![]() |
Cytat:
Mnie podoba się jego gra, ale to nie jest piłkarz na którym można w przyszłości zarobić większe pieniądze z racji już 27 lat. A przy tym to nie jest Melikson. No ale jakby miał trafić do nas za nie wygórowaną kwotę to czemu nie. (Na pewno nie kosztuje 2,5 mln euro :) ) BTW A ciekawe czemu takiego Makuszewskiego czy Kupisza nie wypatrzyliśmy wcześniej? Co nam przeszkodziło z Suwałk za grosze ściągnąć takiego piłkarza jak Makuszewski? |
Cytat:
|
Trzeba na czymś zbudować swój optymizm. Ja to wyobrażam sobie tak. Trener Probierz pracował w Grecji trochę czasu, zna realia i na pewno kojarzy zawodników, do tego nasi skauci jeździli tam oglądać piłkarzy. Mając na uwodzę to że Grecja przestaję być atrakcyjnym kierunkiem do gry w piłkę można byłoby spróbować pociągnąć stamtąd 2-3 piłkarzy. Wtedy Bednarz nie musiałby robić tego w czym jest najgorszy czyli zajmować się selekcją piłkarzy.
Do tego jestem za tym aby Głowacki wrócił do Wisły. Naturalnie należy przyjrzeć się bliżej piłkarzą typu Mateusz Mak oraz wspomniany Makuszewski. Według mnie w przypadku tego pierwszego należy się zastanawiać się już nie czy tylko kiedy wyciągnąć Mateusza z Bełchatowa. Odnośnie wykupu piłkarzy dla mnie najmniejsze wątpliwości budzi Junior Diaz naturalnie jestem na TAK. W przypadku Bitona wiadomo dużo zależy od tego ile uda się utargować. Nunez tutaj należy się zastanowić czy on jest wstanie zmienić swoją mentalność bo nie chcę w Wiśle piłkarza który nie potrafi kontrolować swoich frajerskich zachowań i w każdej chwili może wylecieć z boiska. Nie odkryję tu ameryki ale najwięcej zależy tu od $ którym będziemy dysponować. |
nie te czasy Wisła nie jest już taką drużyną w której każdy by chciał grać Piechowi w Ruchu z Waldkiem Kingiem jest dobrze reszta drużyn też niechętnie i nie tanio kogos sprzeda więc zostają nam odpadki bez kontraktów, których w dodatku nie sprzątną nam bardziej kasiaste kluby .... czyli kolejny zaciąg zagranicznego szrotu :/
|
Nie oszukujmy się na wyróżniających się polaków z ekstraklasy nas nie stac. Jeżeli co możemy zrobi jak nie zamierzamy otwierac szkółki piłkarskiej to szperac w niższych ligach i znalezionych piłkarzy umieszcac w ME a potem w I drużynie. Jeżeli ktoś myśli że na lato będziemi mieli kasę na transfery to się grubo myli. Stan i tak max wyciągnął w II okienkach transferowych to co się dało. Myślicie że Bednarzowi się uda przeciez on sciągał piłkarzy na ostanią chwilę robił podstawowe błędy jak prawie każdy polski klub przed ważnymi meczami się osłabiamy i nie sciągamy nikogo albo na ostanią chwilę lub na koncu okienka transferowego jak już wszystko jest pozamiatane. Tylko jak byli Holendrzy to wszystkie transfery mieliśmy w odpowiednim czasie bo oni mieli na tyle rozumu że rzeczą oczywistą jest sciaganie piłkarzy przed rozpoczęciem przygotowan do sezonu lub w ich trakcie.
Tak więc nie spodziewajcie się po Bednarzu niczego nowego bedzie taki samy cyrk jak poprzednio za jego kadencji. Jeżeli ktoś spodziewa się że będziemy sciągac piłkarzy z Grecji dlatego że Proberz pracował tam parę tygodni i jak ktoś twierdzi że zna rynek ( nie zna bo za którtko tam był) śmiac mi się chce. Szczeże powiedziawszy jestem już zmęczony tymi ciągłymi zmianami w klubie. Bo one gów*** dawały i będą dawać na dłuższą metę będziemy wracac do punktu wyjscia jak zawsze. Więc Cyrk na Reymonta ciąg dalszy :/ !!!!! |
Makuszewski jest wychwankiem Wissy Szczuczyn, nie wielkiej miejscowości w podlaskim.
Jeszcze za czasów gdy grał w Wissie i ja chodziłem na mecze tej drużyny kiedyś to był to zawodnik który robił co chciał z każdym obrońcą w lidze :) |
Myślę, że powinniśmy skupować systematycznie takie talenty i wprowadzać ich do składu. W końcu w ten sposób mieliśmy Brożków czy Błaszczykowskiego. Czarek Wilk pojawił się niedawno i jest teraz kapitanem.
|
Oto największy paradoks jaki w życiu słyszałem!!! Jak Wisła mogła się zgodzić zeby po 2 latach sprzedać Chaveza i dostać tylko 35 % a oddać AŻ 65% CD Platense!!! czy to jest normalne???
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html |
Wtedy było ciśnienie, żeby podpisać Chaveza. Gadki typu "jak to, Chaveza nie wykupią ? Byliby frajerami!" na porządku dziennym na forum. No i podpisali. A, że kasy brakowało, by go wykupić raz a dobrze więc wykombinowali takie czary mary.
|
nioe wydaje mi sie zeby to była prawda.... Chavez to nie Melikson że z góry mozna było zakłądać że zarobimy na nimn konkretne pieniądze.
az tak nie kompetentnych osób chyba nie mamy w klubie.... choc w sumie to wszystko jest możliwe. |
tofik 1906% racji
|
Po 1 - To niemożliwe, że oddamy im 65% kwoty transferu. Przy takich zapisach chodzi o własność karty zawodniczej. Klub w którym zawodnik gra nie na zasadzie wypożyczenia musi zawsze mieć większość karty (wyjątek - Włochy, wspólnie posiadają po połowie karty zawodnika). Ergo Platense nie może żądać 65% kwoty transferowej bo znaczyłoby to, że ma 65% karty zawodnika, czyli Chavez grałby w Hondurasie!
Po 2 - zwykła logika. Jeżeli muszą Chaveza sprzedać po 2 latach to po co podpisywali go na 5? W Wiśle może pracują dyletanci ale nie idioci. Przecież taki zapis (nie wiem wogóle czy prawnie jest możliwy) przy kontrakcie na 5 lat to aż proszenie się o kary! Nie lepiej wtedy podpisać krótszy kontrakt? Nie wydaje mi się że doniesienia Onetu (ONETU!) czy tam Futbolnews (coś jak Bravo Sport :D) są prawdziwe - ich dział sportowy słynie z braku rzetelności i profesjonalizmu. Może coś przekręcili w tłumaczeniu? Może wyssali to sobie z palca bo ITI dawno Wiśle nie dojebało? Może prezes Platense nie ma pojęcia o umowach transferowych i nie wie co podpisuje? Wszystkie te spekulacje są bardziej prawdopodobne niż taka umowa Chaveza! |
Po transferze mówiło się o 60:40, 65:35 prawach Wisły do karty Chaveza. Teraz ktoś odwraca proporcje. Właściciel karty zawodniczej musi mieć co najmniej 50 procent praw do zawodnika według przepisów FIFA. Nie wierzę, że zawarliśmy w umowie, że go sprzedamy za 2 lata. To nie jest od nas w pełni zależne to raz, a dwa mam wrażenie, że poprzedni jego klub jest zły na to, że nie sprzedaliśmy go do Chin. Bardziej bym optował za umową dżentelmenską, ale nie wierzę, że takie coś znalazło się na papierze. Nie wiem, czy nie mogliśmy tego załatwić inaczej. Czy można podpisywać kontrakty z brakiem sezonu pośrodku?
|
Bez względu na to jaki procent praw do Chaveza ma jego były klub na pewno jest opcja aby tą róznice dopłaciła WIsła.
Na poczatku transferu słyszałem ,że Wisła ma podzielić się z poprzednim pracodawcom w przypadku sprzedazy zawodnika kwotą transferu. Zasugerowałem aby go nie sprzedawać. Skąd teraz mowa o sprzedazy w ciągu 2 lat ? Ciekawe ile takich ukrytych kruczków jest w innych umowach ? |
Właściwie, to najlepiej byłoby zapytać klub zamiast tworzyć niepotrzebnie spekulacje o niewielkiej wartości poznawczej. Ale dziennikarze wolą plotki rozsiewać zamiast napisać lub zadzwonić do rzecznika prasowego Wisły. Ich celem jest więcej kliknięć a nie informowanie.
|
Cytat:
|
Hurra, wg Fuktu jest szansa że ten temat ożyje!
Jeżeli rzeczywiście z Pareiką nie przedłużymy kontraktu to pielgrzymki bramkarzy na Reymonta znów staną się faktem. To jest nawet logiczne skoro w klubie znów pracuje Bednarz. Ach te emocje! Znów będziemy mogli przeczesywać internet w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o kandydatach do gry między słupkami. |
łapy precz od Pareiki, i jak tu się nie wkrwić z rana:evil:
|
Cytat:
Sergiej jak dla mnie ogólnie ok tylko ten błąd w Nikozji:( Coś jak wcześniej Majdan. |
Cytat:
Druga odsłona serialu pt. "Wisła szuka bramkarza" już niedługo do zobaczenia - tylko w TS Wisła..... Gratulacje..... |
Łysy znowu zaczyna swoje...mamy najlepszego bramkarza za Telefoniki, któremu zależy na klubie (bo przypomne słynny wkur* jak się Kabaret Moralnego Niepokoju (Radović) podłożył...
Brak słów.A Mariusz P. za swojej kadencji spuścił ligę niżej w Turcji całkiem niezły zespół jakim był Konyaspor... |
Jakiś kompletnie abstrakcyjny argument z tą karą zawieszenie na 3 mecze przez UEFę. Ja się pytam co z tego? Jak się jakimś cudem dostaniemy do pucharów to nasz pierwszy przeciwnik będzie coś na kształ drużyny z Albani, a drugi coś na kształt drużyny ze Słowenii. I co z tego że nie zagrał by Pareiko w tych meczach, drużyny tego pokroju i tak będą stawiać autobus w bramcę i wszystko będzie zależeć od naszej pomocy czy naszego ataku jak z Levadią.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zwyciezca pucharu chyba od III rundy zaczyna.
|
Marcelo ma przejść do Bundesligi.. o ile mnie pamięć nie myli mieliśmy 15 czy 20% następnego transferu ?
za mniej niż 4 miliony euro na pewno nie pójdzie, więc na 800-1 milion euro można liczyć .. |
Cytat:
|
Zobaczymy ile zarobimy na sprzedaży Meliksona i Chaveza bo raczej pójdą pod topór. Melikson głw. dlatego, że jest to optymalny moment żeby go sprzedać, a Chavez dlatego, że jak wróci Głowacki to siedziałby na ławce. Bunoza i Czekaj dadzą radę jako zastępstwo dla pary Głowacki Jaliens w następnej rundzie. Liczę na pozyskanie Pazdana za darmo. Do tego będzie potrzebny lewy obrońca, skrzydłowy, napastnik i będzie to jakoś wyglądac. Jak się uda jeszcze gdzieś opchnąć Kirma to też będzie można jeszcze kogoś do walki z Małeckim, nowym skrzydłowym i Ilievem pozyskać dodatkowo. Kogoś można znowu wypożyczyć tym razem na dobrych warunkach.
Cóż przygoda holendrów dobiega końca, uważam że wyszliśmy z nimi na plus- po sprzedaży Meliksona i Chaveza się miej więcej wszystko zbilansuje, a może nawet wyjdziemy na plus, dodatkowo zarobiliśmy sporo punktów do rankingu co nam ułatwi życie w pucharach przez następne 4 lata (gdyby tych punktów nie było byłby prawdziwy dramat). Dużo zależy od Bednarza, żeby pozyskał jak najtaniej jak najlepszych piłkarzy i żeby chociaż 4 z nich okazało się strzałami w dziesiątkę. Wtedy będzie szansa na poważne wzmocnienia zimą. Pareiko- Jovanovic Głowacki Jaliens Wilk Małecki Genkov -7 pozycji jest obstawionych i śmiało można walczyć z największymi rywalami w przyszłej rundzie więc jestem optymistą :D Na rezerwie dość silni Iliev Bunoza Czekaj Sobol Boguski. Nie wygląda to wcale źle uważam zważywszy, że pewnie nie będziemy rozstawieni w 4 rundzie eliminacji LE. Gdyby tak jeszcze ktoś zechciał przejąć kontrakt Garguły :D marzenia.... Chavez Melikson i Kirm w Rosji, ach te marzenia |
Cytat:
|
wygląda na to, że szukamy miejsca dla Głowackiego
Chavez i Jaliens to gracze na pierwszą 11 więc któregoś trzeba się pozbyć może lepiej byłoby wypożyczyć gdzieś Chaveza na rok skoro nie uda się zapewne rozwiązać kontraktu z Jaliensem najlepiej gdzieś gdzie mógłby popracować nad wyprowadzaniem piłki skoro za Chaveza dostaniemy jakieś frytki to po co go sprzedawać jak jest jakaś umowa dżentelmeńska, że sprzedajemy po 2 latach to może opłaca się im dopłacić ze 100tysięcy dolarów i to im raczej sprawę rozwiąże, w zamian niech zrezygnują z procentów przy transferze z drugiej strony Chavez trochę słabo gra głową w ataku, a to przy stałych fragmentach gry spore osłabienie może go jednak sprzedać lepiej :D w sumie sobie bez niego poradzimy a pewnie z 400tys Euro można na nim mimo wszystko zarobić jednak mimo wszystko uważam, że para Głowacki Jaliens byłaby mimo wszystko najlepsza na przyszły rok, między innymi ze względu na możliwości w ofensywie przy stałych fragmentach gry i na wyprowadzanie piłki bo jednak w obronie to Głowa nawet lepszy od Chaveza, a Jaliens pewnie podobny Jaliens ma jedną bramkę przynajmniej (co prawda nie głową, ale zawsze) do tego spokojnie mogą przy nich pograć Czekaj i Bunoza czyli wniosek prosty jak się nie uda sprzedać, należy Chaveza gdzieś przynajmniej wypożyczyć żeby się nie marnował na ławce:D natomiast o ile Brożek Paweł może pewnie liczyc na niezły kontrakt u nas, to Brożek Piotr już raczej odczuje spadek w porównaniu z Trabzonem- zobaczymy czy uda się sprowadzić tę dwójkę. uważam, że trzecim transferem do obrony powinien być Pazdan (przemawia za nim cena i to że pokrywa 3 pozycje, idealny rezerwowy z dużymi szansami na grę, lepszy on pokrywający 3 pozycje niż na każdą kolejną zawodnik typu Burliga, który może pogra z 3 mecze w sezonie), a czwartym Oleksy (nie znam go zupełnie, ale jeżeli w miarę dobry to jednak Polak, tani w utrzymaniu i zawsze do rywalizacji z Brożkiem się by przydał, tyle że nie wiadomo czy do wyciągnięcia z Lubina) |
|
Cytat:
Sprzedano piłkarzy na kwotę ok. 7 mln euro (Marcelo, Głowacki, Piotr i Paweł Brożkowie, Diaz), plus kasa z kw. do LM plus kasa z LE, a wydano na zakup 1,6 na 3 transfery gotówkowe (Melikson, Jovanović, Genkow) za Valckxa, 2 przed nim (Bunoza, Jovanić), plus kasa na pensje i za podpisy z kartą w reku i ... że niby jesteśmy na minusie , niby jakim cudem ? Ano niby tak że Sz. Pan B.C. odbiera sobie dług, a kasy więc w Wiśle nigdy nie będzie do póki ten już mityczny dług będzie nad nią wisiał jak miecz Damoklesa. Dziurę budżetową to mieliśmy ale po Levadii, teraz zaś to ją załataliśmy (dzięki wyprzedaży piłkarzy i sukcesom ekipy Maaskanta i Valckx’a w europejskich pucharach), ale dług jak był tak jest. |
Jest źle ale bywało gorzej
Jeśli Wisła Kraków jako całośc weźmie się w garść , wyrzuci co ma wyrzucić , sprzeda co może sprzedać , zatrudni ludzi na dorobku , ambitnych , nie mających wielkich żądań i postawi na zdrowe zasady panujące w klubie to uda się zachować jakieś nadzieje na lepsze jutro. Cupiał niestety albo stety ma jeszcze chęci do inwestycji , słyszałem , że nie zostawi klubu w potrzasku ale wiem też że nie należy liczyć na wiele. Transferów milionowych na pewno nie będzie , może być kilka powrotów o których piszą gazety , również młodych , zdolnych z niższych lig . Bednarz raczej nie zwojuje wiele bo będzie miał ograniczony budżet i niechęć ze strony zarządu do swoich planów , więc tak jak piszę nie spodziewajmy się cudów. Może być też tak że Wisła zostanie średniakiem ligi aż klubu nie przejmie ktoś z pomysłem na wielką Wisłę i dużą kasą . Na razie są to marzenia . Wszyscy cierpimy widząc to co się dzieje ale jest tak od jakiegoś czasu , co dwa lata nowe pomysły , coraz droższe a efekt nadal marny . Wisłę uratuje jedynie zdobycie Pucharu Polski a i tak następny sezon będzie oparty jedynie na nadziei , że w końcu doczekamy się ZESPOŁU a nie tak jak teraz zbieraniny .
|
Cytat:
W swoich wyliczeniach nie uwzględniasz gry w Sosnowcu, klęski z Levadią, klęski z Karabachem, pensji piłkarzy, kosztów menedżerskich, opłat i eksploatacji stadionu, kosztów obsługi długu. Tak, nasi piłkarze zarabiają czapkę gruszek. Biton, Nunez, Iliev, Jaliens, Lamey przyszli tutaj bo całe życie marzyli o grze w Wiśle. Co z tego, że w poprzednich klubach zarabiali niezłe pieniądze, zrzekli się ich, aby grać w Wiśle! Popatrz na zarobki w Legii, Polonii, Lechu. Czy nie są podobne? O wielu kosztach jakie ponosi klub piłkarski nie wspominasz bo po co. Upraszczasz liczby i na tej podstawie atakujesz TF. Nie widzisz tego, że firma płaci za reklamę na koszulkach piłkarzy, a nie ma w tym wielkiego interesu? Nie zauważyłeś, że za wiele lat była strata? Są sprawozdania finansowe za lata wcześniejsze gdzie masz o tym informację... Nie masz wglądu w umowy piłkarzy. |
Cytat:
Cytat:
Ja pisze o ostatnich dwóch latach, a nie od Adama i Ewy... A co chciałbyś aby piłkarze Wisły grali za frytki ? Zarobek z wyprzedaży (7 mln) piłkarzy Wisły plus zarobek z kw. do LM i z LE z nawiązka przewyższa wydatki na piłkarzy, daruj sobie peany pod adresem B.C. i bajki o dobrym wujku, w nie nikt tu już nie wierzy. Jest dług to B.C go odzyskuje, ale nie ma powodów do szkalowania i obrażania ludzi którzy załatali dziurę budżetową po wspomnianej Levadii. Cytat:
|
Cytat:
Ty nadal te swoje wyliczenia, w których brakuje kwoty jaką wydajemy na piłkarzy. Przepraszam, ale to jest właśnie niemerytoryczne. Zestawiasz liczby z wartością nieznaną i różnica pierwszego z drugim wychodzi Ci dodatnia. . Straciłem ochotę na dyskusję z Tobą. Myśl sobie co chcesz. |
Przyszły sezon będzie bardzo ciezki dla Wisly. Nowa drużyna możliwy brak pucharów i cięzka walka o miejsca 2-3. Jako że na gotówkowe transfery się nie zanosi trzeba przelknąć gorzką pigulkę i jakoś sensownie zadbać o to aby bylo lepiej. Nie jestem zwolennikiem powrotu Brożka do Wisły ale w przypadku odejścia Bitona Brożek na pewno w Wiśle sie przyda jezeli by jego powrót byl nie udany straci i on i Wisla. Zamiast wiecznie gadającego dyrdymaly a nie grającego Gargulę widział bym Iwańskiego. Nie przepadam za nim ale rozegrac pilke i strzelić z wolnego potrafi. Na dzień dzisiejszy w Wisle nie ma nikogo takiego. Głowacki na obronie to dobre wyjście może Czekaj przy nim lub Bunoza załapią o co w pilce chodzi. Co do innych transferów to propozycji jest dużo ale jak nie ma kasy to i temat jest nieaktualny. Ważne aby w transfery nie pchał lap kapka bo będzie to gwózdz do trumny.
|
Cytat:
Cytat:
Podaje coś co ma charakter zdrowo-rozsądkowy bo innych danych nie mamy i Ty tez nie masz więc nie cwaniakuj. Dedukcja jest prosta jeśli po Levadii katastrofy nie było to po sprzedaniu piłkarzy za 7 mln euro i zyskach z kw. do LM i LE też być jej nie może, jedynym wytłumaczeniem jest łatanie dziury z lat poprzednich czyli odbieranie długu przez B.C, wstyd jedynie że robi to w takim stylu. Ja nigdy nie miałem ochoty z Tobą dyskutować, bo wpatrzony jesteś w B.C. jak w święty obrazek, a fanatyków staram sie omijając, jednak to Ty kolejny raz mnie indagujesz więc Ci odpowiadam, aby ostatni raz, byłoby miło gdyby ostatni. __________ PS. I powtórzę to raz jeszcze co wiele razy pisałem, szacunek dla B.C tak, ale nie bezkrytyczny. Ma prawo odbierać dług choć w lepszym stylu niż teraz, ale brak inwestycji choćby w boiska treningowe i wiele innych zarzutów merytorycznych jest faktem niepodważalnym. |
Cytat:
E: milosz, ale dokładnie a nie jak baba w sklepie.Udowodni to ze Marcelo kosztował 3.6 i wszystko było w jednej racie, nie było korzyści ze strony osób trzecich etc.Przedstaw fakty tak by wyglądało wiarygodnie a nie że zachowujesz sie jak 10letnie dziecko które usłyszy 3 cyfry, doda je do siebie i ma dokładna sumę. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:52. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl