Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Stroje meczowe Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3263)

Arkadiusz.Czerepach 01.12.2024 12:34

koszulka powinna być polskiej firmy koniec kropka, a jak krakowskiej to już wogle bajka

El'kabat 01.12.2024 12:36

Bez przesady, powinniśmy to zarabiać na niej jako klub. Nie ma sensu być patriotą za wszelką cenę i zera w kieszeni.
A czy będzie polska czy czechosłowacka to nie ma znaczenia.

Arkadiusz.Czerepach 01.12.2024 12:37

ale to chyba jasne że lokalna firma da lepiej zarobić niż globalny potentat

już sam fakt o ile tańsza byłaby meczówka w sklepiku od 4f a macrona zrobi różnice w obrocie kosmiczną

Drozd 01.12.2024 12:40

Pamiętam czasy kiedy 4F miało niezłą jakość. To jest wszystko kwestia wyboru surowca :). A że to lokalny producent to tylko na plus.

Watts 01.12.2024 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1639579)
już sam fakt o ile tańsza byłaby meczówka w sklepiku od 4f a macrona zrobi różnice w obrocie kosmiczną

no właśnie nie jestem tego taki pewien, do wszystkiego od biletów, przez catering do pamiątek płacimy coś co można nazwać podatkiem od marki Wisły i dla kibica jesteśmy dość drogim klubem, w liczbach bezwzględnych taka replika (koszulka nie z meczu to nie jest meczówka, to marketingowa nowomowa :) ) może być tańsza o 10-20 PLN, a klub odbije sobie swoje i tak na marży
pytanie czy kibic i tak kupi tyle samo bo Wisła, czy jednak wychowaliśmy sobie już odrobinę wybrednych konsumentów, którzy będą porównywać jakość materiału, nadruków i zwracać mocną uwagę na design koszulki, ja może niekoniecznie równam do siebie, bo samej Wisły mam kilkanaście sztuk i znać różnicę :P

MaLk 01.12.2024 13:07

W podstawówce moich dzieciaków 4F jest synonimem obciachu, w hierarchii znajduje się zaraz po znaczkach martesa czy marek własnych decathlonu, ale co zrobić? W obecnej sytuacji klubu pewnie lepszy będzie taki dostawca, dla którego jesteśmy ważnym marketingowo klientem.

Patryko 01.12.2024 13:20

Nie jesteśmy Barceloną czy Realem, tylko I-ligowym klubem z Polski. Stroje, w jakich gramy, mają trzeciorzędne znaczenie.

Mamy ogromne długi, więc jeśli 4F daje dużo lepszy finansowo deal, niż Adidas/Nike/Macron, to bierzemy 4F. Nie sądzę, że zaprojektują dla nas kompletny shit, bo się to po prostu nie sprzeda i w plecy będzie zarówno 4F, jak i Wisła.

Ewentualny kontrakt też nie będzie na 20 lat, więc jak się trochę finansowo odkujemy, to można się rozejrzeć za czymś lepszym.

leszekpw 01.12.2024 13:37

W skali Polski, marką jesteśmy własnie taką Barceloną czy Realem.

Martinho 01.12.2024 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1639577)
koszulka powinna być polskiej firmy koniec kropka, a jak krakowskiej to już wogle bajka

Wiesz, że 4f gryzło się teraz z maratonem warszawskim, kiedy wyszło że jadą na famie Produkt Polski a koszulki przyszły z Azji?

Jak dadzą dużo lepsze warunki to ok, ale Raków który miał byc ich dopieszczoną wizytówką dosc szybko ich odpalił wiele mówi...

azor 01.12.2024 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1639577)

a to dlaczego?

i jeszcze raz zapytam zbiorczo: skąd w ogóle info o 4F? Ktoś coś rzucił, a tu już analiza gdzie szyją koszulki.

Uwaga, mam njusa:

Na 90% od przyszłego sezonu nowym sponsorem technicznym będzie Nike.

As 23.06.2025 15:32

Nie wiem czy bylo ale wedlug Wojtowicza nowym producentem strojow Wisly ma byc Kappa.

Patrzac na ich kolekcje to calkiem fajne maja nie ktore wzory i wystepuje duza liczba indywidualizacji pod kazda druzyne, ktora ubieraja.

foxtrot_green 09.07.2025 09:12

https://scontent.fktw1-1.fna.fbcdn.n...KQ&oe=6873E6E5

W takich strojach zagrali w Bratysławie. To jest nasz nowy, obiecywany od dawna herb, czy jakiś placeholder?

Watts 09.07.2025 09:13

to są komplety tylko na sparingi

foxtrot_green 09.07.2025 09:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1649482)
to są komplety tylko na sparingi

Domyślam się, że oficjalne wzory zostaną zaprezentowane pewnie chwilę przed rozpoczęciem sezonu. Ale prezentuje się ciekawie.

Watts 09.07.2025 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez foxtrot_green (Post 1649483)
Domyślam się, że oficjalne wzory zostaną zaprezentowane pewnie chwilę przed rozpoczęciem sezonu. Ale prezentuje się ciekawie.

dokładnie tak, podobnie miał np. Partizan

ciacho 09.07.2025 20:41

O co chodzi z tym wciskaniem żółtego koloru do naszych strojów?

pepe72 09.07.2025 21:41

O jest raczej złoty, a nie żółty.
Ale ja jestem bardziej ciekaw czarnych. Bo to trochę kontrowersyjne.

As 10.07.2025 07:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1649526)

Mi sie podoba opcja ze trzeci komplet jest nazwijmy to "kolekcjonerski" i w zwiazku z tym moze byc "artystycznie wolny".
Klub moglby co sezon wspolpracowac z jakims artysta, instytucja i dac im lejce do zaprojektowania koszulki.

Takie koszulki bylyby jedyne w swoim rodzaju i w zwiazku z tym kolekcjonerskie.

Co mniej wiecej mam na mysli:
https://www.bbc.com/news/world-europe-52368010

Pescara Calcio zorganizowala konkurs dla dzieci zeby zaprojektowaly ich trzecie koszulki i wygral szescioletni chlopiec.

My moglibysmy na przykladowo poprosci dzieci z domu dziecka albo ze szitala dzieciecego. Mozna by sie na przyklad dogadac z miastem i zrobic miejski konkurs zeby mieszkanscy mogli zaprojektowac. Bylyby promocja klubu i miasta.

Musialaby by byc oczywiscie jakas komisja zeby nie bylo absolutnych farfocli jako projekty.

pepe72 10.07.2025 10:15

Kappa obiecywała nie trzeci ale chyba piąty komplet.
Mam nadzieję, że zrobią wersje 3XL ;)

Karherop 10.07.2025 10:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1649526)

Nic w tym kontrowersyjnego.

https://historiawisly.pl/wiki/index...._no%C5%BCna%29

Pierwsze stroje Wisły były niebiesko- czarne

Natomiast obecnie czern kojarzy sie z Wiernością i z tego co słychać to hasło ma widnieć pod kołnierzykiem z tyłu. Nie wiem na ile to prawda.

Ogolnie po latach nudy na koszulkach w koncu sie cos dzieje.

kowalkowskij 10.07.2025 11:31

To jak już chcą wrócić do historycznego herbu, to niech dogadają się z TS i niech wszędzie będzie ten sam.

ciacho 10.07.2025 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kowalkowskij (Post 1649542)
To jak już chcą wrócić do historycznego herbu, to niech dogadają się z TS i niech wszędzie będzie ten sam.

Ale to już było. Przez rok Jażdżyński nie potrafił zadzwonić do Królewskiego i vice versa, i dogadać tak trywialnej sprawy.

krysztal 10.07.2025 16:44

A po kiego uja Jażdżyński ma dzwonić?

Witalis 10.07.2025 19:22

Wiele strojów Kappy jest bardzo ładna. Fajny wybór.

pepe72 10.07.2025 22:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1649540)
Nic w tym kontrowersyjnego.

https://historiawisly.pl/wiki/index...._no%C5%BCna%29

Pierwsze stroje Wisły były niebiesko- czarne

Natomiast obecnie czern kojarzy sie z Wiernością i z tego co słychać to hasło ma widnieć pod kołnierzykiem z tyłu. Nie wiem na ile to prawda.

Ogolnie po latach nudy na koszulkach w koncu sie cos dzieje.

Mi się czarne najbardziej kojarzy z Polonią Warszawa.
Ale każdy ma swoje skojarzenia.

nieznajomy 11.07.2025 20:15

Trzeci komplet powinien być "niebieski"
czarny ? może jestem konserwatystą, ale kto będzie chodził w czarnej koszulce na mecze...
chyba, że to dla "ekipy" albo taka pamiątka to spoko....

Stelio 15.07.2025 13:18

5 dni do meczu a na ten moment mamy tylko 'tymczasową' koszulkę ze sparingów, wiadomo cokolwiek kiedy premiera nowych trykotów?

Karherop 15.07.2025 13:26

Rzecznik pisał ze przed 1 meczem

As 19.07.2025 18:25

Niestety dupy nie urywają.

Po tym co Kappa wyprodukowala dla Venezii i dla Kalithei to ostrzyłem sobie zęby na co naprawdę fajnego a tu takie „zwykłe”. Porządne ale jednak zwykłe.

Watts 19.07.2025 18:40

jak na cały hype wokół nowego sponsora technicznego czuję mega zawód, i to mając z tyłu głowy że wszystko było dopinane i projektowane na ostatnią chwilę z powodu późnego podpisania umowy

zgadzam się z Asem - Kappa dała się poznać ze swoich designerskich, powiedziałbym że bizantyjskich wzorów i eksperymentów z formą
nie sięgam wzrokiem nawet do Wenecji i Aten: zewnętrzny projektant który kleił koszulki dla Jagiellonii odrobił lekcje, co widać np. po tamtejszej czarnej koszulce (bodajże wyjazdowej), u nas pewnie projektował to grafik klubowy, bo czuć spójność z szatą graficzną znaną np. z Twittera

u nas dostaliśmy totalną wanilię, bezpłciowy design, wzory na białej i czarnej (w dodatku format skopiowany z czerwonej) ocierają się o kicz, który w dodatku nie jest aluzją do przeszłych dekad, po prostu jest słaby
czerwoną trudno krytykować, jest po prostu okej; trudno to spieprzyć, wiadomo że odrobina odwagi przy designie mogłaby wywołać zamieszki
biała? podeszła mi bardziej sparingowa, w czarnej aż prosiło się o wściekłą, głęboką czerń jak na fladze i T-shirtach - ale by to siedziało :)

zostają jeszcze detale wykonania (herb na białej jest tłoczony czy naklejony? gwiazda to chyba też naklejka? ten wystający szew na czerwonej to tak na poważnie?), no i oczywiście wersja którą dostaną kibice, bo Kappa sprzedaje koszulki w wersjach meczowych i gorszych materiałowo replikach
no i cena, cena... przy tak nijakich designach jednak mnie to boli

powody do optymizmu? zawsze mogliśmy mieć 4F :)

-Szymek79- 19.07.2025 18:51

Stroje dla Venezii i Kallithea projektowało niemieckie studio Bureau Borsche, Kappa była tylko producentem. Faktem jest, że dużo ciekawsze i ładniejsze projekty dostarczają najczęściej zewnętrzni projektanci, jak w przypadku wspomnianej Jagielloni. My niestety kolejny raz byliśmy więźniem terminów, bo Kappa przybiła się na współpracę pod koniec maja, więc możliwości były ograniczone i widać to nawet po wzorach koszulek - nie ma żadnej ingerencji w strukturę materiału, wszystkie wzory to sublimacja. Co ciekawe, na X przeczytałem wczoraj, że projekty na sezon 2026/2027 są już na ukończeniu, więc może za rok dostaniemy koszulki, które lepiej wykorzystają technologię oferowaną przez Kappę.

serek.c2 19.07.2025 18:54

Dokładnie tak - koszulki na przyszły sezon są na etapie projektów, niedługo powinny być "klepnięte".

Levis88 19.07.2025 20:03

U nas wszystko jest dokładnie zaplanowane na następny sezon. Co sezon awans...co sezon sponsor...co sezon właściciel...teraz koszulki

AgresywnyChomik 19.07.2025 20:15

Czerwona i czarna całkiem ok.

Witalis 20.07.2025 00:21

nie pamiętam tak brzydkich koszulek Wisły, szkoda

bocian23 21.07.2025 06:29

Chciałem kupić, ale wygląda to bardzo marnie. Biała gwiazda nie wyszywana tylko klejona, wszystko klejone i to za prawie 400zł. Porównałem ostatnio w factory z nową koszulką PSG, która po pierwsze jest kotem, a po drugie jest duuuuuużo lepsza jakościowo. Jeszcze raz szkoda.

Karherop 21.07.2025 07:16

Na szczęście za rok będą nowe, dedykowane i zaprojektowane przez wonderkitz. + Jeszcze wczesniej jubileuszowe.

Dla mnie czarna must have, reszta to kwestia gustu. Dobry motyw w koncu z herbem na bialej. Czerwona z perpsektywy tv za bardzo kojarzy mi sie z Widzewem. Na pewno z bialymi spodenkami komponowałby sie lepiej i bardziej klasycznie.

Arkadiusz.Czerepach 21.07.2025 10:02

no fajna dyskusja, ale gdzie zdjecia tych koszulek ?

Arkadiusz.Czerepach 02.11.2025 15:34

szkoda że te prążki są tylko z przodu takie niedopracowanie troche imho

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl