![]() |
Prognoza na wtorek w Nikozji:
Temp 34C Feels 37C Około 21:00 temperatura spada do 28C a odczuwalna wynosi 31C. Ciepło... ale są cieplejsze miejsca. |
Cytat:
|
Bardzo dobry wynik przed rewanżem. Lepsze 1:0 niż 3:1. Widać było ze głównym założeniem, nie stracić bramki, dlatego do przodu wychodziliśmy góra trzema zawodnikami. Apoel jak każda południowa drużyna gra dobrze jak atakuje i ma miejsce żeby się rozpędzić. Zaatakowani gubią się. Jak Iliew bujnął sie w pierwszej połowie na boki to cały blok defensywny się kiwał razem z nim. Kiedy podeszliśmy do nich bliżej nie za bardzo potrafili wyjść z połowy, praktycznie od razu przejmowaliśmy piłkę. Tyle ze takie granie to ryzyko że się przedostaną i pojadą sam na sam. Dlatego później już graliśmy cofnięci. Do Meliksona leciało od razu trzech i to też można wykorzystać, tylko mniej kółeczek a więcej gry piłką. Było kilka za lekkich podań do nogi, co świadczy o przesadnej ostrożności i jest strasznie denerwujące.
Apoel może sobie wyobrażać że spokojnie strzelą nam dwie bramki, a my powinniśmy się z tym pogodzić i kombinować jak strzelić jedną. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.weatheronline.co.uk/weath...FD=night&DAY=6 |
Cytat:
Ponawiam pytanie skąd info o sędzim tureckim??? Kolejny farmazon w stylu: info telefoniczne ze szpitala w Łodzi-Meliksonowi urwało nogę? :D |
Wynik jaki uzyskaliśmy jest naprawdę dobry. Apoel aby spokojnie dograć mecz u siebie musi strzelić trzy bramki. Co mu da 2-0 jak Wisła może strzelić tylko jedną bramkę,a na to szanse są i to duże, i Apoel pożegna się z LM. Jest dobrze i nie ma co narzekać. A to,że gramy tak a nie inaczej. Jakoś już mnie to nie rusza,gramy rozsądnie na miarę tego co posiadamy. Wyrachowany to futbol,ale nie da się inaczej. Wiem,że polska myśl szkoleniowa, bredzi coś o tym,że Wisła nie potrafi się bronić i musi atakować ale jest to oderwane od rzeczywistości, nie ma szans na zdanie egzaminu w Europie. Tak jak cała polska myśl szkoleniowa zresztą. Obecna taktyka jest najlepszą z najlepszych.
P.S. Czy to prawda,że Gmoch kibicował Apoelowi?Deklarował to? nie chce mi się szukać wypowiedzi jegomościa, bo nie wart poświęcenia mu ani minuty ale tak z ciekawości pytam. Że niby Wisła nie jest Polska bo gra tam dużo obcokrajowców,czy coś takiego bredził? Dobrze,że w Apoelu roi się od Cypryjczyków:) |
Cytat:
|
Cytat:
W przeszlosci mieli Ronaldinio ktory na boisku robil co chcial, jak by nie On gdzie by byla Barcelona Mecze wygrywa sie posiadajac indywidualnosci na tym to polega, dlatego kluby placa milony euro za magikow footbolu. Wczoraj zagrala cala Wisla. |
Cytat:
Kluczowe w rewanżu będzie pierwsze 20-30 minut, wszyscy widzą jak wchodzimy w każdy mecz, jak po 30 minutach będzie jeszcze 0 przy Apoelu to awans jest naprawdę blisko. |
Tak Gmoszek kibicował Apoelowi - żenada.
|
Wiele osób pisze, że na Cyprze APOEL może zagrać znacznie lepiej. Zgadzam się z tym. Weźcie jednak pod uwagę, że Wisła nie zagrała wczoraj wcale najlepszego spotkania, a w zespole tkwią jeszcze rezerwy, więc w Nikozji także możemy zobaczyć lepiej grającą Białą Gwiazdę.
Ponadto, dobrze zwiastuje podejście naszych piłkarzy, których, sądząc po pomeczowych wypowiedziach, w ogóle nie zdekoncentrowało wczorajsze zwycięstwo. Ich postawa pozwala przypuszczać, że w meczu wyjazdowym będą jeszcze bardziej zmotywowani. Podsumowując, nie ma co się bać rewanżu. Mało tego, strach przed rewanżem się nie opłaca. Oczywiście należy szanować rywala i spodziewać się najtrudniejszej możliwej przeprawy, ale trzeba również pamiętać, że z naszej strony APOEL obawia się i spodziewa dokładnie tego samego. O wynik jestem spokojny, bo wiem, że w najbliższy wtorek wiślacy wyjdą bojowo nastawieni i dadzą z siebie wszystko! W końcu wyzwanie rzucone przez kibiców zostało przyjęte - piłkarze chcą DORÓWNAĆ LEGENDZIE! P.S. Godna podkreślenia jest również bardzo dobra atmosfera w drużynie, o czym świadczy chociażby taka niepozorna sytuacja, jak pstryknięcie w ucho Illieva przez Jaliensa podczas pomeczowego wywiadu. |
Cytat:
oczywiście że wynik 3:1 jest lepszy niż 1:0 ! Bramki na wyjeździe liczę się podwójnie tylko jeśli równe są punkty i różnica bramek. Tak więc wynik 1:0 dla APOELU, (przy założeniu że wygraliśmy 1:0 w siebie) oznacza odrobienie strat i dogrywkę ... co w warunkach Cypryjskich zwiększa szansę APOELU , natomiast gdybyśmy wygrali 3:1 wynik 1:0 dla Apolelu premiuje awansem Wisłę . Takie rzeczy kibic powinien wiedzieć. |
Cytat:
Gmochowi paszczęce także... Co do meczu. Zagraliśmy zespołowo, z zębem. Zadziwia mnie już od jakiegoś czasu gra obronna naszej drużyny - in plus oczywiście. Zaskakuja mnie niektórzy forumowicze in minus piszac o słabym Diazie. Junior od meczu z Litexem u siebie gra bardzo dobrze, odbiera, blokuje i próbuje zagrań do przodu. BRAWO! Super debiut Jovanovica. Kilka razy poszedł prawym skrzydłem jak złoto... Super zawodnik i zapowiada nam sie pasjonująca rywalizacja pomiędzy nim a Lameyem. Jedno jest pewne, o prawą obronę nie mamy się co martwic. Dalej Jaliens w tym sezonie nie przypomina mi zeszłosezonowego Jaliensa. Pewny, nie popełnia błędów, ustawia kolegów z drużyny (nawet Radka Sobolewskiego!). Chavez - dla mnie najlepszy bezpsprzecznie zawodnik meczu. Gracz na LM bez dwóch zdań. Wczoraj napastnicy APOELU odbijali się od niego jak od ściany. Jeszcze słówko o Nunezie. Drodzy forumowicze to że zaliczył super ayste nie znaczy ze był najlepszy. Owszem potem tylko się rozkręcał i z biegiem czasu grał dobre zawody - tylko slepiec by tego nie zauwazył jednak ja powiem tylko jedno - pierwsze 25 minut w wykonaniu naszych środkowych pomocników to był sabotaż. Przeciwnicy wchodzili w naszą 30 jak w masło. Zarówno Sobol jak i Nunez stanowczo pozwalali na zbyt wiele... reasumując Na plus: - dobra postawa obrony - udany debiut Jovanovica - brama Małego Na minus - gra w odbiorze w środkowej strefie boiska przez pierwsze 25 minut - brak współpracy pomiędzy skrzydłowymi i napastnikiem I jeszcze jedno. Czy Apel stworzył sobie jakąś klarowną sytuację? |
No, upał niezły tam będzie. Ale mamy wielu zawodników z ciepłych klimatów. Izrael, Kostaryka, Honduras. Można nawet doliczyć Jaliensa i Lameya, którzy mają rodziców z gorących krajów :)
Jeszcze a propo tego. Dałbym zagrac Bitonowi. Raz, ze przyzwyczajony do klimatu, dwa bez sensu Genkowa wystawiać. Mamy taki styl gry, że napastnik musi być niebezpieczny i kreowac coś z niczego bo nikt mu dobrej piłki za często nie dogra :)A Genkow jest jednak mało groźny co niestety udowodnił. Od 3 miesięcy nie strzelił bramki. (w poważnym meczu) |
Cytat:
Naród zawistny, jedn drugiemu źle życzy, mimo to róbmy dalej swoje. Awansujmy, chociaż będzie piekielnie ciężko w rewanżu. @delukas dziekuje za oświecenie. |
Pewnie że Apoel nie zagrał najlepszego spotkania skoro nasza obrona wybijała im każdy argument z ręki. Pod naszym polem karnym byli niemal bezbronni (nie licząc pierwszych 15 min)
Gra sie jak przeciwnik pozwala a Wisła na niewiele pozwoliła Apoelowi to też teraz muszą mówić że to nie był ich najlepszy mecz |
Boimy się klimatu? Zapominamy jednak o jednym, mamy szeroką kadrę opartą na piłkarz z wielu krajów. To może nam trochę pomóc. Po prostu trzeba odpowiednio zestawić skład pod kątem gry w takich warunkach.
Melikson i Biton sobie poradzą, ale nie oni jedni! |
Generalnie wynik dobry i zwiększający szanse na awans do Ligi Mistrzów.
APOEL jest trudnym przeciwnikiem, - to nie czasy, gdy drużyny z Cypru przyjeżdżały dostawały conajmniej 5 bramek w plecy i sprawa była załatwiona. Widać, że zespół ten jest ze sobą zgrany i potrafi operować piłką. Jednak kiedy Wisła stosowała w niektórych fragmentach meczu pressing to chłopaki gubili się. Zresztą jeżeli chodzi o przyjęcie piłki piłkarze APOELU wcale nie są lepsi od naszych - częste odskakiwanie piłki w bok, dzięki czemu nasi zawdonicy mieli mozliwość przejmowania piłek. Obie drużyny zagrały bardzo uważnie w obronie, gra defensywna Wisły to nie była typowa wybijanka (za wyjątkiem ostatnich 10 minut), ale naprawdę przytomne ustawianie się i blokowanie rozgrywania piłki przez przeciwnika. Jednym słowem brawo..... Pareiko - pewny jak zwykle; Jovanovic - na początku nerwowo w miarę czasu coraz lepiej, jednym słowem zarówno Lamey jak i Jovanovic zdecydowanie lepsi od Cikosa. Jaliens - całkiem dobrze, najlepiej rozpoczynał akcje Wisły z obrońców, ale kilka błędów w odbiorze czy ustawieniu się zdarzyło - bez ządnych konsekwencji Chavez - najbardziej pewny punkt obrony, czysto, asekurował Diaza, aczkolwiek jak wychodził bliżej środka, można się było obawiać luki w obronie, tutaj asekurował go Diaz, który wymieniał w grze obronnej bardzo dobrze pozycje z Chavezem wzajemnie asekurowali swoje pozycje. Owszem lewą stroną naszej obrony szło sporo akcji _ Jovanovic po początkowych kłopotach z Trickowskim - dał sobie radę, ale akcje dochodziły do 20 - 30 metra, bez specjalnego zagrożenia... Sobolewski - jak od poczatku tego sezonu szarpał za dwóch, ale też pod koniec widać było zmęczenie Sobola, Po świetnym odbiorze zdarzały mu się natychmiastowe straty piłki- wprawdzie nieliczne, ale ..... Nunez - naprawdę dobry mecz, świetna asysta, środkowy pomocnik, ale w stylu o wiele lepszym od Cantoro - nie kręci niepotrzebnych kółek, nie spowalnia ataku, a asysta naprawdę palce lizać.... Melikson - widać było, że Apoel obawia sie naszej gwiazdy - podwajanie i potrajanie krycia utrudniało grę Maorowi - był mniej widoczny, ale gdyby nie ta poprzeczka byłby z pewnością bohaterem, po stracie szybki powrót do tyłu, po prostu poniżej pewnego poziomu Maor nie schodzi... Iliew - dobrze się utrzymuje przy piłce, ale te jego kółeczka, przekładanie z nogi na nogę przed bramką Cypryjczyków były w.......jące. Szarpał, ale z tego szarpania niewiele wynikało. Małecki - ze względu na bramkę bohater. Kilka szarpnięć przy bocznej linii boiska, zdecydowanie szybszy od przeciwników - nawet z piłką u nogi. Dobra gra w defensywie - gdyby lepiej rozumiał się z Jovbanovicem - byłoby naprawdę ciekawie; Genkow - ogromna praca z przodu i ogromna w defensywie. Nie strzelił gola, ale kilka razy pokazał się w tm meczu, nawet w polu karnbym Wisły, nie wiem czy Biton zagrałby tak własnie jak Genkow w tym meczu. Ogółem ostatni krok do LM jaki pozostał do zrobienia za 5 dni nie będzie łatwy. Wszyscy przestrzegają przed upałem, wysoką wilgotnością powietrza etc. Przypomnę, że Slovan zremisował w Nikozji 0:0 grając 26 lipca. średnia wieku zawodników APOELU to ponad 30 lat - Trickowski i Ailton to zawodnicy młodsi... Jeżeli nasza gra defensywna będzie tak ułożona jak wczoraj to awans będzie bardzo blisko ;-) |
Zagraliśmy świetny mecz, na miarę naszych możliwości. Bardzo dobry taktycznie - celem było nie stracenie bramki. Nawet wynik 0-0 dawał nam jakieś szanse przed rewanżem. A przy wyniku 1-0 jesteśmy w korzystnej sytuacji. Daję nam 55% szans na awans. Cypryjczycy mają bardzo dobrą drużynę, ale jeśli zagramy swoje w rewanżu powinno być dobrze.
Moje oceny piłkarzy: Pareiko -7/10. Troszkę pogubił się na początku przy jednym z wyjść do górnej piłki. Ale brał udział w akcji bramkowej. Dobry występ. Jovanocić - 6/10. Występ poprawny - solidniejszy w obronie od Lamey'a, za to mało widoczny w akcjach ofensywnych. No, ale takie były założenia taktyczne. Na minus - głupia żółta kartka, bałem się że Serb nie dotrwa do końca. Chavez i Jaliens - 9/10. W zasadzie bezbłędna gra naszych stoperów, bardzo spokojna. Można by tylko lepiej wyprowadzać piłkę. Diaz - 4/10. Najsłabsze ogniwo, większość akcji cypryjskich szła jego stroną, nie zablokował ani jednego dośrodkowania. Przegrywał większość pojedynków 1 na 1. Iliew - 7/10. Widoczny w ofensywie, solidna gra choć bez błysku. Sobolewski - 8/10. Solidny występ, wywiązywał się ze swoich zadań więcej niż poprawnie. Nunez - 10/10. Bohater meczu, praktycznie taran środka pola, niezwykle skuteczny w odbiorze. I genialne zachowanie przy bramce. Mam tylko nadzieję, że to nie jednorazowy wyskok i utrzyma tą formę w następnych meczach. Melikson - 7/10. Wczoraj dziwnie bezbarwny, a i tak pokazał się przy strzale z wolnego, faulowany w polu karnym no i prostopadłe podanie do Genkowa. Mam nadzieję, że na Cyprze zagra znacznie lepiej. Małecki - 9/10. Świetna gra: prawdziwy wojownik, świetne zachowanie przy bramce. Co ważne, gol nie był przypadkowy - Patryk od dawna ćwiczy takie strzały i są tego efekty. Nie daję 10tki za żółtą kartkę. Genkow - 5/10. To on grał? Wiem, dostawał mało piłek ale też strasznie wolny, mało waleczny. Obok Diaza najsłabszy w Wiśle. Maaskant - 8/10. Świetna strategia, nieźle ustawiony zespół. W 5 meczu w europejskich pucharach strzelamy bramkę, do tego tym razem zachowaliśmy czyste konto. Jedno, co irytowało to rozgrywanie rzutów rożnych. Mieliśmy ich sporo, ale nie było z nich wielkiej korzyści. Cypryjczycy szybko rozgryźli nasz sposób: krótkie podanie i próba rozegrania po obwodzie. Skoro to nie działało, trzeba było coś zmienić - a nie uparcie przez cały mecz próbować tego samego. |
Sędzią nie może być Turek, bo pół Cypru jest tureckie.
|
Owszem defensywa prezentowała się bardzo dobrze. Widać było konsekwencje w realizacji taktyki. Nawet Genkov, który w przodzie nie zagrażał bramce, to momentami z tyłu odwalał dobra robotę.
Jovanovic pozytywnie mnie zaskoczył. Będziemy mieli z niego pożytek. |
Cytat:
|
Bardzo ciężki mecz, po mało atrakcyjnej artystycznie grze ale bardzo mądrej mamy zwycięstwo. Piąte zwycięstwo w pucharach - uważam że nie mamy prawa narzekać. Gra wygląda jak wygląda bo drużyna przemeblowana i ciężko oczekiwać że po siedmiu meczach będzie piłka latać na pamięć jak po sznurku. Jest takie złote porzekadło że drużynę buduje się od obrony a jak wiadomo my dopiero montujemy drużynę.
Co do poszczególnych zawodników to każdy ocenia po swojemu, każdemu co innego się w piłce podoba (mnie na przykład faule) ale dla mnie gracze meczu to Sobolewski i Chavez. Bardzo dobrze zagrał Nunez a cała drużyna wykonała swoje zadanie tak jak podejrzewam oczekiwał trener, odpowiedzialnie w obronie. Zawiódł mnie Genkov, nie ujmuje mu zasług przy wywalczeniu wolnego czy odciąganiu obrońców przy golu ale miał 3-4 sytuacje w których nie ruszył się z miejsca a ewidentnie powinien był się pokazać do gry, jakby przechodził obok meczu (piszę jakby bo wg statystyk najwięcej biegał). Małecki to Małecki – widać kto pierwszy raz był na meczu ten klął i domagał się zmiany, co bardziej doświadczeni czekali na ten jeden moment. Melikson był kryty bardzo mocno ale w kilku sytuacjach gdzie miał możliwość nie siedziała mu tak piłka jak w meczu z Litexem. Kibicowsko – mnie osobiście średnio się podobało było może głośno ale bardzo szarpany i chaotyczny doping. Z Litexem miałem wrażenie że idzie ciągiem jedna Wiślacka pieśń a wczoraj często cisza i zryw jakoś bez koncepcji. Najbardziej boli mnie po raz kolejny to że Sobol i Chavez dają z siebie maxa i w kolejnym meczu wykonują ogromną czarną robotę a na trybunach tylko Patryk i Patryk, czasami Sergei czy Maor. Każdy lubi drybling, gole czy efektowne parady bramkarza ale nie wolno zapominać o poświęceniu obrońców, nie odstawianiu nogi i bieganiu do ostatku sił za przeciwnikiem. Jak widzę jak Chavez wczoraj oddychał po meczu i jak kilka razy nam uratował naprawdę gorącą sytuacje to mam takie marzenie żeby na maxa krzyknąć mu kiedyś całym stadionem Osmaaaan, o Sobolu nie trzeba mówić bo każdy wie co krzyczeć. Na koniec: Trzeba zdać sobie sprawę że jesteśmy jedną skuteczną kontrę od Ligi Mistrzów lub przetrzymanie 90 minut na zero z tyłu. Zagwarantował nam to wczorajszy wynik i właśnie dlatego nie można go uznać za inny niż bardzo dobry. Jeśli jeden z tych dwóch warunków spełnimy (za co na mszę dzisiaj idę wpłacić) to znów posłuchamy hymnu LM dużo głośniej niż w telewizorze a dla mnie te ciary... bezcenne. |
Dajcie spokój z tym klimatem. Jakiś pseudo pismak rzucił pomysł,że może być ciężko,bo gorąco i już jest problem. Rzeczywiście, gdybyśmy grali w południe albo przed 18 to mogłoby być ciężko, i jakiś argument to by był. Ale nie gramy o takiej godzinie,bo i Apoel po 15 minutach by padł,mimo,że jest przyzwyczajony do takich temperatur,jak sugerują pseudo pismaki. Dlatego mecz rozgrywany będzie o 21.30,aby grało się w normalnych warunkach. Gdyby u nas było parno,burzowo,to co, pogoda byłaby po naszej stronie i lepiej byśmy grali. Że niby przyzwyczajeni do tego jesteśmy? Doprawdy parodia intelektualna niektórych pismaków jest porażająca. Zgniotło by nas tak samo jak gości z Cypru. Nie przesadzajcie z ta pogodą,bo to żaden argument. W upale każdemu źle się gra a my przecież nie będziemy grać na Saharze. Sam biegałem w Czarnogórze, czy Chorwacji, i jakoś nie padłem. Bo wieczorem,od 20 jest całkiem przyjemnie. Więc niech nie pitolą jak do ciemnego ludu. A gdy graliśmy z Litexem to było chłodno czy jak?W Bułgarii tez jest mega ciepło i powinni nasi zaciężni Herosi leżeć i kwiczeć. Debile.
|
Cytat:
Ale w ogóle kto by to nie był to musi dac sobie radę z presją. Nie od dzis wiadomo, że przyjeżdzając do Grecji czy Turcji i sędziując arbitrzy odstawiają niezłe szopki. Choćby ta z Penksą jak wspominamy Wisłę. |
Cytat:
|
pokusze się o krótka ocene gry Jovanovicia. Gościu jest szybszy i zwrotniejszy od Lameya, bardziej przebojowy i cholera, na nogach trzyma sie dobrze. Widac że brakuje mu praktyki meczowej. Lekka nerwowość w przyjęciu i podaniu. Doooobra technika u tego chłopaka, nie dość że bajerka to jeszcze czysta wrzutka w pełnym biegu. DUŻO DOBRO.
Gervasio zagrał bardzo fajnie. świetnie trzymał się na nogach i zastawiał piłkę. asysta przekapitalna. podoba mi sie czysty i silny strzał jakim dysponuje Argentyńczyk. Podobała mi się gra defensywna naszej drużyny. na prawdę uwazna i skuteczna. do 16 metra zawodnicy apoelu robili co chcieli, potem już nie mieli tak łatwo. Iliev. chciałbym zauważyć że najlepiej (jak do tej pory, przecież jest z nami niedługo) gra mu się z Meliksonem. wymieniają wiele podań z klepki i szukają sie wzajemnie. nie dziwne że Ivica zagrał dziś słabsze spotkanie i próbował indywidualnych rajdów troszke zbyt dużo. Maor był kryty cały czas. Genkow - niewykorzystany przez zespół w ofensywie. szacunek za pracę z tyłu. nie było go przez to z przodu, albo nie mial sił w danym momencie, ale priorytetem było czyste konto. |
Cytat:
|
A ja nie mogę jak widzę takie Twoje odpowiedzi... Grać na pałę i byleby wygrać to można w 3 lidze. Tu były założenia na 0 z tyłu i wystarczy to powtórzyć w Nikozji...
|
szkoda, że sędzia nie gwizdnął karnego za faul na Melexie... dla zainteresowanych skrót meczu przygotowany przez UEFA: http://www.sportyhub.com/ucl/wisla-k...35467ff30.html
|
W rewanżu wygrywamy i jesteśmy w LM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Cytat:
Nie sądzę aby Żewłakow wmyślił sobie tą historie o "płytkim" oddechu piłkarzy Kopenhagi, którzy podczas meczu z nimi słaniali się na nogach. Wczoraj zderzaliśmy się z poziomem z jakim w tej lidze nikt nam nie zaserwuję, daliśmy rade. Mam nadzieję, że na Cyprze zagramy konsekwentnie z tyłu. Niech grają kompletny anty futbol tak jak Legia z Turkami, trzeba nadrabiać braki w umiejętnościach zaangażowaniem i taktyką. Będzie ciężko i jedno jest pewne trzeba poprawić utrzymanie się przy piłce. Przydałoby się przełożyć mecz z Korną na inny termin, będzie to trudne bo czuć zły klimat, ludzie źle życzą Wiśle. Jak nie przełożą wstawic tam kompletną rezerwę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
trenerzy po meczu [video]:
http://kiks.tv/2011/08/maaskant-wykonalismy-50-pracy/ |
Jakoś Slovan sobie na Cyprze poradził...myślę, że my też sobie poradzimy i ustanowimy rekord 6 zwycięstw z rzędu w europejskich pucharach ;) Wiadomo, że nie będzie łatwo, Cypryjczycy na pewno się przed nami nie położą, ale widać ogromną wolę walki w poczynaniach piłkarzy i z pewnością będą walczyć do ostatniej minuty.
|
Panowie ma ktoś może statystyki ile kto przebiegł kilometrów itp ?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl