Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

QBAS 03.11.2010 14:06

Gdzieś dzisiaj czytałem jak Engel mówił, że wg przepisów mogą pracować jeśli kontrakt został rozwiązany za porozumieniem stron lub z winy klubu. W tym wypadku byłaby ta pierwsza opcja i jeśli chodzi o przepisy, sprawa jest ok. Coś tam wspominał, że PZPN będzie pracował nad zmianą tego ale to jest nuta przyszłości.

Buziek_LG 03.11.2010 14:09

Sądzimy że Weszło dosyć tendencyjnie podchodzi do przepisów. Z tego co pamiętam to w regulaminie pzpn-u jest zapis o nadzwyczajnych okolicznościach uprawniających do podjęcia pracy przez trenera X w klubie Y. Co każdorazowo wymaga zgody miejscowego ZPN-u(jeśli chodzi o ligę regionalną) lub PZPN-u

KOMINEK 03.11.2010 14:17

Z Bakero jest taka sytuacja, że zarówno może wypalić i poprowadzić Lecha do zwycięstw jaki i może dostawać baty. W Poloni nic nie pokazał. Jest wielką niewiadomą.

Po co zwalniać trenera który dobrze radzi sobie w pucharach, którego zespól wyraźnie i na krajowym podwórku zaczyna nabierać wiatru w żagle.

Można by go zostawić do zimy i zobaczyć idzie do przodu czy nie a nie zatrudnić trenera, który jest jedną wielką niewiadomą.

Buziek_LG 03.11.2010 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez satori (Post 1003500)
Mimo mojej niechęci do Lecha to troche mi szkoda tych pucharów bo fajnie sie ogladalo polski zespol w tych rozgrywkach. Nie wiem czym sie kieruja wlodarze Lecha ale ja ich po prostu nie rozumiem.

UEFA w odpowiedzi na dymisję dla Zielińskiego postanowiła ich relegować? Bo doprawdy nie wiem co miał Twój post zaprezentować

Bialix 03.11.2010 14:31

arti, broń Cię Panie Boże od Zielińskiego w Wiśle!

A jak dla mnie powinien być zapis w regulaminie ekstraklasy, że możliwe są 2 zmiany trenerów w sezonie przez klub. Bo Taki Janas długo chyba nie potrenuje Polonii, skoro szef jest zapatrzony w Zielińskiego jak w obrazek ;)

Buziel_LG, satori przeczuwa, że Bakero zepsuje Lecha i ten zrobi papa PUEFA ;)

Buziek_LG 03.11.2010 14:34

Czyli ktoś przyjmował do wiadomości możliwość wyjścia z grupy ?

flamengista 03.11.2010 14:36

Cóż, moim zdaniem Amika zrobiła głupi ruch. Bakero już przychodząc do Polonii nie miał marki dobrego trenera - na Zachodzie gdzie podejmował pracę, tam była tragedia sportowa. Natomiast największe pretensje mam do niego za zachowanie w stosunku do Wojciechowskiego. Facet nie miał szacunku dla samego siebie - był gnojony, poniżany, ośmieszany a ciągle udawał że wszystko ok. Liczyła się tylko kasa spływająca na konto.

Jednak po legendzie Barcelony, jej wielkim kapitanie można było oczekiwać odrobinę godności i honoru. Zresztą kto wie, czy gdyby Bakero miał niezbędny autorytet i jaja, by postawić się Wojciechowskiemu - nadal by nie trenował Polonii, to tego Polonii grającej niezłą piłkę i będącej w czubie tabeli.

Jasne, można oczekiwać efektu miotły, można nawet się łudzić że "tłamszony" przez Wojciechowskiego talent trenerski Bakero w Poznaniu nagle eksploduje. Problem w tym, że nie ma na to zbyt dużo czasu, bo wyniki muszą być natychmiast. I jakoś nigdy wcześniej Bakero nie sprawdzał się jako trener.

Dla nas to decyzja bardzo dobra. Można było się obawiać, że Amika szarpnie się na prawdziwego fachowca. Jednak pewne argumenty miała: sukcesy w PE, piękny stadion. Za 500 tys. € można było zatrudnić solidnego trenera z Holandii, Niemiec czy Hiszpanii. Taki trener mógłby wycisnąć więcej z Peszki, Stilica czy Krivca. Co więcej, mógłby zachęcić kilku ciekawych grajków, by zakotwiczyli w POZnaniu. Taki ruch w dłuższej perspektywie na pewno by się Amice opłacił. Wybrali opcję tańszą i tymczasową - znak, że coś tam nie gra.

A co do Zielińskiego. Niech Wojciechowski go zatrudni jako doradcę, szefa komitetu oceniającego pracę Janasa. Byłaby jakaś sprawiedliwość, Janosik stałby się ofiarą własnych pomysłów.

Bialix 03.11.2010 14:37

Na chwile obecną, choć bolą od tego oczy, Lech jest na miejscu premiowanym awansem. Czyli cholera wie jak się potoczy.

arti 03.11.2010 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bialix (Post 1003546)
arti, broń Cię Panie Boże od Zielińskiego w Wiśle!
A jak dla mnie powinien być zapis w regulaminie ekstraklasy, że możliwe są 2 zmiany trenerów w sezonie przez klub. Bo Taki Janas długo chyba nie potrenuje Polonii, skoro szef jest zapatrzony w Zielińskiego jak w obrazek ;)
Buziel_LG, satori przeczuwa, że Bakero zepsuje Lecha i ten zrobi papa PUEFA ;)

Moja wypowiedź była wyłącznie spekulacją jakby z pkt widzenia Zielińskiego... iść do Wojciechowskiego, może za chwilę Zagłębia Lubin czy czekać nie wiadomo ile na stołek w "mocnym" klubie.
Osobiście ja też Go nie chcę w Wiśle. Z polskich trenerów na karuzeli to może Probierz, Fornalik, Skorża...
No ale niech nam Robert z sukcesami panuje wiele lat!

Sartre 03.11.2010 15:00

Cytat:

Z polskich trenerów na karuzeli to może Probierz, Fornalik, Skorża...
Z ust Wiślaka czegoś takiego się nie spodziewałem... ;)

brylant17 03.11.2010 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1003543)
Z Bakero jest taka sytuacja, że zarówno może wypalić i poprowadzić Lecha do zwycięstw jaki i może dostawać baty. W Poloni nic nie pokazał. Jest wielką niewiadomą.

Po co zwalniać trenera który dobrze radzi sobie w pucharach, którego zespól wyraźnie i na krajowym podwórku zaczyna nabierać wiatru w żagle.

Można by go zostawić do zimy i zobaczyć idzie do przodu czy nie a nie zatrudnić trenera, który jest jedną wielką niewiadomą.

Po części zgoda jak i nie,Bakero pracował pod ciągłą presją Wojciechowski w szatni itp.itp. Chodź tak naprawdę nie wiemy jak było, ale zapewne bywał w szatni

Bialix 03.11.2010 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti
No ale niech nam Robert z sukcesami panuje wiele lat!

Amen ;)

No ale Skorża w Wiśle? Już Kasperczak udowodnił, że nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki :]

Emenems81 03.11.2010 15:24

http://www.weszlo.com/news/5800
Swietne ::)

kreseq 03.11.2010 15:33

Trener co sobie sklad daje ustawiac + zarzad z Marsa :D

flamengista 03.11.2010 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Emenems81 (Post 1003572)

No, mają rację. Z resztą nie pierwszy raz.

Buziek_LG 03.11.2010 15:39

No nie do końca, jednak Boniek swoją szansę dostał w Polsce

arti 03.11.2010 15:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1003556)
Z ust Wiślaka czegoś takiego się nie spodziewałem... ;)

A co ja powiedziałem?:) 2MP... i prędzej zrobiłby trzecie niż HK.
Jeden duży klops - Levadia. Tylko ten nie ma klopsów kto nic nie robi:)

@ Bialix
Tylko że Skorża wciąż się wspina do swojego maksimum, a HK był na wyraźnej krzywej opadającej - spadek z Zabrzem nie był przypadkiem.

dostuffca 03.11.2010 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 1003581)
No nie do końca, jednak Boniek swoją szansę dostał w Polsce

Bakero też.

http://www.futbol.pl/artykul/95393.html

Jose Maria Bakero w Polonii Warszawa:
Mecze - 22
Zwycięstwa - 9
Remisy - 6
Porażki - 7
Punkty - 33
Średnia punktu na mecz - 1,5

Zieliński w Lechu Poznań w czasie, gdy Bakero pracował w Polonii:
Mecze - 22
Zwycięstwa - 15
Remisy - 6
Porażki - 1
Punkty - 51

Średnia punktu na mecz - 2,3

Bialix 03.11.2010 17:04

@arti, ileż można się wspinać? Mnie się zdaje, że on już robi wszystko na pełnych obrotach i się przegrzewa.

Skorża zrobił 2x MP z Wisłą, ale w końcu coś się w tej machinie zepsuło. Tamtej wiosny mieliśmy pakę, a graliśmy piach. Jakoś się to wszystko kolebało i już za Henryka Kwinto straciliśmy niemal pewne mistrzostwo.

Nijak się ma postawa Wisły z początku rundy wiosennej poprzedniego sezonu do tego co się dzieje teraz. Wówczas był chyba ten sam skład co na początku sezonu, który wgniótł wszystko po drodze przez parę kolejek i szedł na 90/90 :] Inną kwestią był kretynizm zarządu i wywalenie Skorży po 3 fatalnych meczach, w których ugraliśmy punkt (z Jagą 0-0). Potem przyszedł Największy Kasiarz II RP w wydaniu III RP i zepsuł jeszcze bardziej. Psuł i psuł, aż wyleciał i zmienił go Maaskant (dobra, wcześniej kombinował Kulawik).

A teraz zobaczmy na Legię. Skorża dostał klub w łapki na dzień dziecka. Minęło 5 miesięcy i jakoś nie widzę w Legii tego, co hucznie zapowiadali w telewizorze (ku mojej niekłamanej radości). Skorża ma w Legii pakę, która gdyby ją umiejętnie ustawić, rozpier*oliłaby ligę w drzazgi. Ale nie potrafi tego zrobić i efekt jest taki jaki jest (i dobrze). Nie mówię, że Skorża jest złym trenerem, ale zamotał się w tym co robi. Poszło mu fenomenalnie na początku z Wisłą, ale się skończyło. Dostał Legię no i też szału nie ma. 3 ostatnie ligowe wygrane nic nie znaczą. Widzew się zaciął, w Koronie bramkarz dostał czerwień, a wygrana w końcówce z Górnikiem to rzadkie zjawisko znane jako cud.

Teraz do Legii jedzie podniecona wygraną z Polonią Jagiellonia. I tutaj może być bardzo różnie. I jeśli Legia wygra, to cofam wszystko co powiedziałem o Skorży, bo jednak mu w końcu klub wypalił. A jeśli nie, to tylko utwierdzi mnie to w przekonaniu, że Maciej Skorża sobie nie radzi z dużymi wyzwaniami. W ogóle, Legioniści, powiedzcie, bo nie śledziłem: Skorża zapowiadał przed sezonem, że co zdobędzie? I czy były jakieś sygnały od strony ITI, że Skorża musi ugrać ile się da, bo inaczej kicha :]

Emenems81 03.11.2010 17:08

Wszystko cacy, ale trzeba pamietac, ze Skorza odchodzac z Wiselki tak czy inaczej zostawil nas na 1 miejscu w tabeli :>

Bialix 03.11.2010 17:16

Dlatego napisałem, że wywalenie go w takim momencie było kretynizmem :] Dodam, że nawet na skalę światową :]

kreseq 03.11.2010 17:59

Nie bylo mowi ze cos musi ugrac, ale wiadomo czego wszyscy ( lacznie z wiadomo kim ) oczekuja.
Skorza wspominal ze z zawodnikow ktorych dostal przed sezonem widzial tylko IV i go "zatwiedzil". Ile w tym prawdy, nikt nie wie.
Dzisiaj zrezygnowali z Falla ( obroncy ktory trenowal u nas dosc dlugo jak na test ), dodatkowo Janczyk moze z nami trenowac bo dostal zgode od CSKA.
Zobaczymy co z tego wszystkiego bedzie.
Ja wolalbym jakiegos konkretnego trenera, ale wiemy jak jest :D

Bialix 03.11.2010 18:02

Tak czy inaczej bardzo ciekaw jestem przetasowań w kadrach w czasie zimy ;)

ToTylkoJa 03.11.2010 18:13

Skorża na prezentacji zespołu na stadionie powiedział, że Legia w tym sezonie powalczy o coś więcej niż tylko mistrzostwo Polski (chodziło zapewne o europejskie puchary). Więc niejako sam złożył kibicom obietnicę.

emj10 03.11.2010 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bialix (Post 1003627)
Tak czy inaczej bardzo ciekaw jestem przetasowań w kadrach w czasie zimy ;)

Nie spodziewam się jakiś szaleństw w tym zakresie.

Zapewne odejdzie ktoś z trójki Emanuela, Krivets i Stilic z Amici. Do tego prawie pewne wydaje się rozwiązanie kontraktu z Wichniarkiem. Tam przewietrzenie szatni może przynieść korzystne rezultaty.

Wisłę spotka pewnie druga faza przebudowy, czyli pozbędą się szrotu. Karierę kończy Cleber, a może się okazać że Żuraw wraz z Sobolewskim do niego dołączą. Darmozjadów się raczej nie pozbędziecie, bo taki Łobo czy Garguła nigdzie angażu poza Wisła nie znajdą.

Legia z kolei pozbyła się już największego szrotu jakim był Gizmo. Słuchy chodzą, że do końca sezonu ma grać Iwański, a może pojawi się jakaś dobra oferta ze Wschodu. Całkiem możliwe, że Mezenga i Cabral odejdą już w zimie.

Jaga z kolei powinna się skupić na obronie obecnego stanu posiadania, bo na Grociskiego, czy Kupisza mogą się znaleźć chętni.

Agresywna na rynku transferowym powinna być Cracovia, która jak znam życie skupi się na wyciąganiu zawodników z zespołów z dołu tabeli (vide Śląsk, Lubin i Bytom).

Mario Nh 03.11.2010 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Emenems81 (Post 1003572)

To całe weszło jest momentami nieźle żenujące.

AYALA 03.11.2010 18:57

dziwie sie że właściciele Lecha nie sięgają po całkiem solidnego Fornalika.Zupełnie przyzwoicie radzi sobie w nienajbogatszym Ruchu.Tamten sezon miał całkiem udany i w pucharach udało mu sie przejśc dwie rundy a to już coś jak na nasze możliwości.

7 kotów 03.11.2010 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1003637)
Nie spodziewam się jakiś szaleństw w tym zakresie.

Zapewne odejdzie ktoś z trójki Emanuela, Krivets i Stilic z Amici. Do tego prawie pewne wydaje się rozwiązanie kontraktu z Wichniarkiem. Tam przewietrzenie szatni może przynieść korzystne rezultaty.

Wisłę spotka pewnie druga faza przebudowy, czyli pozbędą się szrotu. Karierę kończy Cleber, a może się okazać że Żuraw wraz z Sobolewskim do niego dołączą. Darmozjadów się raczej nie pozbędziecie, bo taki Łobo czy Garguła nigdzie angażu poza Wisła nie znajdą.

Legia z kolei pozbyła się już największego szrotu jakim był Gizmo. Słuchy chodzą, że do końca sezonu ma grać Iwański, a może pojawi się jakaś dobra oferta ze Wschodu. Całkiem możliwe, że Mezenga i Cabral odejdą już w zimie.

Jaga z kolei powinna się skupić na obronie obecnego stanu posiadania, bo na Grociskiego, czy Kupisza mogą się znaleźć chętni.

Agresywna na rynku transferowym powinna być Cracovia, która jak znam życie skupi się na wyciąganiu zawodników z zespołów z dołu tabeli (vide Śląsk, Lubin i Bytom).

Kolego, bardzo bym prosil nie nazywac Garguly darmozjadem.

emj10 03.11.2010 21:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1003652)
Kolego, bardzo bym prosil nie nazywac Garguly darmozjadem.

Mea culpa

Nie powinienem wrzucać jego do tego samego worka co Łobodziński, gdyż on ma jeszcze jakieś szanse na poprawną grę, jednak w każdym zespole jest grupa zawodników, których określa się tym mianem tj. u nas Pączka, Rubusia, czy koksiarza Wawrzyniaka.

PoloniaDumaStolicy 03.11.2010 21:52

Czyli zatrudnienie Bakero oznacza, że Lech będzie chciał wyrwać od nas Andreu. A to nie byłoby zbyt dobre :/

legion18 03.11.2010 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PoloniaDumaStolicy (Post 1003720)
Czyli zatrudnienie Bakero oznacza, że Lech będzie chciał wyrwać od nas Andreu. A to nie byłoby zbyt dobre :/

:shock:123456789

legion18 03.11.2010 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1003725)
:shock:123456789

E: może będzie kolejna fuzja:>

Sory źle mi się klikło:(

sq 03.11.2010 22:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PoloniaDumaStolicy (Post 1003720)

Tak. Zwłaszcza, że zazwyczaj trenerzy w polskiej lidze zabierają ze sobą graczy z poprzednio prowadzonych drużyn. Zwłaszcza że Bakero będzie miał w Lechu dużo do gadania w sprawie transferów.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1003263)
Macie problemy czemu Zieliński nagle odchodzi a mierny Bakero przychodzi? To może ja napiszę swoją wersję. Zieliński do Polonii a Janas do reprezentacji. Kto za i co o tym sądzicie?

Bardzo ciekawa teoria i chyba warto śledzić jej losy.

Ale pójdę odważniej :)
Janas do reprezentacji a Smuda do Wisły za Maaskanta. Maskaant wróci do kraju i wprowadzi średnio-mierny zespół do Ligi Mistrzów. ;)

PoloniaDumaStolicy 03.11.2010 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sq (Post 1003740)
Tak. Zwłaszcza, że zazwyczaj trenerzy w polskiej lidze zabierają ze sobą graczy z poprzednio prowadzonych drużyn. Zwłaszcza że Bakero będzie miał w Lechu dużo do gadania w sprawie transferów.

Bardzo ciekawa teoria i chyba warto śledzić jej losy.

Ale pójdę odważniej :)
Janas do reprezentacji a Smuda do Wisły za Maaskanta. Maskaant wróci do kraju i wprowadzi średnio-mierny zespół do Ligi Mistrzów. ;)

Andeu będzie mógł już zimą podpisać kontrakt z innym klubem. Umowa z Polonią kończy mu się po sezonie.

sq 03.11.2010 23:00

Skoro już piszesz "wyciągnąć" to rozumiem że do końca roku Polonia nie podpisze z nim kontraktu?
Świetna informacja. (No tak. Zapomniałem że J.W. Construction go nie lubi)
No to pewnie Komitet Transferowy już się w Lechu zebrał.
Ciekawe ile innych klubów już się ustawiło w kolejce.

PoloniaDumaStolicy 03.11.2010 23:18

No niestety Andreu nie jest ulubieńcem Janasa, więc pewnie nikt nie będzie się kwapił do przedłużenia kontraktu w tym roku, mimo że każdy w klubie wie, że niedługo może odejść. A to byłaby ogromna strata, bo na chwilę obecną jest naszym najlepszym zawodnikiem. Cała gra defensywy opiera się na nim - licząc mecze w których wystąpił w KSP od pierwszej minuty, to drużyna traciła średnio poniżej jedną bramkę na mecz. Poza tym w czasie meczu bardzo rzadko traci piłkę.

flamengista 03.11.2010 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez legion18 (Post 1003728)
E: może będzie kolejna fuzja:>

Sory źle mi się klikło:(

Ja myślę, że to słuszna koncepcja. Holding Amika-Polonia-Groclin miażdżyłby w lidze i nie tylko. Tylko żal zakończyć historię klubów o tak zacnej tradycji.

7 kotów 04.11.2010 00:11

W temacie potegi naszej ligi -
dzis awatarem Amiki/Wisly/Legii itp w LM zostala Zilinia.

Wlasnie tak by wygladalem te wysnione i wymarzone mecze polskich potentatow w champions league.
Dzien dobry, oto nowy kierunkowy na Marsylie: zero-siedem.

gizmowisla 04.11.2010 01:02

W temacie potegi naszej ligi -
dzis awatarem Amiki/Wisly/Legii itp w LM zostala Zilinia.

Wlasnie tak by wygladalem te wysnione i wymarzone mecze polskich potentatow w champions league.
Dzien dobry, oto nowy kierunkowy na Marsylie: zero-siedem.

czy naprawde myslisz ze jakakolwiek polska druzyna jakims cudem ( czyt. psim smendem) weszla by do LM skonczyla by inacej ???? t byloby srubowanie wynikow !! sory ...ale taka smutna prawda !!!! mozemy podnieac sie MP i raz na 10 lat wyjsciem z grupy !!!! i to jest szczyt mozliwosci nasej pilki !!! ....oczywiscie to jest wariant BARDZO OPTYMISTYCZNY !!!!!

arti 04.11.2010 09:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bialix (Post 1003608)
@arti, ileż można się wspinać? Mnie się zdaje, że on już robi wszystko na pełnych obrotach i się przegrzewa.

Skorża zrobił 2x MP z Wisłą, ale w końcu coś się w tej machinie zepsuło. Tamtej wiosny mieliśmy pakę, a graliśmy piach. Jakoś się to wszystko kolebało i już za Henryka Kwinto straciliśmy niemal pewne mistrzostwo.

Nijak się ma postawa Wisły z początku rundy wiosennej poprzedniego sezonu do tego co się dzieje teraz. Wówczas był chyba ten sam skład co na początku sezonu, który wgniótł wszystko po drodze przez parę kolejek i szedł na 90/90 :] Inną kwestią był kretynizm zarządu i wywalenie Skorży po 3 fatalnych meczach, w których ugraliśmy punkt (z Jagą 0-0). Potem przyszedł Największy Kasiarz II RP w wydaniu III RP i zepsuł jeszcze bardziej. Psuł i psuł, aż wyleciał i zmienił go Maaskant (dobra, wcześniej kombinował Kulawik).

Teraz do Legii jedzie podniecona wygraną z Polonią Jagiellonia. I tutaj może być bardzo różnie. I jeśli Legia wygra, to cofam wszystko co powiedziałem o Skorży, bo jednak mu w końcu klub wypalił. A jeśli nie, to tylko utwierdzi mnie to w przekonaniu, że Maciej Skorża sobie nie radzi z dużymi wyzwaniami. W ogóle, Legioniści, powiedzcie, bo nie śledziłem: Skorża zapowiadał przed sezonem, że co zdobędzie? I czy były jakieś sygnały od strony ITI, że Skorża musi ugrać ile się da, bo inaczej kicha :]

Jak dla mnie to podsumowania w temacie Legii (jak i Wisły) po sezonie... na ten moment mimo cienkiego początku Skorża wciąż jest w grze - zarówno o MP jak i PP.
A w Wiśle... jak dla mnie zrobił niemało - w sumie mam sporo szacunku za całokształt.
Wynik Ziliny - ja bym tam chciał żebyśmy weszli do tej LM nawet jakby nam mieli tak skopać d.pę

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl