Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Markus 30.10.2009 18:08

Tą sprawę trybuny wschodniej trzeba wyjaśnić, bo brzmi to jak jakiś upiorny żart.

Czyli mamy rozumieć, że nie zostanie oddana na czas, bo została źle zbudowana? Jak oni teraz chcą tam poprawiać ściankę szczelinową? Rozbierać i stawiać na nowo? O czym w ogóle ta kobieta mówi?

Albo to po prostu kolejny niemądry pretekst i tłumaczenie dla nieprzewidzianego opóźnienia, albo... wolę nawet nie mysleć... :((((

Teraz czeka nas walka o brakujące 30 mln "ze starego budżetu". A czy radni zapisali już w projekcie nowego budżetu środki na inwestycje w stadion w przyszłym roku? Monitoring itd same się nie sfinansują i nie rozpiszą do przetargów...ktoś o tym pamięta i tego pilnuje, czy znów idziemy na żywioł i będziemy walczyć o brakujące pieniądze, dopiero gdy mleko będzie prawie rozlane?

rav 30.10.2009 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 809930)
czy ja dobrze rozumiem ze ta ścianka na wschodniej jeszcze nie jest pogłębiona i dopiero to zaczną robić jak będzie kasa?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 810017)
Tą sprawę trybuny wschodniej trzeba wyjaśnić, bo brzmi to jak jakiś upiorny żart.

Czyli mamy rozumieć, że nie zostanie oddana na czas, bo została źle zbudowana? Jak oni teraz chcą tam poprawiać ściankę szczelinową? Rozbierać i stawiać na nowo? O czym w ogóle ta kobieta mówi?

Zacytujcie fragment tego wywiadu, bo nie wiem z czego wywnioskowaliście, że chodzi o ściankę szczelinową trybuny wschodniej.

To przecież chodzi o trybunę zachodnią i wydaje mi się, że tego pogłębienia już dokonano. A jeśli nie, to że jeszcze można to łatwo zrobić, ale czasu zostało bardzo mało.
Przecież widać tam wciąż fragment ziemi do odkopania...

Ponury żart, to plotka, którą potwierdza coraz więcej osób, że badania gruntu zostały zrobione w obrębie trybuny wschodniej, a dla zachodniej ich nie robiono, tylko przyjęto wyniki z trybuny wschodniej. A grunt po zachodniej strony okazał się inny i wyszła dupa blada.

cantoro11 30.10.2009 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 810037)
Zacytujcie fragment tego wywiadu, bo nie wiem z czego wywnioskowaliście, że chodzi o ściankę szczelinową trybuny wschodniej.

Czyli jednak to, czy Wisła zagra w lecie, zależy od radnych?
Tak. Trybunę, gdzie potrzeba pogłębić ściankę mieliśmy oddać w grudniu, ale z tego powodu termin się przesunie. Jeśli jednak dostaniemy pieniądze, zakończymy prace w czerwcu. Gwarantuję.

harthausen 30.10.2009 19:31

zamiast tych wypowiedzi i odczytywanie z kontekstu rozsądniej byłoby dorwać jakąś ekspertyzę techniczną, o co naprawdę chodzi.
Bo jak na razie ciężko mi sobie wyobrazić pogłębianie głębokiej na 8? 12? czy może 15? metrów pod ziemią , mając na łbem już poukładane jak Lego i powylewane z betonu dwa piętra.
Ale może zbyt słabej wyobraźni jestem i nie znam też najnowszych , tanich , szybkich i bezpiecznych metod na takie akcje.

Na paru już budowach pracowałem, niekiedy z garażami na 3 piętra w dół, ale dokładania jakichś konstrukcji pod już istniejącą budowę jeszcze nie widziałem.
Mam nadzieję, że ktoś coś źle zrozumiał i puścił w media swoje wykrzywione zrozumienie jakiejś sprawy.

dj_ibutti 30.10.2009 23:50

Co do powyższego: Robi się tak np. przy "podbijaniu" fundamentów ;) Że się kopie niżej niż budynek. Żmudne i trudne.

Gordian 31.10.2009 01:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harthausen (Post 810049)
zamiast tych wypowiedzi i odczytywanie z kontekstu rozsądniej byłoby dorwać jakąś ekspertyzę techniczną, o co naprawdę chodzi.
Bo jak na razie ciężko mi sobie wyobrazić pogłębianie głębokiej na 8? 12? czy może 15? metrów pod ziemią , mając na łbem już poukładane jak Lego i powylewane z betonu dwa piętra.
Ale może zbyt słabej wyobraźni jestem i nie znam też najnowszych , tanich , szybkich i bezpiecznych metod na takie akcje.

Na paru już budowach pracowałem, niekiedy z garażami na 3 piętra w dół, ale dokładania jakichś konstrukcji pod już istniejącą budowę jeszcze nie widziałem.
Mam nadzieję, że ktoś coś źle zrozumiał i puścił w media swoje wykrzywione zrozumienie jakiejś sprawy.

Ja bym się wcale nie zdziwił jeśli teraz by pogłębiali fundament pod trybuną. Odkąd kilka lat temu widziałem jak stawiali hale sportową zaczynając budowę od dachu to już mnie nic nie dziwi.

Markus 31.10.2009 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darek olszówka (Post 810041)
do Markus: plan dzialania jest nastepujacy: (...)
2. po informacji ile jeszcze dokladnie brakuje do zakonczenia calosci stadionu, wystapie do prezydenta o zabezpieczenie srodkow na przyszly rok 2010. procedura uchwalania budzetu jest taka, ze prezydent do 15 listopada przedstawia radzie projekt budzetu ze swoimi propozycjami, pozniej rada w dwoch czytaniach do konca roku uchwala budzet, w miedzy czasie po pierwszym czytaniu i poprawkach radnych, prezydent moze przyjac czesc poprawek radnych w autopoprawce, pozostale sa glosowane na radzie. (...) )

Ten plan wygląda dobrze, ale czy nie "rozłoży" go, jeśli np: nie będzie informacji, ile dokładnie jeszcze brakuje do zakończenia? Co się stanie, jak Majchrowski takiej informacji nie przedstawi, lub przedstawi ją źle oszacowaną?

PhantomRanger 31.10.2009 15:15

Jeśl prawdą się okaże, że odległość trybun od murawy to 11 metrów to będzie super sprawa i wielu malkontentów przestanie wreszcie tu narzekać. A czy stadion oddadzą w połowie czerwca czy połowie lipca wielkiej tragedii by nie było. Myślę jednak, że stadion będzie dokończony w terminie, a tą dodatkową kasę zawsze można by było w ratach rozłożyć. Jak się chcę to zawsze się można dogadać tylko potrzebni są do tego ludzie kompetentni ludzie, którym by się chciało porozmawiać o tym z Polimexem, a sądzę, że ci by poszli na taką opcję.

derr 31.10.2009 15:32

w jaki sposób chca uzykac te 11 metrów ?Czy też odpowiedz dotyczy tylko sektorów za bramkami ?czy sobie ktoś poprostu tak chlapnął

Hanex 31.10.2009 19:59

Wedlug mnie odleglosc do murawy wcale nie musi byc rownoznaczna z odlegloscia do linii bocznych...

Bronowianin 31.10.2009 21:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 810523)
Jeśl prawdą się okaże, że odległość trybun od murawy to 11 metrów to będzie super sprawa i wielu malkontentów przestanie wreszcie tu narzekać. A czy stadion oddadzą w połowie czerwca czy połowie lipca wielkiej tragedii by nie było.

Jeśli odległość trybun od linii bocznych boiska to będzie 11 metrów to będzie OK, może nie będzie wrażeń rodem z Anfield Road, ale jak do tego dojdą strome trybuny to powinno być nie aż tak źle.

A to czy stadion zostanie oddany do użytku w czerwcu czy w lipcu ma ogromne znaczenie. Przypominam tylko, że gdybyśmy zdobyli tytuł mistrzowski (założenie czysto teoretyczne, bo do tego droga puki co równie daleka jak i ciężka) to eliminacje do LM zaczęlibyśmy już chwilę przed połową lipca i nie wyobrażam sobie sytuacji w której choć jeden mecz więcej, oprócz trwającego nieszczęsnego sezonu 09/10, gralibyśmy poza R 22...

Tak jeszcze odnosząc się do całej tej burzy medialnej i problemów wokół budowy naszego stadionu która rozpętała się w ostatnich dniach to powiem tyle że jest to więcej niż żenada. Sam oczywiście spodziewałem się problemów i dziwię się nawet że budowa jeszcze nie stoi i idzie tak szybko... Ale w końcu Majchrowski czy inni miejscy urzędnicy wielokrotnie publicznie zapewniali i zarzekali się na wszystkie świętości że stadion Wisły będzie gotowy w czerwcu 2010 r. więc poczekajmy... Po tym jak definitywnie straciliśmy szansę na bycie jednym z miast gospodarzy EURO 2012 Majchrowski wyszedł i powiedział że wszystkie prace będą kontynuowane i zostaną ukończone na czas, to samo powtarzali inni. Teraz też z ust kilku urzędników padły takie obietnice.

Tyle tylko, że wszyscy pamiętamy jak obiecywali nam też stadion na stulecie klubu... W Krakowie obietnice polityków i wszystkich urzędasów są gówno warte.

4fan_player 31.10.2009 22:13

Wiadomo kiedy ruszy montaż dachu na C?

Wojtas 31.10.2009 23:27

1.Super ze pleksy znikają.

wreszcie mlynem bedzie cala trybuna,a nie jekies podzielone przez te pleksy sektory .Naprawde to ZNACZACO poprawi doping!!!

2 .11 metrow-- no musze przyznac ze jesli to prawda to elegancko.Nastawilem sie na to ze nowe C bedzie dosyc daleko a tu nagle zmiana.Super wiesc :)

royalmichael 01.11.2009 00:00

Ale im chyba chodziło o odległość trybun za bramkami... niby jak mogliby zniwelować tą przestrzeń wzdłuż boiska?

QBAS 01.11.2009 00:32

Też mi się wydaje, że nie ma się czym napalać. Na razie te "11 metrów" powiedział ktoś kogo nawet z imienia i nazwiska nie podali. Wydaje mi się niestety, że chodzi rzeczywiście o odległość trybun za bramkami. Choć chciałbym się mylić :)

Najlepiej byłoby gdyby na te pytania mógł raz a dobrze odpowiedzieć ktoś kompetentny - np. kierownik budowy czy jakiś inny majster

Oldpara 01.11.2009 00:45

Myślę że owo 11 m to planowana odległość od trybun D i E do boiska. Dokładnie 11,90m

Odległość od A/B oraz C to 17,41m

http://www.stadionwisly.info/dane_te...ne/konstrukcja

harthausen 01.11.2009 08:41

parę ciekawych informacji o aktualnym stanie robót na trybunie C
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=8849

dość istotny fragment, choć juzer nie podaje, skąd to wie:

Cytat:

Jeszcze małe info - ścianka szczelinowa zarówno pod A/B jak i C jest już na docelowej głębokości. Żadnego jej pogłębiania nie będzie. Piszę to ze względu na te pojawiające się w artykułach itp brednie, że fundamenty pod C trzeba pogłębiać (ciekawe jak http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/lol.gif). A oddanie C przesunie się prawdopodobnie za błąd w projekcie i przezbrajanie płyty fundamentowej C co spowodowało jakieś 3-4tyg opóźnienia względem oryginalnego harmonogramu. Zamiast w grudniu oddadzą ją prawdopodobnie w styczniu, chociaż akurat w przypadku tej trybuny ma to znacznie takie jak zeszłoroczny śnieg. Ważne aby A/B wraz z obniżeniem murawy + IT całego stadionu zostało oddane na czas.
miejmy nadzieję, że to prawda :)

Maciuś 01.11.2009 10:42

Jakie bledy w projekcie? hihi

Sami 01.11.2009 11:59

http://wgrajzdjecie.pl/zdjecia/72346...4d23dcb9e9.jpg

1. Czemu zrobiono dwa rzędy schodków zamiast jednego? Według mnie lepiej by to wyglądało estetycznie (jak na D i E) no i zwiększylaby się liczba krzesełek.

2. Te wysokie schodki (zaznaczone na zielono) - czy one nie są spier....ne?

derr 01.11.2009 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 810786)
Też mi się wydaje, że nie ma się czym napalać. Na razie te "11 metrów" powiedział ktoś kogo nawet z imienia i nazwiska nie podali. Wydaje mi się niestety, że chodzi rzeczywiście o odległość trybun za bramkami. Choć chciałbym się mylić :)

Najlepiej byłoby gdyby na te pytania mógł raz a dobrze odpowiedzieć ktoś kompetentny - np. kierownik budowy czy jakiś inny majster

Hey to ja majster odległośc bedzie 11 metrów z lewej a z prawej bedzie 25 pozdro postaramy sie mniej pic zeby ukonczyc ta budowe przed terminem

PhantomRanger 01.11.2009 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 810719)
Jeśli odległość trybun od linii bocznych boiska to będzie 11 metrów to będzie OK, może nie będzie wrażeń rodem z Anfield Road, ale jak do tego dojdą strome trybuny to powinno być nie aż tak źle.

A to czy stadion zostanie oddany do użytku w czerwcu czy w lipcu ma ogromne znaczenie. Przypominam tylko, że gdybyśmy zdobyli tytuł mistrzowski (założenie czysto teoretyczne, bo do tego droga puki co równie daleka jak i ciężka) to eliminacje do LM zaczęlibyśmy już chwilę przed połową lipca i nie wyobrażam sobie sytuacji w której choć jeden mecz więcej, oprócz trwającego nieszczęsnego sezonu 09/10, gralibyśmy poza R 22...

Tak jeszcze odnosząc się do całej tej burzy medialnej i problemów wokół budowy naszego stadionu która rozpętała się w ostatnich dniach to powiem tyle że jest to więcej niż żenada. Sam oczywiście spodziewałem się problemów i dziwię się nawet że budowa jeszcze nie stoi i idzie tak szybko... Ale w końcu Majchrowski czy inni miejscy urzędnicy wielokrotnie publicznie zapewniali i zarzekali się na wszystkie świętości że stadion Wisły będzie gotowy w czerwcu 2010 r. więc poczekajmy... Po tym jak definitywnie straciliśmy szansę na bycie jednym z miast gospodarzy EURO 2012 Majchrowski wyszedł i powiedział że wszystkie prace będą kontynuowane i zostaną ukończone na czas, to samo powtarzali inni. Teraz też z ust kilku urzędników padły takie obietnice.

Tyle tylko, że wszyscy pamiętamy jak obiecywali nam też stadion na stulecie klubu... W Krakowie obietnice polityków i wszystkich urzędasów są gówno warte.

Ja nie widzę przeszkód, aby pierwszy mecz rozegrać na wyjeździe. Oczywistym jest fakt, że lepiej, aby go w czerwcu oddali, ale lepiej nawet miesiąc później, a wykonali wszytko co trzeba i jak należy niż miałby później dach znowu przeciekać. Poczekamy jednak jak sytuacja rozwinie się i jakie kwiatki wynikną na radzie 3 czy 4 listopada. Wtedy będziemy mądrzejsi.

rav 01.11.2009 14:34

Bzdura jakas z tymi 11 metrami od wiekszych trybun do boiska. Pewnie chodzi o odległość trybuny od murawy, ale nie od linii bocznej tylko początku darni. Albo liczą od wewnętrznej krawędzi fosy a nie od pierwszego krzesełka. Inaczej, to musieliby poszerzyć murawę do 78 metrów (wg klasy elite ma być 68) lub... przesunąć trybunę do środka o 10 metrów ;-)

Od trybun za bramkami będzie taka odległość jaka była, czyli ok. 10 m.

radekogi 01.11.2009 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sami (Post 810858)

1. Czemu zrobiono dwa rzędy schodków zamiast jednego? Według mnie lepiej by to wyglądało estetycznie (jak na D i E) no i zwiększylaby się liczba krzesełek.

Tego typu schodki (zaznaczone na zielono) to akurat bardzo dobre rozwiązanie, bo ułatwia to opuszczanie trybun. Osoby idące z dołu mają swoje przejście po środku, a osoby idące z góry mają swoje, przez co nie korkuje sie wyjścia tak jak to było na starym AB, gdzie ludzie pchali sie z każdej strony.

Sami 01.11.2009 15:37

Rzeczywiście, ułatwi to opuszczanie trybun.
Mam jeszcze jedno pytanie:
http://wgrajzdjecie.pl/zdjecia/48e63...e6ffe2e1c7.jpg

Wchodząc na sektor i chcąc dostać się do góry będziemy musieli zrobić aż tak duży krok? Cały ten podest sięga po kolana panu na zdjęciu. Z drugiej strony chyba też powinny być stopnie. Chyba, że czegoś nie widzę/nie rozumiem.

Proud 01.11.2009 15:42

zapewne są stopnie do zejścia :) na pewno taki krok nie będzie konieczny :)

Sami 01.11.2009 16:25

Ok, dzięki. Osobna sprawa, że tak wysokie stopnie nie wyglądają estetycznie. Choć fakt ten poprawi zamontowanie krzesełek. No, ale do tego, że wiele w tej budowli niedoskonałości estetycznych (i nie tylko) zdążyliśmy się już przyzwyczaić :/

Fuks 01.11.2009 16:39

Wszystko jest gołe to wszystko wyraznie widac, jak pojawią sie tam krzesełka, barierki, farba i przede wszystkim kibice - nikt tego nie zauwazy.

PhantomRanger 01.11.2009 18:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sami (Post 810858)

Ja proponuje zobaczyć następne wejście aby się zorientować, że żadnego dużego kroku nie trzeba robić, bo jest miejsce na wyście na trybune.

Proud 01.11.2009 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 810934)
Z wejściami rzeczywiście dojebali. Raz że /schodków/ za dużo dwa tych dziur (wejść) jest co kilka metrów o szerokości autobusu.
I ubolewam że na dole robili takie wejścia, beznadziejnie to wygląda. I to wejście na kosiarkę (żenada) czy ki **** to jest.
Byle skończyli ten stadion.

myśle że są to uwarunkowania bezpieczeństwa. Musi byc pewnie duża przepustowość takich wejść.
Dla mnie jedyne racjonalne wytłumaczenie, bo rzeczywiście za dużo tych wyjść, i do tego z podwójnymi schodkami.

KoPer 01.11.2009 23:30

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...rchitekta.html

mav23 02.11.2009 10:37

Cytat:

Z wejściami rzeczywiście dojebali. Raz że /schodków/ za dużo dwa tych dziur (wejść) jest co kilka metrów o szerokości autobusu.
I ubolewam że na dole robili takie wejścia, beznadziejnie to wygląda. I to wejście na kosiarkę (żenada) czy ki **** to jest.
Byle skończyli ten stadion.
Cytat:

To wszystko jest uwarunkowane bezpieczeństwem przeciwpożarowym, chodzi o szybką i sprawną ewakuacje, napewno nie ma za dużo schodków czy wyjść. Nawet gdyby błąd popelnił projektant i zrobił zbyt wiele wejść czy schodków to napewno zostało by to wyłapane przez holoendrów i im podobnych.

Cytat:

Hey to ja majster odległośc bedzie 11 metrów z lewej a z prawej bedzie 25 pozdro postaramy sie mniej pic zeby ukonczyc ta budowe przed terminem
Chyba chłopaki faktycznie dużo łykają :) - Jak oworzycie któryś rzut z projektu przetargowego (był juz kilka razy wystawiany na forum) da się odczytać że od lini woczbej boiska do pierwszego rzędu obu głównych trybun jest 17 metrów. Skąd wam się wzieło 25??

Pablo84 02.11.2009 12:00

Nie dało by się umieścić posta Darka Olszówki jako ogłoszenie,przykleić go i wyboldować, by każdy widział co i jak?

Wkoncu gra toczy się o nasz przyszły stadion...

Markus 02.11.2009 14:00

Panie Darku - bardzo dziekuję. Życzę, aby wszystko się udało trzeba bardzo uważnie pilnować wszelkich terminów, z inicjatywami wychodzić jak najszybciej, aby było jak najmniej kolejnych opóźnień.

I bracia Wiślacy - pamiętajcie, jutro i pojutrze sądne dni dla Białej Gwiazdy w Radzie Miasta! Kolejna komisja i superważne głosowanie ws. stadionu! Wszystko inne musi zejść na drugi plan. Apeluję o pełną mobilizację i wsparcie sprawy Wisły jak tylko potrafimy najlepiej!

sorin320 02.11.2009 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 811318)
Nie wiem, czy odsunięcie Obtułowicza na tym etapie pomoże sprawie budowiy stadionu - mam nadzieję, że tak. Oby nie została zahamowana przez brak architektów.

Niepokoi mnie też ten zwrot, że potrzeba jeszcze tylko 15 mln. A monitoring, telebimy, drogi dojścia do D, położenie murawy? Gdzie na to pieniądze? Bez nich nie będzie przetargów na powyższe sprawy, czyli nie powstaną.

ten brodaty dziot mógłby jeszcze jeszcze wiele złego nawymyslac...wiec mysle ze lepiej późno niż wcale

PiotrG 02.11.2009 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 811318)
Nie wiem, czy odsunięcie Obtułowicza na tym etapie pomoże sprawie budowiy stadionu - mam nadzieję, że tak. Oby nie została zahamowana przez brak architektów.

Niepokoi mnie też ten zwrot, że potrzeba jeszcze tylko 15 mln. A monitoring, telebimy, drogi dojścia do D, położenie murawy? Gdzie na to pieniądze? Bez nich nie będzie przetargów na powyższe sprawy, czyli nie powstaną.

- obniżenie i instalacja murawy jest już w zakresie prac generalnego wykonawcy. Zlecono to jako zadanie zamienne za wykończenie powierzchni nad parkingami podziemnymi, których jak wiadomo na razie nie będzie. Powierzchnie te zostaną wykończone inaczej (prawdopodobnie będzie trawka i ścieżki granitowe zamiast całej powierzchni z płyt granitowych 100x50).
- na IT (telebimy, monitoring, systemy teleinformatyczne, systemy bezpieczeństwa) będzie prawdopodobnie oddzielny przetarg, pieniądze na ten cel mają zostać zabezpieczone przez miasto przy ustalaniu budżetu na rok 2010
- kołowroty dla D to niezbyt wysoki koszt, jednak również muszą zostać zakupione (może obejmie je przetarg na IT?)
- na wykończenie trybuny D trwają poszukiwania prywatnego inwestora, jak się nie znajdzie to miasto nie będzie miało wyboru i też sypnie groszem w 2010.
- przebudowa ulicy Reymana w deptak ze ścieżką rowerową jest w zakresie prac GW z przetargu na trybunę A/B wraz z dojściami, parkingami, drogami dojazdowymi oraz aranżacją otoczenia. Te zielone przerywane linie zaznaczają obszar objęty w przetargu (zadanie 1 - przed trybuną D, zadanie drugie - przed trybuną E, zadanie 3 - przebudowa ulicy Reymana, zadanie 4 - przed nową trybuną zachodnią).
http://img222.imageshack.us/img222/459/rzut.th.gif
Sama ulica Reymana zostanie przebudowana aż od al. 3 maja do ul. Reymonta. Tutaj rzut z dokumentacji przetargowej:
http://img245.imageshack.us/img245/4...reymana.th.gif
Ciąg pieszy zostanie wykonany z płyt granitowych 20x30, dalej asfaltowa ścieżka rowerowa i pas zieleni (oznaczony jako chudy beton -_-') dalej odwodnienie liniowe.
- bez zmian zostaje wykończenie otoczenia przed trybuną zachodnią (czyli płyta granitowa 100x50), parking, zieleń, miejsce dla wozów transmisyjnych.
- ścianki szczelinowe i pod C i pod A/B są już na odpowiedniej głębokości, nikt ich pogłębiać nie będzie (nie jest to możliwe technicznie, trzeba byłoby po prostu zbudować drugą ściankę obok). Przedłużenie terminu oddania trybuny C wiąże się z błędami w projekcie płyty fundamentowej (pamięta ktoś 2-3tyg przestój podczas jej zbrojenia? Później ją częściowo przezbrajano), co wpłynęło na 3-4tyg opóźnienie względem harmonogramu. Nie było to z winy wykonawcy, więc termin oddania przedłużono (zresztą to w przypadku tej trybuny nie ma znaczenia, ważne aby A/B + IT, murawa zostały oddane na czas).

Tyle ode mnie. Teraz trzymam kciuki aby dołożono dodatkowe 30mln, dalej już jakoś poleci.

Wicked 02.11.2009 15:45

Tak nachodzi mnie myśl, czy np SKWK, albo klub nie mógłby się dogadać z wykonawca, tak aby np co 2 tygodnie przedstawiano raport z tego co zostało wykonane i co jest planowane na następny tydzień, oraz co ważniejsze aby upoważnili kogoś kto mógłby raz na jakiś czas odpowiadać na nurtujące nas kibiców pytania?? (oczywiście ilość i treść pytań w ramach zdrowego rozsądku)

PhantomRanger 02.11.2009 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 811354)
Tak nachodzi mnie myśl, czy np SKWK, albo klub nie mógłby się dogadać z wykonawca, tak aby np co 2 tygodnie przedstawiano raport z tego co zostało wykonane i co jest planowane na następny tydzień, oraz co ważniejsze aby upoważnili kogoś kto mógłby raz na jakiś czas odpowiadać na nurtujące nas kibiców pytania?? (oczywiście ilość i treść pytań w ramach zdrowego rozsądku)

To nie jest głupi pomysł. Jednak to, że do tej pory nie wyłoniono nikogo, kto mógłby wykończyć trybunę D w rok po oddaniu uważam za SKANDAL! Jak tu ma być w naszym kraju normalnie skoro na 30 mln muszą nowy przetarg robić i okaże się, że najtańsza oferta to 40 baniek i przetarg trzeba będzie anulować. Przecież to wszystko miało być już wykonane przez tego wykonawce.

Wojtas 02.11.2009 17:20

No z tym D to sa kpiny.

W zeszlym sezonie jak jeszcze mecz byly na Reymonta to sie zastanawialem jak to mozliwe ze wchodzmimy i wychodzimy z tego sektora jak bydlo ,jakims 2 waskim dojsciami.Jak to mozliwe ze nikt juz WTEDY nic nie robil.

Do teraz czytam ze dalej nic nie wyloniono ,kogos kto by nawet prace zaczal.....naprawde ręce opadaja jak dzialaja w tym klubie.

PiotrG 02.11.2009 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 811395)
To nie jest głupi pomysł. Jednak to, że do tej pory nie wyłoniono nikogo, kto mógłby wykończyć trybunę D w rok po oddaniu uważam za SKANDAL! Jak tu ma być w naszym kraju normalnie skoro na 30 mln muszą nowy przetarg robić i okaże się, że najtańsza oferta to 40 baniek i przetarg trzeba będzie anulować. Przecież to wszystko miało być już wykonane przez tego wykonawce.

Jaki przetarg na 30mln?
Co do wykończenia trybuny D - czystym idiotyzmem było budowanie trybuny bez wykończenia wnętrza. Jeśli znajdzie się prywatny inwestor to on na własny koszt zrealizuje wykończenie trybuny D (klatki schodowe, zalanie stropów, posadzek, toalety, punkty gastronomiczne, instalacje wentylacyjne, budowa pomieszczeń komercyjnych, które w zamian za wykończenie trybuny dostanie za darmo. Jednak samo IT będzie zamontowane na tej trybunie niezależnie, wraz z wyposażaniem w nie reszty stadionu.
A o kosztorys przetargu IT bym się nie martwił - zwłaszcza teraz oszczędności w przetargach są spore, więc ewentualne przekroczenie budżetu jest mało realne.
Ale to wszystko nie są nowości, o tym, że potrzebny będzie oddzielny przetarg na IT i kołowrotki dla D było wiadomo od dawna (chwili ogłoszenia przetargu na A/B, który tego nie obejmował). Oddzielne przetargi na IT są w przypadku stadionu w Gdańsku czy chociażby oddzielny przetarg będzie w wypadku Stadionu Narodowego. To nic niezwykłego. Jedynie budowa trybuny bez jakiegokolwiek zaplecza (przy czym trybuna ma rezerwę na to za elewacją) była czymś dziwnym na skalę europejską.
Za to pozytywnie byłem zaskoczony uwzględnieniem w przetargu na A/B przebudowy ul. Reymana, to naprawdę potrzebna rzecz, o której nie zapomnieli.

FredzIo 02.11.2009 17:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 811401)
No z tym D to sa kpiny.

W zeszlym sezonie jak jeszcze mecz byly na Reymonta to sie zastanawialem jak to mozliwe ze wchodzmimy i wychodzimy z tego sektora jak bydlo ,jakims 2 waskim dojsciami.Jak to mozliwe ze nikt juz WTEDY nic nie robil.

Do teraz czytam ze dalej nic nie wyloniono ,kogos kto by nawet prace zaczal.....naprawde ręce opadaja jak dzialaja w tym klubie.

Stadion nie jest własnoscią klubu, tylko miasta. Nie klub zajmuje się budowaniem, ani wykańczaniem stadionu, więc nie napierdalaj bezsensu, jak nie masz o sprawie pojęcia.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl