![]() |
Cytat:
PS. No to teraz zacznie się okres sławetnych testów dla piłkarzy ,którzy mogą "wzmocnić" Wisłę w sezonie 2012/2013. 2/3 mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej i państw Czarnego Lądu już szykuje się do długiej drogi.. Zwiedzą Wawel ,zrobią se zdjęcie z Kudłatym , kto wie może i nie wyjada głodni. |
Cytat:
|
No nic sprzedamy Meliskona i będziemy grali tym Danielem "nie na sprzedaż" Brudem, to jakieś chore w ogóle mówić w nowoczesnej piłce że kupujemy tylko Polaków, Wyjściowa 11:
Pareiko Jovanović - Cleber - Marcelo - Jovanic Paulista - Melikson - Cantoro - Uche Genkov - Penksa Równie szybo można skleić 11: dobrych Polaków, słabych Polaków, słabych obcokrajowców. Od razu zaznaczam że pisałem to na szybko i "na kolanie" Czekaje Brudy i cała reszta nas nie uratuję. Ciekawe co za tuzy piłkarskie przyjdą do nas w przyszłym sezonie |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A do Twojego bełkotu z poprzedniego postu nawet ciężko się odnieść. Wypisałeś ni stąd ni zowąd skład z piłkarzami, którzy już od lat nie grają u nas. Na obronę wstawiasz bramkarza i jeszcze próbujesz przekonywać ludzi do swoich racji. Na koniec standardowo oskarżenia wobec Czekaja i Bruda. Tylko zauważ, że to nie oni są problemem. Bo ile więcej do gry wnosi Jaliens od Czekaja lub Jirsak od Bruda? Chyba nie muszę przypominać kto i o ile więcej zarabia... |
Cytat:
Jednak głównym problemem obecnie zbudowanej Wisły nie jest to jakie są parytety narodowościowe, ale to... jakie są parytety wiekowe. Ta drużyna nie rokuje. Gdzie są piłkarze 19-23 letni w pierwszym składzie, albo mający szansę na regularną grę? Niech to nawet będą obcokrajowcy, ale dobrze rokujący i młodzi, a nie tacy którzy najlepsze w karierze już pokazali. Gdybyśmy mieli w ten sposób budować drużynę co przez ostatnie dwa lata to byśmy ją na nowo budowali co 2-3 lata bez żadnego sukcesu. Na takiej drużynie nie da się też zarobić z transferów, czyli notowalibyśmy z czasem regres. Tutaj opowiadamy się za polityką jednokierunkową kiedy potrzebujemy hybrydy. Doświadczeni obcokrajowcy: Cleber, Pareiko Obcokrajowcy z rezerw klubów: Uche, Cantoro Młodzi Polacy z niższych lig: Błaszczykowski, Boguski Młodzi obcokrajowcy: Marcelo Polacy z naszej ligi (za kasę): Dudka, Zieńczuk Młodzi Polacy kosztujący kolosalne pieniądze Polacy: Żurawski, Kosowski, Głowacki Zawodnicy testowani: Diaz Zawodnicy testowani są krytykowani, młodzi Polacy są "przepłacani", młodzi Polacy z niższych lig "są za słabi na Wisłę", obcokrajowcy z rezerw klubów są "za słabi na Wisłę", młodzi Polacy grający za granicą też "są słabi". Cytat:
|
Cytat:
Na obronie miał być Nikola Mijalović. Jeszcze kawy nie wypiłem. Mój błąd O Czekaju nic nie napisałem, Brud jest piłkarzem kiepskim tak samo jak Jaliens. Żadne to dla mnie pocieszenie że mniej zarabia bo do grania o mistrzostwo się nie nadaje. Wydaje mi się że czytasz to co chcesz a nie to co ludzie piszą. Chyba że gdzieś tam jest cokolwiek o Czekaju. Taka jedenastka miała tylko pokazać że narodowość nie ma nic wspólnego z umiejętnościami/zaangażowaniem w grę. Szkolenie młodzieży jest melodią przyszłości bez gwarancji zysków i efektów my jesteśmy od 15 lat klubem na tu i teraz. Patrząc realnie to liczba sukcesów jest gigantyczna. IMHO nie chce kiepskich wychowanków kiepskich Polaków i kiepskich Holendrów w drużynie. Taki Czekaj rokuje na przyszłość jestem jego zwolennikiem ale wiecznie młody talent Brud nie oddać strzału który by minął bramkę o mniej niż 15 metrów? @kacpaw91 zgadzam się z Tobą w końcu głos rozsądku. |
Cytat:
Oddanie całego stadionu miało być gwarancją wzrostu frekwencji. Gwarancja w sporcie nie istnieje. Co innego większe, czy mniejsze ryzyko. Jednak jak mówiłem - potrzebujemy hybrydy. No i jednej spójnej koncepcji na 5-10 lat. Trenera, który dostanie minimum 3 lata, a także drużynę budowaną na wiele lat. Ile razy od Parmy, Schalke, Lazio zmienialiśmy koncepcję budowy klubu? Ile razy zmieniano taktykę? Ile razy zmieniano trenerów? Niestety potrzebujemy także lepszego PZPN i lepszej Ekstraklasy S.A. PZPN mógłby zbudować kilka profesjonalnych szkółek piłkarskich w kraju. Opracować system szkolenia podobny do tego z Niemiec. Wzorem koszykówki mogłaby dajmy na to w 1. lidze występować młodzieżowa drużyna związkowa. Możliwości wsparcia od związku jest wiele. |
Cytat:
Cytat:
Ale zgadzam się że powinny być zachowane proporcję pomiędzy młodszymi i starszymi zawodnikami Polakami i obcokrajowcami dziś u nas tego nie ma a słowa kudłatego są zapowiedzią kolejnej rewolucji. Mam nadzieję że Probierza nie wywalą bo co dają ciągłe zmiany trenerów i koncepcji widzimy właśnie. IMHO Maaskant by skończył na pudle ale to tylko gdybanie. |
Jacek Bednarz powiedział, że klub przygotowywuje się na pozostawienie 7 piłkarzy na następny sezon, więc kto to może być ?? Jak typujecie ?? Kto powinien zostać
Bramkarz: Kurto na rok (mam nadzieję Obrona: Chavez, Jovanovic, Czekaj Pomoc: Melikson, Iliev, Małecki na ławke Atak: Genkov na ławkę, najlepiej gdyby był 3 napastnikiem w klubie Jak dla mnie to tyle ... Reszta out |
Cytat:
|
Cytat:
Obawiam sie: Bramkarz: Pareiko Obrona: Jovanovic, Czekaj Pomoc: Wilk, Brud, Sobolewski, Jirsak Chcialbym: Bramkarz: Pareiko Obrona: Jovanovic, Czekaj Pomoc: Wilk, Melikson, Iliev Atak: Genkov |
Jirsak jeszcze by nie był taki tragiczny...
|
teraz mamy Mistrzostwa europy u 17 i można się przyjrzeć zawodnikom:)
|
Nie chciałbym być złym prorokiem , ale w świetle zapowiedzi idących z góry , żebyśmy jeszcze nie płakali za tymi , którzy odejdą.
|
Cytat:
Jovanić Jovanović, Czekaj, Bunoza Wilk, Brud Boguski Pareiko, Jirsak - gdzie indziej dostają lepsze oferty Kurto - Holandia Jaliens- rozwiązują z nim kontrakt Chavez, Melikson, Genkov, Garguła, Kirm, Małecki, Iliev - sprzedaż Diaz, Nunez, Biton - wraca do swojego klubu Lamey, Paljić - nie dostają nowych ofert (po Górniku już na pewno) Sobolewski - koniec kariery |
Tak dla pewnosci, nie ogladalem tej ligi+extra niech mnie ktos uswiadomi, Bednarz mówił o 7 którzy zostają z I skladu czy I drużyny?
|
Cytat:
|
Pareiko na 100% zostaje! Zgadza się na obniżkę zarobków, sama Wisła chce przedłużyć umowę. Chavez idzie na sprzedaż w myśl umowy z UD Platense, i my niestety z tego transferu otrzymamy jedynie 35%.
|
Cytat:
Jak to tak odebrałem. |
Cytat:
|
Cytat:
P.S poleciały grube głowy :alleluja: |
Wierzycie w te bzdury? az takiej wymiany kadry nie będzie; no chyba, że będą powoli zbierać odpady pilkarskie z karta na reku. Jednaj jaki byłby poczatek sezonu nie chcę myślec. Nie wierzę w tych 7, bo legionista musiałby już dogadywac zawodników żeby nie było jak za drugiej kadencji siwego, czyli 8 zawodników na pierwszym zgrupowaniu.
Swoją drogą jak patrzę na bilans Wisły przy R22to krew zalewa... 7-2-5. |
Cytat:
|
On mówił, że jeden z wariantów to opcja że zostaje 7 zawodników... ale ma też inne warianty.
On tak mówił w tej Lidze + extra, żeby nic nie powiedzieć. Zreszta on może chcec sprzedać x-grajków tylko tych grajków ktoś mu musi kupić... |
Jedynym zawodnikiem, którego Wisła może ewentualnie sprzedać jest Melikson a zważywszy na pustą kasę w klubie - ciężko nazwać 1 mln euro sumą wystarczającą na skompletowanie pełnej kadry na przyszły sezon, Izraelczyk na 100% odejdzie. Nie ma żadnego zawodnika poza wyżej wymienionym prezentującym nawet przeciętną klasę sportową - zwyczajnie słabych grajków w tej chwili posiadamy a to się in plus nie zmieni bo jakość kosztuje. Zawodnicy bowiem w przedziale do 1 miliona euro w dużej mierze niczym się nie różnią - jest to najniższy pułap z którego starujemy i na którym kończymy także nie ma mowy o pozyskiwaniu zawodników poprawiających znacząco jakość w drużynie - wszystko to co mówi Bednarz i inii amatorzy można sobie odpuścić.
Mamy beznadziejną drużynę a szanse zmiany tego stanu rzeczy bez dużych środków finansowych nie ma chyba że liczymy na cierpliwość Cupiała i stawiamy na to że przez minimum 5 lat nie awansujemy do pucharów stawiając na takie tuzy jak Brud itd. |
Nero pytał to odpowiadam.
Takich zawodników jakich obecnie mamy oraz mieliśmy w przeszłości, o takich umiejętnościach rzecz jasna, można śmiało szukać w niższch ligach małopolski. Bunoza, Kirm, Brasilia, Nunez, Beto, Lamey,Jirsak, Deci, gości o takim potencjale, spokojnie można próbować szkuać po okolicznych boiskach. Nie rozumiem po co wybierać się aż do Ameryki Południowej aby ściągać takiego tuza jak Brasilia czy Nunez? Tudzież Rios ? To nie są zawodnicy o nieprawdopodobnych umiejętnościach, ot zwykli ligowcy i tyle. W Ameryce kupujemy tak naprawdę zawodników o potencjale II czy III ligii, którzy nigdy nie robili żadnej różnicy. Marcelo ok ale wygląda to raczej na jednorazowy strzał niż stałą tendencję. Więc jaki jest cel eksploracji tamtego runku, w czasie gdy: - Na gwiazdorów nas nie stac, w góle mało który klub z Europy może już być wabikiem dla Naymarów i tym podobnych - solidni ligowcy są także poza naszym zasięgiem finansowym, bo płace w Brazylii poszły mocno w górę i nikt za 200 tysięcy euro za sezon do Europy już nie ciągnie - co lepsi są wyłapywanie przez kluby z Brazylii i Europy i w wieku jurniorskim już podpisują umowy. - szalejący na rynku Rosjanie i Ukraińcy płacący kupę kasy. Wobec powyższych faktów nie mamy za bardzo czego tam szukać. Chyba,że chcemy kolejnych super, mega wypasionych grajków podpisywać, którzy dziwnym zbiegiem okoliczności albo mają fatalne statystyki albo nie łapią się do składów. Bo wiadomo trener się uwizął. :) Jeśli już mamy ściągać facetów co będą robili różnice, to sprawa jest prosta. Wypożyczać gości nie łapiących się do pierwszych ekip z Portugalii, od Porto po Bragę kończąc i szukać w rezerwach takich drużyn. To samo dotyczy Hiszpanii czy Niemiec. A czemu taka drogą ? ponieważ trafiają do takich zespołów już zawodnicy wyłapani przez scautów za konkretne pieniądze.,niestety w etapie obróbki okazali się za słabi dla Porto np czy Benfiki tudzież Wolfsburga, co nie znaczy,że będą za slabi dla nas. A dla powyższego rozwiązania jest jeszcze alternatywa w postaciu pozyskiwaniu piłkarzy z lig o naszym potencjale, ale którzy stanowią o sile swoich zespołów. Tak jak Melikson. Taki jest mój punkt widzenia. |
Cytat:
|
Pareiko,Melikson , Iliev, Genkov , Małecki , Kirm ( nie sadze zeby go ktos kupil ) , Chavez i Jovanovic - ci pilkarze wg mnie powinni zostac i wokol nich powinno sie uzupełniać skład.
Reszta piłkarzy mówiąc szczerze jest bardzo przecietna i sądze ,że Czekaj czy nawet Wilk nie łapaliby sie do Wisły Kasperczaka sprzed kilku lat , ale mamy to co mamy i tacy gracze jak: Czekaj ,Wilk , Sobolewski , Garguła (niestety nikt go nie kupi z racji wysokich zarobków) ,Bunoza powinni być uzupełnieniem składu. Jeśli jednak Bednarz zacznie od sprzedaży Meliksona czy kogoś z tych których wymieniłem jako najlepszych w naszym skłądzie to sądze ze zakonczymy przyszly sezon równie żenująco jak ten |
Cytat:
Jesli odejdzie Melikson to okaze sie ze 8 miejsce w przyszlym sezonie nie bedzie stratą ale duzym osiagniciem,bo nie widze kogos kto ma ciagnac ten wozek poza nim. zobaczymy kogo jeszcze sprzedadza ale widze ze trzeba nastawic sie na raczej pesymistyczne prognozy. |
Cytat:
Dobry wynik wykręciliśmy za Maaskanta (7 wygranych z rzędu) przed przyjściem Meliksona. |
Warto zwrócić uwagę na zmianę w wypowiedziach Jirsaka, kilka tygodni temu mówił "zobaczymy" "poczekajmy" "czekam na klub", a teraz "w przyszłym sezonie będziemy walczyć o mistrza".
Co chcę przekazać, chyba nie muszę tłumaczyć? :) |
Cytat:
|
do mnie dzisiaj trzeba łopatologicznie.
Przedłużono kontrakt z Jiraskiem z tego wynika ? |
O Jirsaku nic pewnego niew wiadomo, ale chyba rzeczywiście ma szansę na nowy kontrakt w Wiśle.
|
Jirsak nie zasłużył na przedłużenie z nimi kontraktu, nie pokazał niczego przez te lata gry pod Wawelem, że zasługuje obecnie na nowa umowę. To jest tak jak sprowadza się gościa, który był jednym z najsłabszych ogniw tamtejszych FC Teplice - wtenczas trzeba było kupić Dzeko od nich, po tym transferze Czesi złapali się za głowy że zdołali upchnąć nam Tomasa Jirsaka.
|
Był wywiad z Jirsakiem, gdzie mówił, ze Probierz chce by został.
W sumie mu (Probierzowi) się nie dziwie. Pewnie ma świadomość kogo może dostać w zamian. O ile w ogóle ktoś inny przyjdzie w to miejsce. A tak. Prawie Polak, ograny, zaaklimatyzowany, a na poziom gry o miejsca 6-12 to obleci. |
a w sumie dlaczego nie ? ja tam lubie tego chłopaka, zna Kraków, język Polski, jest wartościowym zmiennikiem, a skoro sam podkreśla, że chce Tu zostać mając świadomość tego, że będzie siedział na ławie to kolejny plus. Bo nie znajdziemy lepszego piłkarza, który z łatwością zgodzi się na ławke, a Tomek nie jest taki zły.
|
Pytanie tylko czy Jirsak gra bo faktycznie pasuje do koncepcji Probierzowi, czy to wynik nacisków (L)ysego Jacka który robi za dobrego wujka Czecha od kiedy zmarnował 700tyś Euro sprowadzając go do Wisły. Już raz zaostrzyło się na lini trener - dyrektor sportowy gdy Skorża przekonał się ile Czech jest warty. Tak samo poznali się na nim Maaskant i Moskal i teraz nagle po 3 latach miernej gry w klubie nagle staje się on podstawowym zawodnikiem? Coś nie chce mi się w to wierzyć.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:33. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl