![]() |
ja kończę wos a z polaka zaczynam modernizn, ale wszystko przydałoby się jeszcze raz powtórzyć. DO anglika z podstawy się nie ucze
|
Cytat:
Dobrze że historii tyle osób nie wzięło :P |
Ja jestem i w połowie materiału z wosu, i w połowie przerabianych lektur. Prezentacji jak nie było tak nie ma :-)
|
A jakie macie tematy prezentacji jeśli można wiedzieć? :) Mój to: "Współczesne utwory muzyczne głosem młodego pokolenia XXI wieku. Przekaż ich przesłanie ideowe na podstawie analizy wybranych tekstów. "
|
Powiem Wam, że przed maturą niczego nie przypominałem. Szedłem totalnie wyluzowany. W sumie dostałem się tam, gdzie składałem papiery, ale teraz zmieniłbym decyzję o kierunku :) Szkoda, że zabrakło mi 4% z angielskiego, wtedy studiowałbym filologię hiszpańską :/ Ehhhhh :/
Lupo: Powiem Ci, że miałem podobny temat. "Analiza tekstów zespół muzycznych", coś w ten deseń ;] Pisałem to w dzień prezentacji, oczywiście miałem maxa. Temat banalny, bo w zasadzie wybierasz teksty, których słuchasz na co dzień :) Powodzenia |
A ja swoją prezentację właśnie skończyłam pisać:D Miasto- przestzeń, która kształtuje człowieka i jego losy. Dokonaj prezentacji na podstawie (oczywiście:)) Krakowa
A co do materiału,to cóż...z angielskiego mimo rozszerzenia uczyć się za wiele nie będę,polski jak to polski,zadań z fizyki ile bym nie zrobiła,to i tak popełniam te same błędy,najlepiej mi idzie z chemią,a z biologii to z zoologią się chyba do 11 nie zdąże zaprzyjaźnić:D |
Cytat:
I tu: Iliada, Pieśń o Rolandzie, Krzyżacy, Potop, Reduta Ordona, Kamienie na szaniec. Cytat:
|
No wiesz, chodziłem do prywatnego liceum, w którym liczba uczniów w jednej klasie oscylowała w granicach 14 osób maksymalnie ;) Siłą rzeczy trzeba było uważać ;] W dodatku na przedmiot, z którego zdawałem maturę, chodziło 5 osób :P
|
To ja dodam może, że analizuje teksty:
Maria Peszek - "Maria awaria", Czesław Śpiewa - "Maszynka do świerkania", Lenny Valentino - "Dla taty" i Myslovitz - "Mieć czy być". |
Maturzyści zdający geografię gdzie się wybieracie? Orientujecie się mniej więcej na temat progów ? Ja myslałem o AGH ale to się jeszcze zobaczy : )
I jeszce pytanie do WOSowców podstawowych :) Jakie konflikty i jakie organizacje są w zakresie podstawowym? pirat.z.karaibów nie martw się nie jesteś sam : ) |
Cytat:
konflikty na tle etnicznym, religijny, rasowym, o surowce, polityczne. Czyli od drugiej połowy lat `90-, czyli od Jugosławi po Czeczenie, Afrykę, Afganistan,Pakistan, ETA, IRA, Al-Kaida itd. |
ja mam taki temat: WIELCY I ORGINALNI PISARZE. OM?W ZAGADNIENIE, ANALIZUJĄC WYBRANE UTWORY LITERACKIE JEDNEGO Z WYBRANYCH PRZEZ SIEBIE PISARZY I ODPOWIEDZ NA CZYM POLEGA ORGINALNOŚĆ JEGO LITERATURY ?
Wybrałem Hemingwaya |
Obecnie przerabiam Granicę. Gdyby pytali na maturze o główne wątki w tym utworze, napisałbym bez wahania- seks i śmierć :rotfl:
Jak bardzo musi nudzić się człowiekowi żeby napisać taki utwór :-) |
Cytat:
|
fakt faktem ferdydurke jest niedojebana! Wogóle Gombrowicz to jakiś psychol!
ja dzisiaj zrozumiałem o co kaman w dziadach:D ale pana tadka to dalej nie pojmuje:D |
a mnie tam Ferdydurke się podobało :D fakt, że Witek ma nasrane we łbie, ale potrafił zaciekawić :-) nie podobają mi się tylko wątki pedalskie :D
|
Cytat:
Ale trzeba przyznać, Gombrowicz dobrego dilera miał. |
Ferdydurke jest okej! :)
Co trzeba było wypalić żeby Wesele napisać? A konkretniej to ten motyw z ukazywaniem się zjaw.. (OO) |
Cytat:
Teraz zatańczymy Tango! Zostaną jeszcze Chłopi, Dziady, Nad Niemnem, Nie-Boska komedia, Lalka, Ludzie bezdomni, Ferdydurke, Dżuma, Nowele K. i O., Opowiadania Borowskiego, Pan Tadeusz, Potop, Wesele, Zbrodnia i kara, Zdążyć przed Panem Bogiem, Przedwiośnie, Inny świat. Pocieszające fakty: pierwsze cztery utwory - znajomość podanych fragmentów, trzy ostatnie - kwestia powtórzenia :D |
Cytat:
|
Dla mnie to nawet Reymont nic interesującego nie napisał. Ale już taka jestem antylekturowa i twierdzę,że one nic specjalnego do mojego życia nie wnoszą.
A przy czytaniu Ferdydurke to pamiętam,że się śmiałam,bo im więcej czytałam,tym mnie rozumiałam:) "Pan Tadeusz" w poniedziałek jak najbardziej! Bo to jeszcze w gimnazjum było - Aro dla mnie byle nie Potop, Nad Niemnem i Granica ed: A wogle to stawiam,że będzie Król Edyp, a co!:) |
Dupa, nie Pan Tadeusz! A sio!
Pirat - każda z poniższych (poza Kordianem) - jak najbardziej :D |
Makbet, Wesele, Przedwiośnie, Kamizelka, Kordian, Gloria Victis- to są koty :D
Ale znając szczęście naszego rocznika, zarzucą nam jakimiś Dziadami albo innymi Lalkami. ODPUKAĆ!!! |
Lalka w tamytm roku była, więc myślę, że w tym coś innego powinni dać :)
|
Cytat:
Obstawiamy co będzie!! mój typ: Pan Tadeusz lub "Treny" Kochanowskiego |
Co podchodzi pod 'prosty list formalny z angla'?
|
Tango, kolejna psychodela.
Po co oni to pisali?! |
ale po ch. obstawiać Panie i Panowie ?
To nie totolotek żeby coś takiego obstawiać sobie.. Możecie oczywiście, nikt Wam nie broni..ale to nie typer orange ekstraklasy :P |
Kochanowski z miłą chęcią, Dziady też jak dla mnie mogą być. Tylko nie Lalka, Chłopi, Nad Niemnem, Ferdydurke albo Granica - nie potrafie się do nich przekonać.
Obstawiam tak: Krasicki i obawiam się że mogą dac coś albo z II wojny światowej albo coś o Żydach typu Mendel Gdański. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Właśnie zabrałam się za pisanie prezentacji z polskiego.... Jest jakieś minimum czasowe dla takiej prezentacji? Np. powyżej iluś tam minut? :P
|
Musisz mówić od 7 do 15 minut. Jak będziesz mówić mniej to możesz mieć problem :) A jak się w 15 nie zmieścisz to przerywa Ci komisja. No i wiadomo, że na korzyść to raczej nie działa, choć nic wielkiego się nie stanie.
|
No ta górna granica to raczej mi nie grozi :P Ok, to musze jeszcze pomyśleć i cos dopisać, żeby tak do 12 min dobić :D
|
Ech chciałbym się pouczyć z angielskiego ale nie wiem nawet z czego. Macie jakieś strony albo rady?:)
|
tam jest napisane(w tej rozpisce z lekturami ) "wybór wierszy" to skąd mam wiedzieć jakie ?
|
wszędzie są inne. genralnie to ważne żeby wiedzieć o czym koleś pisał w swoich wierszach, np. że Wacek Potocki napiedalał na naród i społeczeństwo :D
|
Cytat:
|
mam pytanie dotyczące Ludzi Bezdomnych.
Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi z; Bezdomność Moralna: Tomasz Judym odrzuca możliwość założenia rodziny, obawiając się, że zakiełkuje w nim nasienie dorobkiewicza. z góry dziękuje |
eee....no więc taak. Ogólnie rzecz biorąc to ten Tomasz był mocno zajawiony na prace dla ludzi. ale to zapewne wiesz. no i odrzucil ostatecznie tą Joasie(?) chyba tak miała na imie. Nigdy nie myslalem ze ją odrzucił z w/w powodów ale jesli tka no to łatwo rozkminic ze bał sie ze stała praca i kobita w domu sprawią, że porzuci gdzieś swoje ideały które w rutynie dnia codziennie łatwo ulegaja deprecjacji. no przynajmniej ja bym tak napisał.
ale za wzór to mnie nie bierz proszę ;) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:08. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl