Brożku zarobimy - w kadrze mamy już nie tak młodych Genkova, który notabene też wielkim napastnikiem nie jest - Franek w tym wieku strzela więcej od niego albo niewiele mniej. Przyszedł Bednarz i znów zaczynamy testować zawodników z dvd - praktycznie każdy może do Wisły przyjechać na testy, a selekcja jest prawie żadna.

Głowacki grał z Dinamo Tibilisi i z Grekami?

westersyl 17.05.2012 20:09

Cytat:

Węgrzech (np. Alves, który teraz strzela bramki dla Omonii), Rumunii
Cytat:

W Wiśle w podstawowym składzie powinni występować zawodnicy maksymalnie do 26 roku życia uzupełnieni 1-2 zawodnikami doświadczonymi wiekowo
Andre ALves 28 lat. Pewnie dostał do tego mega kontrakt na Cyprze.

Co do Rumuni to ja nie wiem czy chcialbym się pchać do Polski mają do nie dawna dwa miejsca w Cl, w tym jeden bez eliminacji. Do tego Steua czy Rapid pewnie płacą więcej od Wisły. Dlatego młody utalentowany rumun będzie w pierwszej kolejności marzył o trafieniu do 9 lig w europie lepszych sportowo i finansowo niż polska, do tego raczej będzie wolał zarabiać dobre pieniądze u siebie w kraju( blisko rodziny itp) niż pchać się w nieznane. A zgodzisz się chyba że jeśli ktoś jest dobry to będzie miał oferty z innych klubów. Zgadzam się z Bednarzem że polityka Wisły powinna bazować na szukani okazji, tylko żeby niej bazować trzeba mieć jakie kol wiek rozeznanie w ligach a nie bazować na rekomendacjach managerów.

Merkury 17.05.2012 20:21

Odpowiedzmy więc sobie na pytanie w jaki sposób mamy zbudować silny zespół nie tylko pod kątem ligi bez zaplecza w postaci akademii piłkarskiej, bazy treningowej. Jeżeli tego nie ma to muszą znaleźć się pieniądze na transfery, jeżeli i tych nie ma to pora zamknąć ten biznes. Nie ma trzeciej drogi albo jedno albo drugie wszystkie inne drogi na skróty prowadzić nas będą donikąd.
Od 2004 roku stoimy w miejscu nic się na lepsze nie zmienia, co najwyżej pionki.

R33 17.05.2012 20:24

Wisła to chyba najwięcej powrotów robi:

lato 2004 - Marcin Kuźba
lato 2007 - Kamil Kosowski
lato 2009 - Mariusz Jop
zima 2010 - Cleber (+ Henryk Kasperczak jako trener)
lato 2010 - Maciej Żurawski
lato 2011 - Junior Diaz
lato 2012 - Pa. Brożek, Arek Głowacki (+ Jacek Bednarz i ew. Piotrek Brożek)

Możliwe, że kogoś pominąłem. Można dodać do tego zainteresowanie Baszczyńskim.

Oprócz Kosy to żaden powrót raczej na dobre nie wyszedł (choć to też był jakby powrót z wypożyczenia, tak więc coś może w tym jest :D ).

FraMat 17.05.2012 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1250349)
Andre ALves 28 lat. Pewnie dostał do tego mega kontrakt na Cyprze.

Co do Rumuni to ja nie wiem czy chcialbym się pchać do Polski mają do nie dawna dwa miejsca w Cl, w tym jeden bez eliminacji. Do tego Steua czy Rapid pewnie płacą więcej od Wisły. Dlatego młody utalentowany rumun będzie w pierwszej kolejności marzył o trafieniu do 9 lig w europie lepszych sportowo i finansowo niż polska, do tego raczej będzie wolał zarabiać dobre pieniądze u siebie w kraju( blisko rodziny itp) niż pchać się w nieznane.

Ani Steaua ani Rapid, ani żadna inna drużyna w Rumunii nie płaci więcej.
Jest coś innego. Ten rynek jest penetrowany przez kluby włoskie i łatwiej do Włoch trafić z Rumunii niż z Polski

Zwierze 17.05.2012 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 1250354)
Wisła to chyba najwięcej powrotów robi:

lato 2004 - Marcin Kuźba
lato 2007 - Kamil Kosowski
lato 2009 - Mariusz Jop
zima 2010 - Cleber (+ Henryk Kasperczak jako trener)
lato 2010 - Maciej Żurawski
lato 2011 - Junior Diaz
lato 2012 - Pa. Brożek, Arek Głowacki (+ Jacek Bednarz i ew. Piotrek Brożek)

Możliwe, że kogoś pominąłem. Można dodać do tego zainteresowanie Baszczyńskim.

Oprócz Kosy to żaden powrót raczej na dobre nie wyszedł (choć to też był jakby powrót z wypożyczenia, tak więc coś może w tym jest :D ).

99 Kazek Moskal

FraMat 17.05.2012 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1250346)
To nie jest personalnie kwestia jedynie Głowackiego ale sensu sprowadzania do Wisły zawodników mało perspektywicznych, którzy jednak nie sprostali celowi stawianemu przed nimi będących częścią tego zespołu w kontekście europejskich pucharów. Tak na prawdę Bednarz idzie po najmniejszej linii oparu - powroty, powrotami tylko co dalej.

Dokładnie jestem tego samego zdania. Sprowadzanie Głowackiego czy Brożka zdradza pewien brak pomysłu i pójście po najmniejszej linii oporu.
A Głowacki raz gra dobrze, raz tragicznie. W Trabzonie rzeczywiście miał świetny sezon. Jego gra w LM była naprawdę na wysokim poziomie. Obawiam się jednak, że to nie wróci, a Głowacki szybko się posypie

przemek1902 17.05.2012 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1250351)
Odpowiedzmy więc sobie na pytanie w jaki sposób mamy zbudować silny zespół nie tylko pod kątem ligi bez zaplecza w postaci akademii piłkarskiej, bazy treningowej. Jeżeli tego nie ma to muszą znaleźć się pieniądze na transfery, jeżeli i tych nie ma to pora zamknąć ten biznes. Nie ma trzeciej drogi albo jedno albo drugie wszystkie inne drogi na skróty prowadzić nas będą donikąd.
Od 2004 roku stoimy w miejscu nic się na lepsze nie zmienia, co najwyżej pionki.

Aby zbudować solidny klub potrzeba stałej plynnosci finansowej. Z raportu Deloitte za rok 2011 jasno wynika, ze Wisła nawet bez Lameyów i Bitonów znacząca przekraczała wskaźnik dotyczący pensji na przychody bez wpływów trasnferowych. U nas wynosił on coś ponad górną granicę 0,7. Dla przykładu w Widzewie ta granica osiągnęła astronomiczny wolumen na poziomie 3! Pokłosie tego stanu rzeczy widzieliśmy stosunkowo niedawno, gdy rozwiązano kontrakty z ich 5 kluczowymi zawodnikami.

westersyl 17.05.2012 20:41

Cytat:

Dokładnie jestem tego samego zdania. Sprowadzanie Głowackiego czy Brożka zdradza pewien brak pomysłu i pójście po najmniejszej linii oporu.
Brak pomysłu czy może brak pieniędzy. To nie jest pójście po najmniejszej lin oporu lecz najbardziej racjonalne rozwiązanie jak na nasze możliwości. Naprawdę już pisałem wielu z was fruwa ostro nad ziemią gardząc Głowackim czy Brożkiem parząć na naszą obecną kadrę, sytuacje finansową oraz małą podaż dobry piłkarzy na polskim rynku. Zresztą żadnego z nich jeszcze nie podpisaliśmy. Jak przyszedł podstarzały napastnik z Bułgarii który analogicznie do Brożka strzelał tylko w Bułgari i miał nieudaną wojaż w Rosji oraz reprezentant Holandii to było święto jacy to magowie przychodzą. Sam zresztą byłem zwolennikiem tych transferów. Teraz wszyscy widzimy że było to pudło. Nie wiem za jaką łączną sumę wyszły trasnfery Bitona, Genkova, Jaliensa, Lameya, Ileiva, Pareiki itp Fakty są takie że nie mamy teraz zespołu a strzelam, że kosztowało to wiele i wszyscy widzimy że przyszłości to nie ma żadnej nawet tej najbliższej.

W pewnym okresie narodził się u nas taki pogląd że to co zagraniczne jest bardziej profesjonalne. Wszyscy widzieliśmy że 37 letni Sobol jest w lepszej formie po Kontuzji od o kilka lat młodszego Jaliensa czy Lameya. Nie wiem czy to się zrodziło wtedy kiedy Petrescu zjechał polskich piłkarzy w mediach czy to taka ogólna fascynacja tym co obce. Z automatu przyjmuje się, że doświadczony zawodnik z Holandi siedzący pól rundy na ławie jest lepszy od zawodnika z polski, który w ostatnim okresie grał więcej od niego.

Sam niestety też myślałem że piłkarze wychowani w zachodniej kulturze są bardziej profesjonalni... z rzeczywistością ma to nie wiele wspólnego. Tak na marginesie Petrescu pościnał kilku piłkarzy ale o Brożkach i Głowackim miał pozytywne zdanie.

edit: Vuko też uważa że Melikosn w przeciwieństwie do Genkova mógłby z Brożkiem zagrać kilka fajnych klepek do tego nareszcie mógłby podać komuś prostopadłą piłkę.

JOSE 841 17.05.2012 20:48

Reksio33 co do Kosowskiego to jeszcze możliwe że dojdzie ten rocznik jeśli Bełchatów pójdzie na dno 1 ewentualnie 2ligii .A wszystkie znaki wskazują na to że przed sezonem do Bełchatowa zawita widmo degradacji.Ciekawe gdzie wtedy Kosowski zawita????Zwłaszcza że w Wiśle jest dalej aktualna moda na powroty

jova 17.05.2012 20:58

Cytat:

To nie jest personalnie kwestia jedynie Głowackiego ale sensu sprowadzania do Wisły zawodników mało perspektywicznych, którzy jednak nie sprostali celowi stawianemu przed nimi będących częścią tego zespołu w kontekście europejskich pucharów.

To jest kwestia jedynie Głowackiego, bo tylko w jego przypadku sytuacja jest klarowna. Przypominam, że Brożki wciąż mają kontrakty w Turcji i raczej nic nie wskazuje byśmy byli skłonni ich wykupić. To "nie sprostanie celowi", czy inne "dawanie ciała", to puste slogany. Złe mecze Głowackiego w pucharach można policzyć na palcach jednej ręki. Przez lata ten człowiek był ostoją naszej defensywy i liderem zespołu. Liderem tak sportowo, jak i pod względem profesjonalizmu i mentalności. Odszedł podczas wyprzedaży, w okresie, gdy klub sprzedawał każdego zawodnika, na którym dało się zarobić, a nie dlatego, że był słaby, pechowy, czy podatny na kontuzje. Jego wady i błędy nigdy nie były na tyle poważne, by przysłoniły olbrzymie korzyści, które wynikały z jego gry w Krakowie.
6 mistrzostw, 1/8 Pucharu UEFA, Saragossa, Porto, Barcelona, Inter, Parma, Schalke, Lazio i Real... "Nie sprostał celowi", k***a mać... Obyśmy dożyli jeszcze wielu zawodników, którzy będą "dawać ciała" jak Głowacki.

Tak, Głowacki brał udział w słabych meczach Wisły, ale obarczanie go winą za błędy kolegów jest kretyńskie. Dlatego pytałem, które mecze on nam zawalał, a nie o to w jakich, zawalonych przez drużynę, meczach brał udział.
Cytat:

Tak na prawdę Bednarz idzie po najmniejszej linii oparu - powroty, powrotami tylko co dalej.

Dowiesz się w sierpniu, gdy będziemy zamykać kadrę. Wtedy będziemy wiedzieli kogo sprowadziliśmy i za ile, kto odszedł, ilu mamy perspektywicznych graczy, ilu wypożyczyliśmy, ilu testowaliśmy, itd. itp.
Podsumowywanie naszej polityki transferowej w połowie maja jest po prostu, delikatnie rzecz ujmując, bezsensowne.

Vuko 17.05.2012 21:00

Brożek, który nie jest takim drewnem jak Genkov mógłby sobie ładnie popykać z Maorem, o ile Melikson zostanie.

delukas96 17.05.2012 21:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1250342)

Minęło 3,5 roku i ja nadal twierdzę, że był faulowany przy tej bramce...

grogoriogreg 17.05.2012 21:59

Zdrowy Głowacki to piłkarz klasy zdecydowanie takiej, jakiej potrzebujemy. Umiejętności ma zdecydowanie większe od każdego innego środkowego obrońcy. Jest jeden szkopuł, pierwsze słowo mej wypowiedzi. O formę jestem spokojny, jednak jego transfer wiąże się z ryzykiem, że przez jakąś część sezonu nie bd zdatny do gry.

FraMat 17.05.2012 22:03

Zgadzam się z jednym, że ocenianie okienka transferowego w maju jest lekkim przegięciem.
Należy cierpliwie czekać na to, co Bednarz z błogosławieństwem Cupał wyczaruje.
Ja jednak, osobiście, po prostu nie widzę żadnych podstaw, żeby być optymistą. Jak zauwazył westersyl wszystko może sprowadzac się do braku kasy, chociaż i tak w medialną nagonke na Holendrów, ktorzy przepili całą kasę Wisły na wzmocnienia, nie wierzę.
Nie widzę też, jak na razie, żadnej wizji budowania drużyny. Hasło: Teraz Polska, albo Teraz Młoda Polska to tylko ruchy medialne nie mające pokrycia w rzeczywistości. Nie da się dzisiaj, z naszymi możlwiościami finansowymi zbudować drużynę oparta na najlepszych Polakach, a budowanie jej na mlodych, nieopierzonych Polakach może zagwarantowac miejsce jakie Wisla miała w ME.
Takie działania na dłuższą metę są dla Wisły szkodliwe.
Mam nadzieję, że to tylko hasła dla mediów, a Bednarz nie pojedzie nurkować, tylko zajmie się sprowadzeniem przygotowanych już transferów piłkarzy, ktorzy nie będa spełniali medialnych oczekiwań (że tylko Polacy i to młodzi Polacy), ale będą po prostu dobrymi pilkarzam. I że trener, ktoremu tez jak na razie nie ufam, będzie umiał z tego zrobić coś więcej niż drużynę srodka tabeli.

bonawentura 18.05.2012 01:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1250358)
A Głowacki raz gra dobrze, raz tragicznie. W Trabzonie rzeczywiście miał świetny sezon. Jego gra w LM była naprawdę na wysokim poziomie. Obawiam się jednak, że to nie wróci, a Głowacki szybko się posypie

Zgadzam się z Wami w 100%. Poza tym, nawet jeśli Głowacki miałby grać sezon życia, to nic nie zapowiada się na to, by Wisła w przyszłym sezonie zdobyła MP. Po tak głębokiej rewolucji kadrowej jaka nas czeka nie ma co się spodziewać rewelacji.

Sprowadzanie zawodników, którzy kiedyś stanowili o sile Wisły(choć z Brożkami to trochę przesada, bo nie osiągnęliśmy z nimi tyle, co za ery naszej złotej jedenastki w pierwszej dekadzie XXI wieku) to takie odgrzewanie starych kotletów. To też pokazuje brak kompetencji ze strony naszego działu sportowego.

Wisła powinna zaryzykować i miast Brożka do ataku znaleźć jakiegoś fajnego młodego napastnika by się ogrywał. Podobnie w pomocy. Wisła potrzebuje trochę nonszalancji w grze, a przy doświadczonych punktach zespołu, jak Iliev, Sobolewski czy Pareiko nowa Wisła może sobie całkiem nieźle poradzić.

Należy spojrzeć na problem głębiej - jeśli chcemy stanowić silną drużynę, to zbudujmy ją od podstaw. Od pewnego czasu - właściwie to od około 2007 roku widać, że ta Wisła się trochę sypie. Brakuje stabilnej kadry, jest zbyt duża wymiana zawodników. I zbyt częsta.

Należy przyjąć, że niestety pożegnamy się z Meliksonem. Pytanie co zrobić za te pieniądze? Moim zdaniem należy zalepić dziury w obronie. Do obrony potrzebujemy dwóch solidnych skrzydłowych, zwłaszcza lewego obrońcę z prawdziwego zdarzenia plus kogoś do środka, ale nie zawodnika, który będzie "porcelanowy" tylko zdrowego fizycznie. Najlepiej pieniądze z Meliksona zainwestować w dwóch naprawdę solidnych graczy.

Dopiero potem powinniśmy myśleć o ściągnięciu kogoś do ataku, np. takiego Kupisza czy Makuszewskiego.

Leh71 18.05.2012 06:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1250342)

Na każdego obrońcę na świecie coś by się znalazło.
Na przykład Terry z Chelsea-ostatni mecz z Liverpoolem to jedna wielka katastrofa w jego wykonaniu-co nie zmienia faktu że jest jednym z najlepszych obrońców na świecie.

cancer 18.05.2012 06:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1250403)
Zgadzam się z Wami w 100%. Poza tym, nawet jeśli Głowacki miałby grać sezon życia, to nic nie zapowiada się na to, by Wisła w przyszłym sezonie zdobyła MP. Po tak głębokiej rewolucji kadrowej jaka nas czeka nie ma co się spodziewać rewelacji.

Sprowadzanie zawodników, którzy kiedyś stanowili o sile Wisły(choć z Brożkami to trochę przesada, bo nie osiągnęliśmy z nimi tyle, co za ery naszej złotej jedenastki w pierwszej dekadzie XXI wieku) to takie odgrzewanie starych kotletów. To też pokazuje brak kompetencji ze strony naszego działu sportowego.

Wisła powinna zaryzykować i miast Brożka do ataku znaleźć jakiegoś fajnego młodego napastnika by się ogrywał. Podobnie w pomocy. Wisła potrzebuje trochę nonszalancji w grze, a przy doświadczonych punktach zespołu, jak Iliev, Sobolewski czy Pareiko nowa Wisła może sobie całkiem nieźle poradzić.

Należy spojrzeć na problem głębiej - jeśli chcemy stanowić silną drużynę, to zbudujmy ją od podstaw. Od pewnego czasu - właściwie to od około 2007 roku widać, że ta Wisła się trochę sypie. Brakuje stabilnej kadry, jest zbyt duża wymiana zawodników. I zbyt częsta.

Należy przyjąć, że niestety pożegnamy się z Meliksonem. Pytanie co zrobić za te pieniądze? Moim zdaniem należy zalepić dziury w obronie. Do obrony potrzebujemy dwóch solidnych skrzydłowych, zwłaszcza lewego obrońcę z prawdziwego zdarzenia plus kogoś do środka, ale nie zawodnika, który będzie "porcelanowy" tylko zdrowego fizycznie. Najlepiej pieniądze z Meliksona zainwestować w dwóch naprawdę solidnych graczy.

Dopiero potem powinniśmy myśleć o ściągnięciu kogoś do ataku, np. takiego Kupisza czy Makuszewskiego.

Zgadzam się z Tobą :)

Tylko za co ich mamy kupić? Z jednej strony Wisła jest taką marką, że samo granie dla niej jest zachętą, bo ale niektórym to nie wystarcza...

Jeżeli chodzi o przekonywanie kontraktami to znów będą zawodnicy z za wysokimi kontraktami, którzy gdy się nie sprawdzą będą tylko na nas żerowali :/

Choć słyszałem o składanych ofertach za tego Honduranina, Kupisza i Makuszewskiego... Każda z nich opiewała chyba na kwotę +500 tys. €

Pożyjemy, zobaczymy :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl