Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Lukasz 27.05.2014 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362669)
Smuda dostał mocniejszy zespół niż miał Kulawik, dostał przede wszystkim napastnika, który walnął mu 16 bramek, dostał Donalda Gueriera, który strzelił 6 bramek i robi niezły chaos na skrzydle. Dostał wyczyszczony zespół z graczy, którym nie chciało się grać bo czekali końca kontraktu. Do zespołu doszedł Stilic, doszedł doświadczony Dudka, Piotrek Brożek, a pomimo tego zespół gra coraz gorzej i zajmie pewnie ostatnie miejsce w grupie.

Zaraz zaraz, chcesz powiedzieć że Bednarz z Kapką sklecili mocniejszy skład niż był za Probierza?

Gwiaździsty 27.05.2014 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1362691)
Zaraz zaraz, chcesz powiedzieć że Bednarz z Kapką sklecili mocniejszy skład niż był za Probierza?

Masz problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu ? To przeczytaj jeszcze raz.

Lukasz 28.05.2014 01:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362695)
Masz problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu ? To przeczytaj jeszcze raz.

Nie o to chodzi czy mam czy nie. Jest dokładnie jak piszesz - mieliśmy szczęście jeśli chodzi o transfery. Patrząc na naszą kondycję finansową były one na prawde dobre. Jacek może zapisać sobie plusa. Tak samo jak wyniki w pierwszej połowie sezonu - ponad stan - tu duuuuzy plus dla Smudy. Jednak już przed sezonem widać było co się dzieje jak za granie wezmą się zmiennicy. Dlatego też Smuda mając doświadczenia życiowe jakie ma (np. sypiących się zawodników na wiosnę) nie liczył na wiele.

Reasumując, transfery jak na nasze warunki były bardzo dobre - zabrakło szerszej ławki lub zdrowia lub szczęścia. Nie jest więc problemem Smuda jako taki, brak Chaveza czy Sobolewskiego. Kazdy z tych problemów da się spokojnie ogarnąć, pod warunkiem że występuje solo. Niestety my mamy nawarstwienie. I tak: nie mamy Chaveza na ławce, nie mamy dochodów z biletów, sponsora, Cupiał ma kryzys finansowy, brakuje szczęścia, licencji na gry w pucharach, fizjologa itp. Za dużo tego na raz.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362646)
A prawda jest taka, ze trener odpowiada głową za wyniki. I tyle na ten temat.

Owszem, ale czy jest najsłabszy w całej układance? Nie sądze.
Jest dominującą przyczyną złych wyników? Nie.
Czy Kulawik miał szerszą ławkę? Tak.

Smuda odpowiada za wyniki, owszem, ale nie znaczy że od razu trzeba mu tą głowę ścinać i wtedy będzie lepije..

arti 28.05.2014 05:43

Jesień rzeczywiście była bardzo fajna, ale wyniki wiosny bardzo martwią w perspektywie nowego sezonu.
Co będzie jeśli taką samą rundę powtórzymy na jesieni?

Gwiaździsty 28.05.2014 08:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1362703)
Nie o to chodzi czy mam czy nie. Jest dokładnie jak piszesz - mieliśmy szczęście jeśli chodzi o transfery. Patrząc na naszą kondycję finansową były one na prawde dobre. Jacek może zapisać sobie plusa. Tak samo jak wyniki w pierwszej połowie sezonu - ponad stan - tu duuuuzy plus dla Smudy.

Ponad jaki stan ? Dobry skład na nasza buraczana ligę, z bramkostrzelnym Pawłem, który strzelał jak na zawołanie i po rundzie jesiennej był na pierwszym miejscu w tabeli Król Strzelców.

Cytat:

Jednak już przed sezonem widać było co się dzieje jak za granie wezmą się zmiennicy. Dlatego też Smuda mając doświadczenia życiowe jakie ma (np. sypiących się zawodników na wiosnę) nie liczył na wiele.
A od kiedy mu się zaczęli sypać ci zawodnicy ? czy czasem nie wtedy gdy juz można było zobaczyć, ze zespół jest źle przygotowany do rundy ? Znając jego wiosenne niewypaly z przygotowania różnych drużyn, też nie liczyłem na wiele.

Cytat:

Owszem, ale czy jest najsłabszy w całej układance? Nie sądze.
Jest dominującą przyczyną złych wyników? Nie.
Od trenera bardzo dużo zależy, co pokazuje przykład Ruchu, z zespołem, który był chłopcem do bicia nieznany nikomu trener zrobił 3 miejsce. Przeciętni zawodnicy jak na naszą ligę wiedza co mają grać, jak sie ustawiać. Nauczył ich taktyki. Widziałeś jakąś myśl taktyczną w grze Wisły ? Raczej jeden wielki przypadek.

Cytat:

Czy Kulawik miał szerszą ławkę? Tak.
Chyba w tramwaju.

Lukasz 28.05.2014 08:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1362704)
Co będzie jeśli taką samą rundę powtórzymy na jesieni?

Trzeba będzie wyniki z jesieni powtórzyć na wiosę.
A jak na wiosnę będzie taka sama kicha jak jest teraz to znaczy że musimy ogarnąć się sportowo i organizacyjnie w lidze niżej.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362710)
Ponad jaki stan ? Dobry skład na nasza buraczana ligę, z bramkostrzelnym Pawłem, który strzelał jak na zawołanie i po rundzie jesiennej był na pierwszym miejscu w tabeli Król Strzelców.

Właśnie o tym mówię - jak Smuda prowadził Brożka i drużynę na jesień to zasługa potencjału kopaczy a jak ten sam Brożek na wiosne gra kichę to wina Smudy.
Tak samo tu:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362669)
Smuda dostał mocniejszy zespół niż miał Kulawik.....

Jak wygodnie to Bednarz rozwala wszystko, ale jak wygodniej to stowrzył pake o której Kulawik mógł pomarzyć.

No nie da się tak. Albo jest paka dzięki Bednarzowi i Smuda cienki, albo piłkarze z odzysku a Smuda dobry (majac wyniki jakie miał na jesień).
Nie zrozumiałem co chciałes powiedzieć stąd moje pierwsze pytanie.

Gwiaździsty 28.05.2014 09:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1362712)
Właśnie o tym mówię - jak Smuda prowadził Brożka i drużynę na jesień to zasługa potencjału kopaczy a jak ten sam Brożek na wiosne gra kichę to wina Smudy.

Tak sie składa, że to nie Smuda przygotowywał Pawła do rundy jesiennej. Prawdą jest natomiast, ze Paweł odbył cały cykl przygotowawczy pod jego okiem do rundy wiosennej. Dysproporcja w formie Brozia pomiędzy tymi rundami jest zapewne przypadkowa :-D

Cytat:

No nie da się tak. Albo jest paka dzięki Bednarzowi i Smuda cienki, albo piłkarze z odzysku a Smuda dobry (majac wyniki jakie miał na jesień).
Nie zrozumiałe co chciałes powiedzieć stąd moje pierwsze pytanie.
Chyba niedokładnie czytasz moje posty. Od dawna piszę, ze Smuda dostał dobry skład jak na naszą buraczankę, lepszy niż miał jego poprzednik Kulawik. Dostał przede wszystkim napastnika (16 goli).

suikoden 28.05.2014 09:59

Po co te kłótnie i wojny.
Nic nam bunt nie da bo tylko działamy na szkodę Wisły.
Bednarz może nie jest super, ale klub bez środków z zewnątrz utrzymuje w górnej tabeli ligi i licencje otrzymaliśmy na Ligę bez problemów.

Co do Smudy zrobił to co ma zrobić utrzymał nas w lidze.
Wszyscy przed sezonem mówili Wisła spadek, a Wisła walczyła nawet o podium.

A to, że mamy wysyp kontuzji to nie do końca wina franka tylko tego, że mielismy pecha
Boguski-Kontuzjowany przed smudą
Garguła-Zawsze był kontuzjongeny
Głowacki-Zawsze był kontuzjongeny
Czekaj-Kontuzja przed smudą
Brożek Piotr-zwykły pech
Bunoza-Pech
Marko Jovanović-Choroba to gdzie tu wina smudy
Wilde-Donald Guerrier-No on może by z przeforsowania bo dla niego to duża zmiana w treningach
Uryga-uraz przed smudą
Sarki- no pech

Paweł Brożek-Z powodu braku napstnika nie miał kiedy się wykurować wiec nie obwiniał bym Smudy

Lukasz 28.05.2014 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1362714)
....Dysproporcja w formie Brozia pomiędzy tymi rundami jest zapewne przypadkowa :-D.....
Chyba niedokładnie czytasz moje posty. Od dawna piszę, ze Smuda dostał dobry skład jak na naszą buraczankę, lepszy niż miał jego poprzednik Kulawik. Dostał przede wszystkim napastnika (16 goli).

Generalnei się z Tobą zgadzam - podstawowy skład jest dobry+.

Natomiast powątpiewam trochę w negatywną rolę jaką przypisujesz Smudzie.
Prawdą jest że piłkarze są przez niego zajechani natomaist ocenianie Smudy przez przyzmat rundy wiosennej i równoczesne branie jego wyników z jesieni jako punktu odniesienia jest mylące.

To tak jakbym raz robotę wykonał dobrze, drugim razem żle i stwierdził ze do tej roboty się zupełnie nie nadaję bo możliwości mam wielkie ale potrafię tylko i wyłącznie maścić.

Zastanawiam się również czy mówiąc iż Smuda ma do dyspozycji bardzo dobry skład na ligę, zbytnio nie faowryzujesz polityki sportowo-kadrowej Bednarza/Kapki.

suikoden 28.05.2014 10:57

skład mamy dobry ale tylko na papierze za dużo kontuzji

Lukasz 28.05.2014 16:48

Mamy licencję na puchary

Komisja Odwoławczej ds. Licencji Klubowych przyznała Ruchowi Chorzów i Wiśle Kraków licencję, która umożliwi klubowi występy w europejskich pucharach.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...ejskie-puchary

Valandil 28.05.2014 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1362767)
Mamy licencję na puchary

Komisja Odwoławczej ds. Licencji Klubowych przyznała Ruchowi Chorzów i Wiśle Kraków licencję, która umożliwi klubowi występy w europejskich pucharach.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...ejskie-puchary

Szkoda, że na nic nam ona w tej chwili.

huberix 30.05.2014 07:19

http://biznes.onet.pl/tele-fonika-ka...575,news-detal

Może dosłownie to Wisły nie dotyczy, ale Telefonika podpisała fajny kontrakt

Dariook 30.05.2014 07:48

Gdzies ty tam wyczytał o tym że podpisali kontrakt? I co ty ....a bolidem F1 jezdzisz że jest on dla ciebie fajny?

Zamiast potentat kablowy zajmowac się głupotami, kabelkami od diody ręcznego do kokpitu kierowcy niech lepiej wywiążą się z zobowiązań sponsorskich.

Za damski huj to my na koszulkach tego potentata kablowego nosic nie mamy zamiaru.

Viper 30.05.2014 07:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huberix (Post 1362942)
http://biznes.onet.pl/tele-fonika-ka...575,news-detal

Może dosłownie to Wisły nie dotyczy, ale Telefonika podpisała fajny kontrakt

"Tele-Fonika Kable, wraz ze swoimi kontrahentami, opracowała system okablowania do zastosowań w bolidach Formuły 1, poinformował prezes Ryszard Pilch."

Nie podpisała żadnego kontraktu, tylko opracowała rozwiązanie techniczne, które być może dopiero sprzeda.

huberix 30.05.2014 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1362945)
"Tele-Fonika Kable, wraz ze swoimi kontrahentami, opracowała system okablowania do zastosowań w bolidach Formuły 1, poinformował prezes Ryszard Pilch."

Nie podpisała żadnego kontraktu, tylko opracowała rozwiązanie techniczne, które być może dopiero sprzeda.

Fakt, ale kasę jakoś dostaną( i to nie małą, bo f1 to gruby biznes). Być może znajdzie sie kasa na Wisłę( chociaż tu i tam maja problemy, blokady itd.) Zła informacja to nie jest, a wręcz przeciwnie.

JacobCFC 30.05.2014 17:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huberix (Post 1362998)
Fakt, ale kasę jakoś dostaną( i to nie małą, bo f1 to gruby biznes). Być może znajdzie sie kasa na Wisłę( chociaż tu i tam maja problemy, blokady itd.) Zła informacja to nie jest, a wręcz przeciwnie.

Kasę dostaną dopiero jeżeli komukolwiek to sprzedadzą, F1 wcale nie musi być zainteresowana kupnem czegokolwiek.

63.5 Kg 30.05.2014 17:54

Polecam :

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...e-pomaga/xbf5g

Czy prze­rwa­ny mecz z Ja­giel­lo­nią był naj­trud­niej­szym mo­men­tem pana pre­ze­su­ry?
- Z pew­no­ścią był jed­nym z naj­trud­niej­szych. Nie spo­dzie­wa­łem się ta­kiej sy­tu­acji.
Nie ża­ło­wał pan zbyt bli­skich kon­tak­tów z fa­na­mi?
- Takie my­śle­nie to droga na skró­ty. Nie ma ta­kiej za­leż­no­ści. Czu­łem zawód, ale to nie było skie­ro­wa­ne bez­po­śred­nio do ki­bi­ców. Na to, co się wtedy zda­rzy­ło wpły­nę­ło wiele czyn­ni­ków.
Do­cie­ra­ły do pana opi­nie, że tamte wy­da­rze­nia były kon­se­kwen­cją pań­skiej za­ży­ło­ści z ki­bi­ca­mi?
- Oczy­wi­ście, bo wiele osób tak twier­dzi. Jed­nak do­sta­li­śmy ra­port nie­za­leż­nej firmy ba­da­ją­cej stan bez­pie­czeń­stwa sta­dio­nów i oka­za­ło się, że dia­log z ki­bi­ca­mi to je­dy­na wła­ści­wa droga.
Nie oba­wia się pan, że po­strze­ga­nie sym­pa­ty­ków Legii przez UEFA może za­szko­dzić klu­bo­wi?
- Nie da się ukryć, że nie mamy do­brej opi­nii w UEFA. Na pewno to nam nie po­ma­ga, po­nie­waż jest to or­ga­ni­za­cja, która kur­czo­wo bę­dzie się trzy­mać z da­le­ka od kło­po­tów. Roz­ma­wia­my na ten temat z ki­bi­ca­mi i uwa­żam, że w tej spra­wie zro­bi­li­śmy bar­dzo dużo.

huberix 30.05.2014 18:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1363011)
Do.cie.ra.ły do pana opi.nie, że tamte wy.da.rze.nia były kon.se.kwen.cją pań.skiej za.ży.ło.ści z ki.bi.ca.mi?
- Oczy.wi.ście, bo wiele osób tak twier.dzi. Jed.nak do.sta.li.śmy ra.port nie.za.leż.nej firmy ba.da.ją.cej stan bez.pie.czeń.stwa sta.dio.nów i oka.za.ło się, że dia.log z ki.bi.ca.mi to je.dy.na wła.ści.wa droga.

I to jest właściwa osoba na odpowiednim miejscu. Jacek tylko szukałby pretekstu do najazdów.

Dariook 31.05.2014 01:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huberix (Post 1363017)
I to jest właściwa osoba na odpowiednim miejscu. Jacek tylko szukałby pretekstu do najazdów.

Bo Leśnego każda idiotyczna decyzja uderzy po kieszeni. Bednarz natomiast rządzi się za nieswoje.

brylant17 02.06.2014 10:21

A może by tak złożyć propozycję dwóm firmom od okien mowa tutaj o Drutex i Oknoplast z tego wiem to jeszcze ich nie było w Ekstraklasie i myślę, że to nie był by zły sponsor główny na koszulki

P.s jak nie ten dział proszę o przeniesienie

Ajax 02.06.2014 13:06

Prezes Oknoplastu się już wypowiadał kiedyś w wywiadzie dlaczego nie chce sponsorować Polskiej piłki.

W skrócie chodzi o dużą konfliktowość, padł chyba przykład spadku sprzedaży Tyskiego w Wielkopolsce.

Gerealnie straty wizerunkowe są większe od zysków jego zdaniem.

huberix 02.06.2014 14:04

^^ no to został Drutex :P

szprotson 02.06.2014 14:06

Drutex juz ma swoją Bytovie z która Janosik awansował do 1 ligi.

w/w firmy mogłby by u nas zaistnieć na koszulkach chyba tylko w przypadku że zgodzilibyśmy się zareklamować ich za frajer.

brylant17 03.06.2014 12:10

Wisła Kraków za sezon zarobiła 8 milionów złotych i 664 tys zł co daje jej 5 miejsce wśród najlepiej zarabiających

Zarobek kilku kolejnych klubów:
Lech Poznań - 10,12 mln
Ruch Chorzów - 8,93
Wisła Kraków - 8,66
Śląsk Wrocław - 6,95
Cracovia - 5,50
Widzew - 4,98

Kocur 03.06.2014 12:19

Na czym konkretnie zarobiła? To kasa z transmisji czy z reklam czy z biletów? Czy może transferów?

E: i kto jest na drugim miejscu ?!

Viper 03.06.2014 12:22

^^ To jest kasa za transmisjie :)

nie wiem czy wliczona jest w to premia za miejsce w lidze.

GieKrol 03.06.2014 12:43

Ciekawi mnie czy w Wiśle można by było zrobić taką akcje jaką przeprowadził jakiś czas temu jeden z hiszpańskich klubów. Otóż zrobili taką akcje, że ich kibice wysyłali im tam jakąś opłate, dajmy na to 50 euro i zdjęcie a klub w zamian robił z tych wszystkich zdjęć numery na koszulkach zawodników. Ja byłbym w stanie wydać 50 zl i mieć satysfakcje, że przez cały sezon ktoś tam ma moje zdjęcie na koszulce.

Ciekawe również, czy można by było zorganizować mecz legend Wisły z legendami jakiegoś innego klubu a dochód przeznaczyć na transfery.

Albo można by jeszcze brać przykład z największych klubów europy i zmienić kolor strojów wyjazdowych na jakiś inny charakterystyczny kolor, np. pomarańczowy. Może wzrosłaby wtedy sprzedaż koszulek...

Jest dużo możliwości. Nie rozumiem dlaczego klub ich nie wykorzystuje... :/

element 03.06.2014 12:48

Daj lepiej na budowę muzeum Wisły, a nie jakieś pierdoły.

luke1906 03.06.2014 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GieKrol (Post 1363417)

Ciekawe również, czy można by było zorganizować mecz legend Wisły z legendami jakiegoś innego klubu a dochód przeznaczyć na transfery.

:haha:

Cytat:

Albo można by jeszcze brać przykład z największych klubów europy i zmienić kolor strojów wyjazdowych na jakiś inny charakterystyczny kolor, np. pomarańczowy. Może wzrosłaby wtedy sprzedaż koszulek...

Może k.urwa tęczowy?
Widzisz i nie grzmisz...

brylant17 03.06.2014 13:11

Sorry zapomniałem z dochodów od nc+ druga jest Amika

1.Legia
2.Amika
3.Ruch
4.Lechia
5.Wisła

ardem99 03.06.2014 13:51

taką akcję zrobił Lech

Cytat:

Ciekawi mnie czy w Wiśle można by było zrobić taką akcje jaką przeprowadził jakiś czas temu jeden z hiszpańskich klubów. Otóż zrobili taką akcje, że ich kibice wysyłali im tam jakąś opłate, dajmy na to 50 euro i zdjęcie a klub w zamian robił z tych wszystkich zdjęć numery na koszulkach zawodników. Ja byłbym w stanie wydać 50 zl i mieć satysfakcje, że przez cały sezon ktoś tam ma moje zdjęcie na koszulce.

Jest dużo możliwości. Nie rozumiem dlaczego klub ich nie wykorzystuje... :/

dokładnie taką akcję zrobił Lech Poznań

madenn 03.06.2014 13:59

Ile wynosi ten bednarzowy dług? Dobrze pamiętam 20 mln?

Zastanawiam się ile uda się spłacić jeszcze w tym roku...

huberix 03.06.2014 18:16

Akurat pomysł z tymi zdjęciami na koszulkach jest dobry. Nie dość, że satysfkacja i pomoc klubowi, to przynajmniej na ciepłą wodę będzie :) . A tak na serio to pomysł bardzo fajny.

Blaszczu16 03.06.2014 20:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez madenn (Post 1363437)
Ile wynosi ten bednarzowy dług? Dobrze pamiętam 20 mln?

Zastanawiam się ile uda się spłacić jeszcze w tym roku...

Skąd 20 mln? Jeszcze niedawno mówiło się, że oscyluje w granicach 10 mln. :pala:

Kasa z nc+ + z transferu Chrapka da Wiśle zastrzyk gotówki w wysokości około 14 mln zł.
Wystarczy Panie Bednarz na spłatę doraźnych długów? Bo nie myślę nawet o zadłużeniach u TeleFoniki.

huberix 03.06.2014 21:50

^^ Tylko są wypłaty + premie dla piłkarzy.Do tego dochodzą inne koszty.Telefonika poza tym przelała 1/10 tego co miało być przelane.

Lukasz 05.06.2014 08:52

Wzmianka w PS:Wisła Kraków była krok od bankructwa

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...nkructwa/hrcff

Cytat:

... podjęto zdecydowane kroki. Przede wszystkim – wprowadzono limit wynagrodzenia dla zawodników i trenera pierwszej drużyny. Zgodnie z założeniami, żaden nowy zawodnik nie może zarabiać więcej niż 60 tysięcy złotych brutto miesięcznie. Ograniczenie to dotyczy także trenera pierwszej drużyny. Junior wchodzący do zespołu nie może zarabiać więcej niż 5 tys. zł brutto.

Gwiaździsty 05.06.2014 09:52

Jacku, drogi Jacku nie chcemy jeszcze spać
Choć tu zabawić nas, przecież wiesz
Na dobranoc bajka musi być,
naszym gościem bądź, gościem bądź. Jacku drogi Jacku
Ty wiele bajek znasz
Siądź tu i bajkę dziś powiedz nam
W telewizor razem z nami patrz,
Naszym gościem bądź, gościem bądź.

AntyMod 05.06.2014 13:21

teraz pismaki ( ziomale Jacka i jego druhow z policji) beda tak pisac coraz czesciej, zeby zwiekszyc liczbe lamistrajkow i pojsc im po ambicji zeby kupnem karnetow ratowali upadajacy klub , bedzie tez kilka nowinek o transferach i formie zeby zachecic Witkow i jemu podobnych ktorzy tworza teraz megaatmosfere na R22, to standardowa zagrywka, nie mozna wierzyc w ani jedno slowo wypowiedziane przez tego bezwłosego oszusta

wiślak 86 05.06.2014 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1363622)
Jacku, drogi Jacku nie chcemy jeszcze spać
Choć tu zabawić nas, przecież wiesz
Na dobranoc bajka musi być,
naszym gościem bądź, gościem bądź. Jacku drogi Jacku
Ty wiele bajek znasz
Siądź tu i bajkę dziś powiedz nam
W telewizor razem z nami patrz,
Naszym gościem bądź, gościem bądź.

Nie rozumiem 2 wersu. Możesz wyjaśnić ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl