Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Sartre 04.11.2010 09:54

Cytat:

W temacie potegi naszej ligi -
dzis awatarem Amiki/Wisly/Legii itp w LM zostala Zilinia.

Wlasnie tak by wygladalem te wysnione i wymarzone mecze polskich potentatow w champions league.
Dzien dobry, oto nowy kierunkowy na Marsylie: zero-siedem.
Cytat:

czy naprawde myslisz ze jakakolwiek polska druzyna jakims cudem ( czyt. psim smendem) weszla by do LM skonczyla by inacej ???? t byloby srubowanie wynikow !! sory ...ale taka smutna prawda !!!! mozemy podnieac sie MP i raz na 10 lat wyjsciem z grupy !!!! i to jest szczyt mozliwosci nasej pilki !!! ....oczywiscie to jest wariant BARDZO OPTYMISTYCZNY !!!!!
Już przestańcie tak jęczeć i stękać ;) OM jest gorsze od City, a jednak słaba i nie mająca składu na puchary Amica się nie skompromitowała. Fartowne transfery + nie mający dupy zamiast głowy trener + dobry układ Marsa względem Saturna i nasz MP sobie pogra w LM, dostanie niekompromitujące baty + jakis remis tu, jakies zwycięstwo (potem wspominane przez najbliższe lata) tam, zainkasuje parę $$$ i wstydu nie będzie. Aż w takiej czarnej dupie piłkarsko nie jesteśmy, żeby jęczeć o tym, że standardem będą wyniki 0:7.

Cytat:

Teraz do Legii jedzie podniecona wygraną z Polonią Jagiellonia.
Jeżeli Legia przegra, to jeszcze niekoniecznie będzie to wina Skorży, czy raczej - będzie to jego wina, ale w nieco innym wymiarze.

Choto kontuzjowany, nie zagra. Chinyama kontuzjowany, nie zagra. Rybus świeżo po kontuzji, nie wiadomo czy zagra. Vrdoljak kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra. Kiełbowicz kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra. Komorowski kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra.

EDIT:

Cytat:

Skoro już piszesz "wyciągnąć" to rozumiem że do końca roku Polonia nie podpisze z nim kontraktu?
Świetna informacja. (No tak. Zapomniałem że J.W. Construction go nie lubi)
No to pewnie Komitet Transferowy już się w Lechu zebrał.
Ciekawe ile innych klubów już się ustawiło w kolejce.
:D:D:D:D:D:D

Mario Nh 04.11.2010 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1003799)
W temacie potegi naszej ligi -
dzis awatarem Amiki/Wisly/Legii itp w LM zostala Zilinia.

Wlasnie tak by wygladalem te wysnione i wymarzone mecze polskich potentatow w champions league.
Dzien dobry, oto nowy kierunkowy na Marsylie: zero-siedem.

Może aż tak źle by nie było. Mimo wszystko zarobili kase, za sam awans transmisje, bilety i te de.

Marszałek 04.11.2010 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1003840)
Może aż tak źle by nie było. Mimo wszystko zarobili kase, za sam awans transmisje, bilety i te de.

No i co z tego,że zarobią. Przejedzą kasę,podobnie jak u nas nie będą potrafili nikogo konkretnego za to kupić. Kupią sobie co najwyżej takiego Jovanica tudzież Bunozę. Teraz przed nimi ciekawy w.......,znaczy mecz. Jadą do Londynu. Myślę,że 0-7 jest poważnie zagrożone.

flamengista 04.11.2010 11:24

Ale co to za porównanie - Wisły do Legii? U nas z systematycznie osłabianej drużyny wyrwano dwa zęby trzonowe - Marcelo i Głowę. No i jeszcze na dobitkę sprzedano Diaza. Tym samym rozwalono ostatnią solidną formację. Mało tego, pozwolono by zespół prowadził skapcaniały Henio K., co musiało się skończyć katastrofą. W rezultacie na Reymonta mamy ruiny i zgliszcza, Maaskant próbuje coś sklecić ale potrzebuje czasu i realnych wzmocnień.

Legia była w podobnej sytuacji, ale ma 6 miesięcy przewagi. Katastrofa nastąpiła za Białasa, drużyna budowana przez Urbana i Trzeciaka przestała istnieć. Nie sprzedano jednak najlepszych piłkarzy, tylko przystąpiono do radykalnej ofensywy transferowej. Sprowadzono w zasadzie nową 11tkę bardzo ciekawych jak na polskie warunki zawodników. Część z nich na razie się nie sprawdza (Cabral), część błyszczy tylko incydentalnie, ale daje korzyści (Mezenga), wreszcie część to świetne wzmocnienia, filary zespołu (Vrjdolak). Mało tego, dzięki wzmocnionej konkurencji dotychczasowi kadrowicze zaczęli grać lepiej (Radović).

Skorża dostał mnóstwo czasu, zaufanie i górę pieniędzy na transfery. Kogo chciał, dostał (nie łykam gadki o tym, że nie miał wpływu na wzmocnienia) i drużynę nadal wzmacniają (Janczyk, pewnie w zimie będą kolejni). Do tego nie było europejskich pucharów i zakończono konflikt z kibicami.

Podsumowując: Skorża miał najbardziej komfortową sytuację w polskiej lidze, sytuację niemal bez precedensu. Podobny komfort w pracy mieli w ostatnim dziesięcioleciu jedynie Kasperczak i Smuda (w pierwszym podejściu) w Wiśle Kraków. A jeszcze wcześniej - Smuda w Widzewie i Janas w Legii.

Dlatego nie mam zamiaru piać z zachwytu nad tym, że Legia wydziera fartowne zwycięstwo nad Górnikiem. Ta Legia, biorąc pod uwagę skalę inwestycji i słabość naszej ligi powinna lać wszystkich 3-4 bramkami różnicy (za wyjątkiem Amiki i Polonii, które personalnie są dość silne). A na razie to melodia przyszłości i to dość niepewna.

Jak w rundzie wiosennej Legia "odpali", a następnie pokaże się z dobrej strony w europejskich pucharach, to uznam że Skorża wykonał plan minimum. Na razie jest bardzo kiepsko i kilka zwycięstw w polskiej lidze tego absolutnie nie zmieni.

kreseq 04.11.2010 11:30

Flamengista 99% racji ;) Dodam ze stracilismy tak naprawde najwazniejszego zawodnika czyli Janka Muche.
Gramy niby lepiej ale mam jakies dziwne wrazenie ze... Gdyby te same pieniadze dostal Urban, ba - nawet tych samych grajkow co sa teraz, to by lepiej to poukladal od Macka. Nie mam przekonania do tego trenera. Gra nadal wyglada slabo... Nie ma totalnego dramatu ale jest cienizna.
Rado sie odrodzil przy Skorzy, ale moze to byc sytuacja jak u Was z Zienczukiem. Pamietamy jego sezon zycia ;)

Musimy sie zgodzic ze pewna era juz sie skonczyla, przynajmniej na dluzszy czas. Klubu "czolowe" popelnily serie bledow, za ktore beda placic. Liga sie splaszczyla i wyglada jak wyglada.

Licze na przebudzenie Legi,Wisly i Lecha w tym okienku transferowym. Wiem ze wszyscy zapowiadaja jakies glosne transfery...zobaczymy :D

Licze tez na to ze wy.......a z naszego zespolu cipki, ktore nie sa godne nawet nosic bidonow. Dodatkowo niech zostawia Mezenge. On w systemie z 2 napastnikami daje rade. Wczoraj mimo ze to byl sparing pokazal naprawde kosmiczne podania :D

transmisje 04.11.2010 13:50

Pragniemy poinformować, iż z dniem 3 listopada za porozumieniem stron Lech Poznań rozwiązał kontrakt z Arturem Wichniarkiem – Pragniemy podziękować Arturowi za grę w barwach Lecha oraz zaangażowanie na treningach i w meczach pierwszego zespołu. Jednocześnie życzymy mu powodzenia w dalszej karierze piłkarskiej – mówi dyrektor sportowy Lecha, Marek Pogorzelczyk"

Mario Nh 04.11.2010 13:59

To samo powinni zrobić u nas po zakończeniu obecnej rundy z Żurawskim.

tofik 04.11.2010 14:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1003859)
Legia była w podobnej sytuacji, ale ma 6 miesięcy przewagi. Katastrofa nastąpiła za Białasa, drużyna budowana przez Urbana i Trzeciaka przestała istnieć. Nie sprzedano jednak najlepszych piłkarzy, tylko przystąpiono do radykalnej ofensywy transferowej.

Tylko dodajmy, że tam nikogo dobrego nie było, oprócz Muchy, który z resztą odszedł. Więc nie mogli się zbytnio "osłabić".
Teraz my jesteśmy w podobnej sytuacji. Małecki nie odejdzie, bo nie trzyma taktyki, a Brożek jak nie odszedł po 2 koronach krola strzelcow to teraz tym bardziej.
Pozostaje się wzmacniać, albo pikujemy w przeciętność.

Marszałek 04.11.2010 14:13

Malecki jest do upchnięcia w jakimś polskim średniaku ligowym. Za granicą facet nie ma czego szukać. Słaby jest.
Silna Wisła to taka,gdzie facet mający problemy z taktyką i piłkarskim abecadłem siedzi na ławie a nie stanowi o jej sile. A,że jest inaczej,to nie dziwne,że mamy taką a nie inną na teraz pozycję w lidze. Legia jest o krok od nas,bo jest budowana od nowa. Zaciąg już jest. U nas póki co są uzupełnienia a nie wzmocnienia. Ciężko mi sobie wyobrazić co można zbudować wokół Bunozy czy Jovanica,tudzież Cikosa.

szprotson 04.11.2010 14:30

Małeckiego do Turcji

Marszałek : Wokół Bunozy można zbudować taki fajny zagajnik. W Środku "ON" a obok ławeczki. Można usiąść i poczytać książkę w cieniu drzewa Bunozy. Do tego można obok ustawić Chaveza, a dokładnie położyć może być dośc solidnym progiem zwalniającym. A za nimi, sredniej jakości brzydkie drzewo Kowalskie.

ToTylkoJa 04.11.2010 14:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1003839)
Choto kontuzjowany, nie zagra. Chinyama kontuzjowany, nie zagra. Rybus świeżo po kontuzji, nie wiadomo czy zagra. Vrdoljak kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra. Kiełbowicz kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra. Komorowski kontuzjowany, nie wiadomo czy zagra.

Akurat oni to na ten moment tylko by osłabiali zespół, więc lepiej niech nie grają.

Manu, Komorowski, Rzeźniczak i Jędrzejczyk mają po 3 żółte kartki i są zagrożeni zawieszeniem w meczu z Wisłą, jeśli w spotkaniu z Jagą otrzymają po żółci.

emj10 04.11.2010 14:45

http://www.90minut.pl/news/139/news1...i-z-Lecha.html

Wykrakałem.
Kto teraz? Żurawski czy Żewłakow?

Sartre 04.11.2010 15:00

Cytat:

Akurat oni to na ten moment tylko by osłabiali zespół, więc lepiej niech nie grają.

Manu, Komorowski, Rzeźniczak i Jędrzejczyk mają po 3 żółte kartki i są zagrożeni zawieszeniem w meczu z Wisłą, jeśli w spotkaniu z Jagą otrzymają po żółci.
Zgadzam się, ale skoro wymieniałem połamanych, to ich pominąć nie mogłem. Z jednej strony, jakby byli w stanie grać, to byliby zwiększeniem konkurencji. Z drugiej - znając Skorżę, nie tylko wzmacnialiby konkurencję, ale po prostu też by grali, a tego już bardzo, bardzo nie chcemy.

Nie zmienia to faktu, że w najgorszym wypadku do meczu z Jagą podejdziemy rezerwami, bez kilku kluczowych zawodników. Jeszcze Jędza za Komorowskiego powiedzmy, że powinien dać radę, dla mnie oni są z grubsza równoważnymi zawodnikami. Ale Wawrzyniak za Kiełbowicza i Iwański za Vrdoljaka, to tak jakby Legia podchodziła do meczu z Jagą z drewnianą protezą lewej nogi i po transplantacji serca.

Jeżeli obrony nam kartki nie przetrzebią, a chorzy wrócą do zdrowych, to skład na Wisłę powinien być ok.

szprotson 04.11.2010 15:05

Vrdoljak na jak długo kontuzja?

ToTylkoJa 04.11.2010 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1003947)
Kto teraz? Żurawski czy Żewłakow?

A dlaczego Żewłakow (który jest najskuteczniejszym piłkarzem GKSu Bełchatów)?

szprotson jeszcze niewiadomo, ale to raczej niż poważnego, do meczu z Wisłą powinien zdążyć (na Jagę może być już gotowy przy dobrych wiatrach).
http://legionisci.com/news/40071_Kon...giellonie.html

emj10 04.11.2010 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1003957)
A dlaczego Żewłakow (który jest najskuteczniejszym piłkarzem GKSu Bełchatów)?

Ostatnio gra kichę straszną, a ma więcej niż 20 lat.

Sartre 04.11.2010 15:12

Cytat:

Vrdoljak na jak długo kontuzja?
Niestety dla was, a na szczęście dla nas, z Wisłą zagra najprawdopodobniej, chyba że coś nowego się zrobi ;)

Właśnie czytam, że Komorowski z Kiełbowiczem już wrócili do treningów normalnie, IV jest szansa, że do soboty się wyleczy, więc w sumie powinno być ok.

Żewłakow nie zmaga się ostatnio z jakąś kontuzją albo czymś? Tzn. wiem, że gra, ale on coś nie gra pełnych meczów ostatnio, a i bramki po Legii przestał strzelać...

kreseq 04.11.2010 15:26

Rzeznik na 90% zaliczy zoltko lub czerwona :D Reszta to w sumie norma. Zero jakiegokolwiek cisnienia przed meczem :D

Ciekawie bedzie w tej kolejce...Szczegolnie ciekawie zapowiadaja sie przedostatnie derby Krakowa :D

Marszałek 04.11.2010 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1003971)
R...Szczegolnie ciekawie zapowiadaja sie przedostatnie derby Krakowa :D

Sam jestem ciekaw jak wyjdzie nam gra bez obrony. W sumie mamy atak,pomoc i bramkarz. Zaiste ciekawe jak to będzie.

bridgeburner 04.11.2010 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1003971)
Rzeznik na 90% zaliczy zoltko lub czerwona :D Reszta to w sumie norma. Zero jakiegokolwiek cisnienia przed meczem :D

Ciekawie bedzie w tej kolejce...Szczegolnie ciekawie zapowiadaja sie przedostatnie derby Krakowa :D

Po tym co zagraliśmy w Poznaniu to kto wie...:rotfl:
a lepiej tego nie bede wywoływał bo az ciary przechodza

szprotson 04.11.2010 15:52

Biorąc pod uwagę, że naszym najlepszym obrońcą jest pomocnik, który w pomocy pewno by nie pograł, to musimy ewidentnie stawiać na atak, i pewno dlatego gramy ...1 napastnikiem.
Więc złoty środek napewno leży w ofensywnej linii wiezy babel.

E: Nie piszmy o meczu z Lechią. Lechii to dziękujemy 3 punktów i na tym zakończmy.

chociaz... Nowa miotła w Śląsku = remis
Nowa miotła w Lechu = porażka
Nowa miotła w Pasach = musimy wygrać
potem trafimy na nową miotłe w Lubinie, no i mogło być blisko nowej miotły w Legii. Jest jeszcze Polonia, niby Zieliński ziomek J.W. wiec moze i tam tez na nowa miotłe trafimy.

kreseq 04.11.2010 15:54

Czarnowidztwo widze :D Skoro potrafiliscie strzelic te kilka bramek takiej Lechii, to nawet bez obrony Cracovia ktora ledwo co trafia w swiatlo bramki nie powinna byc problemem :) Moga sie spiac na debry, moze byc nawet efekt miotly ale bez przesady. W ostatnim meczu mieli kilka sytuacji, nic wiecej :)

Buziek_LG 04.11.2010 16:38

Hajto też czyta to forum, jak bardzo rzadko tak z tą wypowiedzią zgadzam się w każdym fragmencie

tofik 04.11.2010 17:06

Każdy tak kozaczy w wywiadach, jak jest poza tym światkiem polskiej skopanej. Ale wystarczy, że wejdzie w to bagno i tonie po uszy. A przy tym kracze jak stare wrony. Jedyny wyjątek to Jan Die Hard Tomaszewski, który przynajmniej nie zmienia frontu jak chorągiewka.

Bialix 04.11.2010 18:15

Marszałku, no jakaś ta obrona tam jest, na pewno ma większe możliwości niż tekturowe standy, tyczki, pachołki tudzież kamienne bloki, choć jakby tak te ostatnie ustawić z sensem wyszłoby lepiej :D

A Hajto? On by chciał, ale do tego trzeba mieć mózg :]

arti 05.11.2010 08:41

Zabrze kupiło go za bańkę, ale jako dodatek do jakiegoś młodego-zdolnego o ile pamiętam. Poza tym... to próba dopchania się do koryta (dyrektor sportowy haha) jak u wszystkich...
Chce coś zrobić dla piłki i faktycznie jest taki mądry to niech stworzy klubik jak Kosecki i uczy gówniarzy piłki - tu potrzeba pracy od podstaw, a nie chłopskich filozofów.

dj_ibutti 05.11.2010 10:38

Temat szkoły Szymkowiaka... lepiej przemilczeć. Szybko im sie znudziło i okazało się, że to co mówią to jedno, a to co robią to drugie. "Gruszki na wierzbie"...

szczebrzeszcz 05.11.2010 18:44

możesz rozwinąć, powiedzieć coś więcej?

kreseq 05.11.2010 18:57

Cacek strikes back :
""Probierz nigdy nie będzie trenerem mojej drużyny. U mnie bardzo małe szanse mają ludzie powiązani z okresem, za który Widzewowi postawiono zarzuty korupcyjne. Michał Probierz był wtedy kapitanem drużyny, a przyszywany teść kierownikiem drużyny. Jedno z tych dwóch nazwisk pojawia się w aktach sprawy korupcyjnej." - powiedział Cacek sugerując, że Probierz został zwolniony z Widzewa właśnie z powodu podejrzeń korupcyjnych. Trener, którego wiosną media wiązały z Legią, zapowiedział powództwo cywilne przeciwko Cackowi. "

Oraz absolutny hit hitow :)

http://stadiony.net/aktualnosci/2010...olonii_stadion

Bill Gates, Carlos Slim, Warren Buffett, Mukesh Ambani, Stefan Persson – ci panowie otrzymali od kibiców Polonii Warszawa list, w którym ci proszą o wsparcie w dążeniu do nowego stadionu przy Konwiktorskiej.

Jak to skomentowac? No jak... ? :D

murray 05.11.2010 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1004856)
Bill Gates, Carlos Slim, Warren Buffett, Mukesh Ambani, Stefan Persson – ci panowie otrzymali od kibiców Polonii Warszawa list, w którym ci proszą o wsparcie w dążeniu do nowego stadionu przy Konwiktorskiej.[/i]

:rotfl:
Już im JW nie wystarczy?
Może niech napiszą do Owsiaka, unicefu albo ONZ.

konrad1991tsw 05.11.2010 19:12

Cytat:

Bill Gates, Carlos Slim, Warren Buffett, Mukesh Ambani, Stefan Persson – ci panowie otrzymali od kibiców Polonii Warszawa list, w którym ci proszą o wsparcie w dążeniu do nowego stadionu przy Konwiktorskiej.

:rotfl: Ten fragment powinien dostac jakąś nagrodę na koniec roku w forumowych nagrodach :lol: Poprawiłeś mi zdecydowanie humor.

Wracając do realnego świata, dzisiejsze derby wg mnie pokażą na co stac Wisłę, czy jeszcze jesteśmy w stanie ruszyc w pogoń za Jagą i resztą czołówki czy zostajemy w środku tabeli...

Bialix 05.11.2010 19:45

kreseq, do tej pory myślałem, że Wasza niechęć i naśmiewanie się z Polonistów pochodzą z tej samej półki co nasza do pasiastych. Wot, taka walka o prymat w Warszawie, jak to u nas :)

Teraz widzę, że oni są zdrowo jeb*ięci.

PoloniaDumaStolicy 05.11.2010 21:05

Cytat:

Cacek strikes back :
""Probierz nigdy nie będzie trenerem mojej drużyny. U mnie bardzo małe szanse mają ludzie powiązani z okresem, za który Widzewowi postawiono zarzuty korupcyjne. Michał Probierz był wtedy kapitanem drużyny, a przyszywany teść kierownikiem drużyny. Jedno z tych dwóch nazwisk pojawia się w aktach sprawy korupcyjnej." - powiedział Cacek sugerując, że Probierz został zwolniony z Widzewa właśnie z powodu podejrzeń korupcyjnych. Trener, którego wiosną media wiązały z Legią, zapowiedział powództwo cywilne przeciwko Cackowi. "

Według mnie skomentuje to antyPolonia z Łazienkowskiej 3 :-D

flamengista 05.11.2010 21:07

Ja bym jednak prosił o trochę szacunku dla Tomka Hajty. Chłop był na początku bardziej drewniany od Polczaka i Bunozy razem wziętych. Dzięki ciężkiej pracy doszedł jednak niemal na sam szczyt - pewny plac w czołowym klubie Bundesligi, udane mecze przeciwko europejskim potęgom w Champions League, wywalczony awans na Mundial.

Może nie grzeszy inteligencją, ale swoje talenty wykorzystał w 120%. W dodatku ja lubię gościa, bo ma niewyparzoną gębę i zawsze mówi to, co myśli:-D

kreseq 05.11.2010 22:04

Zaglebie 1 - 0 Widzew. Plizga pakuje bramke i ucieka ze strefy spadkowej. Spodziewalem sie wiecej po Widzewie.
Cracovia 0 - 1 Wisla - Boukhari strzela bramke w ostatniej chwili doliczonego czasu gry. Trzeba przyznac ze tym razem Maaskant mial nosa co do zmian. Cracovia w beznadziejnej sytuacji. Trzeba przyznac ze z Legia tez przegrala w ostatnich sekundach. Cos tam grali ale nadal wyglada to katastrofalnie. Wisla nie jest w formie ( delikatnie mowiac... nie bede sie pastwic ) i trzeba to za tydzien wykorzystac :D

Bialix 05.11.2010 22:18

Widzew dostanie do zabawy Cracovię za tydzień, nie ma obawy ;) Odkuje się na nich, bo nawet my potrafiliśmy. W bólach, w piachu, ale wygraliśmy ;)

Pasowałoby, żeby Ruch powalczył z zapewne zmordowanych Lechem bez Arboledy, to przy możliwej wygranej Śląska wraca na 15 miejsce. Ach byłoby pięknie ;)

krwawy 05.11.2010 22:18

Cytat:

Cacek strikes back :

Mało co się nie popłakałem ze śmiechu :rotfl:

0 22 05.11.2010 22:19

Oglądałem chyba wszystkie transmitowane derby Krakowa od powrotu Cracovii do ligi i tak beznadziejnych nie pamiętam.

7 kotów 05.11.2010 22:22

Ja pamietam. Chociazby w Sosnowcu 0:1
W tych przynajmniej jakies setki byly.

Trza przyznac ze ten Saracen z dresovii to niezły kiwajło.
Gdy tylko pchani w gline sie zsypia do ligi nizej, trza bedzie murzyna omamic i wyciagnac.

Krissu 05.11.2010 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1005484)
Ja pamietam. Chociazby w Sosnowcu 0:1
W tych przynajmniej jakies setki byly.

Trza przyznac ze ten Saracen z dresovii to niezły kiwajło.
Gdy tylko pchani w gline sie zsypia do ligi nizej, trza bedzie murzyna omamic i wyciagnac.

Za to nasz to prawdziwy Nizaryta.

:D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl