![]() |
Cytat:
A najlepiej budujmy drużynę jak się buduje w III lidze: w środku pola musi grać co najmniej trzech "koni pociagowych" z żelaznymi płucami, biegających od jednego pola karnego po drugie przez 90 minut. Wtedy umiejętności taktyczne i techniczne rywala nic mu nie pomogą, a my zdobędziemy mistrzostwo.:cenzura: |
szprotson => Wilk może i jest walczak, ale przydałoby się, żeby jeszcze w piłkę umiał grać.
A my między innymi dlatego dostawaliśmy w dupę w pucharach bo nam się wydawało, że walką załatwimy temat. Może to i dobre na polską ligę, taka walka. Ale nic więcej. Nam potrzeba w pierwszej kolejności dobrych piłkarzy, których następnie trzeba zmobilizować do nieustępliwej gry. A nie na odwrót. Walczaka w piłkę gry nie nauczysz, ale piłkarza dobry trener ma szanse zmusić do walki... |
Cytat:
|
Cytat:
Dawno nie oglądałem Głowackiego i Brożków, ale wydaje mi się, że zdrowy Arek bez większych problemów wskoczy do pierwszego składu, a Paweł, nawet będąc w formie z jesieni 2010, mógłby być przynajmniej niezłym zmiennikiem. |
Cytat:
poza tym pytanie które zadał również Probierz na konferencji "żebym się musiał prosić profesjonalnych piłkarzy do podjęcia walki w meczu ? " 3 ostatnich trenerów nie potrafiło zmusić piłkarzy do walki , śmiem również twierdzić że jest kilku takich zawodników którzy mentalnie się nie nadają do polskiej ligi pomimo adekwatnych umiejętności . Gdy jeszcze przy minimum wysiłku piłka wpadała do bramki - wszystko było w porządku , problem się pojawia wtedy gdy trzeba z siebie wylać kilka kropel potu. Mobilizacja na poszczególne spotkania też robi swoje . ile spotkań w tym sezonie przegraliśmy przez brak walki a ile przez brak umiejętności ? myślę że 80% zależało od walki i nieustępliwej gry , w reszcie byliśmy piłkarsko słabsi . Dobry wynik w pucharach zawdzięczamy wyśmienitej grze , czy nieustępliwej walce ? i znowu wychodzi na to drugie . Piłkarsko to tylko Melikson w meczu z Litexem nam zrobił różnicę w grzę , resztę zawdzięczamy szczęściu i walce . |
Zamiast dzielic wlos na czworo i doktoryzowac sie w temacie moze warto przyznac, ze tu sa po prostu slabi pilkarze ? I nie wazne czy beda walczyc czy sie poloza i tak powyzej pewnego poziomu i okreslonego wyniku, nie przeskocza. Standard Liege byl slaby ? Oczywiscie, ze byl. Tylko Wisla ma jeszcze slabszych zawodnikow. Obiektywnie, pilkarsko.
To nawet nie jest europejska srednia. Jacy maja byc zawodnicy za darmo, ktorzy nie przebili sie do innych klubow albo kosztujacy max 500 tys EUR sztuka ? W sredniakach europejskich jak kogos kupisz za 1-2 mln to i tak sie nie ludza i wiedza, ze bedzie normalnym, trzymajacym poziom graczem. Bez fajerwerkow. Pieniadze to nie wszystko, ale sek w tym zeby choc zblizyc sie finansowo do sum ~ 1 mln EUR za pilkarza, bonie pomoga cudowni trenerzy, caly sztab, baza trenigowa, do tego bez zadnej swiezej krwi ze strony druzyn mlodziezowych, caly czas wszystko bedzie stalo w miejscu. Wszystko bedzie sie kisic rok w rok w ten sam sposob. Zmieniac sie beda wyrobnicy za darmo, nazwisko trenera i dyr sportowych. Kluby ktore uzyskaly wyniki bez duzych nakladow finansowych mogly pochwalic sie swietna polityka transferowa zaplanowana na lata, wprowadzaniem wychowankow, scoutingiem. U nas nie ma ani kasy ani tego drugiego. Wiec moim zdaniem te debaty sa zbedne, bo od kilku lat powtarza sie dokladnie to samo. Zmieniaja sie tylko wykonawcy i bedzie tak dalej przy tym poziomie finansowania i tym zwariowaniu wlasciciela, nie dajacemu nikomu dluzej popracowac. |
Cytat:
Niestety nasi zawodnicy piłkarsko są słabi co powoduje że wygląda to tak a nie inaczej. Taki Paljic co mecz biega tam i z powrotem tylko co z tego jak piłkę dobrze wrzuci raz na 5 spotkań a w obronie to zgubi krycie, to nie przytrzyma linii spalonego i tak zawsze. Kirm jest piłkarsko beznadziejny ale ludzie go krytykują za to że nie potrafi dośrodkować, podać czy wygrać pojedynku 1na1 a nie za to że stoi w miejscu i nie biega. Taki Brud zagrał 2-3 mecze i już lawina że gość jest słaby, już mało kto patrzy na to że Polak, w piłkę grać nie umie to krytyka pojawi się zawsze. Czarek Wilk jest na pozycji uprzywilejowanej bo jego jedyny zadaniem jest przeszkadzać, tylko że jak takiego Wilka będziemy mieć na skrzydle, w ataku czy obronie to ludzie suchej nitki na nim nie pozostawią. Bo co z tego że biega i walczy jak ma problemy techniczne. |
Cytat:
|
Niestety taki jest ból, że w tym klubie to wszystko jest prowizorką, od początku do końca. Zamiast dać spokojnie Stanowi Valcxowi działać, zaproponować mu wyższy kontrakt za MP z poprzedniego roku, to daje mu się zadania nie do zrealizowania(czytaj: awans po pół roku pracy do LM), a potem zwlania się go przez to, że nie wykonał planu. Powiem tak, gdyby Liga Mistrzów przed skończonym już sezonem nie była sprawą stawianą na ostrzu noża, to mielibyśmy drużynę, która finansowo by się bilansowała. Prawdopodobnie już bez Meliksona, ale za to z innymi zawodnikami. Cóż - u nas wszystko robi się na opak. Ale jak Cupiał chce finansować klub, w którym pracują ludzie o wątpliwych kwalifikacjach, to jego sprawa. Mieliśmy fachowca jedynego w swoim rodzaju. Gdyby pracował tu przez najbliższych 5-6 lat, razem z Maaskantem(tylko u nas wyrzuca się trenera po roku z kawałkiem - na zachodzie pracują kilka lat w jednym klubie) jestem pewien, że Wisła osiągnęłaby cel, jakim jest upragniona Liga Mistrzów.
Teraz znowu czekają nas "wielkie wyzwania" - walka o Mistrzostwo Polski i tyle. Żaden polski dyrektor sportowy nie zapewni gwarancji awansu do Ligi Mistrzów. Przykre to jest, co dzieje się w tym klubie, ale była szansa na budowę wielkie Wisły i gwarancja wysokiej jakości drużyny, ale Panie Cupiał, na Boga, nie w rok! Cytat:
|
Cytat:
|
W takim razie na tym forum było już ostatnimi czasy z 100 jednych z najmądrzejszych postów, które należy oprawić w ramkę i pokazywać wszystkim :P
Powtórzę to po raz kolejny. Dopóki nie zaczniemy budować siatki skautów nie tylko w niższych ligach, ale też poza granicami kraju, takie rewolucje, jakie nas czekają, prowadzą jedynie do kolejnej rewolucji za 2-3 lata. Tak naprawdę, nie wierzę w to, że z kimkolwiek już jesteśmy po słowie, z kimkolwiek rozmawialiśmy. Prawdopodobnie to będzie masa zawodników testowanych, a na końcu kilku marnych kopaczy z łapanki - Tutaj mamy główny problem i tutaj mamy właśnie odpowiedź, dlaczego SV był osobą odpowiednią na stanowisko Dyrektora Sportowego Wisły Kraków. |
Cytat:
|
Jak się okazało Cupiał chciał mieć ciastko bardzo tanim kosztem. Jeżeli jest ktoś kto sądzi, że latem sprowadziliśmy zawodników, których chciał trener i dyrektor sportowy jest w błędzie - sam fakt ilości wypożyczeń świadczył, że obiecanki naszego właściciela z Myślenic to tylko słowa bez pokrycia. To jest jawne robienie ludzi w balona, gość był i jest w dalszym ciągu mentalnym cinkciarzem i nic tego dla mnie nie zmieni dodatkowo otaczającym się ludźmi z minionej epoki. Bednarz sam sobie zaprzecza mówi o pozyskiwaniu perspektywicznych zawodników na lata a chce takiego Brożka czy Głowackiego - zawodników dla mnie przegranych uczestniczących we wszystkich największych blamażach w europejskich pucharach.
Kolejna sprawa widać, że Legionista zamiast wyciągać wnioski ze swojej poprzedniej przygody w Wiśle jak również tego co dzieje się dookoła robi i mówi to samo co kiedyś. Wojciechowski kupował zawodników z Bełchatowa, Górników - nomen omen Polaków i co teraz zwija interes także gratuluje pomysłu Panu dyrektorowi. Trzeba sobie jasno jeszcze jedną rzecz uświadomić w Polsce nie mamy dobrych obrońców poza jednym może dwoma nazwiskami - reszta to szrot ogrywany w Europie przez każdego. Bez jakości na skrzydłach i ataku możemy sobie różne bajki opowiadać i pisać, że ważna jest walka etc.. sranie w banie wychodząc na boisko to jest normalne że się walczy to ich praca ale różnicę robią umiejętności a tych obecni kopacze Wisły nie mają. Taki Wilk ma więcej strat niż przechwytów - przecieram oczy widząc jak on kaleczy grę, jak ktoś taki mógł trafić do Wisły. To są właśnie transfery Towarzysza Kapki także ja już wiem co nas będzie czekać. |
Jak rozumiem, odchodzi dwóch bramkarzy, a Siergiej zostaje. To nie jest złe rozwiązanie, jeśli w ich miejsce przyjdzie J. Dudek i młody bramkarz - to będzie jakieś rozwiązanie.
Diaz, Lamey, Paljic czy Jaliens są do zastapienia przez Celebana, Jodłowca oraz pilkarzy młodego pokolenia, więc nie widzę problemu z ich odejsciem. Nuniez nie robi w grze takiej róznicy, aby zaplacić za niego więcej niż 400 kilo €. O Jirsaku i Boguskiem podobnie jak o Kirmie i Małeckim szkoda nawet pisać. Cywka jest za darmo, a na Kupisza (na szczęście) nas nie stać. Guła i Wilk jako rezerwowi mogą się jeszcze przydać, ale ten drugi zawala coraz więcej bramek. Można ich wymienić np. na Pawłowskiego. Biton też jest dla nas za drogi, no ale mamy Rojewskiego. Ciężko będzie o MP oj cięzko... |
Cytat:
|
Ja to czasem nie wiem czy obecni na tym forum ludzie w ogóle kontaktują co się dzieje dookoła.
Piszecie o Celebanach, Jodłowcach, Kupiszach i innych gwiazdach polskiej ligi zapominając, że WISŁA NIE MA PIENIĘDZY ! Zapomnijcie o takich nazwiskach, przyjdą najwyżej darmowi gracze, nie dający gwarancji na sukces podobnie jak ci, którzy już tu są i właśnie odchodzą. Cała nadzieja, że Probierz to poukłada w walczące coś i może jakimś cudem będą puchary w przyszłym roku. |
Czy co po niektórzy maja dobrze w Głowie?
Celeban idzie za granice (na 95 %- tak twierdzi Jego menadżer), a jeśli nie to Legia nas przebije. Pawłowski był nie do kupienia od miedziowych rok temu, bo Amikorz chciał go wyciągnąć, ale Miedziowi chcieli ok 1- 1,5 mln eur. Dla nas to abstrakcja. |
Cytat:
|
nowe kontrakty dla Jirsaka,Sobola i Pareiki
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Chociaż nad nowym kontraktem dla Jirsaka bym sie mocno zastanowił.Z drugiej jednak strony za darmoche nikogo lepszego sie nie znajdzie. _____________________________ Piękna bramka Gajosa z Rakowa w niedzilenym meczu przeciwko Rybnikowi. http://www.youtube.com/watch?v=q8orOgcf9J0 jak to mawiają niektórzy na Forum- brac go !!!! To może byc drugi Błaszczu |
Jirsak nie jest zły. Nie przeszkadza mu gdy siedzi na ławie, fajerwerków na boisku może nie prezentuje, ale napewno jest solidny. Kokosów mu napewno nie zaproponują więc dobrze by było jakby podpisał. Szczególnie, że nie ma pieniędzy na zakup żadnego lepszego zawodnika, a Ci z wolnych kontraktów... wszyscy wiemy jak z nimi jest.
Dla Bednarza całkiem niezła kasa na transfery to pewnie jakieś 2-3 mln zł, a patrząc na skład to trzeba znaleźć ok. 10 nowych zawodników. Dlatego moim zdaniem nie ma co wybrzydzać Jirsakiem. |
Cytat:
Co do Jirsaka...zadziwia mnie na tym forum jedno od dawna już - jak łatwo odmawia się piłkarzom umiejętności. To prawa, że Jirsak stanowi pewną patologię bo przez 5 lat nigdy przez dłuższy czas nie był zawodnikiem podstawowego składu... ale, kto wie, może Probierz (w którego umijętności trenerskie też wielu tu nie wierzy zresztą) znajdzie na niego sposób... i po czasach posuchy zacznie grać na odpowiednim poziomie. Zieńczuk przed sezonem kiedy każdy kontakt z piłką kończył się bramką też nie błyszczał. Piłkarskie ziarno musi trafić na odpowiedni grunt w odpowiednich okolicznościach by wykiełkowało. Może Jirsak jest tylko trudny w hodowli ale potencjał posiada... |
Ponoć Pareiko ma jutro przedłużyć umowę.
|
Co do pieniędzy na transfery. Bednarz sam nie był wstanie powiedzieć ile ma ich do wydania a łatwo mu przyszło podać kwotę za jaką chcą sprzedać Meleksa. Rzecz dla mnie oczywista nie ma kasy teraz może być pod warunkiem sprzedaży jedynego zawodnika wnoszącego do gry zespołu powiew jakości. To się nazywa budowanie drużyny - trzeba mieć nie tęgą głowę by wpaść na tak oczywisty pomysł i go realizować. Z jednej strony trzeba się cieszyć Bednarz nie dotrwa na stanowisku do zimy. A za co Sobolewski ma dostać nowy kontrakt - za zasługi przyznaje się medale, w obu spotkaniach, w których zagrał ostatnio od początku był beznadziejnie słaby a mając już w składzie kolejnego wirtuoza Wilka nasza gra w przyszłym sezonie pod względem organizacji i płynności będzie wręcz nie do oglądania przez kibiców - obaj to gwarancja kopania się po czołach. Niesamowicie perspektywiczną drużynę możemy mieć na przyszły sezon Głowacki, Brożek, Sobol, Pareiko - może Żurawski jeszcze przebierze się w dres i będziemy grać w lidze....oldboyów.
|
Cytat:
Bednarz podał cenę z kosmosu (3 mln euro za 28 letniego zawodnika to bardzo dużo). Wiadomo, że jak przyjdzie taka oferta to puszczą go z pocałowaniem ręki. Szczególnie, że my mamy budować zespół perspektywiczny (taki który za 2-3 lata powalczy o LM), a z całym szacunkiem dla Maora, ale on taki nie jest. Abstrahując, że to jedyna szansa żeby na nim zarobić. Może jeszcze ewentualnie za rok, ale wyobrażam sobie te płacze, że się osłabiamy przed pucharami (do których myśle, że się w cuglach dostaniemy). Idę o zakład że Bednarz w grudniu tego roku będzie dalej w naszym klubie. Idziesz na to? |
Cytat:
Zasadnicze pytanie na jakiego zawodnika grającego w Polsce nas stać, który się wyróżnia i nie kończy mu się w czerwcu umowa? |
Cytat:
|
Cytat:
Na twoje pytanie nie potrafię odpowiedzieć tak samo jak ty nie potrafisz powiedzieć, że nas nie stać na nikogo sensownego. Ponadto chciałbym zauważyć pewną rzecz. Nie wiem czy pamiętacie mecz Zagłębie - Wisła gdzie padł remis 2-2. Był to wynik niesprawiedliwy gdyż Wisła była w tym meczu zespołem lepszym. Jak nie zdecydowanie lepszym. Ten wynik był szeroko wyśmiewany bo wtedy Zagłębie było na ostatnim miejscu. Jak się później okazało Zagłębie było najlepszym zespołem na wiosnę. Nie można więc powiedzieć, że Wisła nie ma/miała potencjału. Miała i to duży. Myślę, że całą wiosnę czkawką nam się odbijało cholerne Liege i tacy piłkarze jak Melikson nie mieli wielkiej motywacji do gry tutaj. Jeżeli chodzi o Głowackiego to on nie będzie tutaj ściągany żeby na nim zarobić tylko żeby trzymał w ryzach obronę. Ponadto obrońca jest mniej podatny na wiek niż środkowy pomocnik, który grę opiera na walorach szybkościowych. Jeżeli chodzi o moje zdanie to on akurat jest nam średnio potrzebny ale widzę sens w tym ruchu. To o co się zakładamy? |
Pareiko ma podpisac w srode:
http://www.futbolnews.pl/informacje/...owa-umowa.html Ostatnim razem wszystko mialo sie wyjasnic do czwartku... miesiac temu, wiec pozyjemy zobaczymy. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
skład Wisły to powinna być mieszanka, rutyny z młodością: np. Głowacki-Czekaj, Sobolewski-Chrapek,
przynajmniej ja to tak widzę. |
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs....RT02/120509752
Trochę o Kupiszu, Makuszewskim i Pazdanie. edit: Na miejscu Bednarza pogadałbym z Józkiem na temat Dwaliszviliego. Świetny piłkarz. Genkovowi trzeba rzucić piłkę na głowę natomiast Gruzin potrafi zrobić coś z niczego, dodatkowo znacznie lepszy piłkarsko, potrafi również asystować. |
Cytat:
To zapytam Cie - jakim cudem znalazles w tym wystapieniu optymizm, ze kasa na transfery jest? Bednarz powiedzial, ze transfery beda - owszem, pol skladu odchodzi wiec transfery beda. Ale jakie to beda transfery? Pomysl, kasy nie ma, kontrakty najdrozsze eliminujemy - to kto tutaj przyjdzie ? |
Przykre dla Wisły podsumowanie sezonu na Weszło. Oczywiście nie trzeba się z tym zestawieniem zgadzać ale oprócz braku Pareiki w najlepszej szóstce bramkarzy sezonu to niestety z resztą trudno się nie zgodzić.
Nagrody dla najgorszych piłkarzy i największych rozczarowań zdobyli: Kew Jaliens - 1. miejsce wśród najgorszych środkowych obrońców Michael Lamey - 1. miejsce wśród najgorszych bocznych obrońców Junior Diaz - 9. miejsce wśród najgorszych bocznych obrońców Jak dla mnie zdecydowanie brakuje tu Paljicia, który był jeszcze słabszy od Diaza. Dalsze nagrody: Gervasio Nunez - 2. miejsce wśród najgorszych defensywnych pomocników. Jak dla mnie brakuje na tej liście Wilka, który w żadnym momencie sezonu nie udźwignął liderowania zespołowi. Ambitny ale piłkarsko bardzo, bardzo słaby... Został kapitanem z przypadku (brak Sobola oraz brak Polaków w składzie) i zrobiono z niego medialną krzyżówkę Sobolewskiego z Szymkowiakiem. Niestet Czarek do pięt nie dorasta ani jednemu ani drugiemu. Równie dobrze można dać opaskę Czekajowi i wmawiać kibicom, że to nowy Głowacki. Na liście ofensywnych pomocników mamy: Łukasza Garugułę - 5. miejsce wśród najgorszych Maora Meliksona - 13. miejsce wśród najgorszych. Boczni pomocnicy. Prawdziwy wysyp nagród. Aż trzech Wiślaków w pierwszej czwórce wśród najgorszych w sezonie. Patryk Małecki - 1. miejsce wśród najgorszych skrzydłowych sezonu Andraż Kirm - 2. miejsce wśród najgorszych skrzydłowych sezonu Nacho Novo Ivica Iliev - 4. miejsce wśród najgorszych skrzydłowych sezonu To, że Iliev pod koniec sezonu czyli w meczach o pietruszkę coś pokazał nie zmieni mojej opinii, że jest największym niewypałem transferowym ostatniego sezonu. Wśród napastników Wiślacy nie załapali się na wyróżnienia. Chociaż Boguski jest wymieniony wśród pomocników no ale nie znęcajmy się nad przewlekle chorymi. Obraz przykry a i ciężko być optymistą, że w przyszłym sezonie uda się zająć równie wysokie miejsce co 7. Mając najgorszych piłkarzy w lidze na kilku swoich pozycjach to 7. miejsce jest ponad stan. |
Jeżeli czytasz wesz(L)o to jesteś naiwny
|
Iliev niewypałem sezonu? Dobre zarty. Braki kondycyjne są , ale jedną połowę jest w stanie zagrać na kapitalnym poziomie. Problem jest tylko jeden , Ivica nie ma z kim grać na takim poziomie.
|
Ze znaczną większością można się zgodzić, co do Ilieva hmm... może nie jakieś mega rozczarowanie, ale na pewno każdy spodziewał się po nim więcej, a na liście znalazł się przez małą ilość asyst i goli, a każdy już oczami wyobraźni widział jak ładuje bramkę za bramką. Pareiko solidny bramkarz, co miał wybronić wybronił co miał puścić puścił, chyba po perypetiach z Pawełkiem robimy z niego trochę zbyt "fantastycznego" bramkarza.
|
Pareiko nie ma gry na przedpolu, żle wychodzi do piłek. Tak samo jego gra nogami, owszem zdazylo sie ze zaliczyl nawet asyste , ale w ostatnich meczach w kazdym grał dzide i bardzo rzadko dochodziła do celu.
Tez jestem tego zdania co silver, zrobilismy z niego Boga bo wczesniej Mario puszczał klopsy. Niemniej jednak najwazniejsza bramka w sezonie, czyli pierwsza dla Apoelu w Nikozji - jest Pareiki. Co do Ivicy, to nie rozumiem, jak mozna pisac o profesjonaliscie braki kondycyjne. Przeciez przepracowal z Wisła okres przygotowawczy wiec jakie braki ? + jego wiek i wychodzi prosty rachunek ze Ivica wydolności nie ma. Zresztą, jakby tą wydolność miał to pewno nie wrócił by z Europy do Partizana. A że wrócił i tam lali każdego a przy okazji coś tam wpadło, to daliśmy sie skusić. Oczywiscie ja Ivice bardzo lubie, charakternie wygląda, ma dobrą technike, liznął futbolu, ale znowu w defensywie lezy i kwiczy, + ta jego gra na zamach. Chciałbym zobaczyć ile zarabia i wtedy można by ocenić jego przydatnośc dla zespołu. |
Cytat:
Zgadzam się, to był ogromny klops Pareiki ale również Małeckiego... Generalnie to był strzał w słupek Małego i dobitka Pareiki :D Ale jednak zestawienie dotyczy przede wszystkim ligi. Tutaj Pareiko moim zdaniem powinien się w tej szóstce znaleźć. A co do meczu z Apoelem no to sorry... ale Cypryjczycy i tak by strzelili tyle ile było im potrzebne więc nazywanie tego kluczową bramką jest trochę na wyrost. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Iliev niewypałem bo nie ma juz 20 lat a na jego poziomie poza Meliksonem to w całej lidze trudno kogoś znaleść Małecki czy Kirm bazują na sile i szybkości jak ich nie mają to jest jak jest
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:00. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl