Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

kacpaw91 09.05.2012 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1248291)
Dla mnie transfery takich zawodników jak Magiera czy Broź, których swego czasu żegnaliśmy bez żalu bo byli za słabi świadczą o jednym Wisła zamiast iść do przodu cofa się i za moment może okazać się, że dziś ciesząc się ze spadku sąsiadki za Błoń sami wkrótce możemy znaleźć się na ich miejscu. Jeżeli Bednarz chce takimi transferami powiedzieć, że to jest skok jakościowy w polityce klubu to mnie na stadionie w przyszłym sezonie nie zobaczy podobnie zresztą jak wielu innych nie dających robić z siebie balona i dających kasę na ten cyrk i pośrednio utrzymujących takie pacynki jak Łysy, Rogala czy Kapka.

Magiera jest słabszy od Paljicia, a Broź do Lameya? Ale zaraz, zaraz... Czy Bednarz kogokolwiek podpisał już, albo komukolwiek przedłużył kontrakt? Nie, więc wstrzymajmy się na razie z oceną jego pracy. Równie dobrze to mogą być plotki medialne.

Bardziej mnie martwi to co zrobił z siatką skautingową, którą budowaliśmy przez ostatnie 2 lata.

jova 09.05.2012 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248290)
Jedyne co mi się podobało u Stana to to, że starał się struktury zbudować - skauting. Jednak nie rozumiem czemu teraz się od tego odchodzi! Mam nadzieję, że ktoś wreszcie zrozumie, że to nie dyrektor sportowy powinien mieć "notes", ale w miarę duża siatka skautingowa powinna istnieć i tworzyć taki "notes".

Oglądałeś może Ligę+Ekstra gdy gościem był Bednarz? Zapytano go o Chrapka i jeszcze jakiegoś wypożyczonego chłopaka. Gdy odpowiedział na proste, ogólne pytania dotyczące tych zawodników, prowadzący wyjaśnił dlaczego o nich pytał. Bo gdy w L+E gościem był Valckx, zapytany o wypożyczonego Mączyńskiego, zupełnie nie kojarzył o kogo chodzi...
Także z efektywnością tej siatki skautów różnie mogło być.

westersyl 09.05.2012 21:51

Chyba większość z nas oglądała mecze BvB. Na prawej obronie gra tam Łukasz Piszczek czasami jak patrzę na to jak on przyjmuję piłkę czy plącze mu się ona gdzieś przy prowadzeniu to można dojść do jednego podstawowego wniosku że jako skrajny obrońca potrzebny jest po prostu wybiegany piłkarz zostawiający zdrowie grają agresywnie, potrafiący zagrać klępę i wrzucić piłkę mocno w pole karne. Na tej pozycji nie potrzeba techników, dryblerów, nie trzeba grac dokładnych przerzutów czy prostopadłych piłek. itp. Cieszy się to, że wymienia się dużo nazwisk w kontekście Wisły. Mam nadzieję, że dokonają dobrego wyboru bo boki obrony to pozycje które należy wzmocnić. ( zaznaczam że nie myślę o piłkarzu o tak ubogiej inteligencji boiskowej jak Cikos)

PS. Do dzis nie wierzę w to jak ktos taki jak Valkcx mógł sciągnac na pozycję skrajnego obrońcy kogoś tak zapuszczonego od strony fizycznej jak Lamey, o Branko już nawet nie mówię...

czesiu 09.05.2012 21:55

Jirsak dostanie kontrakt? Ciekawe za co? No, bo chyba nie za tą 1 ( słownie jedną bramkę) z Podbeskidziem? :lol: żenada co dzieje w naszym klubie.

kacpaw91 09.05.2012 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 1248299)
Oglądałeś może Ligę+Ekstra gdy gościem był Bednarz? Zapytano go o Chrapka i jeszcze jakiegoś wypożyczonego chłopaka. Gdy odpowiedział na proste, ogólne pytania dotyczące tych zawodników, prowadzący wyjaśnił dlaczego o nich pytał. Bo gdy w L+E gościem był Valckx, zapytany o wypożyczonego Mączyńskiego, zupełnie nie kojarzył o kogo chodzi...
Także z efektywnością tej siatki skautów różnie mogło być.

Tak, widziałem to, ale co innego zwolnić skautów i znaleźć innych oddelegowując ich do śledzenia lig regionalnych i 1. ligi, a co innego zwolnić i nikogo nie zatrudniać. Zostajemy z trzema skautami. To mnie martwi jeżeli chodzi o ten aspekt.

Co ciekawe ktoś oglądał tego Gajosa. Tak z ciekawości szukam o nim od jakiegoś informacji i wygląda na to, że strzela i asystuje nadal. Po tych kilku filmikach na YT (wiem, że to złe źródło, ale nie mam lepszego ; )) myślę, że warto byłoby go zaprosić na testy do nas. Jednak najlepszą dla mnie rekomendacją jest to, że podobno jest polecany przez samego Błaszcza. Jeżeli naprawdę się nim interesujemy to warto się pośpieszyć bo może wyjmie go ktoś inny.

Z 3. ligi (aktualna 2. liga) przychodził do nas Boguski.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czesiu (Post 1248304)
Jirsak dostanie kontrakt? Ciekawe za co? No, bo chyba nie za tą 1 ( słownie jedną bramkę) z Podbeskidziem? :lol: żenada co dzieje w naszym klubie.

Rezerwowy piłkarz grający na kilku pozycjach i zarabiający (pod tym tylko warunkiem) odpowiednie pieniądze to nie jest zły pomysł. Od jakiegoś czasu mówiłem, że chciałbym, aby ktoś go sprawdził jako prawego skrzydłowego. Te mecze na prawej obronie nie były wybitne w obronie, ale dużo bardziej aktywny w ofensywie był niż grając w środku. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto, aby Probierz go sprawdził na prawym skrzydle.

czesiu 09.05.2012 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248305)
Rezerwowy piłkarz grający na kilku pozycjach i zarabiający (pod tym tylko warunkiem) odpowiednie pieniądze to nie jest zły pomysł. Od jakiegoś czasu mówiłem, że chciałbym, aby ktoś go sprawdził jako prawego skrzydłowego. Te mecze na prawej obronie nie były wybitne w obronie, ale dużo bardziej aktywny w ofensywie był niż grając w środku. To mnie utwierdza w przekonaniu, że warto, aby Probierz go sprawdził na prawym skrzydle.

Skrzydłowy? Przy tej szybkości? Przecież właśnie dlatego grał na środku, bo go każdy objeżdżał. Kolo jest totalnym niewypałem, a teraz dostaje kontrakt i będzie blokował miejsce np. Brudowi.

GonzoNS 09.05.2012 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czesiu (Post 1248313)
Skrzydłowy? Przy tej szybkości? Przecież właśnie dlatego grał na środku, bo go każdy objeżdżał. Kolo jest totalnym niewypałem, a teraz dostaje kontrakt i będzie blokował miejsce np. Brudowi.

hahahahaha, no sorry ale rozwaliłeś system xD

xanti1906 09.05.2012 22:19

Uczepiliście się tego Celebana i jego meczu z Dundee jak Najman Salety. Cały sezon gra dosyć równo i na względnie wysokim poziomie, a oceniacie go na podstawie dwumeczu.

kacpaw91 09.05.2012 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czesiu (Post 1248313)

W przeciwieństwie do naszych obecnych skrzydłowych potrafi dośrodkować, podać na centymetry. A co ma Kirm ze skrzydłowego? Dla mnie Kirm to typowy gracz środka pola. Oczywiście, że wolałbym prawdziwego skrzydłowego (jakiego od lat nie mieliśmy), który ma drybling, jest szybki, dynamiczny i potrafi dośrodkować na centymetry. Jednak przy obecnych skrzydłowych ten Jirsak nie byłby takim złym pomysłem.

Ma_niek 09.05.2012 22:25

Weźcie mi powiedzcie jak można blokowac miejsce tak słabemu i bezproduktywnemu "piłkarzowi" jak Brud.

Merkury 09.05.2012 22:28

Zgadzam się z Czesiem, z tym, że uważam Bruda na piłkarza który powinien kopać piłkę w 2 lidze co najwyżej. Mnie trochę jeszcze jedno dziwi że zawodnicy do nas trafiający w formie, co prawda takich było w ostatnich latach jak na lekarstwo maksymalnie po jednej rundzie tracą większość swoich walorów.
Transfery uzależnione w klubie są od tego kogo uda się sprzedać a takich piłkarzy w kadrze mamy obecnie w liczbie sztuk jeden. Bez pieniędzy o których pisałem w jednym z postów w granicach 10 mln euro łącznie na najbliższe dwa okienka będziemy w dalszym ciągu obniżać loty w Ekstraklasie. My musimy budować drużynę od nowa i trudno moim zdaniem perspektywicznie patrzeć na to kogo potencjalnie Wisła chce sprowadzić - jeżeli Bednarz sondował w ostatnim czasie możliwość sprowadzenia takich grajków jak Ćwielong czy Łukasiewicz to ja pozostawiam to bez komentarza - jednym słowem idzie nowa jakość.
Probierz napalił się na dwójkę zawodników Pazdana i Kupisza - nie oceniam ich poziomu sportowego ale będzie dla mnie jasnym sygnałem ewentualne sprowadzenie tych graczy, że trener ma silną pozycję i są jakieś środki w kasie do wydania. Pożyjemy zobaczymy, cudów wymagać po Bednarzu nie ma sensu wszak ten gość od ostatniego zwolnienia z Wisły był na bezrobociu to świadczy o tym jakim jest wybitnym fachowcem po drugie gość nie ma żadnych kontaktów poza granicami Polski.
Co do siatki skautów to jest dobre jak ma się kasę na spożytkowanie ich pracy a jeśli nie to w klubie są to zbędne etaty - ilu zawodników ostatnimi czasy zostało sprowadzonych z polecenia skauta do Wisły poza szrotem Kapki dwa lata temu.

kacpaw91 09.05.2012 22:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1248319)
Zgadzam się z Czesiem, z tym, że uważam Bruda na piłkarza który powinien kopać piłkę w 2 lidze co najwyżej.

Nie no, mamy tak słabą ligę, że nie zdziwiłbym się jakby za rok, dwa został gwiazdą klubu dolnych rejonów naszej ligi. Jednak nie zmienia to faktu, że to piłkarz za słaby na Wisłę.

Cytat:

Mnie trochę jeszcze jedno dziwi że zawodnicy do nas trafiający w formie, co prawda takich było w ostatnich latach jak na lekarstwo maksymalnie po jednej rundzie tracą większość swoich walorów.
Transfery uzależnione w klubie są od tego kogo uda się sprzedać a takich piłkarzy w kadrze mamy obecnie w liczbie sztuk jeden. Bez pieniędzy o których pisałem w jednym z postów w granicach 10 mln euro łącznie na najbliższe dwa okienka będziemy w dalszym ciągu obniżać loty w Ekstraklasie. My musimy budować drużynę od nowa i trudno moim zdaniem perspektywicznie patrzeć na to kogo potencjalnie Wisła chce sprowadzić - jeżeli Bednarz sondował w ostatnim czasie możliwość sprowadzenia takich grajków jak Ćwielong czy Łukasiewicz to ja pozostawiam to bez komentarza - jednym słowem idzie nowa jakość.

I to jest podstawowy problem. Doprowadzono do tego, że mamy aktualnie DWÓCH piłkarzy na których możemy zarobić coś ponad milion euro. Są to Melikson i ... Genkov. Swoje robią jego powołania do reprezentacji Bułgarii, dwa gole w LE i zwyżka formy w rundzie wiosennej.

Nie zgadzam się z tym, że potrzebujemy 10 mln euro. Możemy wydać 2 mln i zbudować drużynę na lata. Tylko, że zamiast piłkarzy 27+ letnich należy ściągać piłkarzy 20-25 letnich bo na takich potem zarobimy. Trzeba też cierpliwości i dobrego trenera. Kiedyś czytałem, że dobrze tu wspominany Dan jak przyszedł do tej rumuńskiej drużyny, z którą wygrał ligę to wyprzedał bodaj 24 piłkarzy i zakontraktował taką samą ilość zawodników, którzy pasowali do jego koncepcji.

Cytat:

Probierz napalił się na dwójkę zawodników Pazdana i Kupisza - nie oceniam ich poziomu sportowego ale będzie dla mnie jasnym sygnałem ewentualne sprowadzenie tych graczy, że trener ma silną pozycję i są jakieś środki w kasie do wydania. Pożyjemy zobaczymy, cudów wymagać po Bednarzu nie ma sensu wszak ten gość od ostatniego zwolnienia z Wisły był na bezrobociu to świadczy o tym jakim jest wybitnym fachowcem po drugie gość nie ma żadnych kontaktów poza granicami Polski.

No, ale Marcelo jakoś znalazł. Niech będą tego typu kontakty, ale żeby byli zawodnicy tej jakości co Melikson, czy Marcelo. Co do Pazdana i Kupisza ściągnięcie tych zawodników byłoby dobrym pomysłem - są to piłkarze, którzy mogą się jeszcze rozwinąć i będzie można ich sprzedać, a co najważniejsze solidni.

Cytat:

Co do siatki skautów to jest dobre jak ma się kasę na spożytkowanie ich pracy a jeśli nie to w klubie są to zbędne etaty - ilu zawodników ostatnimi czasy zostało sprowadzonych z polecenia skauta do Wisły poza szrotem Kapki dwa lata temu.

Błąd. Siatka skautów jest zawsze dobra. Wolski nie trafiał do Legii za miliony. Boguski do nas też nie trafiał za miliony. Trzeba szukać w tych niższych ligach. Dlatego bym chciał żebyśmy wypróbowali tego Gajosa.

Co sądzicie o tym wypożyczaniu młodych zdolnych graczy z rezerw większych klubów? Nawet bez opcji transferu definitywnego.

thechris 10.05.2012 00:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1248248)
No tak.
Jeden nieudany sezon, za co odpowiedzialny jest głownie Cupiał i jego ADHD zmienia Wisłę w sredniaka... A Śląsk to już chyba w Twojej opinii bedzie regularnie teraz zdobywał mistrzostwo Polski, tak jest potężną drużyną, która już na kilka kolejek przed końcem sezony zapewniła sobie tytuł.
Proszę o odrobine refleksji.

Rok temu Śląsk wicemistrzostwo. Teraz mistrz którego powinni sobie zapewnić kilka kolejek przed końcem. Biorąc pod uwagę ostatnie dwa sezony to większą regularność wykazuje Śląsk niż Wisła. Co by nie mówić Wisła póki co przestała być kandydatem do tytułu. Po raz pierwszy od wejścia Bogusława ADHD C. Są nimi Śląsk, Legia i być może Lech jeśli jakoś zastąpi Rudniewa. Niestety Wisła jest w grupie drugiej kategorii razem z Ruchem czy Koroną czyli drużynami od których dostawała regularny łomot... Może się więc okazać, że miejsce szóste to będzie max o co można zawalczyć razem z Górnikiem i Zagłębiem a i to nie będzie łatwe (w tej rundzie te ekipy też biły Wisłę swoją grą na głowę).

Nie chodzi o jeden nieudany sezon. Chodzi o to, że nie ma z czego zmontować ekipy. Nie ma szkieletu. Nie ma niczego. Po raz pierwszy od '98/99. Nie ma nawet czterech piłkarzy na których można budować cokolwiek. Bramkarz zaliczył średni sezon, od biedy ujdzie ale robi babole i to nie to samo co 2 lata temu. Ani jednego obrońcy, ani jednego pomocnika... (no dobra, może Sobol wróci do formy a może nie), Melikson pewnie odejdzie bo jest jedynym, który ma jakąś wartość rynkową no i ani jednego napastnika. Wilk i Genkow to jednak poziom niżej niż para np. Paweł Sobolewski - Korzym czy Kwiek - Nakoulma... nie mówiąc o parze Zieńczuk - Piech... więc o czym mu tu rozmawiamy... Skrzydłowi to wszyscy tragedia. Ani jednego bocznego obrońcy, lewego czy prawego. Nie to żeby byli słabi... ich po prostu fizycznie nie ma itd. itd...

Nie zdziwię się jak Wisła nawet w podobnie słabym składzie jednak będzie walczyła o podium. Po prostu wszyscy mogą się znowu mocno osłabić. Poziom znowu się obniży i dostosuje do poziomu obecnej Wisły. Może być moda na Polaków po Euro i wszystkie Piechy, Celebany, Makuszewskie wyjadą... Ale to nie uczyni z Wisły mocniejszego klubu niż nim jest dzisiaj.

Bednarz sobie nuci:
"Koko koko, Euro spoko, ceny lecą hen wysoko... Wśród Polaków przebierajmy... grajków w Tesco poszukajmy...
Koko koko wciąż za drogo, Brud się nada - też jest spoko... Ach te Gordana marynarki... chyba pójdę do Bonarki...
Koko koko brak transferów ale spoko, Hej karnety sprzedajemy! Może jeszcze nie spadniemy..."

bonawentura 10.05.2012 00:08

Cytat:

Nie wiem co miałeś na myśli, ale ostatnimi czasy to akurat byli przydatni - począwszy od Meliksona, skończywszy na młodym Rojewskim, którego, żeby wszyscy pamiętali, napiszę, sprowadził Stan Valcx.

kacpaw91 10.05.2012 00:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1248332)
Nie wiem co miałeś na myśli, ale ostatnimi czasy to akurat byli przydatni - począwszy od Meliksona, skończywszy na młodym Rojewskim, którego, żeby wszyscy pamiętali, napiszę, sprowadził Stan Valcx.

Ale co zrobił w tym sezonie ten WYPOŻYCZONY Rojewski? Nie strzelił gola w meczu ze Śląskiem? No trzeba to mu wpisać do CV. Zrobił coś wielkiego chociaż w MESA?

arti 10.05.2012 07:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czesiu (Post 1248304)

Tomek zostaje?!
A ja już tyle łez wypłakałem, że odchodzi do Apoelu...
Ale widać wie, że Apoel już się kończy, a tu będzie nowa, wielka Drużyna no i postanowił zostać.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tak serio to zostaje bo ma szczęście, że akurat teraz durniozaur wrócił, odpuszczenie go teraz to byłby spory kamyczek do ogródka durniozaura - paręset tys. euro wydane i minimum zwrotu - nie udało się gościa odsprzedać, ani nawet nie grał przez długie 5 lat w 11 = bez sensu wyrzucona kasa.
Mączyński dałby Wiśle tyle samo jak nie więcej.
Jak dla mnie powinien odejść - razem z tymi których nie przedłużyli i Jovanicem, Gargułą, Boguskim, Brudem itp.
Nie zgadzam się z Tobą w tym, że stawiasz Bruda sportowo obok Jirsaka. DB jest jednak znacznie gorszy.

cancer 10.05.2012 07:36

Wypożyczanie młodych zawodników

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248321)
Co sądzicie o tym wypożyczaniu młodych zdolnych graczy z rezerw większych klubów? Nawet bez opcji transferu definitywnego.

Bardzo dobry pomysł! Tylko trzeba mieć wtyki jak Valckx... Najlepszym przykładem genialnego wypożyczenia jest Diego w Atletico Madryt! Co z tego, że go nie kupią, ale dał im tyle jakości i chociażby swoją grą robi różnicę na boisku przez co dobrze im idzie w LE (w końcu ją wygrali), mają więcej pieniędzy na przyszły sezon i mogą coś pomyśleć o wzmocnieniach :)
Następny przykład to ten Courtois też Atletico, który ma się ogrywać... Jest dobry, ma talent i będzie jeszcze lepszy!
Na tym można tylko skorzystać, no tylko trzeba wypożyczyć kogoś z odpowiednim poziomem, a nie jakichś śledzi!

Merkury 10.05.2012 08:04

Żeby Wisła rzeczywiście wróciła na szczyt w Ekstraklasie i z powodzeniem grała w europejskich pucharach trzeba zacząć budowę zespołu w 100% od nowa - w rzeczy samej jak wiadomo w życiu nic za darmo nie ma ale jeśli chce się coś osiągnąć to trzeba wpierw włożyć a nie stosować jak ma to miejsce w przypadku Wisły półśrodków, prowizorki, którą trzeba rozpoczynać co sezon. Wykonano symulację na zlecenie władz klubu, którą następnie przedstawiono wlaścicielowi, z której jasno wynika, że w ciągu dwóch najbliższych okienek należałoby wydać łącznie 10 mln euro - a następnie kwotę o połowę mniejszą w przyszłym sezonie. Żaden z zawodników Wisły nie licząc Meliksona, który odejdzie nie prezentuje poziomu klasy europejskiej a większości są zawodnikami mającymi swój udział w największych blamażach klubu m.in. Sobolewski, czy mający wrócić Głowacki i Brożek.
Na wyróżniających się zawodników z Polski grających w Ekstraklasie z niewielkimi wyjątkami przy założeniu budżetu transferowego w kwocie o której była mowa powyżej i tak nie bedzie stać Wisły, w związku z czym należy zainwestować w graczy z niższych lig w przedziale wiekowym maksymalnie do 21 roku życia - mających realne szanse na rozwój w Wiśle, z których następnie sprzedaży klub będzie mógł sobie pozwolić na sprowadzanie coraz lepszych zawodników to jeśli idzie o krajowy rynek. Kolejno Wisła potrzebuje zawodników perspektywicznych a zarazem już sporo potrafiących z silniejszych lig niż Polska ewentualnie liderów drużyn z porównywalnie pod względem sportowym zespołów z takich lig m.in. jak bułgarska, ligi bałkańskie, białoruska etc...(przykład zawodnika Renan z Bate Borysów). Trzeci sposób zasilania zespołu do zawodnicy sprowadzeni na wypożyczeniach z czołowych klubów Europy (należy stworzyć komórkę międzynarodową odpowiedzialną w klubie za nawiązywanie kontaktów quasi handlowych z drużynami z Francji, Niemiec, Anglii czy Hiszpanii. Spoiwem tak rozumianej polityki transferowej winno być pozyskiwanie zawodników doświadczonych ale o wysokich umiejętnościach nie jak to ma miejsce obecnie odcinających kupony. Te wszystkie elementy należy zastosować równolegle by nawzajem się uzupełniały i przenikały.
Rzecz w tym, żeby zarządzający w klubach piłkarskich w Polsce podchodzili do tego na serio bo niestety ale większość działań w w tym w Wiśle przypomina wolną amerykankę przesiąkniętą amatorszczyzną. W świetle powyższego bez odpowiedzialnej i długofalowej polityki transferowej żaden polski klub w najbliższych latach nie będzie miał szans na awans do LM czy regularną grę w europejskich pucharach wypracowaną miarą umiejętności piłkarskich w znacznej mierze a nie opartej li wyłącznie na szczęściu.
Wypływa z tego jedna i zarazem skuteczna przesłanka do zapełnienia stadionów w Polsce bez marnowania pieniędzy np. na plakaty etc.., których oddziaływanie na ludzi bywa często znacznie przeceniane - liczy się jakość sportowa.
Niestety ale zawodnicy tu kolejność przypadkowa Wilk, Garguła, Małecki tego nie mają i mieć już nie będą jak Ci którzy zdaniem mediów mają do nas trafić jak Magiera, Broź, Lisowski etc.. dodatkowo na nich klub nie zarobi.
Dobry napastnik to koszt rzędu 1 mln euro wzwyż podobnie jak ofensywny pomocnik.
Z graczy ofensywnych w tym sezonie kto się sprawdził poza przebłyskami geniuszu Maleksa i bramkami Genkova strzelanymi ogórkom najczęściej. Skrzydła nie istniały Kirm wiadomo, Iliev slow motion, Garguła chyba ustrzelił jednego gola i miał może w porywach 2 asysty. Strzeliliśmy w lidze 29 bramek - ja się pytam gdzie ten potencjał ofensywny, od przyjścia Cupiała nie było z tym tak źle. 26 bramek stracony Jaliens "alibi man" Czekaj "mecz bez czerwieni to czas stracony", Jovanović gość ze szkła, bardzo słaby obrońca - źle się ustawia w ofensywie totalny chaos - nie wspominając o Lameyu czy Draganie. Bramkarz puszczający babole w najważniejszych momentach.

Perspektyw ta drużyna przed sobą nie ma żadnych bo jeżeli mówi się o odejściach X a zapomina się o Y, który jest tak samo beznadziejnie słaby oszukuje się wszystkich dookoła - dlaczego np. mamy w dalszym ciągu oglądać Gargulca czy Wilka skoro ich poziom sportowy jest dramatycznie słaby. Wilk popełniał te same błędy przez cały sezon straty na 20 metrze przed bramką kończone bardzo często bramkami dla przeciwnika. Małecki, z niego też już nic nie będzie - prezentuje się gorzej niż w wieku 19 lat a ma 24 - gość nie rozwinął się w żadnej mierze.
Sobol powinien zrobić kurs trenerski - zostać asystentem Probierza ale na Boga nie grać w piłkę on przed kontuzją zaczął grać piach a teraz jest cieniem własnego cienia.
Z zawodników łączonych z Wisła poza młodym i utalentowanym Gajosem, który z racji wieku może się jeszcze rozwinąć reszta to zawodnicy nie wnoszący jakości do Wisły a przede wszystkim już w pełni ukształtowani i z nich trener dużo więcej niż teraz grają nie wyciśnie.
Bednarz wcześniej czy później odejdzie i nie sądzę by po tym wszystkim Cupiał chciał dalej być w klubie - ogłoszą upadłość a my skończymy w A klasie. Bazy treningowej nie ma, Akademii nie ma, cierpliwości właściciel nie ma dlatego też piszę o 10 mln euro które w szybkim tempie mogły by przywrócić Wiśle dawny blask a przy obecnych nakładach to my w przyszłej dziesięciolatce może zbudujemy coś.

Manhunt 10.05.2012 08:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1248350)
Żeby Wisła rzeczywiście wróciła na szczyt w Ekstraklasie i z powodzeniem grała w europejskich pucharach trzeba zacząć budowę zespołu w 100% od nowa - w rzeczy samej jak wiadomo w życiu nic za darmo nie ma ale jeśli chce się coś osiągnąć to trzeba wpierw włożyć a nie stosować jak ma to miejsce w przypadku Wisły półśrodków, prowizorki, którą trzeba rozpoczynać co sezon. Wykonano symulację na zlecenie władz klubu, którą następnie przedstawiono wlaścicielowi, z której jasno wynika, że w ciągu dwóch najbliższych okienek należałoby wydać łącznie 10 mln euro - a następnie kwotę o połowę mniejszą w przyszłym sezonie. Żaden z zawodników Wisły nie licząc Meliksona, który odejdzie nie prezentuje poziomu klasy europejskiej a większości są zawodnikami mającymi swój udział w największych blamażach klubu m.in. Sobolewski, czy mający wrócić Głowacki i Brożek.
Na wyróżniających się zawodników z Polski grających w Ekstraklasie z niewielkimi wyjątkami przy założeniu budżetu transferowego w kwocie o której była mowa powyżej i tak nie bedzie stać Wisły, w związku z czym należy zainwestować w graczy z niższych lig w przedziale wiekowym maksymalnie do 21 roku życia - mających realne szanse na rozwój w Wiśle, z których następnie sprzedaży klub będzie mógł sobie pozwolić na sprowadzanie coraz lepszych zawodników to jeśli idzie o krajowy rynek. Kolejno Wisła potrzebuje zawodników perspektywicznych a zarazem już sporo potrafiących z silniejszych lig niż Polska ewentualnie liderów drużyn z porównywalnie pod względem sportowym zespołów z takich lig m.in. jak bułgarska, ligi bałkańskie, białoruska etc...(przykład zawodnika Renan z Bate Borysów). Trzeci sposób zasilania zespołu do zawodnicy sprowadzeni na wypożyczeniach z czołowych klubów Europy (należy stworzyć komórkę międzynarodową odpowiedzialną w klubie za nawiązywanie kontaktów quasi handlowych z drużynami z Francji, Niemiec, Anglii czy Hiszpanii. Spoiwem tak rozumianej polityki transferowej winno być pozyskiwanie zawodników doświadczonych ale o wysokich umiejętnościach nie jak to ma miejsce obecnie odcinających kupony. Te wszystkie elementy należy zastosować równolegle by nawzajem się uzupełniały i przenikały.
Rzecz w tym, żeby zarządzający w klubach piłkarskich w Polsce podchodzili do tego na serio bo niestety ale większość działań w w tym w Wiśle przypomina wolną amerykankę przesiąkniętą amatorszczyzną. W świetle powyższego bez odpowiedzialnej i długofalowej polityki transferowej żaden polski klub w najbliższych latach nie będzie miał szans na awans do LM czy regularną grę w europejskich pucharach wypracowaną miarą umiejętności piłkarskich w znacznej mierze a nie opartej li wyłącznie na szczęściu.
Wypływa z tego jedna i zarazem skuteczna przesłanka do zapełnienia stadionów w Polsce bez marnowania pieniędzy np. na plakaty etc.., których oddziaływanie na ludzi bywa często znacznie przeceniane - liczy się jakość sportowa.
Niestety ale zawodnicy tu kolejność przypadkowa Wilk, Garguła, Małecki tego nie mają i mieć już nie będą jak Ci którzy zdaniem mediów mają do nas trafić jak Magiera, Broź, Lisowski etc.. dodatkowo na nich klub nie zarobi.
Dobry napastnik to koszt rzędu 1 mln euro wzwyż podobnie jak ofensywny pomocnik.
Z graczy ofensywnych w tym sezonie kto się sprawdził poza przebłyskami geniuszu Maleksa i bramkami Genkova strzelanymi ogórkom najczęściej. Skrzydła nie istniały Kirm wiadomo, Iliev slow motion, Garguła chyba ustrzelił jednego gola i miał może w porywach 2 asysty. Strzeliliśmy w lidze 29 bramek - ja się pytam gdzie ten potencjał ofensywny, od przyjścia Cupiała nie było z tym tak źle. 26 bramek stracony Jaliens "alibi man" Czekaj "mecz bez czerwieni to czas stracony", Jovanović gość ze szkła, bardzo słaby obrońca - źle się ustawia w ofensywie totalny chaos - nie wspominając o Lameyu czy Draganie. Bramkarz puszczający babole w najważniejszych momentach.

Perspektyw ta drużyna przed sobą nie ma żadnych bo jeżeli mówi się o odejściach X a zapomina się o Y, który jest tak samo beznadziejnie słaby oszukuje się wszystkich dookoła - dlaczego np. mamy w dalszym ciągu oglądać Gargulca czy Wilka skoro ich poziom sportowy jest dramatycznie słaby. Wilk popełniał te same błędy przez cały sezon straty na 20 metrze przed bramką kończone bardzo często bramkami dla przeciwnika. Małecki, z niego też już nic nie będzie - prezentuje się gorzej niż w wieku 19 lat a ma 24 - gość nie rozwinął się w żadnej mierze.
Sobol powinien zrobić kurs trenerski - zostać asystentem Probierza ale na Boga nie grać w piłkę on przed kontuzją zaczął grać piach a teraz jest cieniem własnego cienia.
Z zawodników łączonych z Wisła poza młodym i utalentowanym Gajosem, który z racji wieku może się jeszcze rozwinąć reszta to zawodnicy nie wnoszący jakości do Wisły a przede wszystkim już w pełni ukształtowani i z nich trener dużo więcej niż teraz grają nie wyciśnie.
Bednarz wcześniej czy później odejdzie i nie sądzę by po tym wszystkim Cupiał chciał dalej być w klubie - ogłoszą upadłość a my skończymy w A klasie. Bazy treningowej nie ma, Akademii nie ma, cierpliwości właściciel nie ma dlatego też piszę o 10 mln euro które w szybkim tempie mogły by przywrócić Wiśle dawny blask a przy obecnych nakładach to my w przyszłej dziesięciolatce może zbudujemy coś.

Zgadzam się w 70% , ale Cupiał nie musi dawać kasy. Wystarczyłoby ,żeby zostawił pieniądze klubu w spokoju tj. nie brał pieniędzy ,żeby spłacić niby nasz dług wobec telefoniki.

AYALA 10.05.2012 09:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Merkury (Post 1248350)

za młodych utalentowanych graczy z Białorusi,Bułgari czy Bałkanów to już za mniej niż 1 mln € sie zawodnika nie kupi (ofensywnego).Przykład tego Deleva z CSKA Sofia którym sie interesowaliśmy sie My oraz Legia i Lech.21 letni Delev trafił za milion € do 14 drużyny w Turcji a do nas 27 letni Gienek który gra w kratke.Na te talenty 19-21 letnie to trzeba miec pieniądze i to nie małe w naszym przypadku.Prędzej już dałoby sie sprowadzac graczy 16-17 letnich ale żeby ich szkolic pottrzebny jest ośrodek treningowy

nemox007 10.05.2012 09:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1248331)

Bednarz sobie nuci:
"Koko koko, Euro spoko, ceny lecą hen wysoko... Wśród Polaków przebierajmy... grajków w Tesco poszukajmy...
Koko koko wciąż za drogo, Brud się nada - też jest spoko... Ach te Gordana marynarki... chyba pójdę do Bonarki...
Koko koko brak transferów ale spoko, Hej karnety sprzedajemy! Może jeszcze nie spadniemy..."

Ja bym dodał:

Koko Koko Euro Spoko. Znów przegramy w .... wysoko. Probierza wywalmy. Smudę powitajmy

bonawentura 10.05.2012 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248334)
Ale co zrobił w tym sezonie ten WYPOŻYCZONY Rojewski? Nie strzelił gola w meczu ze Śląskiem? No trzeba to mu wpisać do CV. Zrobił coś wielkiego chociaż w MESA?

Tu nie chodzi o samego Rojewskiego - nie wiem, jak on się rozwinie. Rojewski to ciągle korzystanie z pracy, którą wykonał Valcx. Sam fakt jego uwzględnienia w kadrze na mecz ze Śląskiem i być może we wcześniejszych meczach świadczy o tym, że to może być całkiem niezły zawodnik, trzeba tylko dać mu szansę.

Stan Valcx to postać, której brak dostrzeżemy w nadchodzącym sezonie dobitnie. Nikt w czasie tych dwóch lat nie dał mu spokojnie pracować. Od początku, gdy zatrudniono Stana wiedziałem, że nie wprowadzi nas on w 1 rok do Ligi Mistrzów. Rok temu po skończonym sezonie zaczęto robić, niepotrzebnie jakieś nerwowe ruchy po to by Ligę Mistrzów mieć już w tym sezonie. Nikt by nie opowiadał dzisiaj bzdur, że Wisła gra tragicznie słabo, gdyby tego szrotu nie ściągnęli. A prawda jest taka, że Valcx wykonywał tylko polecenia rozemocjonowanego Cupiała, by Ligę Mistrzów zrobił mu w jeden rok. Przypuszczam, ba - jestem pewien, że nawet najlepszy specjalista jako dyrektor sportowy, dysponując pewnymi funduszami nigdy nie dał by rady zbudować czegoś właściwie w 2 okienka transferowe. Po prostu - albo Cupiał się nie zna na tym, co sponsoruje, albo boi się, że straci mnóstwo pieniędzy - a to błąd! Bo gdyby dać dyrektorowi sportowemu spokojnie działać, to byśmy może i grali w tym sezonie w Pucharach Europejskich, ba - gdyby transfery nie przeprowadzano na doraźne rozwiązania, być może walczylibyśmy, jak w poprzednim roku o MP do samego końca. A przed kończącym się sezonem wystarczającym zupełnie było zakupienie 3 zawodników na najbardziej newralgiczne pozycje. I to byłby dobry ruch, a nie sprowadzanie 10 graczy, by stworzyć pozory wielkiej drużyny. Jak się nie ma na tyle kasy, to się nie pakuje jej w byle co.

Coin 10.05.2012 10:27

Paradoksalnie wydawałoby się, że Cupiał znowu nie wie co robi, ale może właśnie on doskonale wie co robi i wybrał po prostu ścieżkę, która dla kibiców jest mniej atrakcyjna.

Przecież próbowano już dostać się do LM na różne sposoby, z super kadrą, z mniej super kadrą, z doświadczonymi graczami z zagranicy itd. Wszystko nie wypaliło, albo kompromitacje, albo Barcelona, albo zwykłe porażki jak w minionym sezonie.

Jednocześnie liga pokazała, że utrzymywanie drogiego składu jest zwyczajnie niekonieczne. Korona, Ruch - nie mają gwiazd, a ogrywały nas regularnie bo były to drużyny wybeigane, zgrane i dobrze przygotowane kondycyjnie (żadne tam techncizne perełki). To jaki jest sens płacenie Diazowi kosmicznych pieniędzy, jak lepszą robotę robi taki Rafał Grodzicki w Ruchu ?

Myślę, że to jest nowy pomysł Cupiała. Pozbyć się gwiazd, a znaleźć 11 rzemieślników, którzy dobrze przygotowani kondycyjnie i taktycznie dadzą wynik. Stąd może Pazdan, Broź - takie nazwiska padają. Szału nie ma, ale to jest poziom grajków z którymi Probierz często pracował i sukcesy odnosił, więc może właśnie szukają zwyczajnych polskich walczaków, co będą zapieprzać, a nie kosztować.

Mnie to się wydaje, że ta strategia również się spali, bo jednak jak się mysli o długofalowych sukcesach, to drużyna musi być idealnym balansem między wiruozerią, a rzemiosłem, między młodością na doświadczeniem. U nas balansu nigdy nie było i na razie nie będzie.

martin_6 10.05.2012 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coin (Post 1248379)
Myślę, że to jest nowy pomysł Cupiała. Pozbyć się gwiazd, a znaleźć 11 rzemieślników, którzy dobrze przygotowani kondycyjnie i taktycznie dadzą wynik. Stąd może Pazdan, Broź - takie nazwiska padają. Szału nie ma, ale to jest poziom grajków z którymi Probierz często pracował i sukcesy odnosił, więc może właśnie szukają zwyczajnych polskich walczaków, co będą zapieprzać, a nie kosztować.

Jakie sukcesy? Do LM awansował? A to jest nasz cel chyba w perspektywie 2/3/5 lat. Bo nie wierzę, żeby mający w gablocie 8 trofeów mistrzowskich zadowolił się walką o bycie w czołówce ligi.

Arked 10.05.2012 11:19

@Coin Nigdy nie mieliśmy super kadry. Mieliśmy w miarę drużynę jak graliśmy w 1/8 UEFA (kilku świetnych piłkarzy ofensywnych, ale obrona i ławka fatalne) i kiedy odpadaliśmy z Realem w el. LM. A jeśli pomysł Cupiała jest taki jak piszesz to już nam wszystkim współczuję, jest idiotyczny. Z takim zespołem rzemieślników walczaków przy dobrych wiatrach można wtoczyć się do czołówki w nędznym stylu ale też przy odobinie pecha spaść z ligi. Tak więc masz rację w swoim podsumowaniu.

AgresywnyChomik 10.05.2012 11:33

ha ha ha bu he he

Smiech na sali, panowie ze w w kolko to samo, Jova przechodzi samego siebie (ten kolega stracil jakiekolwiek podstawy zeby go brac serio po sprawie z Petrescu).
Mamy Bednarza ktory zbuduje nam polska Wisle. To ze juz niestety mielismy w ostatnich latach a osoby Kwieka, Golosia, Matusiaka czy Garguly sa przykladami ktore nic nikogo nie nauczyly, pragne zaznaczyc ze dzis nie jest rok 2000 gdzie do wziecia sa Kosowski, Zurawski czy Frankowski.
Wisly obecnie nie da sie budowac na mlodych zdolnych Polakach bo takich zwyczajnie nie ma na rynku, a niestety sami sobie nie mamy ich jak wychowac.

Wisla ma problemy w postaci bragu ciaglosci zarzadzania, nie ma jednej spojnej mysli ktora bylaby w klubie 3-4 lata i mogla w jakis sposob cos sensownego zrobic. Nadzieje na cos takeigo dawal Basalaj ze swoim zagranicznym (dalekim od naszych srodowiskowych ukladow) zaciagiem. Niestety po niewatpliwych i trudnych do podwazenia sukcesach zostali wszyscy wysadzeni (brawo dla tej operacji naprawde podziwiam!!) Mysl ktora przewodzila Wisle zostala zniszczona i zakopana oraz zostal wyslany jasny sygnal aby inne kluby nie probowaly isc tym torem.

Wrocilo nasz dobre polskie razem z beztalenciami pilkarskimi ktore beda nam wpychane na sile przez srodowisko ktore bedzie doilo kase z Wisly i Cupiala, wroci pewnie Madziara i testy bramkarzy gratuluje poparcia i pelnej akceptacji dla tego co bedzie.

P.s Mistrzostwo Polski w tym sezonie to byl smiech, wystarczylo zeby nasza Wisla zagrala dobra runde wiosenna (ciekawe czy z Maskaantem byloby to mozliwe, rok temu mu sie udalo) zeby skonczyc lige z przewaga przynajmniej 5 punktow nad reszta stawki. Nie widze aby zadna z druzyn odskoczyla poziomem na najblizsze lata - Slas to najslabszy mistrz w ostatnich 5 latach, Legia - Skorza z nim nigdy nic wiekszego nie zrobia, Lech - niewiadomo jaki kierunek ma ten klub.
Moze rzeczywiscie w Polsce nie ma klimatu do pilki, a wszyscy tylko doja pieniadze na lewo i prawo...

kacpaw91 10.05.2012 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1248378)
Tu nie chodzi o samego Rojewskiego - nie wiem, jak on się rozwinie. Rojewski to ciągle korzystanie z pracy, którą wykonał Valcx. Sam fakt jego uwzględnienia w kadrze na mecz ze Śląskiem i być może we wcześniejszych meczach świadczy o tym, że to może być całkiem niezły zawodnik, trzeba tylko dać mu szansę.

Ostatnio nie mieliśmy jak skompletować "11", więc nie przeceniałbym Rojewskiego. Nie potrzebowaliśmy Stana, aby mieć w MESA takich piłkarzy jak Jonczyk, Makowie, Chrapek, czy Nalepa. Swoją drogą Jonczyk też był do nas tylko wypożyczony na pół roku. Swoją drogą zobaczmy ilu byłych Wiślaków sobie radzi w Ekstraklasie: Mateusz Mak, Michał Jonczyk, Mariusz Magiera, Łukasz Burliga, Krzysztof Mączyński, Kamil Kuzera, Wojciech Kaczmarek czy Piotr Stawarczyk.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1248378)
Stan Valcx to postać, której brak dostrzeżemy w nadchodzącym sezonie dobitnie. Nikt w czasie tych dwóch lat nie dał mu spokojnie pracować. Od początku, gdy zatrudniono Stana wiedziałem, że nie wprowadzi nas on w 1 rok do Ligi Mistrzów. Rok temu po skończonym sezonie zaczęto robić, niepotrzebnie jakieś nerwowe ruchy po to by Ligę Mistrzów mieć już w tym sezonie. Nikt by nie opowiadał dzisiaj bzdur, że Wisła gra tragicznie słabo, gdyby tego szrotu nie ściągnęli. A prawda jest taka, że Valcx wykonywał tylko polecenia rozemocjonowanego Cupiała, by Ligę Mistrzów zrobił mu w jeden rok. Przypuszczam, ba - jestem pewien, że nawet najlepszy specjalista jako dyrektor sportowy, dysponując pewnymi funduszami nigdy nie dał by rady zbudować czegoś właściwie w 2 okienka transferowe. Po prostu - albo Cupiał się nie zna na tym, co sponsoruje, albo boi się, że straci mnóstwo pieniędzy - a to błąd! Bo gdyby dać dyrektorowi sportowemu spokojnie działać, to byśmy może i grali w tym sezonie w Pucharach Europejskich, ba - gdyby transfery nie przeprowadzano na doraźne rozwiązania, być może walczylibyśmy, jak w poprzednim roku o MP do samego końca. A przed kończącym się sezonem wystarczającym zupełnie było zakupienie 3 zawodników na najbardziej newralgiczne pozycje. I to byłby dobry ruch, a nie sprowadzanie 10 graczy, by stworzyć pozory wielkiej drużyny. Jak się nie ma na tyle kasy, to się nie pakuje jej w byle co.

Kwestia jeszcze tego jaki jest rachunek za jego pracę. Jeżeli kontrakty tych zawodników ściągniętych za jego kadencji przekroczyły możliwości klubu...

Uważam, że braku Stana byśmy tak nie odczuli, gdyby Bednarz miał porównywalny komfort pracy i gdyby nie likwidował struktur, które powyższy starał się zbudować. Obaj mają podobne sukcesy i porażki. Stan jest doświadczonym fachowcem, ale też jego praca w Wiśle nie różni się aż tak w wielkim stopniu do pracy Bednarza za poprzedniej kadencji.

Gdyby znalazł się odważny, który by przekonał Cupiała, że warto przez 4-5 lat budować prawdziwą drużynę z jednym świetnym mającym wizję trenerem, zbudować struktury klubowe i wtedy "wyłamać bramy Champions League". Za te 5 lat może wróci Kuba. Taki awans byłby symboliczny. Mam wrażenie, że w tym sezonie zdobędziemy mistrzostwo, ale oby to nie był sukces drużyny budowanej na rok, czy dwa.

Wertian 10.05.2012 11:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248407)
Gdyby znalazł się odważny, który by przekonał Cupiała, że warto przez 4-5 lat budować prawdziwą drużynę z jednym świetnym mającym wizję trenerem, zbudować struktury klubowe i wtedy "wyłamać bramy Champions League". Za te 5 lat może wróci Kuba(...)

Gdyby się znalazł taki odważny i przekonywujący przede wszystkim, to nie musielibyśmy liczyć na powrót Kuby tylko mialibyśmy do tego czasu trzech swoich nowych Błaszczykowskich. Same tylko południowe województwa liczą w sumie niewiele mniej mieszkańców niż cała Holandia. I to jest zasób, którego nikt nie potrafi wykorzystać.

Wydaje mi się, że Cupiał zbyt lubi wygrywać by dawać czas komukolwiek. Oczywiście ma to swoje dobre i złe strony... niestety sprawia to, że pewne pomysły, wizje, strategie u nas nie znajdą zastosowania. Obym się jednak mylił...

bonawentura 10.05.2012 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248407)
(a)Stan jest doświadczonym fachowcem, ale też jego praca w Wiśle nie różni się aż tak w wielkim stopniu do pracy Bednarza za poprzedniej kadencji.

(b)Gdyby znalazł się odważny, który by przekonał Cupiała, że warto przez 4-5 lat budować prawdziwą drużynę z jednym świetnym mającym wizję trenerem, zbudować struktury klubowe i wtedy "wyłamać bramy Champions League". Za te 5 lat może wróci Kuba. Taki awans byłby symboliczny. Mam wrażenie, że w tym sezonie zdobędziemy mistrzostwo, ale oby to nie był sukces drużyny budowanej na rok, czy dwa.

(ad a)No właśnie problem w tym, że ich praca się różni diametralnie. Wydaje mi się, że tracimy prawdziwy diament, bo takiego dyrektora sportowego pewnie jeszcze długo mieć nie będziemy, chyba że ktoś pójdzie po rozum do głowy i stworzy od podstaw skauting z prawdziwego zdarzenia.

Oczywiście, nasza dyskusja sprowadza się na domysłach, nie wiemy do końca jak było z prowadzeniem polityki transferowej przez Stana, ale myślę, że dzięki niemu za samego Meliksona zarobiliśmy więcej niż wyciągnie Bednarz. Po pierwsze z tego względu, że Valcx ma doświadczenie w sprzedaży wielu zawodników. Po drugie, dlatego że ma siatkę kontaktów niezbędną przy negocjacjach transferowych do innych klubów.

Nie łudźmy się, praca dyrektora sportowego to przede wszystkim układy z menedżerami, dyrektorami sportowymi z innych klubów. Im większe znajomości, tym łatwiej jest pozyskać interesujących nas zawodników, bo tak naprawdę pozycja danej osoby zależy od sukcesów, jakie osiąga na swoim stanowisku, a sukcesem Stana było sprowadzenie do Wisły zawodnika nieszablonowego, wielkiego formatu, który przy dobrej polityce transferowej rozwinąłby się na jeszcze lepszego piłkarza.

(ad b) Ja niestety nie mam takiego wrażenia. Przypuszczam, że zajmiemy miejsce w czołówce, ale niekoniecznie w tych czołowych miejscach, gwarantujących awans do pucharów. Probierz nie jest cudotwórcą i nie zrobi wiele, gdy nie będzie miał z czego budować. Poza tym w przyszłym sezonie Ci, którzy już stanowią pewną siłę, czyli Legia, Lech, Śląsk, Ruch, a przypuszczam, że w przyszłym roku Górnik i Zagłębie, nie będą łatwo składać broni i nie będą wcale się tak wielce osłabiać. Te drużyny będą miały ustabilizowane kadry, będą się wzmacniać. My, patrząc na to, co się obecnie dzieje z naszą kadrą, przy sprowadzeniu solidnych średniaków ligowych jesteśmy w stanie w tej czołówce zamieszać, ale tylko i wyłącznie zamieszać. Serce by chciało, ale rozum mówi racjonalnie - następny sezon też będzie bez MP.

Aha - no i zważmy też na to, że owszem, poprzednio gdy Bednarz przejmował stery w Wiśle jako dyrektor sportowy, miał właściwie komfort pracy, nie musiał nikogo kupować. Jego najlepszym transferem był Maciej Skorża. Gorzej było ze sprowadzaniem piłkarzy - Beto, Jirsak i olbrzymia ilość testowanych bramkarzy niestety obniża jego wiarygodność w prowadzeniu negocjacji. Chyba jedynym transferem, który był za jego czasu przeprowadzony, to zatrudnienie Marcelo - zawodnika jakościowo doskonałego jak na polskie warunki. Patrząc na jego poprzednie transfery, mam prawie pewność, że Bednarz na rynku transferowym sobie po prostu nie poradzi, bo nie bardzo orientuje się w realiach.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1248406)
Moze rzeczywiscie w Polsce nie ma klimatu do pilki, a wszyscy tylko doja pieniadze na lewo i prawo...

No i tak właśnie jest - zgadzam się z tym zdaniem w 100%. Cupiał jest manipulowany chyba - co to za problem usiąść z Basałajem i Valcxem i podyskutować o pieniądzach, stworzyć wieloletnią strategię finansowania klubu. Cupiał woli spotykać się z Piechniczkiem, który tak samo jest umoczony w polskie środowisko piłkarskie jak Bednarz. Tyle w tym temacie. Aha - Zdzisiu Kapka szefem skautów - to jest kpina. To ten człowiek odpowiada tak naprawdę za transfery niewypały sprzed 2 lat. I to on odpowiada za tak słabą grę Wisły w ostatnich dwóch latach.

Ajax 10.05.2012 12:11

Tak sobie patrzę na te frazesy od młodej i ambitnej Wiśle w kontekście plotek i przymiarek do Wisły.

Skład w meczu z Levadia Talin:

W KRK

Wisła: Skład: Pawełek, Łobodziński (46. Ćwielong), Jop, Marcelo, Piotr Brożek, Małecki, Sobolewski, Diaz, Kirm, Jirsak (72. Cantoro), Paweł Brożek

Rewanż

Pawełek - Piotr Brożek, Głowacki, Marcelo, Diaz - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Ćwielong, Paweł Brożek

W sumie 8/11 piłkarzy który mają pokazać jakość po najlepszym sezonie w pucharach od około 10 lat.

Tu nie chodzi o bronienie aktualnej ekipy bo na dzień dzisiejszy dobrze że wietrzymy skład ale mamy wrócić do piłkarzy z Levadii????

Coin 10.05.2012 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1248392)
Jakie sukcesy? Do LM awansował? A to jest nasz cel chyba w perspektywie 2/3/5 lat. Bo nie wierzę, żeby mający w gablocie 8 trofeów mistrzowskich zadowolił się walką o bycie w czołówce ligi.

A o czym ja pisze? Cupial juz roznym skladem do LM nie awansowal i watpie, zeby mial taki cel na ten sezon, skoro znowu musial kase pozyczyc bo spolka tonie w dlugach...

Pisze o tym, ze skoro do LM sie nie awansuje, to mozna stylem Korony czy Ruchu byc w czolowce ligi tanszym kosztem niz jego wislackie gwiazdy kosztujace spora kase. A Probierz wlasnie z zawodnikami takiego pokorju ma doswiadczenia, sukcesy w postaci dobrej gry LKSu czy pucharow Jagiellonii - na miare skladu i oczekiwan. Oczekiwania naszych wlodazy myslisz jakie sa po ostatnich zapowiedziach? Realnie awans do pucharow w przyszlym sezonie to bedzie niezly sukces przy tym co tu sie teraz wyrabia.

kacpaw91 10.05.2012 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1248412)
(ad a)No właśnie problem w tym, że ich praca się różni diametralnie. Wydaje mi się, że tracimy prawdziwy diament, bo takiego dyrektora sportowego pewnie jeszcze długo mieć nie będziemy, chyba że ktoś pójdzie po rozum do głowy i stworzy od podstaw skauting z prawdziwego zdarzenia.

Gdyby były odpowiednie struktury to nie byłby nam potrzebny dyrektor sportowy. To jest właśnie problem, że ich nie ma.

Cytat:

Oczywiście, nasza dyskusja sprowadza się na domysłach, nie wiemy do końca jak było z prowadzeniem polityki transferowej przez Stana, ale myślę, że dzięki niemu za samego Meliksona zarobiliśmy więcej niż wyciągnie Bednarz. Po pierwsze z tego względu, że Valcx ma doświadczenie w sprzedaży wielu zawodników. Po drugie, dlatego że ma siatkę kontaktów niezbędną przy negocjacjach transferowych do innych klubów.

Po stronie Bednarza masz też pozytywne ruchy transferowe tj. ściągnięcie masz Marcelo, Diaza, które według różnych informacji dały nam prawie ~5 mln zł.
Po stronie Stana poza Meliksonem masz też Lameya, Jaliensa, Branco, Boukhariego, Nuneza.

Jednak w 100% się z Tobą zgadzam, że nie znamy szczegółów i opieramy się na domysłach. Jest tak jak mówisz, że w piłce ważne są kontakty.

Cytat:

Nie łudźmy się, praca dyrektora sportowego to przede wszystkim układy z menedżerami, dyrektorami sportowymi z innych klubów. Im większe znajomości, tym łatwiej jest pozyskać interesujących nas zawodników, bo tak naprawdę pozycja danej osoby zależy od sukcesów, jakie osiąga na swoim stanowisku, a sukcesem Stana było sprowadzenie do Wisły zawodnika nieszablonowego, wielkiego formatu, który przy dobrej polityce transferowej rozwinąłby się na jeszcze lepszego piłkarza.

W przypadku Bednarza Marcelo.

Cytat:

(ad b) Ja niestety nie mam takiego wrażenia. Przypuszczam, że zajmiemy miejsce w czołówce, ale niekoniecznie w tych czołowych miejscach, gwarantujących awans do pucharów. Probierz nie jest cudotwórcą i nie zrobi wiele, gdy nie będzie miał z czego budować. Poza tym w przyszłym sezonie Ci, którzy już stanowią pewną siłę, czyli Legia, Lech, Śląsk, Ruch, a przypuszczam, że w przyszłym roku Górnik i Zagłębie, nie będą łatwo składać broni i nie będą wcale się tak wielce osłabiać. Te drużyny będą miały ustabilizowane kadry, będą się wzmacniać. My, patrząc na to, co się obecnie dzieje z naszą kadrą, przy sprowadzeniu solidnych średniaków ligowych jesteśmy w stanie w tej czołówce zamieszać, ale tylko i wyłącznie zamieszać. Serce by chciało, ale rozum mówi racjonalnie - następny sezon też będzie bez MP.

Ta liga jest bardzo słaba. Śląsk, który wywalczył mistrzostwo ma jeszcze większe kłopoty finansowe niż my. Lech sprzedaje jedynego napastnika, który robił różnicę, do tego odchodzi od nich Stilic i Wojtkowiak. Polonia wiadomo. No, a z Legią różnie może być. Ruch ciężko powiedzieć.

Za nami przemawia za nami fakt, że nie gramy w pucharach.

emjot 10.05.2012 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1248415)
Tak sobie patrzę na te frazesy od młodej i ambitnej Wiśle w kontekście plotek i przymiarek do Wisły.

Skład w meczu z Levadia Talin:

W KRK

Wisła: Skład: Pawełek, Łobodziński (46. Ćwielong), Jop, Marcelo, Piotr Brożek, Małecki, Sobolewski, Diaz, Kirm, Jirsak (72. Cantoro), Paweł Brożek

Rewanż

Pawełek - Piotr Brożek, Głowacki, Marcelo, Diaz - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Ćwielong, Paweł Brożek

W sumie 8/11 piłkarzy który mają pokazać jakość po najlepszym sezonie w pucharach od około 10 lat.

Tu nie chodzi o bronienie aktualnej ekipy bo na dzień dzisiejszy dobrze że wietrzymy skład ale mamy wrócić do piłkarzy z Levadii????

zawsze można jeszcze wrócić do Macieja S. i Beto
będzie się działo :lol:

Ajax 10.05.2012 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1248427)
zawsze można jeszcze wrócić do Macieja S. i Beto
będzie się działo :lol:

Beto to nie Polak wypluj te słowa! Ale Niedzielan, Ćwieląg, Matusiak, Łobodzińsk to nasz przyszłość.

Moja 11 marzeń a la Levadia Talin

Pawełek - Piotr Brożek, Głowacki, Diaz, Łobodziński - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Garguła, Paweł Brożek

Na ławce:
Brud
którykolwiek ze 20 testowanych bramkarzy
Niedzielan
Matusiak
Zdzisio Kapka

Revolver 10.05.2012 13:08

Jeżeli Probierz rzeczywiście będzie miał coś do powiedzenia w sprawie transferów, to przynajmniej będą to zawodnicy relatywnie nam znani. Przynajmniej ze strony trenera unikniemy eksperymentów typu Varga, Chiacu, Radovanovic czy Thwaite.

Natomiast co zrobi (kogo zarekomenduje radzie) Bednarz, to już kompletnie inna sprawa.

borys 10.05.2012 13:11

Dudu rozwiazal kontrakt, jak go nie wezmiemy bedziemy mega frajerami.

Co by nie mowi koszt/efekt bardzo pozytywny.

Proud 10.05.2012 13:16

Też uważam, że jak Dudu rozwiązał kontrakt, to powinnyśmy go zakontraktować na lewą obronę.

funkykoval 10.05.2012 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1248419)
Za nami przemawia za nami fakt, że nie gramy w pucharach.

Za Amiką też przemawiał, a cudem dorumakowali do 4 miejsca. Cudem bo ich wygrane w ostatnich 6-7 kolejkach były w większości po wielkich bólach....

Ajax 10.05.2012 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1248444)
Za Amiką też przemawiał, a cudem dorumakowali do 4 miejsca. Cudem bo ich wygrane w ostatnich 6-7 kolejkach były w większości po wielkich bólach....

Nie miał bym nic przeciwko żeby nasi takiego cudu też dokonali w tym samym stylu:P

Wy tam się Dudu podniecacie a tu Kaka do kupienia:P

murray 10.05.2012 13:35

Tam Kaka, Nesta odchodzi z Milanu, mówiąc, że nie podoła grze na najwyższym poziomie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl