Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Królewski, Błaszczykowski, Łanoszka, Moore, Nowak, Adamczyk - właściciele Wisły SA (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10843)

Patryko 26.09.2024 09:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1635761)
Sugerowałbym mniej histerii. Jeżeli nie widzisz różnicy między pierwszą a czwartą ligą, to po prostu odpuść temat.

Ja akurat widzę różnicę między nowym rozdaniem, zaczynając od IV ligi, już bez huśtawek związanych z zarządzaniem przez JK, a gniciem w I lidze, o ile oczywiście starczy nam na to pieniędzy.

Uważasz, że to, co obecnie dzieje się w klubie, daje nam jakiekolwiek nadzieje na progres organizacyjno-sportowy?

wolfy 26.09.2024 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1635753)
Autokorekta.

Jak Ci nie pasuje to masz opcje ignoruj. Ja skrzętnie z niej korzystam.

Jak szukamy logiki to w tym ją znajdziemy. W pewnym sensie najgorsze co można zrobić to trzymać trenera tylko dlatego że powiedziało się 3 miesiące wcześniej że patologia jest ich zwalnianie.

Kiedyś JK powiedział że nie stawia żadnych publicznych ultimatum bo skazuje się sam na taką a nie inną decyzję.

Bardziej od zwolnienia Moskala nie podoba mi się nasz dorobek punktowy po 7 meczach.

No nie rokował ten projekt najlepiej.
Czy zmiana trenera coś poprawi? Oby. Mamy naprawdę mało punktów i to nie są żarty.

@Patryko - ja uważam bajeczki o "nowym rozdaniu" za efekt frustracji, żalu i braku zrozumienia miejsca w którym jesteśmy organizacyjnie i sportowo. Dlatego nie mam zamiaru na poważnie ich komentować.
Wolałbym za wszelką cenę tego uniknąć.

Kurz 26.09.2024 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1635753)

Bardziej od zwolnienia Moskala nie podoba mi się nasz dorobek punktowy po 7 meczach.

Tak jak pewnie kibicom Śląska nie podoba się, że mają 4 punkty po 7 meczach i zajmują ostatnie miejsce w tabeli. I oni rzeczywiście mają powód do rozczarowania, bo ich klub zdobył tytuł wicemistrza i teraz dołuje, a my... Teoretycznie, jeśli weźmiemy na poważnie trendy, liczby, dotychczasowe osiągnięcia od czasów przyjścia trio, dołujemy. Co sezon staczamy się o kilka schodków w dół. Nie chciałbym być niewolnikiem statystyk, ale, jeśli w poprzednim sezonie było 10 miejsce, w tym zgodnie z tendencjami powinno być jeszcze gorzej, tym bardziej, że pozbyliśmy się 3 z 4 najskuteczniejszych piłkarzy, a nowi na razie nie weszli przynajmniej w ich buty. Z najbardziej jaskrawym przykładem Zwolińskiego, który wedle słów prezesika, miał zagwarantować nam wyższą jakość od Sobczaka. Może, oczywiście, to zrobić, ale... wiemy jak to bywa z odgrzewanymi kotletami.

wolfy 26.09.2024 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1635766)
Tak jak pewnie kibicom Śląska nie podoba się, że mają 4 punkty po 7 meczach i zajmują ostatnie miejsce w tabeli. I oni rzeczywiście mają powód do rozczarowania, bo ich klub zdobył tytuł wicemistrza i teraz dołuje, a my... Teoretycznie, jeśli weźmiemy na poważnie trendy, liczby, dotychczasowe osiągnięcia od czasów przyjścia trio, dołujemy. Co sezon staczamy się o kilka schodków w dół. Nie chciałbym być niewolnikiem statystyk, ale, jeśli w poprzednim sezonie było 10 miejsce, w tym zgodnie z tendencjami powinno być jeszcze gorzej, tym bardziej, że pozbyliśmy się 3 z 4 najskuteczniejszych piłkarzy, a nowi na razie nie weszli przynajmniej w ich buty. Z najbardziej jaskrawym przykładem Zwolińskiego, który wedle słów prezesika, miał zagwarantować nam wyższą jakość od Sobczaka. Może, oczywiście, to zrobić, ale... wiemy jak to bywa z odgrzewanymi kotletami.

Najbardziej na razie brak asyst i goli Goku.

leszekpw 26.09.2024 10:09

No Goku to był as....zaraz, zaraz, w......... Podbeskidziu.
Przecież tacy byli Hiszpanie beee. Chcieliście ich pogonić. To co, mysleliscie, ze w ich miejsce zatrudnimy Messiego z Ronaldo?

Mieli być Polacy, są. Zwoliński, Mikulec, Sukiennicki. Asy jak się patrzy. Nie chcieliście Rude, mieliście Moskala i mamy strefę spadkową. No, czego tu nie rozumieč?

wierność83 26.09.2024 10:47

Ja mam takie pytanie, jaka jest gwarancja, że za 2-3 miesiące Królewski się nie odpali i np. stwierdzi, że jednak znów stracił zapał do swojej wizji, AI itp. i znów wszystko siądzie na laurach, przyjdzie jakiś Ojrzyński, będzie zwrot w stronę innej wizji? On się zachowuje jakby to była klasyczna dwubiegunówka :)
Nie da się w ten sposób zarządzać klubem, przecież to nie ma prawa się udać. C powinno zdecydowanie ponowić wezwanie o jego odejście.

I taka konkluzja na koniec - człowiek sobie nie zdawał sprawy jakie tam bagno panuje, ale też jak chwiejny jest Jarosław Królewski i się dziwił czasem czemu nic tu nie wychodzi, czemu jest coraz gorzej sportowo itp. To ja po tym tygodniu już się dziwić nie będę :)

Markus 26.09.2024 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1635763)
Ja akurat widzę różnicę między nowym rozdaniem, zaczynając od IV ligi, już bez huśtawek związanych z zarządzaniem przez JK, a gniciem w I lidze, o ile oczywiście starczy nam na to pieniędzy.

Uważasz, że to, co obecnie dzieje się w klubie, daje nam jakiekolwiek nadzieje na progres organizacyjno-sportowy?

Rozpoczęcie całkowicie nowego rozdania od czwartej ligi nie daje żadnej gwarancji, że w dającej się przewidzieć przyszłości klub znajdzie się wyżej niż dzisiaj czy choćby tylko w pierwszej lidze. Sugeruję skończyć z przekonaniem, że zaczynamy od czwartej ligi i pięć lat później jesteśmy już w Ekstraklasie, bez długów, za to z fajną i wartościową drużyną. To mrzonka, przykład Widzewa nie jest żadną regułą.

kowalkowskij 26.09.2024 10:50

Nie ma też pewności, że rozpoczęcie od IV Ligi nie wygeneruje takiego samego długu jak teraz.

wierność83 26.09.2024 10:56

Plus 4 ligi byłby taki, że wtedy byłaby tu myślę kolejka chętnych do przejęcia takiego klubu. Wielka marka, wielki klub za "1zł" bez żadnego obciążenia przeszłości. I wtedy zależy kto by to był, ale można mieć nadzieję, że powrót do esy wcale nie musiałby trwać dłużej niż obecnie :)

Patryko 26.09.2024 11:01

Start od IV ligi rozumiem przez start pod wodzą kogoś (jednostki bądź grupy ludzi), kto dawałby szansę na rozwój klubu.

Widzew nie jest odosobnionym przykładem, Ruch też pokazał, że można się odrodzić.

Ale tak jak mówię, to musiałoby się odbyć z odpowiednimi ludźmi na odpowiednich miejscach. Na chwilę obecną kogoś takiego w orbicie zainteresowanych Wisłą nie widzę. Naturalnie na myśl przychodziłby Kwiecień, który spokojnie miałby zasoby finansowe na restart od IV ligi, ale on akurat ma już swoją zabawkę.

Karherop 26.09.2024 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1635782)
Ja mam takie pytanie, jaka jest gwarancja, że za 2-3 miesiące Królewski się nie odpali i np. stwierdzi, że jednak znów stracił zapał do swojej wizji, AI itp. i znów wszystko siądzie na laurach, przyjdzie jakiś Ojrzyński, będzie zwrot w stronę innej wizji? On się zachowuje jakby to była klasyczna dwubiegunówka :)
Nie da się w ten sposób zarządzać klubem, przecież to nie ma prawa się udać. C powinno zdecydowanie ponowić wezwanie o jego odejście.

I taka konkluzja na koniec - człowiek sobie nie zdawał sprawy jakie tam bagno panuje, ale też jak chwiejny jest Jarosław Królewski i się dziwił czasem czemu nic tu nie wychodzi, czemu jest coraz gorzej sportowo itp. To ja po tym tygodniu już się dziwić nie będę :)

U kibica Wisły od jakiś 12 lat nie istnieje w słowniku pojęcie czegoś takiego jak - gwarancja.

Chyba że ma być to gwarancja lecącego w dół poziomu sportowego - to i owszem.

azor 26.09.2024 11:24

Z innej beczki:

https://weszlo.com/2024/09/26/cracov...n-kara-kibice/

To to się bardziej opłaca karę przyjąć, niż wynajmować ochronę ;)

doktor granat 26.09.2024 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1635782)

Moim zdaniem on nie ma kasy na kolejne odpalanie się więc jak Jopowi się nie uda to będzie katastrofa.
Jesteście pewni, że 4 liga to wyzerowanie długów? A jeśli nawet to jakie to postępowanie wobec ludzi/firm, którzy wykonywali pracę dla Wisły.
Chcielibyście jeden z drugim wykonać pracę dla kogoś, wystawić fv, zapłacić pracownikom i podatki, zusy itp. od przychodu, czekać na przelew, a któregoś dnia usłyszeć np.: my jesteśmy K(rakowskie) TS Wisła, a nie Wisła S.A., proszę się odp...
Tak się nie robi.

FraMat 26.09.2024 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1635794)
Moim zdaniem on nie ma kasy na kolejne odpalanie się więc jak Jopowi się nie uda to będzie katastrofa.
Jesteście pewni, że 4 liga to wyzerowanie długów? A jeśli nawet to jakie to postępowanie wobec ludzi/firm, którzy wykonywali pracę dla Wisły.
Chcielibyście jeden z drugim wykonać pracę dla kogoś, wystawić fv, zapłacić pracownikom i podatki, zusy od przychodu, czekać, a któregoś dnia usłyszeć np. my jesteśmy K(rakowskie) TS Wisła, proszę się odp...
Tak się nie robi.

Ciekaw jestem czy takie firmy/osoby fizyczne prowadzące działalność mogą ubezpieczyć się od niewypłacalności kontrahenta.
https://www.prawo.pl/biznes/ubezpiec...ia,521340.html
Oczywiście, pytanie, jakie trzeba sobie zadać brzmi, czy jakikolwiek ubezpieczyciel przyjmie wniosek o taką polisę jeśli dowie się, że chodzi o Wisłę.

wierność83 26.09.2024 12:46

Wrzucili post z życzeniami Królewskiego i mnóstwo komentarzy kibiców innych drużyn, w którym życzą mu jak najdłuższego pozostania w Wiśle :D Z zewnątrz często widać więcej... Wewnątrz dopiero się ludzie zaczynają budzić, a i tak to długo trwa.

I Białoński napisał, że to on kazał dać Siwierskiego na asystenta Jopa. Nie, wcale teoria, że jest jego uszami w sztabie nie składa się w całość :)

wierność83 26.09.2024 13:35

Cytat:

Królewski: Na 5 września poza ugodami i odsetkami, realne zadłużenie wynosiło 15 mln złotych
Ma to sens czy kreatywna księgowość?

krysztal 26.09.2024 13:37

Pewnie nie liczy tego co obiecał umorzyć

skarabeus 26.09.2024 13:42

A ugod drugie 15 mln :D Odsetek 5 :D
No i jego pozyczki, czyli kolejne kolo 15-20 mln.

doktor granat 26.09.2024 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1635807)
Ma to sens czy kreatywna księgowość?

Królewski: Na 5 września poza ugodami i odsetkami, realne zadłużenie wynosiło 15 mln złotych

Tj. odpowiedź taka jak zwykle czy guzik wiadomo.
Ugoda to może być odpuszczenie jakiejś kwoty, rezygnacja z odsetek, a może być też to, że ktoś kto miał dostać kasę we wrześniu dostanie w grudniu albo lutym. Poza tym nie wiadomo jaka jest kwota ugód i jaka odsetek.
Poza tym nie wiadomo jaka jest kwota pożyczek właścicielskich.

Jagul 26.09.2024 13:55

Jak zwykle podawanie wybiórczych danych z dupy tak żeby nikt przypadkiem nie doszedł to tego jak jest naprawdę.

wierność83 26.09.2024 13:55

Plan, który miał być ogłoszony w czerwcu też wraca, ma być "wkrótce" :D
Co się tam k.. podziało w tej Sevilli?!

doktor granat 26.09.2024 14:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1635815)
Plan, który miał być ogłoszony w czerwcu też wraca, ma być "wkrótce" :D
Co się tam k.. podziało w tej Sevilli?!

Dostał po głowie po ostatnich popisach więc mamy festiwal obietnic i jakieś dziwne informacje finansowe.
Ile już było takich zrywów?

Karherop 26.09.2024 14:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1635795)
Ciekaw jestem czy takie firmy/osoby fizyczne prowadzące działalność mogą ubezpieczyć się od niewypłacalności kontrahenta.
https://www.prawo.pl/biznes/ubezpiec...ia,521340.html
Oczywiście, pytanie, jakie trzeba sobie zadać brzmi, czy jakikolwiek ubezpieczyciel przyjmie wniosek o taką polisę jeśli dowie się, że chodzi o Wisłę.

Ubezpieczenie należności to absolutna podstawa w biznesie, przy czym Wisła to ma najniższy rating z możliwych. Żaden podmiot jej nie ubezpieczy. Każdy podmiot który świadczy dla Wisły usługi/produkty musi liczyć się z jej niewypłacalnością i dochodzeniem swoich pieniędzy w sądzie lub ewentualnej sprzedaży podmiotom które skupują takie należności.

Levis88 26.09.2024 17:42

Teraz czytam, że Krzoska i Bisztyga będą jutro jeszcze przy drużynie pracować. To jest ....a Everest absurdu...

AgresywnyChomik 26.09.2024 17:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Levis88 (Post 1635845)
Teraz czytam, że Krzoska i Bisztyga będą jutro jeszcze przy drużynie pracować. To jest ....a Everest absurdu...

Wczoraj jakiś wariat w KS, dziś to, jutro bedzie coś lepszego.

skarabeus 26.09.2024 18:19

No przeciez przynajmniej do konca miesiaca beda na etacie, nie? ;D

doktor granat 26.09.2024 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Levis88 (Post 1635845)

Oni jeśli są na umowie o pracę to mogą musieć pracować do końca roku jeśli nie zwolni ich z obowiązku pracy albo nie skrócą okresu wypowiedzenia (mają 3 miesiące). Wtedy byłoby jeszcze zabawniej.

skarabeus 26.09.2024 18:55

stwierdzilem, ze poslucham krolewskiego co on tam w internetach opowiadal. Ale nie dalem rady, zdzierzylem pol godziny.
Dno dna.

Watts 26.09.2024 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1635851)
Oni jeśli są na umowie o pracę to mogą musieć pracować do końca roku jeśli nie zwolni ich z obowiązku pracy albo nie skrócą okresu wypowiedzenia (mają 3 miesiące). Wtedy byłoby jeszcze zabawniej.

zdziwiłbym się gdyby nie byli na JDG

Levis88 26.09.2024 20:20

No to Krzoska może jutro na legalu cisnąć szyderę z Mikulca czy Jarocha:D

leszekm 27.09.2024 00:25

Grzegorz Wojtowicz:

"Przez ostatnie dni słuchałem argumentów J. Królewskiego. Rozmawiałem, dzieliłem się opiniami z różnymi ludźmi. Trochę się dowiedziałem. Na dzisiaj wiosek jest taki - wszystkie decyzje personalne (może poza tą najważniejszą dotyczącą trenera) były uzasadnione. Wręcz konieczne."

"To jest tylko moja opinia, także na podstawie własnych obserwacji. Tu nie chodzi o jakieś pojedyncze wydarzenia. Nie są to żadne spektakularne fakty , a raczej pewne procesy, które należało już przeciąć. Tyle na ten temat."

https://x.com/WojtowiczG/status/1839341241710067788

Fugiel 27.09.2024 06:04

Nie wiem czy bylo ale bardzo duzo watkow poruszanych zostalo tu

https://www.wislaportal.pl/News.html...wygrywac_mecze

Kurz 27.09.2024 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fugiel (Post 1635865)
Nie wiem czy bylo ale bardzo duzo watkow poruszanych zostalo tu

https://www.wislaportal.pl/News.html...wygrywac_mecze

To chyba przypadek beznadziejny...

leszekpw 27.09.2024 08:30

Bardzo mądry prezes.

sandomingo 27.09.2024 08:31

"Ma pan może taką refleksję, że może Pan idzie w złą stronę?

- Nie.

Jest Pan pewnym?

- Tak."

Dziękuję. Dobranoc. Można gasić światło.

Jaroo1 27.09.2024 08:33

Wyniki pokazują, że idziemy cały czas dobrą drogą. Nawet jakby nie patrzeć na wyniki sportowe to w kwestii AI, nowoczesności itp jesteśmy już jedną z wiodących marek na świecie. Oby tak dalej.

wolfy 27.09.2024 08:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1635869)
To chyba przypadek beznadziejny...

Przeczytaj a potem komentuj, bo jest kilka ciekawych wątków:
- Sobczak był konsultowany z Moskalem przed podpisaniem z nim umowy, był mu bardzo przeciwny
- Biedrzycki został podsunięty przez Moskala na "podniesienie wzrostu"
- Siewierski zostaje jako ekspert "data science" i dlatego, bo Jop nie ma zdrowia żeby samodzielnie wszystko robić (btw. nie sądziłem że Mariusz się zgodzi)
- jest o tym co źle wyglądało za Moskala i dlaczego został zwolniony.

P.S. Oczywiście, wiem że nie przyjmiecie do wiadomości, tak jak nie przyjmowaliście kiedy ja o tym pisałem. W końcu Moskal jest idealny i bez zarzutu, winni są wszyscy inni, a właściwie to jedna osoba - Królewski.

FraMat 27.09.2024 08:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1635875)
P.S. Oczywiście, wiem że nie przyjmiecie do wiadomości, tak jak nie przyjmowaliście kiedy ja o tym pisałem. W końcu Moskal jest idealny i bez zarzutu, winni są wszyscy inni, a właściwie to jedna osoba - Królewski.

Moskal nie jest idealny. Nikt się nie łudzi.
Za to Królewski jest. Nikt się nie łudzi.

Jagul 27.09.2024 08:51

wolfy fajnie spłyciłeś temat Sobczaka :D
Całość poniżej:

"Być może Sobczak okazałby się bardziej przydatnym napastnikiem na tym etapie sezonu?

- W mojej rozmowie przed zatrudnieniem Kazimierza Moskala rozmawialiśmy o Sobczaku i przyznał mi rację w tym temacie. Pracował z nim, był bardzo na nie w tym temacie."

I w sumie potwierdzają to słowa Moskala:
"- Kiedy ja dostałem sygnał z Wisły, to decyzje kadrowe w klubie zostały już podjęte - mówił Moskal. - Gdybym miał listę piłkarzy, z którymi chciałbym pracować, to Szymon nie byłby pierwszy na tej liście."

Reasumując może i Moskal z Królewskim gadał o Sobczaku, ale on już wcześniej był odpalony przez Zaskrońca.

Jeszcze w temacie Biedrzyckiego: jest to oczywista kompromitacja Moskala (podsunięcie takiej kandydatury). Inna kwestia, że nasz wspaniały dyrektor sportowy czy też mityczne AI dziwnym trafem tego ruchu nie zablokowało :D

Witalis 27.09.2024 09:09

Ja bym chętnie dowiedział się, jak to było z tymi transferami. Zagraniczne, to pomysł Bashy/zaprzyjaźnionych menedżerów, krajowe, wychodzi na to, że nie wiadomo, bo obie strony przerzucają się odpowiedzialnością.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl