Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Kurz 12.05.2024 09:11

Wyniki w 6 meczach zaciemniają obraz. Mamy w nich bilans 26:7. W pozostałych 26 spotkaniach bilans to 34:35. Tracimy za dużo bramek. Tracimy je za łatwo. To nie jest zarzut dotyczący tylko obrońców, ale całej drużyny. Są 2 wyjścia z tej sytuacji. Pozostać przy obecnym stylu gry i sprawdzać lepszych piłkarzy, którzy dadzą więcej w defensywie i jednocześnie będą przynajmniej na podobnym poziomie w ofensywie, jak obecni (nierealne z kilku powodów) albo... W końcu na poważnie przemyśleć czy na pewno droga "udawania" Wisły sprzed lat z takim garniturem piłkarzy jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem w naszej sytuacji.

nero 12.05.2024 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1623137)
E tam, musimy tylko wygrać z Cyganami, którzy zdobyli 32 pkty w ostatnich 14 meczach, potem z Brukbetem u siebie, z nożem na gardle i z pełnym stadionem, a takie mecze idą nam zazwyczaj znakomicie, potem w pierwszym barażu w Tychach lub Płocku, a w drugim znowu z GKS w Katowicach. To musi się udać.

Al mówi, że skoro coś cały czas się nie udaje i nie zaliczyłeś takiej serii zwycięstw przez cały sezon to w końcu musisz zaliczyć. Zatem są szanse, nie ma panikować.

A tak na poważnie co roku jest coraz gorzej, najpierw ledwo się utrzymaliśmy, potem spadliśmy, potem baraże i przegrana w pierwszym meczu zatem moje Al mówi mi, że w tym roku nie będzie nawet baraży. Ładnie systematycznie, każdego roku ciutkę gorzej niż w roku poprzednim.

wolfy 12.05.2024 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1623090)
Równie dobrze będziemy gadać za tydzień że żeby awansować trzeba "tylko" wygrać z TBB. Taka jest pilka, póki są szanse to są dywagacje

A że mało zespołów chce realnie do baraży to w ostatniej kolejce będą 2 lub 3 miejsca do rozdania.

Tu mnie zaciekawiłeś. Które zespoły wg. Ciebie nie chcą do baraży?

krysztal 12.05.2024 11:54

Np Wisła...

pepe72 12.05.2024 20:01

W ramach "nadzieja umiera ostatnia" garść statystyk:
Mecze drużyn, które nas interesują, po tym jak niestety Łęczna nie dała d...y z Polonią.
Kod:

Wisła      7  GKS T.      6  Motor      8  Górnik Ł  4  Odra      9  WPłock    5  GKS K.  3
33  w GKS K.    3  w Bruk-Bet 14  w Resovia  16  d Stal  10  w Polonia 15  w Znicz  12  d Wisła 7
34  d Bruk-Bet 14  d Górnik Ł  4  d Podbesk. 17  w GKS T.  6  d Znicz  12  d Resovia 16  w Arka  2

Wisła załapie się do baraży zdobywając:
1 punkt - pod warunkiem:
- Wisła Płock przegra dwa mecze
i
- Motor i Odra co najwyżej raz zremisują

2 punkty - pod warunkiem:
- Wisła Płock co najwyżej raz zremisuje
lub
- GKS Tychy przegra dwa mecze
lub
- Górnik Łęczna przegra dwa mecze
i
- Motor i Odra co najwyżej dwa razy zremisują

3 punkty - pod warunkiem:
- Wisła Płock nie wygra
lub
- GKS Tychy co najwyżej raz zremisuje
lub
- Wisła Płock co najwyżej raz zremisuje
i
- Motor i Odra raz przegrają

4 punkty - pod warunkiem:
- Górnik Łęczna nie wygra
lub
- Wisła Płock raz przegra
lub
- Wisła Płock nie wygra
lub
- GKS Tychy nie wygra
i
- Motor i Odra raz nie wygrają

6 punktów - gramy w barażach
Górnik Łęczna gra jeszcze z GKS Tychy wiec któreś straci punkty.

Warunek "i" odnosi się do każdego z warunków "lub"

Karherop 12.05.2024 21:22

Pepe, przecież w wariancie naszych 6 pkt nie ma możliwości aby to nam nie dawało baraży.

Jeśli jest taki wariant to go wskaż.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1623162)
Tu mnie zaciekawiłeś. Które zespoły wg. Ciebie nie chcą do baraży?

Ten sezon pokazuje że nikt chce ekstraklasy poza Arka, Lechia i Gieksa.

Tak samo jak mistrzostwa nikt nie chciał poza Jaga i Śląskiem. Jeśli ktoś chce osiągnąć sukces i poza mowieniem że "chce" nie robi nic, to tak naprawdę na jakiej podstawie ma go osiągnąć?

MaLk 12.05.2024 21:47

Do końca sezonu "zasadniczego" zostały 2 kolejki, a mnie się nawet nie chce otwierać excela, żeby zaktualizować dane.

Brakująca średnia do prawdopodobnego awansu bezpośredniego: 6,50 pkt/mecz <- bez szans
Brakująca średnia do mało prawdopodobnego awansu bezpośredniego: 5,50 pkt/mecz <- bez szans

Brakująca średnia do baraży z prawdopodobieństwem bliskim pewności: 3,00 pkt/mecz (= 2 wygrane) <- statystycznie w 4 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Brakująca średnia do wysoce prawdopodobnych baraży: 2,00 pkt/mecz (= 1 wygrana + 1 remis) <- statystycznie w 3 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży;

Brakująca średnia do prawdopodobnych baraży: 0,50 pkt/mecz (= 1 remis) <- statystycznie w 2 przypadkach na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży [w tym sezonie wedle wszelkiego prawdopodobieństwa nie wystarczy - praktycznie wymagałoby to super hiper kombinacji wyników];

Brakująca średnia do mało prawdopodobnych baraży: 0,00 pkt/mecz <- statystycznie w 1 przypadku na 4 drużyna z tym dorobkiem punktowym wchodziła do baraży <- w tym sezonie na pewno nie wystarczy;

Minimum historyczne też osiągnęliśmy - w 1 przypadku na 11 do baraży wystarczyło 48 punktów. W tym sezonie na pewno nie wystarczy.

Średnia ligowa Rudego: 1,46 pkt/mecz.

Jakimś cudem z taką średnią ciągle jesteśmy w walce o awans, choć już z pozycji rozpaczliwie goniącego.

Klasyfikacja Wolfy'ego:
Rude 1,462 vs Sobolewski 1,385

Rude utrzymuje wywalczoną przewagę, ale Sobolewski odrobił część straty. W najbliższej kolejce Rude może utrzymać się na czele tej wiekopomnej klasyfikacji tylko pod warunkiem wygranej. Remis lub przegrana oznaczałaby spadek za Sobolewskiego.

13 meczów ligowych minęło, magiczna bariera wygranych 2 (słownie: dwóch) ligowych meczów z rzędu, ciągle okazuje się nie do przejścia dla Rudego. Pomijając już, że w barażach musimy taką bieda-serię zanotować, to może się okazać, że jeśli Rude będzie odkładał przebicie tej bariery do fazy barażowej, to nawet nie będzie miał okazji sprawdzić się w barażach.

krysztal 13.05.2024 06:57

Zdajecie sobie sprawę że za tydzień może już być "po ptokach"?

Karherop 13.05.2024 07:34

A za 2 tygodnie to już na pewno. Najpewniej przegramy w Katowicach a zostaną jakieś iluzoryczne szanse że w ostatniej kolejce wszyscy przegrają którzy są przed nami i rozloza przed nami czerwony dywan zapraszając do baraży.

I dobrze, bo już wystarczająco dużo negatywnych emocji przyniósł ten sezon i co gorsze: kolejny sezon nie zapowiada się lepiej.

krysztal 13.05.2024 09:56

Ja mam na myśli całkiem realny scenariusz gdzie dostajemy w....... od cyganów a Tychy,Płock i Łęczna wygrywają swoje mecze.

TommyTSW 13.05.2024 10:19

Jak nie wygramy nie będzie żadnych baraży bo Odra i Motor nas mogą przegonić, a jak Łęczna wygra ze Stalą to już w ogóle bo grają na końcu z Tychami.

Karherop 13.05.2024 10:25

Wygrać mogą zarówno wszyscy, jak i nikt z czolowki. Jakkolwiek się to nie skończy to trudno żeby po takim punktowaniu końcowy wynik był zaskoczeniem.

Wszystkie zespoły od 4 do 9 miejsca poza Łeczna grają na wyjazdach, więc może wygra 1 czy 2 zespoły. Przy tak beznadziejnej stawce to najbardziej realne.

Matematyka nam przedłuży szansę na baraze do ostatniego meczu, ale nic już od nas nie będzie zależało. W Katowicach uważam że padnie remis

pepe72 13.05.2024 10:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1623238)
Pepe, przecież w wariancie naszych 6 pkt nie ma możliwości aby to nam nie dawało baraży.

Jeśli jest taki wariant to go wskaż.

...

Masz rację, GKS Tychy gra z Łęczną więc któreś z nich punkty straci. Dzięki za poprawę humoru :>

Czyli nadal wszystko w naszych nogach. :alleluja:

pepe72 13.05.2024 11:07

Rzut oka na Rezerwy:
Kod:

Wisła II Kraków  razem  dom  wyjazd  pauza
kolejka          30      14    14        2
punkty            73      35    38   
średnia            2,61    2,50  2,71   
Procent kolejek  79%                             

2 miejsce (pkt)  63 
zostało kolejek    8 
przewaga          10 
możemy tracić      1,25

awans            87 <- max #2
Brakuje          14
średnia na mecz    2,33
najwcz. w kolejce 35

pepe72 19.05.2024 11:55

Rezerwy wygrały, #2 zremisował, jeszcze 3 zwycięstwa do awansu:
Kod:

Wisła II Kraków  razem  dom  wyjazd  pauza
kolejka          31      15    14        2
punkty            76      38    38   
średnia            2,62    2,53  2,71   
Procent kolejek  82%         

2 miejsce (pkt)  64             
zostało kolejek    7             
przewaga          12             
możemy tracić      1,71             

awans            85 <- max LKS Jawiszowice
Brakuje            9
średnia na mecz    1,80
najwcz. w kolejce 34

W 33 kolejce jest mecz Wisła II - LKS Jawiszowice, który może dać nam awans.
29 maja, 16:00, stadion Prądniczanki.

pepe72 19.05.2024 18:49

Z cyklu "w tej kolejce Pan Bóg nosił szalik Wisły".
Co prawda daliśmy d...y w Katowicach ale reszta drużyn zagrała dla nas.
I tak
Jeżeli Wisła wygra ze Słoniami w Krakowie to byśmy zagrali w barażach musi zajść:
1. Remis w meczu GKS Tychy-Górnik Łęczna

Lub dwa z tych trzech:
1. Motor musi przegrać z Podbeskidziem
2. Wisła Płock musi stracić punkty z Resovią (Resovia musi wygrać by mieć szansę na utrzymanie)
3. Odra Opole nie może wygrać ze Zniczem Pruszków w Opolu.

leszekpw 19.05.2024 18:53

Wszystkie pkt nierealne poza 4. A jak Łęczna lub Tychy wygrają?

ciacho 19.05.2024 18:57

Najbardziej prawdopodobne jest to, że spełnią się wszystkie te punkty, a my dostaniemy u siebie wpier.. o BBT.

wolfy 19.05.2024 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1624064)
I tak
Jeżeli Wisła wygra ze Słoniami w Krakowie to byśmy zagrali w barażach musi zajść co najmniej jeden z poniższych warunków:
1. Motor musi przegrać z Podbeskidziem :)
2. Wisła Płock musi stracić punkty z Resovią (Resovia musi wygrać by mieć szansę na utrzymanie)
4. Remis w meczu GKS Tychy-Górnik Łęczna

O ile 1 jest raczej nieprawdopodobny to 2, 3, 4 są możliwe.

Ja byłem pewny że nie ma szans żeby Stal ograła Łęczną na wyjeździe. IMO wszyscy "walczący" o baraże są ciency (Katowice walczą jeszcze o bezpośredni awans), na bank wystąpi jeden z punktów.
Problemem jest to że my musimy wygrać z Termaliką, a ja nie wiem czy Rodado jest w stanie strzelić więcej niż frajerzy z obrony stracą...

pepe72 19.05.2024 19:00

Dziś oglądałem mecz Polonia - Odra.
Obstawiam masakrę Zniczem w Opolu.

pepe72 19.05.2024 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1624069)
Ja byłem pewny że nie ma szans żeby Stal ograła Łęczną na wyjeździe. IMO wszyscy "walczący" o baraże są ciency (Katowice walczą jeszcze o bezpośredni awans), na bank wystąpi jeden z punktów.
Problemem jest to że my musimy wygrać z Termaliką, a ja nie wiem czy Rodado jest w stanie strzelić więcej niż frajerzy z obrony stracą...

Od czerwonej kartki dla Eneko byłem pewien, że po barażach.
A tu niespodzianka :>

wolfy 19.05.2024 19:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1624070)
Dziś oglądałem mecz Polonia - Odra.
Obstawiam masakrę Zniczem w Opolu.

Odra jest niby cienka, ale potrafią "zabić" mecz i coś wymęczyć. Ale Znicz ostatnio nieźle kosi.

Gunner1906 19.05.2024 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1624064)
I tak
Jeżeli Wisła wygra ze Słoniami w Krakowie to byśmy zagrali w barażach musi zajść co najmniej jeden z poniższych warunków:
1. Motor musi przegrać z Podbeskidziem :)
4. Remis w meczu GKS Tychy-Górnik Łęczna

O ile 1 jest raczej nieprawdopodobny to 2, 3, 4 są możliwe.

Jeśli nie padnie remis w Tychach to już nie wystarczy co najmniej jeden warunek tylko dwa z tych pozostałych. Tylko remis w Tychach powoduje że już na nikogo nie musimy spoglądać.

pepe72 19.05.2024 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gunner1906 (Post 1624076)
Jeśli nie padnie remis w Tychach to już nie wystarczy co najmniej jeden warunek tylko dwa z tych pozostałych. Tylko remis w Tychach powoduje że już na nikogo nie musimy spoglądać.

Fakt, poprawiłem. Za dużo nam Odra bramek wbiła.

rasel1906 19.05.2024 19:53

Teoretycznie jest szansa nawet na 4te 5te miejsce ale musiałby się zdarzyć cud. Tylko zacznijmy od tego czy my jesteśmy w ogóle w stanie pokonać Termalica która rozbija Tychy?

pepe72 19.05.2024 20:11

4 miejsce:
My wygrywamy, Motor przegrywa, GKS T-Górnik remis, Wpłock remis albo przegrana, Odra remis albo przegrana
(mała tabela My, Motor, Górnik)
5 miejsce:
My wygrywamy, GKS T-Górnik remis, Wpłock remis albo przegrana, Odra remis albo przegrana
są jeszcze opcje z przegrywającym Motorem ale to raczej zakrawa na sensację.

rasel1906 19.05.2024 20:18

Gdyby udało się awansować do baraży do najbardziej prawdopodobne jest to że o ekstraklasę zagramy na wyjazdach Katowice/Gdynia i Lublin

Elendil 19.05.2024 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rasel1906 (Post 1624085)
Teoretycznie jest szansa nawet na 4te 5te miejsce ale musiałby się zdarzyć cud. Tylko zacznijmy od tego czy my jesteśmy w ogóle w stanie pokonać Termalica która rozbija Tychy?

W stanie jak najbardziej jesteśmy, ale czy tego dokonamy, to zupełnie inna historia.

W sumie nie wiem który scenariusz by był bardziej kompromitujący jako zwieńczenie tego kompromitującego sezonu:

1) Wygrywamy, ale brakuje nam 1 punktu do baraży (pomyślmy o tych wszystkich Sosnowcach, Resoviach czy Głogowach)
2) Przegrywamy, choć inne mecze układają się pod nas idealnie

Oba warianty to by była taka wisienka na torcie.

Karherop 19.05.2024 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1624071)
Od czerwonej kartki dla Eneko byłem pewien, że po barażach.
A tu niespodzianka :>

To było pewne że matematycznie to nie będzie pogrzebane, ale nic to nie zmienia w fakcie że zdemolowana psychicznie Wisła tracąca w 2 ostatnich meczach 9 bramek nie ma czego szukać w barażach.

Wojtas 19.05.2024 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1624118)
To było pewne że matematycznie to nie będzie pogrzebane, ale nic to nie zmienia w fakcie że zdemolowana psychicznie Wisła tracąca w 2 ostatnich meczach 9 bramek nie ma czego szukać w barażach.

zostawmy juz naszych piłkarzy.Traumy po wizytach w Głogowie,Tychach czy Sosnowcach i tak juz siadly na psyche

a tu jeszcze wysyłamy ich na baraze byc moze po 6;1 do Katowic,paaaaanie ile mozna.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl