![]() |
Cytat:
Oczywiscie ze wychowankowie sa potrzebni, lecz nie uwazam ze poziom obecnoe jaki prezentuja pozwalal na to by oprzec na nich konstrukcje druzyny. Predzej popadna w depresje niz udzwigna odpowiedzialnosc za wynik druzyny. |
Cytat:
Cytat:
|
W kazdym "profesjonalym" klubie, to wychowanek wskakuje do składu, jednak u nas probuje sie rewolucyjna droge budowania druzyny. Zaczynamy od dupy i oby to dupą się nie skonczyło.
|
Cytat:
z tej Twojej grupy to po mojemu tylko Uryga rokuje dobrze :D:D:D:D |
Cytat:
Cytat:
|
Trzymajac sie prawdy, z podpisanych kontraktow w plecy jestesmy tylko na Jajensie. Reszta się spłaciła LE wiec jaki problem w tym widzisz?
Trzymajmy sie faktow a nie opierajmy sie na dyspozycji grajka. Za ile i ile bierze do tego co dał i moze dać. |
Cytat:
Dardiook Cytat:
thechris Cytat:
Panie i panowie ja wcale nie twierdze, że Kurto, Burliga, Brud itd mają nas zbawić, ale ktoś musi w kadrze zespołu być, ao nie stać nas na zatrudnianie/kupowanie graczy w hurtowych ilościach |
Cytat:
Jeden Melikson który jest wart włożonych w niego pieniędzy to trochę za mało na by takie porównanie mogło dowodzić słuszności dotychczasowej polityki transferowej. Warto by było też zerknąć czasem na tabelę ligową... |
Cytat:
Przykro mi ale za Cupiala dobrze czy normalnie to w Wisle nie bedzie. I to stwierdzenie jak bardzo by nie bylo bolesne jest faktem. I co teraz? |
Cytat:
Podawanie takich porównań jak twoje nie mają nic wspólnego z prawdą. Wyszukujesz wśród 15 drużyn, nieliczne perełki jakie można policzyć na palcach ręki w odniesieniu do piłkarzy tylko jednej drużyny. Każdy ma takiego Jaliensa. W amice był Lewy a zapominasz o Arboledzie. W ległej już wiecej takich krezusów, Vdorjaki czy Hubniki w Poloni Smolarki, kokosy itd, itd Ps: Jeszcze jedno. Domyślam sie że to zestawienie ma też na celu pokazanie wyższości Polaków nad obcokrajowcami. Dla mnie to totalne bzdury, dlaczego ? ano dlatego że taki Jankowski czy Piech, Lewy czy nawet Błaszczu mielii lub mają tyle samo wspólnego z Białą Gwiazdą co Jaliens , Genkov Melikson. Jeśli myślisz że Polaczek będzie zostawiał zdrowie za Wisłę w 1 sezonie to jesteś w BŁĘDZIE. Każdy piłkarz potrzebuje czasu by poznać się na klubie, by zżyć się z nim emocjonalnie. Chłopaki z poza Polski też mają uczucia i nie raz grali w meczach derbowych więc w końcu zrozumie jeden z drugim co się liczy na R22. Tylko każdy nowy potrzebuje czasu by poczuć się częścią drużyny. Niie ma znaczenia twoja narodowość , liczy się to że czujesz się Wiślakiem. Postawy Błaszcza czy Marcelo mogą być powielane tylko trzeba im dać czas i okazać szacunek. Niestety obecnie przymyka sie oko na jawne próby podziałów narodowościowych, czuć negatywne nastawienie do Innych. Skoro ja to widzę to tym bardziej widzą to nasi piłkarze. Niema to jak czuć wsparcie własnego klubu... szczerze to sam bym po.......ił tak pojebane środowwisko będąc na ich miejscu. Umierać to można z coś co wiesz że jest tego warte. A z resztą po tym co tu się czyta aż dziw bierze, że wymaga się od piłkarzy umierania za Wisłę od pierwszego meczu. Trafiają sie tu perełki "kibice" z odbieraniem świata tak bardzo oderwanym od zasad i postawy godnej Wiślaka że wypada tylko nazwać to po imieniu...upadek moralny. |
Cytat:
Odwracając sytuację jeden Lewandowski który byłby wart włożonych w niego pieniędzy to trochę za mało by takie porównanie mogło dowodzić słuszności zmiany polityki transferowej o 180 stopni. W Polsce można ściągać tylko no-name'y z niższych lig, perełki, które trzeba wyszkolić i powoli wprowadzać do zespołu. Na zakup polskich piłkarzy z nazwiskiem stać tylko J.W. Więc Wisła siłą rzeczy jest zmuszona to szukania za granicą i zmiana tej polityki nagle, w ciągu jednej rundy jest chora. Trzeba to zrobić powoli, sukcesywnie. Zastąpić zagraniczny szrot, wyselekcjowanymi i wyszkolonymi grajkami. Mogą to być Polacy - nie mam nic przeciwko. Zastąpienie zagranicznego szrotu, polskim szrotem lub ambasadorami typu Żurawski, czy Brożek to żadna polityka. To się może skończyć tym, że Wisła jeszcze spadnie z ligi. |
Cytat:
(Bednarz, który Lewandowskiego olał ciepłym moczem) żeby mógł naprawić błędy :) |
Cytat:
Jak miło czasem poczytać głos rozsądku na tym forum. Nikola Mijailović vs Garguła Łobodziński i wiele innych tuz futbolu. Dobra polityka transferowa zakłada ściąganie dobrych piłkarzy. Wojciechowski robi dokładnie to czego wymaga od Cupiała połowa forum i co?? Płaci miliony za Polaków i Dyskopolo od 2008 roku chyba nawet raz nie zakwalifikowało się do pucharów. |
Garguła może i jest pozbawiony polotu, może i odstaje od innych... ale mentalnie i emocjonalnie jest z Wiśłą związany bardziej niż nie jeden wychowanek. Mówię to o postawie poza boiskowej.
Kto wie ten wie. |
też tak uważam,
|
Cytat:
http://www.wislakrakow.com/www/showa...ht=lewandowski A że Bednarz go nie chciał to się zgadza. |
Cytat:
Jeżeli prawdopodobieństwo trafienia pokroju Meliksona i Marcelo wśród obcokrajowców jest takie wielkie to możesz już rozpocząć wymienianie takich piłkarzy w ostanich latach. Czekam.:mysli: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. "Słowo Żyd jako takie nie jest nacechowane, w każdym razie nie bardziej niż Polak. Natomiast Żydek jest nacechowany tak samo jak Polaczek – lekceważniem, a może nawet pogardą." I tyle jeżeli chodzi o Twoje "poglądy" na transfery - oparte na niechęci, a nie merytorycznych przesłankach. Cytat:
Robert Lewandowski z 1-ligowego Znicza 2008 r. Adrian Mierzejewski z 1-ligowej Wisły Płock 2008 r. Sławomir Peszko z 1-ligowej Wisły Płock 2008 r. Janusz Gol z 2-ligowej Sparty Brodnica 2008 r. Michał Kucharczyk z 2-ligowego Świtu 2010 r. Waldemar Sobota z 1-ligowego MKS Kluczbork 2010 r. Maciej Jankowski z KS Piaseczno 2010 r. Sebastian Madera Tur Turek 2009 r. Arkadiusz Piech z 2 ligowej Ślęzy 2009 r. Paweł Olkowski z GKS Katowice 2011 r. Arkadiusz Milik Rozwój Katowice 2011 r. Wojciech Pawłowski Bałtyk Koszalin 2010 r. bracia Mak z 1-ligowego Znicza Pruszków 2011 r. Makuszewski z Wigry Suwałki 2010 r. plus: Rybus z MKS Szamotuły (2007), Borysiuk z UKS Biała Podlaska (2007), Wolski z Jastrząb Głowaczów (2007) Tomasz Kupisz (2007) z Piaseczno Wszyscy albo za darmo albo za nieduże kwoty w porownaniu do ich wartości Teraz podaj mi obcokrajowców" za grosze" bym mógł zmienić swoje poglądy tak, by twierdzić że Polaków wogóle nie warto traktować jako cele transferowe :-D |
Cytat:
Podaj mi taki przypadek jak Jaliens to przyznam, że jest to powszechne zjawisko i napewno powielimy takie błędy. Cytat:
Cytat:
To że nie umiesz logicznie myśleć twój problem. Jeśli na początku Błaszczykowskiego lączyło więcej z Wisłą niż Jaliensa łączy, to gratuluje. Jednak gwarantuje ci że gdy pogra holender 3 lata to pierwszy będzie intonowal okrzyki dla kibiców. Cytat:
Dla ciebie Polaczek to pogarda dla mnie mały Polak. Nawet bym nie śmiał tak pomyśleć , poprostu sumienie by mi na to nie pozwoliło. Co innego tobie jak widać... Cytat:
Tylko imbecyl twierdzi że albo tych albo tamtych. Twoja lista ma jeden szkopuł. Zapominasz jak wielu musialo sie przewinąć przez wszystkie szkółki i kluby żeby tych kilku wypłyneło na ligowe boiska. Nie wspomnę już że żaden nawet nie gwarantuje zysków a co więcej, wielu właśnie osiąga apogeum swoich możliwości. Nie wmówisz mi że na tej liście jest choć jeden "cel transferowy", wiecej w tym wszystkim szczęścia i przypadku niż z gory zaplanowanych ruchów kadrowych. Zresztą nie tylko Polacy zaczynają kariery w niższych ligach. |
Cytat:
Bednarz jest takim dyletantem, że nawet na młodym Messim by się nie poznał tylko by go zlał. Chociaż może tak głupi nie jest tylko robi "dobrą robotę" na kolegów z żylety jak na legionistę przystało? |
Cytat:
A może spójrzmy na to inaczej - skoro jak na razie z takimi zarobkami i cv trafił do nas tylko jeden piłkarz (Jaliens), i tylko jeden się nie sprawdził (Jaliens) , to może oznacza że na dzień dzisiejszy mamy 0% skuteczność na tym polu?:mysli: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Lewandowski - przebitka 3,5 mln euro Mierzejewski - przebitka 5 mln euro Peszko - przebitka 0,5 mln euro Rybus - przebitka 2,5 mln euro Borysiuk - przebitka 2 mln euro plus zyski z ich gry, w tym w pucharach Jako że ja się tu tylko produkuje jeżeli chodzi argumenty, to może Ty podasz teraz listę obcokrajowców którzy ostatnio "zagwarantowali" zyski w naszej lidze? Cytat:
|
do usuniecia
|
BBudowniczy
piszesz bzdury albo bezmyślnie kopiujesz .. Janusz Gol z 2-ligowej Sparty Brodnica 2008 r. Arkadiusz Piech z 2 ligowej Ślęzy 2009 r. tych dwóch pilkarzy miało tyle wspólnego z tymi klubami co ja z cracovia .. obaj byli pilkarzami 3 ligowej ! drużyny i miałem ich okazje obserwować na codzień o Piechu pisałem na forum jak był do wyciągnięcia za 100 tys zł jeszcze przed transferem do Widzewa .. natomiast Gol przed transferem na prawdę się nie wyróżniał specjalnie, powiedziałbym, że był dobry na 3 ! ligowych boiskach, ale nic więcej, a transfer zawdzięcza tylko mojemu wujkowi .. zrobił niesamowity postęp i to jest dla mnie zaskoczenie |
BBudowniczy
Nie chce mi się ciągnąć tej idiotycznej dyskusji. Jeśli do ciebie nie dociera to że klubu nie stać już od kilku lat by kupowac Polakow, to masz problem. Już to widze jak kupujemy graczy z 1 i 2 ligi by po kilku sezonach zgarniac po kilka baniek. Predzej cię takie wzmocnienia spuszcza z ligi niż ich wylansujesz. Pojedyncze przypadki w klubach się zdażają, zwykle farcenie i tyle. Dziwne że zaden klub nie kontynuuje takiego zarabiania? Więcej z tym kłopotów niż pożytku. Kropka Się JW nazarabial, a Ruch? oni nie mają wyjścia, brak kasy zmusza ich by grać młodymi. Jeśli nie trafią z następcami to leżą i ćwiczą, cały plan pójdzie w....u. Na koniec powiem tak. Znajdz mi na teraz Polaczka za 300 tys, co strzeli z marszu 8 goli. Dlatego jeśli ktoś próbuje wmawiac że trzeba kupowac Polakow jest albo imbecylem albo czarodziejem. W bajki nie wierze więc stawiam to pierwsze. Lubie nazywać rzeczy po imieniu. Glupota to Glupota. |
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadiusz_Piech "W 2008 roku rundę jesienną spędził na wypożyczeniu w klubie Gawin/Ślęza Wrocław, a cały rok 2009 na wypożyczeniu w Widzewie Łódź" Cytat:
Cytat:
Cytat:
To że nie widzisz, to faktycznie masz problem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
do usunięcia
|
Imbecyl jest ten co twierdzi że trzeba a ty wlasnie tak twierdzisz. Jeśli będziesz przekrecać swoje "trzeba" na "chcieć" jak to teraz robisz, będziesz tak się bawić tutaj na kilka stron.
Przyklad leglej bez sensu. A Wisla w tamtym sezonie była mistrzem, wyszła z grupy w pucharach i co to ma niby oznaczac? Że niby polityka ala Bednarz jest lepszą ala Valckx? Albo że legła znalazła złoty środek? Belkot i tyle. Tu liczy się kontynuacja założonej polityki, długofalowy model i konsekwencja. A nie zachowywać się jak ty obecnie to robisz. Skakać z kwiatka na kwiatek i popadać z ruiny w ruinę. To dobitnie świadcZy o braku pomysłu i podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu klubu piłkarskiego. Zamiast czerpać wzorce od najlepszych, gdzie obcokrajowiec jest normalności. Podpisywać najlepsZych jakich można i zarabiać, nie na sprzedaży! Na edycjach LM, pełnym stadionie, gadzetach. To ty za Przyklad stawiasz jakies Zaściankowe druzyny. Puknij się w łeb. |
Tak dla sprostowania to Piech grał tam tylko na wypożyczeniu półrocznym, bodajrze po zerwaniu wiązadeł, żeby się odbudować ? ale calą karierę spędził w Poloini Świdnica, nie sparcie, bo tej nazwy nie używamy
|
Ciekawe ile w tym prawdy:
http://www.90minut.pl/news/186/news1...Jirsakiem.html Jak Tomek od Nas odejdzie to zacznie się lament, jaki to świetny zawodnik był :D |
Lament to sie zacznie jak on tam zacznie grac na miare swoich mozliwosci. Ale takiego newsa przyznam ze sie nie spodziewalem, dla mnie to lekki szok.
|
Cytat:
Mam nadzieję, że Bednarz zna się na biznesie i myśli podobnie jak ja. |
może się spodobał na tej prawej obronie ? :D Chcą kogoś za darmo jako uzupełnienie kadry, najwyzej go odpalą po roku.
|
Cytat:
Czy Wy naprawdę nie umiecie odróżniać dziennikarskiej fantazji i zagrań menadżerów od rzeczywistości? Jeszcze mam pytanie do BBudowniczego: wytłumacz mi zatem łaskawie, jak to jest, że żaden profesjonalny klub świata nie stawia na masowe sprowadzanie i szkolenie młodych Polaków, skoro to Twoim zdaniem taki świetny interes i tak łatwo oraz tanio można stworzyć z nich fajną drużynę? Skoro to nie problem, by zebrać, pozbierać i wyszkolić takich Lewandowskich, Mierzejewskich, Jankowskich, Błaszczykowskich, Piechów i kogo tam jeszcze wymieniasz? A niektóre profesjonalne kluby mają naprawdę wspaniałe scoutingi. Idioci? Nie umieją liczyć, kalkulować, że wolą ich pomijać? Są z nich dupy, a nie profesjonalni zarządcy? Nie znają się na sporcie tak jak Ty? Chcesz uczyć razem ze Zdziskiem K., Rogalą i Bednarzem Niemców, Anglików, Holendrów, Hiszpanów, Francuzów, Rosjan, Włochów, Ukraińców itd. jak robić w sporcie pieniądze i wyniki? :rotfl: Powodzenia. Dzięki Tobie mam dziś na forum dużo dobrej zabawy. :rotfl: :-D:evil: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Tylko wlasnie ten Apoel przebijha Nas o lata swietlne...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Kosztował Lech 1,5mln PLN. Lech na gwałt potrzebował dobrego napastnika, więc wyłożył tyle kasy ile chciał Znicz. Jakbyś prześledził historię 20 lat wstecz to na palcach 1 ręki mógłbyś wyliczyć udane transfery króla strzelców z niższej ligi do najwyższej klasy rozgrywkowej(nie mówiąc już o popisach strzeleckich takiego delikwenta w kolejnym sezonie). Często takie inwestycje były nie tyle kiepskie co całkowicie nie trafione. Dodatkowo biorąc pod uwagę wiek i przeskok o ligę wyżej można było się spodziewać wszystkiego. Akurat Lewy wypalił - szkoda, że go nie kupiliśmy(jednak 400k EURO). Adrian Mierzejewski Przyszedł do Polonii wiosną 2009 roku, za 0,5mln PLN, w czerwcu kończył się mu kontrakt. Sławomir Peszko To co wyżej :) W obu przypadkach mogli dla nas grać fakt. Janusz Gol Nie przepadam za nim. Ma w każdym meczu przynajmniej kilka głupich strat, po których nawet się nie wraca. Technicznie jest tak kiepski, że nawet zwody Kirma przy nim to wirtuozeria boiskowa. Sobol&Wilk&Mauro >>> Gol. Michał Kucharczyk Świt ma deala z Legią i prędzej mu było tam niż do jakiegokolwiek innego klubu w PL. Z 2 ligi do Ekstraklasy... no ryzykowne:) Bracia Mak Nigdy nie grali w Zniczu(przyszli z Radzionkowa). Grali też w juniorach dla Wisły. Sami zdecydowali, że lepiej się rozwiną w Bełchatowie, gdzie się stawia na młodych zawodników. Osobiście uważam, że są oni nieco przereklamowani i jeszcze sporo czasu minie zanim nawet w takim GKSie zaistnieją. Fizycznie są słabsi od Jirsaka jak przychodził do nas. Tomasz Kupisz Jako 16 latek wyjeżdża do Wigan, gdzie przez 3 sezony praktycznie nie gra dalej niż w rezerwach. Ciężko o miarodajne testy i inwestowanie w niewiadomo kogo. Akuratnie się udał - w wielu przypadkach bywało odwrotnie. Po pobycie w Anglii równia pochyła do III ligi. Reszta wymienionych Wisła w tym wieku gra o takie, a nie inne cele(Mistrzostwa Polski, LM, LE). Lecz nie ma możliwości na sprowadzanie każdego wybijającego się w I, II, III, IV lidze zawodnika. Inwestowanie w kogoś takiego to często kwestia 2-3 sezonów zanim zacznie grać na odpowiednim poziomie. A wprowadzanie do zespołu w każdym z w/w przypadków było stopniowe. Gdzie tacy zawodnicy mają się ogrywać u nas, w ME? Bez sensu wywalać nawet te 50k czy 100k zł, a o przebicie się do meczowej 18 dość trudno takiemu 19, 20, 21 latkowi. Dodatkowo zdarza się też tak, że czyjeś ogranie i dobre występy są pokłosiem koszmarnych błędów w przeszłości. U nas nie ma takiej opcji żeby np w pomocy grało 3, 4 wychowanków i każdy miał 10 strat na mecz bo zaraz by było, że jesteśmy takim, a takim zespołem, że Wisła to marka i nie można pozwalać sobie na takie głupoty. Po 2 kiepskich meczach 90% kibiców by przypisała takiemu młodemu graczowi etykiety "kiepski kopacz", "kolejny niespełniony talent" i na tym by się skończyło jego granie w 1 zespole. Zresztą masz przykłąd Czekaja, gdzie na początku każdy huraaa, a teraz że nieodpowiedzialny, że się ustawiać nie umie, że za często fauluje, że wolny i drewniany. Reasumując. Przylgnęła do nas taka, a nie inna etykieta. Sprowadzamy gotowy produkt. Zawodnika, który coś wniesie do drużyny, który jest w stanie wejść od 1 kolejki na boisko i pokazać co potrafi. Jesteśmy my(kibice), właściciel, a pośrednio i zarząd + sztab trenerski nauczeni(albo wpaja się nam/im), że Wisła musi wygrywać nie zważając na wszystko dookoła - tak jest i będzie ZAWSZE - liczy się to co teraz. Nie widzimy problemów, które mamy(lub zaczynamy mieć), a wymagania cały czas rosną - bo konkurencja nie śpi tylko rośnie w siłę. Najważniejsze jest zdobycie MP, awans do LM i nic więcej. Brak nam przyszłościowego myślenia i to się odbija na całym zespole i powoduje frustrację kibiców. Sprzedajemy pana X i na jego miejsce szukamy pana Y, ale nie bierze nikt pod uwagę, że jak X gra u nas już 2-3 sezony na dobrym poziomie, to może warto na jego pozycję ściągnąć kogoś przyszłościowego. U nas się działą po fakcie. Bo okazuje się, że zmiennicy są, ale kiepscy i nie daj Bóg kontuzję ma 2-3 podstawowych zawodników i nie ma kto grać. Robimy wielkie halo o to, że nie mamy szkolenia młodzieży. Ale kto tą młodzież ma szkolić? 60 letni dziadkowie z myślą szkoleniową z ery PRLu - "im więcej zapierniczasz tym masz lepszą formę". Najpierw nam trzeba trenerów przeszkolonych na zachodzie, a później można mysleć o nauce młodzieży jak kopać piłkę. Co do kwestii skautingu, to możnaby ją przemilczeć, ale skoro została poruszona to powiem tylko jedno. W którąkolwiek stronę świata by się nie pojechało te 30-40km od Krakowa w weekend znajdzie się miejscowość, w której są mecze ligowe niższych lig i gwarantuję, że znalezienie dobrego Polaka(nawet jakby trwało rok) byłoby o wiele tańsze niż sprowadzanie emerytów z zachodu. |
Cytat:
bez niego celem by było utrzymanie/awans do ekstraklasy |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl